Rånvågen mot Kristianstad

Tre män åkte fast – här är allt om rånvågen i Kristianstad

Två 19-åringar och en 22-åring åkte fast efter rånvågen som drabbade Kristianstad. Här är vad som har skett.

Henrik Nordell

Kl.19:59, 30 september, 2017

Tre män åkte fast – här är allt om rånvågen i Kristianstad
Männen som rånade ICA Nära Färlöv har åkt fast.

Fram till juni månad polisanmäldes 48 rån i Kristianstad. Så många rån har det inte anmälts sedan början av 2 000-talet, under årets sex första månader. Både rån mot privatpersoner och butiker ingår i den statistiken från Brottsförebyggande Rådet.

Men det tog inte stopp där, för i september månad började en rånvåg som satte skräck i många handlare i staden. Det har bland annat lett till att flera av dem slutat hantera kontanter. Tre personer begärdes häktade under fredagen, misstänkta för tre av rånen.

LÄS MER: Nya uppgifter om rånen i Kristianstad

– När man gör de här utredningarna som tar man fram ett mycket stort material och lägger pussel. Det är ett gediget polisarbete som ligger bakom. Förutom dessa tre är ytterligare fyra häktade för rånet i en lägenhet, säger Robert Loeffel, presskommunikatör hos polisen.

Lördagen den 2 september skedde ett av de första uppmärksammade rånen. Klockan 01.30 på fredagsnatten höll Hesslegatans Kök & Bar öppet som vanligt. Enligt hemsidan stänger de en halvtimme senare. Dörrvakten backade in i lokalen och det hördes en skrik från entrén.

Två män, som nu misstänks vara en 19-åring och en 22-åring, gick in i lokalen med maskering för ansiktet. De bar på en hammare och vad som kan ha varit ett pistolhölster. En i personalen hotades att lämna över 3 500 kronor. Därefter försvann rånarna till fots i riktning mot galleria Boulevard.

LÄS MER: Rekordmånga rån i Kristianstad

Dagen efter, klockan 22.00 i samband med stängning, slår rånare till igen. Denna gången mot OKQ8-macken som ligger utmed Långebro. Två unga män kommer in i butiken, beväpnade med kofot och kniv. De hotar kassörskan att öppna kassan och ge dem pengar. De båda gärningsmännen var maskerade, men har fångats på film. Ingen misstänkt finns ännu för det rånet.

 

 

Sturebröd

Inbrottet mot Sturebröd slutade med ett rån. Personalen bakbands.

 

Nu dröjer det till lördagen nästa helg innan nästa uppmärksammade rån inträffar. Det börjar som ett inbrott mot Sturebröds lokaler i närheten av Kristianstad Arena. Tre personer tar sig förbi en port och binder fast en i personalen.

När de försöker ta sig in i ett kontor går larmet igång och väktare kallas dit. De är plats efter bara tio minuter. Rånarna har då försvunnit från platsen, utan att få med sig något av värde. Samma 19-åring och 22-åring som rånade Hesslebaren misstänks även för detta rånet.

På den 11 september måndagen drabbas även hotell Kong Christian på Tivoligatan. Klockan är 23.36 när polisen får larmet om att tre maskerade personer har rånat verksamheten.

En av dem ska ha gått fram till personalen, satt en pistol i sidan och tvingat honom att öppna ett kassaskåp. De uppges ha fått med sig kontanter och försvann därefter från platsen till fots. I samband med rånvågen har polisen vid flera tillfällen bett allmänheten om tips.

– Ifall man har befunnit sig vid någon av platserna för rånen vid de aktuella tillfällena så får man gärna höra av sig. Exempelvis ifall man har varit i de centrala delarna av Kristianstad när rånen skedde där. Även om man inte har sett något, är det av intresse. Då kan vi lägga ett pussel, sade Patrik Ozimek vid Kristianstadspolisen i samband med ett av rånen.

 

Polisen gjorde en insats vid golfbanan.

Polisen gjorde en insats vid golfbanan dagen efter rånet mot ICA Nära i Färlöv.

 

Det sista av de uppmärksammade rånen genomfördes mot ICA Nära Färlöv på måndagen den 18 september klockan 19.56. Även där fanns det övervakningskameror. Polisen mötte också ett vittne som såg hur en vit- eller silverfärgad bil körde i riktning österut. Dagen efter genomfördes en stor polisinsats vid golfbanan i samband med att man hittade en stulen bil.

Tre personer, två 19-åringar och en 22-åring, sitter nu häktade misstänkta för tre av rånen (grovt rån). Beslutet togs i Kristianstads tingsrätt under gårdagen. Åtal ska troligen väckas senast den 13 oktober. Det är enbart 22-åringen som har gjort erkännanden.

För rånet mot OKQ8 och mot hotell Kong Christian har man inte knutit någon gärningsman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Så blev beslutet om Kristianstads nya badhus

I dag tog politikerna beslut om det nya badhuset i Kristianstad. ”Det har sprungit iväg i pris för mycket”; säger oppositionsrådet Peter Johansson (M).

Henrik Nordell

Kl.16:28, 21 mars, 2018

KLART: Så blev beslutet om Kristianstads nya badhus
Politikerna har tagit ett nytt beslut om badhuset i Kristianstad. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån.

Kristianstads nya badhus på Näsby har blivit ett omdiskuterat ämne under de senaste åren. Onsdagens möte i kommunstyrelsen var ingen undantag. Idag tog de beslutet att Specialfastigheter i Kristianstad AB (dotterbolag till ABK) ska påbörja projekteringen.

De ska nu ta fram kostnaderna mer i detalj i ett samarbete med Peab. Två alternativ ska de undersöka. Träningsbassängerna ska antingen ha åtta eller tio banor. Den totalt investeringen beräknas uppgå till 450 miljoner kronor. Den kostnaden vållade en het debatt mellan partierna.

LÄS MER: Då ska Kristianstads nya badhus stå klart

Moderaterna yrkade avslag på förslaget som nu ska upp i kommunfullmäktige för beslut. De kallade prognoserna om besöksantalet för en glädjekalkyl. Cirka 400 000 personer per år räknar kommunen med att badanläggningen kommer att få. Entréavgifterna kommer att betala en stor del av driftskostnaden.

– Det har sprungit iväg i pris för mycket. Vi behöver sätta en peng som är betydligt rimligare. Det är ingen hemlighet att vi varit oroliga för kalkylen. Vi måste omarbeta vissa delar. Här blir både strand och klätterväggar. Det liknar mer Lalandia än ett badhus i kommunal regi. Det är överambitiöst, sade Peter Johansson (M).

Han fick direkt mothugg från kommunalrådet Pierre Månsson. Att omarbeta hela processen skulle kunna innebära att bygget av det nya badhuset skjuts fram i tiden. Det samtidigt som Tivolibadet har stora renoveringsbehov och kostar stora pengar att hålla i skick.

– Ska du se skolbarnen som inte får sin undervisning eller föreningarna som använder simhallen i ögonen och säga att de inte får något nytt badhus(?), sade Pierre Månsson (L).

Sedan tidigare har politikerna tagit ett beslut om själva placeringen för badanläggningen. Den ska enligt planen stå  klar vid årsskiftet 2021/2022. I februari nästa år kan det tas ett mer konkret beslut om själva badhuset, med besked om att det ska börja byggas.

Dagens beslut i kommunstyrelsen kommer att gå vidare till kommunfullmäktige, där de tar ett slutligt beslut om projekteringen.

 

Här är planen för det nya badhuset:

Området i Näsby ligger i ett grönområde alldeles i närheten av högskolan och Krinova, ett stenkast från Ica Kvantum. Avståndet till centrala Kristianstad är cirka två kilometer.

Badanläggningen beräknas bli cirka 13 000 kvadratmeter stor. Den behöver bland annat ha ett flertal olika bassänger, familjebad, relaxavdelning, gym, omklädningsrum, servering och föreningslokaler.

Totalt 300 parkeringsplatser beräknas behovet till efter att badanläggningen är byggd. Hälften av dem kan byggas i ett parkeringsgarage. Resterande 150 finns redan på östra sidan av området, där de befintliga parkeringsplatserna ska samutnyttjas med högskolan och Krinova.

Det har tidigare funnits ett friluftsbad på samma plats, då Norra Skånska regementet använde de lokaler som idag är Högskolan Kristianstad. Den bassängen invigdes år 1936, men fylldes igen på 1970-talet. Boende på Näsby ska ha kunnat bada där under varma sommardagar.

Lär mer om badhuset i faktarutan.

FaktaFakta / Här är vad det nya badhuset ska innehålla:

Träningsbassäng med antingen åtta eller tio banor (25 meter långa).

Motionssimbassäng (25 meter lång och 12 meter bred)

Djup/hoppbassäng med hopptorn och trampolin

Undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten

Terapibassäng med höj- och sänkbar botten

Varmvattenbassäng med höj- och sänkbar botten

Familjebad med plastlek och exempelvis strand och klättervägg.

Rutschkanor.

Bubbelpool nära familjebadet

Omklädningsrum med dusch och bastu

Relaxavdelning med bastu, varmpool med mera (totalt 1 000 kvadratmeter).

Servering

Gym (1 200 kvadratmeter)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

22-åring dömd efter att ha kört rattfull

Mannen körde berusad och saknade behörighet.

Robert Rosén

Kl.16:01, 21 mars, 2018

22-åring dömd efter att ha kört rattfull
Tingsrätten dömer 22-åringen för tre brott. FOTO: Arkiv.

I mitten av augusti begav sig en 22-årig man i väg i en bil i Hässleholm, efter det att han druckit alkohol. Han stoppades av polis och uppmätte då 0,48 promille alkohol i blodet.

Hässleholms tingsrätt har nu dömt mannen för rattfylleri och olovlig körning, då 22-åringen inte heller hade behörighet att framföra personbil.

LÄS MER: Rökte på när han körde till jobbet

Han döms dessutom för ringa vapenbrott. I mitten av november ertappades nämligen 22-åringen med att bära en burk pepparspray i Malmö.

För de tre brotten har påföljden bestämts till 70 dagsböter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

16-åring åkte fast i trimmad A-traktor

Tingsrätten har nu dömt 16-åringen.

Robert Rosén

Kl.15:56, 21 mars, 2018

16-åring åkte fast i trimmad A-traktor
Polis omhändertog 16-åringen i centrala Hörby. FOTO: Arne Forsell/Bildbyrån.

En 16-åring, hemmahörande i Kristianstads kommun, har av Lunds tingsrätt dömts för olovlig körning.

Det var i mitten av december som hon körde sin A-traktor i centrala Hörby. Efterföljande polis la då snabbt märke till att föraren låg i över de tillåtna 30 km/h. Trots att polis senare låg i 80 km/h närmade den sig inte A-traktorn.

LÄS MER: Påverkad förare dömd av tingsrätten

Efter att ha kommit i fatt fordonet fick den kvinnliga föraren följa med till polisstationen. Själv har hon nekat till att hon kört i högre hastighet än 30 km/h medan en polisundersökning visat på att en spärr monterats, så att A-traktorn kan nå upp i 90 km/h.

Tingsrätten anser att det genom vittnesuppgifterna är bevisat att 16-åringen kört i högre hastighet än 30 km/h samt att fordonet manipulerats till detta. Då A-traktorn inte gick i högre hastighet än 15 km/h när polis körde den till stationen menar tingsrätten att 16-åringen måste varit medveten om detta och dragit väck spärren vid gripandet.

Fordonet har med anledning av ovanstående varit att betrakta som en lätt lastbil, vilket 16-åringen inte haft behörighet att köra. Påföljden har bestämts till 30 dagsböter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rökte på när han körde till jobbet

Efter att ha använt narkotika och kört bil stoppades mannen av polis.

Robert Rosén

Kl.15:31, 21 mars, 2018

Rökte på när han körde till jobbet
Mannen har nu dömts för rattfylleri. FOTO: Arkiv.

Det var i början av december som den 37-årige mannen körde från jobbet. I Stoby stannades han så av polis, som misstänkte att han kört drogpåverkad.

Mannen har erkänt att han ”rökte en joint” i bilen, innan han körde till jobbet. Han ska därefter ha arbetat hela dagen för att sedan stoppas först efter arbetsdagens slut.

LÄS MER: Skyddstillsyn väntar kokainbrukande 21-åring

Den åtalade menar att han inte längre kan ha varit drogpåverkad då. Analysresultat har dock visat att 37-åringen fortfarande hade narkotika i blodet. Hässleholms tingsrätt dömer honom därför för rattfylleri.

I bilen hade mannen dessutom cannabis, cannabisharts och en batong. Tingsrätten dömer honom därför även för ringa narkotikabrott och brott mot lagen beträffande knivar och andra farliga föremål.

Påföljden för brotten har bestämts till 80 dagsböter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tände eld på parkeringshus – åtalas för mordbrand

Två män är misstänkta för att ha tänt fyr på parkeringshuset – och orsakat skador för 14 miljoner kronor.

Robert Rosén

Kl.14:19, 21 mars, 2018

Tände eld på parkeringshus – åtalas för mordbrand
Två män åtalas för mordbranden. FOTO: Arne Forsell/Bildbyrån.

Det var den 8 december som en brand bröt ut i parkeringsgaraget på Norra Stationsgatan i Hässleholm. Två dagar senare kunde en 26-årig man anhållas som misstänkt för mordbrand.

Åklagaren har nu väckt åtal mot den i dag 27-årige mannen och en 33-årig man för mordbrand. Enligt åklagaren ska de bägge männen i samförstånd anlagt branden i parkeringshuset, med hjälp av brandfarlig vätska.

LÄS MER: Hotade barn vid stationen – greps för mordbrand

Enligt åtalet ledde branden till att fem personbilar förstördes, ytterligare tolv personbilar skadades och parkeringshuset fick även det omfattande skador. Totalt ska värdet på skadorna uppgå till 14 miljoner kronor.

Rättegången i Hässleholms tingsrätt beräknas pågå i tre dagar. Till sin bevisning har åklagaren bland annat åtta stycken vittnen, övervakningsfilmer och fotografier. Dessutom kräver 20 stycken olika aktörer de bägge männen på skadestånd. 27-åringen och 33-åringen förnekar i sin tur brottet.

Förutom mordbrand åtalas 27-åringen för ytterligare sju brott. Under perioden 7 november-9 december är han nämligen även misstänkt för egenmäktigt förfarande, hot mot tjänsteman, stöld, skadegörelse, ringa narkotikabrott samt två fall av brott mot knivlagen.

Den 33-årige mannen åtalas i sin tur även han för ringa narkotikabrott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng