Baksidan med gigantiska facebookgruppen – blir utsatt för trakasserier

Lina från Kristianstad driver en av Sveriges största Facebookgrupper. Under lång tid har hon utsatts för nät-troll.

Henrik Nordell

Kl.20:31, 7 oktober, 2017

Baksidan med gigantiska facebookgruppen – blir utsatt för trakasserier
Lina Taha från Kristianstad har grundat sidan Honey & the bees.

Grundaren av den populära Facebookgruppen Honey & the bees, bosatt i Kristianstad, har under en lång tid blivit trakasserad av nättroll. Det hela började då gruppen startade. Efter en lång diskussion i en privatchatt mellan sidans administratörer, skrevs ett det i affekt i chatten som kan uppfattas vara kränkande.

En bild från den chatten spreds vidare. Sedan dess har grundaren Lina Taha flera gånger bett om ursäkt för det som skrevs. Hon har tydligt och offentligt tagit avstånd från det som stod. Trots det har påhoppen fortsatt gång på gång.

– Det är 130 000 medlemmar just nu i gruppen, som tycker om det vi gör. Sedan finns det kanske 10 medlemmar som har blockerats och som ständigt trakasserar oss. Vi är inte perfekta, vi gör fel och gör vårt bästa dagligen, säger Lina.

LÄS MER: Supergruppen på facebook blir nu företag

I facebookgruppen kan medlemmarna diskutera allt från små till stora saker. Idén är att lyfta varandra och ge varandra stöttning. Nyligen har Honey & bees blivit ett företag. Lina Taha har en vision om att kunna jobba med det på heltid. Då finns det även möjlighet att åka ut och möta fler tjejer i verkligheten.

Under den senaste tiden har hon därför kontaktat flera företag för att undersöka ifall de vill göra reklam på Facebooksidan. Problemet är att personerna som förföljer henne, även har tagit kontakt med de företag som Honey & Bees vill jobba tillsammans med.

De har skickat bilder till företagen. Dessa skärmdumpar är från chattar mellan privatpersoner, som på något sätt har läckt. Det är också inlägg i gruppen som har rensats bort för att de bröt mot reglerna.

24kristianstad.se har tagit del av konversioner i sociala medier som stärker bilden av att företaget är utsatt för den typen av kampanj mot sidan. En av tjejerna skriver uttryckligen att ”Hennes företag kommer att gå i konkurs. Vänta och se”.  Svaret från dem kan du läsa i en artikel som vi länkar till längst ner.

– Tjejerna håller fortfarande på.  De har mejlat de företag som jag vill ha ett samarbete med. På grund av det har företagen skrivit till mig att de vill avsluta samarbetet, säger Lina Taha.

Förekommer det kränkande inlägg i Facebookgruppen?
– När några har skrivit den typen av inlägg så rensar vi bort dem. Det står i våra regler att vi blockerar dem som exempelvis kränker någon person.

Hur påverkar det när de kontaktar företag med avsikt att smutskasta Facebookgruppen?
– Det påverkar både mig och tjejerna som är medlemmar i gruppen. Samarbetena kan innebära att företag erbjuder rabatt till medlemmar, som de nu inte får ta del av. Det är en tråkig situation för oss alla. Vi arbetar dagligen med utveckling av gruppen, ger förklaringar och ber om ursäkt när vi gör fel. Vi alla som driver gruppen växer i våra roller dagligen och lär oss hela tiden.

Honey & bees hoppas nu att företag som gruppen vill ha ett samarbete med, förstår att de arbetar mot kränkande inlägg. Hon poängterar att sådant inte ska förekomma och framhäver att den bild som företag fått skickat till sig, inte helt stämmer överens med verkligheten.

– Det är jättebra att företagen uppmärksammar dessa tipsen men man bör också veta vad som föreligger bakom detta innan man drar hastiga slutsatser. Alla kan göra fel, vi är endast människor i slutändan men det är viktigaste är att man lär sig av sina misstag. Företagen bör också titta över gruppens storlek som är på 130 000 medlemmar som faktiskt är med i gruppen och som gillar den. Sedan finns det en liten grupp tjejer som spenderar tiden på att hata, säger Lina Taha.

LÄS MER: Här ger de svar på varför de kontaktat företagen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Begick stöld – påverkad av amfetamin

Nu har mannen dömts av tingsrätten.

Robert Rosén

Kl.15:05, 19 februari, 2018

Begick stöld – påverkad av amfetamin
Mannen åkte fast vid flera tillfällen under sommaren och hösten. Foto: Arkiv.

En 36-årig man har i Kristianstads tingsrätt dömts för två stölder, olovlig körning samt två fall av narkotikabrott.

Mannen gjorde sig först skyldig till brott i mitten av augusti 2017. Han tog sig då in i ett garage i Eslöv, genom att slå sönder en fönsterruta, och tillgrep en sladdvinda.

LÄS MER: Stal nycklarna – tog sig in i förråd

I oktober genomförde så mannen en ny stöld. Påverkad av amfetamin tillgrep han knivar till ett värde av cirka 1 300 kronor inne på Jula i Kristianstad.

Efter att ha åkt fast för att ha använt amfetamin ytterligare en gång stoppades mannen under en bilfärd i Kristianstad i november. Det visade sig då att han saknade behörighet för att köra personbil.

Den dömda mannen har en historik av tillgreppsbrottslighet. Tingsrätten har därför bestämt påföljden till skyddstillsyn, då man anser att det kan komma att bidra till att han håller sig borta från fortsatt brottslighet.

Han ska även betala ett skadestånd på 2 100 kronor, för inbrottet han gjorde i Eslöv.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Körde till affären – hade 1,96 i promille

Mannen drack öl på morgonen och tog sedan bilen till affären.

Robert Rosén

Kl.14:28, 19 februari, 2018

Körde till affären – hade 1,96 i promille
Tingsrätten har dömt mannen för grovt rattfylleri. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

Det var i mitten av april 2017 som en man i 60-årsåldern beslutade sig för att ta bilen till Coop i Degeberga. Han hade då druckit fem stycken starköl under kvällen innan färden och sedan druckit två öl till på morgonen.

När den berusade mannen svängde in till butikens parkering såg en bakomliggande förare till att följa efter och stoppa honom från att lämna platsen. Vittnet tog även förarens nycklar och larmade polis till platsen.

LÄS MER: Påverkad förare orsakade trafikolycka

Då mannen i 60-årsåldern hade 1,96 promille alkohol i blodet när polis kom till platsen har Kristianstads tingsrätt dömt honom för grovt rattfylleri. En samlad bedömning från tingsrätten gör dock att det inte blir något fängelsestraff för mannen.

Bakgrunden till att han undslipper fängelse är dels vittnesuppgifterna från körningen, då det framkommit att mannen inte varit så trafikfarlig som hans promillehalt antyder. Vidare framgår det av Frivårdens yttrande att mannen sedan tidigare påbörjat en behandling mot sitt alkoholmissbruk.

Den samlade bedömningen från tingsrätten är därför att påföljden kan stanna vid skyddstillsyn förenat med 40 timmars samhällstjänst.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Påverkad förare orsakade trafikolycka

Narkotikapåverkad bilist var inblandad i en kollision.

Robert Rosén

Kl.12:22, 19 februari, 2018

Påverkad förare orsakade trafikolycka
Föraren i den ena bilen är misstänkt för att ha varit påverkad. Foto: Bildbyrån.

Flera trafikolyckor inträffade i kommunen på fredagseftermiddagen. Vid 15:30-tiden inträffade en kollision på Näsumsvägen, i höjd med Arkelstorp.

Den ena bilisen kontaktade därefter polis och berättade att han misstänkte att den andra föraren var berusad. När polisen kom till platsen kunde dock misstankar om betydligt fler brott uppstå.

LÄS MER: Rattfyllerister gripna i Kristianstad

– Han har kört utan att ha behörighet, varit drograttfull, brukat narkotika och innehaft narkotikaklassade preparat, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid polisen.

Mannen, som är i 45-årsåldern, fick efter olyckan följa med till polisstationen för provtagning.

En person som var inblandad i olyckan fick i sin tur föras till sjukhuset för kontroll.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera katter i Kristianstad omhändertas

Flera katter hade sjukdomar och skador som var smärtsamma men blev inte tagna till veterinär.

Mia Martelleur

Kl.11:19, 19 februari, 2018

Flera katter i Kristianstad omhändertas
Katterna på bilden har inget med händelsen att göra. FOTO: Pixabay.

Länsstyrelsen har beslutat att omhänderta flera djur i Kristianstad då djuren har farit illa. Det gäller två katter i Önnestad och en katt i Vankiva i Hässleholm som nu omhändertas.

Den 17 januari genomförde länsstyrelsen en oanmäld uppföljning hos en kvinna i Önnestads angående hennes djurhållning. Vid kontrollen bedömdes att tre katter som befann sig hos kvinnan var i behov av veterinärundersökning. Ögonen var svullna och geggiga av ljust sekret och en katt hade ett sår och brunt sekret i höger öra.

LÄS MER: Regeringen: Straffbart att överge katter

Länsstyrelsen beslutade att kvinnan senast den 25 januari skulle låta en veterinär undersöka de tre katterna och komma med ett veterinärintyg till myndigheten. Men det kom aldrig något intyg och den 31 januari genomfördes därför ännu en kontroll hos kvinnan.

Två av katterna bedömdes fortfarande ha symptom och var i behov av att undersökas av veterinär. Då det fortfarande inte inträffat beslutade Länsstyrelsen i februari att omhänderta de två katterna. Myndigheten anser att de sjukdomar och skador som katterna har är smärtsamma och att de därigenom är utsatta för lidande.

En annan katt som tillhör en man i Vankiva har också tagits om hand. Redan den 22 december inkom en djurskyddsanmälan till länsstyrelsen om att en katt befann sig ensam och övergiven på en adress i Vankiva. Enligt anmälan skulle ingen ha bott på adressen sedan i slutet av oktober men katten hade ändå lämnats kvar i lägenheten.

Länsstyrelsen har vid flera tillfällen försökt göra en kontroll i lägenheten samt kontakta mannen som står som ägare, utan resultat. Därför beslutade myndigheten i februari att omedelbart omhänderta den övergivna katten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Politikerna väntas säga nej till nattdagis

Medborgare önskar sig nattdagis. Nu har frågan utretts och politikerna väntas säga nej.

Henrik Nordell

Kl.10:58, 19 februari, 2018

Politikerna väntas säga nej till nattdagis
Nattdagis ryms inte inom ekonomin, enligt en utredning från kommunens tjänstemän. Foto: Bildbyrån

I november förra året lämnade en medborgare in förslaget om att öppna ett nattdagis i Tollarp utanför Kristianstad. Anledningen är att många arbetsplatser inom bland annat handel och transport ställer krav på att jobba på obekväma tider.

”Vissa har mor och farföräldrarna som kan passa sina barnbarn för att föräldrarna jobbar på obekväma arbetstider, men det är inte alla föräldrar som har den förmånen”, skriver medborgaren.

Nu har tjänstemännen på kommunen gjort en konsekvensanalys. Där konstaterar de kortfattat att det inte är möjligt att öppna ett nattdagis med den ekonomi som förvaltningen har i dag. Det skulle i så fall innebära att de var tvungen att dra ner på antalet personal dagtid.

Den 27 februari ska medborgarförslaget tas upp i barn- och utbildningsnämnden. Där är svaret att pengarna inte finns till ett nattdagis i dag. Däremot kan den tas med när politiska ska diskutera budgeten inför år 2019.

De flesta förskolor inom Kristianstads kommun har i dagsläget öppet 06.30-18.30. På Lekholmens förskola är det dock öppet dynget runt och året om. Tjänstemännen konstaterar att behovet av förskolor öppna på obekväma arbetstider har ökat de senaste åren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng