IFK Kristianstad - HK Malmö

Gudmundsson hjälte – med matchens sista kast

Olafur Gudmundsson såg till att IFK-sviten lever vidare.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:42, 9 november, 2017

Gudmundsson hjälte – med matchens sista kast
Olafur Gudmundsson avgjorde med matchens sista kast. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

På säsongens elva första matcher i Handbollsligan tog IFK Kristianstad tio vinster. Den enda plumpen i protokollet kom borta mot HK Malmö. På torsdagskvällen fick IFK Kristianstad så sin revansch – när Malmö efter sanslös dramatik besegrades med 30-29 i Kristianstad Arena.

– Det är klart segern blir tursam om man tittar till slutdelen. Men vi har egentligen två bra perioder i matchen. Det är när vi går ifrån till 9-6 och kopplar greppet i andra halvlek, säger IFK-tränaren Ola Lindgren efter matchen.

LÄS MER: Matchhjälten: ”Försökte bara få bollen på mål”

Den makalösa hemmasviten, som nu ligger på 53 raka segrar mot svenskt motstånd i Kristianstad Arena, var dock hotad in i matchens sista skälvande sekund. I halvtid låg IFK Kristianstad under med 13-15, sedan de fem avslutande minuterna av första halvlek blivit mardrömslika för hemmalaget. Efter att Kristianstad varit i ledningen av merparten av de första 25 minuterna vände Malmö på steken och gick till halvtidsvila i en tvåmålsledning – sedan Anton Blickhammars 13-15-mål blivit det sista som hänt i första halvlek.

– Rätt så missnöjd med försvars- och målvaktsspel i dag. Vi har pratat om det, jobbat med det och skulle prioritera det. Men vi går bort oss väldigt enkelt i många situationer och får inte alls den här kompaktheten. Det bekymrar mig lite, summerar Lindgren.

Efter några jämna inledande minuter klev så IFK-stjärnan Albin Lagergren fram och återgav IFK Kristianstad ledningen när klockan tickade upp på 40 minuter. Inom loppet av två och en halv minut stod Lagergren för tre mål – när hemmalaget vände 17-18-underläget till en 20-18-ledning.

Något ryck av IFK Kristianstad följde dock aldrig. Istället kunde Malmö bita sig fast och göra match av det hela vägen. Det såg dock länge ut som att gästerna aldrig skulle lyckas komma i fatt. När en minut återstod befann sig IFK Kristianstad i en 29-27-ledning – men HK Malmö skulle lyckas komma ifatt. Efter att Fredrik Petersen gjort 29-28 kunde Jim Andersson kvittera till 29-29 med sex sekunder kvar av matchen.

– All heder till killarna som hela tiden kommer tillbaka. Vi leder med två i paus och är i underläge med 22-25 och då är det svårt. Men vi ger inte upp och kämpar hela vägen in, säger Malmö-tränaren Stian Tönnesen.

Där och då såg IFK Kristianstads segersvit att få ett slut. Men samtidigt som matchklockan tickade upp på 60 minuter fick IFK Kristianstad ett frikast från 9-meterslinjen. Fram stegade Olafur Gudmundsson – med vetskapen att han kunde skjuta laget till ännu en seger. Kaptenen höll också för pressen och lyckades från 9-meterslinjen dundra in 30-29 till ljudet av slutsignalen.

– Det är lotteri. En spelare skjuter mot sex spelare, så det är inget man räknar med. För tillfället var det rätt stor besvikelse att vi hade lagt väck bollen och bjuder på det. Även om den gick i mål är det väl fortfarande det som stör mig lite, säger Lindgren.

Segern gör att IFK Kristianstad fortsatt toppar tabellen, med två poäng ner till Alingsås HK på andraplatsen. I sammanhanget ska det dock nämnas att Alingsås har en match mindre spelad än Kristianstad.

FaktaHandbollsligan
IFK Kristianstad 30-29 HK Malmö

Mål: Albin Lagergren (7), Olafur Gudmundsson (6), Philip Henningsson (6),Viktor Hallén (4), Helge Freiman (2), Mario Lipovac (2), Tim Sörensen (2) och Arnar Freyr Arnarsson (1).
Publik: 4 707, Kristianstad Arena.
Tabell: Här

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succé för IFK-stjärnan – i ödesmatchen

Lagergren målbäst när Sverige slog Serbien: "Har allting att vinna"

André Eriksson

André Eriksson

Kl.20:07, 14 januari, 2018

Succé för IFK-stjärnan – i ödesmatchen
Albin Lagergren.

IFK Kristianstads landslagsstjärna Albin Lagergren blev målbäst när Sverige besegrade Serbien med 30–25 i gruppspelets andra match i handbolls-EM.

Högernian mäktade med fem fullträffar i ödesmatchen.

Härnäst väntar ett möte mot hemmanationen och storfavoriten Kroatien i gruppspelets sista match, som går på tisdag.

– Det ska bli väldigt roligt att möta Kroatien på deras hemmaplan och det känns som att vi har allting att vinna, säger Albin Lagergren i TV3:s direktsändning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Officiellt: IFK värvar från Bundesliga

Högersexa klar för IFK Kristianstad.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:04, 12 januari, 2018

Officiellt: IFK värvar från Bundesliga
Anton Halén är klar för IFK Kristianstad. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Jakten på en ny högersexa är över för IFK Kristianstad. På fredagen offentliggjordes nämligen värvningen av Anton Halén, 27. Den 25-faldiga landslagsmannen ansluter närmast från tyska Bundesliga och Frisch Auf Göppingen.

– Det känns väldigt bra och det ska bli fantastiskt att få spela inför Krisianstadspubliken. Jag har följt flera matcher via tv och det är unikt för Sverige att ha ett lag med en sådan inramning och publik, det var en stor del i mitt beslut, säger Anton Halén i ett pressmeddelande och fortsätter:

LÄS MER: IFK värvar isländsk stortalang – nobbade Bundesliga

– IFK Kristianstad är en jättespännande klubb och har under flera säsonger varit den ledande handbollsklubben i Sverige. Laget spelar en rolig och snabb handboll något som passar min spelstil. Även möjligheten att få spela Champions League var lockande, så när IFK hörde av sig var det inget svårt beslut

Norrlänningen har fyra säsonger i Bundesliga i ryggen, sedan han lämnat HK Drott för spel i Tyskland sommaren 2014.

– Anton är en spelare som vi har följt ganska länge. Han gjorde det bra redan när han var i Drott och det har fortsatt i Göppingen. Tyvärr har en skada ställt till det denna säsongen men den är så gott som kurerad nu. Anton är en bra kontringsspelare med fint skottregister och han är definitivt en spelare som passar bra in hos oss, säger sportchefen Jesper Larsson i pressmeddelandet.

Anton Halén har skrivit på ett treårskontrakt som träder i kraft i juli.

Flytten innebär att Halén ersätter Tim Sörensen, som går i motsatt riktning. Sedan tidigare står det nämligen klart att dansken flyttar till just Frisch Auf Göppingen i sommar.

FaktaÖvergångar i IFK Kristianstad 18/19:
In: Ludvig Jurmala Åström (Tyresö), Emil Hansson (Ystads IF), Adam Nyfjäll (Sönderjyske), Teitur Örn Einarsson (Selfoss) och Anton Halén (Frisch Auf Göppingen).
Ut: Albin Lagergren (Magdeburg), Tim Sörensen (Frisch Auf Göppingen) och Mario Lipovac (Ystads IF).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

ifk kristianstad

IFK värvar isländsk stortalang – nobbade Bundesliga

Den isländske högernian Teitur Örn Einarsson, 19, är klar för IFK Kristianstad.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.17:39, 9 januari, 2018

IFK värvar isländsk stortalang – nobbade Bundesliga
Pressfoto, IFK Kristianstad.

IFK Kristianstad värvar den isländske talangen Teitur Örn Einarsson, 19. Högernian har skrivit på ett tvåårskontrakt med mästarlaget – som börjar gälla först efter den nuvarande säsongen (juli 2018).

Teitur Örn Einarsson hade anbud från klubbar i både Danmark och Tyskland, men valet föll till slut på IFK Kristianstad.

– Vi är väldigt glada att Teitur valde att komma till oss, trots anbud och förfrågningar från Bundesligaklubbar. Han är oerhört talangfull och målfarlig vilket vi säkert kommer att se prov på kommande säsonger, säger IFK Kristianstads sportchef Jesper Larsson till klubbens hemsida.

Så här beskriver Jesper Larsson sitt nyförvärv:

– Teitur är skottstark, explosiv och har bra blick så det passar perfekt in i vår filosofi. Bakåt spelar han tvåa. Den här värvningen ligger helt i linje med hur vi jobbar. Talangfulla och träningsvilliga spelare med målsättningen att bli bäst, säger sportchefen.

Den isländske talangen får stora skor att fylla. Efter säsongen lämnar, som bekant, landslagsstjärnan Albin Lagergren IFK Kristianstad och högerniopositionen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK erbjuder islänning kontrakt

Han kan bli nästa nyförvärv.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.10:19, 5 januari, 2018

IFK erbjuder islänning kontrakt
Teitur Örn Einarsson har erbjudits ett kontrakt av IFK Kristianstad. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Det ser ut att kunna bli ännu en islänning i IFK Kristianstad kommande säsong. Tidigare i vinter tränade högernian Teitur Örn Einarsson med klubben och nu har IFK Kristianstad givit honom ett kontraktsförslag.

– Han har fått ett förslag att tänka på. Sedan hänger det inte bara på oss, det är en förening till som är involverad, säger sportchef Jesper Larsson till Kristianstadsbladet.

LÄS MER: Mario Lipovac näste man att lämna IFK

Vid en flytt blir han den fjärde islänningen i IFK Kristianstad. Sedan tidigare spelar som bekant Olafur Gudmundsson, Arnar Freyr Arnarsson och Gunnar Steinn Jónsson i klubben. Vad gäller den sistnämnde är dock framtiden osäker medan Gudmundsson och Arnarsson stannar i Kristianstad även nästa säsong.

För närvarande representerar Teitur Örn Einarsson Selfoss hemma på Island.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

ifk kristianstad

IFK-stjärnan med i månadens lag

Albin Lagergren är med i månadens lag för december månad.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.11:58, 2 januari, 2018

IFK-stjärnan med i månadens lag
Albin Lagergren.

Albin Lagergren är i full färd med att jogga hem handbollsligan med IFK Kristianstad. Högernian, tillika landslagsstjärnan, gör en riktigt stark säsong hittills och december var inget undantag.

Nu belönas Lagergren med en plats i handbollsligans ”månadens lag” efter det genomsnittliga MEP-betyget 2,7.

Något överraskande var Lagergren den enda spelaren från IFK Kristianstad som tog sig in i sjuan. Se faktarutan för laget i sin helhet.

Fotnot: MEP står för ”most effective player” och är ett statistiskt poängsystem som bedömer och värderar spelares prestationer efter en rad olika faktorer i matcherna.

FaktaMålvakt: Rickard Frisk, Alingsås HK (2,1)
Vänsternio: Alfred Jönsson, Lugi HF (2,5)
Mittnio: Jonathan Carlsbogård, Redbergslids IK (3,2)
Högernio: Albin Lagergren, IFK Kristianstad (2,7)
Vänstersex: Fredrik Petersen, HK Malmö (4,4)
Mittsex: Oscar Bergendahl, Alingsås HK (2,7)
Högersex: Hampus Olsson, HIF Karlskrona (3,8)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng