Klackabacken anordnar festival: ”Vill öka medvetenheten gällande hantverksöl”

Nästa lördag kommer Klackabacken bryggeri anordna en Beer festival. Tanken med festivalen är att få upp folks ögon för den lokala hantverksölen.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.20:17, 13 augusti, 2017

Klackabacken anordnar festival: ”Vill öka medvetenheten gällande hantverksöl”
Foto: Klackabacken bryggeri

På lördag anordnas Beer festivalKlackabackens bryggeri i Önnestad. Syftet med festivalen är att hylla och lyfta drycken som de älskar. Samtidigt som det kan ses som en utbildning då man vill utveckla besökarnas kunskaper om alla sorters öl, och vad det kan kombineras till. Därför kommer det även serveras mat under kvällens festligheter.

Vi vill få upp känslan för vad för öl som finns och vad man kan kombinera. Det vi strävar efter är att kunna ta vinet ölet till den platsen där vinet är idag. Där pratar de inte om vitt eller rött, utan mer om regioner och druvor och vilka maträtter som du kan para vinet med. Samma nivå vill vi att ölet ska uppnå. Där man kanske pratar om att ett hantverksbryggt porteröl passar helt utmärkt till en choklad- eller äppelkaka, berättar Olof Bladh, delägare och marknadsföringsansvarig på Klackabackens bryggeri.

Något som en del kan höja ögonbrynen för är att bryggeriet har bjudit andra bryggerier där de får chansen att visa upp sin öl. Inte bjuder Volvo in Saab på deras event för ge dem chansen att marknadsföra sin produkt? Men det funkar inte likadant i det här sammanhanget.

–  Att lilla Kristianstad har tre bryggerier är rätt unikt. Generellt ser vi det inte som konkurrens utan vi brukar hjälpas åt och låna grejer av varandra om det skulle behövas. Den typen av produkt som vi gör är det fortfarande ganska få som köper på systemet, medan de stora drakarna som Carlsberg, står för majoriteten av försäljningen.

Han fortsätter.

– Är det någon som vi konkurrerar med så är det dem. Fattar någon tycke för en liknande hantverksprodukt som vår så är det bara kul. Vi vill få fler att tycka om den typen av produkt vi tillverkar och få folk att delvis byta bort industri-lagern som vi kallar det.

Men det finns ingen specifik målgrupp som de riktar sig till. Däremot har han sina aningar om vilken målgrupp som kommer utgöra majoriteten av besökarna under lördagen.

– Detta är en festival för alla. Vem som helst är välkommen. Men jag tror att de flesta åldersmässigt kommer ligga över 30 år. Men man vet ju aldrig, målgruppen skulle man kunna säga är alla som är intresserade av mat och dryck.

Och vad gäller förväntningar på premiär-upplagan är de höga.

– Jag hoppas att det blir en grym festival med en fin stämning. Där besökarna får upp ögonen för alla fina produkter som finns i södra Sverige, Samtidigt som jag nämnde innan, att vi ökar medvetenhetsgraden vad gäller hantverksöl hos besökarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Första spadtaget för Kristianstads största skola

Här tas första spadtaget för Kristianstads största skola

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.17:59, 23 augusti, 2017

BILDEXTRA: Första spadtaget för Kristianstads största skola
Eleverna fick ta första spadtaget för den nya skolan i Kristianstad.

På onsdagen togs det första spadtaget för Lingenässkolan intill Stridsvagnsvägen i Kristianstad. Projektet har planerats under en lång tid och i byggnaderna kommer det finnas plats för närmare 800 elever och 150 anställda. Det är det största skolbygget i staden i modern tid.

Med bland annat klassrum, matsalar och idrottshall kommer verksamhetsytan att bli totalt 9 400 kvadratmeter stor. En av investeringarna är solceller på taket.

– Placeringen av skolan är unik. Det är nästan 50 år sedan vi hade möjlighet att bygga skola på så kallad jungfrulig mark. Här får man en närhet till naturen och det kommer att innebära en utveckling för Näsby, sade Sven Nilsson (C) ordförande i tekniska nämnden.

Under tisdagen hade massor av elever samlats i solen för det första spadtaget. På det stora fältet intill gick schaktmaskinerna för fullt. Där ska den nya skolan nu byggas, döpt efter naturreservatet Lingenäset intill. Om bara två år ska skolan stå klar och inrymma elever från förskola upp till sjätte klass. Två stora grundskolor och en särskola ska då samsas på samma plats.

– Jag är väldigt glad den här dagen, när det första spadtaget ska tas av några eleverna som ska gå här på skolan. Jag ser redan fram emot invigningen, sade Anders Tell (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i sitt tal.

– Det känns fantastiskt. Vi har längtat länge. På Näsby är vi nu klasser från förskola upp till sjätte klass, men här kommer sexorna tillbaka, sade Josefin Hansen, lärare för klass 5B på Näsbyskolan.

LÄS MER: Här tar de första spadtaget för Lingenässkolan

Byggherre för hela projektet är det lokala företaget Thages Byggnads AB.. De var de enda som lämnade ett anbud när Kristianstads kommun gick ut med en upphandling. För entreprenören innebär det en stor affär. Cirka 320 miljoner kronor beräknas skolan kosta.

– När vi såg att Lingenässkolan skulle byggas satsade vi stenhårt på den. Det är det tredje största projektet genom historien som vi har fått bygga. Det glädjer mig att ni har ett miljöstuk på skolan. Vi tackar för förtroendet, sade Thage Andersson, koncernchef för Thages.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Fjärde mannen dömd efter butiksrånet

Fjärde mannen är nu dömd efter rånet mot en livsmedelsbutik

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.16:02, 23 augusti, 2017

JUST NU: Fjärde mannen dömd efter butiksrånet
Matöppet i Önnestad.

För två månader sedan dömdes tre av de personer som stått åtalade, misstänkta för inblandningen av rånet av matbutiken Matöppet i Önnestad. Den 10 februari ska de tillsammans ha genomfört det väpnade rånet. Flera vittnen såg de lämna platsen i en bil.

En 19-årig person höll vakt medan två av kumpanerna hotade personalen och tog med sig pengar och tobak. Två av männen fick fängelse, medan 19-åringen fick skyddstillsyn.

På onsdagen meddelade Kristianstads tingsrätt att den fjärde rånaren också får sin dom. Det skriver Kristianstadsbladet. Två år och fyra månaders fängelse blir straffet för 21-åringen. Han döms får rån och vapenbrott.

LÄS MER: Så blev domen för Matöppen-rånarna

Mannen har under sommaren fått genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Slutsatsen är att han inte lider eller under rånet har lidit av någon allvarlig psykisk störning. Därmed kan han få tjäna sitt straff i en fängelseanstalt.

21-åringen var den enda av rånarna som erkände gärningen. Han har uppgett i förhör att han har riktat en pistol mot kassörskan och tryckt den mot hennes bröstkorg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera tåg försenades efter promenad vid tågspåren

Flera tåg försenas efter att ett larm om människor på järnvägsspåren inkommit.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:26, 23 augusti, 2017

Flera tåg försenades efter promenad vid tågspåren
Foto: Arkiv

Det var strax efter klockan två på onsdagseftermiddagen som räddningstjänsten i Kristianstad fick larm om att en person befann sig på järnvägsspåren vid Kristianstad Central, vilket påverkade flera tåg.

– Vi fick in det som ett suicidärende, men när vi kom dit och pratade med personen så var det inte alls något suicidärende utan det var en person som gick längs med spåret. Så vi blåste av det rätt snabbt, säger Peter Rosenqvist, brandmästare räddningstjänsten Kristianstad.

Får man gå längs med spåren?
– Nej, men får inte gå uppe på spårområdet, men däremot på vägar i närheten. Man man får inte befinna sig där och kommer ett tåg så går det fort så det hör man inte.

Personen fick avlägsna sig från platsen, men under tiden som räddningstjänsten var där försenades flera tåg.

– Det var trafikstopp under tiden vi undersökte detta så all trafik drabbades, säger Peter Rosenqvist.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här tar de första spadtaget för nya skolan

Nu har de tagit första spadtaget för Kristianstads nya skola. Det största skolprojektet i modern tid.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.13:54, 23 augusti, 2017

Här tar de första spadtaget för nya skolan
Eleverna tog första spadtaget för Lingenässkolan.

På onsdagen togs de första spadtagen för Lingenässkolan i Kristianstad. Det är en byggnad med åtta huskroppar som ska inrymma totalt 800 elever, när den står färdig om två år. Representanter från kommunen tillsammans med byggentreprenörer och hundratals barn hade samlats klockan 13.00 för att officiellt starta projektet.

– Många av er barn här i dag kommer att få gå i den nya skolan när den invigs under höstterminen år 2019. Det kan vara kul för er att se hur skolan byggs upp, hur den byggs upp, växer och blir större och blir färdig. Äntligen är det dags att sätta spaden i jorden för att ni ska få bättre förutsättningar att bedriva undervisning, sade Anders Tell (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Ett flertal barn från Näsbyskolan var på plats för att ta spaden i handen och gräva i en sandvall, som en symbol för nybygget.

Ett reportage och fler bilder från första spadtaget kommer senare i dag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Högskolan i Kristianstad slår rekord

Högskolan i Kristianstad går mot trenden. Nu har fått en rekordstor ökning av sökande till en speciell inriktning.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.11:43, 23 augusti, 2017

Högskolan i Kristianstad slår rekord
Foto: Högskolan Kristianstad

Nyligen har Universitets- och Högskolerådet sammanställt hur många sökande det varit till de internationella utbildningarna på landets universitet och högskolor. Trenden är att antalet förstahandssökande minskar nationellt, men på Högskolan Kristianstad går man åt motsatt håll.

Här har de sökande till internationella utbildningarna på grundnivå ökat med 34 procent sedan i våras. På mastersnivå har antalet sökande ökat med 26 procent. Kurserna och programmen är inom allt från hälsovetenskap till datorvetenskap och riktar sig främst till internationella studenter. Totalt 267 studenter sökte till internationella kursen och 67 sökte till program.

– Den största överraskningen är att vårt internationella magisterprogram i Mat- och måltidsvetenskap ökar så markant. Förra året när programmet var nytt hade vi väldigt kort tid på att marknadsföra programmet internationellt, men i år har vi haft mer tid att marknadsföra det mot våra partneruniversitet, agenter och på mässor, och det ser ut att ha burit frukt, säger Lise-Lotte Nilsson, internationaliserings ansvarig vid Högskolan Kristianstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng