Gärds Köpinge-killen siktar högt: ”Vill köra Formel-bil”

Simon Ohlin är en av Kristianstad mest framstående Go-kart-talanger. Efter bytet tillbaka till teamet han lämnade i början av året, siktar han nu mot nya höjder.

Filip Edvardsson

Kl.16:13, 13 augusti, 2017

Gärds Köpinge-killen siktar högt: ”Vill köra Formel-bil”

Redan som liten var Simon Ohlin intresserad av Go-Kart. Mest genom hans pappa som älskade sporten. Och när han vid 9-års ålder fick sin första Go-kart, då var han fast.

Den 17-åriga killen från Gärds Köpinge lever och andas Go-Kart. Efter att ha hållit på med sporten i åtta år är han lika fast som han var när han började. Trots att fotbollen fanns med i bilden, var det aldrig något snack om att det var racingen han skulle välja.

– Jag älskar passionen i sporten. Sen har det väl varit farten som lockar mig, i kombination med kampen om platserna i heaten.

De första åren utvecklades han väldigt mycket, men det var tre år efter starten, närmare bestämt 2012 som karriären satte fart på riktigt. Det var då han förstod, att han verkligen hade talang för sporten.

Det året köpte vi nya grejer samtidigt som jag hängde med i toppen av klassen junior 60 i Sverige. Vi hade även en inhyrd mekaniker under hela året, vilket gjorde att jag kunde ta nästa steg. Sen vann jag SM i junior 60-klassen året därpå. Då gick det bra för mig.

Kände du då att du hade fått ditt genombrott?

– Ja, asså när jag vann SM  kändes det så, men sen visste jag att jag hade möjligheter att göra det bättre och gå längre.

Sagt och gjort tog han sig längre fram i karriären. Efter flera fina insatser i olika inhemska lopp, knackade landslaget på dörren. Inte bokstavligt, men de började visa intresse. Detta var under 2014. Året därpå startade han i ett lopp som heter Göteborgs stora pris. Där tog han första platsen i kvalet och fick således starta som etta i finalen. Det var då portarna till att representera Sverige öppnade sig.

Jag pratade lite med han som hade hand om junior-landslagen under tävlingarna. Och bara en kort period senare blev jag medbjuden till ett träningsläger med landslaget. Ända sen dess har jag tävlat för Sweden junior team och Development team.

Givetvis en stor grej för en ung kille. Men utanför landslaget har det hänt minst lika mycket. Under 2014 anslöt sig Simon Ohlin till ett team vid namn Ward-racing. Detta för att få så pass förutsättningar att lyckas, i kombination med att han ville komma ut på den internationella scenen. Det samarbetet pågick enda fram till 2017 inleddes. Då visade ett annat team intresse för honom. Trots att han trivdes där han befann sig, valde han att byta då han såg det som en stor chans. Det var nämligen inte vilket team som helst.

– Jag blev fabriksförare för Ricciardo. Ett stall som grundats av F1-föraren Daniel Ricciardo. Dock var inte han med så mycket och coachade oss. Det var någon gång när team-chefen pratade i FaceTime med honom. Då hälsade vi snabbt, men inget mer än så.

Satsningen var tänkt att lyfta Simon Ohlin till nya höjder. Men det skulle visa sig att karriären skulle ta en vändning som han förmodligen inte hade räknat med. Efter fem tävlingar i fabriksteamet Ricciardo, valde han för några veckor sedan att bryta kontraktet.

– De valde att köra en motor som inte riktigt levererade. Jag ville vara i ett team med en säkrare motor som gör jobbet.

Team Ricciardo ställde sig inte emot beslutet, och lät honom gå. För att finna tryggheten sökte han sig till ett team han vet har bra grejer, nämligen Ward-racing. Dock ångrar han inte att han bytte team inför 2017 då han lärde sig en hel del under den perioden.

– Det är ett väldigt bra team, Framförallt då de har många duktiga ingenjörer, samtidigt som jag fick testa många nya go-karts och motorer. Men att man trivs med karten och motorn är det viktigaste i slutänden.

Bytet skedde bara några veckor innan det var dags för SM samt EM. Två tävlingar som skulle präglas av otur för Gärds Köpinge-sonen. I SM lyckades han ta sig till final. Och det såg hyfsat bra ut, tills motorn skar sig med tio varv kvar.

– Det kändes jävligt tråkigt, men det är sånt som händer.

En vecka senare var det dags för EM på samma bana. Det började bra för Simon Ohlin då han kvalade in som 17:de förare. Efter lite blandade placeringar i heaten lyckades han ändå ta sig till final. Där startade han från plats nummer 26. Dock skulle vädret spela en avgörande roll i hans prestation.

– Jag låg som nummer 17 när det började regna. då fick jag tekniska problem och tvingades avbryta tävlingen.

Trots detta är han inte bitter. Han väljer att se framåt mot nya utmaningar. men det är inte en självklarhet för honom att kunna köra alla tävlingar. Detta då sporten är väldigt ekonomiskt krävande.

– Jag har ju några sponsorer, men det täcker inte allt, så mina föräldrar får betala en del, vilket jag är väldigt tacksam för. Men det hade som sagt varit skönt att ha några fler sponsorer som hjälper en.

Han berättar att en säsong, om vi inkluderar alla kostnader, kan gå loss på en miljon kronor. Just på grund av att hans föräldrar betalar en del, har han fått höra av sina kompisar i skolan.

– I början tyckte en del att jag var bortskämd och nonchalant. De förstod sig inte på grejen. Nu när jag tävlar i EM och VM kan det vara så att jag är borta en vecka och då förstår de ju att jag verkligen vill satsa på det. Men numera är de istället stolta över mig.

Det som stämmer är att sporten gjort att han missat en hel del av skolan. Därför valde han att hoppa av byggprogrammetWendesgymnasiet i början av året. Med facit i hand var det ett bra beslut.

– När jag valde visste jag inte vad jag ville bli, så jag sökte det bara för mina kompisar skulle gå där. Men nu ska jag börja igen till hösten. Då blir det handelsprogrammetSöderport istället. Det passar mig nog bättre då jag kan tänka mig att jobba som tillexempel bilförsäljare. Men vi får se hur det går. Go-karten kommer ta lika mycket tid som innan, och det är aldrig kul att få en massa läxor när man kommer tillbaka.

Men först och främst är det Go-kart-karriären som går i första hand. Det långsiktiga målet är att gå vidare och få tävla med formel-bil, men i det fallet är det budgeten som spelar en stor roll om det blir av eller inte. Klart är i alla fall att han håller sig till go-karten även nästa säsong.

Det närmaste delmålet äger dock rum redan i september. Då är det nämligen dags för VM i England, och även där kommer vädret spela roll för vilken målsättning han kommer sätta upp.

– Är det torr bana och bra väder siktar jag absolut på topp 10. Är det regnigt blir det svårare. Britterna är väldigt snabba på det underlaget då de tränar med de förutsättningarna nästan varje dag.

FaktaNamn: Simon Ohlin

Familj: Mamma Catharina, Pappa Peter och storebror Sebastian.

Yrke: Go-Kart förare, Studerar Handelsprogrammet till hösten på Söderport.

Fritidssysselsättning: Gymma med kompisar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lagförslaget: Hårdare krav för taxiförare

Taxibolag kommer att tvingas "anpassa sig eller upphöra".

Matilda Larsson

Kl.13:53, 17 mars, 2018

Lagförslaget: Hårdare krav för taxiförare
Foto: Matilda Larsson, Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Regeringen vill skärpa kontrollen av taxiverksamheter. Det presenterar regeringen i ett nytt lagförslag.

Framförallt ska lagen skärpas för de som kör utan taxameter och innebär också att taxibolag tvingas ansluta sina fordon till en av två taxikategorier, med hårdare krav, vilket Dagens Nyheter först rapporterade.

– Vi måste se till att de nya tekniska lösningarna och affärsmodellerna som kommer nu blir reglerade. Det har varit osäkert hur man ska hantera vissa av de nya tjänsterna som vuxit fram. Men i och med att vi inför en ny kategori med krav på beställningscentral så skapar vi ordning och reda, säger Tomas Eneroth till DN.

Taxibolag som inte vill använda taxameter måste ansluta sig till den nya kategorin. Där krävs att bolaget har en beställningscentral som tar emot bokningen. Kunden ska då alltid få ett fast pris från beställningscentralen före resan och kunna vara säker på att få en förare med taxilegitimation och taxitrafiktillstånd, enligt regeringens förslag.

Bokningscentralen behöver dock inte vara en bemannad telefonväxel, utan kan bestå av till exempel en app eller hemsida. På centralerna ska information om resorna samlas in, lagras och på begäran även kunna lämnas till Skatteverket för skattekontroll.

– Det här är någonting som hela taxibranschen välkomnar och även de fackliga organisationerna. Även polis och skattemyndighet lär tycka att det är välkomna insatser, säger Tomas Eneroth.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bensin och diesel kan bli ännu dyrare

Snart inför regeringen en reduktionsplikt som kan få bensin- och dieselbolagen att höja priserna.

Matilda Larsson

Kl.09:44, 15 mars, 2018

Bensin och diesel kan bli ännu dyrare
Foto: Flickr, Mike Mozart.

Den första juli i år inför regeringen en reduktionsplikt för att öka användningen av biodrivmedel.

Det innebär att alla drivmedelsleverantörer kommer att behöva minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel – målet är en minskning med 40 procent till 2030.

LÄS MER: Uppmaningen till svenskarna: Skrota alla gamla bilar

En lösning för att minska användningen av fossila bränslen är en ökad iblandning av biodrivmedel på de drygt fyra miljoner bilar som rullar i Sverige.

Det här kommer att påverka bensin- och dieselbolagen. Energimyndigheten skriver på sin hemsida: ”Om du är skattskyldig för bensin och/eller diesel innebär reduktionsplikten att du ska se till att de bidrar en viss minskning av klimatpåverkan. Du uppnår detta genom att gradvis öka inblandningen av biodrivmedel.”

I dagsläget kostar det mycket mer att producera biodrivmedel än fossila drivmedel. Biodrivmedelsproduktionen kostar upp till 14 kronor per liter jämfört med 4-5 kronor per liter för att producera fossila drivmedel. Den stora skillnaden beror på tillverkningsprocess samt råvaror, enligt IVL Svenska Miljöinstitutet

Den som säljer bensin och diesel helt utan inblandning av biodrivmedel skulle enligt 2018 års reduktionsplikt, behöva betala ungefär 39 öre per liter bensin respektive 2,61 kr per liter diesel, enligt Energimyndigheten.

Med reduktionsplikten kommer biodrivmedel att bli mer värdefulla på marknaden, eftersom ett biodrivmedel med god växthusgasprestanda kan blandas in i lägre volymer än ett biodrivmedel med sämre prestanda för att nå samma reduktion, enligt en rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet och Luleå tekniska universitet.

Rapporten visar också att det billigaste sättet i dagsläget att reducera klimatpåverkan är med biogas som produceras genom rötning av avfall och restprodukter, samt sockerrörsbaserad etanol. Biodrivmedel som baseras på raps ger dock högst reduktionskostnad.

Enligt IVO Svenska Miljöinstitutet kan framtida biodrivmedel ge lägre reduktionskostnader, men bristen på råvaror kan också driva upp priserna.

– Sverige använder i dag en stor del av den HVO-diesel som finns tillgänglig på den europeiska marknaden. Beroende på framtida politisk utveckling och ökad internationell efterfrågan riskerar vi en situation med råvarubrist och därmed högre kostnader för att nå reduktionsmålen. Då kan tekniker som använder inhemsk skogsbaserad råvara utgöra en viktig pusselbit som krävs för omställning av den svenska transportsektorn, säger Erik Furusjö,  forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mobilförbudet: Över hundra har redan åtalats

Många svenskar har redan åtalats för brottet som kan leda till att man blir av med körkortet.

Matilda Larsson

Kl.08:23, 15 mars, 2018

Mobilförbudet: Över hundra har redan åtalats
Foto: Pexels.

Den 1 februari 2018 skärptes trafikförordningen för mobilanvändande under körning, som innebar att det inte längre är tillåtet för förare att hålla mobiltelefonen i handen under körning.

Brottet ger böter på 1 500 kronor och ”du kan bli av med körkortet. Om du nyligen har tagit körkort, kan du behöva göra om uppkörningen”, skriver Transportstyrelsen på sin hemsida.

LÄS MER: 21-årig Kristianstadsbo fast efter nya mobil-lagen

Även om man erkänner, blir man med största sannolikhet åtalad, skriver Aftonbladet. Många fall avgörs utan en huvudförhandling, men det har hänt att personer blivit kallade till rättegång.

Att personer åtalas fast de erkänt beror på att det ännu inte finns några prejudicerande domar – domstolarna vill därför ha vägledning för att fastställa bötesbeloppet.

För att få ett prejudikat behövs dock en dom i Högsta domstolen. Justitierådet Kerstin Calissendorf har sagt till TT sagt att vägen dit kan vara lång och att det kan ta uppemot ett år innan en sådan dom kommer. Det finns dock en möjlighet att det tar kortare tid, eftersom hovrättsdomar också kan vara vägledande.

105 personer åtalades för det nya brottet i februari.

En av de första som åtalades var en 27-årig man i Eskilstuna som Eskilstuna-kuriren först rapporterade om. Han har själv erkänt att han höll i mobilen ett par sekunder när hans mamma ringde, men mannen svarade inte utan tryckte bort samtalet. Det stämde överens med polismannens vittnesmål, som uppgav att 27-åringen tittade på mobilen i fyra eller fem sekunder.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Föreslår ändringar i vägskatt: ”Ett framsynt förslag”

Branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag välkomnar förslaget.

Matilda Larsson

Kl.14:48, 12 mars, 2018

Föreslår ändringar i vägskatt: ”Ett framsynt förslag”
Foto: Wikimedia Commons / Boeing720.

Nyligen presenterade regeringen ett förslag på ny inriktning av beskattning av tung lastbilstrafik.

Förslaget gäller bland annat vägslitageskatt och beskattningen för tung lastbilstrafik.

Branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag välkomnar förslaget och noterar att det är i linje med den rekommendation branschorganisationen gett,

– Det är ett framsynt förslag, och differentieringen utefter trafikintensitet och geografi gör att timmertransporter och stora delar av Norrlands inland kan undantas. Det är också bra att skatten ska gälla redan för fordon över 3,5 ton och inte enbart tas ut på tyngre lastbilar som varit aktuellt tidigare, säger Rickard Gegö, vd vid Sveriges Åkeriföretag.

Förslaget på vägslitageavgift innebär att inriktningen på vägskatt ändras från en tidsbaserad till en avståndsbaserad beskattning. Skatten föreslås omfatta europavägar, övriga riksvägar och primära länsvägar.

– För åkerinäringen är det självklart att vi tycker det är onödigt med högre skatt på lastbilar med släpvagn, eftersom större fordon har lägre utsläpp per transporterad enhet, säger Rickard Gegö.

De delar av vägnätet som har en låg trafikintensitet avseende tung trafik undantas från beskattning, och en differentiering efter geografi och fordonsegenskaper föreslås. Nivån på den föreslagna skatten är ännu okänd.

– För att kunna utforma ett lämpligt differentieringssystem så måste skattenivåerna vara kända och dessutom rimliga för att inte skada näringslivet. Vi vill fortsätta medverka till ett så bra förslag som möjligt eftersom detta kan bidra till att stärka svensk åkerinäring, avslutar Rickard Gegö.

FaktaOm regeringens förslag:

I promemorian görs bedömningen att inriktningen bör ändras från entidsbaserad till en avståndsbaserad beskattning för tung lastbilstrafik.

Vägslitageskatten bör omfatta vägkategorierna europavägar, övriga riksvägar och primära länsvägar. Dock bör de delar av detta vägnät som har en alltför låg trafikintensitet avseende tung trafik undantas från beskattning.

Vidare bör vissa tillägg till vägnätet göras för att undvika att den tunga trafiken annars leds om till vägar med sämre bärighet. Skatten bör differentieras geografiskt dels utifrån tätorts- och landsbygdskörning, dels utifrån områden där det finns respektive saknas alternativ till vägtransporter.

Skattepliktiga fordon bör vara tunga lastbilar över 3,5 ton.

Differentiering av skatten på fordonstyp bör ske utifrån fasta fordonsegenskaper som avspeglar vägslitage. Denna differentiering bör ske utifrån motorfordonets vikt och antal hjulaxlar samt med hänsyn tillförekomsten av draganordning.

Vidare bör differentiering ske utifrån fordonsegenskaper som avspeglar utsläpp.

Källa: regeringen.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu blir körkortsproven svårare

Körkortstagare kommer inte längre kunna chansa på kunskapsprovet.

Matilda Larsson

Kl.17:47, 11 mars, 2018

Nu blir körkortsproven svårare
Foto: Matilda Larsson, Transportstyrelsen.

Som vi tidigare rapporterat, har inte ens hälften, endast 44 procent, blivit godkända på kunskapsprovet för B-körkort hittills i år.

Det har gjort att Transportstyrelsen och Trafikverket har beslutat att hela körkortsutbildningen ska ses över.

LÄS MER: Trots ökat självförtroende – allt fler misslyckas med körkortet

Redan nu har första steget tagits för en förändrad utbildning, då kunskapsprovet har förändrats, vilket SVT Jönköping först rapporterade.

Tidigare har många som tagit provet gång på gång, hoppats på att få samma frågor som de tidigare haft, för att på så sätt öka sina chanser för att bli godkända.

Men förändringen innebär att numera är varje test unikt, då datorn vet vilka frågor den som skriver fick senast, och genererar därför ut unika prov.

Totalt kan nu 16 unika prov skapas för den som ska ta körkort.

– Du behöver ha den kunskap som krävs för att klara provet och hela syftet är ju att få ut trafiksäkra förare så det är bra att inte samma frågor kommer flera gånger. Du behöver ju lära dig och få kunskap innan du kommer till oss, säger Helen Risberg, kontorschef på förarprovsavdelningen på Trafikverket i Jönköping, till SVT Jönköping.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng