Efter konkursen – nu får entreprenören en saftig räkning

Förra året gick bolaget i konkurs. Nu får firmatecknare en saftig räkning efter ett beslut i Förvaltningsrätten.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.12:52, 2 september, 2017

Efter konkursen – nu får entreprenören en saftig räkning
Förvaltningsrätten. Foto: Wikimedia/AleWi

År 2010 registrerades företaget i centrala Kristianstad, som bland annat skulle syssla med massage och friskvård. Det skulle dock visa sig gå ekonomiskt dåligt. Under det första året visade bolaget ett minusresultat. De kommande två åren gick bolaget med ett fåtal tusenlappar i vinst.

Under förra året gick företaget i konkurs. Då hade de en skatteskuld som var obetald. Enligt förvaltningsrätten har bolaget ”underlåtit att i rätt tid och med rätt belopp redovisa och betala sina skatter och avgifter”. En granskning visar också att företagets ägare har redovisat felaktig moms och har gjort för stora avdrag på momsen.

Nu kommer nästa smäll för den person som varit firmatecknare och ägt samtliga aktier i företaget. Enligt ett nytt beslut från förvaltningsrätten ska han betala cirka 107 000 kronor till staten i skatt och avgifter.

Enligt förvaltningsrätten har företagsägaren varit ”grovt oaktsam” då han haft pengar till att betala skatt, men inte har gjort det. Han uppges också ”uppsåtligen” ha lämnat felaktiga uppgifter i sin deklaration.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sparbanken Skåne vinner tvist mot privatperson

Sparbanken Skåne vinner en tvist en en privatperson, som inte betalade tillbaka sitt lån.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.09:31, 26 september, 2017

Sparbanken Skåne vinner tvist mot privatperson
Sparbanken Skåne vinner en tvist mot en privatperson, som inte betalade tillbaka ett lån.

År 2015 undertecknade en person bosatt i Skåne ett skuldebrev på Sparbanken. Ett lån på 100 000 kronor togs för att lösa en företagskredit. Sedan dess har mannen inte betalat tillbaka en krona till banken, trots fler påminnelser och inkassokrav.

Nu har Sparbanken Skåne, med huvudkontor i Kristianstad, vänt sig till Lunds tingsrätt för att få tillbaka pengarna på lånet. Mannens förklaring är att det inte är han som har tagit själva lånet, utan bara gått in med ett borgensåtagande. Han ska ha känt sig tvungen att ta lånet för att lösa en kredit.

Enligt tingsrätten finns det dock inga bevis som visar att mannen skulle tala sanning. De dömer honom därför att betala tillbaka de 100 000 kronorna till Sparbanken Skåne samt sex procents ränta. Han får dessutom stå för rättegångskostnaderna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är det senaste om fredagens mordförsök

På fredagen utsattes en man i Kristianstad för mordförsök. Här är det senaste om utredningen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.21:07, 25 september, 2017

Här är det senaste om fredagens mordförsök
Polisen misstänker ett samband mellan blodet som hittades utanför Lidl och mordförsöket på en man under fredagen.

Det var på fredagen, bara några minuter innan midnatt, som polisen larmades till en lägenhet i Kristianstad. En man född år 1993 hade då förts till Centralsjukhuset i Kristianstad med skador på kroppen, något som 24kristianstad tidigare skrivit om. Han var medvetslös och personerna som skjutsade mannen ville inte berätta vad som hade skett.

Händelsen kan kopplas samman med den avspärrning av parkeringsplatsen utanför matbutiken Lidl som polisen satte upp under lördagsmorgonen. De säkrade blodspår där som har skickats på analys.

– Vi tror att det kan finnas en koppling, men det är inget vi vet ännu, säger kommissarie Anders Svensson.

Polisen har försökt att prata med den man som blev utsatt för mordförsöket. I helgen uppgav de att han inte var villig att delta i utredningen. Mannen är sedan tidigare känd av polisen. Föreundersökningen fortsätter dock.

– Vi samlar nu material och sammanställer analyser, säger Anders Svensson.

Under måndagen hade fortfarande ingen gärningsman gripits för mordförsöket. Det finns inte heller någon utpekad person som misstänks för gärningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter ”Loffes” död – sambon säljer parets livsverk

"Jag kommer ju inte kunna bo kvar i det här stora huset".

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.19:08, 25 september, 2017

Efter ”Loffes” död – sambon säljer parets livsverk
Foto: Bildbyrån

Den 31:e augusti i år gick den folkkära skådespelaren och mångsysslaren Janne ”Loffe” Carlsson ur tiden efter en 18 månader lång kamp mot levercancer.

I en intervju med tidningen Expressen berättar nu Gurianne Sandven om den hårda kampen efter hans bortgång.

– Det är nästan som att man inte förstår att det har hänt. Som att Janne är ute på en resa och kommer hem snart. Döden kom så plötsligt, vi var ju inte beredda, säger Gurianne till Expressen.

”Loffes” död innebär också att Gurianne kommer att tvingas sälja parets bostad i Kristianstad.

Huset är 350 kvadratmeter och vi har tre fastigheter på 6500 kvadratmeter tomt. Vi har simbassäng. När ska jag hinna med det, och jobba heltid och ha en hund som jag är ute och går med? Det finns liksom inte tid att ta hand om det. Det är lättare när man är två, säger Gurianne till Expressen.

–  Vi har byggt det så som vi vill ha det. Det här är paradiset på jorden, där vi bor. Men att bo kvar här bland alla minnen, det är också otroligt jobbigt. Det känns inte bra om jag ska göra det. Men framför allt för att det är så stort, och det krävs ju reparationer efterhand. Och jag kommer varken ha råd eller möjlighet att sköta sådana saker. Men det är ju som det är, fortsätter hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Näste man försvinner från Kristianstad

Även han lämnar sin post.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.16:08, 25 september, 2017

4 bilder
 • Joakim Persson och Anders Swahn. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
  Joakim Persson och Anders Swahn. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
 • Serdar Dayat, Lars Åkerman, Atli Evaldsson och Besnik Llazani. Foto: Robert Rosén.
  Serdar Dayat, Lars Åkerman, Atli Evaldsson och Besnik Llazani. Foto: Robert Rosén.
 • Anders Swahn. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
  Anders Swahn. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
 • Joakim Persson. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån
  Joakim Persson. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Förra veckan blev det officiellt att Kristianstad FC gjort sig av med sin tränare Joakim Persson på grund av hans åsikter om klubben. Hans ersättare blev den förre detta isländske landslagsmannen Atli Edvaldsson.

Nu står det klart att även sportchefen Anders Swahn inte blir kvar, enligt Kristianstadsbladet. Under måndagen hade Swahn ett möte med klubbens ledning där beslutet togs att Swahn kliver av.

– Anders känner att han inte är motiverad längre. Det hänger ihop med att vi bygger en organisation där flera personer med en diger meritlista är involverade. I det sammanhanget kan man få känslan att man inte är lika motiverad, säger klubbens ordförande Lars Åkerman.

Swahn har varit ensam på sin post sedan klubben bildades för två år sedan men han jobbade för Kristianstads FF i flera år innan. Åkerman berättar att klubben vill bygga en omfattande ungdomsverksamhet på lång sikt och har fått in Serdar Dayat och Atli Edvaldsson.

– De är internationellt meriterade och har jobbat med både elit- och ungdomsutveckling på hög nivå i många länder. Det är en fantastisk möjlighet för en klubb som vår. Då blir det förändringar på vägen och vi har full förståelse för den situationen. Det är tråkigt men vi får respektera det, säger Åkerman.

Han betonar att det inte finns några stridigheter i klubben och beskedet kring Joakim Persson hänger ihop med utvecklingen under säsongen.

– Vad man än gör kan man alltid kritiseras för det men vi kände att den förändringen var nödvändig, säger Åkerman.

Hur mycket hänger Swahns avsked ihop med att Persson försvinner?
– Det har egentligen inte så mycket med det att göra. Det är den utvecklingen vi bygger i klubben nu och jag kan bara ana vad bakgrunden är. Känner man sig inte motiverad är det naturligtvis inte positivt för varken Anders eller klubben. Då är det bättre att gå skilda vägar och det är ett ömsesidigt beslut.

Sportchefsrollen kommer inte att finnas kvar och Anders Swahns uppgifter fördelas på ett antal personer i organisationen. Serdar Dayat är fotbollschef i klubben sedan juli och under vintern kommer man att skissa ytterligare på framtidens organisation.

– Dayat och Edvaldsson kommer att ha viktiga roller där med sin kunskap. Det är den långsiktiga ungdomsutvecklingen som ska lägga grunden till klubben i framtiden. Nu har vi fått en fantastisk möjlighet att få in internationellt meriterade tränare och det vore tjänstefel att inte ta in dem. Den innebär en del förändringar och alla känner sig kanske inte hemma med det, säger Åkerman.

24Kristianstad har sökt Anders Swahn för en kommentar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En person gripen misstänkt för rån

En person har gripits misstänkt för rån i motvärnsfallet.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.12:09, 25 september, 2017

En person gripen misstänkt för rån
Foto: Arkiv

Klockan 11.47 på måndagen kallades polis till en butik på Öllegårds väg i Kristianstad med anledning av att en person ska ha gripits misstänkt för rån i motvärnsfallet.

Personen ska ha stulit från butiken men blivit upptäckt och ska därefter ha försökt undkomma genom att slå sig fri. Personen ska dock inte ha lyckats utan kunde hållas kvar och gripas.

Eftersom personen använde våld misstänks denne nu för rån i motvärnsfallet istället för stöld.

– Det står ingenting om att någon har kommit till skada, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisens ledningscentral region Syd.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng