Kraftig ökning när småhus får nytt taxeringsvärde

Cirka 2,4 miljoner småhusägare påverkas av den starka prisutvecklingen de senaste åren. Så många berörs i Kristianstad.

Andreas Norinder

Kl.09:07, 14 september, 2017

Kraftig ökning när småhus får nytt taxeringsvärde
2,4 miljoner hus berörs av den ändrade fastighetstaxan. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån.

Snart kommer villaägarna i landet att få ett förslag på ett nytt taxeringsvärde. För småhus beräknas det öka med i genomsnitt 26 procent. Den största ökningen finns i Stockholms län (38 procent) och den lägsta i Blekinge (11%).

– Det är försäljningspriserna på fastighetsmarknaden åren 2014-2016 som avgör nivån på taxeringsvärdena. Prisutvecklingen har varit stark i hela landet under den här perioden, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

En fastighets taxeringsvärde ska motsvara 75 procent av den genomsnittliga värdenivån för liknande fastigheter. Nu kommer småhusägarna få besked via e-tjänst eller pappersblankett.

I Kristianstad är det tusentals fler villaägare som nu kommer upp till taket på  7 412 kronor i fastighetsskatt. I år var det 10 162 husägare som fick betala ett lägre belopp. Nästa år är det endast 7 755 villaägare i Kristianstad som får betala mindre än de cirka 7 400 kronorna i skatt. Förklaringen är att husen ökar i värde.

– De allra flesta får ett förslag till beslut om nytt taxeringsvärde. Om alla uppgifter stämmer behöver man inte göra något, och ger därmed sitt tysta godkännande, säger Jerker Wesslén.

Den sista dagen för att deklarera eller ändra i förslaget är den 1 november.

FaktaGenomsnittlig förändring av taxeringsvärdet:

Stockholm, 38%
Uppsala, 30%
Södermanland, 30%
Östergötland, 30%
Jönköping, 22%
Kronoberg, 17%
Kalmar, 17%
Gotland, 22%
Blekinge, 11%
Skåne, 18%
Halland, 25%
Västra Götaland, 27%
Värmland, 16%
Örebro, 26%
Västmanland, 31%
Dalarna, 23%
Gävleborg, 22%
Västernorrland, 23%
Jämtland, 15%
Västerbotten, 29%
Norrbotten, 28%

Riket: 26%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TIPS: Så gör du när bostadspriserna sjunker

"Måste inse att räntorna inte alltid kommer att vara extremt låga."

Matilda Larsson

Kl.10:02, 23 februari, 2018

TIPS: Så gör du när bostadspriserna sjunker
Foto: Wikimedia Commons / SEB.

Bopriserna går nedåt. Enligt SEB rör det sig om en mjukare inbromsning som kan handla om 5-10 procents lägre priser i Sverige. Därför ger SEB:s privatekonom Jens Magnussons sina bästa tips för bostadsmarknaden just nu.

– Ekonomin går bra. Låga räntor, god konjunktur, hög sysselsättning och vi har ett bostadsunderskott, så vi på SEB tror inte att det är ett stort fall på gång, snarare en sund korrigering, säger Jens Magnusson.

Bopriserna i Sverige har ökat med runt 10 procent om året de senaste åren, vilket är snabbare än lönerna ökat. Samtidigt har räntorna på bostadslån sjunkit rejält.

Många hushåll har därför kunnat köpa dyrare bostäder och tagit större lån utan att det märkts i plånboken. Även den som inte vill sälja eller köpa just nu bör se till att ha lite marginaler, ett tips som alltid är gångbart oavsett konjunktur eller bopriser, enligt SEB.

– När man planerar sin bostadsekonomi måste man inse att räntorna inte alltid kommer att vara extremt låga och bostadspriserna kommer inte alltid att öka med 10 eller 12 procent per år. Det kan gå åt båda hållen, precis som på alla andra marknader. De flesta köper och säljer på samma marknad, så om priserna går ned på ditt befintliga boende går priserna också ned på det du vill köpa och tvärtom, säger Jens Magnusson.

Jens Magnussons 4 bästa tips:

1. Köp bostad för att du har behov av ett boende, inte för att spekulera in prisuppgångar.

2. Sälj din befintliga bostad först, så vet du vad du har att röra dig med när du ska köpa nytt.

3. Se bolånelöftet som ett tak och inte ett golv i budgivningen.

4. Se till att du har marginaler i din ekonomi. Nycklarna är att låna måttligt, spara regelbundet och amortera på lånen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många Kristianstadsbor vräks från sina bostäder

Kronofogden har släppt nya siffror på hur många människor som varje år vräks från sitt hem. Så här många drabbas i Kristianstad.

Henrik Nordell

Kl.10:03, 22 februari, 2018

Så många Kristianstadsbor vräks från sina bostäder
Förra året vräktes 17 personer från sina hem i Kristianstad. Foto: Bildbyrån

Antalet ansökningar om att genomföra en vräkning minskade i Sverige förra året med sju procent. De faktiska vräkningarna gick också ner marginellt från 1973 stycken till 1938.

I Skåne som helhet följer man samma trend. Ett förebyggande arbete med att få folk att kunna stanna kvar i sitt hem, pekas ut som en viktig faktor.

– Sett över några år har våra ansträngningar att få till en lokal samverkan bidragit till färre vräkningar. Om hyresvärden och socialtjänsten fångar upp problemen tidigt, så är det lättare att lösa situationen, säger Kim Jonsson, som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden.

I Kristianstad går dock trenden åt andra hållet, även om det handlar om en marginell ökning. Antalet ansökningar om vräkning ökade från 46 till 54 mellan åren 2015-2017. Antalet vräkningar som faktiskt genomfördes ökade från 12 till 17 under samma period. Det framgår inte hur många människor som berörs för varje bostad.

Siffrorna från Kronofogden visar också att två barn berördes av vräkningar i Kristianstad förra året. Det finns sedan år 2008 en nollvision för vräkning av barnfamiljer i Sverige, men i hela landet var det 392 barn som fick uppleva att deras föräldrar blev av med sitt hem (år 2017).

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska bli berörda av en vräkning. Här är dialog mellan hyresvärd, socialtjänst och den berörda familjen något som vi vet ger effekt, säger Kim Jonsson.

Nästan nio av tio vräkningar som berör barn sker på grund av hyresskulder. Den genomsnittliga hyresskulden är cirka 24 200 kronor och i nästan 40 procent av fallen sker vräkningen för hyresskulder under 10 000 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är bostäderna som klarar prisnedgången bäst

"Tydligare hur amorteringskravet påverkar olika typer av bostäder."

Matilda Larsson

Kl.16:58, 21 februari, 2018

Här är bostäderna som klarar prisnedgången bäst
Foto: Fastighetsbyrån.

De senaste månaderna har priserna på bostäder i Sverige sjunkit.

I en genomgång som Fastighetsbyrån gjort av den senaste prisstatistiken visar att bland annat storleken på bostaden avgör hur mycket priset faller.

Det är villaägare och ägare av större bostadsrätter som har påverkats minst av prisnedgången, enligt Fastighetsbyrån.

För att se hur bostäder i olika storlekar har påverkats har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik ta fram siffror utifrån antal rum. På tre månader har bostadsrätter med ett till tre rum och kök gått ner sju procent medan bostadsrätter med fyra eller fler rum gått ner fem procent.

– Nu när vi ser en relativt kraftig nedgång blir det även tydligare hur amorteringskravet påverkar olika typer av bostäder. De som köper villor och större bostadsrätter har ofta gjort en bostadskarriär och har lägre belåningsgrad och påverkas därmed mindre av amorteringskravet. Och det återspeglas nu alltså i prisutvecklingen, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Många experter har förutspått att mindre lägenheter ska påverkas i högre utsträckning av striktare utlåning och amorteringskrav. Samtidigt kan urbanisering och en benägenhet att trycka ihop oss vara en motvikt, enligt Fastighetsbyrån.

– Vi kan se att många väljer att bo på lite mindre yta både för att de prioriterar ett centralt läge och för att undvika för hög belåning. Det kan vara en förklaring till att mindre lägenheter inte gått ner mer i pris. Dock tror jag tendensen vi ser i siffrorna nu, lägre prisnedgång för större bostäder, kommer att vara starkare och hålla i sig en tid framöver. Att smålägenheter sjunker mest i pris är positivt för förstagångsköpare som vill in på marknaden, fortsätter Johan Engström.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-21-kl-16-44-17

FaktaOm undersökningen: 

Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och bygger på försäljningar till och med januari 2018. Bostadsrätter har delats upp utifrån antal rum;
1, 2, 3 och 4+ rum och kök. Alla försäljningar av bostäder under november-januari har jämförts med föregående tremånadersperiod (3 månader) samt samma period för ett år sedan (12 månader).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför vill vi renovera hemma efter semestern

Många inspireras att göra om hemma efter semesterresan.

Matilda Larsson

Kl.15:58, 20 februari, 2018

Därför vill vi renovera hemma efter semestern
Foto: Public Domain Pictures / Pexels.

Inredningen spelar en avgörande roll när resenärer fattar beslut om var någonstans de ska bo.

Vår kärlek till vackra hem inspireras av världen runt omkring oss och i synnerhet de ställen vi väljer att bo på när vi är på semester.

Enligt en undersökning som reseförmedlingssajten Booking.com har gjort, säger fyra av tio att boendets inredning är den viktigaste faktorn när de väljer boende. Tre av tio säger till och med att de har tillbringat mer tid på boendet än planerat på grund av hur mycket de gillat dess inredning.

Inredningen i semesterboenden inspirerar även mer hälften av resenärerna till att byta inredning när de kommer hem. Bland yngre stiger siffran till 67 procent, det är framförallt att hyra stugor och villor som inspirerar.

För majoriteten av resenärerna, 70 procent, är det viktigt att boendets utseende och atmosfär skiljer sig från hur de har det hemma. Det här gör det enklare för resenärerna att komma ifrån, både fysisk och mentalt, enligt undersökningen.

Livsstilsexperten Will Taylor ger därför praktiska inredningstips som kan hjälpa resenärer att ta semesterkänslan med sig hem.

Fem av Wills bästa tips för semesterkänsla hemma:

1. Förvandla sakerna som du älskade och köpte med dig hem från semestern till centrala delar av inredningen i ditt hem. Till exempel kan du förvandla en korg till en unik matbordslampa eller hänga en matta på väggen bakom sänggaveln för att tillföra färg, mönster och känsla till sovrummet.

2. Om du gillade färgerna som du såg på semestern, men är osäker på hur du ska ta in dem i ditt hem – var inte orolig. Gå igenom alla bilder du tog och allt du köpte (vykort, kläder, accessoarer) och se hur färgmönstret ser ut. Troligtvis har en eller två färger fångat ditt intresse – använd dessa färger när du ska måla om.

3. Handla smart. Du får mer plats med den lokala designen i ditt bagage om du lämnar kvar saker som du kan köpa hemma. Om du till exempel hittar kuddar som du gillar – ta kuddfodralen med dig och lämna kuddarna. En neutral soffa med ett antal färgglada, mönstrade kelimkuddar från en marockansk basar kan direkt ge vardagsrummet en varm och exotisk atmosfär.

4. Även dofter kan föra en tillbaka till semestern. Tyckte du om känslan och lukten av eldstaden i semesterlägenheten? Köp ett doftljus med rökig trädoft, tänd den nästa gång det snöar och låt dig transporteras tillbaka till den mysiga eldstaden.

5. Färg är ett känsloladdat designelement som är perfekt för att återskapa ett minne eller den bästa utsikten från semestern. Och om du älskar färgerna som omger dig kommer du att vilja tillbringa mer tid där. Varför inte måla en blå fondvägg bakom sängen eller i hallen för att påminnas om ditt livs resa till Medelhavet? Det finns otaliga målarguider online som kan hjälpa dig att skapa ett färggrant designelement.

FaktaOm undersökningen: 

Undersökningen beställdes av Booking.com och utfördes av 18 500 personer (fler än 1 000 personer vardera från Storbritannien, USA, Brasilien, Kina, Tyskland, Italien, Spanien, Frankrike, Indien, Singapore och Ryssland samt över 500 personer vardera från Australien, Argentina, Belgien, Kanada, Danmark, Hongkong, Kroatien, Indonesien, Japan, Mexiko, Nederländerna, Nya Zeeland, Sverige, Thailand och Taiwan).

Deltagarna fyllde i en enkät online i november 2017.

Källa: Booking.com.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Byggboom i Kristianstad – kraftig ökning av lägenhetsbyggen

Det råder en byggboom i Kristianstad. Hundratals lägenheter har börjat att byggas och fler är på gång.

Henrik Nordell

Kl.17:05, 19 februari, 2018

Byggboom i Kristianstad – kraftig ökning av lägenhetsbyggen
I Hammar togs det första spadtaget för bostadsrätter förra året. SHH Bostad och NCC bygger. Foto: Henrik Nordell

Förra året påbörjades totalt 50 750 lägenhetsbyggen i landet i flerbostadshus. Cirka hälften av dessa är hyresrätter. Det visar de siffror som Statistiska Centralbyrån nyligen har presenterat. Sedan år 2012 har antalet nybyggen ökat kraftigt och det märks på flera orter i landet.

Kristianstad följer en liknande trend. I en jämförelse mellan år 2015 och år 2017 har antalet påbörjade nybyggen av lägenheter ökat med 97 procent. Från 130 byggstarter till 256 under hela förra året.

LÄS MER: 96 nya hyresrätter ska byggas i Kristianstad

Ett exempel är de åtta-våningarshus som AB Kristianstadsbyggen just nu färdigställer intill Tivoliparken. I juni månad ska de lägenheterna vara klara för inflyttning.

– Så mycket som byggs nu har det inte byggts sedan 1970-talet, sade Patrik Möller, kommunens mark- och exploateringschef, till 24kristianstad under förra sommaren.

Facit visar nu att totalt 616 lägenheter i flerbostadshus har börjat att byggas under de senaste tre åren. Parallellt med det har hundratals villor blivit uppförda.

Exakt hur många av förra årets lägenheter som är hyresrätter har SCB ännu inte sammanställt. Det varierar också kraftigt från år till år. År 2016 var 90 procent av de färdigställda lägenheterna hyresrätter och resterande bostadsrätter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng