Toppolitikern gläds åt beskedet: ”Hotellen är nästan fullbokade”

Så mycket pengar lägger kommunen på Melodifestivalen.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.13:07, 26 september, 2017

4 bilder
 • Kristianstad Arena.
  Kristianstad Arena.
 • Den 3 mars avgörs Andra chansen i Kristianstad.
  Den 3 mars avgörs Andra chansen i Kristianstad.
 • Kommunalrådet Pierre Månsson (L). Foto: Bildbyrån.
  Kommunalrådet Pierre Månsson (L). Foto: Bildbyrån.
 • Foto: Flickr.
  Foto: Flickr.

Under tisdagen blev det offentligt att Andra chansen, den sista deltävlingen innan finalen på Melodifestivalen 2018, kommer att arrangeras i Kristianstad.

Kommunalrådet Pierre Månsson (L) har känt till beslutet sedan tidigare och berättar att Kristianstad kommun har försökt få Melodifestivalen under en längre till.

LÄS MER: KLART: Här hålls Melodifestivalen 2018

– Vi har haft en diskussion innan och har haft en förfrågan inne men tidigare har det inte funkat för man har haft en större produktion. Nu är måtten ändrade och Kristianstad Arena kunde bli aktuell. I år blev det napp men tidigare år har det inte gått. Vi har uppfattat ett stort intresse för att lägga en deltävling i Kristianstad, säger han.

Under 2018 ska flera evenemang arrangeras i kommunen som VM i karting och VM i agility utöver andra återkommande arrangemang. Nu blir det även en vecka med Melodifestivalen och Andra chansen som tv-sänds den 3 mars.

– Alla stora event kostar kommunen någonting. Alla dessa stora event kräver lite stöd till arrangörerna. I detta fall lägger vi från kommunen en budget på en miljon för att vi ska få ihop detta och få det på plats. Det är lite mindre än vad vi bedömer att det har kostat i ett antal andra kommuner, säger Månsson.

Hur aktiv har du varit i arbetet för att få arrangemanget?
– Jag har inte träffat SVT eller arrangemangsbolaget utan det gör Anders Olsson (evenemangsansvarig på kommunen) och de som jobbar med det. Däremot är det en fråga som stäms av med mig som kommunalråd och det har man gjort under en tid. Jag tror att 99 procent av reaktionerna har varit positiva och det har varit mer positivt än jag faktiskt trodde. Sedan finns det alltid att alla inte gillar detta eller tycker att detta är viktigt.

Till det första av de två genrepen hoppas kommunen kunna bjuda in och få plats med så många musikskoleelever som möjligt. Under det första genrepet finns det mest plats och tanken är att så många elever som möjligt kan ta del av det, enligt Månsson.

De pengar som kommunen lägger på arrangemanget finns med i budgeten som ska presenteras i oktober. Samtidigt kan andra näringsidkare dra nytta av publiktillströmningen som lär ske i mars.

– Till den kommunala kassan är det skatteintäkter det handlar om. Det är klart att för alla hotell, restauranger och till handeln är det ett bra evenemang. Förutom att produktionen är väldigt stor är ett par av hotellen är nästan fullbokade. Jag är ganska säker på att det ger ett stort avtryck och besöksnäringen är viktig för Kristianstad, säger Månsson och fortsätter:

– Man pratar alltid om att politiker vill sätta sin kommun på kartan och det är naivt att tro att ett sådant arrangemang sätter en kommun på kartan – för det gör det inte. Men jag är väldigt övertygad om att den strategi vi har med att jobba med mycket event och se till att vi är en attraktiv arrangemangskommun gör att det skapas jobb och delvis förändrar bilden av kommunen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Evenemangschefen avslöjar – då fick Kristianstad beskedet om Melodifestivalen

På tisdagen blev det klart att Melodifestivalen kommer till Kristianstad.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.09:00, 26 september, 2017

Evenemangschefen avslöjar – då fick Kristianstad beskedet om Melodifestivalen
Kristianstad Arena.

På tisdagen avslöjades vilka städer som kommer att få arrangera Melodifestivalen nästa år. Kristianstad kommer att vara en av dessa.

Den 3 mars kommer Andra chansen att hållas i Kristianstad Arena. Det vill säga den tävling där deltagare får chansen att tävla en andra gång om en plats i den stora finalen.

LÄS MER: KLART: Här hålls Melodifestivalen 2018

Henrik Fröberg är arrangemangschef för Kristianstad Arena och har varit delaktig i jobbet för att få en deltävling i Melodifestivalen till staden. Han beskriver det som många års jagande.

– Vi var redan 2009 till Stockholm för att se om vår arena har chansen och det var innan den ens var byggd. På det sättet är det kul att nästan tio år senare blir det av, säger han.

Kristianstad kommun har föreslagit arenan som värd i somras och Fröberg fick beskedet efter semestrarna.

– Sedan har det varit jobbigt att hålla tyst. Det är viktigt att de får gå ut med det när allt är klart. Kommunen har gjort ett jättejobb och jag har varit med för att lobba under våra turnéer, både för Live Nation och Blixten & Co som driver Melodifestivalen. Nu föll det på plats, säger Fröberg.

Melodifestivalen 2018 startar den 3 februari i Karlstad med den första deltävlingen innan turnén rullar vidare till Göteborg (10 februari), Malmö (17 februari) och Örnsköldsvik (24 februari). Efter Andra chansen i Kristianstad blir det stor final i Stockholm och Friends Arena den 10 mars.

– Det är kul med Andra chansen och känns som en extra nerv i det med alla låtar man har hört innan. Det blir nästan som att man kan sjunga med i låtarna och är rätt häftigt att det blir det. Hade vi fått en deltävling hade det varit häftigt också men Malmö har en deltävling och då blir det svårare för de delas upp i hela landet, säger Fröberg.

Hur ser planeringsarbetet ut nu?
– Folk från Melodifestivalen ska komma hit igen den här veckan men de har varit här några gånger. Vi har fått en kravbild från fjolåret kring vad som behövs i arenan. Nu ska man nog gå in i mer detalj och det är extremt mycket annat än bara själva showen. Det är väldigt mycket press och omklädningsrum för alla artister. Sedan ska vi med kommunen se till att det blir den här festen för att hela staden ska leva upp.

Stora Torg i Kristianstad kommer att vara centrum för veckans kringaktiviteter till Melodifestivalen i mars. Biljetterna kommer att börja säljas klockan 09.00 den 31 oktober.

– Efter en stark evenemangssommar, gläder vi oss nu åt att kunna erbjuda våra kommuninvånare och det lokala näringslivet ett stort evenemang i mars. Vi är glada och stolta över att fått värdskapet och räknar med att hotell, krögare, handlare och andra kommer att märka av ett rejält uppsving, säger Pernilla Blixt, näringslivschef till Kristianstads kommuns hemsida.

Så här skriver arrangören Live Nation i ett pressmeddelande: ”Att få uppleva denna musikfest live är en alldeles extravagant upplevelse! Vi vet sedan tidigare att matinéföreställningarna på lördagarna blir en fantastisk fest för barnfamiljen, fredagarnas genrep är bästa sättet för de som vill se bidragen först av alla och att få uppleva själva TV-sändningen på plats i arenan, det är något alldeles speciellt.”

FaktaDe tre föreställningarna i Kristianstad

Fredag 2 mars – Genrep

Lördag 3 mars – Matinégenrep

Lördag 3 mars – Andra Chansen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Här hålls Melodifestivalen 2018

Årets städer är satta. Hit kommer Mello-turnén 2018.

Mia Martelleur

Kl.07:23, 26 september, 2017

KLART: Här hålls Melodifestivalen 2018
Foto: Flickr

2017 går mot sitt slut och Melodifestival-turnén närmar sig. Nu har SVT släppt vilka städer som kommer stå som värdar när schlagerfesten går av stapeln i februari 2018.

– Vi ser fram emot att möta våra tittare i arenor från Skåne till Ångermanland, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen på SVT.

Det blir Karlstad, Göteborg, Malmö, Örnsköldsvik, Kristianstad och Stockholm som får äran att stå värd för årets musiktävling.

– Det är fantastiskt roligt att vi efter över femton år på turné fortfarande får möjlighet att besöka nya städer som i år med Kristianstad, säger Anette Helenius.

Den första deltävlingen hålls i Karlstad den 3 februari. Andra chansen blir i Kristanstad den 3 mars och den 10 mars ställs finalisterna mot varandra i finalen i Stockholm.

Biljetterna till direktsändningarna och genrepen släpps den 31 oktober. Här nedanför kan du se alla datum och stopp på Mello-turnén.

Hit kommer Melodifestivalen 2018

Deltävling 1: Karlstad 3 februari

Deltävling 2: Göteborg 10 februari

Deltävling 3: Malmö 17 februari

Deltävling 4: Örnsköldsvik 24 februari

Andra chansen: Kristianstad 3 mars

Final: Stockholm 10 mars

FaktaAlla värdar för Melodifestivalen 2002 till 2018: 

 • 2002: Växjö, Norrköping, Sundsvall, Falun. Final: Stockholm.

 • 2003: Jönköping, Göteborg, Luleå, Sundsvall. Final: Stockholm.

 • 2004: Karlstad, Göteborg, Umeå, Malmö. Final: Stockholm.

 • 2005: Göteborg, Linköping, Skellefteå, Växjö. Final: Stockholm.

 • 2006: Leksand, Karlstad, Karlskrona, Göteborg. Final: Stockholm.

 • 2007: Jönköping, Göteborg, Örnsköldsvik, Gävle. Andra chansen: Nyköping. Final: Stockholm.

 • 2008: Göteborg, Västerås, Linköping, Karlskrona. Andra chansen: Kiruna. Final: Stockholm.

 • 2009: Göteborg, Skellefteå, Leksand, Malmö. Andra chansen: Norrköping. Final: Stockholm.

 • 2010: Örnsköldsvik, Sandviken, Göteborg, Malmö. Andra chansen: Örebro. Final: Stockholm.

 • 2011: Luleå, Göteborg, Linköping, Malmö. Andra chansen: Sundsvall. Final: Stockholm.

 • 2012: Växjö, Göteborg, Leksand, Malmö. Andra chansen: Nyköping. Final: Stockholm.

 • 2013: Karlskrona, Göteborg, Skellefteå, Malmö. Andra chansen: Karlstad. Final: Stockholm.

 • 2014: Malmö, Linköping, Göteborg, Örnsköldsvik. Andra chansen: Lidköping. Final: Stockholm.

 • 2015: Göteborg, Malmö, Östersund, Örebro. Andra chansen: Helsingborg. Final: Stockholm.

 • 2016: Göteborg, Malmö, Norrköping, Gävle. Andra chansen: Halmstad. Final: Stockholm.

 • 2017: Göteborg, Malmö, Växjö, Skellefteå. Andra chansen: Linköping. Final: Stockholm.

 • 2018: Karlstad, Göteborg, Malmö, Örnsköldsvik. Andra chansen: Kristianstad. Final: Stockholm.


Källa: SVT

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Finaldags: Hon vinner Melodifestivalen

Nu ska det avgöras. Vem eller vilka tar hem slutsegern i Melodifestivalen och får representera Sverige i Eurovision Song Contest senare i vår? Här är favoriten att vinna hela musikfesten.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:58, 11 mars, 2017

Med start klockan 20.00 i kväll ska allt avgöras. Då får vi äntligen veta vem eller vilka vinner finalen av Melodifestivalen som avgörs i Friends Arena i Solna. Vi tog en koll med experterna som tror så här om kvällens musikfest.

Stor favorit är Wiktoria som vinner hela Melodifestivalen enligt spelbolaget Unibet som ger dig 2.50 gånger pengarna om du spelar på hennes låt ”As I Lay Me Down”. Även Robin Bengtsson tippas bland favoriterna och har det näst lägsta oddset med 3.75 gånger pengarna, samma som Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia.

LÄS MER: Superskrällen: Loreen utslagen – här är alla finalister i Mellon

Bland de med sämst chans att vinna tror Unibet på Lisa Ajax och Boris Réne som båda ger 101.0 gånger pengarna för en seger.

24Uppsalas spelexpert, Mats Forslund, som tidigare var Svenska Spels expert i drygt åtta år, tror att spelbolaget har tippat rätt på vem som tar hem slutsegern.

– Det blir Wiktoria som vinner före Nano. På tredje plats tror jag på Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia, och sedan Robin på en fjärde plats, säger Mats Forslund.

Kvällens finalister i Melodifestivalen
• Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider
(Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)
(Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert, Christian Schneider, Andreas Hedlund)
• Wiktoria – As I Lay Me Down
(Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson)
• Owe Thörnqvist – Boogieman Blues
(Owe Thörnqvist)
• Robin Bengtsson – I Can’t Go On
(David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg)
• Benjamin Ingrosso – Good Lovin’
(Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Parad, MAG)
• Mariette – A Million Years
(Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson)
• Ace Wilder – Wild Child
(Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder)
• Nano – Hold On
(Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson)
• FO&O – Gotta Thing About You
(Robert John ”Mutt” Lange, Tony Nilsson)
• Lisa Ajax – I Don’t Give A
(Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad)
• Boris René – Her Kiss
(Tim Larsson, Tobias Lundgren)
• Anton Hagman – Kiss You Goodbye
(Christian Fast, Tim Schou, Henrik Nordenback)

FaktaSå här tror Unibet
Wiktoria 2.50
Robin Bengtsson 3.75
Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia 3.75
Mariette Hansson 16.00
Benjamin Ingrosso 28.00
Owe Thörnqvist 31.00
Ace Wilder 36.00
Anton Hagman 36.00
FO&O 76.00
Boris Réne 101.0
Lisa Ajax 101.0

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Finaldags: Hon vinner Melodifestivalen

Nu ska det avgöras. Vem eller vilka tar hem slutsegern i Melodifestivalen och får representera Sverige i Eurovision Song Contest senare i vår? Här är favoriten att vinna hela musikfesten.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:58, 11 mars, 2017

Med start klockan 20.00 i kväll ska allt avgöras. Då får vi äntligen veta vem eller vilka vinner finalen av Melodifestivalen som avgörs i Friends Arena i Solna. Vi tog en koll med experterna som tror så här om kvällens musikfest.

Stor favorit är Wiktoria som vinner hela Melodifestivalen enligt spelbolaget Unibet som ger dig 2.50 gånger pengarna om du spelar på hennes låt ”As I Lay Me Down”. Även Robin Bengtsson tippas bland favoriterna och har det näst lägsta oddset med 3.75 gånger pengarna, samma som Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia.

LÄS MER: Superskrällen: Loreen utslagen – här är alla finalister i Mellon

Bland de med sämst chans att vinna tror Unibet på Lisa Ajax och Boris Réne som båda ger 101.0 gånger pengarna för en seger.

24Uppsalas spelexpert, Mats Forslund, som tidigare var Svenska Spels expert i drygt åtta år, tror att spelbolaget har tippat rätt på vem som tar hem slutsegern.

– Det blir Wiktoria som vinner före Nano. På tredje plats tror jag på Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia, och sedan Robin på en fjärde plats, säger Mats Forslund.

Kvällens finalister i Melodifestivalen
• Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider
(Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)
(Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert, Christian Schneider, Andreas Hedlund)
• Wiktoria – As I Lay Me Down
(Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson)
• Owe Thörnqvist – Boogieman Blues
(Owe Thörnqvist)
• Robin Bengtsson – I Can’t Go On
(David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg)
• Benjamin Ingrosso – Good Lovin’
(Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Parad, MAG)
• Mariette – A Million Years
(Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson)
• Ace Wilder – Wild Child
(Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder)
• Nano – Hold On
(Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson)
• FO&O – Gotta Thing About You
(Robert John ”Mutt” Lange, Tony Nilsson)
• Lisa Ajax – I Don’t Give A
(Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad)
• Boris René – Her Kiss
(Tim Larsson, Tobias Lundgren)
• Anton Hagman – Kiss You Goodbye
(Christian Fast, Tim Schou, Henrik Nordenback)

FaktaSå här tror Unibet
Wiktoria 2.50
Robin Bengtsson 3.75
Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia 3.75
Mariette Hansson 16.00
Benjamin Ingrosso 28.00
Owe Thörnqvist 31.00
Ace Wilder 36.00
Anton Hagman 36.00
FO&O 76.00
Boris Réne 101.0
Lisa Ajax 101.0

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Superskrällen: Loreen utslagen – här är alla finalister i Mellon

Samtliga av de fyra deltävlingarna och andra chansen är avklarade, här är alla bidragen som är klara för finalen av Melodifestivalen som avgörs i Friends Arena nästa lördag.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:44, 4 mars, 2017

Superskrällen: Loreen utslagen – här är alla finalister i Mellon
Alla bidragen som finns med i Melodifestivalenes final i Friends Arena på lördag. Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒån.

Duellerna i andra chansen som avgjordes i Linköping på lördagskvällen bjöd på en jätteskräll när superfavoriten, Loreen, röstades bort i den sista av de fyra duellerna av Melodifestivalens andra chansen i Linköping.

Den mest ovissa duellen var den första mellan FO&O och De Vet Du, och det blev FO&O som tog sig vidare till Friends Arena. Det gjorde även Lisa Ajax som därmed vann den stora Idol-duellen mot Axel Schylström.

Många tippade att Loreen skulle ta sig direkt till final i den fjärde och avslutande deltävlingen i Skellefteå. Men det blev andra chansen för Loreen som även blev blåst på en finalplats av Anton Hagman som därmed blev andra chansens stora skräll.

Den fjärde finalisten blev Boris René som ställdes mot Dismissed i duellen, men det var aldrig något snack för rutinerade Boris René som kan ladda om och packa väskan för avresa mot Solna om en vecka.

 

FaktaAlla finalister i Melodifestivalen
• Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider
(Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)
(Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert, Christian Schneider, Andreas Hedlund)
• Wiktoria – As I Lay Me Down
(Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson)
• Owe Thörnqvist – Boogieman Blues
(Owe Thörnqvist)
 Robin Bengtsson – I Can’t Go On
(David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg)
• Benjamin Ingrosso – Good Lovin’
(Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Parad, MAG)
• Mariette – A Million Years
(Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson)
• Ace Wilder – Wild Child
(Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder)
• Nano – Hold On
(Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson)
• FO&O – Gotta Thing About You(Låtskrivare: Robert John ”Mutt” Lange, Tony Nilsson)

• Lisa Ajax – I Don’t Give A(Låtskrivare: Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad)
• Boris René – Her Kiss(Låtskrivare: Tim Larsson, Tobias Lundgren)
• Anton Hagman – Kiss You Goodbye(Låtskrivare: Christian Fast, Tim Schou, Henrik Nordenback)

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng