IFK Kristianstad - Wisla Plock

IFK Kristianstad vann – trots genomklappning

Säsongens första seger i Champions League är ett faktum.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.17:35, 11 november, 2017

IFK Kristianstad vann – trots genomklappning
IFK Kristianstad besegrade Wisla Plock. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

IFK Kristianstad är inte längre segerlöst i säsongens Champions League. Efter fem förluster och en oavgjord på de sex första besegrades nämligen polska Wisla Plock med 25-24 hemma i Kristianstad Arena.

– Jag ser bara till de två poängen just nu. Det är klart om vi börjar leta och greja så är det klart att det kan bli inbördes möten och viktiga mål. Men vi kunde förlorat den här matchen. När vi ligger under med två var det inte så mycket som talade för oss, säger IFK Kristianstad-tränaren Ola Lindgren.

LÄS MER: Hyperviktig gruppspelsmatch för IFK

Det var IFK Kristianstad som tidigt kom att koppla greppet om matchen. När klockan passerat åtta minuter valde Wisla Plock att ta matchens första time-out, sedan IFK Kristianstad gått upp i en 5-2-ledning. Närmare än två mål skulle dock aldrig gästande Wisla Plock komma under den första halvleken.

Istället kunde IFK Kristianstad, trots att Marcin Wichary i Wisla Plock-målet stod för flera räddningar, sticka ifrån ordentligt i första halvlek. Som mest kom det att skilja sju mål (14-7) emellan lagen. Till slut fick IFK Kristianstad dock ”nöja” sig med en femmålsledning och 15-10 i halvlek.

– Jag är lite irriterad på slutdelen i första halvlek. Vi leder med sju och får boll när det är 40 sekunder kvar. Sen blir det ett tekniskt fel när (Richard) Kappelin chanskontrar. Sen går de upp och får retur, där vi inte är riktigt vakna. Då blir det fem istället för sju. Tycker det är en stor skillnad på det när man startar andra halvlek, förklarar Lindgren.

Efter halvtidsvilan kom matchbilden att förändras. Och det helt och hållet. Den andra halvleken inleddes visserligen med ett Olafur Gudmundsson-mål och en andra straffräddning från Richard Kappelin, som storspelat under den första halvleken. De tio minuterna som följde kom dock att bli mardrömslika för IFK Kristianstad.

Ledningen med 16-10 krympte mål för mål och strax efter att klockan passerat 40 minuter kunde Valentin Marian Ghionea göra 17-17. Någonting som minuten därefter följdes av att Gilberto Duarte gav Wisla Plock ledningen. De avslutande 20 minuterna blev sedan minst sagt dramatiska, där lagen kom att följas åt.

– Jag var medveten om att utvisningsstatistiken kommer jämnas ut i andra halvlek. De hade tre stycken och vi ingen. Men de kommer i tät följd och där gör vi dåliga beslut och dåliga val samt bjuder på tekniska fel. Vi kommer inte ens till avslut och där måste vi ha mer disciplin. Sen tycker jag vi tappar lite aggressivtet i försvarsspelet i andra halvlek samtidigt som de har mycket mer tryck, säger IFK Kristianstad-tränaren.

Först när klockan tickade upp på 53 minuter kunde IFK Kristianstad återta den ledning man så länge haft. Ett Albin Lagergren-mål gav nämligen hemmalaget 23-22 – vilket följdes av att Tim Sörensen kontrade in 24-22 i öppet mål några minuter senare.

Efter de två målen av Kristianstad förmådde gästerna aldrig att komma i kapp – utan till slut kunde IFK Kristianstad vinna med 25-24, sedan Wisla Plock reducerat med matchens sista skott.

– Ser man till matchens helhet finns det så mycket att ta med sig, med försvarsspel och tekniska fel och allt sånt här. Men i dag är det faktiskt poängen det viktigaste. Jag är glad att vi lyckas ta oss tillbaka i matchen när de gjort sju på oss i andra halvlek, vi har mycket utvisningar och har det tufft där med tekniska fel, säger Ola Lindgren.

– Självklart är vi besvikna över det här resultatet, men vi fajtades, säger Wisla Plock-tränaren Piotr Przybecki.

I och med segern klättrar IFK Kristianstad upp på den sjätte och sista slutspelsplatsen, då man passerar just Wisla Plock och HC Zagreb.

FaktaChampions League
IFK Kristianstad 25-24 Wisla Plock
Mål: Philip Henningsson (5), Albin Lagergren (4), Olafur Gudmundsson (4), Tim Sörensen (4), Helge Freiman (3), Stig-Tore Moen Nilsen (2), Viktor Hallén (2) och Mario Lipovac (1).
Publik: 3 859, Kristianstad Arena
Tabell: Här

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK-talangen på väg bort: ”Jag har hamnat i skuggan”

IFK Kristianstad-talangen kan vara på väg bort från klubben.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.13:55, 20 november, 2017

IFK-talangen på väg bort: ”Jag har hamnat i skuggan”
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

IFK Kristianstads Emil Schuster kan vara på på väg bort från klubben. Schuster, som spelat matcher med IF Kristianstad, tränade under förra veckan med OV Helsingborg. Det rapporterar Kristianstadsbladet.

Schuster tränade två pass med OV under förra veckan.

– Jag tycker att det gick bra. Jag blev mottagen samtidigt som jag försökte ta för mig, säger Schuster till Kristianstadsbladet och fortsätter:

– Självklart så informerade jag IFK och vi får se var det slutar.

Schuster är inte helt nöjd med sin situation i IFK Kristianstad.

– Det har varit bättre, inget snack om saken. Jag har hamnat i skuggan, säger han till tidningen.

Men enligt IFK Kristianstads sportchef Jesper Larsson är det inget som är klart ännu.

– Ingenting är klart. Han pratar med dem, men hur pass aktuellt det är kan jag inte svara på än, säger Larsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Wisla Plock - IFK Kristianstad

IFK Kristianstad siktar på att undvika ny dipp

I Polen ska en lika långvarig dipp som i hemmamötet undvikas. ”Vi har inte råd att ha den så länge i matchen”, säger Richard Kappelin.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.10:07, 19 november, 2017

IFK Kristianstad siktar på att undvika ny dipp
Vinst och det ser angenämt ut, menar Richard Kappelin. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Två matcher i veckan har utmynnat i två segrar. På söndagskvällen väntar veckans – troligtvis – svåraste test för IFK Kristianstad. Polska Wisla Plock tar nämligen emot Kristianstad i Champions League.

– Vi är taggade. Vi har ju löst de här uppgifterna på ett bra sätt i veckan och gått runt på mycket folk. Nu är det fullt fokus inför helgen. Vi ser framemot den matchen och ser det som en stor möjlighet. Men det gäller samtidigt att vi gör  en riktigt bra match, då vet vi att vi har en bra chans. Det blir en rolig match, säger IFK Kristianstad-målvakten Richard Kappelin.

LÄS MER: Publiken svek – i Champions League-matchen

Just Richard Kappelin imponerade stort – under framförallt första halvlek – när IFK Kristianstad besegrade Wisla Plock med 25-24 i hemmamötet förra veckan. Trots möten med Alingsås och Skövde i veckan menar målvakten att IFK Kristianstad-spelarna är piggare till det kommande bortamötet.

LÄS MER: IFK tog första Champions League-segern

– Förra veckan var det ju väldigt tajt med Malmö på torsdagen, som var en väldigt tuff match, och bara en dag emellan innan Plock. Denna vecka har vi haft enklare resor, om man säger så, och roterat mer. Även om det varit två matcher och nån spelare som spelat mycket så är vi överlag piggare.

– Sen är det klart tuffare på bortaplan i Champions League. Det är svårare att vinna där. Men vi ska se till att få bra försvar- och målvaktsspel. Och det gäller att ha bra tryck i andrafas. Samt att vi orkar hålla fokus i stort sätt hela matchen.

LÄS MER: ”De två tar oss tillbaka”

För att kunna besegra Wisla Plock även på bortaplan – eller åtminstone resa hem från Polen med en poäng – menar Richard Kappelin att det är dippen som behöver justeras. På hemmaplan ledde den som bekant till att vad som såg ut som en klar seger utvecklades till en ordentlig nagelbitare.

– Vi hade en liten dipp i andra, första kvarten där. I handboll får man nån dipp då och då, men det gäller att göra de perioderna så korta som möjligt. Vi har inte råd att ha den så länge i matchen. Så det är det vi ska och behöver göra. Annars är det samma koncept.

Hur viktigt är det att åtminstone ta poäng på söndag?
– Vinner vi den matchen, eller tar poäng, ser möjligheterna angenäma ut. Så det är oerhört viktigt. Det är en direkt konkurrent om den sista slutspelsplatsen. Den är jätteviktig men sen finns det många matcher kvar, så det finns fler matcher om det inte går vägen. Men det är klart vi gör allt i vår makt för att ta poäng.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kom i somras – nu förlänger han

IFK Kristianstad förlänger kontraktet med mittnian.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:56, 17 november, 2017

Kom i somras – nu förlänger han
Helge Freiman har förlängt sitt kontrakt. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

I mitten av juni gjorde IFK Kristianstad klart med Helge Freiman, 25. Nu står det klart att mittnian, som vände hem till Sverige från Tyskland, förlänger sitt kontrakt med IFK Kristianstad.

Kontraktet som löpte ut 2019 har nu förlängts till 2020.

LÄS MER: Nyförvärvet: ”Finns mer att hämta”

– Det känns fantastiskt. Jag trivs väldigt bra i både staden och i klubben. Valet att förlänga med IFK var tämligen enkelt. Jag hade en del anbud från andra klubbar men jag är trivs så bra här och är glad att jag fick chansen till att förlänga mitt kontrakt med IFK Kristianstad, säger Helge Freiman i ett pressmeddelande.

Sedan ankomsten till Skåne har Helge Freiman stått för 29 mål och 24 assist i Handbollsligan.

– Helge är en viktig del i vårt lagbygge och det glädjer oss att han väljer att stanna, säger IFK-tränaren Ola Lindgren.

Tidigare i dag presenterade IFK Kristianstad även nyförvärvet Emil Hansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad värvar – från rivalen

IFK Kristianstad har gjort klart med nästa nyförvärv.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:09, 17 november, 2017

IFK Kristianstad värvar – från rivalen
Emil Hansson är klar för IFK Kristianstad. Foto: Matilda Ahlberg/Bildbyrån.

IFK Kristianstad har gjort klart med sitt andra nyförvärv till säsongen 18/19. På fredagen presenterades nämligen 9-metersspelaren Emil Hansson, 20, av föreningen.

Emil Hansson kommer närmast från moderklubben Ystads IF och har skrivit på ett tvåårskontrakt, vilket träder i kraft i juli 2018.

LÄS MER: KLART: Lagergren lämnar IFK Kristianstad

– Jag känner att jag vill ta nästa steg i min karriär. IFK Kristianstad är den ledande klubben i Sverige och de senaste säsongerna har flera spelare utvecklats enormt i föreningen vilket jag också har för avsikt att göra. Sedan ser jag även väldigt mycket fram emot att få spela inför 5000 åskådare, säger Emil Hansson i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Han blir IFK:s första nyförvärv

I samband med presentationen bekräftar IFK Kristianstad att Ola Lindgren haft spelaren under uppsikt en längre tid.

– Emil är stor och rejäl spelare som är användbar på många positioner, inte minst defensivt. Vi tror mycket på honom och på att han kan ta ytterligare kliv i sin nya omgivning, säger sportchefen Jesper Larsson.

Den ungdomslandslagsmeriterade Hansson är främst tänkt som trea i mittförsvaret, medan han offensivt sett främst är tänkt som mittnia men även kan spela som vänsternia.

Sedan tidigare har IFK Kristianstad gjort klart med Ludvig Jurmala från Tyresö, medan Albin Lagergren lämnar till sommaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad–IFK Skövde

Stjärnans sågning efter storförlusten mot IFK: ”Det är ett skämt”

IFK Skövde-stjärnan sågade hela laget efter storförlusten mot IFK Kristianstad. "Vi är valpiga som fan", sa han efter matchen.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.20:48, 16 november, 2017

Stjärnans sågning efter storförlusten mot IFK: ”Det är ett skämt”
Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Leo Larsson imponerade i IFK-målet när Skövde besegrades hemma i Kristianstad arena under torsdagskvällen. Larsson stod för flera fina parader och rena frilägesräddningar – men han räddade inte bara bollarna – utan stod även för ett mål i slutminuterna.

Och det var inte bara Leo Larsson som imponerade, det gjorde hela IFK Kristianstad som i paus låg i underläge. Efter paus vände de på steken och krossade Skövde fullständigt. Något som fick IFK Skövdes stjärna Rasmus Wremer att såga hela laget.

LÄS MER: Skandalen i IFK – Sportchefen berättar om framtiden

– Det är bedrövligt. De kör över oss… det är ett skämt. Vi spelade bra i första och sedan är det rent bedrövligt. Det är jättejobbigt det här, sa han till C More och fortsatte:

– Det är inte lätt att vinna här, men det hade varit jävligt roligt. Vi är valpiga som fan… nä, det är bedrövligt.

IFK Kristianstads Johannes Larsson var något mer nöjd med sitt lags insats.

– Vi maler på och är tunga att möta i 60 minuter. Vi fick gör rätt många i tom bur och spelar bra försvarsspel på slutet. Vi får ta med oss slutfasen av matchen, sa han till C More.

Segern betyder att IFK Kristianstad nu har vunnit 54(!) raka hemmamatcher i den svenska Handbollsligan.

 

FaktaHandbollsligan
IFK Kristianstad–IFK Skövde 39–29
(14–16)

Målen, IFK: Tim Sörensen 7, Viktor Hallén 6, Johannes Larsson 6, Olafur Gudmundsson 6, Helge Freiman 2, Inge Aas Eriksen 2, Mario Lipovac, Gunnar Steinn Jónsson, Leo Larsson.
Publik: 4 177, Kristianstads arena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng