LOKALFOTBOLL

De blev upp- och nedflyttade i lokalfotbollen

Enbart kvalspelet återstår i lokalfotbollen. Redan nu är dock sju lag klara för uppflyttning – medan fem stycken åkte ur sina serier.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.15:35, 2 oktober, 2017

De blev upp- och nedflyttade i lokalfotbollen
Tolv lokala lag flyttas upp eller ner i seriesystemet. Foto: Pexels.

UPPFLYTTADE:

Nosaby IF – 1:a plats i Division 3 Södra Götaland
Nosaby är tillbaka i division 2. Säsongen utvecklades snabbt till ett tvålagsrace mellan Nosaby IF och BK Olympic, men i den näst sista omgången kunde Nosaby säkra seriesegern.

Hemma på Nya Vallbjörka besegrades Eslövs BK med 2-0, vilket innebar att föreningens första serieseger sedan 1999 var ett faktum.

Näsby IF – 1:a plats i Division 5 Nordöstra Skåne
I slutändan kom toppstriden i den nordöstra femman att bli en lokal uppgörelse, mellan Näsby och VMA IK. Efter att VMA krossat Näsby med 5-1 i den näst sista omgången såg Näsby ut att få inrikta sig på kval. Men i den sista omgången gjorde Näsby jobbet samtidigt som VMA gick på en plump mot Bjärnum, vilket innebar att Näsby klämde sig förbi och bärgade seriesegern.

Uppflyttningen var den andra raka för föreningens del.

Vanneberga IF – 1:a plats i Division 6 Östra Skåne
I våras såg det ut som att Vanneberga skulle få rikta in sig på kval. Men en stark höst kombinerat med att Yngsjö började vingla gjorde att det utvecklades till en direkt avgörande match i seriefinalen lagen emellan.

Väl på Yngsjö IP kunde Vanneberga dra det längsta strået efter en minst sagt dramatisk match. Först i den 92:a minuten gjordes 4-3-målet som tog Vanneberga IF upp till division 5.

Skepparslövs IF – 1:a plats i Division 7 Nordöstra Skåne
Via en 6-2-seger borta mot Vanneberga FF säkrade Skepparslöv uppflyttningen i den näst sista omgången. Till slut blev det också en serieseger för klubbens del.

På vägen mot avancemanget nådde man till slut upp i 100 gjorda mål – det vill säga i snitt fem stycken per match.

Åhus IF – 1:a plats i Division 3 Nordöstra Skåne
Damerna i Åhus är ordentligt på uppgång. Förra året huserade man i division 4 men redan som nykomling kunde laget vinna trean. Nu är klubben hastigt och lustigt näst bäst i kommunen – efter allsvenska Kristianstads DFF.

Klubben blåstes dock på det stora guldjublet. I säsongsavslutningen väntade jumbon Gualövs GoIF, vilka dock lämnade WO till matchen och gjorde att Åhus-damerna blev mästare i kavaj.

Önnestad BoIF – 1:a plats i Division 4 Nordöstra Skåne
8-1-krossen mot Farstorps GoIF, när en omgång återstod, innebar att uppflyttningen var klar för Önnestads del. Laget har haft en formidabel säsong med tio vinster på tolv matcher – och ett snitt på tre gjorda mål per match.

– Vi gör många mål och släpper inte in så många. Det känns som vi hittat en bra balans i laget, berättade tränaren Per Gustafsson efter segern mot Farstorp.

Till slut kunde man vinna serien med fem poängs marginal, före konkurrenten Vittskövle.

Vittskövle IF – 2:a plats i Division 4 Nordöstra Skåne
En helg när Vittskövle var spellediga kunde de fira avancemang. Med två omgångar kvar av säsongen tappade nämligen Bjärnum/Hästveda poäng och hade då åtta poäng upp till Vittskövle.

– Jag har hållit på i många år men det här gick fantastiskt bra och snabbt, sa en förvånad tränare efter att avancemanget säkrats.

Trots en imponerande säsong med blott två förluster fick Vittskövle nöja sig med andraplatsen i serien, bakom seriesegrande Önnestad.

NEDFLYTTADE:

Åhus Horna BK – 11:e plats i Division 4 Östra Skåne
Med tre omgångar kvar av serien stod det klart att Åhus Horna inte skulle kunna nå upp till en kvalplats. Till slut blev det en jumboplats efter blott sju inspelade poäng.

– Vi har varit väldigt lama vid målet och inte kunnat förvalta våra chanser, förklarade tränaren Sergio Gonzalez i en intervju med 24Kristianstad efter att nedflyttningen var ett faktum.

Kiaby IF – 11:e plats i Division 5 Nordöstra Skåne
Medan Broby tidigt blev nedflyttningsklara gjorde Fjälkinge, Vankiva och Kiaby upp om den sista nedflyttningsplatsen. Inför den avslutande omgången var det Kiaby som parkerade på elfteplatsen, vilken man även såg till att behålla.

En avslutande 0-2-förlust mot Ovesholm innebar att nedflyttningen var klar. Därmed blev division 5-sejouren bara ettårig för Kiabys del.

Tollarps IF – 11:e plats i Division 5 Östra Skåne
Trots en tung säsong levde hoppet för Tollarp fram till den sista omgången. I säsongsavslutningen gick dock ingenting som Tollarp själva hade hoppats på och derbyt mot Vittskövle IF avslutades med vetskapen att spel i sexan väntar nästa år.

Resan nedåt i serierna fortsätter därmed för klubben, som låg i division 3 så sent som 2014 men nu alltså råkade ut för en tredje nedflyttning på fyra år.

Djurröds IK – 11:e plats i Division 6 Mellersta Skåne
Det första lokala laget att bli klara för nedflyttning. När fyra omgångar återstod av säsongen hade Djurröd redan alltför långt upp till kvalplatsen. Med åtta poäng slutade klubben på en elfteplats, med enbart jumbon Höörs IS bakom sig. Nu är det osäkert om klubben ens överlever till kommande säsong.

– Det finns väl en liten chans att det inte blir något alls nästa år faktiskt, sa Djurröds spelande ordförande Emil Svensson i början av september.

Österslövs IS – 12:e plats i Division 6 Östra Skåne
Efter en katastrofal vår och inledning på hösten, där klubben förlorade sina 14 första matcher i seriespelet, stod det tidigt klart att Österslöv skulle få det tufft att klara sig kvar.

– Vi har haft jättesvårt att få ihop lag. Därför har resultaten blivit som de blivit. När vi har ordinarie lag har vi varit rätt hyfsade och varit med i många matcher. Men när man inte tränar riktigt eller varit där blir det så, berättade tränaren Lasse Ek efter klubbens första seger.

Det blev dock inte mer än tre poäng och när tre matcher återstod var nedflyttningen ett faktum.

KVAL

För alla lag är som bekant säsongen ännu inte över. Följande lag har ett kvalspel innan det står klart vilken division de lirar i kommande säsong:

VMA IK (2:a plats i Division 5 Nordöstra)
Fjälkinge IF (9:e plats i Division 5 Nordöstra)
Yngsjö IF (2:a plats i Division 6 Östra)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lyfter upp F15-spelarna – startar damlag

När flicklaget tar klivet upp till seniorfotbollen får föreningen ett efterlängtat damlag. ”Det var längesedan”, säger ordföranden.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.21:57, 16 oktober, 2017

Lyfter upp F15-spelarna – startar damlag
Kommande säsong väntar även damfotboll på Grönängen. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

Efter att Fjälkinge IF tvingats lägga ner kom blott sex damlag från Kristianstads kommun till seriespel i år. Till nästa år kan det dock komma att bli en drastisk ökning. Sedan tidigare har både Åsums BK och Ovesholms IF aviserat att de har planer på återkomma till seriespel – och nu står det klart att en tredje förening drar igång damverksamheten kommande säsong.

Viby IF har nämligen anmält ett lag till seriespel kommande säsong. Någonting som blir verklighet tack vare att föreningen lyfter upp F02-laget i damtruppen – vilket innebär att föreningen får ett damlag för första gången på långt tid.

– Det är riktigt, riktigt roligt. Det var längesedan. Jag vet inte riktigt när det var sist, men jag har hört att det var på 80-talet. Sen vet jag inte om det stämmer, men det var i alla fall länge sen sist, säger Peter Harrison, ordförande i Viby IF.

LÄS MER: Åsum startar damlag

Bakgrunden till att föreningen valt att starta upp ett damlag är att man gjorde valet att flytta upp F15-laget istället för att anmäla laget till en Skåneserie på flicksidan.

– I F16 fanns det ingen serie i år och då är det en Skåneserie som gäller där. Sen kan F16 också bli svårt i den bemärkelsen att vi har rätt många överåriga i vårt F02-lag i dag, och då hade vi kanske fått vara med i en F17 Skåneserie istället. Det var ett förslag men det ville de inte riktigt, utan de ville spela här och då blev det damserien, säger Jens Persson, en av tre tränare i det nya damlaget.

Förutom de spelare som flyttas upp från flicklaget har föreningen i dag ett damlag som enbart tränat en gång i veckan och inte deltagit i seriespel. Därifrån är tron och förhoppningen att några av spelarna även ska vilja vara med när laget går in i division 4. Någonting som gör att en stabil grund finns att stå på och enbart en handfull spelare till behövs.

– Det är lite beroende på hur många utav de som spelar nu som fortsätter och hur många av de andra som kan tänka sig att börja med seriespel. Jag har inte varit i kontakt med dem, men med deras tränare.

LÄS MER: Ovesholms damlag kan återkomma

– Men vi ligger väl totalt runt en 15 nu kanske. Det är några från det gamla F15-laget som aviserat att de inte är riktigt hundra på om de vill fortsätta spela fotboll, säger Jens Persson vars förhoppning är att Viby IF ska kunna ha en trupp på cirka 20 spelare när seriespelet drar igång.

Föreningen har meddelat att tränarsysslan kommer skötas utav Jens Persson och Glenn Johnsson, vilka har tränat F15-laget, samt Michael Andersson, som haft ansvaret för det damlag som enbart ägnat sig åt träningar.

Damlagen som sedan tidigare existerar i kommunen är Kristianstads DFF, Åhus IF, Wä IF, Gärds Köpinge IF, Önnestad BoIF och Vittskövle IF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter kvalskandalen – då sammanträder förbundet

Då väntas förbundet fatta ett beslut efter skandalscenerna i Yngsjö.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:52, 16 oktober, 2017

Efter kvalskandalen – då sammanträder förbundet
Matchen mellan Yngsjö-Billeberga avbröts. OBS: Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Erik Simander/Bildbyrån.

Det var i lördags som kvalet till division 5 var tänkt att avgöras, genom returerna i dubbelmötet. Mötet mellan Yngsjö IF-Billeberga GIF hann dock aldrig avslutas.

När bara sekunder återstod kastades ett knallskott in från läktaren – vilket smällde av nära en assisterande domare. Matchen avbröts därefter under en kort stund och när den skulle återupptas ville inte Yngsjö-spelarna fortsätta spela matchen.

– Det var en minut kvar när en av deras supportrar, de hade ganska många, kastade in ett knallskott eller banger. Den träffade linjedomaren och domaren avbröt matchen direkt. Vi kände oss inte riktigt trygga att spela vidare, berättade Yngsjö-spelaren Staffan Arlefalk för Kvällsposten.

När 24Kristianstad under måndagseftermiddagen är i kontakt med Skånes Fotbollsförbund har en officiell domarrapport ännu inte inkommit.

– Vi har inte fått rapporten än men har pratat med domaren under dagen, och han håller på att upprätta en rapport. Vi räknar med att vi får in den under eftermiddagen eller kvällen, säger Mats Hansson, tävlingsansvarig och sekreterare i tävlingsutskottet.

På onsdag sammanträder tävlingsutskottet och då kommer också ett beslut att komma, gällande eventuella påföljder och vad som blir utfallet angående den division 5-plats som stod på spel i dubbelmötet.

– Vi inväntar domarens rapport nu. Precis som du säger gäller det ett tävlingsärende gällande en avbruten match. Men det är även ett tävlingsärende gällande bestämmelser för pyroteknik, där båda föreningarna verkar ha brustit. Vi kommer upprätta tävlingsärenden vid tävlingsutskottets ordinarie sammanträde 18 oktober, säger Mats Hansson och fortsätter:

– Det är två olika delar. Dels är det brottet mot tävlingsbestämmelser, genom att ha använt pyroteknik, och där ska vi pröva oaktsamhetsansvar. Sen gäller det att fastställa slutresultatet. För tekniskt sett blev matchen avbruten, även om det ”endast” återstod 13 sekunder.

Vad finns det för olika möjligheter till beslut?
– Det finns enligt tävlingsbestämmelserna en rad olika beslut. Men det är lite för tidigt att uttala sig, jag vill gärna ha in domarrapporten innan jag spekulerar i eventuella påföljder.

När matchen avbröts befann sig Billeberga GIF i en 3-2-ledning och var på väg mot division 5, då man vann den första matchen med 5-4.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är samtliga bonnamatcher 2017

Totalt blev det 17 bonnamatcher för 24Kristianstad.se 2017.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.12:06, 15 oktober, 2017

Här är samtliga bonnamatcher 2017
24Kristianstad.se besökte 17 lokala fotbollsmatcher under året. Foto: Robert Rosén.

Strax efter att säsongerna i lokalfotbollen börjat rullade 24Kristianstad igång artikelserien Bonnamatchen. En utsänd reporter befann sig då på en match i Kristianstads kommun och rapporterade om den samt intervjuade en utvald profil i hemmalaget. Totalt blev det 17 matcher under första året med Bonnamatchen.

Här är sammanställningen över samtliga Bonnamatcher säsongen 2017. Är det någon match eller utvald profil du missat att läsa om? Då har du chansen att ta igen det nu.

27/4: VMA IK 1-0 Kiaby IF, Division 5 Nordöstra.
Betyg och profil – Max-Ludwig Gustafsson:
”Max-Ludwig fortsätter hålla tätt för VMA”.

3/5: Åhus IF 2-1 Hammenhögs IF, Division 5 Östra.
Betyg och profil – Mats Johansson:
”Mats, 47, är spelande tränare i division 5”.

12/5: Näsby IF 1-0 Vankiva IF, Division 5 Nordöstra.
Matchartikel och betyg: ”Näsby tog viktig trea: ”Svår match”.
Profil – Ylber Ejupi: ”Från Blågult till division 5: ”Varit jobbigt”.

18/5: Wä IF 1-2 Yngsjö IF, Division 6 Östra.
Matchartikel och betyg: ”Unga Wä föll knappt mot serieledarna”.
Profil – André Swenson Lundberg: ”André, 19, har fått igång målskyttet: ”Inne i ett stim”.

26/5: Everöds IF 2-5 Vinnö IF, Division 6 Östra.
Matchartikel och betyg: ”Ny tung förlust för Everöd – föll i bottenmötet”.
Profil – Ludvig Utbult: ”Thern-skolade Ludvig startar om i Everöd”.

31/5: Degeberga GoIF 2-3 Östra Sönnarslövs IF, Division 7 Nordöstra.
Matchartikel och betyg: ”Östra Sönnarslöv bärgade tung derbyseger”.
Profil – Oliver Kjellkvist: ”Oliver har fått igång målskyttet i sjuan”.

8/6: Vanneberga IF 1-3 Yngsjö IF, Division 6 Östra.
Matchartikel och betyg: ”Hattrick bakom segern i seriefinalen”.
Profil – Andreas Stjernfeldt: ”Mittfältsveteranen fastnade för Vanneberga”.

13/6: Wä IF 1-1 Lönsboda GoIF/Treby IF, Division 3 Nordöstra.
Matchartikel och betyg: ”Wä räddade poäng – efter sent mål”.
Profil – Mathilda Carlsson: ”Wä IF:s 22-åriga veteran: ”Tar mer ansvar”.

21/6: Nosaby IF 7-1 Hörby FF, Division 3 Södra Götaland.
Matchartikel och betyg: ”Hemmakross när Nosaby tog fjärde raka”.
Profil – Andreas Dahlblom: ”Målsuccé för Nosaby-anfallaren – toppar skytteligan”.

27/6: Åhus Horna BK 1-3 Hanaskogs IS, Division 4 Östra.
Matchartikel och betyg: ”Åhus föll i viktiga bottenmötet: ”Rätt surt”.
Profil – Tim Wasik: ”Jag har alltid viljat spela i Åhus A-lag”.

3/8: Linderöds IF 3-1 Marieholms IS, Division 6 Mellersta.
Matchartikel och betyg: ”Linderöd övertygade: ”Vi utnyttjar deras misstag”.
Profil – Oskar Fondell: ”Mittback i succélaget – nu är han anfallstjärna i hembyn”.

11/8: Ovesholms IF 4-0 Vankiva IF, Division 5 Nordöstra.
Matchartikel och betyg: ”Micke” Nilsson målskytt – när Ovesholm vann”.
Profil – Mikael Nilsson: ”Förre landslagsmannen gjorde comeback – i division 5”.

15/8: Gärds Köpinge IF 0-3 Åhus IF, Division 3 Nordöstra.
Matchartikel och betyg: ”Tidiga mål avgjorde derbyt”.
Profil – Maria Örmgård Persson: ”25 år efter allsvenska debuten – spelar i Division 3”.

22/8: Viby IF 2-1 Wä IF, Division 6 Östra.
Matchartikel och betyg: ”Viby vann streckmatchen: ”Livsviktigt”.
Profil – Marcus Almborg: ”Veteranen är kvar på plan – efter avskedet”.

30/8: Vittskövle IF 3-0 Edenryds IF, Division 4 Nordöstra.
Matchartikel och betyg: ”Vittskövle tillbaka på vinnarspåret: ”Viktigt”.
Profil – Nelli Åkesson: ”16-åringen är skyttedrottning i hembyn”.

9/9: Åsums BK 4-5 Glimåkra IF, Division 5 Nordöstra.
Matchartikel och betyg: ”Åsum föll i målkalas: ”Svängigt”.
Profil – David Winnberg: ”Från tränarbänken till innermittfältet”.

16/9: Yngsjö IF 5-1 Näsums IF, Division 6 Östra.
Matchartikel och betyg: ”Överkörning i toppmötet: ”Fantastiskt skönt”.
Profil – Martin Svensson: ”Målvakten som radar upp nollor i sexan”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De är Skånes fulaste lag: ”Väldigt tråkigt”

Allra sist i den skånska Fair Play-statistiken placerade sig en lokal förening. ”Det är ingen hemlighet att det är ett par man bara som står för de här korten”, säger tränaren.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.09:01, 13 oktober, 2017

De är Skånes fulaste lag: ”Väldigt tråkigt”
Österslöv kom sist i Fair Play-statistiken. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån.

I dagarna släppte Skånes Fotbollsförbund Fair Play-statistiken för den gångna säsongen, vilket var allt annat än en munter läsning för Österslövs IS. Klubben placerade sig nämligen sist av samtliga 250 herrlag i distriktsserierna.

– Det är väldigt tråkigt. Men ja, det är ingen hemlighet att det är ett par man bara som står för de här korten. Det är inget klubben haft några jätteproblem med eller att de genom åren haft problem med disciplin. Utan det är ett par killar som har svårt att hålla tyst när de får ett domslut mot sig, säger Lasse Ek, som den gångna säsongen tränade Österslövs IS men nu avslutat sin tränarkarriär, och betonar flera gånger att det varken är något han eller klubben står bakom.

Statistiken är utformad så att en varning ger ett poäng och en utvisning tre poäng (en grov utvisning ger även tre tilläggspoäng per vecka spelaren är avstängd). På säsongens 22 matcher lyckades Österslövs IS till slut skrapa ihop 97 poäng – ett snitt på 4,4 poäng per match. En faktor som kan ha påverkat i de många korten tror Lasse Ek är den tuffa säsong Österslöv har bakom sig, med en jumboplacering i Divison 6 Östra.

– Det har väl spelat in. Vi har förlorat många matcher och många utvisningar och varningar har kommit på slutet av matcherna. Men det har varit samma personer igen. Det finns de som inte fått en varning på hela året. Så det är väldigt tråkigt. Men man har bestämt sig att jobba med det. Antingen får de här killarna spela nån annanstans eller falla in i ramen.

Det snällaste laget på herrsidan var Munka Ljungby IF med 0,77 poäng per match. Bland de lokala lagen nådde Vittskövle IF den bästa placeringen på herrsidan medan Önnestad BoIF var snällast av damerna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Målsättningen är att vi ska ha ett lag”

Föreningen siktar på att åter starta upp ett damlag.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:04, 11 oktober, 2017

”Målsättningen är att vi ska ha ett lag”
Nästa år kan det åter bli damfotboll på Slottsvallen i Ovesholm. Foto: Robert Rosén.

I förra veckan rapporterade 24Kristianstad om att Åsums BK:s damlag är på väg att återuppstå. Nu kan det bli ytterligare ett nytt damlag i kommunen kommande säsong. Traditionsrika Ovesholms IF siktar även de på att återkomma i seriespel till 2018.

– Vi har inte anmält till seriespel än utan de ska göra några träningar för att känna sig för. Men vi har cirka 20 intresserade spelare just nu. Sen har vi gått ut på vår Facebook-sida och vår hemsida nu, med att vi ska starta upp ett damlag och om fler är intresserade får de gärna komma och träna, säger Daniel Stedt, ordförande i Ovesholms IF.

Två gånger om på 2010-talet har Ovesholms IF fått lägga ner sitt damlag. De senaste åren har man åter försökt starta upp det insomnade laget och efter tre år utan ett representantlag på damsidan ser man åter ut att kunna komma till seriespel kommande säsong.

LÄS MER: Åsum startar upp damlag

Fröet till den nya damsatsningen såddes redan för ett och ett halvt år sedan, då föreningen var i kontakt med Ida Malmström. Den dåvarande Wä IF-spelaren nappade på idén att dra igång ett damlag i Ovesholm och började tidigare i år att kontakta före detta lagkamrater.

– Hon kontaktade såna hon spelat med och det visade sig att 20 stycken var intresserade. Så vi hoppas dra igång nästa säsong. Men vi letar tränare och har ingen än så länge, utan Ida sköter det under tiden, säger Daniel Stedt.

Det nya Ovesholmslaget består utav en mix med spelare, där en del representerande andra klubbar förra säsongen medan en del yngre tjejer, som spelade i Ovesholms flicklag för några år sedan, åter tagit upp spelarkarriären. Däremot är det få spelare som huserat i Ovesholms damlag tidigare.

– Några yngre har inte varit aktiva men de flesta spelade förra säsongen. Jag tror de flesta hört hemma i division 3 under den gångna säsongen.

LÄS MER: ”Micke” Nilsson tillbaka i Ovesholm

När väntas ni lämna ett definitivt besked om det blir seriespel?
– Nu ska vi köra en träning på tisdag. Sen ska vi se efter det där då. Vi ska försöka nå ut och marknadsföra det lite mer. Det är framförallt en tränare som är a och o. Men säger tjejerna bara att de är sugna på att köra efter träningen på tisdag, så anmäler vi laget och försöker få igång det till nästa säsong. Målsättningen är att vi ska ha ett lag.

Förutom att ordna en tränare är förhoppningen från Ovesholms IF:s sida att kunna skrapa ihop ytterligare några spelare, för att kunna anmäla ett lag till seriespel den kommande säsongen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng