Rånvågen mot Kristianstad

Tre män åkte fast – här är allt om rånvågen i Kristianstad

Två 19-åringar och en 22-åring åkte fast efter rånvågen som drabbade Kristianstad. Här är vad som har skett.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.19:59, 30 september, 2017

Tre män åkte fast – här är allt om rånvågen i Kristianstad
Männen som rånade ICA Nära Färlöv har åkt fast.

Fram till juni månad polisanmäldes 48 rån i Kristianstad. Så många rån har det inte anmälts sedan början av 2 000-talet, under årets sex första månader. Både rån mot privatpersoner och butiker ingår i den statistiken från Brottsförebyggande Rådet.

Men det tog inte stopp där, för i september månad började en rånvåg som satte skräck i många handlare i staden. Det har bland annat lett till att flera av dem slutat hantera kontanter. Tre personer begärdes häktade under fredagen, misstänkta för tre av rånen.

– När man gör de här utredningarna som tar man fram ett mycket stort material och lägger pussel. Det är ett gediget polisarbete som ligger bakom. Förutom dessa tre är ytterligare fyra häktade för rånet i en lägenhet, säger Robert Loeffel, presskommunikatör hos polisen.

Lördagen den 2 september skedde ett av de första uppmärksammade rånen. Klockan 01.30 på fredagsnatten höll Hesslegatans Kök & Bar öppet som vanligt. Enligt hemsidan stänger de en halvtimme senare. Dörrvakten backade in i lokalen och det hördes en skrik från entrén.

Två män, som nu misstänks vara en 19-åring och en 22-åring, gick in i lokalen med maskering för ansiktet. De bar på en hammare och vad som kan ha varit ett pistolhölster. En i personalen hotades att lämna över 3 500 kronor. Därefter försvann rånarna till fots i riktning mot galleria Boulevard.

LÄS MER: Rekordmånga rån i Kristianstad

Dagen efter, klockan 22.00 i samband med stängning, slår rånare till igen. Denna gången mot OKQ8-macken som ligger utmed Långebro. Två unga män kommer in i butiken, beväpnade med kofot och kniv. De hotar kassörskan att öppna kassan och ge dem pengar. De båda gärningsmännen var maskerade, men har fångats på film. Ingen misstänkt finns ännu för det rånet.

 

 

Sturebröd

Inbrottet mot Sturebröd slutade med ett rån. Personalen bakbands.

 

Nu dröjer det till lördagen nästa helg innan nästa uppmärksammade rån inträffar. Det börjar som ett inbrott mot Sturebröds lokaler i närheten av Kristianstad Arena. Tre personer tar sig förbi en port och binder fast en i personalen.

När de försöker ta sig in i ett kontor går larmet igång och väktare kallas dit. De är plats efter bara tio minuter. Rånarna har då försvunnit från platsen, utan att få med sig något av värde. Samma 19-åring och 22-åring som rånade Hesslebaren misstänks även för detta rånet.

På den 11 september måndagen drabbas även hotell Kong Christian på Tivoligatan. Klockan är 23.36 när polisen får larmet om att tre maskerade personer har rånat verksamheten.

En av dem ska ha gått fram till personalen, satt en pistol i sidan och tvingat honom att öppna ett kassaskåp. De uppges ha fått med sig kontanter och försvann därefter från platsen till fots. I samband med rånvågen har polisen vid flera tillfällen bett allmänheten om tips.

– Ifall man har befunnit sig vid någon av platserna för rånen vid de aktuella tillfällena så får man gärna höra av sig. Exempelvis ifall man har varit i de centrala delarna av Kristianstad när rånen skedde där. Även om man inte har sett något, är det av intresse. Då kan vi lägga ett pussel, sade Patrik Ozimek vid Kristianstadspolisen i samband med ett av rånen.

 

Polisen gjorde en insats vid golfbanan.

Polisen gjorde en insats vid golfbanan dagen efter rånet mot ICA Nära i Färlöv.

 

Det sista av de uppmärksammade rånen genomfördes mot ICA Nära Färlöv på måndagen den 18 september klockan 19.56. Även där fanns det övervakningskameror. Polisen mötte också ett vittne som såg hur en vit- eller silverfärgad bil körde i riktning österut. Dagen efter genomfördes en stor polisinsats vid golfbanan i samband med att man hittade en stulen bil.

Tre personer, två 19-åringar och en 22-åring, sitter nu häktade misstänkta för tre av rånen (grovt rån). Beslutet togs i Kristianstads tingsrätt under gårdagen. Åtal ska troligen väckas senast den 13 oktober. Det är enbart 22-åringen som har gjort erkännanden.

För rånet mot OKQ8 och mot hotell Kong Christian har man inte knutit någon gärningsman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny skatt införs när tv-licensen försvinner

Alla beskattningsbara personer över 18 år omfattas av den nya avgiften.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.19:32, 16 oktober, 2017

Ny skatt införs när tv-licensen försvinner
Foto: Pixabay.

Under måndagen tog kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) emot utredningen kring tv-licensens framtid av public service-kommitténs ordförande Sture Nordh. Utredningen föreslår att den nuvarande radio- och tv-avgiften slopas och ersätts med en individuell public service-avgift.

SVT:s VD Hanna Stjärne är försiktigt optimistisk.

– Det finns behov av att modernisera radio- och tv-avgiften så att den också håller under kommande generation, konstaterade hon under SVT:s livesändning.

Alla beskattningsbara personer över 18 år kommer att betala den nya avgiften. Enligt förslaget så baseras storleken på inkomst, men med ett tak på drygt 1300 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstadselever kvalar till Yrkes-SM

I morgon kommer gymnasieelever från Kristianstad att kvala till Yrkes-SM.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:59, 16 oktober, 2017

Kristianstadselever kvalar till Yrkes-SM
Nathalie Mårtensson och Emil Eriksson på Framtidsgymnasiet ska tävla om en plats i Yrkes-SM. Foto: Bildbyrån

I morgon är det SM-kval i transportteknik för unga lastbilsförare i Karlshamn. Totalt 16 gymnasielever från södra delarna av Sverige kommer att medverka på tävlingen, där förstapriset är en plats under Yrkes-SM som arrangeras i Uppsala under våren.

Två av de som tävlar är Nathalie Mårtensson och Emil Eriksson, båda från Framtidsgymnasiet i Kristianstad. De kommer att sättas på prov i både teoretiska moment och praktiska övningar, där det ingår  precisionskörning med lastbil och truck. Idén är att tävlingarna ska spegla hur en vardag ser ut för en vanlig yrkesförare.

– Vår lärare frågade om vi skulle anmäla oss och vi sade ja. Vi är de två elever som har en yrkesförarutbildning. Båda går på transport. Jag har inte övat särskilt inför detta, men har dragit tallar några gånger, säger Nathalie Mårtensson.

– Jag har kollat igenom videoklipp på förra årets tävling. Man ska bland annat tävla i säker last, att räkna ut transportvikt och köra hinderbana. Jag hoppas att ta mig vidare och ta hem hela tävlingen, säger Emil Eriksson.

Samtliga av de tävlande kommer från fordonsprogrammen och inriktningen transport. Volvo Lastvagnar samt Toyota Material Handling är med som arrangörer, för att kvalet ska kunna göras med riktiga maskiner i en så verklig miljö som möjligt.

– Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera ungdomar inte minst tjejer till ett yrkesval med stora möjligheter, både vad det gäller arbetstillfällen och framtida utveckling, och samtidigt höja statusen på transportarbeten. Det ställs höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger Sigalit Slutbäck, VD på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, som arrangerar tävlingen.

Vad är är det som har gjort att ni vill arbeta inom transport?
– Jag vill arbeta med att köra långa rundor som lastbilschaufför. Jag trivs med stora fordon och brinner för det yrket, säger Nathalie Mårtensson.

– Jag har fått ett arbete redan nu. Jag tycker om att köra tunga fordon, säger Emil Eriksson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flickvän misshandlad – pojkvän hävdar självförsvar

Under måndagen ställdes en 21-årig man inför rätta för flera fall av misshandel.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:49, 16 oktober, 2017

Flickvän misshandlad – pojkvän hävdar självförsvar
Foto: Petter Arvidsson / Bildbyrån

En 21-årig man dömdes under måndagen för två fall av misshandel vid Kristianstads tingsrätt mot sin tidigare flickvän.

De två incidenterna inträffade under våren 2017 efter två separata bråk. Vid det första tillfället ska paret ha börjat bråka en helg hemma hos kvinnans föräldrar. Hon ville att 21-åringen skulle lämna bostaden vilket han inte gjorde. Bråket ledde till en situation där han satte sig på hennes armar och när hon försökte ta sig loss bet 21-åringen henne i benet och i armen.

Knappt en månad senare bråkade paret återigen och i samband med bråket tryckte paret sina huvuden mot varandra vilket ledde till att de råkade slå emot varandra. 21-åringen trodde då att kvinnan skallade honom, och han gav då henne två danska skallar tillbaka. Därefter kastade han ned henne på golvet och sparkade henne på ryggen och på rumpan.

Den dömde menar att han handlat i nödvärn vid båda incidenterna, något tingsrätten inte köpt. Nu döms 21-åringen till villkorlig dom.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

20-åring anhållen för misshandel och vapenbrott

En 20-åring från Kristianstad har anhållits för misshandel, vapenbrott och narkotikabrott.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.13:48, 16 oktober, 2017

20-åring anhållen för misshandel och vapenbrott
En 20-åring är anhållen för bland annat misshandel och vapenbrott.

I helgen greps en 20-årig man misstänkt för bland annat brott mot vapenlagen och misshandel i Kristianstad. Mannen har hotat en närstående kvinna på en adress vid stadsdelen Österäng. Han uppges ha slagit kvinnan och ska ha använt någon typ av vapen när han hotade henne.

När polisen slog till så hittade de både vapen och narkotika. 20-åringen blev anhållen av en åklagare under helgen, även misstänkt för skadegörelse. Nu pågår det en förundersökning om brotten.

– Polisen började att arbeta med det under helgen. De håller förhör med de personer som är iblandade och har varit på platsen, säger Martin Hansson på åklagarkammaren i Kristianstad.

Senast i morgon måste åklagaren ta ett beslut ifall mannen ska begäras häktad, eller ifall han ska släppas fri i väntan på att utredningen pågår. Fram tills det kommer han att vara fortsatt frihetsberövad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dödshotad efter att ha räckt långfinger åt bilist

En man blev dödshotad efter att ha räckt långfingret åt en bilist.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.13:28, 16 oktober, 2017

Dödshotad efter att ha räckt långfinger åt bilist
En man polisanmälde att han blev dödshotad, men får ingen ersättning från Brottsoffermyndigheten.

Det var i slutet av juni som en man i 50-årsåldern skulle parkera sin bil utanför en butik i Kristianstad. Han ställde sig bakom en annan bil som var på väg att backa ut. Då kom ytterligare ett fordon bakom där föraren började att tuta.

Mannen i 50-årsåldern svarade med att räcka långfingret åt bilisten som tutat, något som gjorde honom upprörd. Han ryckte upp bildörren och sade något (oklart vad). När de möttes igen bara en stund senare blev mannen hotad med orden ”jag ska skjuta dig”.

Polisen lyckades inte att binda någon gärningsman till brottet. Det vill säga olaga hot och ofredande. Däremot har den drabbade mannen vänt sig till Brottsoffermyndigheten för att få ersättning.

De säger dock blankt nej till att ge honom några pengar. De konstaterar att mannen har blivit utsatt för ett brott. Samtidigt har han betett sig på ett sätt som ledde en ökad risk för att han skulle kunna skadas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng