Rånvågen mot Kristianstad

Tre män åkte fast – här är allt om rånvågen i Kristianstad

Två 19-åringar och en 22-åring åkte fast efter rånvågen som drabbade Kristianstad. Här är vad som har skett.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.19:59, 30 september, 2017

Tre män åkte fast – här är allt om rånvågen i Kristianstad
Männen som rånade ICA Nära Färlöv har åkt fast.

Fram till juni månad polisanmäldes 48 rån i Kristianstad. Så många rån har det inte anmälts sedan början av 2 000-talet, under årets sex första månader. Både rån mot privatpersoner och butiker ingår i den statistiken från Brottsförebyggande Rådet.

Men det tog inte stopp där, för i september månad började en rånvåg som satte skräck i många handlare i staden. Det har bland annat lett till att flera av dem slutat hantera kontanter. Tre personer begärdes häktade under fredagen, misstänkta för tre av rånen.

LÄS MER: Nya uppgifter om rånen i Kristianstad

– När man gör de här utredningarna som tar man fram ett mycket stort material och lägger pussel. Det är ett gediget polisarbete som ligger bakom. Förutom dessa tre är ytterligare fyra häktade för rånet i en lägenhet, säger Robert Loeffel, presskommunikatör hos polisen.

Lördagen den 2 september skedde ett av de första uppmärksammade rånen. Klockan 01.30 på fredagsnatten höll Hesslegatans Kök & Bar öppet som vanligt. Enligt hemsidan stänger de en halvtimme senare. Dörrvakten backade in i lokalen och det hördes en skrik från entrén.

Två män, som nu misstänks vara en 19-åring och en 22-åring, gick in i lokalen med maskering för ansiktet. De bar på en hammare och vad som kan ha varit ett pistolhölster. En i personalen hotades att lämna över 3 500 kronor. Därefter försvann rånarna till fots i riktning mot galleria Boulevard.

LÄS MER: Rekordmånga rån i Kristianstad

Dagen efter, klockan 22.00 i samband med stängning, slår rånare till igen. Denna gången mot OKQ8-macken som ligger utmed Långebro. Två unga män kommer in i butiken, beväpnade med kofot och kniv. De hotar kassörskan att öppna kassan och ge dem pengar. De båda gärningsmännen var maskerade, men har fångats på film. Ingen misstänkt finns ännu för det rånet.

 

 

Sturebröd

Inbrottet mot Sturebröd slutade med ett rån. Personalen bakbands.

 

Nu dröjer det till lördagen nästa helg innan nästa uppmärksammade rån inträffar. Det börjar som ett inbrott mot Sturebröds lokaler i närheten av Kristianstad Arena. Tre personer tar sig förbi en port och binder fast en i personalen.

När de försöker ta sig in i ett kontor går larmet igång och väktare kallas dit. De är plats efter bara tio minuter. Rånarna har då försvunnit från platsen, utan att få med sig något av värde. Samma 19-åring och 22-åring som rånade Hesslebaren misstänks även för detta rånet.

På den 11 september måndagen drabbas även hotell Kong Christian på Tivoligatan. Klockan är 23.36 när polisen får larmet om att tre maskerade personer har rånat verksamheten.

En av dem ska ha gått fram till personalen, satt en pistol i sidan och tvingat honom att öppna ett kassaskåp. De uppges ha fått med sig kontanter och försvann därefter från platsen till fots. I samband med rånvågen har polisen vid flera tillfällen bett allmänheten om tips.

– Ifall man har befunnit sig vid någon av platserna för rånen vid de aktuella tillfällena så får man gärna höra av sig. Exempelvis ifall man har varit i de centrala delarna av Kristianstad när rånen skedde där. Även om man inte har sett något, är det av intresse. Då kan vi lägga ett pussel, sade Patrik Ozimek vid Kristianstadspolisen i samband med ett av rånen.

 

Polisen gjorde en insats vid golfbanan.

Polisen gjorde en insats vid golfbanan dagen efter rånet mot ICA Nära i Färlöv.

 

Det sista av de uppmärksammade rånen genomfördes mot ICA Nära Färlöv på måndagen den 18 september klockan 19.56. Även där fanns det övervakningskameror. Polisen mötte också ett vittne som såg hur en vit- eller silverfärgad bil körde i riktning österut. Dagen efter genomfördes en stor polisinsats vid golfbanan i samband med att man hittade en stulen bil.

Tre personer, två 19-åringar och en 22-åring, sitter nu häktade misstänkta för tre av rånen (grovt rån). Beslutet togs i Kristianstads tingsrätt under gårdagen. Åtal ska troligen väckas senast den 13 oktober. Det är enbart 22-åringen som har gjort erkännanden.

För rånet mot OKQ8 och mot hotell Kong Christian har man inte knutit någon gärningsman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: De samlar in pengar till Musikhjälpen i Kristianstad

I morgon avslutas Musikhjälpen. Här är listan på de som samlar in i Kristianstads kommun.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.21:27, 16 december, 2017

LISTA: De samlar in pengar till Musikhjälpen i Kristianstad
Asin Delawi och Turnétobbe är två av dem som samlar in pengar till Musikhjälpen i år. Foto: Henrik Nordell.

Mellan den 11-17 december pågår Musikhjälpen, som direktsänds från en glasbur i Umeå. Det samlas in pengar för att stödja organisationen som arbetar mot barnsexhandel. Även inom Kristianstads kommun samlas det in pengar till välgörenhetsprojektet. Här har du hela listan:

Tinia AB: För tredje året i rad engagerar sig Tinia AB  i Musikhjälpen. De uppmärksammar sina kunder, leverantörer, medarbetare och samarbetspartners om Musikhjälpen och årets tema ”Barn är inte till salu” under en jullunch. Där auktioneras det ut produkter.

LÄS MER: Här samlar hon in tiotusentals kronor till Musikhjälpen

Asin Delawi: Måndag till torsdag sitter Asin Delawi i Kristianstad på lilla torg och tatuerar. Alla intäkter går oavkortat till Musikhjälpen. Du kan läsa mer om det här.

Söderportgymnasiet: Bidrar genom att eleverna lägger sina pantburkar och pantflaskor i anvisad behållare på skolan. För varje lämnad burk eller flaska skänker anmäld personal ytterligare 50 öre till Musikhjälpen.

Länsförsäkringar: Fastighetsmäklare i Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Kristianstad och Hässleholm bygger och säljer pepparkakshus till förmån för Musikhjälpen. De auktioneras ut på respektive ort.

Turnétobbe: Tillsammans med flera andra musiker samlade de in pengar den 9 december. De gjorde det under en insamling i Galleria Boulevard.

Pokémon GO spelare i Kristianstad med omnejd: gör en gemensam kraftsamling för Musikhjälpen och att barn inte är till salu.

Åhus församlingsungdomar i KUL ( kyrkans unga ledare) hade insamling till musikhjälpen på Ica Kvantum i Åhus på torsdagen och fredagen. Besökarna kunde önska låtar och kören sjöng.

Silowfriberg: Säljer armband, samlar burkar, skramlar bössa i Åhus.

Film som hjälper till: Producerar en film för att sprida det budskap Musikhjälpen har som tema i år. Samlar även in pengar.

Är det någon insamling som fattas? Mejla redaktionen@24kristianstad.se

Här kan du söka efter alla insamlingar:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utredning om mordförsök läggs ner

En 80-årig man greps för mordförsök. Nu har utredningen lagts ner.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.13:06, 16 december, 2017

Utredning om mordförsök läggs ner
Förundersökningen om ett mordförsök har lägst ner. Foto: Casper Johansson

Det var någon gång under 3-4 november som en 80-årig man boende inom Kristianstads kommun greps misstänkt för mordförsök. En närstående kvinna hade hämtats med ambulans och var allvarligt skadad. Mannen själv hade larmat.

De gav en förklaring till hur skadorna uppkom, men de stämde inte helt överens med hur allvarliga skadorna var. Det ledde till ett polisingripande där mannen greps och anhölls.

I tre dagar fick han sitta i polisens försvar innan han släpptes fri. Nu har förundersökningen lagts ner med motiveringen att det inte går att styrka att ett brott har begåtts.

Med förundersökningen nedlagd begär 80-åringen nu skadestånd genom sitt advokatombud. Han förklarar själv att misstanken om mordförsöket har fått allvarliga konsekvenser för honom, fastän att han är frikänd. Totalt begär han 12 000 kronor i skadestånd för sitt lidande.

24kristianstad har försökt att nå åklagaren för en kommentar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Psykolog dömdes för sexbrott – får sparken

Efter att ha dömts för sexbrott sparkas nu psykologen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.21:44, 15 december, 2017

Psykolog dömdes för sexbrott – får sparken
Psykologen dömdes för sexuellt utnyttjande. Foto: Björn Tilly/Bildbyrån.

Tidigare i veckan skrev 24Kristianstad om att en psykolog i Kristianstad dömts för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Det sedan han hösten 2013 tagit sms-kontakt med en patient i 20-årsåldern och därefter utnyttjat henne sexuellt under början av 2014.

Efter att domen fallit har Region Skåne nu meddelat att man har avskedat mannen. Psykologens anställning upphör med omedelbar verkan.

LÄS MER: Psykolog sexutnyttjande patient – kan förlora sin legitimation

– Jag kan inte kommentera ärendet, säger HR-chefen Karin Lindow till Nyhetsbyrån Siren.

Psykologen har nu två veckor på sig att överklaga uppsägningen, om han anser att den inte har skett i enlighet med lagen om anställningsskydd. I sådana fall kommer först en förhandling att ske, varefter fallet går vidare till domstol. Om mannen väljer att inte väcka förhandling har han istället fyra veckor på sig att väcka talan hos domstol.

Vidare har psykologen även rätt att begära skadestånd, där en förhandling ska ske inom fyra månader alternativt talan väckas hos domstol inom åtta månader.

Sedan tidigare har psykologen även anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), vilka lämnat ett förslag om att mannen ska fråntas sin legitimation helt eller få tre års prövotid till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två dog efter att ha flyttats från CSK på grund av platsbrist

Svårt sjuka personer har dött efter att ha flyttat från Centralsjukhuset på grund av platsbrist. "Det var inte lämpligt att flytta patienterna, det måste vi ta till oss", säger chefsläkaren.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.19:29, 15 december, 2017

Två dog efter att ha flyttats från CSK på grund av platsbrist
Centralsjukhuset i Kristianstad.

I juli månad skedde den första händelsen som har blivit anmäld enligt Lex Maria. Mitt i natten kom en multisjuk man med diabetes och förmaksflimmer in till akutmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad. Han undersöks av läkarna och de bestämmer sig för att han ska läggas in.

På grund av platsbrist förs han till sjukhuset i Hässleholm. Strax före flytten drabbas han av akut andnöd och av vätska i lungorna. Det missar man dock att meddela till läkarna i Hässleholm. Två dagar senare avlider mannen.

Den andra incidenten skedde en månad senare. En äldre kvinna på ett äldreboende kommer in akut till sjukhuset efter att ha fallit. Hon har huvudvärk, är illamående och har en mindre bula i huvudet.

Man beslutar att lägga in henne för observation, men på grund av platsbrist körs även hon till sjukhuset i Hässleholm. En dag senare har läget förvärrats och kvinnan avlider.

– Det var inte lämpligt att flytta patienterna, det måste vi ta till oss. Kanske skulle vi omprioriterat de här fallen om vi hade tittat till patienterna innan, säger chefläkare Katharina Ornstein till Nyhetsbyrån Siren.

I anmälan står det att det inte var lämpligt att föra en patient med akuta besvär till ett annat sjukhus. Inte i något av fallen har de kunnat bedöma om patienteras liv kunde ha räddats om de fick vara kvar i Kristianstad. Det framgår av den Lex Maria-anmälan som gjorts.

Sjukhuset tar händelserna på allvar och har sedan i somras sett till att alla rutiner blir kända för personalen.

– Vi är väldigt noga med att se när vi har patientsäkerhetsrisker, just för att behålla det goda bemötande vi har, säger Katharina Ornstein.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir julens väder

Så ser den senaste prognosen ut.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.18:30, 15 december, 2017

SMHI: Så blir julens väder
Foto: Pixabay

Enligt den senaste prognosen från SMHI bör man inte förvänta sig snö på julafton i Kristianstad.

Den 23:e december väntas temperaturerna ligga på den milda sidan och solen tittar fram flera gånger under dagen. Helt nederbördsfritt väntas det också bli.

Det sistnämnda stämmer även gällande julafton, men då stiger också temperaturen någon enstaka grad och mulet väder präglar dagens timmar.

ska%cc%88rmavbild-2017-12-15-kl-14-35-11

Bild: Skärmdump/SMHI.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng