Ny rapport: Så mycket får Kristianstadsborna betala | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Ny rapport: Så mycket får Kristianstadsborna betala

En ny rapport visar var det är dyrast att bo. Så här ligger Kristianstad till.

Henrik Nordell

Kl.07:29, 27 oktober, 2017

Ny rapport: Så mycket får Kristianstadsborna betala
Nils Holgersson-rapporten visar hur mycket det kostar för taxor och avgifter i flerfamiljshus.

Kostnaderna för avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme skiljer sig stort mellan kommunerna i Skåne. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten som presenterades under torsdagen.

I den kartläggs avgifter och taxor för flerbostadshus i landets alla kommuner. I hela Sverige är ligger Luleå ligger bäst till, medan Tanum har den högsta kostnaden.

Enligt rapporten ligger Kristianstad på en medelnivå. Totalt 1 729 kronor kostar det för en genomsnittlig tre-rumslägenhet för el, vatten, fjärrvärme och avlopp. Den månadskostnaden har endast ökat med 13 kronor sedan förra årets undersökning.

Grannkommunen Östra Göinge har den högsta kostnaden i hela Skåne, på 2 200 kronor. Det som drar iväg är bland annat elpriset som är landets högsta, beräknat både per fastighet och per lägenhet. Det innebär också att hyran för lägenheter kan sticka iväg.

– Att det skiljer hela 39 procent i pris för samma nyttigheter är inte alls bra för Östra Göinge som är dyrast. Kostnaderna för taxor och avgifter är en stor del av hyran och därför är det viktigt att Östra Göinge kommun tar ansvar och verkar för en rimlig prisutveckling för de kommunala taxorna och avgifterna. , säger Carl-Johan Dahlgren, ordförande i Hyresgästföreningen Östra Göinge-Osby.

 

Så här mycket är månadskostnaden för en lägenhet i nordöstra Skåne:

Kristianstad: 1729 kronor/månad
Hässleholm: 1 814 kronor/månad
Bromölla: 1 871 kronor/månad
Östra Göinge: 2 200 kronor/månad
Osby: 1 961 kronor/månad

Fotnot: Undersökningen grundar sig på ett flerfamiljshus med 15 lägenheter, där varje bostad är 67 kvadratmeter stor. De har räknat ut ett genomsnitt i hur mycket el som används, vattenförbrukning, hur mycket sopor som slängs och hur mycket fjärrvärme det går åt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Huset utanför Kristianstad är ett av landets mest populära

För andra veckan i rad hamnar villor från Kristianstad på listan över de mest populära husannonserna på Hemnet.

Henrik Nordell

Kl.21:26, 20 april, 2018

EXTRA: Huset utanför Kristianstad är ett av landets mest populära
På Höstvägen i Österslöv ligger denna villa. Foto: Svensk Fastighetsförmedling

I förra veckan var det ett unikt tornhus i Önnestad som väckte stort intresse i hela landet, då det hade ett av de mest besökta på Hemnet. Denna vecka får vi förflytta oss till Österslöv för att hitta ännu ett populärt hus. med över 9 000 visningar hamnar de på topp tio-listan över de mest klickade annonserna.

– Den har legat uppe på vår hemsida ett tag, ett hus med ett bra läge. Vi har ett 30-tal spekulanter. Det är ganska många för den här prisklassen, säger mäklaren Caroline Håkansson på Svensk Fastighetsförmedling.

LÄS MER: Tornhuset åter ett av landets mest besökta

Huset är 133 kvadratmeter stort och består av fem rum och kök. Med en stor takterass, en stor altan och en husgavel som nästan helt täckts av glas, är huset byggt år 2005 något unikt. På tomten finns också ett garage som kan passa för egenföretagaren. Utgångspriset ligger på tre miljoner kronor.

– Villan ligger mitt i byn och nära sjön, på ett bra pendlingsavstånd in till stan. Det är fantastiskt att sitta på den stora terassen nu när sommaren kommit. Det är mycket barnfamiljer som är intresserade, då huset ligger nära förskola och skola, säger Caroline Håkansson.

Har du nån idé om varför huset blivit så populärt?
– Det är dels läget. Sedan har vi också börjat använda oss mer av sociala medier. Då är det många som taggar sina vänner.

I morgon kommer huset att vara öppet för visning. Det krävs då att man anmäler sig till Svensk Fastighetsförmedling innan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är sakerna vi vill ska bli billigare i bostaden

Samtidigt kan svenskarna tänka sig att betala mer för solceller och gym hemma.

Matilda Larsson

Kl.16:03, 20 april, 2018

Här är sakerna vi vill ska bli billigare i bostaden
Foto: Pixabay, Pxhere.

Svenskarna blir allt mer medvetna när det kommer till såväl hälsa som hållbarhet, något som även visar sig när det kommer till vårt boende.

I en ny rapport från Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, visar det nämligen sig att gym och solceller toppar listan över vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för.

Gfk Norm har gjort en undersökning där 1 000 bostadsrättsägare gett sin syn på svenska bostadsrättsföreningar utifrån ett ekonomiskt, juridiskt, hållbarhet- och framtidsperspektiv.

Rapporten visar bland annat att gym och solceller toppar listan för vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för. Andra populära val är garage, övervakningskameror och låsta grindar för att hålla ovälkomna besökare borta.

Svenskarna vill dock samtidigt att vissa saker ska bli billigare hemma. Främst vill vi att värme och vatten ska bli billigare, följt av uthyrningen av gemensamma utrymmen och el. Det uppger var tredje svarande.

– Det är viktigt att styrelsen gör en noggrann behovsanalys när det kommer till vilka inköp som ska göras till föreningen. Det är också viktigt att de grundar sig i samtliga medlemmars intresse. Genom att investera i exempelvis solceller, gym eller elbilsladdning kan man få en attraktivare förening och därigenom öka värdet på hela fastigheten, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC.

När det kommer till vad de unga vuxna mellan 18 och 30 år kan tänka sig att betala en högre månadsavgift för, toppar gym och pool listan. Det uppger var tredje. Garage och parkeringsplats är också populära val, vilket närmare var fjärde ung bostadsrättsägare uppger.

Det är bostadsrättsägare beredda att betala en högre avgift för:
1. Solceller 18 %
2. Gym 18%
3. Garage/parkeringsplatser 17 %
4. Övervakningskameror 17 %
5. Låsta grindar som håller ovälkomna gäster utanför 16 %

Det vill bostadsrättsägare ska bli billigare:
1. Värme och vatten 32%
2. Uthyrning av gemensamma utrymmen 30%
3. El 27%
4. Förvaltningsfrågor 26%
5. Sopsortering 23%
6. TV och internet 20%
7. Städning 15%
8. Försäljning av gemensamma utrymmen 10%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mäklarnas nya trick för att styla din bostad

"Gör det lättare för spekulanter att visualisera potentialen i en bostad."

Matilda Larsson

Kl.15:19, 20 april, 2018

4 bilder
 • Originalbild på ett vardagsrum. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Originalbild på ett vardagsrum. Pressbild: Fastighetsbyrån.
 • Digital version 1. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Digital version 1. Pressbild: Fastighetsbyrån.
 • Digital version 2. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Digital version 2. Pressbild: Fastighetsbyrån.
 • Digital version 3. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Digital version 3. Pressbild: Fastighetsbyrån.

Relativt många som ska sälja sin bostad väljer att anlita en stylist för att inreda bostaden inför en försäljning.

Vissa upplever dock en osäkerhet om investeringen som en home styling innebär är lönsam, enligt Fastighetsbyrån. Nu finns därför ett nytt, enklare alternativ som kallas digital styling. Utifrån originalfoton av bostaden tas nya stylade bilder fram med annan inredning och andra materialval.

– Generellt så tycker våra mäklare att home styling fungerar, framförallt för att det gör det lättare för spekulanter att visualisera potentialen i en bostad. Ibland kan det dock vara svårt att avgöra om en styling kommer att vara lönsamt och då kan den här digitala varianten vara ett bra alternativ, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

För att testa det nya konceptet så har Fastighetsbyrån stylat en bostad med renoveringsbehov i tre olika stilar. Spekulanterna kan se originalbilder på bostaden samt vissa bilder stylade i skandinavisk, industriell och kolonial stil.

– Jag tycker att det här är ett bra exempel på en bostad där spekulanter kan behöva hjälp för att se potentialen. De stylade bilderna ger verkligen en helt annan känsla och de olika stilarna ger även inspiration till olika sätt att inreda och renovera. Vi hoppas att det här kan vara positivt och underlätta för både säljare och spekulanter, säger Johan Vesterberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är Kristianstads bästa mäklare

Topp fem över de mäklare som har blivit mest rekommenderade hittills i år.

Matilda Larsson

Kl.15:09, 19 april, 2018

LISTA: Här är Kristianstads bästa mäklare
Foto: Wikimedia Commons.

Många använder sig av rekommendationer för att ta reda på vad andra tyckt om en tjänst.

Sajten Hittamäklare har ett rekommendationssystem där man kan se vilka mäklare som har fått flest rekommendationer av tidigare kunder. De nuvarande siffrorna gäller för det första kvartalet 2018.

– För den som ska sälja sin bostad kan rekommendationer hjälpa till att känna sig tryggare med valet av mäklare. En rekommendation från tidigare säljare blir lite som en kvalitetsstämpel, ett kvitto på att mäklaren presterat bra tidigare, säger Alexandra Eldin, marknadsansvarig på Hittamäklare.

Här är de mest rekommenderade mäklarna i Kristianstads kommun:

1. Lena Fridlund Danielsson, Mäklarhuset

2. Lotta Mörnstam, Mäklarhuset

3. Charlott Nilsson, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

3. Paul Olsson, Möllebackens Fastighetsförmedling

3. Emma Gustafsson, Hemnia Fastighetsförmedling

Källa: Hittamäklare.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Myndighetens varning: Tänk på detta i sommarstugan

Här är sakerna du bör ha koll på för att undvika bränder när du vårstädar.

Matilda Larsson

Kl.08:14, 19 april, 2018

Myndighetens varning: Tänk på detta i sommarstugan
Foto: Matilda Larsson. Grafik: Pixabay.

Vårstädningen är i full gång i många hem och många öppnar upp sommarstugor som varit stängda hela vintern.

Elsäkerhetsverket varnar nu för elrelaterade bränder och tipsar vad man bör tänka på då elprodukterna ansluts till elnätet.

Vid säsongens första besök i sommarstugan är det till exempel bra att se över stugans elprodukter eftersom elsäkerheten kan ha försämrats under vintern då apparaterna varit oanvända och avstängda.

Kontrollera också att kablar, stickproppar och uttag inte sitter löst eller har synliga fel som exempelvis sprickor. Använd också laddare som är avsedda för produkten.

– Vi fick nyligen in anmälan om en batteridriven fönstertvätt som brunnit. Det visade sig att man använt fel adapter, 12 volt istället för 5 volt med förödande konsekvenser. Det är viktigt att alltid använda den laddare som är avsedd för produkten, säger Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverkets produktavdelning.

Har din sommarstuga jordfelsbrytare ska du kontrollera att jordfelsbrytaren fungerar och att strömmen bryts när du trycker på testknappen. Om den inte slår ifrån, kontakta ett elinstallationsföretag för kontroll.

En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om till exempel en apparats hölje skulle bli spänningsförande och minskar därmed risken att någon i din omgivning skadas av el. Om jordfelsbrytare saknas finns det portabla att köpa, tipsar Elsäkerhetsverket.

Se till att säkringarna i proppskåpet fungerar. Om de är av den gamla sorten se till att de är ordentligt fastskruvade. Det passar till exempel bra att kontrollera i samband med att du slår på gruppcentralen.

När du stänger av eller slår på gamla kylskåp och frysar ska du vara uppmärksam. Enligt Elsäkerhetsverket kan kompressorn i dessa ha startproblem och det kan uppstå elektriska ljusbågar eller elektriska gnistor. Finns det damm och smuts bakom kylskåpet kan det antändas och leda till en brand. Dammsug därför utrymmet bakom kylskåpet ibland i de fall du kommer åt.

Även om eluttag och strömbrytare ser hela ut är det ingen garanti för att elledningarna i väggen är det. Äldre byggnader är ofta inte anpassade till dagens användning av elapparater, vilket kan innebära att elledningarna blir överbelastade.

Eftersom elmateriel har en begränsad livslängd bör till exempel en renovering av ett äldre hus även omfatta elanläggningen. Finns det synliga skador eller missfärgningar på elledningarna i huset ska du kontakta ett elinstallationsföretag för att byta ut dem.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng