Biorecension: Ruben Östlunds ”The Square”

Att säga att förväntningarna på Ruben Östlunds ”The Square” har varit annat än höga vore en lögn. Sveriges största regissör, vinnare av Guldpalmen i Cannes, är tillbaka med ett satiriskt drama om samhället och konstvärlden. Inför visningen kändes det onekligen som ett intressant recept. Och jag är inte besviken. ”The Square” är kanske Östlunds bästa film hittills. 

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.15:59, 25 augusti, 2017

Biorecension: Ruben Östlunds ”The Square”
Foto: Pressbild

”The Square” kretsar kring Christian, eminent spelad av Claes Bang. Han är konstnärlig ledare för ett konstmuseum i Stockholm. Medan han försöker få igång sitt nya projekt ”The Square”, en avgränsad ruta som bjuder in människor till att vara hjälpsamma mot varandra, konfronteras han med sina egna värderingar och diskutabla handlingar. I ”The Square” kan man lämna sin mobil, där får ingen stjäla. Christian själv råkar däremot ut för just en mobilstöld på gatan, hans plånbok och farfars manschettknappar försvinner också. Händelsen blir startskottet på en nedåtgående spiral för Christians del.

Elisabeth Moss och Dominic West är stora utländska stjärnor, men har i ”The Square” relativt små roller. I de scener Moss däremot medverkar, dominerar hon fullständigt. Hon spelar journalisten Anne och man kan väl kalla henne för Christians ”love interest”, men det känns nästan lite fånigt, speciellt efter att ha sett en av de mest obekväma sexscenerna på länge. Wests roll är mer av en cameo, och jag skulle gärna ha sett fler scener med både Moss och honom, det känns som att de skulle ha mer att erbjuda filmen.

Även om det är mycket att ta in känns ”The Square” konsekvent

Teman som tas upp i The Square är bland annat narcissism, gemenskap, människans benägenhet att hjälpa andra och frågan om vad som är konst eller inte. Det skulle kunna uppfattas som rörigt, men på ett imponerande sätt lyckas Ruben Östlund väva ihop dessa ämnen. Och även om det är mycket att ta in, känns filmen konsekvent. Som den spanske regissören och juryordföranden i Filmfestivalen i Cannes, Pedro Almodóvar, sa: ”Det är en rik film som jag vill se om många gånger”.

Något som även imponerar är filmens humor. Om du är bekant med Östlunds tidigare verk vet du att han älskar genanta scener. ”The Square” har måmga långa sådana och ibland önskade jag att klippsaxen skulle komma fram. Men samtidigt kunde jag inte undgå att brista ut i skratt när Terry Notary, i rollen som konstnären Oleg, hoppar runt som en apa på middagsbord, eller när pr-människorna till konstverket ”The Square” bestämmer sig för att filma en barntiggare som blir sprängd i bitar för att skapa uppmärksamhet. Att samtliga scener är väldigt långa gör inget eftersom det ständigt finns en spänning i luften.

En bra film har något att säga utan att vara övertydlig med sitt budskap. ”The Square” är ett av få exempel av årets filmer som just där lyckas hitta en bra balans. Filmen har något tankeväckande att förmedla, men griper även tag i hjärtat och är roande hela vägen in i mål.

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

ft_betyg_4_5

Bäst: Östlunds genomgående stabila manus och regi.

Sämst: Elisabeth Moss kunde fått lite mer att göra.

FaktaFilm: The Square (2017)

Manus & Regi: Ruben Östlund

Med: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary m.fl.

Genre: Drama, Komedi

Speltid: 2tim 22min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är vårens artister på Kulturkvarteret

Programmet för hela våren är nu släppt

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.12:04, 20 januari, 2018

LISTA: Här är vårens artister på Kulturkvarteret
Richard Söderberg och CajsaStina Åkerström finns bland artisterna som uppträder på Kulturkvarteret i vår. Foto: Wikimedia Commons.

Vårprogrammet på Kulturkvarteret har så sakteliga dragit igång. Den första halvan av 2018 kommer därefter att rulla vidare med artister såsom Colter WallCecilie Norby & Lars Danielsson, Rickard Söderberg, Sarah Klang, Jack Vreeswijk & CajsaStina Åkerström och Blitzen Trapper.

Sedan 2017 övergick i 2018 har Helsingborgs Symfoniorkester och Trio Dali redan hunnit med att besöka Kulturkvarteret. Så här ser resten av vårprogrammet ut:

LÄS MER: Thorsten Flinck på turné – avslutar i Kristianstad

21/1: Colter Wall.
26/1: Cecilie Norby & Lars Danielsson.
31/1: Americanafestival.
9/2: Vivaldissimo – Camerata Öresund.
14/2: Rickard Söderberg är gaytenor.
16/2: Elvis möter jazz po skånska.

22/2: Sarah Klang.
26/2-2/3: Evenemang inför Melodifestivalen.
6/3: I huvudet på E.T.A. Hoffmann med Peter Friis Johansson.
14/3: Välgörenhetsgala.
15/3: Vreeswijk & Åkerström.
17/3: Elisabeth Melander.

18/3: Imagine Sweden Delfinal.
24/3: Tarabband möter Musica Vitae.
25/3: Imagine Sweden Regionfinal.
6/4: Mikael Ramel.
13/4: Doldisar frontar.
17/4: Blitzen Trapper.

20/4: Vårkonsert med Plusgymnasiet.
27/4: Americanafestival.
29/4: Bluesnight.
4-5/5: Fröknegårdsskolans musikklasser.
9/5: Lilly Hiatt & Hollis Brown.

Hela vårprogrammet – som även inkluderar teater, familjeföreställningar och föreläsningar – finns att läsa på Kulturkvarterets hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inget att göra i helgen? Här kan du spana efter djur

Flera aktiviteter med djurspaning är på gång i Kristianstad under helgen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.07:53, 20 januari, 2018

Inget att göra i helgen? Här kan du spana efter djur
Vid naturum kan du spana efter djur. Där finns betydligt mer än gräsänder att se på. Foto: Henrik Nordell

Flera aktiviteter med spaningar efter djur är på gång i Kristianstad under helgen. Nu finns det chansen att se allt från örnar till uttrar och kungsfiskare.

Här är några av evenemangen:

Lördag klockan 10.00: Följd med fågelkunnige Evert Valfridsson längs den 6 kilometer långa Linnérundan. Ta med kikare och fika. Samling på naturums parkering. Studiefrämjandet, Nordöstra Skånes Fågelklubb och Naturskyddsföreningen i Kristianstad står bakom arrangemanget.

Lördag klockan 12.00: Naturvägledaren berättar om örnar och visar lmen ”Örjan den höjdrädda örnen”. Platsen är Naturum.

Söndag klockan 09.00: Örndag i Tosteberga hamn. Avgång från Naturums parkering. Arrangemanget pågår fram till klockan 13.00 (kostar 100 kronor). I priset ingår bussresa, guidning, dricka och grillad korv. Ta med varma kläder och kikare. Nordöstra Skånes Fågelklubb, Natur- skyddsföreningen och Studiefrämjandet arrangerar.

Söndag klockan 14.00: Vinterliv i Vattenriket. Häng med en naturvägledare ut i naturums närområde. Kanske får du chansen att se en kungsfiskare, utterspår eller stifta bekantskap med fåglarna vid fågelmatningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu kommer revysuccén till Kristianstad

I dag och i morgon gästar Revymix Kristianstad. Monia Sjöström och Danne Stråhed är två av personerna i ensemblen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.07:59, 19 januari, 2018

Nu kommer revysuccén till Kristianstad
Kristianstads teater. Foto: Robert Rosén

I dag kommer Nöjeskompaniet till Kristianstad med showen Revymix. Här kommer de att bjuda publiken på massor av underhållning på teatern i Tivoliparken. Totalt tre föreställningar blir det under fredagen och lördagen.

– I Karlshamn har vi kört revyn i 16 år och för Kristianstad blir det tredje gången i rad. Det är ingen traditionell nyårsrevy, utan blir mycket musik och ett högt tempo. Det kommer att bli en fantastiskt skrattfest, säger Anders Jönsson.

Den välkända dansbandssångaren Monia Sjöström är en av deltagarna i ensemblen. Hon har medverkat i revyn i flera och har bidragit till att den kommer till Kristianstad. Sallie Jönsson är en annan välkänd sångerska som medverkar, hon har tidigare varit med i flera musikaler.

Detta år är dessutom Danne Stråhed gäst. Förutom sin karriär inom musiken har han en bakgrund från revyn. Han var bland annat med när komikern Adde Malmberg satte upp nyårsrevyerna Tunnelseende och Turning mossig i Malmö.

– Det kommer att bli en dos av hans musik och han bidrar med en extra krydda. Det kommer att bli en fartfylld föreställning. Alla ska ha trevligt tillsammans. Vi ser fram emot att komma till Kristianstad, säger Anders Jönsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär för Kristianstads egna schlagersemla

I dag lanserades schlagersemlan på Kristianstads konditorier. Den som köper skänker pengar till funktionsnedsatta.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.14:02, 17 januari, 2018

2 bilder
  • På Axelssons Conditori presenterade Cassandra Englesson den nya schlagersemlan.
    På Axelssons Conditori presenterade Cassandra Englesson den nya schlagersemlan.
  • Schlagersemlor.
    Schlagersemlor.

Med bara ett par veckor till den första deltävlingen i Melodifestivalen har Kristianstads konditorier tagit fram en speciell Schlagersemla. Den presenterades på onsdagen och kan nu köpas på stans alla konditorier.

– Jag och Jessica är båda otroliga Melodifestivalfantaster och då vill vi uppmärksamma att musiktävlingen kommer till stan. Nu är det semletider och då passade detta bakverket bra, säger Henrik Olsson, som driver Axelssons Conditori tillsammans med hustrun Jessica.

LÄS MER: Evenemangschefen avslöjar – då fick Kristianstad beskedet om Melodifestivalen

 

Schlagersemlan.

Schlagersemlan.

 

För alla schlagersemlor som säljs på konditorierna i Kristianstad, skänks det fem kronor till ”Vi möts i musiken”. Det är en verksamhet som riktar sig till personer med funktionsvariationer och stöd med LSS-beslut. Mellan 50-60 deltagare kan de har varje gång de genomför sitt arrangemang med öppen scen på Barbacka. Nu vill de göra något extra för sina deltagare.

– Det är många där som greppar mikrofonen för första gången och går upp på scen. Det betyder mycket att man får in medel genom det här, på kommunen är pengarna begränsade. Så att konditorierna gör detta är häftigt, säger Joakim Olsson.

Smakerna på semlan får varje konditori/kafé själva bestämma över. På Axelssons Conditori har de gjort den med banan och nutella. Det utmärkande är åttondelsnoten i choklad som pryder alla semlorna.

– Det är kul att alla kaféer kan göra det här gemensamt. Nu hoppas vi att Kristianstadsborna tar det här till sig, säger Henrik Olsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu drar klassiska tävlingen igång

Nu drar den klassiska tävlingen igång. Här har du hela spelschemat.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.09:58, 16 januari, 2018

Nu drar klassiska tävlingen igång
Här i huset där P4 Kristianstad håller till, ska eleverna tävla i Vi i femman.

I dag klockan 17.00 kommer Rönnowskolan klass 5 A från Åhus att tävla i kvarnfinalen i ”Vi i femman”. De är ett av de 200 lag från hela landet som har kvalificerat sig genom kunskapsproven och blivit uttagna i den klassiska tävlingen.

Årets första möte kommer att ske mot Strandängsskolan från Båstad. I direktsänd radio kommer de att samla poäng, genom att svara på frågor inom allt från matematik till nutidsorientering. Två elever har valts ut att tävla i varje klass.

– Men det är hela klassens resultat som har tagit dem ända fram till att tävla i radio och vi har också ett frågemoment som involverar hela klassen, säger Marianne Greip som är projektledare och frågemakare för Vi i femman på Sveriges Radio.

”Vi i Femman” startade redan år 1963 i Sveriges Radio. Sju år senare började även tv att sända programmet. Numera är det i Barnkanalen som finalen visas. Cirka 70 000 femteklassare deltar årligen i uttagningen som hålls i november månad. Av dem är det 400 elever (två från varje klass) som tävlar.

Här är alla tävlande inom P4 Kristianstads distrikt:
Önnestads skola MH 5, Önnestad
Errarps skola 5A, Ängelholm
Thorén Framtid i Hässleholm 5, Hässleholm
Strandängsskolan F-6 5, Båstad
Fröknegårdskolan LM 5B, Kristianstad
Rönnowskolan MH 5A, Åhus
Viby skola SNÄCKAN 5A, Kristanstad
Rebbelberga skola 5C, Ängelholm

Spelschemat ser du i faktarutan.

FaktaFakta / tävlingsschemat:

16 januari: 5A Strandängsskolan (Båstad) möter 5A Rönnowskolan (Åhus).
18 januari: 5C Rebbelberga skola (Ängelholm) möter 5A Önnestads skola (Önnestad).
23 januari: 5B Fröknegårdsskola (Kristianstad) möter 5A Viby skola (Kristianstad).
25 januari: 5A Thorén Framtid (Hässleholm) möter 5A Errarps skola (Ängelholm).

Efter detta blir det semifinal den 31 januari samt en lokal final den 6 februari. De fyra bästa lagen i landet får åka till Malmö och delta i de tv-sända finalerna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng