IFK Kristianstad-HK Aranäs

Klar seger när IFK tog andra raka

IFK Kristianstad bärgade säsongens andra raka seger. ”Resultatet är jag väldigt nöjd med men jag är inte nöjd med prestationen”, säger Ola Lindgren.

Robert Rosén

Kl.20:34, 6 september, 2017

Klar seger när IFK tog andra raka
IFK Kristianstad vann stort mot Aranäs. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Efter en tajt första halvlek mellan IFK Kristianstad och det förhandstippade bottenlaget HK Aranäs – där det som mest skilde tre mål mellan lagen – kunde IFK Kristianstad gå till halvtidsvila i en 13-11-ledning hemma i Kristianstad Arena.

– Vi hade väl en ganska klar matchanalys framför oss från början. Dra ner tempot så mycket som möjligt och göra Kristianstad så frustrerade som möjligt. Jag tycker vi lyckas ganska bra i första halvlek, säger Aranäs-tränaren Toni Johansson.

I den andra halvleken var det dock Aranäs som drog på sig utvisning efter utvisning, något Kristianstad prenumererat på i första. Med ett numerärt övertag såg hemmalaget snabbt till att rycka ifrån och kunde kontrollera halvleken helt och hållet. Siffrorna stannade till slut vid 29-18 – där Aranäs fick nöja sig med sju mål framåt i den andra halvleken, sedan sommarförvärvet Richard Kappelin stått för flera räddningar.

– Det man kan vara nöjd med är kanske resultatet och vinna med elva, utan att man kanske inte presterar så som man önskar från en tränares sida, säger IFK Kristianstad-tränaren Ola Lindgren.

Inte heller matchens gigant, Stig Tore Moen Nilsen, var nöjd med laginsatsen.

– Jag tycker vi spelar alltför dåligt försvarsspel. Mycket slarv, tekniska fel, felpassningar och mycket klagande på domarna. Men vi skärper oss lite och tar segern, säger norrmannen.

Likt i premiären mot HIF Karlskrona var det en skakig första halvlek som följdes upp av en bättre andra. Trots de fyra poängen är det två prestationer som inte faller tränaren i smaken.

– Det är en lång säsong och vi kan inte spela champagnehandboll i sju månader eller i varje match, det är jag medveten om. Men jag vill i alla fall se lite mer. Det känns lite bekvämt och det känns som om man hämtar hem två poäng innan man spelat om det, säger Ola Lindgren och pekar även på att man inte nyttjar man-man-spelet i den mån som önskas.

Segern var IFK Kristianstads andra raka för säsongen och innebär även att IFK:s svit nu är uppe i 48 raka segrar mot svenskt motstånd i Kristianstad Arena.

Fakta



Handbollsligan
IFK Kristianstad 29-18 HK Aranäs
Mål: Stig Tore Moen Nilsen (8), Albin Lagergren (5), Tim Sörensen (5), Johannes Larsson (3), Olafur Gudmundsson (2), Viktor Hallén (2), Gunnar Stein Jonsson (1), Helge Freiman (1), Mario Lipovac (1) och Philip Henningsson (1).
Publik: 4 011, Kristianstad Arena
Tabell: Här

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

RNL – IFK Kristianstad

IFK gav det tyska superlaget en fajt

...men svensk handboll har ändå en bit kvar att vandra.

André Eriksson

Kl.20:51, 18 februari, 2018

IFK gav det tyska superlaget en fajt
Olafur Gudmundsson. Foto: BILDBYRÅN

IFK Kristianstad var rejält nederlagstippat inför söndagskvällens Champions League-match borta mot den tyske jätten Rhein-Neckar Löwen.

Den regerande Bundesliga-mästaren och nuvarande Bundesliga-ettan – med svenska stjärnor som Jerry Tollbring, Andreas Palicka och Mikael Appelgren i laget – visade också att svensk handboll har en bit kvar att vandra för att kunna mäta sig med de allra bästa ute i Europa.

Matchen slutade 32–29 till Rhein-Neckar Löwen, men den tyska segern kändes aldrig hotad trots den till synes lilla vinstmarginalen.

Anförda av den glödhete lagkaptenen Olafur Gudmundsson (nio mål för kvällen) och Albin Lagergren på spelhumör (sju mål för kvällen) satte ett hårt arbetande IFK Kristianstad tyskarna stundtals på prov.

Men när matchen skulle avgöras tröt orken hos de brandgula – som fick nöja sig med en hedersam förlust. Framträdande i Rhein-Neckar Löwen var den svenska målvaktsduon Appelgren & Palicka, som båda två hade varsin bra dag på jobbet.

Ola Lindgrens manskap kan dock glädjas åt en stor spelmässig förbättring jämfört med de senaste matcherna, och kanske är dagens match ett tecken på att IFK Kristianstad nu är på väg ut från sin formdipp som uppkommit efter landslagsuppehållet.

Dessutom: 18-årige supertalangen Valter Chrintz iskalla lobbstraff över landslagsmålvakten Andreas Palicka var en riktig läckerbit.

Nästa Champions League-match är lördagen den 24 februari när FC Barcelona kommer till Kristianstad Arena. Däremellan möter IFK Kristianstad Alingsås på hemmaplan på onsdag.

Fakta



Champions League
Rhein-Neckar Löwen–IFK Kristianstad 32–29 (16–14)
Målen, IFK Kristianstad: Olafur Gudmundsson 9, Albin Lagergren 7, Philip Henningsson 3, Tim Sörensen 3, Mario Lipovac 2, Viktor Hallén 2, Stig-Tore Moen, Arnar Freyr Arnarsson,

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skövde – IFK Kristianstad

Stor dramatik när IFK tappade segern i slutsekunderna

IFK Kristianstad tappade poäng mot Skövde i en match som innehöll det mesta.

André Eriksson

Kl.20:47, 15 februari, 2018

Stor dramatik när IFK tappade segern i slutsekunderna
Olafur Gudmundsson var i händelsernas centrum. Foto: BILDBYRÅN

Inför bortamatchen mot Skövde snackade IFK Kristianstad om att åka dit och hämta självförtroende genom att göra en kanonmatch.

Så blev det knappast. Seriesuveränen darrade mot bottengänget och efter stor dramatik på slutet tappade IFK Kristianstad poäng efter slutresultatet 26–26.

Skövde stretade emot rejält redan från start och gjorde 14 mål i den första halvleken, bara ett mål mindre än IFK Kristianstads 15.

Det fick målvaktsstjärnan Richard Kappelin att ta till sågen i pausintervjun.

– Jag tycker det är blekt från vår sida. Vi ska vara glada att vi leder, säger Kappelin till C More.

Och det var fortsatt hack i maskineriet för IFK Kristianstad i början på den andra halvleken. Skövde gjorde de två första målen och gick snabbt upp i ledning med 15–16.

Då vaknade IFK Kristianstad till liv. Med fyra raka mål gick man upp till 19–16, men Skövde gav sig inte utan skulle ge mästarna en match hela vägen in i kaklet.

Med 58.19 på klockan gjorde Viktor Hallén 26–25 till IFK Kristianstad. Det som sedan följde var sällan skådad handbollsdramatik.

Med fem sekunder kvar av matchen slet lagkaptenen Olafur Gudmundsson ner en spelare i hemmalaget – och fick sedan syna det röda kortet, och dessutom fick Skövde straffkast. Ett domslut som väckte stora känslor hos IFK Kristianstad.

Straffkastet satte sedan Christopher Hedberg bakom Richard Kappelin. 26–26 och det blev också slutresultatet.

Efteråt ställde sig Olafur Gudmundsson – som också blev målbäst i matchen med åtta fullträffar – frågande till det röda kortet.

– Jag tycker inte det är rött kort. Det är lite kvar av matchen och jag försöker stoppa honom, men jag gör ingen grov tackling. Jag försöker ta bollen. Jag vill gärna snacka med domaren och fråga hur de tänkte där, säger Olafur Gudmundsson till C More.

Samtidigt var han ruskigt besviken över lagets insats.

– Vi är lite ofokuserade första och andra halvlek. Det är många grejer som vi pratat om på träning som vi inte gör idag. Enkla grejer som vi slarvar bort. Vi håller inte fokus i 60 minuter och Skövde är ett bra lag som spelar bra idag. De är värda en poäng, kanske till och med två, suckar Olafur Gudmundsson.

 

 

Fakta



Handbollsligan
IFK Skövde–IFK Kristianstad 26–26 (14–15)
Målen, IFK: Olafur Gudmundsson 8, Philip Henningsson 4, Viktor Hallén 3, Gunnar Steinn Jonsson 3, Johannes Larsson 3, Albin Lagergren 2, Stig-Tore Moen 2, Mario Lipovac.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lagkaptenen vill ta revansch på de tyska mästarna

Olafur Gudmundsson blickar framåt efter förlusten mot Nantes.

André Eriksson

Kl.19:54, 10 februari, 2018

Lagkaptenen vill ta revansch på de tyska mästarna
Olafur Gudmundsson. Foto: BILDBYRÅN

Lagkaptenen Olafur Gudmundsson visade vägen mot det franska storlaget Nantes – men lagkamraterna lyckades ändå inte hänga efter.

Trots Gudmundssons nio mål blev det aldrig spännande när IFK Kristianstad till slut föll med 26–31 i Champions League-mötet.

LÄS MER: Tappert IFK föll mot storlaget

– Vi kommer inte upp i nivå över hela laget och Nantes var bättre än oss i dag helt enkelt, suckade Gudmundsson efteråt.

IFK Kristianstads spel hackade mycket tack vare idel tekniska fel.

– Men samtidigt snackade vi också om att kontra och att våga överraska dem. Och med det kommer de tekniska felen. Det är inte lätt, men jag tycker ändå vi gör lite enkla tekniska fel, fel som vi inte ska göra, säger Olafur Gudmundsson och fortsätter:

– Om det är bristande fokus eller trötthet eller vad det kan vara kan jag inte sätta fingret på just nu.

IFK Kristianstad radar som vanligt upp segrar i ligan, men den senaste tiden har de svenska motståndarna kommit närmare och närmare seriesuveränen på resultattavlan.

Den 30 januari kryssade IFK borta mot Ystads IF, och de två senaste segrarna mot HIF Karlskrona (31–32) och Hammarby (27–25) har suttit längre in än vad mästarna är vana vid.

– Vi har inte spelat någon glänsande handboll i veckan heller och det har man ju med sig in här. Vi får kolla på oss själva och förbättra det, säger Olafur Gudmundsson.

Nu återstår tre matcher i Champions League för gruppsexan IFK Kristianstad. Rhein-Neckar Löwen borta (18 februari), FC Barcelona hemma (24 februari) och jumbon Zagreb borta (4 mars).

Den sistnämnde matchen kan bli en riktig rysare. Då kan IFK Kristianstad ha Champions League-avancemanget i egna händer i Zagreb.

– Absolut. Men vi är inte där än nu. Nästa match är mot Rhein-Neckar och vi åker dit för att ta poäng. Ingenting är omöjligt. Det ska bli roligt att möta de tyska mästarna igen, säger Olafur Gudmundsson.

Hur mycket roligare är det att spela Champions League-matcher jämfört med serielunken som betas av vid sidan av?
– Det är klart att det är en helt annan motståndare här. Det är mer fysiskt, man får ta i varje gång man går man-mot-man. De flesta är 10-20 kilo tyngre och de har landslagsspelare på varje position, säger IFK-kaptenen.

– Men jag tycker fortfarande det är jätteroligt att spela i ligan – och framförallt på hemmaplan. Så för mig spelar det inte så stor roll.

Fakta



Champions League
IFK Kristianstad–Nantes 26–31 (13–14)
Målen, IFK Kristianstad: Olafur Gudmundsson 9, Viktor Hallén 5, Tim Sörensen 4, Albin Lagergren 3, Stig Tore Moen Nilsen 2, Philip Henningsson, Gunnar Steinn Jonsson, Mario Lipovac.
Publik: 3 816.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tappert IFK föll mot storlaget

Orkade en halvlek - sedan var det godnatt för ett kämpande Kristianstad.

Viktor Andersson

Kl.19:06, 10 februari, 2018

Tappert IFK föll mot storlaget
Stig-Tore Moen Nilsen tas hårt av Nantes-försvaret. Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN.

Ivrigt påhejade av en högljudd hemmapublik orkade IFK Kristianstad hänga med storlaget och grupptvåan Nantes i en halvlek.

Sedan blev det för jobbigt – och framförallt stavades Nantes seger David Balaguer Romeu.

Den spanske landslagsspelaren hade en fenomenal afton och sköt tolv mål. Hade han inte funnits på plan hade matchen förmodligen blivit betydligt jämnare.

Det var framförallt dena andra halveken som matchen föll IFK ur händerna. Då tröttnade laget, som spelat fyra matcher på åtta dagar, rejält och missarna och de tekniska misstagen blev fler.

Nu tog fransmännen en komfortabel seger, även om Olafur Gudmunsson gjorde vad han kunde mot den franska ligasexan. Lagkaptenen gjorde nio mål för IFK Kristianstad.

I nästa matchen i Champions League väntar tyska laget Rhein-Neckar Löwen nästa lördag.

Fakta



Champions League
IFK Kristianstad - Nantes: 26-31 (13-14)
Målen IFK: Olafur Gudmundsson 9, Viktor Hallén 5, Tim Sörensen 4, Albin Lagergren 3, Stig Tore Moen Nilsen 2, Philip Henningsson, Gunnar Steinn Jonsson, Mario Lipovac.
Arena: Kristianstad Arena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HIF Karlskrona – IFK KRistianstad

Lagergren räddade IFK Kristianstad efter stor dramatik

Mästarlaget pressades rejält av jumbon – då vände storstjärnan till seger.

André Eriksson

Kl.19:41, 6 februari, 2018

Lagergren räddade IFK Kristianstad efter stor dramatik
Albin Lagergren. Foto: BILDBYRÅN / Avdo Bilkanovic

Det var toppen mot botten. David mot Goliat.

Samtidigt som IFK Kristianstad hade Tim Sörensen, Olafur Gudmundsson och Helge Freiman utanför truppen på grund av skador.

LÄS MER: Stjärnans kryptiska svar kring framtiden

Då bjöd jumbon HIF Karlskrona – som inför mötet hade 16 raka förluster – verkligen upp till dans mot mästarlaget IFK Kristianstad.

Efter en mardrömsinledning på matchen för den brandgula jätten ledde HIF Karlskrona med 17–14 i paus. Det fick IFK-tränaren Ola Lindgren att avverka två av sina time-outer i den första halvleken.

HIF Karlskrona fortsatte lika starkt i den andra halvleken. IFK-bekantingen Lars Möller Madsen var på stor spelhumör för hemmalaget och gjorde att Karlskrona behöll ledningen fram till klockan stod på 46.36 när IFK:s jättetalang Valter Chrintz kvitterade till 25–25.

Och mål av Albin Lagergren i anfallet efter gjorde att IFK Kristianstad tog ledningen för första gången i matchen med 25–26.

Men det skulle bli match in i det sista. Med knappt en minut kvar av matchen var ställningen 31–31. IFK Kristianstad tog time-out – och sedan avgjorde Albin Lagergren med sex sekunder kvar att spela.

31–32 till IFK Kristianstad blev slutresultatet. Den brandgula jätten kunde pusta ut efter ett högdramatiskt avgörande.

Matchens gigant var Albin Lagergren som visade stor klass i sin comeback. Liraren stod för tio mål (på elva skott!) och sex assist.

Efteråt var IFK Kristianstads Viktor Hallén lättad – men samtidigt bekymrad.

– Jag tycker vi spelar dåligt. Vi slarvar. Vi får inte upp tempot och vi har problem med deras sju-mot-sex-spel, säger Viktor Hallén till C More.

– Det är klart att vi är nöjda med två poäng. Så som matchen såg ut ska vi vara jätteglada för det. Men spelmässigt är vi inte alls så långt som vi vill vara i februari, säger Viktor Hallén.

Härnäst väntar hemmamatch mot Hammarby för IFK Kristianstad på torsdag. Och sedan Champions League-match mot franska Nantes i Arenan på lördag.

Fakta



Handbollsligan
HIF Karlskrona–IFK Kristianstad 31–32 (17–14)
Målen, IFK Kristianstad: Albin Lagergren 10, Viktor Hallén 6, Stig-Tore Moen Nilsen 6, Valter Chrintz 3, Mario Lipovac 3, Philip Henningsson 2, Arnar Freyr Arnarsson, Johannes Larsson,

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng