De rödgröna vill ge fler unga gratis sjukvård – ”ansvarslöst” enligt oppositionen

Fler ungdomar ska få gratis vård. Det är målet när de rödgröna lägger en nytt förlag. "Direkt ansvarslöst" menar oppositionen.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:56, 14 september, 2017

De rödgröna vill ge fler unga gratis sjukvård – ”ansvarslöst” enligt oppositionen
Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Det rödgröna styret i Region Skåne, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, föreslår nu att höja gränsen för fri sjukvård i Skåne. I dag får alla under 18 gratis sjukvård, men nu vill man höja den gränsen till 20 år.

– Det är viktigt att ungdomar som behöver vård inte avstår från att söka av ekonomiska skäl. Tröskeln ska vara så låg som möjligt. När vi nu höjer åldersgränsen för slopade avgifter hoppas vi att fler söker sig till vård i tid, säger Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Men det är inte alla partier som stöttar förslaget. Direkt efter De Rödgrönas pressmeddelande släppte Liberalerna en replik.

– Istället för att se till att våra sjuka medborgare garanteras rätt vård i rätt tid, vill de rödgröna satsa de pengar vi har på att göra det gratis för en generellt frisk grupp. Det skulle jag kalla provocerande och direkt ansvarslöst, säger Gilbert Tribo (L) oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Om reformen går igenom kommer den kosta 10 miljoner kronor per år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åkte fast i bedrägerihärva – utvisning väntar

Männen döms för de uppmärksammade bedrägerierna.

Robert Rosén

Kl.15:05, 23 februari, 2018

Åkte fast i bedrägerihärva – utvisning väntar
Tingsrätten har dömt männen till fängelse och utvisning. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

I mitten av september häktades fyra män, då de var misstänkta för grovt bedrägeri. Sedan dess har männen omhäktats gång på gång, innan ett åtal kunde väckas. I förra veckan avslutades rättegången och på fredagen kom så domen mot de fyra männen.

Kristianstads tingsrätt dömer samtliga män, som är i 34-43-årsåldern, för sex fall av grovt bedrägeri och ett försök till grovt bedrägeri. Däremot frias männen från åtalet för två försök till grovt bedrägeri den 14 september, då tingsrätten inte anser att försökspunkten var nådd där.

LÄS MER: Män fortsatt häktade efter bedrägerihärva

Det var under juli-september som de fyra männen vid tre tillfällen flög till Sverige. Under falska identiteter hämtade de sedan ut personbilar från uthyrningsfirmor runt om i Sverige. Flera av bilarna fördes sedan utomlands, efter att männen antingen bytt eller skyltat om registreringsskyltarna.

Bedrägerierna tog sitt slut den 14 september, då männen greps vid Hertz i Kristianstad. Det hela nystades upp efter det att bilhandlare runt om i Sverige lagt märke till att bilderna på ID-handlingarna liknande varandra. De varnade då varandra och när bilen i Kristianstad skulle hämtas ut befann sig polis på platsen och omhändertog männen.

Genom analys har det slagits fast att handlingarna till en av identiteterna männen använt är förfalskad. Då passnumret är densamma på de andra identiteterna anser Kristianstads tingsrätt att det är utrett att även de är förfalskade.

Det är även klarlagt att en av de 40-åriga männen hämtat ut bilarna med falska identiteter. Vid gripandet bar han handlingar till de analyserade handlingarna. Likheten i fotografierna på alla identiteter och 40-åringen, samt det faktum att han vistats i Sverige vid tidpunkten, gör att tingsrätten anser det fastslaget att han hämtat ut bilarna.

De tre andra männen har visserligen inte hämtat ut bilarna men bevisningen är stark för att männen varit delaktiga. Någonting som grundar sig i att männen rest ut och in ur Sverige tillsammans, vistades i Sverige vid brottstillfällena, mobilsökningar och mobilbilder av bilarna och firmorna samt att de greps i närheten av Hertz i Kristianstad.

Vad gäller påföljd har Kristianstads tingsrätt bestämt den till två års fängelse för samtliga män. Då det antas att männen kommer göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet kommer de även att utvisas från Sverige. Återreseförbudets längd har bestämts till tio år.

Männen ska även betala skadestånd för de sex grova bedrägerierna. Skadestånd betalas ut till nio parter, bestående av uthyrningsfirmor och försäkringsbolag. Det totala skadeståndsbeloppet överstiger 1,3 miljoner kronor, där det högsta skadeståndet ligger på strax över 260 000 kronor.

Tre av de fyra männen har förnekat samtliga gärningar, utan förklarat att de varit i Sverige som turister. Den 40-årige man som hämtade ut bilarna valde däremot att inte ange någon inställning till bedrägeriförsöken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Så blir domen efter höstens väpnade rån

I dag kom domen mot de fyra män som misstänks för flera väpnade rån i Kristianstad.

Henrik Nordell

Kl.14:13, 23 februari, 2018

JUST NU: Så blir domen efter höstens väpnade rån
Idag föll domen mot de fyra män som stod åtalade för rånen mot Sturebröd, Ica-butiken i Färlöv samt Hesslegatans Kök och Bar.

Fyra män mellan 19-22 år gamla åtalades den 5 februari misstänkta för flera väpnade rån i Kristianstad. Under september månad år 2017 har de i olika grupperingar genomfört två grova rån samt ett försök till grovt rån. Det uppmärksammades stort under hösten då flera verksamheter drabbades på kort tid.

I dag kom domen från Kristianstads tingsrätt. De dömer samtliga till längre fängelsestraff.

LÄS MER: EXTRA: Så avslöjades rånarna som satte skräck i Kristianstad

Den 22-åriga mannen erkände i polisförhöret att han medverkat i rånet mot ICA Nära i Färlöv, men ändrade sig i rättegången. Han ska bland annat ha riktat en pistol och hotat butikspersonalen. Åklagaren yrkade att han skulle dömas till tio års fängelse för grovt rån, vapenbrott, grov stöld och häleri. Han döms nu till tre års fängelse.

19-åringen har enligt åtalet också erkänt det väpnade rånet mot Ica-butiken. Han ska ha kört själva flyktbilen, men misstänkts inte för något av de ändra rånen. Nu döms han till ett år och fyra månader i fängelse.

En av 20-åringarna åtalades för det grova rånet mot Ica-butiken den 18 september. Han ska ha riktat ett bräckjärn mot personalen. Vid rånet mot Hesslebaren den 2 september ska han ha hotat med en hammare. Där fick gärningsmännen med sig kontanter och en mobiltelefon. Han döms till två års fängelse.

Den andra 20-åringen åtalades efter att ha hållit vakt utanför Hesslebaren. Han ska även ha medverkat vid rånförsöket mot Sturebröd den 9 september. Tillsammans med 22-åringen tog de sig in maskerade via källaren. Där mötte de personal, varav en blev bakbunden. För honom slutar det nu också med två år i fängelse.

Domen beskriver i detalj vilken typ av bevisning tingsrätten lagt vikten vid. En pistol som hittades vid en husrannsakan användes exempelvis vid rånet mot Hesslebaren. Mobiltelefoner har spårats och polisen har sett att gärningsmännen befunnit sig nära brottsplatserna vid de aktuella rånen.

På övervakningsfilmer blir rånarna igenkända på grund av särskida kännetecken. Man hittar också kläder som använts vid rånen hemma hos en av gärningsmännen. Minst tre av männen är edsan tidigare dömda för olika typer av brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Det händer i Kristianstad i helgen

Lyxkryzzningen är tillbaka, familjelördag arrangeras och AllEttan ska avgöras. Här är helgens evenemang i Kristianstad.

Robert Rosén

Kl.14:00, 23 februari, 2018

Det händer i Kristianstad i helgen
KIK:s öde avgörs och Lasse Sigfridsson gästar lyxkryzzningen. Foto: Arkiv & Bildbyrån.

Lördag 24 februari:
10:00, Kulturkvarteret – Familjelördag
En ny familjelördag väntar, fullspäckad med aktiviteter. Pyssel, sagostund och musikföreställning står på agendan. Pågår fram till klockan 15:00.

12:00, Galleria Boulevard – Musiktävling
Den sjätte och sista deltävlingen i ”Ta chansen på turné” avgörs i gallerian. Artister uppträder och gör upp om de sista finalplatserna.

12:00, Kulturhuset Barbacka – Underverkstan
Barnens egna skaparverkstad rullar vidare med temat ”Gemensam målning”. Drop-in fram till 14:00. Barn under 7 år ska komma i vuxet sällskap.

12:00, Naturum Vattenriket – Musiktävling
Tävlingen där Vattenrikets vassaste sångare ska utses går vidare. På Naturum kan du höra de tävlande och rösta på din favorit.

13:00, Kristianstads IP – Fotboll
Efter cupmatcherna väntar nu en träningsmatch för Kristianstads DFF. P14-laget Kristianstad United står för motståndet.

14:00, Kristianstad Idrottshall – Handboll
Fjärdeplacerade Kristianstad HK tar emot bottenlaget BK Heid, i dagens första handbollsmatch.

16:00, Kristianstad Arena – Handboll
Det vankas Champions League-spel i Kristianstad. I morgon gästar nämligen mäktiga FC Barcelona staden, då de ställs mot IFK Kristianstad.

Söndag 25 februari:
14:00, Regionmuseet – Föreläsning
Föreläsningen ”Hur människan omdanat landskapet i Sydsverige” av Sven Jensén arrangeras av Christianstads Pensionärsuniversitet.

15:00, Södra Kasern – Lyxkryzzning
Årets första ”Lyxkryzzning” med Glenn Wish och Helene Persson. Musikquiz, sång och fika väntar när Lasse Sigfridsson är gästartist.

16:00, Kristianstads Ishall – Hockey
Nu ska det avgöras. Inför den sista omgången av AllEttan är Kristianstads IK i serieledning. Seger mot Hudiksvall och finalplatsen är säkrad.

18:00, S:ta Maria kyrka – Konsert
Konserten ”Hallelujah moments” tar plats, där körsångens glädje är i fokus.

19:00, Biljardkompaniet – Konsert
Countryrock beblandas med pop när amerikanska SUSTO kommer till Kristianstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Byggarbetsplats drabbad av inbrott

Tjuvar tog sig in och stal gods från arbetsplatsen.

Robert Rosén

Kl.11:59, 23 februari, 2018

Byggarbetsplats drabbad av inbrott
En skruvdragare återfanns bland stöldgodset. Foto: Arkiv.

En byggarbetsplatsSjövägen i Kristianstad blev under onsdagen eller torsdagen utsatt för ett inbrott. Efter att ha tagit sig in på arbetsplatsen bröt tjuvarna upp en verktygscontainer.

– Man har tagit en motorsåg och en skruvdragare, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, pressinformatör vid polisen.

LÄS MER: Grannar drabbade – när tjuvar slog till mot fritidshus

Polisen har ingen misstänkt bakom stölden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Grannar drabbade – när tjuvar slog till mot fritidshus

Två fritidshus blev utsatta för inbrott.

Robert Rosén

Kl.11:54, 23 februari, 2018

Grannar drabbade – när tjuvar slog till mot fritidshus
Inbrotten i Villands Vånga upptäcktes på torsdagseftermiddagen. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån.

Vid klockan 14 på torsdagseftermiddagen gjordes upptäckten att inbrott skett i två fritidshus på samma adress i Villands Vånga. I frånvaro av ägarna har en bybo tillsyn över fastigheterna, och det var hen som gjorde inbrottsanmälningarna på torsdagen.

Brottsplatserna såg likartade ut efter inbrotten. Ytterdörrarna stod på vid gavel, ett fönster var sönderslaget, fiberdosor var nerslitna och rum var genomsökta med lådor vars innehåll tömts ut.

LÄS MER: Flera bilinbrott inträffade på tisdagen

I den ena fastigheten är det oklart om något stulits medan personen med tillsyn kunnat konstatera att stöld skett från det andra huset.

– De ska återkomma när ägarna kommer hem. Men anmälaren såg att åtminstone en tvättmaskin och en gräsklippare saknades, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, pressinformatör vid polisen.

Inbrotten inträffade någon gång mellan onsdagseftermiddagen och torsdagseftermiddagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng