LISTA: Flera mångmiljon-fastigheter till salu i Kristianstad

Fastigheter värda tiotals miljoner kronor är nu till salu i Kristianstad. "Att de kommer ut på marknaden är ovanligt", säger mäklaren Felix Lindström.

Henrik Nordell

Kl.20:46, 21 oktober, 2017

LISTA: Flera mångmiljon-fastigheter till salu i Kristianstad
Åraslövsgården med tillhörande mark och byggnader är till salu för 52 miljoner kronor. Foto: LRF Konsult.

För den som är mångmiljonär finns det nu chansen att ta över gårdar eller villor i Kristianstadstrakten. Flera av de dyraste objekten till salu just nu, förmedlas av LRF Konsult.

Ett av dem är ett aktiebolag med ett utropspris på 75 miljoner kronor. Där ingår skogsfastigheter på totalt 672 hektar mark. Flera av fastigheterna ligger inom Kristianstad, främst besående av gran-, tall- och bokskog. På markerna finns det även fina vattendrag och goda möjligheter till jakt.

LÄS MER: Hotellet till salu med ny mäklare – har flera intressenter

– Det är en ganska häftig fastighet, det är ovanligt att en sådan kommer ut publikt. Säljaren är ett dotterbolag till Eon. En sådan här affär kan också göras upp konfidentiellt, där man tar kontakt med ett viss antal kända aktörer, säger fastighetsmäklaren Felix Lindström på LRF Konsult.

Vem kan köpa en sådan här fastighet?
– Vi har haft annonsen ute ett par veckor nu. Det är främst privatpersoner som ringer, kanske främst dem som har ett mindre bolag som har gått bra. Skogen och dess avkastning gör att man har en långsiktig plan för sitt ägande. Fördelen att köpa det som bolag är att köparen kan sälja av de fastigheter som inte passar i innehavet. Då kan de köpa på sig skog på närmare avstånd, säger Felix Lindström.

Den andra fastigheten som LRF Konsult förmedlar är den 144 hektar stora Åraslövsgården, som ligger öster om Kristianstad. Förutom marken ingår det en 270 kvadratmeter stor mangårdsbyggnad från 1890-talet, en svinstall med 1 300 plats, maskinhall, lager, verkstad och en stor silo.

För dem som inte nöjer sig där, får man även med en annan fastighet i samma paket. Där finns en 210 kvadratmeter stor villa med ett flertal tillhörande byggnader, bland annat ett häststall.

– Ägaren sköter sin fastighet väldigt väl, man har inte skarvat någonstans. De har haft en grisproduktion och har varit duktiga på produktion av spannmål, betor och potatis. Den ligger på Kristianstads bördiga jordar, som är lättare än de leriga Lundaslättsjordarna. Man kan odla allt från morötter till sallad. Stora, fina fastigheter med bra jord är ganska unikt, säger Felix Lindström.

Finns det något intresse av att köpa Åraslövsgården?
– Det finns intresse även för dessa stora gårdar. Man får ha respekt för köpeskillingen, det är inte som att köpa en villa för tre miljoner. Här köper man en verksamhet där avkastningen ska bära köpesumman. Det finns spekulanter och duktiga företagare i närområdet, säger Felix Lindström.

 

LISTA: Här är mångmiljon-fastigheterna i Kristianstad till salu:

Sjöbygden skog AB: Utgångspris: 75 miljoner kronor. I det ingår skogsfastigheter i Kristianstad, Halland och Blekinge på totalt 672 hektar. Skogen innehåller av 117 000 kubikmeter virke. Består av totalt 7 olika fastigheter. Här kan du se hela annonsen.

Åraslövsgården: Utgångspris: 52 miljoner kronor. Säljs tillsammans med Balsby nr 1. I fastigheterna ingår det 144 hektar mark med bördig jord, två stora bostadsbyggnader samt grisstall och ett flertal andra ekonomibyggnader. Här kan du se hela annonsen.

Brommagårdsvägen: Utgångspris: 14 miljoner kronor. I fastigheten ingår det cirka 55 hektar åkermark, belägen mellan Balsby och Fjälkinge. Det ingår jakträtt. Här kan du se hela annonsen.

Kårestadsvägen: Utgångspris 13,5 miljoner kronor. En 116 hektar stor fastighet mellan Tollarp och Linderöd. Här kan du jaga hjortar och vildsvin. På marken finns det en knuttirad jaktstuga. Här kan du se hela annonsen.

Åvägen, Åhus: Utgångspris 12 miljoner kronor. Den närmare 300 kvadratmeter stora villan beskrivs som en av Åhus vackraste, med utsikt mot vattnet och nära både till natur, tennisbana och golfbana. Här kan du se hela annonsen.

Tomarps gårdshotell: Utgångspris 11, 9 miljoner kronor. Det tv-kända hotellet med 26 rum intill Råbelovssjön. Det ägs av den kända tv-kocken och kokboks-skribenten Kråke Lithander. Här kan du se hela annonsen.

LÄS MER: Tomarps bårdhotell till salu med ny mäklare

Fotnot: I listan har vi tagit med de fastigheter på Hemnet som är till salu för ett utgångspris på mer än 10 miljoner kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Flera restauranger till salu i centrala Kristianstad

Flera restauranger i centrala Kristianstad är nu till salu. Här är vad som krävs för att ta över och driva dem vidare, enligt en av mäklarna.

Henrik Nordell

Kl.19:59, 22 februari, 2018

EXTRA: Flera restauranger till salu i centrala Kristianstad
Moonlight Restaurang är en av restaurangerna till salu i centrala Kristianstad. Foto: HRF Förmedling.

Minst tre restauranger och ett konditori i centrala Kristianstad är nu till salu via olika annonsajter och mäklare. Moonlight Restaurant är en av dessa. I maj förra året tog de nuvarande ägarna över verksamheten. De riktade in sig på att servera fräsch orientalisk buffét samt a la Carte. Sedan en tid tillbaka håller de stängt.

– Vi bor i Malmö och har verksamheten Kristianstad så det blir lite för mycket att pendla för oss. En mycket fin restaurang med ett mycket fint koncept, men omständigheterna blev som sagt inte det vi tänkt oss så det är därför vi säljer, har en av ägarna tidigare sagt till 24kristianstad.

LÄS MER: Populär restaurang i centrala Kristianstad ska säljas

Nu vill de hitta någon som tar över lokalen och bolaget. De har tagit hjälp av HRF Förmedling för att hitta en köpare. Det som ingår i affären är bland annat hela köksinredningen och goodwill.

– Det är en väldigt fin restaurang som är nyrenoverad med 80 sittplatser. Det ligger mycket centralt i Kristianstad. Ett par personer har varit seriöst intresserade. Senast i tisdags hade vi en visning, säger Bengt Stenman, mäklare på HRF Förmedling.

 

Trendie Fast Food. Foto: Henrik Nordell

Trendie Fast Food. Foto: Henrik Nordell

 

En annan känd restaurang till salu är Trendie Fast Food, något som 24kristianstad tidigare har skrivit om. Ägaren vill sälja efter 23 år och låta någon annan ta över.

– Jag har blivit gammal nu. Jag har fyllt 60 år, har ägaren Ronny Nilsson tidigare sagt till 24kristianstad.se som motivering till varför han vill sälja.

I restaurangen finns plats för 130 gäster på ovanvåningen och på uteserveringen kan 56 gäster sitta. Även där är HRF Förmedling mäklare och flera intressenter har redan hört av sig.

Steakhouse No9 (Garvaregården) ska också säljas och en ny annons lades nyligen ut på Blocket. Den blev till salu redan i somras och sedan dess har prislappen sänkts. ”AAA-läge, mitt i City i en historisk känd plats och miljö. Stor charmig uteservering med bar” står det i annonsen.

Motiveringen till försäljningen är att ägaren vill fokusera på sin kärnverksamhet. Restaurangen ingår i samma företagsgrupp som Rosegarden och nu vill de fokusera på det asiatiska köket.

Ytterligare en känd restaurang i centrum har tidigare lagts ut till försäljning. Den annonsen är borta sedan någon vecka tillbaka. Ett dokument från kommunen visade i slutet av januari att alkoholtillståndet sades upp på egen begäran med motiveringen att verksamheten skulle läggas ner. Deras matservering är dock öppen i dag.

Vad krävs för att ta över en restaurang?
– Ifall man vill ha alkoholtillstånd behöver man gå en kurs och man behöver vara ekonomisk fläckfri bakåt i tiden. Det gäller annars att ha ett bra koncept och att laga mat med bra kvalitet. Gästerna är mer medvetna om mat och dryck i dag än vad de var för bara 20 år sedan. Köparna kan vara alla från krögare som vill expandera till nya entreprenörer som vill driva en restaurang, säger Bengt Stenman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Så mycket tjänar ICA-handlarna i Kristianstad

Det varierar stort hur mycket ICA-butikerna i Kristianstad tar ut i vinst. Här är hela listan.

Henrik Nordell

Kl.20:01, 21 februari, 2018

LISTA: Så mycket tjänar ICA-handlarna i Kristianstad
ICA Maxi i Kristianstad hade högst omsättning och näst högst utdelning.

Det är tidningen Expressen som har sammanställt listan på samtliga Sveriges ICA-butiker efter deras senaste bokslut för år 2016. Där rankar de butikerna som har gjort störst utdelning till sina ägare och som har bäst resultat (intäkter) under det aktuella året.

Cirka två miljarder kronor kunde ICA-handlarna tillsammans kvittera ut. Störst utdelning i landet gjorde ägarna av Ica Maxi Stormarknad i Ängelholm, som tog ut 55 miljoner kronor. Det ligger dock ofta hårt arbete bakom.

– Vägen till att få äga och driva sin egen butik är ofta snirklig och kräver många års anställning i olika butiker, att man brinner för det och att man är engagerad. Angående utdelningarna ska man också veta att butikerna samtidigt kräver löpande investeringar för att hållas konkurrenskraftiga, säger Magnus Moberg till Expressen. Han är ordförande i ICA-handlarnas Förbund.

Den butik i Kristianstad som har överlägset störst omsättning är ICA Maxi vid Sjöcronas gata. De hade under år 2016 cirka 145 personer anställda. Cirka en tredjedel av miljonvinsten togs ut av ägarna. Det vill säga koncernmodern som ägs av paret Rosengren.

Här nedanför är listan på hur stor utdelning din ICA-butik gör:

ICA Maxi Kristianstad
Omsättning: 513 miljoner kronor.
Intäkter: 16,7 miljoner kronor.
Utdelning: 4,8 miljoner kronor

ICA Nära A-Livs i Fjälkinge
Omsättning: 31,4 miljoner kronor.
Intäkter: 89 000 kronor
Utdelning: 2 miljoner kronor

ICA Supermarket i Tollarp
Omsättning: 74,4 miljoner kronor.
Intäkter: 3,2 miljoner kronor.
Utdelning: 2 miljoner kronor.

ICA Kvantum Kristianstad
Omsättning: 142,6 miljoner kronor..
Intäkter: 3,2 miljoner kronor.
Utdelning: 316 000 kronor.

ICA Nära i Arkelstorp
Omsättning: 34,5 miljoner kronor..
Intäkter: 464 000 kronor
Utdelning: Noll/ingen uppgift

ICA Kvantum i Åhus
Omsättning: 212 miljoner kronor.
Intäkter: 7 miljoner kronor.
Utdelning: 5,1 miljoner kronor.

För ICA Nära i Färlöv finns det inga siffror för senaste boksluts-året.

Fotnot: Intäkterna är detsamma som rörelseresultatet (förenklat är det skillnaden mellan kostnader och intäkter). Själva vinsten kan dock vara betydligt mindre, då företagen exempelvis gör avdrag för bokslutsdispositioner.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon tar över det kända kaféet: ”Vacker miljö”

Det kända kaféet får nu en ny ägare. Nu planeras det för ett stort antal event.

Henrik Nordell

Kl.18:56, 21 februari, 2018

Hon tar över det kända kaféet: ”Vacker miljö”
Café Kjuge i Kjugekull har tagits över av Tuttan Erlvik.

Kaféet i Natura 2000-området Kjugekull norr om Bäckaskog (utanför Kristianstad) har blivit en populär plats att besöka. Under de senaste åren har det bytts ägare flera gånger. Nu är det klart att Tuttan Erlvik kommer att driva kaféet i sommar.

– Jag är glad för Kjugekull, det är jättevacker natur och fina vandringsleder i närheten. Många barnfamiljer kommer dit. Miljön är fin med all skog runtomkring och med kuperad natur, säger hon.

Till vardags arbetar Tuttan Erlvik som lärare på Söderportskolan. Hon har också gjort sig känd efter att ha arrangerat Rosa MC-kortegen där motorcyklister samlar in pengar till cancerfonden. Denna sommar kommer hon att ha ett fullspäckat schema när Café Kjuge ska hålla öppet sex dagar i veckan.

– Nu har jag det under ett år och får prova på. Det kommer att vara mycket event. Hembygdsföreningen har bland annat sitt midsommarfirande där det brukar komma 1000–1500 personer. Vi ska ha MC-kafé varje söndag, då man kan umgås, fika och snacka. Det kommer att bli storseanser och även seniorkafé. Många sitter ensamma och kan få socialt umgänge, säger Tuttan Erlvik.

Redan i påsk (från 29 mars) kommer det att bli smygöppning. Samtidigt kommer flera konstnärer att ställa ut sina verk på kaféet. Verksamheten håller då öppet under flera dagar för besökarna.

Vad kommer du att servera?
– Det blir kakor, våfflor och mackor. Det är många som klättrar där uppe och då kan de behöva en rejäl macka ibland, säger Tuttan Erlvik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Snabbmatskedjan vill öppna i Kristianstads nya galleria

Snabbmatskedjan finns bara på åtta platser i landet. Nu vill de öppna i Kristianstad.

Henrik Nordell

Kl.19:59, 20 februari, 2018

EXTRA: Snabbmatskedjan vill öppna i Kristianstads nya galleria
Anton Samuelsson är en av ägarna för Redfellas. Foto: Pressbild/Pixabay.

För tio år sedan öppnade restaurangkedjan Redfellas i Malmö. Sedan dess har de vuxit kraftigt med hjälp av franchisetagare. I dag har de tio matställen på åtta orter och fler är på gång inom den närmaste framtiden.

Nu tar de sikte på Kristianstad och söker därför efter någon som vill driva en Redfellas-restaurang i stan. Enligt uppgift till 24kristianstad söker de franchisetagare till det nya köpcentrat i Hammar.

LÄS MER: EXTRA: Kedjan öppnar i C4 Shopping – först i Kristianstad

– Vi har en lokal klar i C4 Shopping. Nu letar vi bara efter en partner som kan driva verksamheten där. Det är ett bra läge, säger Anton Samuelsson, en av ägarna, till 24kristianstad.se.

Etterlysningen gör de bland annat genom Facebook och LinkedIn. Där beskriver de hur företaget startade med ett stort intresse för gangsterfilm och hälsosam mat.

Så här beskriver de vad de serverar: ”Kriminellt goda sallader, smoothies, surdegspizzor, grillade mackor, krispiga italienska sallader, fika och kaffe bra nog för en gudfader”.

Snabbmatskedjan skriver att de blandar den svenska fika-traditionen med italiensk kaffe- och matkultur samt amerikanska bakverk. De kallar sig för ”the fresh good mafia”.

I november förra året avslöjade kedjan sina stora planer på att fortsätta växa genom crowdfunding. Det vill säga att kunder kan få bli delägare om de hjälper till att finansiera utvecklingen. Sex miljoner kronor var då målet att få in.

”Idag har vi nio ställen men siktar tillsammans med FundedByMe och våra nya delägare på att inom en treårsperiod ha närmare 50 enheter. Sverige behöver ett nyttigare och mer hälsosamt snabbmatsalternativ med service i världsklass”, skrev kedjan då i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ljusning för Kristianstads miljardföretag – största vinsten på flera år

Det går framåt för Kristianstads största företag. Förra året gjorde sitt bästa resultat på flera år.

Henrik Nordell

Kl.08:57, 20 februari, 2018

Ljusning för Kristianstads miljardföretag – största vinsten på flera år
Håkan Gunnarsson kan glädja sig över att det går framåt för Bong. Foto: Pressbild samt faksimil

Jätteföretaget Bong med säte i Kristianstads är en av de största arbetsgivarna med 1 400 anställda i 14 länder. De har sedan starten blivit ett av de ledande specialförpacknings- och kuvertföretagen i Europa.

De senaste åren har det gått lite knackigt, men nu gör de sin största vinst på flera år. Totalt 45 miljoner kronor landar den på när året 2017 sammanfattas. Förklaringarna är flera enligt bokslutet.

Flytten av all produktion från Tönsberg i Norge till Kristianstad är en faktor som till en början har kostat. På sikt ska det spara koncernen flera miljoner kronor varje år.

– Årets fjärde kvartal utvecklades positivt för Bong. En stabil kuvertförsäljning och tillväxt inom lätta förpackningar jämfört med föregående år bidrog till en fortsatt resultatförbättring. Delmålet om ett positivt resultat före skatt för helåret uppnåddes, säger Bongs VD Håkan Gunnarsson i ett pressmeddelande.

Omsättningen uppgick under förra året till totalt 2 095 miljoner kronor, vilket är en minskning med två procent. Kuvertmarknadens fortsatta nedgång är förklaringen till att det säljs för en mindre summa. Kassan i bolaget är dock fortsatt stark och nu satsar de mer på lätta förpackningar.

Den verksamheten uppgår till ungefär en femtedel av dagens produktion. Det handlar bland annat om luftbubbelpåsar samt den typ av  presentförpackningar butikerna brukar använda. En ökad försäljning inom det segmentet ska få företag att lyfta ytterligare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng