KIK-stjärnan: ”Mår man bra utanför isen – går det bra på isen”

Kristianstad IK:s poängkung om livet som hockeyspelare, Johan Skinnars och framtiden.

Jesper Hallberg

Kl.11:01, 15 november, 2017

3 bilder
  • Fredrik Hansson. Foto: Jesper Hallberg
    Fredrik Hansson. Foto: Jesper Hallberg
  • Foto: Jesper Hallberg
    Foto: Jesper Hallberg
  • Foto: Robert Rosén
    Foto: Robert Rosén

Fredrik Hansson stod för en stark säsong redan i fjol och slog nytt personbästa med sina 63 poäng i KIK-tröjan. Hansson har inlett den här säsongen på et liknande sätt – och toppar poängligan med sina 27 poäng på 14 matcher. Men Hansson själv är i vanlig ordning ödmjuk när frågan ställs.

– Det har flutit bra. Jag spelar med bra spelare som Johan Skinnars. Men samtidigt är det lite tur, det har trillat in lite… vi har gjort mycket mål framåt. Nä, det har klickat bra helt enkelt, säger Fredrik Hansson.

Men det har inte alltid klickat för laget.
– Jag förstår vad du menar. Men stundtals har det klickat bra för laget också. Nu senast gjorde vi 60 riktigt bra minuter mot Grästorp. Det var skönt och vi kände att det behövdes efteråt.

Hansson erkänner att han känner sig betydligt piggare i år än tidigare. Och det är, som så många gånger förr, en bra sommarträning som lagt grunden för det hela.

– Det är en bra sommarträning som ligger bakom det. Jag har kört på bra och känner mig fräschare. I år har vi haft hjälpt av Jan Hammar och kört på stenhårt varje dag, säger Hansson.

Har ni tränat på något annat sätt än tidigare?
– Det har varit mycket korta intervaller. Vi har ju lagt ner coopertestet… (skratt). Nu har det varit lite mer hockeyintervaller. Det är inte särskilt kul men det måste göras.

Har du någonsin varit i bättre form?
– Nej. Jag tror faktiskt inte det. Men samtidigt har hockeyn utvecklas. Jag har aldrig varit världens snabbaste, samtidigt har hockeyn blivit snabbare och snabbare. Men jag har hela tiden vetat vad som behövts; det är min snabbhet och kondition. Än så länge har det sett bra ut.

Men det är en person som 29-årige Hansson lyfter fram lite extra.

– Som sagt: spelar man med väldigt bra spelare så gör det mycket. Nu har jag spelat med Johan Skinnars och han är en otroligt skicklig spelare. Det gör mycket, säger han.

Hansson gör i år sin sjunde säsong i KIK-dressen, men det har tidigare funnits anbud från lag i hockeyallsvenskan.

– Det har varit lite anbud. Men jag har varit rätt bekväm här. Det har klaffat bra och jag har en skön balans i livet. Mår man bra utanför isen – går det oftast bra på isen. Det har alltid varit skön stämning i laget, även om man börjar bli gammal, säger Hansson.

Hur mycket lockar det med spel i hockeyallsvenskan igen?
– Det hade varit kul att testa det igen. Möta de tuffa motstånden varje vecka och det är nog lite lättare att motivera sig. Men vi måste vara ödmjuka inför vår uppgift.

På onsdagkvällen väntar nykomlingen HA 74 från Sävsjö på hemmaplan, ett lag som KIK besegrade med hela 9–1 tidigare i höst.

– Vi ska fortsätta som vi gjorde Grästorp. Vi måste fortsätta att vara ödmjuka och gnugga i 60 minuter. Jag minns att det var en kall ishall (skratt). Men jag har för mig att vi vann den sista perioden med 5–1, minns Hansson tillbaka.

Fredrik Hansson fyller 30 till våren, men har än så länge inga planer på att lägga ner hockeykarriären.

– Det känns det inte som. Vad ska man gör annars? Hockeyn är alldeles för rolig fortfarande. Däremot är somrarna inte så roliga, men samtidigt vet man att det är värt det, säger han och fortsätter:

– Jag har svårt att se att jag ska lämna hockeyn helt…

Blir det du som tar över efter Mats Lusth?
– (Skratt). Nej, det tror jag inte. Men jag kan vara fystränare och jaga på de andra.

FaktaHockeyettan
Kristianstads IK–HA 74
19.00 Kristianstads Ishall
Läget i laget: Det har varit lite sjukdomar i laget och senast missade Rasmus T. Andersson matchen – nu är han tillbaka. Däremot är Herman Hansson sjuk och missar med största sannolikhet matchen. Sedan tidigare saknas Roger Ohlsson och Jonas Halvarsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Sportchefen lämnar KIK

Sportchefen väljer att tacka för sig. ”För KIK är det ett bra läge att någon annan får ta över nu”, säger han.

Robert Rosén

Kl.16:15, 21 mars, 2018

KLART: Sportchefen lämnar KIK
Joakim Johansson slutar som sportchef. FOTO: Arkiv.

Tidigare i veckan kom beskedet att tränaren Mats Lusth väljer att ta över Mora IK. Nu står det klart att även sportchefen Joakim Johansson väljer att lämna Kristianstads IK.

För fem år sedan återvände ”Jocke” till KIK och tog över åter som sportchef. Klubben lanserade då sin femårsplan – vilken gick ut på att man skulle gå upp i HockeyAllsvenskan 2018.

LÄS MER: BOMBEN: Mats Lusth tar över Mora

– Jag har under fem år jobbat för att försöka ta KIK till Allsvenskan, även om vi inte nådde ända fram så har vi gjort ett bra arbete på många plan. Det är väldigt få personer som vet hur mycket jobb som ligger bakom för att kunna bedriva den verksamhet som vi i Kristianstads IK gör idag. Jag känner att det är rätt tid för mig att avsluta och gå vidare. För KIK är det ett bra läge att någon annan får ta över nu när en ny plan ska sättas och nya målsättningar ska tas, säger ”Jocke” Johansson, om valet att inte förlänga kontraktet, till klubbens hemsida.

Fram tills det att Kristianstads IK presenterat en ny sportslig organisation kommer styrelsen att ta över det fortlöpande arbetet.

Under sina många år i föreningen har ”Jocke” Johansson förutom nio år som sportchef även hunnit med att vara tränare, assisterande tränare och spelare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BOMBEN: Mats Lusth tar över Mora

"Mats värdefulla erfarenhet gör att klubben nu förstärker ledarstaben".

Viktor Andersson

Kl.17:18, 19 mars, 2018

BOMBEN: Mats Lusth tar över Mora
Mats Lusth. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Mora plockar in  Mats Lusth som ny huvudtränare under SHL-kvalet. Han lämnar därmed Kristianstad.

– Det är en tränare som har rätt kompetens, stort Mora IK-hjärta och är en riktig vinnarskalle. Mats värdefulla erfarenhet av att spela och vinna viktiga matcher gör att klubben nu förstärker ledarstaben, säger klubbdirektör Peter Hermodsson till hemsidan.

Assisterande tränare under direktkvalet blir Johan Rosén och Daniel Hermansson.

Klubbens stora målsättning är att spela i SHL även nästa år. Mora IK vill med Mats Lusths kunskap, kompetens och nya röst få laget att prestera på en högre nivå. Kontraktet gäller under kvalet, skriver Mora på sin hemsida.

– Mats Lusth som har kontrakt med Kristianstad IK kommer att avsluta säsongen i Mora som ny huvudtränare. Vi önskar Mats Lusth lycka till med resten av säsongen och hoppas att hans inhopp i Mora ska hjälpa moderklubben kvar i SHL, skriver Kristianstads IK på sin hemsida.

24Kristianstad.se söker Mats Lusth för en kommentar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK 2-1 VIK Västerås

Raseri efter segern: ”Aldrig sett ett gnälligare lag”

Det var heta känslor även utanför isen i playoff-mötet. ”De gnäller fan mer än Brynäs gjorde på 90-talet”, sa KIK-tränaren.

Robert Rosén

Kl.22:14, 16 mars, 2018

Raseri efter segern: ”Aldrig sett ett gnälligare lag”
Den andra playoff-matchen var minst sagt känslorik. Foto: Robert Rosén.

Slutminuterna av det andra playoff-mötet mellan Kristianstads IK och VIK Västerås blev stökiga. Utvisningarna haglade, avblåsningarna ljöd i ett och känslorna befann sig utanför tröjorna.

Trots att Kristianstads IK avgick med en 2-1-seger var det en frustrerad Mats Lusth som anlände till den efterföljande presskonferensen.

LÄS MER: Säsongen lever – efter vinst i måstematchen

– Västerås spelare. Jag har aldrig sett ett gnälligare lag. De gnäller fan mer än Brynäs gjorde på 90-talet, och det säger inte lite. De slänger sig direkt när man kommer åt dem för att filma till sig utvisningar. Jag tappar totalt respekten, inledde KIK-tränaren sitt anförande.

Enligt tränaren tappade domarna kontrollen över matchen, vilket VIK Västerås enligt Lusth inte var sena med att utnyttja.

– Sen försöker de fan ta mig köra över Joel (Gistedt) fyra-fem gånger och domarna klarar inte av och ta det. Det tycker jag är jävligt ynkligt av Västerås. Där tappar jag jävligt mycket respekt för dem under den här matchen.

– Jag respekterade dem mycket innan och framförallt Zäta (Patrik Zetterberg, sportchef och assisterande tränare reds. anm.) då, som jag känner väl. Att de håller på med sån här skit… Han har aldrig spelat i Brynäs mig veterligen, så jag vet inte var han lärt sig det någonstans.

En som däremot inte höll med i kritiken var Mats Lusths motsvarighet i Västerås. Efter att en diskussion utbrutit tränarna sinsemellan, huruvida Thomas Paananen hunnit se situationerna på video eller ej, konstaterade Västerås-tränaren att han inte kände igen bilden.

– Jag står inte bakom nånting av det Mats säger. Jag har inte alls den uppfattningen av den här matchen, sa Paananen.

KIK:s 2-1-seger innebär att lagen nu kommer mötas i en tredje och avgörande playoff-match. Nedsläpp sker i Kristianstads Ishall klockan 16:00 på lördagseftermiddagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK-VIK Västerås

Säsongen lever – efter vinst i måstematchen

Kristianstads IK tvingade fram en tredje och avgörande playoff-match. ”Bästa matchen för säsongen”, säger Mats Lusth.

Robert Rosén

Kl.21:13, 16 mars, 2018

Säsongen lever – efter vinst i måstematchen
Efter 1-0-segern på fredagskvällen lever drömmen om HockeyAllsvenskan. Foto: Robert Rosén.

På tre perioder uppe i Västerås förmådde Kristianstads IK inte att få in pucken bakom Marcus Dahlbom i VIK Västerås-kassen. Svårigheterna att få hål på keepern följde till en början också med ner till Skåne.

Trots en massiv KIK-press i den första perioden var det fortsatt 0-0 efter 20 minuter. Någonting som gästerna kunde tacka nämnde Dahlbom och hans stolpar för.

LÄS MER: ”Med fansen i ryggen kommer vi att mala ner dem”

– Det är ju bara ett lag på plan tycker jag. Vi är inte ens tvåa på puckarna. Så vi är så klart glada att det står 0-0 efter första, säger Västerås-tränaren Thomas Paananen.

Tidigt i den andra perioden skulle KIK dock få utdelning. Bara sekunder efter att det numerära överläget var slut drämde Acke Ringström till. Pucken gick via Simon Norberg fram till Mikael Johansson, som tryckte in 1-0.

Pressen från hemmalaget avtog allt mer under den andra perioden. Men det saknades inte chanser att utöka ledningen för det. Allra närmast ett 2-0-mål var Simon Norberg, som kunde soloåka från blålinjen. Väl framme vid VIK-målet stod dock Marcus Dahlbom i vägen.

I den tredje perioden skulle det så lossna målmässigt. Med mindre än fem minuter kvar av matchen klev nämligen lagkapten Johan Skinnars fram. Efter att KIK hållit i pucken bakom kassen en bra stund kunde nämligen lagkaptenen lyfta in både puck och målvakt när KIK utökade till 2-0.

– Vi måste in där och kriga. De har stora starka backar, Västerås. De ligger på insidan och gör det jävligt bra. Så där måste vi upp och ta kriget med dem, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

De sista skälvande minuterna av matchen blev därefter ryckiga – med flera avblåsningar och tvåminutare åt bägge håll. Vid en period satt inte mindre än fem spelare, två från Västerås och tre från Kristianstad, i utvisningsbåset samtidigt. En tid som gästande Västerås utnyttjade bäst.

Med knappa två minuter kvar av matchen tryckte nämligen Jesper Cedeberg in 2-1 och fick nervositeten att stiga i Kristianstads Ishall. KIK lyckades dock hålla undan och avgick med en 2-1-seger.

– Jag hyllar hela laget som gör bästa matchen för säsongen. Vi vinner välförtjänt, det är helt klart, säger Mats Lusth.

En tredje och avgörande playoff-match väntar nu i Kristianstads Ishall klockan 16:00 på lördagseftermiddagen.

FaktaPlayoff 3
Kristianstads IK 2-1 VIK Västerås
(0-0 , 1-0 , 1-1)
Målen: 22:42 1-0 Mikael Johansson (Simon Norberg & Acke Ringström), 55:17 2-0 Johan Skinnars (William Wikman), 57:37 2-1 Jesper Cederberg (Alexander Lindelöf & Johan Skiöld). 
Skottstatistik: 37-25 (13-2, 12-11, 12-12)
Utvisningar: KIK: 2x8 VIK: 2x4
Domare: Johan Magnusson
Publik: 1 520, Kristianstads Ishall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

INFÖR KIK – Västerås

”Med fansen i ryggen kommer vi att mala ner dem”

Kniven mot strupen för KIK inför rysarmatchen: "Jobbigt att vänta"

André Eriksson

Kl.14:07, 16 mars, 2018

”Med fansen i ryggen kommer vi att mala ner dem”
Foto: Bildbyrån

Kristianstads IK föll med 0–2 i den första playoff 3-matchen mot Västerås.

Därför är laget nu piskat att vinna fredagens hemmamatch för att den allsvenska drömmen ska leva.

LÄS MER: KIK i brygga – föll i första mötet

Och det råder riktiga slutspelskänslor hos KIK.

– Nu går man bara i en dvala och vill att det ska bli match. Det är bara jobbigt att vänta, säger kaptenen Johan Skinnars efter torsdagens träningspass.

– Hela laget är otroligt revanschsuget. Vi gjorde en helt okej match i Västerås, men inte tillräckligt bra för att vinna. Nu vill vi visa att vi har det som krävs, säger han.

Kristianstad lyckades inte göra mål på Västerås i bortamatchen – men nu har Skinnars taktiken klar för att spräcka nollan inför hemmafansen.

– Vi måste komma in lite närmare inpå mål och skapa giftigare målchanser. Vi måste komma på insidan av deras backar, där boxar de ut oss lite lätt, säger han.

Samtidigt har man respekt för motståndaren, som gjorde en riktigt fin defensiv insats i den första matchen.

– De är duktiga. De spelar otroligt defensivt och otroligt disciplinerat och det tar lite på orken för oss. Men med våra fans i ryggen här hemma kommer vi att mala ner dem, säger Johan Skinnars.

Nedsläpp 19.00 i Kristianstads ishall.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng