IFK Kristianstad - HK Malmö

Gudmundsson hjälte – med matchens sista kast

Olafur Gudmundsson såg till att IFK-sviten lever vidare.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:42, 9 november, 2017

Gudmundsson hjälte – med matchens sista kast
Olafur Gudmundsson avgjorde med matchens sista kast. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

På säsongens elva första matcher i Handbollsligan tog IFK Kristianstad tio vinster. Den enda plumpen i protokollet kom borta mot HK Malmö. På torsdagskvällen fick IFK Kristianstad så sin revansch – när Malmö efter sanslös dramatik besegrades med 30-29 i Kristianstad Arena.

– Det är klart segern blir tursam om man tittar till slutdelen. Men vi har egentligen två bra perioder i matchen. Det är när vi går ifrån till 9-6 och kopplar greppet i andra halvlek, säger IFK-tränaren Ola Lindgren efter matchen.

LÄS MER: Matchhjälten: ”Försökte bara få bollen på mål”

Den makalösa hemmasviten, som nu ligger på 53 raka segrar mot svenskt motstånd i Kristianstad Arena, var dock hotad in i matchens sista skälvande sekund. I halvtid låg IFK Kristianstad under med 13-15, sedan de fem avslutande minuterna av första halvlek blivit mardrömslika för hemmalaget. Efter att Kristianstad varit i ledningen av merparten av de första 25 minuterna vände Malmö på steken och gick till halvtidsvila i en tvåmålsledning – sedan Anton Blickhammars 13-15-mål blivit det sista som hänt i första halvlek.

– Rätt så missnöjd med försvars- och målvaktsspel i dag. Vi har pratat om det, jobbat med det och skulle prioritera det. Men vi går bort oss väldigt enkelt i många situationer och får inte alls den här kompaktheten. Det bekymrar mig lite, summerar Lindgren.

Efter några jämna inledande minuter klev så IFK-stjärnan Albin Lagergren fram och återgav IFK Kristianstad ledningen när klockan tickade upp på 40 minuter. Inom loppet av två och en halv minut stod Lagergren för tre mål – när hemmalaget vände 17-18-underläget till en 20-18-ledning.

Något ryck av IFK Kristianstad följde dock aldrig. Istället kunde Malmö bita sig fast och göra match av det hela vägen. Det såg dock länge ut som att gästerna aldrig skulle lyckas komma i fatt. När en minut återstod befann sig IFK Kristianstad i en 29-27-ledning – men HK Malmö skulle lyckas komma ifatt. Efter att Fredrik Petersen gjort 29-28 kunde Jim Andersson kvittera till 29-29 med sex sekunder kvar av matchen.

– All heder till killarna som hela tiden kommer tillbaka. Vi leder med två i paus och är i underläge med 22-25 och då är det svårt. Men vi ger inte upp och kämpar hela vägen in, säger Malmö-tränaren Stian Tönnesen.

Där och då såg IFK Kristianstads segersvit att få ett slut. Men samtidigt som matchklockan tickade upp på 60 minuter fick IFK Kristianstad ett frikast från 9-meterslinjen. Fram stegade Olafur Gudmundsson – med vetskapen att han kunde skjuta laget till ännu en seger. Kaptenen höll också för pressen och lyckades från 9-meterslinjen dundra in 30-29 till ljudet av slutsignalen.

– Det är lotteri. En spelare skjuter mot sex spelare, så det är inget man räknar med. För tillfället var det rätt stor besvikelse att vi hade lagt väck bollen och bjuder på det. Även om den gick i mål är det väl fortfarande det som stör mig lite, säger Lindgren.

Segern gör att IFK Kristianstad fortsatt toppar tabellen, med två poäng ner till Alingsås HK på andraplatsen. I sammanhanget ska det dock nämnas att Alingsås har en match mindre spelad än Kristianstad.

FaktaHandbollsligan
IFK Kristianstad 30-29 HK Malmö

Mål: Albin Lagergren (7), Olafur Gudmundsson (6), Philip Henningsson (6),Viktor Hallén (4), Helge Freiman (2), Mario Lipovac (2), Tim Sörensen (2) och Arnar Freyr Arnarsson (1).
Publik: 4 707, Kristianstad Arena.
Tabell: Här

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK-talangen på väg bort: ”Jag har hamnat i skuggan”

IFK Kristianstad-talangen kan vara på väg bort från klubben.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.13:55, 20 november, 2017

IFK-talangen på väg bort: ”Jag har hamnat i skuggan”
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

IFK Kristianstads Emil Schuster kan vara på på väg bort från klubben. Schuster, som spelat matcher med IF Kristianstad, tränade under förra veckan med OV Helsingborg. Det rapporterar Kristianstadsbladet.

Schuster tränade två pass med OV under förra veckan.

– Jag tycker att det gick bra. Jag blev mottagen samtidigt som jag försökte ta för mig, säger Schuster till Kristianstadsbladet och fortsätter:

– Självklart så informerade jag IFK och vi får se var det slutar.

Schuster är inte helt nöjd med sin situation i IFK Kristianstad.

– Det har varit bättre, inget snack om saken. Jag har hamnat i skuggan, säger han till tidningen.

Men enligt IFK Kristianstads sportchef Jesper Larsson är det inget som är klart ännu.

– Ingenting är klart. Han pratar med dem, men hur pass aktuellt det är kan jag inte svara på än, säger Larsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Wisla Plock - IFK Kristianstad

IFK Kristianstad siktar på att undvika ny dipp

I Polen ska en lika långvarig dipp som i hemmamötet undvikas. ”Vi har inte råd att ha den så länge i matchen”, säger Richard Kappelin.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.10:07, 19 november, 2017

IFK Kristianstad siktar på att undvika ny dipp
Vinst och det ser angenämt ut, menar Richard Kappelin. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Två matcher i veckan har utmynnat i två segrar. På söndagskvällen väntar veckans – troligtvis – svåraste test för IFK Kristianstad. Polska Wisla Plock tar nämligen emot Kristianstad i Champions League.

– Vi är taggade. Vi har ju löst de här uppgifterna på ett bra sätt i veckan och gått runt på mycket folk. Nu är det fullt fokus inför helgen. Vi ser framemot den matchen och ser det som en stor möjlighet. Men det gäller samtidigt att vi gör  en riktigt bra match, då vet vi att vi har en bra chans. Det blir en rolig match, säger IFK Kristianstad-målvakten Richard Kappelin.

LÄS MER: Publiken svek – i Champions League-matchen

Just Richard Kappelin imponerade stort – under framförallt första halvlek – när IFK Kristianstad besegrade Wisla Plock med 25-24 i hemmamötet förra veckan. Trots möten med Alingsås och Skövde i veckan menar målvakten att IFK Kristianstad-spelarna är piggare till det kommande bortamötet.

LÄS MER: IFK tog första Champions League-segern

– Förra veckan var det ju väldigt tajt med Malmö på torsdagen, som var en väldigt tuff match, och bara en dag emellan innan Plock. Denna vecka har vi haft enklare resor, om man säger så, och roterat mer. Även om det varit två matcher och nån spelare som spelat mycket så är vi överlag piggare.

– Sen är det klart tuffare på bortaplan i Champions League. Det är svårare att vinna där. Men vi ska se till att få bra försvar- och målvaktsspel. Och det gäller att ha bra tryck i andrafas. Samt att vi orkar hålla fokus i stort sätt hela matchen.

LÄS MER: ”De två tar oss tillbaka”

För att kunna besegra Wisla Plock även på bortaplan – eller åtminstone resa hem från Polen med en poäng – menar Richard Kappelin att det är dippen som behöver justeras. På hemmaplan ledde den som bekant till att vad som såg ut som en klar seger utvecklades till en ordentlig nagelbitare.

– Vi hade en liten dipp i andra, första kvarten där. I handboll får man nån dipp då och då, men det gäller att göra de perioderna så korta som möjligt. Vi har inte råd att ha den så länge i matchen. Så det är det vi ska och behöver göra. Annars är det samma koncept.

Hur viktigt är det att åtminstone ta poäng på söndag?
– Vinner vi den matchen, eller tar poäng, ser möjligheterna angenäma ut. Så det är oerhört viktigt. Det är en direkt konkurrent om den sista slutspelsplatsen. Den är jätteviktig men sen finns det många matcher kvar, så det finns fler matcher om det inte går vägen. Men det är klart vi gör allt i vår makt för att ta poäng.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kom i somras – nu förlänger han

IFK Kristianstad förlänger kontraktet med mittnian.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:56, 17 november, 2017

Kom i somras – nu förlänger han
Helge Freiman har förlängt sitt kontrakt. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

I mitten av juni gjorde IFK Kristianstad klart med Helge Freiman, 25. Nu står det klart att mittnian, som vände hem till Sverige från Tyskland, förlänger sitt kontrakt med IFK Kristianstad.

Kontraktet som löpte ut 2019 har nu förlängts till 2020.

LÄS MER: Nyförvärvet: ”Finns mer att hämta”

– Det känns fantastiskt. Jag trivs väldigt bra i både staden och i klubben. Valet att förlänga med IFK var tämligen enkelt. Jag hade en del anbud från andra klubbar men jag är trivs så bra här och är glad att jag fick chansen till att förlänga mitt kontrakt med IFK Kristianstad, säger Helge Freiman i ett pressmeddelande.

Sedan ankomsten till Skåne har Helge Freiman stått för 29 mål och 24 assist i Handbollsligan.

– Helge är en viktig del i vårt lagbygge och det glädjer oss att han väljer att stanna, säger IFK-tränaren Ola Lindgren.

Tidigare i dag presenterade IFK Kristianstad även nyförvärvet Emil Hansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad värvar – från rivalen

IFK Kristianstad har gjort klart med nästa nyförvärv.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:09, 17 november, 2017

IFK Kristianstad värvar – från rivalen
Emil Hansson är klar för IFK Kristianstad. Foto: Matilda Ahlberg/Bildbyrån.

IFK Kristianstad har gjort klart med sitt andra nyförvärv till säsongen 18/19. På fredagen presenterades nämligen 9-metersspelaren Emil Hansson, 20, av föreningen.

Emil Hansson kommer närmast från moderklubben Ystads IF och har skrivit på ett tvåårskontrakt, vilket träder i kraft i juli 2018.

LÄS MER: KLART: Lagergren lämnar IFK Kristianstad

– Jag känner att jag vill ta nästa steg i min karriär. IFK Kristianstad är den ledande klubben i Sverige och de senaste säsongerna har flera spelare utvecklats enormt i föreningen vilket jag också har för avsikt att göra. Sedan ser jag även väldigt mycket fram emot att få spela inför 5000 åskådare, säger Emil Hansson i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Han blir IFK:s första nyförvärv

I samband med presentationen bekräftar IFK Kristianstad att Ola Lindgren haft spelaren under uppsikt en längre tid.

– Emil är stor och rejäl spelare som är användbar på många positioner, inte minst defensivt. Vi tror mycket på honom och på att han kan ta ytterligare kliv i sin nya omgivning, säger sportchefen Jesper Larsson.

Den ungdomslandslagsmeriterade Hansson är främst tänkt som trea i mittförsvaret, medan han offensivt sett främst är tänkt som mittnia men även kan spela som vänsternia.

Sedan tidigare har IFK Kristianstad gjort klart med Ludvig Jurmala från Tyresö, medan Albin Lagergren lämnar till sommaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad–IFK Skövde

Stjärnans sågning efter storförlusten mot IFK: ”Det är ett skämt”

IFK Skövde-stjärnan sågade hela laget efter storförlusten mot IFK Kristianstad. "Vi är valpiga som fan", sa han efter matchen.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.20:48, 16 november, 2017

Stjärnans sågning efter storförlusten mot IFK: ”Det är ett skämt”
Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Leo Larsson imponerade i IFK-målet när Skövde besegrades hemma i Kristianstad arena under torsdagskvällen. Larsson stod för flera fina parader och rena frilägesräddningar – men han räddade inte bara bollarna – utan stod även för ett mål i slutminuterna.

Och det var inte bara Leo Larsson som imponerade, det gjorde hela IFK Kristianstad som i paus låg i underläge. Efter paus vände de på steken och krossade Skövde fullständigt. Något som fick IFK Skövdes stjärna Rasmus Wremer att såga hela laget.

LÄS MER: Skandalen i IFK – Sportchefen berättar om framtiden

– Det är bedrövligt. De kör över oss… det är ett skämt. Vi spelade bra i första och sedan är det rent bedrövligt. Det är jättejobbigt det här, sa han till C More och fortsatte:

– Det är inte lätt att vinna här, men det hade varit jävligt roligt. Vi är valpiga som fan… nä, det är bedrövligt.

IFK Kristianstads Johannes Larsson var något mer nöjd med sitt lags insats.

– Vi maler på och är tunga att möta i 60 minuter. Vi fick gör rätt många i tom bur och spelar bra försvarsspel på slutet. Vi får ta med oss slutfasen av matchen, sa han till C More.

Segern betyder att IFK Kristianstad nu har vunnit 54(!) raka hemmamatcher i den svenska Handbollsligan.

 

FaktaHandbollsligan
IFK Kristianstad–IFK Skövde 39–29
(14–16)

Målen, IFK: Tim Sörensen 7, Viktor Hallén 6, Johannes Larsson 6, Olafur Gudmundsson 6, Helge Freiman 2, Inge Aas Eriksen 2, Mario Lipovac, Gunnar Steinn Jónsson, Leo Larsson.
Publik: 4 177, Kristianstads arena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng