Baksidan med gigantiska facebookgruppen – blir utsatt för trakasserier

Lina från Kristianstad driver en av Sveriges största Facebookgrupper. Under lång tid har hon utsatts för nät-troll.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:31, 7 oktober, 2017

Baksidan med gigantiska facebookgruppen – blir utsatt för trakasserier
Lina Taha från Kristianstad har grundat sidan Honey & the bees.

Grundaren av den populära Facebookgruppen Honey & the bees, bosatt i Kristianstad, har under en lång tid blivit trakasserad av nättroll. Det hela började då gruppen startade. Efter en lång diskussion i en privatchatt mellan sidans administratörer, skrevs ett det i affekt i chatten som kan uppfattas vara kränkande.

En bild från den chatten spreds vidare. Sedan dess har grundaren Lina Taha flera gånger bett om ursäkt för det som skrevs. Hon har tydligt och offentligt tagit avstånd från det som stod. Trots det har påhoppen fortsatt gång på gång.

– Det är 130 000 medlemmar just nu i gruppen, som tycker om det vi gör. Sedan finns det kanske 10 medlemmar som har blockerats och som ständigt trakasserar oss. Vi är inte perfekta, vi gör fel och gör vårt bästa dagligen, säger Lina.

LÄS MER: Supergruppen på facebook blir nu företag

I facebookgruppen kan medlemmarna diskutera allt från små till stora saker. Idén är att lyfta varandra och ge varandra stöttning. Nyligen har Honey & bees blivit ett företag. Lina Taha har en vision om att kunna jobba med det på heltid. Då finns det även möjlighet att åka ut och möta fler tjejer i verkligheten.

Under den senaste tiden har hon därför kontaktat flera företag för att undersöka ifall de vill göra reklam på Facebooksidan. Problemet är att personerna som förföljer henne, även har tagit kontakt med de företag som Honey & Bees vill jobba tillsammans med.

De har skickat bilder till företagen. Dessa skärmdumpar är från chattar mellan privatpersoner, som på något sätt har läckt. Det är också inlägg i gruppen som har rensats bort för att de bröt mot reglerna.

24kristianstad.se har tagit del av konversioner i sociala medier som stärker bilden av att företaget är utsatt för den typen av kampanj mot sidan. En av tjejerna skriver uttryckligen att ”Hennes företag kommer att gå i konkurs. Vänta och se”.  Svaret från dem kan du läsa i en artikel som vi länkar till längst ner.

– Tjejerna håller fortfarande på.  De har mejlat de företag som jag vill ha ett samarbete med. På grund av det har företagen skrivit till mig att de vill avsluta samarbetet, säger Lina Taha.

Förekommer det kränkande inlägg i Facebookgruppen?
– När några har skrivit den typen av inlägg så rensar vi bort dem. Det står i våra regler att vi blockerar dem som exempelvis kränker någon person.

Hur påverkar det när de kontaktar företag med avsikt att smutskasta Facebookgruppen?
– Det påverkar både mig och tjejerna som är medlemmar i gruppen. Samarbetena kan innebära att företag erbjuder rabatt till medlemmar, som de nu inte får ta del av. Det är en tråkig situation för oss alla. Vi arbetar dagligen med utveckling av gruppen, ger förklaringar och ber om ursäkt när vi gör fel. Vi alla som driver gruppen växer i våra roller dagligen och lär oss hela tiden.

Honey & bees hoppas nu att företag som gruppen vill ha ett samarbete med, förstår att de arbetar mot kränkande inlägg. Hon poängterar att sådant inte ska förekomma och framhäver att den bild som företag fått skickat till sig, inte helt stämmer överens med verkligheten.

– Det är jättebra att företagen uppmärksammar dessa tipsen men man bör också veta vad som föreligger bakom detta innan man drar hastiga slutsatser. Alla kan göra fel, vi är endast människor i slutändan men det är viktigaste är att man lär sig av sina misstag. Företagen bör också titta över gruppens storlek som är på 130 000 medlemmar som faktiskt är med i gruppen och som gillar den. Sedan finns det en liten grupp tjejer som spenderar tiden på att hata, säger Lina Taha.

LÄS MER: Här ger de svar på varför de kontaktat företagen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny skatt införs när tv-licensen försvinner

Alla beskattningsbara personer över 18 år omfattas av den nya avgiften.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.19:32, 16 oktober, 2017

Ny skatt införs när tv-licensen försvinner
Foto: Pixabay.

Under måndagen tog kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) emot utredningen kring tv-licensens framtid av public service-kommitténs ordförande Sture Nordh. Utredningen föreslår att den nuvarande radio- och tv-avgiften slopas och ersätts med en individuell public service-avgift.

SVT:s VD Hanna Stjärne är försiktigt optimistisk.

– Det finns behov av att modernisera radio- och tv-avgiften så att den också håller under kommande generation, konstaterade hon under SVT:s livesändning.

Alla beskattningsbara personer över 18 år kommer att betala den nya avgiften. Enligt förslaget så baseras storleken på inkomst, men med ett tak på drygt 1300 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstadselever kvalar till Yrkes-SM

I morgon kommer gymnasieelever från Kristianstad att kvala till Yrkes-SM.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:59, 16 oktober, 2017

Kristianstadselever kvalar till Yrkes-SM
Nathalie Mårtensson och Emil Eriksson på Framtidsgymnasiet ska tävla om en plats i Yrkes-SM. Foto: Bildbyrån

I morgon är det SM-kval i transportteknik för unga lastbilsförare i Karlshamn. Totalt 16 gymnasielever från södra delarna av Sverige kommer att medverka på tävlingen, där förstapriset är en plats under Yrkes-SM som arrangeras i Uppsala under våren.

Två av de som tävlar är Nathalie Mårtensson och Emil Eriksson, båda från Framtidsgymnasiet i Kristianstad. De kommer att sättas på prov i både teoretiska moment och praktiska övningar, där det ingår  precisionskörning med lastbil och truck. Idén är att tävlingarna ska spegla hur en vardag ser ut för en vanlig yrkesförare.

– Vår lärare frågade om vi skulle anmäla oss och vi sade ja. Vi är de två elever som har en yrkesförarutbildning. Båda går på transport. Jag har inte övat särskilt inför detta, men har dragit tallar några gånger, säger Nathalie Mårtensson.

– Jag har kollat igenom videoklipp på förra årets tävling. Man ska bland annat tävla i säker last, att räkna ut transportvikt och köra hinderbana. Jag hoppas att ta mig vidare och ta hem hela tävlingen, säger Emil Eriksson.

Samtliga av de tävlande kommer från fordonsprogrammen och inriktningen transport. Volvo Lastvagnar samt Toyota Material Handling är med som arrangörer, för att kvalet ska kunna göras med riktiga maskiner i en så verklig miljö som möjligt.

– Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera ungdomar inte minst tjejer till ett yrkesval med stora möjligheter, både vad det gäller arbetstillfällen och framtida utveckling, och samtidigt höja statusen på transportarbeten. Det ställs höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger Sigalit Slutbäck, VD på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, som arrangerar tävlingen.

Vad är är det som har gjort att ni vill arbeta inom transport?
– Jag vill arbeta med att köra långa rundor som lastbilschaufför. Jag trivs med stora fordon och brinner för det yrket, säger Nathalie Mårtensson.

– Jag har fått ett arbete redan nu. Jag tycker om att köra tunga fordon, säger Emil Eriksson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flickvän misshandlad – pojkvän hävdar självförsvar

Under måndagen ställdes en 21-årig man inför rätta för flera fall av misshandel.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:49, 16 oktober, 2017

Flickvän misshandlad – pojkvän hävdar självförsvar
Foto: Petter Arvidsson / Bildbyrån

En 21-årig man dömdes under måndagen för två fall av misshandel vid Kristianstads tingsrätt mot sin tidigare flickvän.

De två incidenterna inträffade under våren 2017 efter två separata bråk. Vid det första tillfället ska paret ha börjat bråka en helg hemma hos kvinnans föräldrar. Hon ville att 21-åringen skulle lämna bostaden vilket han inte gjorde. Bråket ledde till en situation där han satte sig på hennes armar och när hon försökte ta sig loss bet 21-åringen henne i benet och i armen.

Knappt en månad senare bråkade paret återigen och i samband med bråket tryckte paret sina huvuden mot varandra vilket ledde till att de råkade slå emot varandra. 21-åringen trodde då att kvinnan skallade honom, och han gav då henne två danska skallar tillbaka. Därefter kastade han ned henne på golvet och sparkade henne på ryggen och på rumpan.

Den dömde menar att han handlat i nödvärn vid båda incidenterna, något tingsrätten inte köpt. Nu döms 21-åringen till villkorlig dom.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

20-åring anhållen för misshandel och vapenbrott

En 20-åring från Kristianstad har anhållits för misshandel, vapenbrott och narkotikabrott.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.13:48, 16 oktober, 2017

20-åring anhållen för misshandel och vapenbrott
En 20-åring är anhållen för bland annat misshandel och vapenbrott.

I helgen greps en 20-årig man misstänkt för bland annat brott mot vapenlagen och misshandel i Kristianstad. Mannen har hotat en närstående kvinna på en adress vid stadsdelen Österäng. Han uppges ha slagit kvinnan och ska ha använt någon typ av vapen när han hotade henne.

När polisen slog till så hittade de både vapen och narkotika. 20-åringen blev anhållen av en åklagare under helgen, även misstänkt för skadegörelse. Nu pågår det en förundersökning om brotten.

– Polisen började att arbeta med det under helgen. De håller förhör med de personer som är iblandade och har varit på platsen, säger Martin Hansson på åklagarkammaren i Kristianstad.

Senast i morgon måste åklagaren ta ett beslut ifall mannen ska begäras häktad, eller ifall han ska släppas fri i väntan på att utredningen pågår. Fram tills det kommer han att vara fortsatt frihetsberövad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dödshotad efter att ha räckt långfinger åt bilist

En man blev dödshotad efter att ha räckt långfingret åt en bilist.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.13:28, 16 oktober, 2017

Dödshotad efter att ha räckt långfinger åt bilist
En man polisanmälde att han blev dödshotad, men får ingen ersättning från Brottsoffermyndigheten.

Det var i slutet av juni som en man i 50-årsåldern skulle parkera sin bil utanför en butik i Kristianstad. Han ställde sig bakom en annan bil som var på väg att backa ut. Då kom ytterligare ett fordon bakom där föraren började att tuta.

Mannen i 50-årsåldern svarade med att räcka långfingret åt bilisten som tutat, något som gjorde honom upprörd. Han ryckte upp bildörren och sade något (oklart vad). När de möttes igen bara en stund senare blev mannen hotad med orden ”jag ska skjuta dig”.

Polisen lyckades inte att binda någon gärningsman till brottet. Det vill säga olaga hot och ofredande. Däremot har den drabbade mannen vänt sig till Brottsoffermyndigheten för att få ersättning.

De säger dock blankt nej till att ge honom några pengar. De konstaterar att mannen har blivit utsatt för ett brott. Samtidigt har han betett sig på ett sätt som ledde en ökad risk för att han skulle kunna skadas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng