Biorecension: ”Det” med Bill Skarsgård i huvudrollen

”Det” är den bästa Stephen King-filmatisering på länge.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.13:35, 13 september, 2017

Biorecension: ”Det” med Bill Skarsgård i huvudrollen
Foto: Pressbild

Det är svårt att veta vad som ges med en Stephen King-filmatisering. Det kan vara alldeles mästerligt, som Stanley Kubricks ”The Shining”, Rob Reiners ”Stand by Me” och Brian De Palmas ”Carrie”. Det kan också vara som ett magplask, vilket årets ”The Dark Tower” tyvärr blev. Kings ”Det” filmatiserades första gången 1990 som en miniserie i två delar, mest minnesvärd för Tim Currys ikoniska rolltolkning av clownen Pennywise. Resten? Som ett magplask.

Inom skräckfilmsgenren förekommer det ofta scenpartier med svag dialog mellan ännu svagare karaktärer. När dessa sekvenser, som ska föra handlingen framåt, misslyckas kan inte nyckelscenerna, som ska skämma skiten ur oss, bära en hel film.

Med detta sagt är det därför intressant att se hur filmmediet inom genren har utvecklats de senaste åren och återigen börjat leverera. Conjuring, Don’t Breath och Get Out är några utmärkta exempel på bra skräckfilmer, som inte hafsats fram i regi- och manusarbetet. Det anno 2017 kan ställa sig i raden till dessa titlar.

Historien är förflyttad från 1950-talet fram till 1989, ett smart val. Ännu smartare var att låta ungdomarna få ett större fokus. Det är sju stycken av dem, sex pojkar och en flicka, som utmärkt porträtteras både som enskilda individer och grupp – ”loserklubben”. De lever i den lilla staden Derry, ett samhälle med en tragisk stadshistoria. Dessutom har det under den senaste tiden börjat försvinna barn. Den senaste i raden är sexåriga Georgie, som leker med sin pappersbåt i regnvattnet när han blir neddragen i en avloppsbrunn av en skrämmande clown vid namn Pennywise (Bill Skarsgård).

Georgies storebror vägrar accepterar att brodern bara är borta och tillbringar sommarlovet med sina vänner i ”loserklubben” åt att hitta honom. Ensamma är de alla lätta byten för Pennywise, men tillsammans utgör de ett hot.

Är du ett fan av Netflix TV-serie ”Stranger Things” kommer du att älska den här filmen. Faktum är att skaparna bakom serien har låtit inspireras av 90-tals versionen av ”Det”. Bill Skarsgård är rena rama mardrömmen och gör sin roll helt lysande. Effekterna är läckra och de handlingsbärande scenerna tillför verkligen något. Dessutom är det stundtals riktigt roligt.

Tyvärr blir det lite för mycket tårta på tårta av skräcksekvenserna. I filmens mitt blir dramaturgin väl uppenbar för oss – vi vet vad som komma skall. Detta eftersom varje karaktär i ”loserklubben” skall ha sitt unika möten med Pennywise, vilket nästan pressas in i denna del. Trots att filmatiseringen bygger på en omfattande roman, borde detta parti ha klippts ner. Några sidospår hade kunnat berättats mellan raderna så att säga. Konsekvensen av den flitiga exponeringen med Pennywise gör att man är lite mätt i filmens final.

Årets filmversion berättar bara den första delen av Kings roman. Det kommer med andra ord en uppföljare inom kort – den ser vi fram emot.

Betyg: 

ft_betyg_4 film betyg

Recensionen är skriven av våra bloggar på Filmtopp.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Carl Stanley är tillbaka i Kristianstad – ger show för fullt hus

Nu kommer Carl Stanley tillbaka till Kristianstad. Talangen bjuder på stand up inför en fullsatt sal.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.06:47, 24 november, 2017

Carl Stanley är tillbaka i Kristianstad – ger show för fullt hus
Carl Stanley. Foto: Robert Eldrim

Med över 75 000 följare på Facebook, tiotusentals prenumeranter på Youtube och tv-framträdanden i bland annat Parlamentet, har Carl Stanley gjort sig ett namn inom stand up-genren. För ganska exakt ett år sedan besökte han Biljardkompaniet och ”Äntligen roligt”.

– Min stil är att jag är ganska framåt och utmanande. Jag tar ofta upp problem som egentligen inte är några problem. På scen kan jag bjuda mer på mig själv, sade Carl Stanley till 24kristianstad.se då.

Nu är han tillbaka i Kristianstad med sin turné som går under namnet ”Ärligt talat”. I kväll ställer han sig på scen på Kulturkvarteret. Biljetterna är i stort sett slutsålda, endast ett fåtal fanns kvar under gårdagen. Komikern som är född i Helsingborg blev utsedd till årets nykomling på Svenska stand up-galan.

– Jag tar upp det jag tycker är roligt och det senaste året har det handlat ganska mycket om skillnaderna som jag märkte när jag flyttade till Stockholm och om att se min hemort Helsingborg, min släkt och mina vänner på lite avstånd. Jag kommer ta upp allt det jag gillar med Skåne, men självklart även rasismen och de andra dumheterna, säger Carl Stanley.

Med på turnén är även Marcus Berggren. Han är programledare i Tankesmedjan i P3 och skriver för Nöjesguiden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu kommer kändiseliten till Kristianstad: ”Det största eventet för oss”

I morgon kommer Vintergalan till Kristianstad. Kändiseliten kommer då att ställa sig på scen i arenan.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.21:57, 23 november, 2017

Nu kommer kändiseliten till Kristianstad: ”Det största eventet för oss”
Här i Kristianstads arena arrangeras Vintergalan.

Efter att ha arrangerat julkonserter i arenan under ett flertal år, var det förra året premiär för den stora Vintergalan. Nu är det populära arrangemanget tillbaka, då Sveriges artistelit samlas för att bjuda på en späckad show. Bakom det hela står Blixten & Co tillsammans med Lifeline.

Efter premiären den 17 november i Luleå kommer totalt tio städer att få besök av showen. Kristianstads arena är en av platserna. I morgon klockan 19.45 mjukstartar det när magikerna Brynolf & Ljung uppträder. Personalen i arenan har förberett sig under flera månader.

– Det har varit en lång planering för allt. Nu drar vi fram ström och bygger upp scenen. Det ska dukas upp på alla bord och för buffén. Vi har totalt 2 500 matgäster (och 600 på läktaren) så det blir ett stort julbord. Det blir mycket köttbullar och Janssons frestelse, säger Henrik Fröberg på Kristianstads Arena.

Vintergalan år 2017. Foto: Morgan Norman.

Vintergalan år 2017. Foto: Morgan Norman.


Artisterna som kommer
till Kristianstad är Jerry Williams, Alcazar, Orup, Sarah Dawn Finer, Eric Saade och Mariette. Därmed kan det förväntas att gästerna bjuds på allt från rock till disco, pop och ballader. De beskriver det som ”årets största julshow”, något som Arenabolaget kan skriva under på.

– Detta är det allra största eventet för oss. Cirka 3 200 biljetter har vi sålt, det är vi nöjda med. Det finns ett fåtal kvar, säger Henrik Fröberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succéduon uppträder i Kristianstad

I vår kommer de till Kristianstad.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.09:29, 23 november, 2017

Succéduon uppträder i Kristianstad
Duon uppträder i Kristianstad i mars. Foto: Wereckipr/Pressbild.

Med turnén ”Du & jag farsan” har Jack Vreeswijk och CajsaStina Åkerström gjort succé. Konserten som är en hyllning till deras fäder, Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström, får nu en ny vårturné 2018.

Då blir det även ett stopp i Kristianstad. Den 15 mars uppträder de nämligen i stora salen på Kulturkvarteret.

LÄS MER: GES på turné – kommer till Kristianstad

Biljetterna till konserten släpptes i dag, 23 november.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GES på turné – kommer till Kristianstad

I sommar ger de sig ut på turné.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.09:11, 23 november, 2017

GES på turné – kommer till Kristianstad
GES uppträder på Ovesholms slott. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån.

För första gången på 15 år kommer GES – gruppen bestående av Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt – kommande sommar ge sig ut på en turné. En tanke som föddes efter några konserter på Öland i somras.

– Vi hade så himla kul i somras på Öland och det var över så fort. Efter den sista spelningen tyckte vi allihop att det hade varit så roligt. De veckorna vi höll på med det där var så lustfyllda att vi tänkte vad sjutton, det är ju en sommar nästa sommar också, säger Niklas Strömstedt till TT.

LÄS MER: Stjärnspäckad gala återkommer till Kristianstad

Den 4 augusti blir det en spelning i Kristianstad, då bandet kommer uppträda på Ovesholms slott, vilket är en av sammanlagt 18 spelningar på turnén.

GES kommer däremot inte bjuda på några nya låtar, utan istället får publiken njuta av gamla klassiker som ”En jävel på kärlek” och ”När vi gräver guld i USA”.

Biljettsläppet till turnén – inklusive spelningen på Ovesholms slott – sker 24 november.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unga Kristianstadspar söks till tv-sänt bröllop

Produktionsbolaget letar efter brudpar under 30 år som vill gifta sig i tv.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:12, 21 november, 2017

Unga Kristianstadspar söks till tv-sänt bröllop
Foto: Pixabay

Ska du och din bättre hälft gifte er innan den sista februari? I så fall har ni chansen att medverka i produktionsbolaget Warner Bros tv-serie om unga brudpar.

”Både förberedelserna, planeringen inför den stora dagen samt bröllopet dokumenteras och förevigas på film för att i vår visas i en ny feelgood-serie som handlar om unga brudpar”, skriver Elin Lindblad från produktionsbolaget på Facebook.

Den enda kravet är att man är under 30 år och att själva vigseln sker innan mars månad.

Varje par kommer att vara med i cirka två till sex avsnitt i serien.

Text: Karl-Oskar Karlsson. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng