EM-brons till Tobias från Åhus | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

EM-brons till Tobias från Åhus

Det regerande världsmästarlaget tog brons på EM. ”Det känns lite snöpligt”, säger Tobias Andersson.

Robert Rosén

Kl.15:59, 4 oktober, 2017

EM-brons till Tobias från Åhus
Tobias Andersson blev bronsmedaljör på EM. Foto: Privat.

Så sent som i maj bärgade Tobias Andersson, 22, guld på lag-VM i para-bordtennis. Under tisdagen kunde Andersson och lagkamraten Daniel Gustafsson bärga den andra mästerskapsmedaljen på kort tid. I para-EM i slovenska Lasko tog de nämligen hem en bronsmedalj i klass 9.

– Om ett litet tag kommer det kännas bättre, men just nu känns det lite snöpligt. Men det är klart, man ska väl inte vara besviken med ett brons. Men vi var så pass nära i går så det känns lite snöpligt ändå, säger Tobias Andersson som i dag bor i Kristianstad men ursprungligen kommer från Åhus.

LÄS MER: Världsmästaren uttagen till svenska EM-truppen

LÄS MER: VM-guld till Tobias Andersson

Vägen till bronsmedaljen gick via en andraplats i gruppspelet, bakom Italien men före Polen och Tyskland. Väl framme i semifinal tog det dock stopp mot Belgien – och de regerande världsmästarna fick därmed nöja sig med en bronsmedalj.

– Vi visste att den ena från Belgien (Laurens Devons reds. anm.) är bäst i världen i klass 9. Så vi visste att dubbeln skulle bli avgörande och där förlorade vi med 13-11 i avgörande set och 3-2 totalt. Då hade vi ändå 11-10 och en matchboll också men förlorar med 13-11. Det är små marginaler, säger Tobias Andersson.

Även om Tobias Andersson därefter kunde vinna sin match mot Ben Ashok Despineux förlorade Daniel Gustafsson mot Laurens Devons i tredje set, vilket innebar att Belgien knep finalplatsen. Just Belgien gick sedan och vann VM-guldet – efter en finalseger mot Italien.

– Det hade kunnat bli vi där istället känns det som. Men så är det. Det var bara små tillfälligheter som avgjorde semifinalerna.

LÄS MER: ”Det är lite overkligt”

Trots en besvikelse kort efter semifinaluttåget har det trots allt varit ett år som Tobias Andersson inte kunde föreställa sig på förhand.

– Nej, egentligen inte. I början av året var det ovisst om man skulle få vara med i mästerskapen först och främst. I och med att det är så hård konkurrens i landslaget. Sen när man väl blev uttagen till VM är det klart att man alltid hoppas. Men det var ju ett mästerskap vi aldrig kommer glömma.

– Om man jämför mästerskapen hade vi marginalerna med oss på VM, då vi vann många jämna matcher och hade tillfälligheterna med oss. Här kändes det lite som hade vi dem emot oss. Men inför året hade jag väl inte riktigt trott på ett VM-guld, ett EM-brons och att få uppleva det man upplevt. Såhär i efterhand är jag väldigt tacksam. Jag har fått väldigt mycket stöttning hemifrån också. Det är riktigt häftigt.

Medan ett EM-brons bärgades i dubbeln blev singelturneringen inte lika framgångsrik för Tobias Andersson, då han åkte ut i gruppspelet i klass 8.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad 25-23 Lugi HF

Kaptenen: ”Det blir alldeles för spännande”

Den första semifinalen levde in i slutsekunderna. ”Jag vill att vi stänger matchen bättre”, säger Olafur Gudmundsson.

Robert Rosén

Kl.21:44, 19 april, 2018

Kaptenen: ”Det blir alldeles för spännande”
Olafur Gudmundsson menar att IFK Kristianstad skulle ha avgjort matchen tidigare. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

I en jämn match lyckades IFK Kristianstad koppla greppet om semifinalserien. Hemma i Kristianstad Arena besegrades nämligen Lugi HF med 25-23. Den stora giganten i hemmalaget var lagkapten Olafur Gudmundsson.

Den ödmjuke islänningen stod för nio mål – efter två perioder där han under kort intervall gjorde fyra respektive fem mål.

LÄS MER: Dramatiska slutminuter – när IFK tog knapp seger

– Skönt att det dragit igång, bra att vi tar en vinst och jag ser framemot nästa match redan nu. Det är lite känslan direkt efter match, summerar Gudmundsson.

Semifinalen levde ända in i slutsekunderna, då IFK Kristianstad först med nio sekunder kvar fastställde slutresultatet.

– Jag vill att vi stänger matchen bättre. Vi har 24-20 när det är tio minuter kvar, eller nåt sånt, men har väldigt svårt att göra mål och bli passiva. Vågar inte ta de satsningarna vi brukar ta och orkar inte ta kontringarna vi brukar ta. Vi kan stänga matchen. Det blir alldeles för spännande, för jag tycker vi hade bra koll på dem i försvaret.

Vad är det som gör att ni inte lyckas stänga matchen?
– Vi är ett lag som springer mycket, speciellt i andrafas, och vi kanske chansar lite i våra satsningar i andrafasen. När vi ska stänga matchen blir vi lite passiva och det är inte vårt spel. Då går vi i sidled och vi går inte rakt på mål.

– Det blir som det blir. Vi får kanske lära oss att spela lite bättre på klockan eller gasa hela vägen in, och stänga matchen på det sättet. Vi får kolla på det och lära oss någonting av det.

Efter matchen menade tränaren Ola Lindgren att han inte kände igen alla spelarna, men passade på att lyfta fram just Olafur Gudmundsson som en av spelarna som visade vägen.

– Gudmundsson kliver fram tycker jag, och tar ett stort ansvar i laget. Även Tim Sörensen. Sen är det klart att en spelare som Albin Lagergren, som är helt osynligt i andra halvlek, förväntar man sig ska kliva fram i den här typen av matcher. Jag skulle kanske bytt ut honom tidigare och provat med Stig-Tore (Moen Nilsen), men det får ju jag ta på mig, förklarade tränaren.

Den knappa hemmasegern gör att IFK Kristianstad nu har kopplat greppet om matchserien. På tisdag väntar semifinal nummer två, nere i Lund.

– Det är en helt annan match. Det blir ännu mer fysik kan jag tänka mig. Det blir väldigt hårt spel, men det är samma sak. Vi ska försöka ändra matchbilden till våran match, styra tempot i matchen, inte stå för länge i försvar och chansa för mycket framåt. Vi måste ha det jämnt för att hålla fokus på det och bara njuta, det är handboll, säger Olafur Gudmundsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad 25-23 Lugi HF

Dramatiska slutminuter – när IFK tog knapp seger

I en tajt drabbning drog IFK Kristianstad det längsta strået.

Robert Rosén

Kl.20:40, 19 april, 2018

Dramatiska slutminuter – när IFK tog knapp seger
IFK Kristianstad segrade med 25-23 i första semifinalen. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Favorittippade IFK Kristianstad höll för trycket i den första semifinalen. Hemma mot Lugi HF segrade nämligen IFK med knappa 25-23 på torsdagskvällen.

– Tycker vi var lite tagna av stundens allvar. Känner inte riktigt igen en hel del spelare. Vi blir lite försiktiga. Sen har vi några perioder som är riktigt bra, då vi verkligen får fart och orkar springa, säger Ola Lindgren på den efterföljande presskonferensen.

LÄS MER: Oväntade valet: De möter IFK Kristianstad i semifinalerna

I den första halvleken hade IFK Kristianstad det dock länge jobbigt. Gästande Lugi bet sig fast i matchen och när klockan tickade upp på 22 minuter kunde Otto Lagerquist stänka in 9-10 – vilket gjorde att Lugi tog ledningen för första gången i matchen.

När det återstod knappt tre minuter av första halvlek hade gästernas ledning vuxit till 10-13 och Ola Lindgren valde att ta en time-out. Det efter en period där IFK Kristianstad inte mäktat med mer än fyra mål på 18 minuter.

– De spelar ju bra bakåt och vi gör mycket tekniska fel. Vi har inte tillräckligt fart och är stillastående. Sen är ju Lugi bra på att försvara sig, det är ett av ligans bästa lag på att försvara sig, summerar Lindgren.

Tränarsnacket väckte dock uppenbarligen hemmalaget, som förmådde att hämta in underläget och gå till halvtidsvila med oavgjorda 13-13.

– Vi läckte ju en hel del och låg under i kontringsspelet. Jag vet inte om Lugi hade sex eller sju omställningar och vi bara tre, sen hade vi sju tekniska med och Lugi tre. Ändå positivt för oss att komma in med ett lika-läge när vi inte tycker att vi gjort en riktigt bra halvlek.

Den andra halvleken hann knappt starta innan Arnar Freyr Arnarsson återgav IFK Kristianstad ledningen – och snart drygade även IFK Kristianstad ut ledningen. När Tim Sörensen gjorde 18-15 efter 40 minuters spel var det första gången i matchen som IFK hade en tremålsledning.

Trots ett femmålsunderläge, 20-15, lyckades Lugi bita sig fast och var med elva minuter kvar bara två mål bak IFK. Fem raka mål av lagkapten Olafur Gudmundsson samt två straffmissar från gästerna gjorde att IFK Kristianstad åter kunde sticka ifrån, den här gången till 24-20.

– Vi tar ju kommandot i andra halvlek och håller det till slutet. Även om det är klart att vi har två jättebra perioder med fyra-fem mål och massvis med chanser för att stänga och avgöra den här matchen, men vi lyckas inte göra det

Matchen var dock inte över för det. När klockan tickade upp på 57 minuter stänkte nämligen Alfred Jönsson in 24-22-reduceringen och gav matchen liv även under slutminuterna. Nervositeten stegrade sedan i Kristianstad Arena när Alfred Jönsson åter klev fram med 25 sekunder på klockan – och gjorde 24-23.

– Jag tycker vi gör en helt okej match. Det är små, små marginaler som avgör. Vi bränner ett par straffar. Där finns saker att slipa på för oss och det ska vi försöka göra till nästa match, säger Lugi-tränaren Tomas Axnér.

Efter en sista time-out förmådde dock IFK Kristianstad att ta sig samman. Istället för en kvittering fastställde nämligen Viktor Hallén slutresultatet till 25-23. Därmed tog IFK Kristianstad sin 65:e raka hemmaseger i Handbollsligan – och kopplade greppet om semifinalserien.

FaktaSemifinal 1
IFK Kristianstad 25-23 Lugi HF ( 13-13 )
Mål: Olafur Gudmundsson (9), Philip Henningsson (4), Tim Sörensen (4), Albin Lagergren (3), Arnar Freyr Arnarsson (3) och Viktor Hallén (2).
IFK Kristianstad leder med 1-0 i matcher

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

UPPGIFTER: Carl Persson på väg till Malmö

På väg till Rögle - nu låtar det åt Redhawks.

Viktor Andersson

Kl.18:06, 18 april, 2018

UPPGIFTER: Carl Persson på väg till Malmö
Carl Persson. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN.

Det har ryktats om Rögle men nu verkar det, enligt uppgifter till Helsingborgs Daglbad, som att Kristianstad-födde KHK-spelaren Carl Persson kommer att lämna klubben för Malmö Redhawks.

KIK-fostrade Persson stod förra säsongen för 24 poäng i Karlskorna, varav 13 mål. Med det var han laget näst mest målfarlig spelare.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ungdomsledare prisade med stipendier

16 idrottsledare från Kristianstad finns bland årets stipendiater.

Robert Rosén

Kl.14:59, 18 april, 2018

Ungdomsledare prisade med stipendier
Totalt är det 250 idrottsledare i Skåne som prisas. FOTO: Linnea Rheborg/Bildbyrån.

För tolfte året i rad delas Skånes Idrottsledarstipendier ut av Sparbanksstiftelserna i Skåne och Skåneidrotten. I år det 250 ledare i länet som prisas för sina insatser inom barn- och ungdomsidrotten.

– För 2018 har vi kunnat utöka antalet stipendier från 200 till 250. Med satsningen vill vi uppmärksamma de eldsjälar som engagerar sig i våra yngre generationer, säger Östen Gunnarsson, VD på Sparbanksstiftelsen 1826, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: De får Sparbankens kulturstipendium

Samtliga stipendiater är inbjudna till en galakväll i Lund den 16 maj. Förutom att de då hyllas och får motta sina stipendier kommer även fem föreningar i Skåne tilldelas ”Årets förnyare”, ett pris på 25 000 kronor.

Varje ledarstipendium ligger på 10 000 kronor, där 7 000 kronor går till idrottsledaren medan 3 000 kronor går till ledarens förening.

FaktaHär är stipendiaterna i Kristianstads kommun:
Albin Svensson, IFK Kristianstad
Caroline Ohlsson, Linderöds IF
Caroline Persson, C4 Fäktklubb
Elina Kjellin, Kristianstad AFF Predators
Eva-Lotta Danielsson, Åhus Tennisklubb
Fanny Andersson, Chirisan Taekwondo
Helene Dahl, Åhus Handboll
Jenny Karström, Kristianstad Starlight Cheer
Jessica von Leitgeb, Nosaby IF
Johan Nilsson, Åhus Tkwondo Hwarang
Johnny Ljunggren, Fjälkinge IF
Marie Svensson, FK Åsen
Mikael Palm, Kristianstad Bågskytteklubb
Petter Hedwall, Kristianstads DFF
Sarah Magnusson, C4-Gymnasterna Kristianstad
Tord Skoog, Furuboda IF

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Landslagsläger väntar för Chrintz

Jättetalangen kallad till landslagsläger.

Robert Rosén

Kl.12:03, 18 april, 2018

Landslagsläger väntar för Chrintz
Valter Chrintz är uttagen i 23-mannatruppen. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Den 11-13 maj samlas U18-landslaget för träningsdagar i Alingsås. I den 23-mannatrupp som förbundskapten Dennis Sandberg tagit ut återfinns ett lokalt namn.

Högersexan Valter Chrintz, 17, från IFK Kristianstad är nämligen kallad till lägret.

LÄS MER: Jättetalangen om debuten: ”Extrem känsla”

Lägret är en del av förberedelsen till sommarens EM-slutspel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng