Deras nyfödda barn drabbades av allvarlig hjärnskada på CSK | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Deras nyfödda barn drabbades av allvarlig hjärnskada på CSK

Deras nyfödda barn drabbades av allvarlig hjärnskada på CSK. Här är berättelsen om vägen tillbaka.

Henrik Nordell

Kl.20:04, 26 augusti, 2017

3 bilder
  • Elliot drabbades av en hjärnskada efter förlossningen på CSK. Foto: Bildbyrån och privat
    Elliot drabbades av en hjärnskada efter förlossningen på CSK. Foto: Bildbyrån och privat
  • Johanna Adolfsson och Jacob Alfvén. Foto: Privat
    Johanna Adolfsson och Jacob Alfvén. Foto: Privat
  • Elliot, i dag 9 månader gammal. Foto: Privat
    Elliot, i dag 9 månader gammal. Foto: Privat

Det som skulle bli en helt normal förlossning slutade med att den nu 9 månader gamla pojken Elliot drabbades av en allvarlig hjärnskada, på grund av en felbehandling vid Centralsjukhuset i Kristianstad. För de nyblivna föräldrarna Johanna Adolfsson och Jakob Alftén har det varit en lång resa för att deras barn ska få ett normalt liv igen.

När 24kristianstad kommer på besök i lägenheten ligger Elliot på en blå filt. Ännu kan han inte krypa eller sitta upp utan stöd, men utvecklingen går framåt tack vare föräldrarnas envishet. Han förlöstes i Kristianstad den 14 november förra året. Då hade graviditeten gått två dagar över tiden.

LÄS MER: Barnet drabbades av hjärnskada vid förlossning

Till en början såg allt ut att gå bra och värkarna kom som de skulle. Barnmorskan beslutade sig då för att, helt emot reglerna, ge mer värkstimulerande medicin. Det får de endast göra på en läkares ordination. Hela tiden ökade hon droppet för att stimulera fler värkar. Den ökade medicineringen ledde till allvarliga konsekvenser för barnet. På en monitor intill övervakades barnets puls.

– Hjärtfrekvensen gick ner. De ökade värkarna gav en minskad syretillförsel till barnet. Då hade jag nio värkar på tio minuter. Jag tänkte aldrig att det kunde göra så ont. Det var svaga hjärtljud i två timmar, säger Johanna Adolfsson

 

Elliot är i dag 9 månader gammal. Foto Privat

Elliot är i dag 9 månader gammal. Foto: Privat

 

När en annan barnmorska kom in i lokalen såg hon att något var fel och en läkare kontaktades. De lade press på Johannas mage och efter fem minuter hade barnet förlösts. Barnet fördes snabbt till akutavdelningen.

– När Elliot kom ut var han helt livlös och hade bara en svag puls. Han var alldeles blå, säger Johanna Adolfsson.

Det nyfödda barnet fördes ner till sjukhuset i Lund och skulle få kylbehandling för att skydda hjärnan från syrebrist. Han fick läggas i en respirator och efter en vecka flyttades barnet tillbaka till neonatalavdelningen i Kristianstad. Då visste de ännu inte hur hjärnskadorna skulle påverka Elliot på lång sikt.

– Han kunde inte leka eller kommunicera. Vi tänkte att hans liv var förstört, att det inte var ett värdigt sätt att leva. Vi får sondmata honom genom en plastknapp på magen, men han har lärt sig att äta lite själv, säger Johanna Adolfsson.

– Han är lite sen i utvecklingen, men det går framåt. Vi trodde till en början att han inte skulle kunna röra sig, att Elliot skulle bli multihandikappad, säger pappan Jakob Alftén.

Under ett flertal månader har föräldrarna fått hjälp med sjukgymnastik för att deras barn ska kunna röra sig normalt. De har också tagit kontakt med en barnfysiolog i Stockholm som gett råd om övningar. Efter hjärnskadan är han nu mer rörlig och utvecklingen är på framgång.

 

Johanna Adolfsson och Jacob Alftén. Foto: Privat

Johanna Adolfsson och Jakob Alftén. Foto: Privat

 

Samtidigt som allt detta skedde har Centralsjukhuset blivit utredd av inspektionen får vård och omsorg (IVO). De skrev en avikkelserapport tre dagar efter förlossningen och har under vintern gjort en intern utredning på knappt två sidor. Där konstaterar avdelningschefen att barnmorskan gjorde fel när hon gav mer värkstimulerande medicin till Johanna Adolfsson.

IVO kommer fram till samma slutsats. De skriver i sin kritik att den legitimerade barnmorskan har ”brustit i sin yrkesutövning”.  Trots det som skett fick barnmorskan jobba kvar på samma avdelning i flera månader.

– Vi har varit där och pratat med chefen. Hon sade att de inte hade rätt att stänga av någon från sitt arbete. De påstod också att de hade för lite personal. Vi vill inte att detta ska hända någon annan, säger Johanna Adolfsson.

Händelsen är också polisanmäld och där pågår det nu en utredning.

Här kan du läsa sjukhuset svar om händelsen med hjärnskadan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misshandlades vid butik – två personer försvann på moped

En misshandel ska ha ägt rum på Ubbes väg under torsdagskvällen.

Mattis Andersson

Kl.22:08, 24 maj, 2018

Misshandlades vid butik – två personer försvann på moped
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Polisen kallades runt klockan 21.30 under torsdagskvällen till Ubbes väg i  med anledning av att men blivit misshandlad utanför en butik.

Enligt polisen ska det ha varit två personer som misshandlat mannen och senare försvunnit på moped från platsen.

Två personer flydde från platsen på moped, det ska vara en man som har blivit misshandlad. Om personerna har någon anknytning till varandra vet jag inte, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral syd.

Skadeläget  den misshandlade personen okänt i nuläget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Barack började brinna intill byggnad – misstänks vara anlagd

SOS har larmades under torsdagskvällen angående en brand.

Mattis Andersson

Kl.22:04, 24 maj, 2018

Barack började brinna intill byggnad – misstänks vara anlagd
Foto: Arkiv

SOS larmades angående en brand där någon uppgett att man såg lågor från en mindre byggnad på Stridsvagnsvägen i Kristianstad.

Enligt de initiala uppgifterna skulle det vara en byggnad i närheten av bowlinghallen. Efter felaktiga uppgifter trodde polisen ett tag att det var en container. Det visade sig sedan att det var en barack som brann. Polis och räddningstjänst kom till platsen.

– Det finns all anledning att tro att den är anlagd, den borde inte börja brinna av sig själv, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral syd.

Räddningstjänsten hade inga problem med att få kontroll på branden.

– Räddningstjänsten har kontroll på branden, säger Fredrik Bratt strax innan klockan 23 på torsdagskvällen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två bilar i olycka – skapade långa köer på E22

(Uppdaterad 20:19) Trafikverket rapporterade om problemet.

Mattis Andersson

Kl.17:22, 24 maj, 2018

Två bilar i olycka – skapade långa köer på E22
Foto: Arkiv

Trafikverket rapporterat under torsdagseftermiddagen att det var stopp i trafiken på E22 utanför Kristianstad.

Det var två bilar som hade krockat på E22 vid avfarten mot riksväg 19. Det blev långa köer till följd av olyckan då räddningstjänsten var på platsen.

Skadeläget för de drabbade är oklart.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dömdes för att ha tafsat på funktionshindrade i taxi – frias i hovrätten

Domen från Hässleholms tingsrätt ändrades i Hovrätten, nu frias mannen från anklagelserna.

Mattis Andersson

Kl.20:34, 23 maj, 2018

Dömdes för att ha tafsat på funktionshindrade i taxi – frias i hovrätten
Foto: Arkiv

En taxichaufför som körde färdtjänst dömdes mot sitt nekande vid Hässleholms tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för olika fall sexuellt ofredande.

Mannen dömdes då till villkorlig dom, skadestånd om 10 000 kronor till vardera målsägande och dagsböter om sammanlagt 24 000 kronor.

Taxi-chauffören som är i 50-årsåldern, dömdes för att ha under en färd stannat och tafsat en tjej med Downs-syndrom innanför trosorna. Vid ett annat tillfälle hade han kört en mentalt funktionshindrad tjej och hade tagit av hennes kofta och slickat henne på brösten. Mannen erkände att det var han som kört kvinnorna vid de båda tillfällena, men förnekar att han tafsat på dem.

Trots att kvinnornas anklagelser kunnat stödjas med hjälp av gps som visat att färdtjänstbilen stått stilla under resan så ändras domen i hovrätten.

Hovrätten över Skåne och Blekinge friar mannen från åtalen samt yrkandena om skadestånd. Detta då det anses att man inte kan styrka att mannen utom allt rimligt tvivel har utfört gärningen. Man anser att historierna inte är tillräckligt detaljerade och trovärdiga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Se den unika sol-prognosen – SMHI utfärdar varning

Kolla in värmen som kommer i helgen.

Mattis Andersson

Kl.18:57, 23 maj, 2018

Se den unika sol-prognosen – SMHI utfärdar varning
Foto: Petter Arvidsson / BILDBYRÅN

I flera veckor har södra Sverige varit bortskämda med mycket sol och höga temperaturer.

Värmen ser ut att stanna och nu har SMHI utfärdat en klass 2-varning för brandrisk i stora delar av Sverige i och med torkan.

De senaste veckorna har det rapporterats om många skogsbränder i södra Sverige. Nu är det ännu större risk och man uppmanas av SMHI till försiktighet.

I helgen väntas det bli hela 26 grader båda dagarna och inget regn finns ännu i sikte. Det mest anmärkningsvärda är att prognosen visar sol resten av veckan.

ska%cc%88rmavbild-2018-05-23-kl-16-48-57

Foto: Skärmdump/SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng