Premiär för unik bilutställning i Kristianstad

Nu blir det premiär för en unik bilutställning i Kristianstad. Entusiasternas dröm har blivit till verklighet.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.21:29, 25 augusti, 2017

Premiär för unik bilutställning i Kristianstad
På lördag och söndag är det bilutställning på Ivö. Bilden är från C4 Spring Break, en annan bilutställning som haft premiär tidigare i år.

Under lördag och söndag kommer det att arrangeras bilutställning på Ivö Camping, då det blir premiär för ”Rides of Island”. Bakom det står bland andra entusiasten Henrik Haraldsson och hans sambo som driver Rides of Sweden. Det har sedan länge varit en dröm att skapa en egen bilutställning och platsen utanför Kristianstad var perfekt.

– Med Rides of Sweden har vi under cirka 1,5 års tid åkt runt till bilutställningar i hela landet. Ofta står man på en asfaltparkering och snackar med varandra om bilar. Men så diskuterade jag med Kevin på G Teknik och vi kom på idén att ha en bilutställning ute i naturen. Vi frågade campingen på Ivö och de var positiva till det, säger Henrik Haraldsson.

Under våren och sommar har de planerat utställningen och nu kommer den att bli till verklighet. Totalt 11 personer hjälps åt med allt det praktiska. Till Ivö kommer över 130 bilar att anlända och ställas ut för allmänheten.

– Intresset har varit stort, även om det är första gången för bilutställningen. Det kommer allt från showbyggen till trimmade bilar och bilar med ombyggda ljudanläggningar, säger Micce Bergwall, medarrangör.

Naturligtvis kommer det också att bli tävling under helgen. De bästa bilarna ska utses i totalt nio olika kategorier (se faktarutan). Både en jury och besökarna får vara med och rösta. Vinsten består både av pokaler och av sponsrade priser.

Utöver det finns möjlighet att testa på olika typer av aktiviteter, exempelvis att köra wakeboard. En DJ kommer vara på plats för att spela musik och en bikinitvätt kommer erbjudas till bilägare. Dessutom kommer en rad företag att ställa ut. De hoppas nu på många besökarna under helgen.

– Det kommer att bli trevligt och en riktigt bra stämning. Det vi vill uppnå är att alla ska känna sig nöjda när de åker härifrån, säger Henrik Haraldsson.

Här kan du få inspiration inför helgen på Rides of Swedens Youtubekanal.

FaktaFakta: Tävlingskategorierna under "Rides of Island":

  1. Snyggaste ljudbygge 1:a, 2:a & 3:e plats

  2. Peoples choice

  3. Bästa puts

  4. Bästa inredning

  5. Bästa udda bil

  6. Rides of sweden choice

  7. Bästa Stance 1:a, 2,a & 3:e plats

  8. Bästa Showbygge 1:a, 2:a & 3:e plats

  9. Bästa Motor

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Världsmästerskap till Kristianstad

Minst 200 förare väntas göra upp på Åsum Ring.

Linus Vedmar

Kl.12:58, 23 september, 2017

Världsmästerskap till Kristianstad
Foto: Robert Rosén

Det blir världsmästerskap på Åsum Ring nästa år.

I torsdags tog Internationella bilsportförbundet, FIA, beslutet att lägga VM 2018 för de oväxlade klasserna OK Junior och OK i Kristianstad.

– Skoj att vi fick som vi ville. Vi räknar med 200 förare och det kan bli fler, säger Tobias Groth, ordförande och klubbchef i Kristianstad kartingklubb, till Kristianstadsbladet.

VM pågår just nu i England. Sex av de elva svenska förarna kommer från Kristianstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här ska de sätta upp åtta nya fartkameror

Åtta nya fartkameror ska få bilister att sakta ner. Snart kan de aktiveras.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.12:28, 16 september, 2017

Här ska de sätta upp åtta nya fartkameror
Nya fartkameror kan snart aktiveras i Kristianstad. Foto: ARNE FORSELL/Bildbyrån.

För två år sedan tog Trafikverket beslutet att sätta upp nya fartkameror i Kristianstad. Det är totalt åtta kameror som ska fotografera fortkörare längs väg 118 på en sträcka mellan Rinkaby och Maglehem. Installationerna är på plats och inom kort räknar myndigheten med att kamerorna ska sättas igång. Det skriver Kristianstadsbladet.

– Det är en effektiv metod för att få ner hastigheten, vilket räddar liv, säger Kristina Johansson ,utredare för trafiksäkerhet i region Syd, till tidningen.

Trafikverket tar beslut om 250 nya fartkameror varje år och de placeras i områden med mycket trafik och där risken för olyckor är stor. Varje fartkamera kostar ungefär en halv miljon kronor att bygga. Av dem som fotograferas är det ungefär en tredjedel som kan identifieras och lagföras.

Redan för flera år sedan uppmärksammades väg 118 som en sträcka där många kör för fort. Enligt en artikel från Sverige Radio gjorde polisen därför en insats med att sätta upp en mobil fartkamera. Problemen var störst i områden där det endast är tillåtet att köra 30 kilometer per timme.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

I helgen kan du provköra elbil – de ställer ut på torget

I helgen finns chansen att provköra en elbil. Flera företag kommer att ställa ut på torget i Kristianstad.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.22:24, 15 september, 2017

I helgen kan du provköra elbil – de ställer ut på torget
Elbilar ställs ut på stora torg i Kristianstad.

Arrangemanget med miljöbilarna kommer att ta plats på Stora Torg i Kristianstad under lördagen (klockan 10-15). Det är en del av framtidsveckan som nu genomförs i kommunen.

Stadens nybilshandlare kommer att finnas på plats med de senaste modellerna av hybridbilar och elbilar. Ett av de företag som ställer ut är Förenade Bil i Kristianstad.

– Vi kommer att ha med vår BMW i3. Det är en mindre elbil som besökarna kan få lov att provköra i helgen. Vi kommer också att ta med vår superbil BMW i8. Det är en hybridbil med bensin- och elmotor, säger Lars Leffler på Förenade Bil.

Är det ett stort intresse för elbilarna?
– Det går starkt framåt och säljs allt fler hybridbilar. Det är billigare att ladda med el än att köra med exempelvis diesel. Dessutom finns det en miljöaspekt att de har mindre utsläpp, samtidigt som bilarna tillverkas i miljöcertifierade fabriker. Det är också väldigt komfortabelt att köra elbil, eftersom att den är helt tyst. Det enda ljudet som hörs är från däcken, säger Lars Leffler.

På Stora torg kommer det också att finnas el -och hybridbilar från Volkswagen, Toyota, Volvo, Renault, Peugeot och Mercedes. Dessutom är C4 energi på plats och erbjuder provkörning av elbilarna i solbilspoolen. Även Skånetrafiken ställer ut med sin evenemangsbuss och ”Agenda 21” ordnar en tävling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klart med miljözoner – snart dieselförbud 

Regeringen har gett grönt ljus för miljözoner i städer och därmed ett framtida dieselförbud. 

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.12:00, 14 september, 2017

Klart med miljözoner – snart dieselförbud 
Bild: Flickr/Johan Wessman

Sveriges kommuner kommer ha möjlighet att införa miljözoner från och med 2020, därmed är ett dieselförbud aktuellt inom en snar framtid.

– Barn ska också kunna andas ren luft. För att förbättra luften i städerna får kommunerna nya möjligheter att införa miljözoner, sa statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring.

Transportstyrelsen kom ut med ett förslag i slutet av 2016 som innebär att två sorters miljözoner införs, miljözon 2 och 3.

Miljözon 2 omfattar personbilar, lätt lastbil och lätt buss och måste uppfylla Euro 6 om fordonen drivs av diesel, eller Euro 5 för bensinfordon.

Miljözon 3 omfattar personbilar, motorcyklar, moped klass I, lätta och tunga lastbilar, måste bussar. De lätta fordonen måste drivas av el eller vätgas, samt de tunga fordonen måste drivas av väte eller el, eller är en elhybrid som uppfyller kraven för Euro 6.

Först ut med miljözonerna kommer vara Stockholm.

– Jag är glad för att vi nu får möjlighet att införa miljözoner och få bort de värsta dieselbilarna och få ordning på luften i Stockholm, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd till DN.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många mil kör invånarna i nordöstra Skåne

Så mycket har bilresande i Kristianstad med omnejd.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.14:01, 13 september, 2017

Så många mil kör invånarna i nordöstra Skåne
Ny statistik visar hur bilresandes ökar.

Bilresandet i landet ökade i snitt med tio mil per invånare förra året jämfört med 2015. Det visar statistik från länsstyrelsernas samarbetsorgan RUS.

– Det körs mer än någonsin och transportarbetet med bil har aldrig varit högre, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

Förra året var den totala körsträckan för alla fordon som var i trafik 6,7 miljarder mil. Det blir 673 mil per invånare.

Invånarna i Kristianstad kör 727 mil, vilket är en ökning med cirka 3 procent jämfört året innan. Även i grannorterna har bilresandet ökat. I Hässleholm kör man i genomsnitt 749 mil per invånare och år.

I Bromölla kör de 733 mil, Östra Göinge 772 mil och Osby 766 mil. I Skåne är det Sjöbo som sticker ut mest med över 900 körda mil per invånare och år.

– Utifrån vår statistik kan man dra slutsatsen att en av orsakerna är att det finns fler personbilar i trafik än någonsin och att antalet bilar ökar mer än befolkningen. Vi har dock inte gjort några analyser till orsaker bakom detta, säger Anette Myhr.

Text: Nanna Jami

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng