KIK behöver större ishall – här är beskedet från politikerna

Kristianstad IK behöver ha mer isyta för att kunna driva vidare och utveckla sin verksamhet. Här är beskedet från politikerna.

Henrik Nordell

Kl.21:07, 9 november, 2017

KIK behöver större ishall – här är beskedet från politikerna
Kristianstad IK vill bygga ut ishallen. Men enligt politikerna finns det inga pengar. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Kristianstads IK behöver mer isyta för att kunna utveckla sin verksamhet. Med en ungdomsverksamhet som innefattar närmare 150 medlemmar, skridskoskola och träning för A-laget räcker tiderna inte till. Klubben vill att ytterligare en rink ska byggas inom två år. Det var något som 24kristianstad.se skrev om under onsdagen.

– Jag har haft informella möten, där vi har tagit upp behovet. Vi ser båda parter positivt på det och jag hoppas att man kan komma fram till en lösning. Ifall vi skulle komma upp i Allsvenskan så behöver A-laget mer istid och då ska ungdomarna inte behöva lida av det, säger Jan Svensson, tidigare ordförande i Kristianstads IK och som numera jobbar inom föreningen med visioner och matcharrangemang.

LÄS MER: KIK om behovet: ”Det är ett måste”

Det som behövs är en ny fullskalig hockeyrink. Det vill säga en utbyggnad av den nuvarande ishallen. Det ska redan nu vara förberett att docka på med en ny byggnad på den nuvarande konstruktionen.

– Sedan är där för lite omklädningsrum. Jag uppskatta att det behövs 3-4 till, med tanke på att vi ska utöka ungdomsverksamheten, säger Jan Svensson.

Exakt vad det skulle kosta med en sådan här utbyggnad är oklart. Liknande utbyggnader har skett exempelvis i Diö (Älmhult) med omklädningsrum och teknikrum. Där låg budgeten på cirka sex miljoner kronor. Då fick de däremot inte någon ny hockeyrink. Från föreningen önskar man något som är ekonomiskt försvarbart.

– Det måste ske till en rimlig peng, säger Jan Svensson.

Från politiskt håll är de dock mer skeptiska till en investering i att bygga ut ishallen. Ingen av de politiker vi pratat med har varit i kontakt med Kristianstads IK om behovet. De hänvisar till kultur- och fritidsnämnden som ansvarar för kommunens idrottsanläggningar.

Kommer ni att bygga en ny ishall eller liknande inom närmaste åren?
–Nej, det kommer vi inte. Det finns stora behov på andra håll, så detta ligger inte i våra planer. Det är inget som har varit aktuellt just nu, kanske mer visionärt ifall mer ser långt fram i tiden. Men det är inget som vi har pratat om, säger Jonas Fast (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Kristianstad.

Han får medhåll från partikollegan och kommunalrådet Pierre Månsson (L). De stora investeringarna som Kristianstads kommun ska göra de kommande åren, innebär att de måste göra hårda prioriteringar. En utbyggnad av ishallen finns inte med i den planen.

– Vi kommer att göra enormt stora investeringar i förskolor och skolor bland annat. Det är 1,5 miljarder kronor som ska investeras de kommande sex åren. Då är det svårt att se hur det ska finnas utrymme till en ny ishall (eller utbyggnad), säger Pierre Månsson.

Inom förvaltningen förstår de behovet av att KIK behöver mer isyta för sina träningar och ungdomsverksamhet. Även där ses det som en ekonomisk fråga.

–  Vi vet dock att de har behovet för att kunna driva en verksamhet för ungdomar. Det är en politisk fråga om prioriteringar och investeringar. Det pågår hela tiden en dialog med vårt föreningsliv, men detta är inget som har varit uppe för diskussion, säger Ulrika Cedell, chef på kultur- och utbildningsförvaltningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Centrumchefen svarar på kritiken mot C4 Shopping

C4 Shopping börjar ta form med ett stort antal nya etableringar i Kristianstad. Den tidigare oron att det skulle drabba butikerna i centrum slår centrumchefen tillbaka mot. "Vår målsättning är inte att konkurrera eller köra över någon", säger han.

Henrik Nordell

Kl.20:53, 17 mars, 2018

EXTRA: Centrumchefen svarar på kritiken mot C4 Shopping
C4 Shopping. Foto: Henrik Nordell

Det har nu gått fyra år sedan det historiska beslutet att anta detaljplanen för C4 Shopping i Kristianstad: Ett 200 000 kvadratmeter stort markområde i Hammar alldeles intill motorvägen. Planen överklagades av Fastighetsägarna Syd med hänvisning till en rapport beställd av WSP. Den visade att handeln i centrum skulle minska med 20-25 procent ifall köpcentrat blev verklighet.

– Rapporten visar att det blir överetablering. Köpkraften räcker helt enkelt inte till när Kristianstads handelsyta växer med 200 procent på några år, sade  Göran Höckert, näringspolitisk chef till Fastighetssverige.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Så ska de få miljoner besökare till C4 Shopping

I december år 2015 fick grundarna klartecken.De fick lov att bygga ett köpcentra med fyra byggnader och uppemot 50 000 kvadratmeter säljyta. Året därpå kom bygglovet och bara ett par månader senare sattes skoporna i marken.

Farhågorna om att centrum skulle utarmas var något som grundarna tidigt avfärdade. Den nyrekryterade centrumchefen för C4 Shopping är inte heller orolig för att butiker i centrum ska tvingas stänga. Att flera av butikerna kommer finnas både i innerstan och på Hammar ser han som naturligt, då de vänder sig till olika målgrupper.

– Om vi har en väl fungerande citykärna så är det bäst för vår del, för då finns det ytterligare incitament för besökare utifrån att ta sig hit. Vår målsättning är inte att konkurrera eller köra över någon. Jag är inte orolig över den saken.

– Vi ser att det hur mycket folk som helst som åker ur upptagningsområdet över till andra sidan (av Skåne). Vi vill ha ett tajt och bra samarbete både med Hävlöv och citykärnan för att hitta synergieffekter. Det är viktigt att staden som helhet mår bra, säger Daniel Eklund, centrumchef.

Flera milstolpar kan radas upp längs vägen under det senaste året. I oktober år 2016 köpte Eurocommercial köpcentrat och ytterligare en fastighet på C4 Shopping, men option att köpa de återstående två byggnaderna. Ett år senare i september år 2017, invigdes City Gross som den första butiken i handelsområdet.

BILDEXTRA: Se alla bilderna från invigningen av City Gross.

Nu är närmare 90 procent av köpcentrat uthyrt med ett 60-tal restauranger, kaféer, butiker och andra typer av verksamheter på listan. Enligt centrumchefen kommer fler etableringar att avslöjas de närmaste veckorna. I sommar kommer de att få tillträde till byggnaden, då ska all inredning på plats.

– Alla kommer att öppna samtidigt och då krävs det en god logistik när de ska bygga upp sina butiker, säger Daniel Eklund.

Vad tillför C4 Shopping den här delen av Skåne?
– Ser man på Helsingborg så har de Väla, Halmstad har Hallarna och i Malmö finns flera köpcentrum. På den östra sidan av Skåne finns ingenting och där har grundarna sett en affärsmöjlighet.

– Kristianstad är kända för att vara en destinationshandel med våra boulevarder och en fin innerkärna. När flera shoppingcentra har poppat upp, särskilt på västsidan (av Skåne) är del fler som åker dit för att handla. Vår ambition är att ta tillbaka en del av kunderna som den gamla handelsstad vi är, säger Daniel Eklund.

Kommer det att lyckas?
– Det är jag helt säker på. Grundarna som startade det hela, ESC som äger fastigheterna och alla butiksägare som ska öppna här tror stenhårt på detta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Polisen söker vittnen efter knivdramat på Pressbyrån

Polisen vill komma i kontakt med alla som var på pressbyrån och vid järnvägsstationen under tiden för mordförsöket.

Mia Martelleur

Kl.06:35, 17 mars, 2018

EXTRA: Polisen söker vittnen efter knivdramat på Pressbyrån
Foto: Henrik Nordell

 

Den man som greps i torsdags kväll, misstänkt för mordförsök på två yngre män, är fortsatt anhållen hos Kristianstadspolisen. Mannen kommer vara anhållen fram till måndag. Men då behöver han begäras häktad eller släppas fri under den fortsatta utredningen.

LÄS MER: EXTRA: Här är det senaste om mordförsöket på Pressbyrån

För att komma framåt i utredningen söker nu polisen vittnen från händelsen.

– Vi vill att man hör av sig till oss på utredningsjouren i Kristianstad och man når oss via 114 14, säger Magnus Lautin, inre befäl vid Kristianstadspolisen på lördagsmorgonen.

Det var i torsdags kväll som två yngre män blev utsatta för en knivattack på Pressbyrån vid järnvägsstationen. Männen ska ha fått stick- och skärskador men endast en av männen behövde uppsökta sjukvård.

Nu vill polisen komma i kontakt med personer som har befunnit sig på Pressbyrån i samband med knivattacken.

– Via övervakningskameror så vet vi blanda annat att det finns ett par personer inne på pressbyrån, men de går inte att identifiera vilka det är. Men om de läser det här och känner igen sig att de var där får de gärna höra av sig. Vi skulle också vilja att andra personer som befunnit sig på resecentrum vid tiden för brottet hör av sig, säger Magnus Lautin.

Knivdramat ska ha ägt rum mellan 19.30 och 20.00 i torsdags kväll, den 15 februari.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Här är det senaste om mordförsöket på Pressbyrån

Pressbyrån spärrades av efter mordförsöket på tordagen. Här är det senaste som skett.

Henrik Nordell

Kl.19:57, 16 mars, 2018

EXTRA: Här är det senaste om mordförsöket på Pressbyrån
Polisen spärrade under fredagen av Pressbyrån för att göra en teknisk undersökning. Foto: Henrik Nordell

Någon gång mellan klockan 19.30 och 20.00 på torsdagen larmades polisen till centralstationen i Kristianstad. Två personer som uppges vara yngre blev utsatta för en attack och fick stick- samt skärskador. Minst en av dem, en man i 20-årsåldern, ska ha förts lindrigt skadad till sjukhuset med ambulans.

På kvällen spärrades området. Det ska ha funnits blod både på marken utanför stationsbyggnaden och inne i Pressbyrån. Samma kväll greps och anhölls en man misstänks för mordförsök. Ärendet har lagts på en åklagare som har inlett en förundersökning.

LÄS MER: EXTRA: Två skadade – man gripen misstänkt för mordförsök

– Vi har mycket att jobba med, det finns en hel del förhör och tekniskt material. Det har använts ett tillhygge, säger Helena Fredriksson, åklagare i Kristianstad, till Kristianstadsbladet.

Enligt uppgift ska det finnas övervakningskameror i Pressbyrån. Det kan innebära att gärningsmannen kan ha fastnat på film. Den butiken höll stängd under en stor del av fredagen. Motivet till det misstänkta mordförsöket har polisen inte velat gå ut med.

Senast på måndag ska den misstänka mannen begäras häktad. Fram till dess kommer han att fortsätta vara frihetsberövad medan utredningen pågår. 24kristianstad har sökt åklagaren under fredagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Det här händer i Kristianstad i helgen

Här är alla helgens evenemang i Kristianstad.

Robert Rosén

Kl.16:04, 16 mars, 2018

LISTA: Det här händer i Kristianstad i helgen
Teater, idrott och stand-up står på schemat i helgen. FOTO: Kollage/Bildbyrån, Arkiv, Bildbyrån & Wikimedia Commons.

Fredag 16 mars:
19:00, Everöds församlingshem – Kristina från Duvemåla

Det är utsålt när Pernilla Ingvarsdotter sjunger det bästa ur musikalen medan Ingrid Nettervik berättar om bakgrunden till Utvandrarsviten.

19:00, Kristianstads Ishall – Hockey
Efter förlusten uppe i Västerås är Kristianstads IK pressat att vinna, i det andra mötet av playoff 3. Förlust och säsongen är över.

19:00, Kristianstads Teater – Musikal
”All shook up” sätts upp av Emil Sigfridsson. Elvis Presleys största hits tolkas när besökarna får följa en kärlekshistoria i 1950-talets USA.

Lördag 17 mars:
12:00, Kulturhuset Barbacka – Underverkstan
Barnens alldeles egna skaparverkstad tar åter plats. På schemat denna helg står ”Måla självporträtt”.

15:00, Kristianstads Teater – Musikal
”All shook up” sätts upp av Emil Sigfridsson. Elvis Presleys största hits tolkas när besökarna får följa en kärlekshistoria i 1950-talets USA.

16:00, Kristianstads Ishall – Hockey
Eventuellt ett tredje och avgörande möte mellan Kristianstads IK-VIK Västerås. Vinner KIK på fredag blir det match även på lördag.

19:00, Kristianstads Teater – Musikal
”All shook up” sätts upp av Emil Sigfridsson. Elvis Presleys största hits tolkas när besökarna får följa en kärlekshistoria i 1950-talets USA.

19:00, Kulturkvarteret – Konsert
Det vankas jazz på Kulturkvarteret. En av landets mest meriterade jazzmusiker, Elisabeth Melander, uppträder nämligen i Kristianstad.

19:30, Bäckaskog Slott – Stand-up
Hampus Algotsson leder en komikerkväll där Hasse Brontén och Thomas Järvheden kommer att underhålla publiken.

Söndag 18 mars:
15:00, Kristianstads Teater – Musikal
”All shook up” sätts upp av Emil Sigfridsson. Elvis Presleys största hits tolkas när besökarna får följa en kärlekshistoria i 1950-talets USA.

15:00, Kulturkvarteret – Musiktävling
Sveriges största musiktävling för unga, Imagine, kommer till Kristianstad. I den fjärde deltävlingen i sydsverige gör sju akter upp om en plats i regionfinalen.

17:00, Heliga Trefaldighets Kyrka – Konsert
Lunds studentsångerskor, Bella Voce, uppträder i Kristianstad. Damkören leds av dirigenten Victoria Söderberg.

17:00, Pingstkyrkan – Välgörenhetskonsert
På Näsby blir det en avslutningskonsert för Challan Boys, som avvecklar sin verksamhet. Konserten är till förmån för kvinnor som behandlats vid Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa.

18:30, Kristianstad Arena – Handboll
IFK Kristianstad valde Guif som kvartsfinalmotståndare. På söndag är det så dags för det första mötet i matchserien.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter insatsen vid sjukhuset – polisen utreder eventuellt sexualbrott

En kvinna uppger att hon ska ha blivit utsatt för sexualbrott.

Michaela Ekström

Kl.13:42, 16 mars, 2018

Efter insatsen vid sjukhuset – polisen utreder eventuellt sexualbrott
Foto: Henrik Nordell

Omkring klockan 04.00 imorse började spärrade polisen av ett grönområde i närheten av Centralsjukhuset Kristianstad, CSK. Flera patruller samt polishundar var på plats för att genomföra en teknisk undersökning.

– En kvinna berättar att hon ska ha blivit utsatt för sexualbrott. Det som vi har landat i är att vi behöver utreda vidare. Kvinnan har av olika anledningar inte kunnat höras eller undersökas men det kommer att ske i eftermiddag, så vi får avvakta och se vad det ger, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral syd.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng