SILLY SEASON: Så är läget i lokalfotbollen | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis
SILLY SEASON

SILLY SEASON: Så är läget i lokalfotbollen

På onsdagen drar frimånaden igång. Det här har hunnit hända i lokalfotbollen än så länge.

Robert Rosén

Kl.07:08, 15 november, 2017

SILLY SEASON: Så är läget i lokalfotbollen
Kristian Ekstrand är en av spelarna som hunnit byta klubb. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

Herr Division 4

Lag: Näsby IF.

Inget nytt rapporterat.

LÄS MER: Här är lokalfotbollens slutgiltiga serieförslag

Herr Division 5

Lag: Fjälkinge IF, Ovesholms IF, Tosteberga/Nymölla IF, Vanneberga IF, Vittskövle IF, VMA IK, Åhus Horna BK, Åhus IF och Åsums BK.

På tränarsidorna har vi inte sett några förändringar. Däremot har det hunnit hända lite på spelarfronten, då Fjälkinge IF tappar skyttekungen Robin Gunnarsson, som istället fortsätter karriären hos nykomlingen Vanneberga IF.

Just Vanneberga förstärker även med Erik Dahlquist, närmast från blivande seriekonkurrenten Åhus Horna BK. Åhus-föreningen har även fått se Filip Larsson lämna klubben, då han intar en tränarroll i Yngsjö IF.

Herr Division 6

Lag: Everöds IF, Huaröds IF, Kiaby IF, Linderöds IF, Skepparslövs IF, Tollarps IF, Venestad IF, Viby IF, Vinnö IF, Wä IF, Yngsjö IF och Önnestad BoIF.

Yngsjö IF föll i kvalet och får således fortsätta i sexan. Den spelande tränaren Kristian Ekstrand stannar dock inte i klubben, utan kommer istället bli assisterande tränare i Brösarps IF. Med till Brösarp följer även målvakten Erik Ohlander medan ytterligare två spelartapp gjorts till Bjärlövs IF. Ny tränarduo blir Fredrik Lindeberg och Filip Larsson, den sistnämnde den gångna säsongen i Åhus Horna BK.

Det är dock inte bara Yngsjö som får en ny röst på tränarbänken kommande säsong. Everöds IF kommer den kommande säsongen ledas av Magnus Nilsson och Pontus Löf medan Kristianstadsbladet uppger att förre spelaren Tim Hansson tar över tränarsysslan i Önnestad BoIF och att även Vinnö IF på tränarjakt.

I Venestad IF tar tidigare spelaren André Nilsson över tränarsysslan. Som spelande assistent får han Emil Svensson, som flyttar vidare efter att Djurröds IK dragit sig ur seriespel.

Även i Tollarps IF kommer det se lite annorlunda ut. Robert Wanstadius och Mattias Thurban kommer förvisso stanna, men med Wanstadius som ”matchcoach” och Thurban med ansvar för träningarna. Även på spelarfronten har det hänt en del, då några Tollarpsveteraner dragit igång fotbollen i Balsby SK igen. Två nyförvärv är även klara i form av återvändarna Samuel Sankilampi och Calle Svensson, närmast från Kristianstad FC U19 respektive Fjälkinge IF.

Skepparslövs IF återvänder kommande säsong till division 6 och tränarstaben kommer då se något annorlunda ut. Rikard Eriksson meddelade tidigt att han enbart ville spela i fortsättningen. I fortsättningen blir Michael Davidsson ensamt ansvarig, men enligt Kristianstadsbladet får han även stöttning från Martin Michalski.

Likt Yngsjö IF tappar Huaröds IF två spelare till Brösarps IF. Den spelande tränaren Henrik Ekstrand gör likt brorsan Kristian och flyttar vidare till Österlen. Med sig tar han även Huaröds skyttekung Tobias Martinsson, som givetvis blir ett svårersättligt tapp.

Division 7

Lag: Balsby SK, Bjärlövs IF, Degeberga GoIF, Gärds Köpinge IF, Rinkaby GoIF, Vanneberga FF, Österslövs IS och Östra Sönnarslövs IF.

Lasse Ek meddelade tidigt att han inte kommer fortsätta som tränare för nedflyttade Österslövs IS. När föreningen nu startar om i sjuan kommer tränarstaben istället bestå av Robert Barsoum, Bertil Lundin och Jesper Gedenryd.

När Rinkaby GoIF nu återkommer till seriespel är det många som valt att lämna Östra Sönnarslövs IF. Initiativtagarna bakom Rinkabys återstart är Christoffer Madsen, Philip Lindström och Linus Gandsjö, där den sistnämnde förra säsongen spelade i Östra Sönnarslöv. Med sig från Östra Sönnarslöv tar Gandsjö tränaren Sten-Inge Johansson samt spelartrion Emil Johansson, Oscar Cedell och William Palme. Östra Sönnarslöv låter i sin tur hälsa att den nya tränarduon snart kommer bli officiell.

Likt Rinkaby återkommer Balsby SK nästa år till seriespelet. Bland spelarna som drar igång föreningens verksamhet finns Fredrik Persson och Viktor Dahl, vilka båda närmast kommer från division 5 och Tollarps IF, samt den tidigare Tollarp-spelaren Joakim Svensson.

I Bjärlövs IF har det hunnit hända en hel del. Hans Skoug lämnar tränarsysslan och istället tar Johan Lindgren, närmast från Wä IF, och Joel Persson, från Yngsjö IF, över tränarsysslan. Bägge kommer även vara tillgängliga för spel kommande säsong. På spelarfronten har Bjärlöv även förstärkt med Carl Dicksson (Yngsjö IF) samt Jonathan Adolfsson och Idris Salah vilka båda gör comeback efter uppehåll från fotbollen.

Dam Division 3

Lag: Gärds Köpinge IF, Vittskövle IF, Wä IF och Önnestad BoIF.

Inget nytt rapporterat.

Dam Division 4

Lag: Viby IF, Ovesholms IF och Åsums BK

Idel vilande lag som återkommer till seriespel representerar kommunen i damfyran. I Viby IF har återstarten kommit till genom att F15-laget gått och blivit ett seniorlag. Tränare för laget blir Jens Persson och Glenn Johnsson som tränade flicklaget den gångna säsongen samt Michael Andersson som haft ansvar för de damträningar Viby har hållit i de senaste åren.

Åsums BK har i sin tur startat upp verksamheten på initiativ av Ida Andersson, som gör comeback några år efter att hon slutade i Wä IF, och Moa Raftmark som närmast kommer från Ifö/Bromölla IF.

Även Ovesholms IF återkommer till seriespel 2018. Ett projekt som främst letts av Ida Malmström, som senast huserade i Wä IF. Tränare för laget blir Fredrik ”Figge” Hansson, senast i Djurröds IK.

Har du koll på fler övergångar som skett? Mejla då robert.rosen@24kristianstad.se med tips.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad 25-23 Lugi HF

Kaptenen: ”Det blir alldeles för spännande”

Den första semifinalen levde in i slutsekunderna. ”Jag vill att vi stänger matchen bättre”, säger Olafur Gudmundsson.

Robert Rosén

Kl.21:44, 19 april, 2018

Kaptenen: ”Det blir alldeles för spännande”
Olafur Gudmundsson menar att IFK Kristianstad skulle ha avgjort matchen tidigare. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

I en jämn match lyckades IFK Kristianstad koppla greppet om semifinalserien. Hemma i Kristianstad Arena besegrades nämligen Lugi HF med 25-23. Den stora giganten i hemmalaget var lagkapten Olafur Gudmundsson.

Den ödmjuke islänningen stod för nio mål – efter två perioder där han under kort intervall gjorde fyra respektive fem mål.

LÄS MER: Dramatiska slutminuter – när IFK tog knapp seger

– Skönt att det dragit igång, bra att vi tar en vinst och jag ser framemot nästa match redan nu. Det är lite känslan direkt efter match, summerar Gudmundsson.

Semifinalen levde ända in i slutsekunderna, då IFK Kristianstad först med nio sekunder kvar fastställde slutresultatet.

– Jag vill att vi stänger matchen bättre. Vi har 24-20 när det är tio minuter kvar, eller nåt sånt, men har väldigt svårt att göra mål och bli passiva. Vågar inte ta de satsningarna vi brukar ta och orkar inte ta kontringarna vi brukar ta. Vi kan stänga matchen. Det blir alldeles för spännande, för jag tycker vi hade bra koll på dem i försvaret.

Vad är det som gör att ni inte lyckas stänga matchen?
– Vi är ett lag som springer mycket, speciellt i andrafas, och vi kanske chansar lite i våra satsningar i andrafasen. När vi ska stänga matchen blir vi lite passiva och det är inte vårt spel. Då går vi i sidled och vi går inte rakt på mål.

– Det blir som det blir. Vi får kanske lära oss att spela lite bättre på klockan eller gasa hela vägen in, och stänga matchen på det sättet. Vi får kolla på det och lära oss någonting av det.

Efter matchen menade tränaren Ola Lindgren att han inte kände igen alla spelarna, men passade på att lyfta fram just Olafur Gudmundsson som en av spelarna som visade vägen.

– Gudmundsson kliver fram tycker jag, och tar ett stort ansvar i laget. Även Tim Sörensen. Sen är det klart att en spelare som Albin Lagergren, som är helt osynligt i andra halvlek, förväntar man sig ska kliva fram i den här typen av matcher. Jag skulle kanske bytt ut honom tidigare och provat med Stig-Tore (Moen Nilsen), men det får ju jag ta på mig, förklarade tränaren.

Den knappa hemmasegern gör att IFK Kristianstad nu har kopplat greppet om matchserien. På tisdag väntar semifinal nummer två, nere i Lund.

– Det är en helt annan match. Det blir ännu mer fysik kan jag tänka mig. Det blir väldigt hårt spel, men det är samma sak. Vi ska försöka ändra matchbilden till våran match, styra tempot i matchen, inte stå för länge i försvar och chansa för mycket framåt. Vi måste ha det jämnt för att hålla fokus på det och bara njuta, det är handboll, säger Olafur Gudmundsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad 25-23 Lugi HF

Dramatiska slutminuter – när IFK tog knapp seger

I en tajt drabbning drog IFK Kristianstad det längsta strået.

Robert Rosén

Kl.20:40, 19 april, 2018

Dramatiska slutminuter – när IFK tog knapp seger
IFK Kristianstad segrade med 25-23 i första semifinalen. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Favorittippade IFK Kristianstad höll för trycket i den första semifinalen. Hemma mot Lugi HF segrade nämligen IFK med knappa 25-23 på torsdagskvällen.

– Tycker vi var lite tagna av stundens allvar. Känner inte riktigt igen en hel del spelare. Vi blir lite försiktiga. Sen har vi några perioder som är riktigt bra, då vi verkligen får fart och orkar springa, säger Ola Lindgren på den efterföljande presskonferensen.

LÄS MER: Oväntade valet: De möter IFK Kristianstad i semifinalerna

I den första halvleken hade IFK Kristianstad det dock länge jobbigt. Gästande Lugi bet sig fast i matchen och när klockan tickade upp på 22 minuter kunde Otto Lagerquist stänka in 9-10 – vilket gjorde att Lugi tog ledningen för första gången i matchen.

När det återstod knappt tre minuter av första halvlek hade gästernas ledning vuxit till 10-13 och Ola Lindgren valde att ta en time-out. Det efter en period där IFK Kristianstad inte mäktat med mer än fyra mål på 18 minuter.

– De spelar ju bra bakåt och vi gör mycket tekniska fel. Vi har inte tillräckligt fart och är stillastående. Sen är ju Lugi bra på att försvara sig, det är ett av ligans bästa lag på att försvara sig, summerar Lindgren.

Tränarsnacket väckte dock uppenbarligen hemmalaget, som förmådde att hämta in underläget och gå till halvtidsvila med oavgjorda 13-13.

– Vi läckte ju en hel del och låg under i kontringsspelet. Jag vet inte om Lugi hade sex eller sju omställningar och vi bara tre, sen hade vi sju tekniska med och Lugi tre. Ändå positivt för oss att komma in med ett lika-läge när vi inte tycker att vi gjort en riktigt bra halvlek.

Den andra halvleken hann knappt starta innan Arnar Freyr Arnarsson återgav IFK Kristianstad ledningen – och snart drygade även IFK Kristianstad ut ledningen. När Tim Sörensen gjorde 18-15 efter 40 minuters spel var det första gången i matchen som IFK hade en tremålsledning.

Trots ett femmålsunderläge, 20-15, lyckades Lugi bita sig fast och var med elva minuter kvar bara två mål bak IFK. Fem raka mål av lagkapten Olafur Gudmundsson samt två straffmissar från gästerna gjorde att IFK Kristianstad åter kunde sticka ifrån, den här gången till 24-20.

– Vi tar ju kommandot i andra halvlek och håller det till slutet. Även om det är klart att vi har två jättebra perioder med fyra-fem mål och massvis med chanser för att stänga och avgöra den här matchen, men vi lyckas inte göra det

Matchen var dock inte över för det. När klockan tickade upp på 57 minuter stänkte nämligen Alfred Jönsson in 24-22-reduceringen och gav matchen liv även under slutminuterna. Nervositeten stegrade sedan i Kristianstad Arena när Alfred Jönsson åter klev fram med 25 sekunder på klockan – och gjorde 24-23.

– Jag tycker vi gör en helt okej match. Det är små, små marginaler som avgör. Vi bränner ett par straffar. Där finns saker att slipa på för oss och det ska vi försöka göra till nästa match, säger Lugi-tränaren Tomas Axnér.

Efter en sista time-out förmådde dock IFK Kristianstad att ta sig samman. Istället för en kvittering fastställde nämligen Viktor Hallén slutresultatet till 25-23. Därmed tog IFK Kristianstad sin 65:e raka hemmaseger i Handbollsligan – och kopplade greppet om semifinalserien.

FaktaSemifinal 1
IFK Kristianstad 25-23 Lugi HF ( 13-13 )
Mål: Olafur Gudmundsson (9), Philip Henningsson (4), Tim Sörensen (4), Albin Lagergren (3), Arnar Freyr Arnarsson (3) och Viktor Hallén (2).
IFK Kristianstad leder med 1-0 i matcher

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

UPPGIFTER: Carl Persson på väg till Malmö

På väg till Rögle - nu låtar det åt Redhawks.

Viktor Andersson

Kl.18:06, 18 april, 2018

UPPGIFTER: Carl Persson på väg till Malmö
Carl Persson. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN.

Det har ryktats om Rögle men nu verkar det, enligt uppgifter till Helsingborgs Daglbad, som att Kristianstad-födde KHK-spelaren Carl Persson kommer att lämna klubben för Malmö Redhawks.

KIK-fostrade Persson stod förra säsongen för 24 poäng i Karlskorna, varav 13 mål. Med det var han laget näst mest målfarlig spelare.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ungdomsledare prisade med stipendier

16 idrottsledare från Kristianstad finns bland årets stipendiater.

Robert Rosén

Kl.14:59, 18 april, 2018

Ungdomsledare prisade med stipendier
Totalt är det 250 idrottsledare i Skåne som prisas. FOTO: Linnea Rheborg/Bildbyrån.

För tolfte året i rad delas Skånes Idrottsledarstipendier ut av Sparbanksstiftelserna i Skåne och Skåneidrotten. I år det 250 ledare i länet som prisas för sina insatser inom barn- och ungdomsidrotten.

– För 2018 har vi kunnat utöka antalet stipendier från 200 till 250. Med satsningen vill vi uppmärksamma de eldsjälar som engagerar sig i våra yngre generationer, säger Östen Gunnarsson, VD på Sparbanksstiftelsen 1826, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: De får Sparbankens kulturstipendium

Samtliga stipendiater är inbjudna till en galakväll i Lund den 16 maj. Förutom att de då hyllas och får motta sina stipendier kommer även fem föreningar i Skåne tilldelas ”Årets förnyare”, ett pris på 25 000 kronor.

Varje ledarstipendium ligger på 10 000 kronor, där 7 000 kronor går till idrottsledaren medan 3 000 kronor går till ledarens förening.

FaktaHär är stipendiaterna i Kristianstads kommun:
Albin Svensson, IFK Kristianstad
Caroline Ohlsson, Linderöds IF
Caroline Persson, C4 Fäktklubb
Elina Kjellin, Kristianstad AFF Predators
Eva-Lotta Danielsson, Åhus Tennisklubb
Fanny Andersson, Chirisan Taekwondo
Helene Dahl, Åhus Handboll
Jenny Karström, Kristianstad Starlight Cheer
Jessica von Leitgeb, Nosaby IF
Johan Nilsson, Åhus Tkwondo Hwarang
Johnny Ljunggren, Fjälkinge IF
Marie Svensson, FK Åsen
Mikael Palm, Kristianstad Bågskytteklubb
Petter Hedwall, Kristianstads DFF
Sarah Magnusson, C4-Gymnasterna Kristianstad
Tord Skoog, Furuboda IF

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Landslagsläger väntar för Chrintz

Jättetalangen kallad till landslagsläger.

Robert Rosén

Kl.12:03, 18 april, 2018

Landslagsläger väntar för Chrintz
Valter Chrintz är uttagen i 23-mannatruppen. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Den 11-13 maj samlas U18-landslaget för träningsdagar i Alingsås. I den 23-mannatrupp som förbundskapten Dennis Sandberg tagit ut återfinns ett lokalt namn.

Högersexan Valter Chrintz, 17, från IFK Kristianstad är nämligen kallad till lägret.

LÄS MER: Jättetalangen om debuten: ”Extrem känsla”

Lägret är en del av förberedelsen till sommarens EM-slutspel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng