IFK Kristianstad - OV Helsingborg

Forna IFK-trion var tillbaka i arenan

När OV Helsingborg gästade Kristianstad Arena fanns tre Kristianstadskillar med i bortalaget. "Det är jätteroligt att vara tillbaka”, säger Oskar Cosmo.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:02, 14 september, 2017

Forna IFK-trion var tillbaka i arenan
Oskar Cosmo är en av tre ex-IFK:are i Helsingborg. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Nykomlingen OV Helsingborg kammade noll mot IFK Kristianstad under onsdagskvällen, då man förlorade med sex bollar och slutresultatet 24-30. I Helsingborg fanns inte mindre än tre stycken före detta IFK Kristianstad-lirare.

– Det var häftigt att vara tillbaka och jättehäftigt välkomnande man får. Sen är det klart att det är tungt att möta IFK Kristianstad. Det är inte många lag som kommer med det trycket i andrafasen. De är tunga att möta och man blir trött på plan, det är mycket springande. Det var tufft men jag tycker ändå vi står upp okej. Vi gör vad vi kan och håller huvudet högt hela matchen, säger 21-årige Oskar Cosmo, som är en av tre Helsingborgsspelare med ett förflutet i IFK.

LÄS MER: Målvaktstalang debuterade för IFK

Just Oskar Cosmo lämnade IFK Kristianstad inför förra säsongen, men har fortsatt starka band till klubben, då pappa Johan är ordförande i klubben.

Hur speciellt var det med tanke på pappa och familjerelationen?
– Ha, det är inte så speciellt. Vafan, han har inget med det sportsliga att göra. Han sitter bara och snackar, skojar Oskar Cosmo.

Att den Näsbyfostrade mittsexan är ihågkommen i Kristianstad gick inte att ta miste på, då banderollen ”Cosmo Power” var upphängd i Kristianstad Arena.

– Det är väl något som lever kvar sen tiden här. Den var uppe redan då när jag spelade här, så det är väl något som lever kvar.

Trodde du att den skulle sitta kvar nu?
– Nej, det gjorde jag inte. Det gjorde jag inte.

Märkte du det direkt?
– Ja, jag såg den när vi kom, det gjorde jag faktiskt.

Vad tänkte du då?
– Det är klart att det är kul att fortfarande vara omtyckt här. Nu är det ändå en hel säsong sen jag var här sist. Då har man väl ändå satt nån form av avtryck. Så det är bara kul. Det är säklart jättehärligt att komma hit. Det är så mycket folk jag känner och tycker om, så det är jätteroligt att vara tillbaka och få träffa alla.

Förutom Oskar Cosmo spelar även de två före detta IFK Kristianstad-spelarna Oskar Hansson och Linus Nilsson numera i OV Helsingborg, den sistnämnde stod för sju mål mot den forna klubben och prisades som matchens lirare i bortalaget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nio(!) lokala spelare till U18-landslaget

Både IFK Kristianstad och Åhus Handboll har spelare kallade till U18-landslaget.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.13:27, 23 januari, 2018

Nio(!) lokala spelare till U18-landslaget
IFK Kristianstad-spelarna Evon Mohlin och Valter Chrintz är två av de nio lokala spelarna som är uttagna. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

Förbundskapten Dennis Sandberg inventerar de största talangerna inför sommarens U18-EM. Sedan tidigare har ett träningsläger för 32 spelare hållits i Märsta – och nu har ytterligare 64 spelare kallats till träningsdagar i Alingsås och Ystad.

Inte mindre än nio spelare från IFK Kristianstad och Åhus Handboll är kallade till landslagssamlingen. Den 12 februari åker Erik Aronsson (IFK Kristianstad), Hugo Svensson (IFK Kristianstad), Olle Hägneryd (Åhus Handboll) och Valter Chrintz (IFK Kristianstad) till Ystad för en träningsdag.

LÄS MER: Åhus-spelare uttagen i U17-landslaget

Dagen efter, den 13 februari, är det så dags för fem andra lokala förmågor. Till den andra träningsdagen i Ystad har nämligen Emil Duvander (Åhus Handboll), Evon Mohlin (IFK Kristianstad), Filip Olsson (Åhus Handboll), William Bengtsson (IFK Kristianstad) och Zoran Bosic (Åhus Handboll) kallats.

När P00/01-landslaget förra året spelade sin två första turneringar fick tre av de ovan nämnda spelarna chansen. Medan Valter Chrintz och Hugo Svensson tog plats i den första truppen fanns Emil Duvander med i den andra.

FaktaDe är uttagna till U18-landslagets träningsdagar:
Emil Duvander, Åhus Handboll, Högersex.
Erik Aronsson, IFK Kristianstad, Vänstersex.
Evon Mohlin, IFK Kristianstad, Nio meter.
Filip Olsson, Åhus Handboll, Nio meter.
Hugo Svensson, IFK Kristianstad, Nio meter.
Olle Hägneryd, Åhus Handboll, Vänstersex.
Valter Chrintz, IFK Kristianstad, Högersex.
William Bengtsson, IFK Kristianstad, Nio meter.
Zoran Bosic, Åhus Handboll, Nio meter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succé för IFK-stjärnan – i ödesmatchen

Lagergren målbäst när Sverige slog Serbien: "Har allting att vinna"

André Eriksson

André Eriksson

Kl.20:07, 14 januari, 2018

Succé för IFK-stjärnan – i ödesmatchen
Albin Lagergren.

IFK Kristianstads landslagsstjärna Albin Lagergren blev målbäst när Sverige besegrade Serbien med 30–25 i gruppspelets andra match i handbolls-EM.

Högernian mäktade med fem fullträffar i ödesmatchen.

Härnäst väntar ett möte mot hemmanationen och storfavoriten Kroatien i gruppspelets sista match, som går på tisdag.

– Det ska bli väldigt roligt att möta Kroatien på deras hemmaplan och det känns som att vi har allting att vinna, säger Albin Lagergren i TV3:s direktsändning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Handbolls-EM

Lagkamraterna möter varandra: ”Kul och spännande”

I kväll ställs IFK Kristianstad-profilerna mot varandra. ”Det blir kul och spännande men samtidigt tufft”, säger Olafur Gudmundsson.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.06:53, 12 januari, 2018

Lagkamraterna möter varandra: ”Kul och spännande”
IFK-kaptenen ställs i kväll mot sina svenska klubbkompisar. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Kvällens EM-premiär mellan Sverige och Island blir även en match mellan flera stycken kompisar och lagkamrater på klubbnivå. En stark IFK Kristianstad-koppling finns naturligtvis också.

Medan Albin Lagergren och Philip Henningsson är IFK-representanter i blågult återfinns Arnar Freyr Arnarsson och Olafur Gudmundsson på andra sidan i premiären, då IFK-duon är en del av den isländska EM-truppen.

LÄS MER: Mästerskapsdebutanten: ”Ska försöka ta chansen”

– Det är bara spännande. Vi möter Sverige i första och det är extra kul. Man känner igen många av spelarna, då man har spelat med några och mött rätt många. Det blir kul och spännande men samtidigt tufft, säger IFK Kristianstad-kaptenen Olafur Gudmundsson inför mötet med Sverige.

Hur ska det bli att möta lagkamraterna från IFK?
– Det är kanske lite konstigt när man kollar på video innan matchen, men när det väl sen drar igång tänker man inte så mycket på det. Då är det bara handboll. Man får kolla på laget istället för individuellt och märker man att nåt fungerar bra så fortsätter man med det. Att det är mina kompisar spelar inte så stor roll. Det är bara en handbollsmatch.

Då mittnian spelat med eller mot en stor del av den svenska truppen faller det sig naturligt att han bidrar med information, för att Island ska kunna besegra Sverige.

– Vi mötte Sverige i två matcher på Island för inte så länge sen. Så vi har kollat dem och kollat matcherna mot Ungern. Vi har rätt bra koll och det är det vi kollar på som mest spelar roll. Men om jag, Arnar eller vem som helst har extra tips får man diskutera med förbundskaptenen. Det är några som spelat med varandra i Tyskland också. Så vi delar information om vi vet nånting, absolut.

Medan Sverige EM-genrepat med att besegra och kryssa mot Ungern har det varit desto tuffare för Island. Uppladdningen avslutades nämligen med en storförlust mot regerande Europamästarna Tyskland.

– Vi hade det tufft. Fick inte till något försvar och var sega. Det var ingen bra handboll och vi hade mycket att jobba på. Men nu har vi haft en vecka och mycket träningar att fila på det vi ville. Det gjorde vi till och med på träningen i dag (läs i går). När det nu drar igång står det 0-0 och alla har lika många poäng. Vi fick lära oss att det inte var bra mot Tyskland men tänker att det inte har så mycket betydelse. Det var en träningsmatch och den räknas inte, men vi vill spela bättre.

Även om Olafur Gudmundsson är medveten om att Island hamnat i en tung grupp – med ett Sverige på uppgång, hemmanationen Kroatien och ett högst kompetent Serbien – är målsättningen solklar för Island.

– Vi ska komma vidare från gruppen. Det är vår första målsättning. Så enkelt är det. Men det är lättare sagt än gjort. Därför får vi börja redan i morgon (läs i dag) med att plocka poäng. Vi får se hur det går och vilken väg vi tar, men det är vår första målsättning.

Matchen mellan Sverige-Island har avkast klockan 18:15 i kväll.

FaktaIFK Kristianstad-bekantingar i EM 2018:
Sverige: Albin Lagergren (2013-), Fredric Pettersson (2013-2016), Jerry Tollbring (2014-2017) och Philip Henningsson (2016-).
Island: Arnar Freyr Arnarsson (2016-) och Olafur Gudmundsson (2012-2014 & 2015-).
Norge: Christian O´Sullivan (2014-2016), Joakim Hykkerud (2011-2012) och Kristian Björnsen (2014-2016).
Ungern: Iman Jamali (2015-2016).

Även Nebojsa Simic (Montenegro) var uttagen men fick enligt Handbollskanalen lämna återbud efter skada. Tim Sörensen (Danmark) fick på onsdagen beskedet att han får lämna den danska truppen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Handbolls-EM

Mästerskapsdebutanten: ”Ska försöka ta chansen”

IFK Kristianstads Philip Henningsson kliver på fredag in i sitt första mästerskap. ”Jag ska försöka ta chansen när jag får den”, säger vänsternian.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.18:00, 11 januari, 2018

Mästerskapsdebutanten: ”Ska försöka ta chansen”
Philip Henningsson, 22, är en av tre mästerskapsdebutanter i Sverige. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

I morgon drar så det 13:e Europamästerskapet för herrar igång. Först ut i turneringen är Sverige som möter Island i premiären.

Den svenska truppen består utav fyra stycken spelare med IFK Kristianstad-kopplingar. De förra IFK-spelarna Fredric Pettersson och Jerry Tollbring samt de nuvarande IFK-lirarna Albin Lagergren och Philip Henningsson. För den sistnämnde – med blott sex landskamper under bältet – blir det mästerskapsdebut.

LÄS MER: Henningsson om EM-platsen: ”Något man drömt om”

– Det blir spännande. Ett nytt steg liksom. Nåt man sett framemot ett tag nu, under den senaste tiden. Så det ska bli kul. Det är nåt man drömt om sen man var liten, så det ska bli häftigt, säger Philip Henningsson när 24Kristianstad når honom nere i värdnationen Kroatien.

Har det märkts av att man är debutant?
– Nej, det tycker jag inte. I laget är det bra killar allihopa, så man kommer ganska snabbt in i det. Det är mest att man inte känner alla lika bra, som de känner varandra. Men det går ganska snabbt att komma in i det. Så det märks inte nåt speciellt tycker jag.

Vänsternian från Hörby betonar att den svenska mixen ser bra ut. Där det unga laget trots allt innehåller spelare med erfarenhet från toppnivå såväl som nyare förmågor. Likt många andra är dock Philip Henningsson inställd på ett tufft gruppspel – som det så ofta är när det vankas mästerskap.

– Det är en tuff grupp. I ett EM finns det inga dåliga lag. Vi har ju hamnat i en grupp med bara bra lag. Island har många kvalitetsspelare och sen är det Serbien och Kroatien.

– Serbien har säkert mycket folk med sig när de möter oss och har väldigt duktiga spelare på många positioner. De är rutinerade. Kroatien är hemmanation och har inget dåligt lag de heller. Det är världsstjärnor på de flesta positionerna. Det är en väldigt tufft grupp men vi har ett bra lag vi också. Jag tror vi ska kunna vara med och ta oss vidare.

Vad har ni för målsättning inför mästerskapet?
– Vi har väl inte satt upp nån exakt målsättning. Det har vi inte gjort och det vet jag inte om vi kommer göra exakt. Utan vi vill vinna varje match vi spelar. Det är inte så mycket konstigare än så. Vi går för att vinna när vi väl spelar, säger 22-åringen.

Men vad är rimligt att förvänta sig av er då?
– Svårt att säga. Som jag sa är det en tuff grupp. Är vi på topp tror jag vi kan vinna över de flesta lagen. Men är vi i sämre slag kan vi nog förlora mot de flesta lagen i gruppen också. Så det är svårt att säga. Vi hoppas först och främst på att ta oss till mellanrundan. Sen får man se hur många poäng man tar med sig, vilka man får möta och så.

Vad har du för personliga målsättningar?
– Jag vet inte om jag har några extrema. Jag är ganska ny och har inte varit med jättemycket. Så jag säger inte att jag förväntar mig extremt mycket speltid. Utan jag ska försöka ta chansen när jag får den och göra det bra då. Förhoppningsvis leder det till att jag får spela lite mer. Det är de målsättningarna som man kan ha, när man varit med så pass lite som jag har.

I fredagskvällens premiär ställs så Philip Henningsson mot några bekanta ansikten. På andra sidan, i det isländska laget, står nämligen lagkompisarna Olafur Gudmundsson och Arnar Freyr Arnarsson.

– Det är väl lite speciellt, det är det. Men efter ett tag, när matchen börjat, tror inte man tänker på det så jättemycket. Utan då är det som vilken match som helst. Sen är det klart att det i början kommer vara ovant att se dem på andra sidan.

Vad har ni sagt inför matchen, när du pratat med Olafur och Arnar?
– Vi har väl inte pratat så himla mycket om det egentligen. Fram till vår sista match med Kristianstad var det fokus på det. Sen åkte de ganska direkt efter det. Sen har man inte träffat dem förrän nu, när de kom fram här. Så vi har inte pratat så mycket om matchen direkt.

Det nordiska derbyt har avkast klockan 18:15 på fredag och sänds i TV3.

FaktaIFK Kristianstad-bekantingar i EM 2018:
Sverige: Albin Lagergren (2013-), Fredric Pettersson (2013-2016), Jerry Tollbring (2014-2017) och Philip Henningsson (2016-).
Island: Arnar Freyr Arnarsson (2016-) och Olafur Gudmundsson (2012-2014 & 2015-).
Norge: Christian O´Sullivan (2014-2016), Joakim Hykkerud (2011-2012) och Kristian Björnsen (2014-2016).
Ungern: Iman Jamali (2015-2016).

Även Nebojsa Simic (Montenegro) var uttagen men fick enligt Handbollskanalen lämna återbud efter skada. Tim Sörensen (Danmark) fick på onsdagen beskedet att han får lämna den danska truppen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

ifk kristianstad

IFK värvar isländsk stortalang – nobbade Bundesliga

Den isländske högernian Teitur Örn Einarsson, 19, är klar för IFK Kristianstad.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.17:39, 9 januari, 2018

IFK värvar isländsk stortalang – nobbade Bundesliga
Pressfoto, IFK Kristianstad.

IFK Kristianstad värvar den isländske talangen Teitur Örn Einarsson, 19. Högernian har skrivit på ett tvåårskontrakt med mästarlaget – som börjar gälla först efter den nuvarande säsongen (juli 2018).

Teitur Örn Einarsson hade anbud från klubbar i både Danmark och Tyskland, men valet föll till slut på IFK Kristianstad.

– Vi är väldigt glada att Teitur valde att komma till oss, trots anbud och förfrågningar från Bundesligaklubbar. Han är oerhört talangfull och målfarlig vilket vi säkert kommer att se prov på kommande säsonger, säger IFK Kristianstads sportchef Jesper Larsson till klubbens hemsida.

Så här beskriver Jesper Larsson sitt nyförvärv:

– Teitur är skottstark, explosiv och har bra blick så det passar perfekt in i vår filosofi. Bakåt spelar han tvåa. Den här värvningen ligger helt i linje med hur vi jobbar. Talangfulla och träningsvilliga spelare med målsättningen att bli bäst, säger sportchefen.

Den isländske talangen får stora skor att fylla. Efter säsongen lämnar, som bekant, landslagsstjärnan Albin Lagergren IFK Kristianstad och högerniopositionen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng