BILDEXTRA: 900 Kristianstadselever lär sig om säkerhet

Här lär sig 950 elever från Kristianstad om ökad säkerhet.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:40, 14 september, 2017

BILDEXTRA: 900 Kristianstadselever lär sig om säkerhet
Är får eleverna lära sig konsekvenserna av att köra moped utan hjälm.

För åttonde året i rad har Kristianstads kommun arrangerat ”säkerhetsdagar” tillsammans med Brottförebyggandet Rådet. Totalt 950 sjundeklassare från alla skolor har medverkat i utbildningen. De har fått lära sig om allt från trafiksäkerhet till vad konsekvensen blir ifall de kränker någon på nätet.

– Det är ett sätt att samla alla aktörer för att lära eleverna innan de blir straffmyndiga. Här får de också möta människan bakom uniformen. Inte alla har träffat en polis tidigare, säger Anna Nordin, BRÅ-samordnare.

LÄS MER: TV: Här utrymmer Kristianstadseleverna ett rökfyllt diskotek

Utbildningen hölls under onsdagen och torsdagen i räddningstjänstens lokaler. På en av stationerna tog polisen upp frågan om kriminella handlingar. De berättade korta historier och eleverna skulle identifiera ifall det skedde någonting brottsligt i berättelsen. Det visade sig inte vara helt enkelt.

Länsförsäkringar var också på plats för att prata om säkerhet. De konstaterade att 20 personer dör varje år på grund av skallskador. När eleverna snart fyller 15 år har de därför en viktig uppmaning.

– Det är viktigt att man använder hjälm, annars riskerar man allvarliga skador. Vi lär ut om trafiksäkerhet och om skador i trafiken, säger Cecilia Storm på Länsförsäkringar.

TV: Se hur eleverna utrymmer ett rökfyllt diskotek

Räddningstjänsten höll också i en föreläsning på temat säkerhet. Med bakgrund av de olyckor som skett på tågspåren under de senaste åren, ville de informera ungdomarna om faran att vistas på järnvägen. Det gjordes bland annat med hjälp av en film.  En kille berättade där hur han hade genat över ett tågspår, blivit överkörd och blivit av med båda sina ben och ena armen.

– Det har varit flera olyckor kopplade till järnvägen. Här i Kristianstad är det aktuellt eftersom att vi har en bangård. Eleverna får lära sig att det är olagligt att vistas där och om faran med det. Tågen är tysta när de kommer och de kör snabbt, säger Irene Sjöklint, säkerhets- och krisberedskapssamordnare på räddningstjänsten..

 

Säkerhetsövning för sjundeklassarna i Kristianstad tillsammans med räddningstjänsten, polisen, länsförsäkringar och fältgruppen. Järnväg

Räddningstjänsten lärde ut om säkerhet på järnväg.

 

Den sista och fjärde stationen hade Fältgruppen hand om. Genom ett rollspel tog de upp den viktiga frågan om kränkningar. Ett av exemplen de tog upp var det uppmärksammade målet år 2013, då två tonårsflickor dömdes efter att ha gjort kränkande publiceringar via en app.

– I rollspelet låtsas vi ta bilder på någon i ett omklädningsrum och sprider det via Instagram. Vi tar upp vad man ska göra ifall man blir utsatt och att det faktiskt är brottsligt att kränka någon, säger Lavdim Rushiti i fältgruppen.

Årets säkerhetsdagar har nu avslutats, men för de elever och lärare som varit med har det lett till en tankeställare. De är positiva till att kommunen och BRÅ arrangerar den här typ av projekt.

– Vi har fått lära oss om bland annat trafiksäkerhet och om säkerhet vid järnvägen. För mig som SO-lärare är det något jag kan använda mig av i mina ämnen. Jag tror att många tar med sig något, särskilt efter att ha fått höra om verkliga händelser, säger läraren Jonathan Kronlid på Antonskolan Österäng.

Se fler bilder från säkerhetsdagen här nedanför:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utredning om mordförsök läggs ner

En 80-årig man greps för mordförsök. Nu har utredningen lagts ner.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.13:06, 16 december, 2017

Utredning om mordförsök läggs ner
Förundersökningen om ett mordförsök har lägst ner. Foto: Casper Johansson

Det var någon gång under 3-4 november som en 80-årig man boende inom Kristianstads kommun greps misstänkt för mordförsök. En närstående kvinna hade hämtats med ambulans och var allvarligt skadad. Mannen själv hade larmat.

De gav en förklaring till hur skadorna uppkom, men de stämde inte helt överens med hur allvarliga skadorna var. Det ledde till ett polisingripande där mannen greps och anhölls.

I tre dagar fick han sitta i polisens försvar innan han släpptes fri. Nu har förundersökningen lagts ner med motiveringen att det inte går att styrka att ett brott har begåtts.

Med förundersökningen nedlagd begär 80-åringen nu skadestånd genom sitt advokatombud. Han förklarar själv att misstanken om mordförsöket har fått allvarliga konsekvenser för honom, fastän att han är frikänd. Totalt begär han 12 000 kronor i skadestånd för sitt lidande.

24kristianstad har försökt att nå åklagaren för en kommentar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Psykolog dömdes för sexbrott – får sparken

Efter att ha dömts för sexbrott sparkas nu psykologen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.21:44, 15 december, 2017

Psykolog dömdes för sexbrott – får sparken
Psykologen dömdes för sexuellt utnyttjande. Foto: Björn Tilly/Bildbyrån.

Tidigare i veckan skrev 24Kristianstad om att en psykolog i Kristianstad dömts för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Det sedan han hösten 2013 tagit sms-kontakt med en patient i 20-årsåldern och därefter utnyttjat henne sexuellt under början av 2014.

Efter att domen fallit har Region Skåne nu meddelat att man har avskedat mannen. Psykologens anställning upphör med omedelbar verkan.

LÄS MER: Psykolog sexutnyttjande patient – kan förlora sin legitimation

– Jag kan inte kommentera ärendet, säger HR-chefen Karin Lindow till Nyhetsbyrån Siren.

Psykologen har nu två veckor på sig att överklaga uppsägningen, om han anser att den inte har skett i enlighet med lagen om anställningsskydd. I sådana fall kommer först en förhandling att ske, varefter fallet går vidare till domstol. Om mannen väljer att inte väcka förhandling har han istället fyra veckor på sig att väcka talan hos domstol.

Vidare har psykologen även rätt att begära skadestånd, där en förhandling ska ske inom fyra månader alternativt talan väckas hos domstol inom åtta månader.

Sedan tidigare har psykologen även anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), vilka lämnat ett förslag om att mannen ska fråntas sin legitimation helt eller få tre års prövotid till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två dog efter att ha flyttats från CSK på grund av platsbrist

Svårt sjuka personer har dött efter att ha flyttat från Centralsjukhuset på grund av platsbrist. "Det var inte lämpligt att flytta patienterna, det måste vi ta till oss", säger chefsläkaren.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.19:29, 15 december, 2017

Två dog efter att ha flyttats från CSK på grund av platsbrist
Centralsjukhuset i Kristianstad.

I juli månad skedde den första händelsen som har blivit anmäld enligt Lex Maria. Mitt i natten kom en multisjuk man med diabetes och förmaksflimmer in till akutmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad. Han undersöks av läkarna och de bestämmer sig för att han ska läggas in.

På grund av platsbrist förs han till sjukhuset i Hässleholm. Strax före flytten drabbas han av akut andnöd och av vätska i lungorna. Det missar man dock att meddela till läkarna i Hässleholm. Två dagar senare avlider mannen.

Den andra incidenten skedde en månad senare. En äldre kvinna på ett äldreboende kommer in akut till sjukhuset efter att ha fallit. Hon har huvudvärk, är illamående och har en mindre bula i huvudet.

Man beslutar att lägga in henne för observation, men på grund av platsbrist körs även hon till sjukhuset i Hässleholm. En dag senare har läget förvärrats och kvinnan avlider.

– Det var inte lämpligt att flytta patienterna, det måste vi ta till oss. Kanske skulle vi omprioriterat de här fallen om vi hade tittat till patienterna innan, säger chefläkare Katharina Ornstein till Nyhetsbyrån Siren.

I anmälan står det att det inte var lämpligt att föra en patient med akuta besvär till ett annat sjukhus. Inte i något av fallen har de kunnat bedöma om patienteras liv kunde ha räddats om de fick vara kvar i Kristianstad. Det framgår av den Lex Maria-anmälan som gjorts.

Sjukhuset tar händelserna på allvar och har sedan i somras sett till att alla rutiner blir kända för personalen.

– Vi är väldigt noga med att se när vi har patientsäkerhetsrisker, just för att behålla det goda bemötande vi har, säger Katharina Ornstein.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir julens väder

Så ser den senaste prognosen ut.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.18:30, 15 december, 2017

SMHI: Så blir julens väder
Foto: Pixabay

Enligt den senaste prognosen från SMHI bör man inte förvänta sig snö på julafton i Kristianstad.

Den 23:e december väntas temperaturerna ligga på den milda sidan och solen tittar fram flera gånger under dagen. Helt nederbördsfritt väntas det också bli.

Det sistnämnda stämmer även gällande julafton, men då stiger också temperaturen någon enstaka grad och mulet väder präglar dagens timmar.

ska%cc%88rmavbild-2017-12-15-kl-14-35-11

Bild: Skärmdump/SMHI.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här öppnar pop up-butiken i centrum

En tillfällig pop up-butik öppnade i centrum på fredagen. Här får eleverna möjlighet att sälja genom sina UF-företag.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.17:33, 15 december, 2017

Här öppnar pop up-butiken i centrum
Här på Västra storgatan ligger UF pop-up:en.

På fredagen och lördagen ställer elever ut med sina UF-företag i en tillfällig pop up-butik på Västra Storgatan 22 i Kristianstad. Ett tiotal olika verksamheter finns på plats för att sälja sina produkter under julhandeln. En av dessa är Fresher hands UF som säljer handsprit med olika dofter.

– Vi ville sälja något som kan passa både män och kvinnor i alla åldrar. Tidigare under julen ställde vi ut på Sparbanken och nu ville vi ta tillfället att ställa ut även här, säger Maja Friberg från Södeportsgymnasiet som driver UF-företaget tillsammans med Rim Ameem.

 

UF Pop-up

Fresher hands UF. FOTO: Henrik Nordell

 

Ett annat av företagen är Bubble UF, som säljer badbomber. Idén kom de på innan sommaren, då de ville hitta på något kreativt kopplat till bad. De har sedan dess sålt ett stort antal produkter.

– Vi tillverkar det själva med olika dofter. Nu är det börjar bli kallt ute så kan det vara skönt att tappa upp ett varmt bad och med dofterna blir det en skön upplevelse, säger Ernes Mehmeti som driver UF-företaget tillsammans med Ermin Bejtnia.

För att förgylla stämningen bjuds kunderna även på musik inne i lokalen. Totalt finns där ett tiotal olika utställare med olika typer av produkter. Kaffemuggar som man kan ta med sig är en av de populära sakerna som säljs i företaget ”Coffee to go”.

– Vi ville ha något som folk kan ta med på resande fot, säger Kevin Orbn, en av dem som driver UF-företaget.

– Ifall folk vill ge bort det i julklapp så har vi redan färdiginslagna paket, säger Elin Bergström.

På lördagen har pop up-butiken öppet mellan klockan 10-14.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng