Kraftig ökning när småhus får nytt taxeringsvärde

Cirka 2,4 miljoner småhusägare påverkas av den starka prisutvecklingen de senaste åren. Så många berörs i Kristianstad.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.09:07, 14 september, 2017

Kraftig ökning när småhus får nytt taxeringsvärde
2,4 miljoner hus berörs av den ändrade fastighetstaxan. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån.

Snart kommer villaägarna i landet att få ett förslag på ett nytt taxeringsvärde. För småhus beräknas det öka med i genomsnitt 26 procent. Den största ökningen finns i Stockholms län (38 procent) och den lägsta i Blekinge (11%).

– Det är försäljningspriserna på fastighetsmarknaden åren 2014-2016 som avgör nivån på taxeringsvärdena. Prisutvecklingen har varit stark i hela landet under den här perioden, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

En fastighets taxeringsvärde ska motsvara 75 procent av den genomsnittliga värdenivån för liknande fastigheter. Nu kommer småhusägarna få besked via e-tjänst eller pappersblankett.

I Kristianstad är det tusentals fler villaägare som nu kommer upp till taket på  7 412 kronor i fastighetsskatt. I år var det 10 162 husägare som fick betala ett lägre belopp. Nästa år är det endast 7 755 villaägare i Kristianstad som får betala mindre än de cirka 7 400 kronorna i skatt. Förklaringen är att husen ökar i värde.

– De allra flesta får ett förslag till beslut om nytt taxeringsvärde. Om alla uppgifter stämmer behöver man inte göra något, och ger därmed sitt tysta godkännande, säger Jerker Wesslén.

Den sista dagen för att deklarera eller ändra i förslaget är den 1 november.

FaktaGenomsnittlig förändring av taxeringsvärdet:

Stockholm, 38%
Uppsala, 30%
Södermanland, 30%
Östergötland, 30%
Jönköping, 22%
Kronoberg, 17%
Kalmar, 17%
Gotland, 22%
Blekinge, 11%
Skåne, 18%
Halland, 25%
Västra Götaland, 27%
Värmland, 16%
Örebro, 26%
Västmanland, 31%
Dalarna, 23%
Gävleborg, 22%
Västernorrland, 23%
Jämtland, 15%
Västerbotten, 29%
Norrbotten, 28%

Riket: 26%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vit måndag – en motpol till köphetsen

Ett svenskt företag har skapat den nya trenden som ett alternativ. "Är här för att stanna".

Matilda Larsson

Kl.12:31, 20 november, 2017

Vit måndag – en motpol till köphetsen
Foto: Repamera.

Henning Gillberg har tillsammans med Sofie Olsson startat kampanjen White Monday som infaller den 20 november 2017.

Tillsammans driver de företaget Repamera som är ett e-serviceföretag som hjälper kunder att laga kläder. Du kan läsa mer om Repamera i intervjun som 24Malmö nyligen gjorde här.

Syftet med White Monday är att vara en motpol till Black Friday som i år infaller den 24 november, då många butiker har stora reor för att locka till konsumtion.

Flera svenska företag har startat ett samarbete med Repamera för att uppmärksamma den vita måndagen. Bland annat Sellpy, Myrorna, Karma, Hygglo, K-märkt och Flow Cup är samarbetspartners för White Monday.

Kampanjen White Monday startades upp på bara två veckor men har redan hunnit få stort genomslag.

– Vi var på TV4s Nyhetsmorgon i morse och efteråt kom Alice Bah Kuhnke fram och sa att hon tyckte det var en jättekul idé, sa Henning Gillberg till 24Malmö tidigare i dag.

Hur tror du att White Monday kommer utvecklas i framtiden?
– Jag tror det är här för att stanna. White Monday vill ge konsumenter ett alternativ till att köpa nytt. Folk gillar detta. Nästa år kommer det vara ännu större, säger Henning Gillberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss

Skadedjuren har blivit mycket mer resistenta. Samtidigt har utryckningarna för sanering av vägglöss ökat dramatiskt de senaste åren.

Matilda Larsson

Kl.19:23, 15 november, 2017

Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss
Foto: Press / Nomor.

Nyligen rapporterade 24Malmö och 24Halmstad om den höga aktiviteten av vägglöss på flera håll i landet just nu.

Nu visar statistik att antalet utryckningar för sanering av vägglöss i Sverige har ökat med över 400 procent de sex senaste åren, som Hem & Hyra först rapporterade om.

Det är framförallt vår ökade reslust som ligger bakom antalet ökade saneringar. Problemet är inte att krypen är vanligare utomlands, utan att vi under semestern väljer att bo på platser där många andra också sover, menar Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex enligt Hem & Hyra.

Samtidigt överlever vägglöss 400 000 gånger högre koncentration av gift i dag jämfört med för 70 år sedan, enligt Nomor.

Det är bland annat genom att krypa in i resväskor, ryggsäckar och begagnade möbler som vägglöss kan förflytta sig från hem till hem, enligt Anticimex hemsida.

Vägglöss livnär sig på att suga blod från människor. Under dagen lever de i springor i sängbottnar eller möbler och under natten kommer de fram för att äta.

Likt myggor kan symptomen för ett bett från vägglöss skilja sig från person till person. Vissa märker knappt att de har blivit bitna medan andra utvecklar en allergisk reaktion genom klåda och svullnad.

När 24Malmö tidigare pratade med Mikael Östh, gruppchef för skadedjur på Anticimex i Kalmar län berättade han följande:

– Man kan se en trendökning till exempel när det är semesterperiod och vi reser, när skolorna drar igång och när studenter flyttar. De drabbar alla i samhället, säger Mikael Östh.

Man kan inte bli av med vägglöss själv, utan det är viktigt att kontakta professionell skadedjursbekämpning om man upptäcker att man har vägglöss hemma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är vanligaste fulspolningen i toastolen

Så här mycket skräp slänger vi svenskar i toaletten varje år. "Onödig påfrestning på våra avlopp".

Matilda Larsson

Kl.15:55, 15 november, 2017

Här är vanligaste fulspolningen i toastolen
Foto: Creative Commons.

Ordet fultorka betyder att torka sig själv, eller någon annan med något annat än toalettpapper efter toalettbesök, skriver NSVA.

Enligt en undersökning om fultorkarvanor som branschorganisationen Svenskt Vatten har gjort är hushållspapper den vanligaste fultorkningen i Sverige.

Enligt undersökningen spolar vi ner skräp motsvarande sju hushållspappersrullar per person och år.

Det innebär att med en befolkning på över tio miljoner, spolas det ner skräp motsvarande över 70 miljoner hushållspappersrullar varje år.

På andra plats kommer pappersnäsdukar. Våtservetter, servetter och pappershanddukar är några andra vanliga metoder som också används.

Det är Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, NSVA, som vill uppmärksamma svenskarna inför Världstoalettdagen den 19 november.

– Från NSVA:s två största avloppsreningsverk Öresundsverket i Helsingborg och Lundåkraverket i Landskrona fraktas sammanlagt 300 ton fulspolat skräp i containrar varje år. Från Helsingborg går det en container i veckan, från Lundåkraverket en container i månaden, säger Pär Gustafsson, chef för avdelning avloppsrening på NSVA.

Den vanligaste anledningen till att det slängs annat papper än toalettpapper i toalettstolen är att toalettpappret är slut. Det löser vi oftast genom att fultorka oss med hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten.

Istället menar NSVA att hushållspappret bör slängas i papperskorgen.

– Många känner inte till att det bara är toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner. Annat papper är en onödig påfrestning på våra avloppssystem eftersom det kan orsaka både stopp och översvämningar, säger Pär Gustafsson.

Det är inte bara fel sorts papper som slängs i toastolen.

– Vi hittar tyvärr alltifrån trasor och dambindor till kalsonger och hårbollar i våra pumpstationer. Våra drifttekniker får väldigt ofta larm om stopp vilket innebär att de måste åka ut och ta bort det som har orsakat stoppet, säger Per Gustafsson.

 

FaktaMer statistik från Svenskt vattens undersökning

Hälften (46 procent) av svenskarna har fultorkat sig.

Svensken fultorkar sig i snitt 2,11 gånger i månaden.

Vanligaste fultorkningen är hushållspapper.

Undersökningen visar att sju av tio spolar ned det de fultorkar sig med.

En tredjedel av svenskarna känner inte till att hushållspapper inte löses upp i vatten som toalettpapper gör.

Svenskarna spolar ned våtservetter fyra (3,78) gånger i månaden. Detta är vanligare bland småbarnsföräldrar, där man spolar ned våtservetter 5,64 gånger i månaden.

Källa: NSVA.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN

Här är kommunens populäraste bostäder

Här är bostadsannonserna i Kristianstads kommun som drog flest besökare på Hemnet i förra veckan.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.15:54, 12 november, 2017

Här är kommunens populäraste bostäder
En villa i Åhus drog flest besökare i förra veckan.

0447d57c-4011-4ff1-972e-2dc2a3639159

1. Majvivestigen, Åhus. Utgångspris: 2 495 000 kronor.
Foto: Mäklarhuset/Hemnet.
Enplansvilla på 150 kvadratmeter, placerad på lugnt läge med närhet till natur. Separat sovavdelning med tre sovrum. Utvändigt finns en lättskött tomt samt en jacuzzi. Här kan du läsa hela annonsen.

LÄS MER: Då startar försäljningen av lägenheterna

23884450

2. Gullyckeskärsvägen, Oppmanna. Utgångspris: 795 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
En fyra rum stor 1,5-plansvilla. Utvändigt finns en rymlig, stensatt altan samt en stor trädgård med flera fruktträd. Litet uthus finns också på tomten. För att se hela annonsen klickar du här.

vetevagen-5_yoijab

3. Vetevägen, Helgedal, Kristianstad. Utgångspris: 1 995 000 kronor.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Hemnet.
Enplansvilla på 86 kvadratmeter, där den nuvarande ägaren gjort renoveringar. På baksidan finns inglasat uterum och trädäck. Garaget erbjuder möjligheter att utveckla huset. Här hittar du annonsen.

c34ebbc3-f2a2-41bd-ab23-ad490f7d7d65

4. Karavellvägen, Åhus. Utgångspris: 2 650 000 kronor.
Foto: Mäklarhuset/Hemnet.
Enplansvilla som byggdes 2009 och ligger nära såväl idrottsplats som gång- och cykelvägar. Genomtänkt planlösning med tre-fyra rum. Baksidan löper ut i ett grönområde. Hela annonsen ser du här.

23912613

5. Västra Boulevarden, Kristianstad. Utgångspris: 2 450 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
En våning mitt i centrala Kristianstad. Lägenheten är på 104 kvadratmeter med en bra planlösning och enligt mäklaren ”en härlig rymd”. Totalt är där 4,5 rum i våningen. Hela annonsen hittar du här.

sfdfe06b6052c9f4736b10633f19adfb058_x

6. Kung Knuts Väg, Vä. Utgångspris: 1 450 000 kronor.
Foto. HusmanHagberg/Hemnet.
En 1,5-plansvilla som även har en inredd källare. Boarean är på 100 kvadratmeter med biarea på 60 kvadratmeter. Flera uteplatser finns i trädgården. För hela annonsen går du in här.

sfdd621d38260c143658463613d7fddb447_520x520

7. Harastorpsvägen, Djurröd. Utgångspris: 2 295 000 kronor.
Foto: Dansk Ejendoms Consult/Hemnet.
En gård utanför Djurröd vars boarea är på 232 kvadratmeter och en biarea på 164 kvadratmeter. Hela åtta rum finns i villan som är i visst behov av reparationer. Hela annonsen hittar du här.

9a099600-b80b-11e7-8b51-e78c94710c7e

8. Framnäsvägen, Gärds Köpinge. Utgångspris: 1 850 000 kronor.
Foto: Hemnia Fastighetsförmedling/Hemnet.
Enplansvilla på fritt läge, med naturen som närmsta granne. Själva villan är på 152 kvadratmeter med fyra rum medan tomtarean ligger på hela 9 524 kvadratmeter. Här kan du läsa hela annonsen.

e24696a0-bee3-11e7-8a28-cd181e23d893

9. Lagerlyckevägen, Tollarp. Utgångspris: 2 175 000 kronor.
Foto: Mårtensson Mäklare/Hemnet.
En Åhusvilla som byggdes 1978 och ligger på 170 kvadratmeter, med sex rum. Fräscht kök och badrum samt ett bygglov med ritning för ett uterum. Hela bostadsannonsen finner du här.

sorvangsgatan

10. Sörvångsgatan, Önnestad. Utgångspris: 2 225 000 kronor.
Foto: Mäklarringen/Hemnet.
Stor familjevilla med upp till sju stycken sovrum, då källarvåningen är renoverad. I anslutning till uteplatsen finns även ett uterum. Även vidbyggt garage i fint skick. Här läser du hela annonsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Se upp: Gnagarinvasionen är här

Hål som är sex millimeter stora räcker för att djuren ska ta sig in hemma. "De knaprar på allt".

Matilda Larsson

Kl.16:58, 10 november, 2017

Se upp: Gnagarinvasionen är här
Foto: Pexels.

Under senhösten tar den naturliga födan slut för de möss som lever ute i naturen. Värme, mat och skydd lockar därför in mössen till våra hem, bilar och fritidshus.

Den risk som mössen utgör är framförallt att de tuggar sönder allt de kommer åt.

– De knaprar på allt. Det ligger i deras naturliga beteende. Deras tänder växer hela livet och därför måste de gnaga för att hålla dem vassa, säger Mikael Östh, gruppchef för skadedjur på Anticimex.

Bland annat kan mössen tugga av elkablar och diskmaskinslangar, vilket kan ställa till med kortslutningar och vattenläckor.

Möss kan ta sig in genom 6 millimeter stora hål, vilket är som diametern på en penna. Därför är det svårt att skydda sig, men det finns saker man kan göra själv.

– Se över ventilation och se till att det finns insektsgaller i metall. Kolla efter håligheter genom fasaden, säger Mikael Östh.

Ett annat tips är att ha gräset kortklippt längs husfasaden och att undvika buskar och klätterväxter nära fasaden.

– Möss har torgskräck, de tycker inte om stora öppna ytor. De är rädda för hot från ovan så därför minskar man risken för att de tar sig in genom att ta bort deras naturliga skydd nära fasaden, säger Mikael Östh.

Äger man en kompost, bör man också undvika att slänga mat där.

– Mat vill vi inte ha på en kompost. Det är ett smörgåsbord för mössen. Många lägger tyvärr både äggskal och kaffesump i komposten men de luktar ju gott och då drar det till sig mössen.

Mikael Östh tipsar även vad man kan göra om man äger fritidshus.

– Lämna inte för mycket torrvaror. Plocka undan pastan som håller till nästa år. Mössen känner doften och de springer dit.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng