Emmas lyxiga tacovariant – en ”ny” vinnande maträtt

Imorgon börjar ny vecka, vilket innebär nya möjligheter. Ge en av Emmas tacovarianter möjligheten att bli en ny vinnande rätt i köket.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.18:47, 3 september, 2017

2 bilder

Den klassiska fredagstacon i all ära, men taco går att variera i all oändlighet – bara fantasin sätter stopp. Om du, som Emma tycker att taco är en av livets rätter bör du pröva på denna lättlagade och enkla laxtaco, som med fördel kan ätas i ett salladsblad istället för tortillabröd.

”Garanterat gott och piffar till vardagen lite extra”

Pulled laxtaco med fruktig bönsalsa och myntayoghurt. 

– En annan version av vår trendiga tacofredag. Här får du en saftig, kryddrik ugnsbakad lax som bryts av med en syrlig myntayoghurt och söt bönsalsa. Klart på blott 30 minuter! Testa styr matvagnen mot fiskdisken – mums!

Du behöverPulled lax4 st laxfiléer, tinade2 tsk salt2 tsk spiskummin2 tsk paprikapulver2 tsk lökpulver4 msk smörFruktig bönsalsa1 pkt blandade bönor (ca 300 g)1 mogen mango2 st stora tomater½ st rödlök1 näve koriander, eller persilja2 krm saltMyntayoghurt1 dl créme fraiche1 matyoghurt1 kruka färsk mynta2 tsk citronsaft

TillbehörTortillabröd och/eller tacoskalGurkaKruksallad

Gör så härSätt ungen på 150 °C. Blanda samtliga kryddor. Rulla och gnid in kryddorna överallt på filéerna. Placera fisken på bakplåtspapper på plåt i ungen ca 20 min, eller tills fisken uppnått en grad av 50 °C (liten kärna i).

Skölj bönorna i kallt vatten. Hacka tomater, rödlök och mango i mindre bitar. Blanda samman allt med salt och finhackad koriander eller persilja.

Hacka mynta. Blanda med créme fraiche, matyoghurt och citronsaft.

Halvera gurkan på längden och gröp ur kärnhuset. Skiva upp gurkan i ”båtar”. Skölj salladen i kallt vatten.

Ta ut fisken ur ugnen och lägg på en klick smör på varje filé. Dra isär fisken med två gafflar. Nu är det dags att servera! Börja med att lägga i ett salladsblad i tortillabröden. Varva med bönsalsa, myntasås, gurka och lax.

Smaklig måltid!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Den perfekta träningen för lekplatsen

24Sveriges träningsskribent Emelie Elmes tipsar om ett utmanade pass som du kan göra samtidigt som barnen leker för fullt.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:49, 21 september, 2017

Har du svårt att få till träningen när det är fullt ös på barnen hela dagen? Här kommer allt du behöver för att köra ett riktigt utmanande pass på lekplatsen. Barnen får leka och du får köra slut på kroppen. Alla nöjda!

Genom att använda ostabila underlag tränar du inte bara styrka utan utmanar också balans och fokus. Detta gör gungan till det ultimata träningsredskapet.

Det är när barnen är små som vi sätter grunden till vad som ska bli deras rutiner. Kommer det kännas naturligt för dina barn att röra på sig?

Hitta rörelseglädjen tillsammans genom ”följa John”, kurragömma eller någon annan rolig lek. Detta blir en perfekt uppvärmning.

Övning 4 till 7 kräver mycket bålstyrka. Känner du att du hänger i ländryggen bör du vänta med dessa övningar.

Kom ihåg att barnen har företräde till gungorna!

1. Skridskohopp

Så gör du: Stolt bröst. Kör gärna lite tempo här och få upp pulsen. Försök att bara använda gungan för balansen och lägg vikten på benen.

2. Ryggdrag

Så gör du: Axlarna långt från öronen och nacken i neutral position. Tänk dig att du ska klämma sönder en vindruva mellan skulderbladen. Vinkeln på kroppen avgör hur tungt det ska bli. Ta ett steg framåt om du vill ha det tuffare.

3. Stående superman

Så gör du: Spänn bålen. Gå bara så långt att du fortfarande kan hålla en rak kropp. Även här är det vinkeln som avgör hur tufft det blir. Fötterna ihop ger en större utmaning för balansen och fötterna bredare isär gör övningen lite lättare.

4. Knädrag

Så gör du: Armarna under axlarna. Aktivera magen och se till att ländryggen varken rundas eller sjunker ihop.

5 Armhävning

Så gör du: Armarna under axlarna. Neutral, spänd kropp. Håll koll på ländryggen.

6 Bulgariska utfall

(Mer känd som ”bulgarian split squat”)

Så gör du: Denna övning kräver mycket styrka och balans. Håll överkroppen rak och arbeta lugnt och kontrollerat.

7. Armhävning + drag till bröstet

Så gör du: Läs 4 och 5

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är årets glöggsmak

Blossa 17 har presenterats. "Vår tolkning av..."

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.17:03, 20 september, 2017

Här är årets glöggsmak
Årets glögg smaksätts med mango, spiskummin och chili. Foto: Pressbild

Sedan 2003 har Blossa lanserat en ny glöggsmak inför varje vinter. Fram till 2010 var det främst nordiska influenser som till exempel lingon, saffran och vinteräpple.

Därefter har man tittar mer internationellt och tagit inspiration från bland annat Sydamerika, Japan, Frankrike och England.

I år föll valet på Indien. Glöggen smaksätts med mango, spiskummin och chili.

– I Indien hittar vi många av de smaker och kryddor som redan finns i Blossas glögg, såsom kardemumma, ingefära och kryddnejlika. I Blossa 17 Old Delhi ger mangon en tropisk fruktton som både kompletteras och kontrasteras fint med de traditionella glöggkryddorna, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender hos Blossa, i ett pressmeddelande.

Formen och färgen på flaskan är inspirerad av traditionell indisk skyltmålning. Den gamla hantverkstraditionen kan dekorera bland annat lastbilar, marknadsstånd och byggnader.

– Den kryddiga tonen i årets glögg förstärks ytterligare av spiskummin för att i slutet få en tydlig hetta från chilin. Detta är vår tolkning av Indien, säger Åsa Orsvärn.

Glöggen finns i Systembolagets beställningssortiment från och med denna onsdag.

Fakta



Tidigare smaker på Blossas årgångsglögg:

2003 Pomerans
2004 Vinteräpple
2005 Hjortron & Armagnac
2006 Lingon & Enbär
2007 Havtorn & Kanel
2008 Blåbär
2009 Clementin
2010 Saffran
2011 Arabica
2012 Yuzu & Ingefära
2013 Dalecarlia
2014 Lavande
2015 Earl grey
2016 Kråkbär
2017 Mango, spiskummin & chili

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Emmas krämiga pastarätt – en succé i vardagen

Emma Håkansson är tillbaka med ett välsmakande recept - denna gång med en pastarätt innehållandes såväl gorgonzolasås som kycklingbröst, rostade valnötter och smörstekta äppen.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.17:05, 17 september, 2017

Emmas krämiga pastarätt – en succé i vardagen

Pasta är en variabel råvara som passar utmärkt till både vardag och fest. För att få den där lilla extra smaken på dina pastarätter rekommenderar Emma att salta pastavattnet rejält – tänk kallsup. Blanda gärna dina pastasåser med pastan innan du serverar rätten. Spara några deciliter av kokvattnet innan du häller av pastan i durkslaget för att kunna blanda ut din pastasås.

Pasta med champinjon- och gorgonzolasås, kycklingbröst, rostade valnötter och smörstekt äpple. En krämig och spännande rätt med pikant och salt smak från gorgonzolan som bryts av med sötma från äpplet och där valnötterna står för texturen.

Du behöver (4 portioner)
4 st färska/tinade kycklingfiléer
400 g spaghetti eller annan valfri pasta
1 st gul lök
200 g champinjoner
5 dl grädde
150 g gorgonzola
3 krm salt
100 g valnötter
2 st äpplen
Färsk persilja
Svartpeppar
Olivolja
Smör

Gör så här
Sätt ugnen på 150 °C. Torka kycklingfiléerna torra och krydda rejält med salt och peppar. Hetta upp olivolja i stekpanna och bryn kycklingen på hög värme tills de fått en fin färg. Sätt in i ugnen i ca 20 min eller tills kycklingen uppnått en temperatur på 70 °C. Skiva upp kycklingen innan servering.

image-2-1

Grovhacka valnötterna och rosta i torr panna i några minuter. Se till att skaka om då och då. Lägg i skål fram till servering.

Hacka lök och champinjoner. Stek svampen i torr panna ca 3 min för att de ska urvätskas. Ha sedan i en klick smör samt löken. Stek på svag värme ytterligare 3 min. Häll i grädde och smula ner gorgonzolan. Låt småputtra på väldigt låg värme fram till servering. Smaka av med lite salt om det behövs.

Skär äpplen i kuber och smörstek på låg värme i bara några minuter.

Koka upp pastavatten. Glöm inte salta! Koka pastan al dente, dvs minska koktiden med någon minut eftersom du ska blanda pastan med den varma pastasåsen och tillagningen fortsätter där. Spara lite pastavatten.

Blanda champinjon- och gorgonzolasåsen med den nykokta pastan och ha i någon deciliter pastavatten. Dra några extra varv med pepparkvarnen. Lägg upp pastan, på med kycklingen och toppa med valnötter, äpple, bitar av gorgonzola och färsk persilja. Hoppas det smakar!

Hörs nästa vecka, och glöm inte följa Emma på instagram – Emmasmatlagning

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då ska du vara född för att lyckas i livet

En ny studie visar att barn födda i en viss månad har större chans till framgång.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.13:59, 17 september, 2017

Då ska du vara född för att lyckas i livet
Foto: Genre/Pixabay

Det är forskare på tre amerikanska universitet som har undersökt data kring tusentals skolbarn i USA. De kom fram till att barn födda i september har störst chans att lyckas allra bäst, enligt Damernas värld.

I USA är septemberbarnen äldst i sina klasser, jämfört med Sverige där indelningen i skolan sker efter det ”vanliga” kalenderåret.

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att samma princip gäller i Sverige. Barn som födds i januari har större chans att få högre betyg under skolåren. De är även mer framgångsrika inom idrotter.

Den amerikanska studien visar att 80 procent av flickorna och 70 procent av pojkarna i USA, som är födda i september, lyckas bättre i skolan och är mer benägna att plugga vidare. Det är även mindre sannolikt att de hamnar i fängelse.

Eftersom de är framgångsrika tidigt i livet och får beröm och uppmuntran från omgivningen får de också bättre självkänsla, enligt forskningsstudien.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

5 steg: Så blir du nästa youtube-stjärna

Här är tipsen för att lyckas som youtuber.

Mia Martelleur

Kl.22:06, 16 september, 2017

5 steg: Så blir du nästa youtube-stjärna
Foto: Pixabay

Drömmer du om att kunna försörja dig på att lägga upp videos på till exempel Youtube eller andra sociala medier? Veckorevyn har listat de 5 säkraste tipsen att följa om du vill lyckas inom cybervärlden.

1. Starta smått – learn by doing

Många av de mest sedda klippen på internet är filmade med en vanlig mobil och väldigt enkelt redigerade. Ladda ned något gratisprogram med videoredigering och börja lära dig hur det fungerar! Filma dig själv eller en vän och experimentera med redigering och effekter. Det finns ingen genväg – du lär dig genom att prova dig fram.

Telefon, mobil, resa, selfie, bild, fotografera, instabild, Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

2. Analysera YouTubers

Hitta inspiration från youtubers, instagram-profiler eller Facebook-profiler som faller dig själv i smaken och analysera deras videos. Hur klipper de? Vad har de för innehåll? Hur arbetar de med ljus? Vad skulle du ändra om du själv lägger upp ett klipp och vad kan du använda dig av?

Lägg även tid på tutorials (instruktionsfilmer) på youtube där du kan lära dig allt möjligt om vad som helst – som hur olika redigeringsprogram fungerar.

Dator, Youtube

Foto: Pixabay

3. Gå en kurs 

Om du ledsnar på tutorials eller vill lära dig ännu mer så kan du gå en kurs inom video och redigering riktat mot sociala kanaler. Det finns kurser för både nybörjare och mer avancerade redigerare och på så vis kan du lära dig allt du behöver veta om videoproduktion.

4. Investera i material

För att göra lite proffsigare videos – skaffa ett stativ och en fotolampa. Det finns i alla möjliga storlekar och former beroende på vad du har för kamera och behov. Även en selfiestick kan vara användbar om du ska ut och vlogga (video-blogga) och filma delar av din vardag eller speciella händelser.

Bild, Selfie, Vatten, Strand, Sociala Medier

Foto: Pixabay

5. Bestäm innehållet: Vad vill du förmedla med dina videos? 

Det allra viktigaste i en film, oavsett vilken kanal den ska gå i, är innehållet. Vad vill du förmedla med dina videos? Låt detta gå som en röd tråd genom hela klippet. Du kan till exempel skapa specifika känslor av klippet beroende på scensättning, ljud, ljus och text. Så vad vill du förmedla? Är det en film om kläder, ett humorklipp eller en resa? Ska filmen skapa lugn, skratt eller till exempel upprördhet?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng