Efter succén – nu hyllas han: ”Hoppas att han är en inspiration”

Joel Persson har inlett sin debutsäsong i SHL briljant. Nu hyllas han av tränaren Sam Hallam.

Jesper Hallberg

Kl.18:02, 26 november, 2017

Efter succén – nu hyllas han: ”Hoppas att han är en inspiration”
Sam Hallam är nöjd med Joel Persson. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Det har gått cirka sju månader sedan Växjö Lakers presenterade Joel Persson som ny spelare. Men där och då var det nog inte många som trodde att Osbysonen, som för tre år sedan spelade i division 2, skulle ta en ordinarie plats i SHL.

Nu, ett par månader senare, har 22-åringen bevisat motsatsen och gjort 14 poäng på sina 20 inledande matcher i SHL – och åtta poäng på lika många matcher i Champions Hockey League. På torsdagskvällen befann han sig i Malmö Arena när Växjö Lakers mötte Malmö Redhawks. Efteråt hyllades han rejält av lagets tränare Sam Hallam.

LÄS MER: Joel Persson om första tiden som SHL-spelare

– Han har varit fantastiskt bra… alltså det han har gjort är att han har kommit in och levererat ett spel, som gör att han ser ut som en toppback på SHL-nivå – omgående, säger Sam Hallam och fortsätter:

– Nu fick vi inget powerplay mot Malmö, men vårt powerplay bygger väldigt mycket på hans mod och skicklighet. Han smarthet och hans ”hockeysense” är fantastisk.

Är du förvånad?
– Ja, det blir man ju. Men jag tror att Lakers försökte rekrytera honom till juniorerna för längesen också. Man har hört väldigt mycket bra om honom. Han har spelat i söderettan i många år och det är en bra serie.

Hallam fortsätter:

– Tittar man på laguppställningarna är det bra spelare och erfarna coacher. Skillnaden på lagen där och de nedre lagen i hockeyallsvenskan kanske inte är så jättestor.

När Sam Hallam ser det i ett större perspektiv blir han än mer imponerad av Joel Persson – och ser honom som en förebild för många andra.

– Kommer man inte in på något hockeygymnasium kan man nästan lägga av och man ska upp i hockeyallsvenskan eller SHL direkt. Sen finns de här killarna som tar andra vägar och kommer fram.

– Jag hoppas att Joel är en inspiration för väldigt många hockeyspelare som både är i ettan och och tvåan just nu.

Handen på hjärtat. Visste du vem Joel Persson var för ett år sen?
– Nej, inte för ett år sen. Jag började väl höra lite om honom under fjolårssäsongen. Men när det började bli konkret för oss, så gick det väldigt fort. Mycket har man fått kolla upp i efterhand.

Hur långt tror du han kan gå?
– Det här är första gången som han har möjligheten att bara fokusera på hockey… han har tidigare jobbat heltid vid sidan av hockeyn. Det riktiga kraften kanske inte har funnits att träna extra, och nu helt plötsligt får han en helt annan support och tid till att utvecklas.

– Ge Joel något år till med bra med året-runt-träning och bygga på sig ännu mer för att bli lite kvickare och lite starkare – varför ska inte han sikta på dra på sig Tre Kronor-tröjan längre fram?

Du ser det som en potentiell landslagsback?
– Ja, alltså de här killarna som har den här ”sensen” som han har är inte så många. Han har en faktor som är svår att träna sig till. Men som sagt: ge honom lite tid. Det kommer säkert komma lite dippar under den här resan också. Då ska vi försöka hantera dem på ett bra sätt tillsammans.

Ett annan faktor som Hallam tror att Joel Persson har nytta av är att han har jobbat tidigare, och ser sitt yrke som ett privilegium.

– Han är väldigt ödmjuk inför möjligheten. Många spelare på den här nivån har aldrig jobbat en dag i sitt liv på ett ”riktigt jobb” – det har Joel. Han vet vad det innebär och kan nog se privilegiet i att vara professionell hockeyspelare betydligt mer än många andra. Det tror jag han har väldigt stor nytta av, säger Sam Hallam.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK 2-1 VIK Västerås

Raseri efter segern: ”Aldrig sett ett gnälligare lag”

Det var heta känslor även utanför isen i playoff-mötet. ”De gnäller fan mer än Brynäs gjorde på 90-talet”, sa KIK-tränaren.

Robert Rosén

Kl.22:14, 16 mars, 2018

Raseri efter segern: ”Aldrig sett ett gnälligare lag”
Den andra playoff-matchen var minst sagt känslorik. Foto: Robert Rosén.

Slutminuterna av det andra playoff-mötet mellan Kristianstads IK och VIK Västerås blev stökiga. Utvisningarna haglade, avblåsningarna ljöd i ett och känslorna befann sig utanför tröjorna.

Trots att Kristianstads IK avgick med en 2-1-seger var det en frustrerad Mats Lusth som anlände till den efterföljande presskonferensen.

LÄS MER: Säsongen lever – efter vinst i måstematchen

– Västerås spelare. Jag har aldrig sett ett gnälligare lag. De gnäller fan mer än Brynäs gjorde på 90-talet, och det säger inte lite. De slänger sig direkt när man kommer åt dem för att filma till sig utvisningar. Jag tappar totalt respekten, inledde KIK-tränaren sitt anförande.

Enligt tränaren tappade domarna kontrollen över matchen, vilket VIK Västerås enligt Lusth inte var sena med att utnyttja.

– Sen försöker de fan ta mig köra över Joel (Gistedt) fyra-fem gånger och domarna klarar inte av och ta det. Det tycker jag är jävligt ynkligt av Västerås. Där tappar jag jävligt mycket respekt för dem under den här matchen.

– Jag respekterade dem mycket innan och framförallt Zäta (Patrik Zetterberg, sportchef och assisterande tränare reds. anm.) då, som jag känner väl. Att de håller på med sån här skit… Han har aldrig spelat i Brynäs mig veterligen, så jag vet inte var han lärt sig det någonstans.

En som däremot inte höll med i kritiken var Mats Lusths motsvarighet i Västerås. Efter att en diskussion utbrutit tränarna sinsemellan, huruvida Thomas Paananen hunnit se situationerna på video eller ej, konstaterade Västerås-tränaren att han inte kände igen bilden.

– Jag står inte bakom nånting av det Mats säger. Jag har inte alls den uppfattningen av den här matchen, sa Paananen.

KIK:s 2-1-seger innebär att lagen nu kommer mötas i en tredje och avgörande playoff-match. Nedsläpp sker i Kristianstads Ishall klockan 16:00 på lördagseftermiddagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK-VIK Västerås

Säsongen lever – efter vinst i måstematchen

Kristianstads IK tvingade fram en tredje och avgörande playoff-match. ”Bästa matchen för säsongen”, säger Mats Lusth.

Robert Rosén

Kl.21:13, 16 mars, 2018

Säsongen lever – efter vinst i måstematchen
Efter 1-0-segern på fredagskvällen lever drömmen om HockeyAllsvenskan. Foto: Robert Rosén.

På tre perioder uppe i Västerås förmådde Kristianstads IK inte att få in pucken bakom Marcus Dahlbom i VIK Västerås-kassen. Svårigheterna att få hål på keepern följde till en början också med ner till Skåne.

Trots en massiv KIK-press i den första perioden var det fortsatt 0-0 efter 20 minuter. Någonting som gästerna kunde tacka nämnde Dahlbom och hans stolpar för.

LÄS MER: ”Med fansen i ryggen kommer vi att mala ner dem”

– Det är ju bara ett lag på plan tycker jag. Vi är inte ens tvåa på puckarna. Så vi är så klart glada att det står 0-0 efter första, säger Västerås-tränaren Thomas Paananen.

Tidigt i den andra perioden skulle KIK dock få utdelning. Bara sekunder efter att det numerära överläget var slut drämde Acke Ringström till. Pucken gick via Simon Norberg fram till Mikael Johansson, som tryckte in 1-0.

Pressen från hemmalaget avtog allt mer under den andra perioden. Men det saknades inte chanser att utöka ledningen för det. Allra närmast ett 2-0-mål var Simon Norberg, som kunde soloåka från blålinjen. Väl framme vid VIK-målet stod dock Marcus Dahlbom i vägen.

I den tredje perioden skulle det så lossna målmässigt. Med mindre än fem minuter kvar av matchen klev nämligen lagkapten Johan Skinnars fram. Efter att KIK hållit i pucken bakom kassen en bra stund kunde nämligen lagkaptenen lyfta in både puck och målvakt när KIK utökade till 2-0.

– Vi måste in där och kriga. De har stora starka backar, Västerås. De ligger på insidan och gör det jävligt bra. Så där måste vi upp och ta kriget med dem, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

De sista skälvande minuterna av matchen blev därefter ryckiga – med flera avblåsningar och tvåminutare åt bägge håll. Vid en period satt inte mindre än fem spelare, två från Västerås och tre från Kristianstad, i utvisningsbåset samtidigt. En tid som gästande Västerås utnyttjade bäst.

Med knappa två minuter kvar av matchen tryckte nämligen Jesper Cedeberg in 2-1 och fick nervositeten att stiga i Kristianstads Ishall. KIK lyckades dock hålla undan och avgick med en 2-1-seger.

– Jag hyllar hela laget som gör bästa matchen för säsongen. Vi vinner välförtjänt, det är helt klart, säger Mats Lusth.

En tredje och avgörande playoff-match väntar nu i Kristianstads Ishall klockan 16:00 på lördagseftermiddagen.

FaktaPlayoff 3
Kristianstads IK 2-1 VIK Västerås
(0-0 , 1-0 , 1-1)
Målen: 22:42 1-0 Mikael Johansson (Simon Norberg & Acke Ringström), 55:17 2-0 Johan Skinnars (William Wikman), 57:37 2-1 Jesper Cederberg (Alexander Lindelöf & Johan Skiöld). 
Skottstatistik: 37-25 (13-2, 12-11, 12-12)
Utvisningar: KIK: 2x8 VIK: 2x4
Domare: Johan Magnusson
Publik: 1 520, Kristianstads Ishall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

INFÖR KIK – Västerås

”Med fansen i ryggen kommer vi att mala ner dem”

Kniven mot strupen för KIK inför rysarmatchen: "Jobbigt att vänta"

André Eriksson

Kl.14:07, 16 mars, 2018

”Med fansen i ryggen kommer vi att mala ner dem”
Foto: Bildbyrån

Kristianstads IK föll med 0–2 i den första playoff 3-matchen mot Västerås.

Därför är laget nu piskat att vinna fredagens hemmamatch för att den allsvenska drömmen ska leva.

LÄS MER: KIK i brygga – föll i första mötet

Och det råder riktiga slutspelskänslor hos KIK.

– Nu går man bara i en dvala och vill att det ska bli match. Det är bara jobbigt att vänta, säger kaptenen Johan Skinnars efter torsdagens träningspass.

– Hela laget är otroligt revanschsuget. Vi gjorde en helt okej match i Västerås, men inte tillräckligt bra för att vinna. Nu vill vi visa att vi har det som krävs, säger han.

Kristianstad lyckades inte göra mål på Västerås i bortamatchen – men nu har Skinnars taktiken klar för att spräcka nollan inför hemmafansen.

– Vi måste komma in lite närmare inpå mål och skapa giftigare målchanser. Vi måste komma på insidan av deras backar, där boxar de ut oss lite lätt, säger han.

Samtidigt har man respekt för motståndaren, som gjorde en riktigt fin defensiv insats i den första matchen.

– De är duktiga. De spelar otroligt defensivt och otroligt disciplinerat och det tar lite på orken för oss. Men med våra fans i ryggen här hemma kommer vi att mala ner dem, säger Johan Skinnars.

Nedsläpp 19.00 i Kristianstads ishall.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIK Västerås - Kristianstads IK

KIK i brygga – föll i första mötet

Nu har Kristianstads IK kniven mot strupen.

Robert Rosén

Kl.21:33, 14 mars, 2018

KIK i brygga – föll i första mötet
Det blev en 0-2-förlust i Västerås. Foto: Arkiv.

När Kristianstads IK i söndags gjorde valet för playoff 3 valde man att möta VIK Västerås, framför Kallinge/Ronneby IF. Den första matchen i playoff-serien slutade dock allt annat än lyckligt för KIK – som föll med 0-2.

Efter en mållös och chansfattig första period tog hemmalaget ledningen omedelbart i den andra perioden. Bara 31 sekunder in smällde nämligen Fredrik Hetta, som förra säsongen representerade just Kristianstads IK, in ledningsmålet.

LÄS MER: Skadebekymmer gäckar KIK inför playoff 3

Trots en KIK-forcering, där man vann skottstatistiken i både andra och tredje perioden, förmådde man inte att spräcka nollan på Marcus Dahlblom. Istället kunde Fredrik Johansson utöka Västerås-ledningen i tredje och fastställa slutresultatet.

För Kristianstads IK krävs nu alltså vinster både på fredag och lördag, om säsongen inte ska ta slut redan i playoff 3.

Den andra, och eventuellt sista, playoff-matchen har nedsläpp klockan 19:00 på fredag.

FaktaPlayoff 3
VIK Västerås 2-0 Kristianstads IK
(0-0, 1-0, 1-0)
Målen: 20:31 1-0 Fredrik Hetta (Fredrik Johansson & Pontus Holmberg), 47:39 2-0 Fredrik Johansson (Conny Strömberg).
Skottstatistik: 12-19 (4-3, 5-9, 3-7)
Utvisningar: VIK: 2x2 KIK: 2x2 & 1x10.
Domare: Daniel Eriksson
Publik: 3 472, ABB Arena Nord

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIK Västerås - Kristianstads IK

Skadebekymmer gäckar KIK inför playoff 3

Kristianstads IK-truppen dras med småskador inför kvällens möte. ”Det blir ett slutgiltigt beslut på värmningen”, säger Mats Lusth.

Robert Rosén

Kl.09:08, 14 mars, 2018

Skadebekymmer gäckar KIK inför playoff 3
VIK Västerås står för motståndet i playoff 3. Foto: Anders Bjurö/Bildbyrån.

Efter att Tranås AIF avfärdats i två raka står nu enbart VIK Västerås mellan Kristianstads IK och kvalserien. På onsdagskvällen startar så playoff 3 – med bortamötet i ABB Arena Nord.

– Det ska bli bra. Kul och spännande, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

LÄS MER: KLART: De möter KIK i playoff 3

Ett motstånd ni inte har mött under säsongen. Vad säger du om Västerås?
– Ganska kompakt lagt. De håller hop lagdelarna och är ganska spelskickliga.

Vilka spelare som egentligen kommer vara tillgängliga för KIK:s del ser dock ut att vara oklart in i det sista.

– Vi har några småskador. Det blir ett slutgiltigt beslut i morgon (läs i dag) på värmningen.

Vilka spelare rör det sig om?
– Det vill jag inte diskutera i tidningen.

VIK Västerås kommer närmast från ett playoff-möte med Mariestad BoIS. Där det forna storlaget gick vinnande ur striden med 2-1 i matcher.

FaktaVIK Västerås - Kristianstads IK
När: 19:00
Var: ABB Arena Nord, Västerås
Läget i KIK: Viktor Holmkvist skadade skenbenet mot Tranås och missar matcherna mot Västerås. Joakim Strandberg (time-out), Roger Ohlsson (skada) och Sonny Karlsson (skada) är borta resten av säsongen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng