Sponsrat inlägg från EON

I Simris har Sveriges första lokala energisystem skapats

I den lilla skånska byn Simris har Sveriges första lokala energisystem skapats med hållbar energi från vind och sol. Under de kommande tre åren kommer de boende att få se hur det fungerar att vara helt självförsörjande när det kommer till energi. Vi besökte byn för att ta del av de boendes tankar.

Martin Sköld

Martin Sköld

Kl.15:20, 21 november, 2017

I Simris har Sveriges första lokala energisystem skapats

Mitt bland gröna åkermarker, kohagar och bondgårdar ligger den lilla pittoreska byn Simris. Med knappt 200 invånare, en kyrka från 1100-talet och en blomstrande handelsträdgård är den som tagen ur ett vykort från Österlen.

Denna sensommardag går Patrik Nilsson ut mot fälten på sin sedvanliga promenad med hunden Rocky. Han arbetar till vardags skift inom plastindustrin i närliggande Simrishamn, men är ledig för dagen.

Vid en bänk som är märkt med ”Simris byalag” stannar han och Rocky till och pekar upp mot det stora vindkraftverk som snurrar några hundra meter framför dem.
– Tänk att allt det här ska försörja vår by med el, säger Patrik Nilsson och fortsätter upp på grusvägen mot anläggningen.

Här, precis utanför Simris, har Sveriges första lokala energisystem skapats. Under en testperiod ska det lokala energisystemet göra byn Simris helt självförsörjande när det kommer till energi – med endast 100 procent förnybar och lokalproducerad el i nätet.

EON, energiprojekt, Simris.

Patrik Nilsson, som är född och uppvuxen i Simris, tycker att det är spännande att ett litet samhälle som Simris får ta del av ett så unikt projekt.
– Det är riktigt häftigt. Vi människor måste förnya oss på något sätt för miljöns skull, så jag tycker bara det är positivt med sådana här satsningar, säger han.

Idealiska förhållanden
Att det lokala energisystemet hamnade just här i Simris har en enkel förklaring. Här finns ett av Sveriges bästa vind- och solförhållanden och det hade idealiska förutsättningar i form av en färdig anläggning med solceller och vindkraft.

Här startade Ola Jönsson, lokalt känd som Sol-Ola, företaget Österlenvind AB för 25 år sedan som byggde flera vindkraftverk runt Simrishamn.

Andra generationens vindentusiaster
I dag ägs anläggningen i Simris av bröderna Anders och Erik Jönsson (inte släkt med Sol-Ola Jönsson).
– Vårt intresse för förnybar energi kommer från vår far. När vi var små barn i slutet av 1980-talet så åkte vi till Legoland i Danmark. Där hade de börjat bygga vindkraftverk och vår far blev helt fascinerad. Han ville bygga ett hemma på gården i Närke, men när han läste på insåg han att det skulle blåsa alldeles för lite i Örebro där vi bodde, säger Anders Jönsson.

Fadern kom i kontakt med Sol-Ola Jönsson 1992, just när han höll på att starta upp Österlenvind AB och byggde de tre Vestasverken söder om Simrishamn. Fadern köpte då det östra av de tre verken av Sol-Ola Jönsson och sedan dess har de haft en nära vänskap.

Nästa miljövänliga steg
När styrelsen för Österlenvind AB beslutade sig för att sälja sin energiproduktion söder om Simris kändes det självklart för bröderna att köpa den.
– Vi är väldigt glada över att få förvalta det Sol-Ola och Österlenvind har skapat, säger Anders Jönsson.

Nu tas nästa miljövänliga steg på anläggningen när det lokala energisystemet börjar att testas av E.ON under de kommande tre åren.
– Vi tycker att det är jättekul att vara med om ett sådant här unikt projekt där man testar och utvecklar funktioner som kan gynna både miljön och de boende i Simris. Det är väldigt spännande att få information om hur projektet går och hur bygden tar emot det, säger Anders Jönsson.

EON, energiprojekt, Simris.

 

Lokalprofilen är förväntansfull
I Simris är det inte mycket till aktivitet denna sensommardag, men en bit in på Simris bygata sitter Jan-Olof ”Knallen” Jönsson på en bänk utanför sin verkstad och pratar med en granne i solen.

Genom dörren hörs musik från radion och inne i verkstaden hänger det rader av olika kepsar som Knallen har samlat på sig under åren. Härinne fixar han räcken, grindar, ljusstakar – allt som människor kommer in med och vill ha lagat.
– Jag är uppväxt på en bondgård precis utanför byn och har bott här i Simris de senaste 30 åren. Jag är känd som Knallen för alla som bor här. De flesta vet inte vad jag heter på riktigt, säger han och skrattar.

Som uppväxt på Österlen har han alltid haft största respekt för den omkringliggande miljön. Just därför tycker han att det är bra att E.ON har valt just Simris för att testa det nya lokala energisystemet. Han har varit på informationsträffar om projektet och är positiv till det han har hört.
– Miljön ska vi vara mer än aktsamma om, säger han och blickar ut över fälten som syns bortom hustaken. Jag är dock lite orolig för om det kommer att funka eller inte, men de säger att det ska göra det. Tanken är jättebra. Ur miljösynpunkt är det viktigt med sol- och vindkraft, tycker jag.

Förälskade sig i landskapet
Ett stenkast från Knallen Jönssons verkstad bor Karin Lefvert i ett stort hus med en ytterst välskött gräsmatta. Hit flyttade hon och hennes man för nästan tio år sedan, efter att ha sålt sin villa på Tyresö utanför Stockholm.
– Jag sa alltid till min man att jag ville ha ett hus på Österlen när jag blev pensionär. Jag är född i österrikiska Innsbruck med alperna hängandes över mig. Jag hade inga bra minnen av det. När jag besökte Österlen för första gången på 1980-talet förälskade jag mig i det här landskapet. Här trivs jag.

EON, energiprojekt, Simris.

Karin Lefvert är engagerad i Simris byalag, en förening vars syfte är att främja Simrisbornas intressen och stärka gemenskapen i byn. Bland annat anordnar de Simrisdagen varje år där det bjuds på mat och musik.
– Den här lilla byn känns väldigt levande. Vi har en härlig blandning av småbarnsfamiljer, äldre som har bott här hela sina liv och en del sommargäster. Det är väldigt trivsamt här och vi vill se till att det fortsätter vara så.

När hon fick höra att E.ON skulle utveckla ett lokalt energisystem i Simris blev hon exalterad. Hon har varit på informationsträffarna om projektet och upplever att de flesta i byn är positiva till projektet.
– Jag själv älskar vindkraftverk. Jag tycker bara att de är som fina konstinstallationer i landskapet och jag tror verkligen att de gör nytta. Sedan har tydligen E.ON lagt till stora batterier som ska garantera att det inte blir några strömavbrott. Vi får se hur det blir, men jag tycker det känns spännande!

Så funkar det
E.ONs Lokala Energisystem innebär att ett begränsat område kan bli helt självförsörjande på förnybar energi. Principen är enkel. Elen kommer främst från vindkraftverket och solcellsanläggningen, men de är även ihopkopplade med en nätstation, ett kraftfullt batterilager och ett reservkraftverk som drivs av helt förnybart bränsle. När solen går i moln och vinden mojnar är det batterierna och reservkraftverket som träder in.

Se i realtid hur det går för det lokala energisystemet i Simris

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas superenkla recept: ”Gott och varierande”

"Våga ta ut svängarna och testa något helt annat"

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.10:04, 21 januari, 2018

Mästerkock-Emmas superenkla recept: ”Gott och varierande”

Korv med bröd – klassiskt, gott, enkelt och varierande. Våga ta ut svängarna och testa något helt annat än de traditionella tillbehören, bara fantasin sätter stopp! Emma har valt ett tillbehör baserat på tomat denna gång, men älskar även att göra korvröror med majonäs som grund! Tips på andra korvtillbehör finner du längre ner!

Chorizo med italienskinspirerad tomatröra
– Kryddstark korv och gyllenbrunt, grillat korvbröd med smält mozzarella inuti. Korven toppas med en röra på tomater, avokado, pinjenötter, citron och vitlök – en oslagbar kombination.
Du behöver (4 port, 8 st korvar)
8 st chorizokorvar
8 st korvbröd (Jag använde Brooklyn hot dog buns)
2 st pkt mozzarella á 125 g

Tomatsalsa
400 g romantica tomater
2 st mogna avokado
1 st vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
70 g pinjenötter
1 st färsk kruka basilika
2 st nypor flingsalt

Garnering
Krasse
Basilikablad
Citronzest
Fingsalt

Gör så här
Sätt ugnen på 220 ºC grillvärme. Rosta pinjenötter i torr panna tills de blivit gyllenbruna. Tärna tomater och avokado fint. Blanda i skål med pinjenötter, riven vitlöksklyfta, citronsaft och finhackad basilika. Smaka av med flingsalt (ca 2 nypor).

Skär mozzarellan i tunna skivor och lägg 2-3 st i varje korvbröd. Placera bröden på ugnsplåt och ställ högt upp i ugnen. Låt stå inne i ca 5-10 min, men håll utkik. Bröden ska bli gyllenbruna och lite krispiga. Stek chorizo på medelvärme.

Dags för upplägg! Lägg lite tomatsalsa i korvbröden, lägg i korven och toppa åter igen med tomatsalsa och garnera med krasse, basilikablad, citronzest och flingsalt. Smaklig måltid!

Tips på korvtillbehör: karamelliserad lök, svampröra, coleslow med rotselleri och äpple, sötpotatisröra, tzatziki, chiliketchup, pepparrotskräm, avokadoröra etc etc.

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Förebygg skador i axlarna – träna rotatorkuffen

Emelie Elmes visar hur du förebygger skador i axlarna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:57, 20 januari, 2018

Vad är Rotatorkuffen? Vi börjar där. Det är en muskelgrupp som stabiliserar axelleden. De fyra skelettmusklerna håller tillsammans ledhuvudet i axeln mot skulderbladet. Axlarna är väldigt utsatta och många får värk och förslitningar där.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Lägg in dessa tre övningar i din träning och bli stark hela vägen inifrån axeln och ut. Jobba med lätta vikter.

1. Sätt armbågen på knät med en lätt vikt i handen. Vrid ner armen tills den är parallellt med golvet och gå lugnt och kontrollerat upp igen.

2. Använd gummiband i en rörelse nerifrån och snett upp. I denna övning arbetar tre av de fyra stabiliserande musklerna.

3. Håll armbågen mot sidan genom hela övningen. Vrid bara så långt att det känns bra, det behöver inte vara en stor rörelse.

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Här är Emma Håkanssons mästerliga recept på tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.10:01, 14 januari, 2018

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Falafeln är ljuvlig god och ett utmärkt alternativ istället för kött. Den vegetariska bollen består oftast av kikärtor smaksatt med spiskummin och persilja, men går att krydda helt efter sitt eget tycke. Emma har valt att grunda sin falafel med just kikärtor, men även sötpotatis som ger en mildare smak. Panera falafeln med ströbröd, panko, sesamfrön eller som i detta fall – krossade tortillachips.

Tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs
– Frasig falafel gjord på sötpotatis och kikärtor kontrasterar sig väldigt fint mot den friska majonäsdippen och fräscha salladen bestående av avokado och gurka

Du behöver (4 portioner: Cirka 22 stycken falafelbollar á 20 g)
Sötpotatisfalafel
1 pkt kikärtor 380 g
1,5 st normalstora sötpotatis
1 st ägg
1 dl panko
1 tsk dijonsenap
1 tsk grönsaksfond
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk salt

50 g krossade tortillachips (förslagsvis chilismak)
Olivolja

Citronaioli
1,5 dl majonnäs (hemgjord eller Hellmans)
Rivet citronskal från en st citron
1 tsk citronsaft
1 st vitlöksklyfta
Ev salt

Avokado- och gurksallad
1 st gurka
2 st avokado
10-12 st småtomater
1 msk olivolja
1 dl hackad mynta
Salt

Serveras med ris

Gör så här
Sätt ungen på 225 ºC. Skala och riv sötpotatisen. Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa alla ingredienser förutom tortillachipsen till en smet. Krossa chipsen i plastpåse eller mixa till smulor. Rulla fina bollar av smeten och avsluta med att panera i krossade chipsen. Placera falafelbollarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rikligt med olivolja och ställ in i övre ugn ca 20-25 min. Vänd bollarna försiktigt efter hälften av tiden och ringla över ytterligare olivolja.

Citronaioli
Blanda majonnäs, riven vitlöksklyfta, citronskal, citronsaft och smaka av med ev lite salt.

Avokado-och gurksallad
Skär gurka och avokado i önskad form och blanda med halverade småtomater, hackad mynta, olivolja och lite salt.

Koka ris enligt anvisningar. Smaklig måltid och njut!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så lär du dig att klättra i rep

Emelie Elmes visar hur du får in den rätta tekniken. Det är en skön känsla när man klarar det!

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:49, 13 januari, 2018

Det är riktigt roligt att klättra i rep och en skön känsla att klara det. Förutom att du tränar hela kroppen i repklättring tränar du även upp din greppstyrka. Det kommer du ha nytta av i många andra övningar. Som en härlig bonus kommer det förmodligen kännas i magen dagen efter också.

En vanlig uppfattning är att det är supersvårt att lära sig att klättra i rep och att det skulle krävas en enorm styrka. Att klättra med enbart armarna är väldigt tufft och kräver mycket styrka i överkroppen. Det finns däremot flera varianter som handlar mer om teknik än om styrka. Jag visar två av dem i filmen!

Tagga gärna @Familjefys på Instagram så jag får se när ni klättrar!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Andra tips:
– Vill du att det ska gå fort? Börja med att hoppa upp en bit på repet så sparar du tid.
– När du lossar fötterna för att ta nytt grepp, dra då upp knäna mot bröstet och lås fast benen så högt upp som möjligt. När du sedan sträcker ut benen har du kommit mycket högre upp och sparat både energi och tid.
– Orkar du inte den första gången? Träna genom att hoppa upp och ta tag i repet. Häng i repet en stund och hoppa ner. Träna på låsningen utan att försöka ta dig uppåt. Nästa gång kanske det går bättre.
– Träna på greppstyrkan genom att ligga ner på golvet och dra dig upp till stående i repet och ner till liggande igen.

STORT LYCKA TILL!

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas snabba recept på krämiga pastarätten

Snabbt och enkelt - det uppskattas i de allra flesta hem många gånger. Därför ger Emma Håkansson nu sitt recept på en krämiga pastarätten.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.09:54, 7 januari, 2018

Mästerkock-Emmas snabba recept på krämiga pastarätten

Emma föredrar al dente-kokt pasta, dvs när den hårda kärnan i pasta börjar mjukna men fortfarande har lite tuggmotstånd. Men hur länge ska pasta koka egentligen? I regel kan man säga 1 min mindre än förpackningens rekommendationer, men stirra dig inte blind på anvisningen, utan det bästa tipset i köket är att alltid smaka själv för att nå önskat mål.

Pasta carbonara med smak av paprika
– Den klassiska och krämiga rätten med al dente-kokt pasta med en twist. Perfekta snabba vardagsrätten som är uppskattad av både stora som små.

Du behöver (4 portioner)
500 g färsk fettuccine
400 g sidfläsk
2 st gula lökar
4 st hela ägg
4 st äggulor
8 msk paprika pesto
6 msk grädde
150 g riven parmesanost
Svartpeppar

Gör så här
Tärna fläsket och hacka löken. Stek fläsket gyllenbrynt, ha i lök och stek ytterligare någon minut. Koka upp rikligt med saltat pastavatten. Koka pastan al dente, ca 1,5 min – smaka av!

Knäck hela ägg och blanda med pesto, grädde, parmesanost och svartpeppar i en bunke.

Häll av nästan allt pastavattnen när pastan är färdig, spara lite. Häll pastan i stekpannan med sidfläsket och löken. Blanda i äggsmeten lite försiktigt på låg värme. Servera i djupa skålar och toppa med parmesanost, svartpeppar och en äggula till varje portion. Smaklig måltid så hörs vi nästa vecka!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng