Veckans företag

Nya krögaren på Café Årum satsar på närproducerat

I somras tog en ny krögare över på Café Årum. Han har storsatsat på lokala producenter och vill nu fortsätta att utveckla sitt koncept. Här är planerna för framtiden.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.16:07, 20 augusti, 2017

3 bilder
  • Alexandre Albaret är krögare på Café Årum.
    Alexandre Albaret är krögare på Café Årum.
  • Besökarna har fin utsikt över vattenriket och staden.
    Besökarna har fin utsikt över vattenriket och staden.
  • Ekologiskt och lokalproducerat är konceptet för restaurangen och kaféet.
    Ekologiskt och lokalproducerat är konceptet för restaurangen och kaféet.

Den 10 juni fick Naturum i Kristianstad en ny krögare till kaféet och restaurangen, bara någon minuts gångväg från centrum. Alexandre Albaret tog över Café Årum. Under tio års tid har han drivit cateringfirma i Kristianstad och har arbetat som kökschef på Kiviks hotell på Österlén.

– Jag hjälpte dem att komma med i White Guide. Även där är konceptet att använda lokala råvaror. På Österlén skaffade jag mig ett kontaktnät med lokala producenter och håller på att bygga upp ett även här i Kristianstad. Jag tror på konceptet att köpa råvaror från närområdet och att stötta alla de producenter som finns lokalt, säger Alexandre Albaret.

LÄS MER: Klassiska företaget: ”Det är lite annorlunda”

Under sommaren har restaurangen bland annat serverat ostbricka med ostar från Glada geten i Hässleholm och Soldattorpets mejeri i Klågerup. Både en prisbelönad must och flera av öl-sorterna är lokalt tillverkade. På menyn finns dessutom en mängd olika bakverk och flera varmrätter.

– Torsken är en storsäljare. Den är lättrimmad och serveras med citronaioli. Vår färska pasta är också väldigt populär. Jag har en klassisk fransk köksutbildning och maten blir klart influerad av det. Vårt koncept är att ha råvaror och mat med hög kvalitet, men till ett lägre pris. Vi har kämpat för det, säger Alexandre Albaret.

Det är bra utsikt från Café Årum.

Det är bra utsikt från Café Årum.


Varför är det viktigt för er att ha råvaror från lokala producenter?

– Jag tror på cirkulär ekonomi. När jag köper lokala råvaror så kan de fortsätta att utveckla sina produkter. Det är bättre att stötta lokala hantverkare än att importera från utlandet. Alla småproducenter ska kunna finnas på vår lokal-hylla, säger Alexandre Albaret.

Hur har det gått för restaurangen och kaféet hittills i sommar?
– Vi har jobbat väldigt hårt både i servisen och köket. Från dag ett har det varit mycket folk. Vi trodde att det skulle mattas av i augusti, men det bara fortsätter. Många har bokat restaurangen för kalas och vi har även fått flera förfrågan inför bröllop nästa år.

Från och med september kommer Café Årum att byta sommarmenyn till en lunchbuffé. De fortsätter dock med den populära torsken och med färsbiffar. Dessutom kommer de att servera brunch varje helg. Visionen är att kunna ha öppet för gästerna varje dag. Både inomhus och ute på terassen kan man njuta av flera kilometers utsikt mot Vattenriket och in mot staden. Det är en plats där Alexandre trivs.

– Det är roligt att komma till jobbet, här är vi mitt i naturen och vi har hittat bra kollegor. Det är viktigt att alla känner sig välkomna. Hit ska man kunna komma bara för att ta en kopp kaffe eller för att äta lokal producerad mat, säger han.

Även de ansvariga på Naturum är glada över att ha fått en ny krögare som driver Café Årum. Det innebär ett tillskott både för Kristianstadsbor och turister.

– Det betyder mycket för oss. Det är många som besöker Naturum och då skapar det ett mervärde när man kan komplettera med en restaurang. Det har hela tiden varit ett önskemål att kunna ha en krögare som serverar det som är lokalproducerat och ekologiskt, säger Karin Magntorn, föreståndare på Naturum.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är 55-plussarna som tjänar bäst i Kristianstad

Här är listan över alla 55-plussare som tjänar bäst i Kristianstad.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:54, 21 januari, 2018

LISTA: Här är 55-plussarna som tjänar bäst i Kristianstad
Foto: Arkiv

Att skippa pensionen vid 65 blir allt vanligare och de ekonomiska vinsterna genom detta blir stora. Inte minst skattemässigt är det en fördel, berättar Pensionsmyndighetens Monica Zettervall för Dinapengar.se.

– Vi ser också att de flesta som jobbar vidare inte gör det på heltid, säger Zettervall.

DinaPengar har tagit fram statistik över vilka personer över 55 år i Kristianstad som har högst förvärvsinkomst:

Jan Erland Ekberg, 81 år

Inkomst: 7 293 700 kronor

Per Von Mentzer, 57 år

Inkomst: 4 700 200 kronor

Per Nilsson 61 år 

Inkomst: 3 482 400 kronor

Jan-Åke Nilsson, 77 år

Inkomst: 3 315 600 kronor

Thomas Georg Böhmfeld, 65 år

Inkomst: 3 170 900 kronor

Curt Germundsson, 73 år

Inkomst: 3 124 700 kronor

Erik Björkman, 57 år 

Inkomst: 3 101 800 kronor

Claus Ericson, 79 år

Inkomst: 2 958 400 kronor

Peter Savrin, 64 år

Inkomst: 2 820 500 kronor

Krister Asplund, 63 år

Inkomst: 2 758 500 kronor

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiken flyttade från centrum – har nu gått i konkurs

Klädbutiken flyttade från centrala Kristianstad. Nu kommer beskedet att den har försatts i konkurs.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.22:04, 19 januari, 2018

Butiken flyttade från centrum – har nu gått i konkurs
Här längs Västra Storgatan låg Euforia innan klädbutiken flyttade.

Det var år 2006 som affärskollegorna Eva Arntzen och Carina Nilsson startade klädbutiken Euforia. Båda har under lång tid arbetat som chefer inom äldreomsorgen och drivit butiken vid sidan om. Där sålde de underkläder och strumpor för kvinnor och män, sov och myskläder och badkläder.

– Vi har satsat på välkända märken och kläder med hög kvalitet, sade Eva Arntzen, i en tidigare intervju.

Butiken öppnade först i Åhus och flyttade år 2012 till Västra Storgatan i centrala Kristianstad. Fyra år senare tog de beslutet att flytta butiken till Sölvesborg. I november år 2016 slog de upp portarna på  S:t Andreasgatan.

– Kunderna har varit positiva, de säger att det är en sådan här butik de har behövs i Sölvesborg. Samtidigt kommer vi fortsätta med kundkvällarna, där vi bjuder på tilltugg och låter kunderna prova kläder, sade Eva Arntzen i samband med etableringen.

 

euforia

Euforia flyttade till Sölvesborg för ett år sedan. Nu går butiken där i konkurs.


På fredagen kom
beskedet att butiken i Sölvesborg går i konkurs. Anledningen är att företaget är på obestånd och inte kan betala sina räkningar. Balansrapporten visar att de sålde för cirka 637 000 kronor år 2017. Samtidigt gick verksamheten med minusresultat.

I lagret ska det finnas varor till ett värde av cirka 800 000 kronor. Löner samt lokalhyra har varit de största utgifterna för butiken. Det är ännu inte bestämt vad som kommer att ske med de kläder som finns i affären. Två personer uppges ha vara anställda, enligt bokslutet.

– Jag har varit i kontakt med ledningen för företaget, men har inte ännu varit på plats och undersökt den ekonomiska ställningen. Det som är klart är att butiken i Sölvesborg kommer avvecklas, säger Kenneth Strömbeck på Ackordscentralen, som utsetts till förvaltare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Premiär för nya bio-restaurangen i Kristianstad

Nu blir det premiäröppning för Kristianstads nya bio, bistro och bar. Här är datumet då de öppnar.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.19:59, 19 januari, 2018

EXTRA: Premiär för nya bio-restaurangen i Kristianstad
Iris Sigurdardottir är kock på Roxy.

Under hösten lade Ocean City ner sin restaurang i centrala Kristianstad och  en lokal blev ledig med bra läge. Då såg Daniel Lundin chansen att starta upp en biograf med ett unikt koncept. Besökarna ska kunna äta mat och titta på film samtidigt.

Bara några månader senare står bion, baren och bistron redo att öppna. Roxy heter den verksamhet som i morgon (lördag) klockan 19.00 kommer att slå upp portarna i korsningen mellan Tivoligatan och Västra Storgatan.

LÄS MER: Han öppnar bio och restaurang med unikt koncept

 

Daniel Lundin driver Roxy.

Daniel Lundin driver Roxy.

 

Det har krävts hårt arbete att få allting i ordning. Nu är de satinblå sofforna, mässingslamporna, borden i valnöt, den stora duken, baren och de mjuka fåtöljerna på plats. Golvet har lagts om, taket och målats och väggar har byggts upp.

– Jag hade en vision från början hur det skulle se ut, med färgvalet bland annat. Det blev faktiskt bättre än jag hade tänkt mig, säger Daniel Lundin.

Totalt 28 platser finns det inne i salongen. Konceptet går ut på att gästerna beställer sin mat i baren, där bakom finns en kök. Därefter kan man äta och se på bio samtidigt. Det är också möjligt att bara se på film och äta i restaurangdelen efteråt.

– Vi kommer servera rätter med kyckling, fisk och kött. Dessutom kommer det att finnas en tapasmeny, säger Daniel Lundin.

De filmer som kommer att visas är ”Solsidan”, ”Ted” (om Ted Gärdestad) och ”Downsizing”. Den sistnämnda är en amerikansk dramakomedi med Rolf Lassgård i en av rollerna. Det finns även en förhoppning om att få visa filmen ”Steg för steg”.

Hur känns det inför öppningen?
– Det är ett nytt koncept vi testar. Men jag hoppas att det kommer bli en bra stämning här, säger Daniel Lundin.

 

Salongen börjar bli klar. 28 platser finns här.

Salongen börjar bli klar. 28 platser finns här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: De öppnar i Galleria Boulevard

I februari kommer kedjan till Kristianstad.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.09:01, 19 januari, 2018

KLART: De öppnar i Galleria Boulevard
Den danska kedjan Søstrene Grene öppnar upp i gallerian. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

I mitten av februari kommer en ny butik att slå upp portarna inne i Galleria Boulevard. Den danska kedjan Søstrene Grene öppnar nämligen upp en butik i Kristianstad den 16 februari.

”Systrarna har rullat upp ärmarna och de är redo för premiäröppningen. Den beräknade öppningstiden kan komma att ändras, i sådana fall kommer det att meddelas i evenemanget”, skriver företaget på sin Facebook.

LÄS MER: EXTRA: De flyttar in i Galleria Boulevard

Kedjan säljer bland annat heminredning, kökstillbehör, pappersvaror och leksaker. Butikerna i kedjan får varje vecka in nya produkter, vilka i många fall bara finns att köpa under en kortare period.

Sedan tidigare står det även klart att BR Leksaker och ett ännu inte namngivet gym kommer att öppna i Galleria Boulevard inom den närmsta tiden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Efter restaurangsuccén – nu vill bröderna öppna i Kristianstad

Kristianstadsbörderna hoppas kunna öppna restaurang i hemstaden. “Vi vill bli bäst och vi litar på vår produkt.”

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:54, 18 januari, 2018

EXTRA: Efter restaurangsuccén – nu vill bröderna öppna i Kristianstad
På bilden är Felix Astrén, Matilda Thuresson och Fabian Astrén. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

För tre år sedan öppnade Kristianstadsbröderna Fabian Astrén, 23 år och Felix Astrén, 25 år sin restaurang under namnet Grilleriet i Växjö. Det blev en succé som ledde till att de i slutet av förra året vågade ta steget att öppna ytterligare ett matställe.

Den 1 december slogs portarna upp till Grilleriet Burgers i Kalmar och sedan dess har de i stort sett haft fullsatt varje lunch. Gästerna har minst sagt varit nyfikna på stans första renodlade hamburgerrestaurang.

LÄS MER: EXTRA: Restaurangjätten storsatsar – vill öppna i Kristianstad

– Absolut är det kul att det har varit fullt. Man hade nästan önskat en lite lugnare start så att både vi och personalen skulle ha blivit varmare i kläderna. Det är lite av nyhetens behag och nu gäller det att fortsätta leverera en bra produkt för att bibehålla det här, säger Felix Astrén, som är en av fem delägare.

Totalt har Grilleriet 27 anställda på restaurangerna i Växjö och Kalmar – och man är inte heller främmande för att öppna upp nya restauranger. Det finns en vision om att få etablera en grillrestaurang även i hemstaden.

– Vi är ju från Kristianstad och får vi ett tillfälle så kommer vi att öppna där. Ingenting är klart, men vi håller ögon och öron öppna där, säger Felix Astrén.

Innan de planerna kan förverkligas vill de dock göra de nuvarande restaurangerna så bra som möjligt.

– Vi vill bli bäst och vi litar på vår produkt som vi vet är väldigt bra. Fel kommer vi allltid att göra, men vi jobbar alltid med att göra någonting åt det. Alla ska kunna gå härifrån och vara nöjda på något sätt. Det ska vara kul att äta hos oss, säger Felix Astrén och fortsätter:

– Vi har gått en bra skola, för vi har fått gott om gånger att öva. Alla har blivit varma i kläderna och det känns som att allt flyter på, vilket är väldigt skönt. Nu ser vi verkligen fram emot framtiden.

Text: Karl-Oskar Karlsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng