IFK Kristianstad – OV Helsingborg

IFK bärgade fjärde raka segern

IFK Kristianstad segrade i Skånederbyt.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:33, 13 september, 2017

IFK bärgade fjärde raka segern
Stig-Tore Moen var än en gång målgladas i IFK Kristianstad. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

IFK Kristianstad bärgade säsongens fjärde raka seger, när OV Helsingborg slogs tillbaka med 30-24 i Skånederbyt i Kristianstad Arena. Det blev dock aldrig en urladdning likt i derbyt mot Ystads IF. Istället följdes lagen länge och väl åt, med ett Kristianstad som ständigt hade några få måls ledning.

– Jag hade hoppats på lite bättre försvarsspel för att avgöra matchen tidigare. Nu blev den onödigt tajt. Vi kom aldrig ifrån. Vi hade några lägen med fyra, fem och sex (måls ledning reds. anm.) utan att riktigt komma ifrån. Men vi hade ändå bra kontroll på det, säger IFK Kristianstad-tränaren Ola Lindgren.

Under matchens första 40 minuter var IFK Kristianstads ledning aldrig mer än tre bollar stor och det var först när klockan närmade sig 50 minuter som hemmalaget kunde sticka ifrån och till slut gå upp i en sex mål stor seger, i form av slutresultatet 30-24.

– Jag är rätt nöjd med stora delar av matchen. Vi spelar lite offensivt försvarsspel och får träna på det, och jag tycker vi gjorde det bra. Men det saknades lite den här distinktheten i försvarsspelet, säger Lindgren.

Även OV Helsingborgs-tränaren Ulf Sivertsson var nöjd med sitt lags insats.

– Det var en hedersam förlust. Jag tycker vi står upp fantastiskt bra, med det vi har, och kämpar hela jäkla matchen. Och vi är så nära som 26-23 med fem-sex minuter kvar, säger Sivertsson och fortsätter:

– Sen är det klart att vi inte klarar stå mot det trycket som kommer från Kristianstad med snabba avkast och kontringar. Där gjorde de väl en 15-16 och det är klart att det är jäkligt jobbigt. Vi får aldrig stopp på dem och det gör de otroligt bra.

I och med segern har IFK Kristianstad 49 raka segrar mot svenskt motstånd i Kristianstad Arena. Därmed har man chansen att nå milstolpen 50 raka segrar i derbyt mot Lugi 20 september.

FaktaHandbollsligan
IFK Kristianstad 30-24 OV Helsingborg

Mål: Stig-Tore Moen Nilsen (5), Albin Lagergren (3), Arnar Freyr Arnarsson (3), Inge Aas Eriksen (3), Mario Lipovac (3), Philip Henningsson (3), Viktor Hallén (3), Anton Persson (2), Gunnar Stein Jonsson (2), Helge Freiman (2) och Tim Sörensen (1).
Publik: 4 237, Kristianstad Arena
Tabell: Här

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad - Lugi HF

Jättematch av Leo Larsson: ”Skönt kvitto”

IFK Kristianstad-målvakten studsade tillbaka i Skånederbyt. ”Ett skönt kvitto på att man fortfarande är en duglig målvakt”, säger han.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.07:00, 21 september, 2017

Jättematch av Leo Larsson: ”Skönt kvitto”
Leo Larsson imponerade mot Lugi. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

När IFK Kristianstad krossade Lugi med 33-19 i Skånederbyt och tog sin 50:e raka hemmaseger var Leo Larsson, 26, en av matchens stora förgrundsgestalter. IFK-målvakten var stundtals ostoppbar och hade en räddningsprocent på 57 i första halvlek och landade till slut på 51 procent – innan han byttes ut i den 52:a minuten.

– Det är klart att det skyttemässigt är ett annat motstånd i dag än i lördags, men han får tag i bollarna och har lite sexmetersräddningar, så han skakar ju av sig den väldigt snabbt. Han gör en väldigt bra och stabil insats, berömde tränaren Ola Lindgren efteråt.

I lördags var minerna nämligen inte lika muntra. Då dröjde det 45 minuter in i Champions League-mötet med HC Zagreb innan Leo Larsson fick göra sin första räddning i matchen.

– Direkt efter matchen i lördags bestämde jag mig för att studsa tillbaks och tyckte att det var väldigt skönt att det var en ny match redan efter fyra dagar. Ett skönt kvitto på att man fortfarande är en duglig målvakt och jobbar med rätt grejer, säger Leo Larsson efter segern mot Lugi.

Även om Larsson imponerade menade Lugi-tränaren Tomas Axnér att målvakten fick viss hjälp utav Lugi-spelarna, som avslutade i fel höjd.

– Vi skjuter där han är bra och inte där han är svagare. Och det är någonting som man som spelare, speciellt om man suttit på bänken och är frisk och klar i huvudet, måste ha koll på.

Någonting som Leo Larsson besvarade på följande vis:

– Där är många enkla räddningar jag har men samtidigt så kommer där några rätt så snygga räddningar också, som är av den lite avancerade skolan. Så där var både och.

För Leo Larsson och hans IFK Kristianstad rullar säsongen nu vidare med ett Champions League-möte med den spanska giganten Barcelona på lördag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad - Lugi HF

50 raka segrar – här är hela IFK-sviten

IFK Kristianstad har nu 50 raka hemmasegrar mot svenskt motstånd.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.22:04, 20 september, 2017

50 raka segrar – här är hela IFK-sviten
IFK Kristianstad har nu 50 raka hemmasegrar mot svenskt motstånd. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Den 25 mars 2015 förlorade IFK Kristanstad med 24-25 mot Lugi hemma i Kristianstad Arena, sedan Zoran Roganovic avgjort Skånederbyt med ett sent mål. Därefter har IFK Kristianstad varit oslagbara på hemmaplan. Seger efter seger har radats upp och mot just Lugi bärgades under onsdagskvällen IFK Kristianstads 50:e(!) raka hemmaseger mot svenskt motstånd.

Värt att notera är även att det blott är tre spelare som varit med längs hela sviten: Albin Lagergren, Johannes Larsson och Leo Larsson.

Här är hela sanslösa sviten:
Seger i ordningen, motstånd, slutresultat (datum)

1. IK Sävehof, 23-20 (28 mars 2015)
2. Hammarby IF, 24-22 (4 april 2015)
3. Hammarby IF, 35-25 (11 april 2015)
4. Hammarby IF, 30-20 (21 april 2015)
5. Ystads IF, 27-23 (24 april 2015)
6. Ystads IF, 24-26 (9 maj 2015)
7. HK Drott, 37-23 (11 september 2015)
8. HIF Karlskrona, 28-27 (24 september 2015)
9. HK Aranäs, 31-18 (7 oktober 2015)
10. Alingsås HK, 34-26 (25 oktober 2015)

11. Redbergslids IK, 27-24 (11 november 2015)
12. IK Sävehof, 33-27 (29 november 2015)
13. Lugi HF, 34-28 (9 december 2015)
14. HK Malmö, 27-17 (15 december 2015)
15. Ystads IF, 32-21 (22 december 2015)
16. Hammarby IF, 33-23 (30 december 2015)
17. HK Drott, 32-26 (8 februari 2016)
18. IFK Skövde, 26-21 (17 februari 2016)
19. Ricoh HK, 27-22 (2 mars 2016)
20. HIF Karlskrona, 34-22 (12 mars 2016)

21. Guif, 32-23 (19 mars 2016)
22. HK Aranäs, 36-18 (24 mars 2016)
23. Redbergslids IK, 29-25 (13 april 2016)
24. Redbergslids IK, 24-19 (21 april 2016)
25. IK Sävehof, 29-28 (1 maj 2016)
26. IK Sävehof, 31-27 (7 maj 2016)
27. Ystads IF, 30-25 (16 september 2016)
28. IFK Ystad, 33-23 (5 oktober 2016)
29. HK Malmö, 32-24 (15 oktober 2016)
30. HIF Karlskrona, 33-18 (28 oktober 2016)

31. Lugi HF, 31-25 (16 november 2016)
32. Guif, 27-23 (22 november 2016)
33. IK Sävehof, 22-20 (10 december 2016)
34. HK Aranäs, 33-18 (21 december 2016)
35. Redbergslids IK, 25-16 (30 december 2016)
36. Ystads IF, 28-27 (8 februari 2017)
37. HK Malmö, 23-20 (16 februari 2017)
38. IFK Skövde, 34-26 (1 mars 2017)
39. IFK Ystad, 39-22 (15 mars 2017)
40. Hammarby IF, 33-21 (21 mars 2017)

41. Alingsås HK, 25-16 (29 mars 2017)
42. Ricoh HK, 28-27 (6 april 2017)
43. Guif, 30-19 (13 april 2017)
44. Guif, 39-17 (21 april 2017)
45. Ystads IF, 32-26 (10 maj 2017)
46. Ystads IF, 37-25 (16 maj 2017)
47. HIF Karlskrona, 31-22 (1 september 2017)
48. HK Aranäs, 29-18 (6 september 2017)
49. OV Helsingborg, 30-24 (13 september 2017)
50. Lugi HF, 33-19 (20 september 2017)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad – Lugi HF

Supersviten intakt – 50:e raka segern för IFK

Efter krossen i Skånederbyt är sviten nu uppe i 50 raka hemmasegrar mot svenskt motstånd.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:55, 20 september, 2017

Supersviten intakt – 50:e raka segern för IFK
IFK Kristianstad vann sin 50:e raka hemmamatch mot svenskt motstånd. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Senast IFK Kristianstad gick segerlösa mot svenskt motstånd hemma i Kristianstad Arena var den 25 mars 2015, då Lugi besegrade IFK. När just Lugi återvände till Kristianstad Arena under onsdagskvällen fick IFK Kristianstad möjlighet att fira jämnt – då man kunde bärga sin 50:e raka hemmaseger mot svenskt motstånd. En möjlighet som IFK Kristianstad också tog tillvara på, genom att köra över Lugi och vinna med hela 33-19.

– 50 raka är respektingivande. Sen är det lite komiskt att vi gör det mot Lugi, som vi hade vår senaste förlust mot. Det kändes jättebra. Sen säger väl inte siffran 50 jättemycket mer än att vi fortsätter vinna. Det är inget vi fokuserar jättemycket på i laget, säger IFK-målvakten Leo Larsson, som är en av få som varit med under hela sviten.

Hur har det varit att ha varit med längs hela den sviten?
– Helt fantastiskt. En jätterolig resa men det har krävs väldigt mycket jobb också. Jag tycker vi varit jätteprofessionella i de olika lagen vi haft och vi gör det väldigt, väldigt bra här hemma och det är där vi känner oss trygga.

I den första halvleken var det dock Lugi som länge befann sig i förarsätet och hade en tremålsledning kvarten in på matchen. Under den avslutande kvarten av första halvlek såg dock Leo Larsson, 26, till att storspela och släppte blott tre bollar förbi sig. Någonting som låg till grund till att IFK Kristianstad kunde vända 5-8 till halvtidsresultatet 14-11.

– Vi gör 20 minuter som är riktigt bra. Där vi håller oss till planen. Även om vi gör några tekniska fel i början och får ett 0-2-underläge så har vi ändå en period där när vi gör 8-3 och spelar riktigt, riktigt bra, säger Lugi-tränaren Tomas Axnér och lägger kort därpå till:

– Med den halvleken borde vi haft ledningen i paus.

Ola Lindgren i sin tur var inte alltför nöjd med starten av matchen:

– I början spelar vi inte bra defensivt. De skapar en hel del lägen och vi går bort oss lite väl enkelt. När vi väl får försvarsspelet på plats ser det mycket stabilare ut. Och i dag har vi målvaktsräddningar även i den perioden när vi inte spelar så bra försvarsspel, som gör att vi kan gå till ledningen med 14-11.

Det fina målvaktsspelet och den effektiva offensiven fortsatte sedan under den andra halvleken, vilken i mångt och mycket blev en transportsträcka för IFK Kristianstad. Redan 40 minuter in i matchen befann sig hemmalaget i en sjumålsledning, vilken sedan växte och växte. Först när IFK Kristianstad befann sig i en 14(!) mål stor ledning och 33-19 gick slutsignalen.

– Ett bra genrep inför en betydligt svårare match på lördag. Jag tycker vi gör det som krävs, säger Ola Lindgren.

Storsegern innebär att IFK Kristianstad alltjämnt har vunnit samtliga matcher i säsongens ligaspel.

FaktaHandbollsligan
IFK Kristianstad 33-19 Lugi HF
Mål: Tim Sörensen (8), Olafur Gudmundsson (7), Albin Lagergren (3), Viktor Hallén (3), Gunnar Stein Jonsson (2), Mario Lipovac (2), Philip Henningsson (2), Stig-Tore Moen Nilsen (2), Anton Persson (1), Arnar Freyr Arnarsson (1), Inge Aas Eriksen (1) och Leo Larsson (1).
Publik: 4 517, Kristianstad Arena
Tabell: Här

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad - HC Zagreb

Jättedramatik när IFK Kristianstad kryssade

I en högdramatisk drabbning blev det delad poäng i Champions League-premiären.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.17:41, 16 september, 2017

Jättedramatik när IFK Kristianstad kryssade
Det blev oavgjort i Champions League-premiären. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Förra säsongen hade IFK Kristianstad, HC Zagreb och Celje en jämn kamp om den sista åttondelsfinalsplatsen i Champions League. En strid som Zagreb som bekant till slut gick vinnande ifrån. Även i år pekar förhandstipsen på att HC Zagreb är ett av lagen IFK Kristianstad får sikta på att hålla bakom sig, om drömmen om åttondelsfinal ska bli till verklighet.

Årets Champions League-premiär slutade dock i delad poäng, då IFK Kristianstad och HC Zagreb spelade 28-28 i Kristianstad Arena. HC Zagreb kopplade tidigt grepp om matchen och gick ifrån till en 3-0-ledning innan det första IFK-målet kunde komma. Trots att hemmalaget var uppe i både 3-3 och 7-7 gick man till halvtidsvila i ett tvåmålsunderläge, med siffrorna 14-16. Det sedan en halvlek där IFK Kristianstad-målvakterna Leo Larsson och Gustaf Banke svarade för noll(!) räddningar.

– Jag kom inte alls upp i nivå i dag. Tyckte jag hade svårt och ta skotten. De sköt bra. Jag kämpade och kämpade och försökte komma in i matchen, men det dröjde länge, säger en självkritisk Leo Larsson.

Även om nollan i räddningskolumnen kunde brytas i andra halvlek – Leo Larsson räddade en straff kvarten in på halvleken – var det inte målvaktsspelet som kom att innebära att IFK vände på matchen. Med kvarten kvar befann sig Zagreb i en fyramålsledning, 26-22, men en offensiv ledd av Albin Lagergren såg till att ordna IFK-poängen. När åtta minuter återstod gjorde Tim Sörensen 28-27 och tog för första gången i matchen upp hemmalaget i ledningen, varpå Zagreb kort därefter dock kunde kvittera.

– Vi ligger under stora delar av matchen men är uppe och tar ledningen. Sen bränner de ett friläge i sista sekunden, så vi kan väl säga att en poäng är en vunnen poäng, med tanke på hur matchen såg ut, säger Leo Larsson.

De sista minuterna blev sedan minst sagt dramatiska – med ett Albin Lagergren-skott som balanserade längs mållinjen och en hyperviktig Leo Larsson-räddning när klockan närmade sig fulltid. Några mer mål blev det dock inte och siffrorna stannade vid 28-28.

– Jag är nöjd med att vi tar oss in i matchen igen och fajtas hela vägen. Med lite tur kunde det blivit två poäng, det kunde blivit noll. Så jag är otroligt nöjd med att vi tar ett poäng mot ett så bra lag som Zagreb, med tanke på hur det såg ut fram till 45:e minuten och vi låg under med fyra, säger IFK-tränaren Ola Lindgren.

En som däremot inte var nöjd med en poäng var hans motsvarighet i Zagreb.

– Jag är inte nöjd med slutresultatet men jag är nöjd med hur mitt lag spelade, säger Zagreb-tränaren Mario Kelentric.

För IFK Kristianstad väntar nästa Champions League-match den 23 september, då man beger sig till Spanien för ett bortamöte med Barcelona.

FaktaChampions League
IFK Kristianstad 28-28 HC Zagreb
Mål:
Albin Lagergren (8), Helge Freiman (6), Tim Sörensen (4), Philip Henningsson (3), Stig-Tore Moen (3), Viktor Hallén (2), Arnar Arnarsson (1) och Mario Lipovac (1)
Publik: 4 040, Kristianstad Arena
Tabell: Här

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad - OV Helsingborg

Forna IFK-trion var tillbaka i arenan

När OV Helsingborg gästade Kristianstad Arena fanns tre Kristianstadskillar med i bortalaget. "Det är jätteroligt att vara tillbaka”, säger Oskar Cosmo.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:02, 14 september, 2017

Forna IFK-trion var tillbaka i arenan
Oskar Cosmo är en av tre ex-IFK:are i Helsingborg. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Nykomlingen OV Helsingborg kammade noll mot IFK Kristianstad under onsdagskvällen, då man förlorade med sex bollar och slutresultatet 24-30. I Helsingborg fanns inte mindre än tre stycken före detta IFK Kristianstad-lirare.

– Det var häftigt att vara tillbaka och jättehäftigt välkomnande man får. Sen är det klart att det är tungt att möta IFK Kristianstad. Det är inte många lag som kommer med det trycket i andrafasen. De är tunga att möta och man blir trött på plan, det är mycket springande. Det var tufft men jag tycker ändå vi står upp okej. Vi gör vad vi kan och håller huvudet högt hela matchen, säger 21-årige Oskar Cosmo, som är en av tre Helsingborgsspelare med ett förflutet i IFK.

Just Oskar Cosmo lämnade IFK Kristianstad inför förra säsongen, men har fortsatt starka band till klubben, då pappa Johan är ordförande i klubben.

Hur speciellt var det med tanke på pappa och familjerelationen?
– Ha, det är inte så speciellt. Vafan, han har inget med det sportsliga att göra. Han sitter bara och snackar, skojar Oskar Cosmo.

Att den Näsbyfostrade mittsexan är ihågkommen i Kristianstad gick inte att ta miste på, då banderollen ”Cosmo Power” var upphängd i Kristianstad Arena.

– Det är väl något som lever kvar sen tiden här. Den var uppe redan då när jag spelade här, så det är väl något som lever kvar.

Trodde du att den skulle sitta kvar nu?
– Nej, det gjorde jag inte. Det gjorde jag inte.

Märkte du det direkt?
– Ja, jag såg den när vi kom, det gjorde jag faktiskt.

Vad tänkte du då?
– Det är klart att det är kul att fortfarande vara omtyckt här. Nu är det ändå en hel säsong sen jag var här sist. Då har man väl ändå satt nån form av avtryck. Så det är bara kul. Det är säklart jättehärligt att komma hit. Det är så mycket folk jag känner och tycker om, så det är jätteroligt att vara tillbaka och få träffa alla.

Förutom Oskar Cosmo spelar även de två före detta IFK Kristianstad-spelarna Oskar Hansson och Linus Nilsson numera i OV Helsingborg, den sistnämnde stod för sju mål mot den forna klubben och prisades som matchens lirare i bortalaget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng