KIK behöver större ishall – här är beskedet från politikerna

Kristianstad IK behöver ha mer isyta för att kunna driva vidare och utveckla sin verksamhet. Här är beskedet från politikerna.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.21:07, 9 november, 2017

KIK behöver större ishall – här är beskedet från politikerna
Kristianstad IK vill bygga ut ishallen. Men enligt politikerna finns det inga pengar. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Kristianstads IK behöver mer isyta för att kunna utveckla sin verksamhet. Med en ungdomsverksamhet som innefattar närmare 150 medlemmar, skridskoskola och träning för A-laget räcker tiderna inte till. Klubben vill att ytterligare en rink ska byggas inom två år. Det var något som 24kristianstad.se skrev om under onsdagen.

– Jag har haft informella möten, där vi har tagit upp behovet. Vi ser båda parter positivt på det och jag hoppas att man kan komma fram till en lösning. Ifall vi skulle komma upp i Allsvenskan så behöver A-laget mer istid och då ska ungdomarna inte behöva lida av det, säger Jan Svensson, tidigare ordförande i Kristianstads IK och som numera jobbar inom föreningen med visioner och matcharrangemang.

LÄS MER: KIK om behovet: ”Det är ett måste”

Det som behövs är en ny fullskalig hockeyrink. Det vill säga en utbyggnad av den nuvarande ishallen. Det ska redan nu vara förberett att docka på med en ny byggnad på den nuvarande konstruktionen.

– Sedan är där för lite omklädningsrum. Jag uppskatta att det behövs 3-4 till, med tanke på att vi ska utöka ungdomsverksamheten, säger Jan Svensson.

Exakt vad det skulle kosta med en sådan här utbyggnad är oklart. Liknande utbyggnader har skett exempelvis i Diö (Älmhult) med omklädningsrum och teknikrum. Där låg budgeten på cirka sex miljoner kronor. Då fick de däremot inte någon ny hockeyrink. Från föreningen önskar man något som är ekonomiskt försvarbart.

– Det måste ske till en rimlig peng, säger Jan Svensson.

Från politiskt håll är de dock mer skeptiska till en investering i att bygga ut ishallen. Ingen av de politiker vi pratat med har varit i kontakt med Kristianstads IK om behovet. De hänvisar till kultur- och fritidsnämnden som ansvarar för kommunens idrottsanläggningar.

Kommer ni att bygga en ny ishall eller liknande inom närmaste åren?
–Nej, det kommer vi inte. Det finns stora behov på andra håll, så detta ligger inte i våra planer. Det är inget som har varit aktuellt just nu, kanske mer visionärt ifall mer ser långt fram i tiden. Men det är inget som vi har pratat om, säger Jonas Fast (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Kristianstad.

Han får medhåll från partikollegan och kommunalrådet Pierre Månsson (L). De stora investeringarna som Kristianstads kommun ska göra de kommande åren, innebär att de måste göra hårda prioriteringar. En utbyggnad av ishallen finns inte med i den planen.

– Vi kommer att göra enormt stora investeringar i förskolor och skolor bland annat. Det är 1,5 miljarder kronor som ska investeras de kommande sex åren. Då är det svårt att se hur det ska finnas utrymme till en ny ishall (eller utbyggnad), säger Pierre Månsson.

Inom förvaltningen förstår de behovet av att KIK behöver mer isyta för sina träningar och ungdomsverksamhet. Även där ses det som en ekonomisk fråga.

–  Vi vet dock att de har behovet för att kunna driva en verksamhet för ungdomar. Det är en politisk fråga om prioriteringar och investeringar. Det pågår hela tiden en dialog med vårt föreningsliv, men detta är inget som har varit uppe för diskussion, säger Ulrika Cedell, chef på kultur- och utbildningsförvaltningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt megarekord för Musikhjälpen

Svenska folket överträffade sig själva under årets Musikhjälpen.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:54, 17 december, 2017

Nytt megarekord för Musikhjälpen
Foto: Pressbild

I måndags gick Molly Sandén, Kalle Zackari Wahlström och Farah Abadi in i glasburen på Kärlekens Torg i Umeå för att samla in pengar. Årets ämne, Barn är inte till salu, verkar ha legat svenskarna varmt om hjärtat då man även i år slog rekord.

När programledarna steg ut ur buren på söndagskvällen kunde man konstatera att svenska folket samlat in fantastiska 74 410 363 kronor. Det är ett stort rekord från förra året då man samlade in 49 003 745 kronor.

LÄS MER: LISTA: De samlar in pengar till Musikhjälpen i Kristianstad

– Jag vet inte vad jag ska säga. Förstår ni vilken skillnad det här kommer att göra? Jag är helt tagen och visste inte vad jag skulle förvänta mig. Det finns så mycket kärlek i Sverige, så mycket solidaritet, säger Per Bylund, generalsekretererare för Radiohjälpen.

Pengarna kommer att gå till att motverka sexhandeln med barn runt om i världen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ungdomar anmälda efter raketskjutning i centrum: ”Lät som krig”

Över 80 smällar ska ha hörts under lördagskvällen.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.17:12, 17 december, 2017

Ungdomar anmälda efter raketskjutning i centrum: ”Lät som krig”
Foto: Arkiv/Casper Johansson

En privatperson i Kristianstad har polisanmält en grupp ungdomar efter de ska ha skjutit raketer och smällt smällare i centrum under lördagskvällen, det rapporterar tidningen Kristianstadsbladet.

Anmälan kom in kring 20-tiden efter att ungdomarna hade skjutit raketer vid Galleria Boulevard. Några timmar senare ska privatpersoner ha hört uppemot 80 smällar i centrum. ”Det lät som krig” berättade en person för Kristianstadbladet.

– Kristianstad har ganska tydliga regler för när man får använda fyrverkerier. Tillstånd av polismyndighet krävs för att använda pyrotekniska varor, fyrverkerier, på offentlig plats med undantag för användande på nyårsafton från klockan 18 fram till klockan 02 påföljande dag, berättar Fredrik Bratt för Kristianstadsbladet.

Polisens sökte efter personerna men utan resultat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pyntet kan förvandla julfrid till julstrid

Juristen tipsar om hur du undviker grannosämja under julen.

Matilda Larsson

Kl.13:26, 17 december, 2017

Pyntet kan förvandla julfrid till julstrid
Foto: Wikimedia Commons.

Tomtar i fönstren, snögubbar som sjunger och ljusslingor som blinkar. Att klä sin balkong, fönster eller uteplats är populärt så här i juletid.

Men de blinkande ljusslingor som du har tända dygnet om på balkongen, kanske inte uppfattas som lika mysiga av dina grannar.

Hyresgästföreningens jurist förklarar vad som är okej för julens pyntande hyresgäster.

– I lagen finns inga begränsningar för dekoration med ljusslingor på hyreshusens balkonger eller uteplatser. Däremot står det tydligt att man ska ta hänsyn till sina grannar. Det skulle kunna vara vägledande för julpyntare, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

Vad skulle du ge för råd till hyresgäster som står i färd att dekorera?
– Tänk på hur det kan uppfattas av dina grannar så att julfriden kvarstår, säger Ingrid Buskas.

En person hade en plastsnögubbe utanför dörren som började sjunga julsånger när någon kom i närheten. Den slutade sjunga när grannens hund tuggade sönder den.

Är det ett ärende att driva för Hyresgästföreningen?
– Man ska ju inte ställa några grejer utanför sin dörr och dessutom kan man nog tycka att en sjungande snögubbe är störande. Jag kan nog förstå hundens reaktion, säger Ingrid Buskas.

Ingrid Buskas säger dock att eftersom julen är en begränsad period, gör det kanske att den stora julfriden infinner sig och att grannar accepterar julljus i större utsträckning.

– Vad jag kan minnas har vi inte haft några juridiska ärenden om varken snögubbar eller ljusslingor, säger Ingrid Buskas.

Om man drabbas av julilska över grannens juldekor vad är ditt råd då?
– Om en granne har en ljusslinga som blinkar och stör är mitt råd att i första hand prata med grannen. Kanske går det att tona ner eller stänga av ljusslingan exempelvis nattetid.

I andra hand bör man ta kontakt med sin hyresvärd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad i topp bland landets mest besökta städer

Uthyrningssajten Airbnb har undersökt vilka som är Sveriges mest populära städer.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.13:19, 17 december, 2017

Kristianstad i topp bland landets mest besökta städer
Foto: Arkivbild / Henrik Nordell

Den populära uthyrningssajten Airbnb har gjort en sammanställning över de mest populära destinationerna i världen, men också i Sverige.

I Sverige är det Stockholm som är den överlägsna vinnaren över de mest besökta städerna i Sverige, följt av Göteborg och Malmö. På femte plats på listan över de populäraste städerna för Airbnb-resenärerna återfinns Kristianstad, före Gotland och Kalmar.

Det populäraste resemålet i världen enligt uthyrningssajten är Tokyo följt av Paris.

Resultatet är baserat på de 626 800 svenskar som under 2017 har rest från Sverige till ett annat land, samt de 462 500 personer som rest till eller inom Sverige.

FaktaHär är de mest besökta platserna i Sverige


1. Stockholm: 189 308 besökare

2. Göteborg: 61 640

3. Malmö: 26 996

4. Karlstad: 15 591

5. Kristianstad: 10 047

6. Gotland: 8 299

7. Kalmar: 8 143

8. Jönköping: 6 790

9. Halmstad: 6 669

10. Linköping: 6 244

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Politikerna rasar mot sänkt hastighet – tar längre tid att pendla

Flera politiker och näringslivspersoner går emot planen på att sänka hastigheten på vägen mellan Kristianstad och Ystad.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.12:01, 17 december, 2017

Politikerna rasar mot sänkt hastighet – tar längre tid att pendla
Politikerna rasar mot sänkt hastighet i ett debattinlägg.

Det är i ett debattinlägg i Sydsvenskan den 13/12 i år som flera politiker rasar mot planerna på att sänka hastigheten på väg 19 mellan Ystad och Kristianstad. En av dessa är kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad Pierre Månsson (L). Anledningen är att hastigheten på vägen sänktes från 90 till 80 kilometer i timmen den 20 november i år.

“Här finns en unik möjlighet att utveckla en speciell miljö där storstadsregionen runt Öresund kompletteras med öppna landskap som Österlen och tätorter i östra Skåne”, skriver de och vill få igenom en ny prövning av sänkningen hos regeringen.

Effekten av att hastigheten sänks är enligt debattörerna att det tar längre tid för människor att nå dit de ska. När det tar längre tid att pendla till jobbet slutar kanske människor att söka arbete i andra städer, resonerar de.

“Hur landets transportpolitik utformas kan bidra till utvecklingen och tillväxten i Sverige. Vi talar om regioner där vägen är enda alternativet. Skåne behöver en östlig del som är pigg och vital” hävdar författarna till debattartikeln.

De övriga som skrivit under debattinlägget är Kent Mårtensson (S) från Ystad, Per Tryding (vice vd för Sydsvenska Handelskammaren) och Leif Sandberg (C) från Tomelilla.

Text: Camilla Landin

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng