KIK-stjärnan: ”Mår man bra utanför isen – går det bra på isen”

Kristianstad IK:s poängkung om livet som hockeyspelare, Johan Skinnars och framtiden.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:01, 15 november, 2017

3 bilder
 • Fredrik Hansson. Foto: Jesper Hallberg
  Fredrik Hansson. Foto: Jesper Hallberg
 • Foto: Jesper Hallberg
  Foto: Jesper Hallberg
 • Foto: Robert Rosén
  Foto: Robert Rosén

Fredrik Hansson stod för en stark säsong redan i fjol och slog nytt personbästa med sina 63 poäng i KIK-tröjan. Hansson har inlett den här säsongen på et liknande sätt – och toppar poängligan med sina 27 poäng på 14 matcher. Men Hansson själv är i vanlig ordning ödmjuk när frågan ställs.

– Det har flutit bra. Jag spelar med bra spelare som Johan Skinnars. Men samtidigt är det lite tur, det har trillat in lite… vi har gjort mycket mål framåt. Nä, det har klickat bra helt enkelt, säger Fredrik Hansson.

Men det har inte alltid klickat för laget.
– Jag förstår vad du menar. Men stundtals har det klickat bra för laget också. Nu senast gjorde vi 60 riktigt bra minuter mot Grästorp. Det var skönt och vi kände att det behövdes efteråt.

Hansson erkänner att han känner sig betydligt piggare i år än tidigare. Och det är, som så många gånger förr, en bra sommarträning som lagt grunden för det hela.

– Det är en bra sommarträning som ligger bakom det. Jag har kört på bra och känner mig fräschare. I år har vi haft hjälpt av Jan Hammar och kört på stenhårt varje dag, säger Hansson.

Har ni tränat på något annat sätt än tidigare?
– Det har varit mycket korta intervaller. Vi har ju lagt ner coopertestet… (skratt). Nu har det varit lite mer hockeyintervaller. Det är inte särskilt kul men det måste göras.

Har du någonsin varit i bättre form?
– Nej. Jag tror faktiskt inte det. Men samtidigt har hockeyn utvecklas. Jag har aldrig varit världens snabbaste, samtidigt har hockeyn blivit snabbare och snabbare. Men jag har hela tiden vetat vad som behövts; det är min snabbhet och kondition. Än så länge har det sett bra ut.

Men det är en person som 29-årige Hansson lyfter fram lite extra.

– Som sagt: spelar man med väldigt bra spelare så gör det mycket. Nu har jag spelat med Johan Skinnars och han är en otroligt skicklig spelare. Det gör mycket, säger han.

Hansson gör i år sin sjunde säsong i KIK-dressen, men det har tidigare funnits anbud från lag i hockeyallsvenskan.

– Det har varit lite anbud. Men jag har varit rätt bekväm här. Det har klaffat bra och jag har en skön balans i livet. Mår man bra utanför isen – går det oftast bra på isen. Det har alltid varit skön stämning i laget, även om man börjar bli gammal, säger Hansson.

Hur mycket lockar det med spel i hockeyallsvenskan igen?
– Det hade varit kul att testa det igen. Möta de tuffa motstånden varje vecka och det är nog lite lättare att motivera sig. Men vi måste vara ödmjuka inför vår uppgift.

På onsdagkvällen väntar nykomlingen HA 74 från Sävsjö på hemmaplan, ett lag som KIK besegrade med hela 9–1 tidigare i höst.

– Vi ska fortsätta som vi gjorde Grästorp. Vi måste fortsätta att vara ödmjuka och gnugga i 60 minuter. Jag minns att det var en kall ishall (skratt). Men jag har för mig att vi vann den sista perioden med 5–1, minns Hansson tillbaka.

Fredrik Hansson fyller 30 till våren, men har än så länge inga planer på att lägga ner hockeykarriären.

– Det känns det inte som. Vad ska man gör annars? Hockeyn är alldeles för rolig fortfarande. Däremot är somrarna inte så roliga, men samtidigt vet man att det är värt det, säger han och fortsätter:

– Jag har svårt att se att jag ska lämna hockeyn helt…

Blir det du som tar över efter Mats Lusth?
– (Skratt). Nej, det tror jag inte. Men jag kan vara fystränare och jaga på de andra.

FaktaHockeyettan
Kristianstads IK–HA 74
19.00 Kristianstads Ishall
Läget i laget: Det har varit lite sjukdomar i laget och senast missade Rasmus T. Andersson matchen – nu är han tillbaka. Däremot är Herman Hansson sjuk och missar med största sannolikhet matchen. Sedan tidigare saknas Roger Ohlsson och Jonas Halvarsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK - Tyringe SoSS

Pånyttfödde Hansson ledde KIK till derbyseger

Tung höst – nu är Herman Hansson tillbaka på allvar.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.22:19, 13 december, 2017

3 bilder

Herman Hansson har haft en tung höst i KIK-tröjan, men har de sista matcherna vaknat till liv. I derbyt mot Tyringe var det Hansson som ledde till KIK till segern och noterades för ett mål och ett assist.

– Det har varit lite knackigt, lite upp och ner. Det har inte varit som jag önskat alls…, säger Herman Hansson.

LÄS MER: KIK-stjärnans hälsning inför derbyt: ”För ett jävla liv”

Kan du sätta något finger på det?
– Nej, jag kan faktiskt inte göra det. Jag har försökt träna på som vanligt hela tiden. Det har inte stämt riktigt och jag vet inte vad det beror på.

De sista matcherna har dock Hansson lett KIK med sitt hårda arbete tillsammans med Mikael Johansson och Simon Norberg.

– Jag trivs bra med Simon och Micke i den kedjan. Vi utnyttjar farten bra och kör liksom.

Ja. Tanken är väl inte att du ska bidra med så mycket poäng?
– Jag gör ju inte så mycket poäng, sen hade man kanske önskat att göra det. Men jag kan inte vara en spelare som jag inte är. Jag får göra det det jag är bra på.

Du köper din roll?
– Ja, det får man göra. När man spelar så, känns det bra för egen del med. Alltså när man inte hittar sitt spel och nöter på.

Nu väntar speluppehåll fram till 27 december då allettan drar igång. Men Herman Hansson erkänner att han inte har full koll på motstånden som väntar.

– Först och främst blir det nog en tuff vecka. Vi får se vad Mats bjuder på (skratt).

Har du koll på lagen i allettan?
– Egentligen inte. Jag kollar inte så mycket på det där. Huddinge mötte vi förra året och de är väl favoriter. Visby är ett krigargäng…

Vad kommer krävas av er?
– När vi spelar som bäst ska vi gå till kvalserien. Så är det bara. Det är det vi måste göra match efter match. Vi måste höja lägstanivån. Vi har våra dippar och det måste bort. Kan vi bli jämnare och mala och mala, så blir vi svårstoppade. Då är vi tunga.

 

 

FaktaHockeyettan
Kristianstads IK–Tyringe SoSS 5–4 e. förl
(1–2, 1–2, 2–0, 1–0)
Målen: 01.32 0–1 Belmin Mesanovic, 08.46 1–1 Malte Sjögren, (Johan Skinnars), 17.50 1–2 Måns Carlsson, (Khalid Ibrahim, Oliver Henriksson), 31.01 1–3 Khalid Ibrahim, (Johan Lindholm, Mattias Eriksson), 38.14 2–3 Herman Hansson, (Simon Norberg, Mikael Johansson), 39.56 2–4 Jesper Wiberg, (Thage Pettersson), 52.05 4–4 Sonny Karlsson, (Fredrik Hansson, Johan Skinnars), 60.25 Simon Norberg, (Tobias Björklund).
Skottstatistik: 45–25 (16–8, 12–8, 16–9, 1–0).
Utvisningar: KIK: 2x2. TSOS: 4x2.
Domare: Daniel Lindgren.
Publik: 2 022, Kristianstads Ishall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: KIK hämtar målvakt från Tyringe

KIK har gjort klart med en ny målvakt.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.12:33, 13 december, 2017

KLART: KIK hämtar målvakt från Tyringe
Foto: Jesper Hallberg

Kristianstads IK fick bege sig ut på målvaktsjakt efter att Joakim Strandberg drabbats av en skada i sin höft. Nu är det klart vem som backar upp Joel Gistedt den kommande tiden. Det blir Oliver Tornerefelt – närmast från Tyringe.

– En talangfull målvakt som vi vill titta vidare på och det är en bra möjlighet att göra det nu. Jag har hört mycket gott om honom från olika håll. Och nu är det ett perfekt tillfälle att komma till oss, säger KIK:s sportchef Joakim Johansson till 24Kristianstad.se.

LÄS MER: SKADESMÄLLEN: ”Missar hela allettan”

18-årige Tornerefelt kommer att backa upp KIK tillsvidare och finns med i laget i kvällens derby mot Tyringe.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK–Tyringe

Lusth inför derbyt: ”Vi ska ta det på fullaste allvar”

Mats Lusth om derbyt, att vara klar för allettan och laget som imponerat på honom under hösten.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.12:01, 13 december, 2017

2 bilder
 • Mats Lusth i samtal med Joel Gistedt. Foto: Jesper Hallberg
  Mats Lusth i samtal med Joel Gistedt. Foto: Jesper Hallberg
 • Mats Lusth. Foto: Jesper Hallberg
  Mats Lusth. Foto: Jesper Hallberg

I lördags kunde KIK säkra biljetten till spel i allettan som börjar den 27 december. Men det återstår en match i grundserien och det är inte vilken match som helst – det är derby mot Tyringe – och gratis inträde.

– Det känns jävligt skönt att vi kunde lösa det i lördags. Nu blir det mycket folk, fullsatt, i kväll. Nu har vi inget att… vi behöver inte ha någon ångest och kan spela ut, säger Mats Lusth och fortsätter:

LÄS MER: KIK-stjärnans hälsning inför derbyt: ”För ett jävla liv”

– Vi kan släppa loss och ha jävligt roligt. Det är verkligen skönt att vi kunde lösa det. Nu är det tre lag inblandade i måstematcher, det är skönt att slippa det.

Är du besviken över att ni blev klara för allettan så sent – förra året blev ni klara tidigt?
– Nej. Jag vet inte vad som är bäst. Vi var lite pressade, men visade när det behövdes. Då slog vi Kallinge hemma och Dalen borta. Det är svåra matcher. Det är en styrka när man är i trängt läge.

Och just HC Dalen är ett lag som imponerat på Mats Lusth under säsongen.

– Det är väl utropstecknet. Det var väl ingen som tippade att dem skulle ligga i toppen. Det gjorde ingen av de andra tränarna heller, tror jag. De spelar mycket på motståndarnas misstag och tajta i egen zon, säger Lusth.

Vilket lag vill du ha med dig till allettan?
– Det har absolut ingen betydelse.

 Vad tänker du om matchen mot Tyringe?
– Den är inte betydelselös. Alltså, positionsmässigt har den ingen betydelse. Men det vore skönt att gå in och vinna. Vi kan gå ut och spela ut. Vi ska ta det på fullaste allvar, hålla fokus och göra bra saker. Sen vill vi locka tillbaka storpubliken till matcherna framöver.

 

 

FaktaHockeyettan
Kristianstads IK–Tyringe SoSS
19.00 Kristianstads Ishall
Läget i laget: Christoffer Lindholm, Joakim Strandberg och Roger Ohlsson är skadade och kommer inte till spel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK - Tyringe SoSS

KIK-stjärnans hälsning inför derbyt: ”För ett jävla liv”

Sista matchen grundserien, fritt inträdde – och derby. Då skickar Acke Ringström en hälsning till fansen.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:01, 13 december, 2017

KIK-stjärnans hälsning inför derbyt: ”För ett jävla liv”
Acke Ringström. Foto: Jesper Hallberg

Varken Kristianstads IK eller Tyringe har något att spela för i kvällens derby och gratismatch. Men trots det pratas det när i ishallens katakomber om att det kommer bli fullsatt. KIK-backen Acke Ringström vill skicka en hälsning till fansen.

– Jag hoppas att Brigaden trycker i lite… Det är bara att komma ner och göra det vanliga egentligen: föra ett jävla liv. Det är då det blir roligt att spela och göra den där extra lilla grejen. De ska tycka det är kul att komma och titta, säger Acke Ringström och forsätter:

LÄS MER: Lusth inför derbyt: ”Vi ska ta det på fullaste allvar”

– Det ska bli kul att lira, det går ju rykten om att det är fullsatt.

KIK har vunnit samtliga möten mot Tyringe de två senaste åren och vann höstens möte med 9–4, efter en rejäl överkörning i mittenakten.

Håll koll på 24Kristianstad.se under kvällen för att läsa allt om derbyt.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK–Tyringe

KIK-backen: ”Matchen har stor betydelse”

Han har imponerat under de två matcher han har spelat – nu väntar hans första derby.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.10:08, 13 december, 2017

KIK-backen: ”Matchen har stor betydelse”
Jonas Halvarsson laddar för sitt första derby. Foto: Jesper Hallberg

Jonas Halvarsson har gjort två matcher i KIK-dressen. Mot Tyringe kommer hans tredje match och första derby. Något han ser framemot.

– Skitkul! Nu har vi vunnit de senaste matcherna och vill gå in i en alletta med bra matcher i kroppen. Det kommer mycket publik och det är tändvätska bara det, säger Jonas Halvarsson.

LÄS MER: Storpublik vankas i ”gratisderbyt”

Har det någon betydelse att matchen inte har betydelse?
– I och med att det derby, sista matchen och mycket publik har det stor betydelse. Det har även betydelse för fansen. Vi ska ta tag i matchen direkt och styra spelet.

Du har spelat två matcher. Hur känns det?
– Knät har känts bra. Sen är det klart att man saknar tajming och matchtempo, men därför var det bra att inleda mot Kallinge. De spelar med ett högt tempo. Då kommer man in i det och det är lättare att komma in i det.

Halvarsson har placerats med nyförvärvet Tobias Björklund under de två matcherna. En offensiv duo menar undertecknad, men det har enligt Halvarsson fungerat bra så här långt.

– Det funkar bra, tycker jag. Han är en spelskicklig back som är lätt att spela med, säger han.

Det är ingen risk att det blir för offensivt?
– Nej, det tycker jag inte. En av oss får sticka, så får den andra stanna hemma. Den som har läge går.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng