Spädbarnsdådet

Spädbarnsdådet: Nu tas fallet upp i hovrätten – här är allt du behöver veta

Två föräldrar som misstänktes ha misshandlat sin dotter till döds, blev friade av Kristianstads tingsrätt. Nu ska fallet tas upp i Hovrätten.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:01, 6 november, 2017

Spädbarnsdådet: Nu tas fallet upp i hovrätten – här är allt du behöver veta
Fallet med barnets som misstänks vara misshandlat tas upp i Hovrätten.

Fallet med den fyra veckor gamla flickan från Kristianstad, började för lite mer än ett år sedan. Den 9 september år 2016 fördes barnet till sjukhus efter att hennes föräldrar larmat SOS och försökt att ge henne första hjälpen. Livet på flickan går inte att rädda. Dagen efter stängdes respiratorn av.

Mamman och pappan hämtades samtidigt av polisen. Anledningen var att de misstänktes ha misshandlat sin dotter under flera veckors tid. Barnet har haft en svullnad på tungan, flera märken och totalt 20 frakturer på revbenen.

LÄS MER: Spädbarnsdådet: Därför väljer åklagaren att överklaga domen

LÄS MER: Advokaterna om överklagan: ”Inget talar för ändrad dom”.

Rättegången mot föräldarna inleddes i maj månad. Den 20 juli kom en friande dom i Kristianstads tingsrätt. Efter det har åklagaren Eva Norberg valt att överklaga domen och nu ska fallet tas upp i Hovrätten i Malmö. Rättegången där kommer till stor del att byggas på inspelade förhör med både föräldrarna och med vittnen.

Åklagaren har yrkat på att både mamman och pappan bör dömas till långa fängelsestraff. Hennes motivering är att Hovrätten bör fokusera på själva händelsekedjan. Att föräldrarna friades beror till stor del på att det inte gick att bevisa att barnet inte led av någon sjukdom. Deras advokater tror att Hovrätten kommer fram till samma slutsats som tingsrätten i Kristianstad.

– Både under graviditeten och efteråt har läkarna kommit fram till att barnet hade symptom som visar att barnet var sjukt. Jag tror att Hovrätten kommer fram till samma utfall som tingsrätten. Det är mycket som talar emot något annat, säger pappans advokat, Niclas Larsson.

LÄS MER: Därför väljer åklagaren att överklaga.

Totalt 12 dagar samt en reservdag är nu avsatta för en huvudförhandling. Både föräldrarna, deras advokater och åklagaren kommer att finnas på plats i Hovrätten under flera av dagarna. Tidigast i slutet av december väntas en dom.

 

LISTA: Här är allt som sker i Hovrätten under huvudförhandlingen:

Onsdag, 8 november: Åklagaren kommer att göra yrkanden och sakframställningar, där man presenterar skriftlig bevisning. Det har inte tillkommit några ytterligare bevis sedan tingsrättens dom.

Måndag, 13 november: Fortsatta sakframställningar. De båda föräldrarna, advokaterna och åklagaren kommer att närvara.

Fredag, 17 november: På förmiddagen finns det utrymme för ytterligare sakframställningar. På eftermiddagen ska det spelas upp ett totalt tre timmar av ett förhör av mamman. Det har spelats in under tingsrättens gång.

Tisdag, 21 november: Ytterligare förhör med mamman kommer att spelas upp. Det är över fem timmar bandat material som Hovrätten ska ta del av denna dag.

Måndag, 27 november: Nu är det dags för Hovrätten att ta del av förhören med pappan. Det kommer att inledas denna dag med totalt cirka fem timmars uppspelning av bandat material.

Tisdag, 28 november: Förhören med totalt tio vittnen kommer att spelas upp.

Torsdag, 30 november: Förhör med ytterligare tio vittnen kommer att spelas upp i Hovrätten.

Onsdag, 6 december: Uppspelning av förhör med ytterligare sju vittnen. Föräldrarna tillsammans med deras advokater kommer att finnas på plats under eftermiddagen.

Torsdag, 7 december: Fortsatt uppspelning av förhör med flera av vittnena. Bland annat från en av rättsläkarna.

Måndag, 11 december: Sista dagen med uppspelningar av material från tingsrätten. Denna gång är det förhören av totalt sex vittnen.

Tisdag, 12 december: Hovrätten informeras om föräldrarnas levnadsomständigheter (personalia). Denna dag ska advokaterna och åklagaren också hålla sina slutpläderingar.

Onsdag, 13 december: Reservdag

Efter detta väntas det ta minst en vecka innan domen avkunnas. Föräldrarna är sedan tidigare frikända och släppta ur häkte.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Inför katastrofen – Kristianstadsborna sämst rustade

Kan få stora konsekvenser.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:55, 22 november, 2017

EXTRA: Inför katastrofen – Kristianstadsborna sämst rustade
Foto: Pxhere

Om Skåne och Kristianstad skulle drabbas av en naturkatastrof är medborgarna sämst rustade i landet, visar en rapport från teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang kallad Samhällsbarometern. 

Samtidigt visar siffrorna att de som bor i Skåne och Kristianstad inte känner någon oro för katastrofen eftersom man inte vidtagit så omfattande åtgärder.

Faktum är att Skåne hamnar etta på listan över de län där invånarna är sämst förberedda, strax före Kronobergs län.

– Vi drabbas oundvikligen av olika naturkatastrofer emellanåt och vi måste därför bygga våra städer för att de ska klara olika händelser, exempelvis snöstormar och kraftiga regnmassor. Om vi inte tar hänsyn till detta kan det på sikt få stora konsekvenser, säger Per Hedebäck, vd på Projektengagemang.

Östgötarna är de som främst oroar sig för att något ska inträffa. Så många som var fjärde person i Östergötland har nämligen gjort någon sorts förberedelse inför en eventuell naturkatastrof, visar Samhällsbarometern.

De som förberett sig har främst bunkrat upp med ficklampor, batterier och konserver. Hela 59 procent av de tillfrågade i landet har dessutom sökt information om hur man bör agera vid en naturkatastrof.

Samtidigt uppger majoriteten att de inte skulle klara sig i sitt hem längre än en vecka. Enligt undersökningen anser de flesta inte heller att deras städer är tillräckligt rustade för olika katastrofer. Främst är det krisberedskapen för terrorattentat och sjukdomsepidemier som oroar.

Tio procent av de tillfrågade i Skåne uppgav att de var lite förberedda för katastrof medan tre procent uppgav att de var väl rustade. Siffror som alltså placerar Skåne på plats nummer ett över län med sämst förberedelser.

Bäst rustade är man i Östergötland, Blekinge och Norrbotten.

Totalt frågades 2 500 personer i åldrarna 18 till 74 år i landet om sina förberedelser inför en eventuellt annalkande naturkatastrof.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurangrånet på Gamlegården

Så går jakten på restaurangrånarna

Här är senaste nytt om restaurangrånet på Gamlegården.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.18:03, 22 november, 2017

Så går jakten på restaurangrånarna
Det är nu tre veckor sedan rånet inträffade. Foto: Henrik Nordell/Arkiv.

Det var den 31 oktober som tre beväpnade män begick ett rån mot Gamlegårdens Grekiska Restaurang. När tre veckor nu passerat sedan brottet begicks har polisen ännu inga misstänkta.

– Vi håller fortsatt på med analyser av det material som vi hämtat in och väntar på svar från teknikerna. Där fortsätter vi arbetet som vanligt, säger Tommy Börjesson, kommissarien som leder utredningen.

LÄS MER: Här är det senaste om restaurang-rånet

Vad är det för material ni hämtat in?
– Det är dels det som säkrats i samband med den tekniska undersökningen och sen är det vissa spår som vi skickat in. Vi får se vad det kan ge.

Tidigt i undersökningen höll polisen vittnesförhör, men några nya uppgifter har inte lyckats komma fram genom vittnen.

– Nej, det kan man inte säg. Det vi hade där fick vi ganska tidigt. Det har varit vissa vittnen som hörts och vissa som var i närheten. Men det har inte varit mer sen.

Kort efter att rånet genomförts kunde man slå fast att rånarna fångats på övervakningsfilm, någonting som dock inte har kunnat föra undersökningen framåt.

– Den säger inte så mycket, eftersom det är maskerade personer.

Vid det väpnade rånet fick de tre gärningsmännen med sig en okänd summa kontanter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BEDRÄGERIFALLET

Män misstänkta för tio bedrägerifall

Fyra män är misstänkta för tio fall av grovt bedrägeri eller försök till grovt bedrägeri.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.15:00, 22 november, 2017

Män misstänkta för tio bedrägerifall
Männen sitter fortsatt häktade. Foto: Bildbyrån.

Häktningstiden för de fyra män från Kristianstad som är misstänkta för grovt bedrägeri har nu förlängts. På tisdagen begärde åklagaren om förlängd åtalstid rörande de bedrägerier som ägt rum runt om i Sverige.

Det var efter att de försökt hyra en bil på Hertz Biluthyrning i Kristianstad som männen kunde anhållas, efter att ha använt sig av falska handlingar. Sedan tidigare har det framkommit att männen är misstänkta även för bedrägerier i Växjö och på Sturup flygplats.

LÄS MER: Fyra män häktade för grovt bedrägeri

Antalet brott de fyra männen, som är i åldrarna 34-44 år, är misstänkta för har sedan dess stigit. I framställan om förlängd åtalstid framkommer det att männen är misstänkta för inte mindre än tio fall av grovt bedrägeri eller försök till grovt bedrägeri.

De fyra männen ska – förutom i Kristianstad och Växjö samt på Sturup – även ha hyrt bilar eller försökt hyra bilar i Borås, Uddevalla, Göteborg, Enköping och Örebro. Brotten ska ha skett från slutet av juli fram till mitten av september, då männen anhölls.

Anledningen till att männen omhäktats är att tolkningen och analysen av innehållet i männens telefoner ännu inte är klar. Först när den är klar ska männen förhöras gällande resultatet.

Det framkommer även att åklagaren inväntar svar från utlandet, gällande uppgifter som framkommit vid vid häktningsförhandlingar.

Åklagaren ska väcka åtal senast den 5 december.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

RÅNVÅGEN I KRISTIANSTAD

Misstänkta män fortsatt häktade för rån

Häktningstiden har förlängts för männen som är misstänkta för rånvågen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:30, 22 november, 2017

Misstänkta män fortsatt häktade för rån
Det var i september rånvågen slog till mot Kristianstad – där fyra män nu är misstänkta för tre av de fem rånen. Foto: Henrik Nordell/Arkiv.

Sedan slutet av september sitter fyra män häktade med anledning av den rånvåg som slog till mot Kristianstad under samma månad. På onsdagen kom så beslutet att häktningstiden för de fyra misstänkta förlängs, med anledning av att analyssvaren från Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) ännu inte kommit.

Analyssvaren av det anträffade godset förväntas preliminärt vara klara i mitten av december. När dessa nått åklagaren kommer slutförhör att hållas med de fyra misstänkta männen.

LÄS MER: Tre män åkte fast – här är allt om rånvågen i Kristianstad

En av de misstänkta, en 19-årig man, är i nuläget enbart misstänkt för rånet mot Ica Nära Färlöv den 18 september. Två 20-åriga män är i sin tur misstänkta för rånet mot Ica Nära Färlöv men även rånet mot Hesslegatans Kök & Bar den 2 september och rånförsöket mot Sturebröd den 9 september.

Medan de övriga tre männen nekar till brott har den fjärde, en 22-åring, erkänt brotten som han misstänks för. Förutom rånen mot Ica Nära Färlöv och Hesslegatans Kök & Bar samt rånförsöket mot Sturebröd är 22-åringen även misstänkt för grov stöld i Färlöv, dagarna innan det första rånet.

Häktningstiden är nu förlängd till och med den 5 december.

I dagsläget saknar polisen misstänkta från flera andra uppmärksammade rån i Kristianstad. Det gäller rånen mot OKQ8 (3 september), Hotell Kong Christian (11 september), Gamlegårdens Grekiska Restaurang (31 oktober), Långebrogrillen (17 november) och Rödaleds Gatukök (19 november).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Zlatans historiska skor sålda – budades hem för storsumma

Så mycket fick den nya ägaren betala för bragdskorna.

Mia Martelleur

Kl.12:19, 22 november, 2017

3 bilder
  • Montage: Joel Marklund / Marcus Ericsson - Bildbyrån
    Montage: Joel Marklund / Marcus Ericsson - Bildbyrån
  • Zlatan Ibrahimovic gšör 4-2 till Sverige med en cykelspark. Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN
    Zlatan Ibrahimovic gšör 4-2 till Sverige med en cykelspark. Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN
  • 14 november 2012.  Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRŁN
    14 november 2012. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRŁN

I förra veckan rapporterade 24Sverige att Zlatans legendariska skor skulle auktioneras ut på Stockholms Auktionsverk.

Fotbollslegendaren bar skorna under matchen mellan Sverige och England den 14 november 2012. Zlatan stod där för Sveriges alla mål och gjorde ett av sina mest uppmärksammade mål – en bicykleta från 30 meters håll.

LÄS MER: Zlatans legendariska skor till salu – så kan de bli dina

 

Nu meddelar Stockholms Auktionsverk att bragdskorna har fått en ny ägare. De auktionerades på tisdagen ut för 282 000 kronor.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng