Kristianstad FC förlorade i genrep inför serieomstarten

Under lördagen spelade Kristianstad FC mot Mjällby i ett genrep inför serieomstarten.

Sebastian Ahokas

Sebastian Ahokas

Kl.16:39, 12 augusti, 2017

Kristianstad FC förlorade i genrep inför serieomstarten
Foto: Christian …rnberg / BILDBYRN /

KFC besökte Hällevik och Strandvallen för ett lokalderby mot Mjällby inför serieomstarten.

Hemmalaget tog ledningen efter 17 minuter genom Izuchukwu Emeh.

Gästerna pressade på och hade ett par målchanser. Men resultatet höll sig halvleken ut.

Mjällby utökade sin ledning till 2–0 efter en hörna en bit in i andra halvlek.

På stopptid, i matchminut 91, kunde Kristianstad reducera. Anton Bloom nickade in reduceringen.

Matchen slutade 2-1 till Mjällby.

Nu väntar FK Karlskrona på onsdag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ödet tog ex-förbundskaptenen till KFC

Studiekamraten från Tyskland lockade Atli Evaldsson till Kristianstad FC. ”Jag kan garanterat säga att det är mitt öde att träffa Serdar här”, säger islänningen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.08:06, 23 september, 2017

Ödet tog ex-förbundskaptenen till KFC
Atli Evaldsson är ny huvudtränare i Kristianstad FC. Foto: Robert Rosén.

När Kristianstad FC inledde säsongen gjorde man det med en tränartrio bestående av Joakim Persson, Anders Swahn och Antonio Rojas. Numera är ingen av dem kvar. Sedan tidigare har Swahn och Rojas fått nya roller och under fredagseftermiddagen kom beskedet att Kristianstad FC sparkar Joakim Persson.

Som ersättare har föreningen plockat in islänningen Atli Edvaldsson, 60, som tillträder med omedelbar verkan.

– Vi befinner oss i ett utsatt läge och kände att något måste göras. Vi har haft de här kontakterna tidigare men det har inte varit aktuellt med den positionen. Jag har snarare sett till den enorma kompetens som Atli och Serdar har och att vi på något sätt ska hitta en lösning så att den kan komma till nytta till föreningen, säger Lars Åkerman, ordförande i Kristianstad FC, på presskonferensen och fortsätter:

– Nu har tabelläget förvärrats och efter senaste förlusten såg det farligt ut. Det här har varit i tankarna ett tag så det är inget överilat beslut. Det finns inga garantier för någonting men vi känner att kompetensen finns i laget och med den trygghet och tydlighet som jag tror att Serdar och Atli kan förmedla kommer vi avsluta den här säsongen bra.

LÄS MER: Sparkar tränaren: ”Bristande lojalitet”

Den nye Kristianstad FC-tränaren har en imponerande meritlista. Spelarkarriären bar ända till Bundesliga, där han gjorde nio säsonger och bland annat representerade Borussia Dortmund. Efter att skorna lagts på hyllan startade Atli Evaldsson en tränarkarriär och har bland annat hunnit med att träna Islands landslag (1999-2003). Vid sin sida kommer Evaldsson få Serdar Dayat och Besnik Llazani. Det trion framförallt trycker på att förändra är mentaliteten hos spelarna.

– Här finns många bra spelare. Jag har sett några matcher och de spelade väldigt, väldigt bra. Men de dödade inte matcherna. De spelar bra men de vinner inte matcherna. Och jag tror och hoppas att vi kan hitta den känslan – till att få dom att kämpa hårt och vara disciplinerade, säger Atli Evaldsson varpå Serdar Dayat fyller i:

– Vi måste kämpa för allt, för varenda liten yta på planen.

Det är just tack vare Serdar Dayat, som sedan i somras arbetar med att utveckla fotbollsorganisationen, som det kommer sig att Atli Evaldsson numera är tränare i Kristianstad FC. Dayat och Evaldsson tog nämligen tränarlicens i Tyskland samtidigt och när Serdar Dayat kom till Kristianstad uppstod idén om att ta kontakt med sin gamle kompanjon. När Dayat kontaktade Evaldsson, för att mötas upp i Köpenhamn, fick han dock en ordentlig överraskning.

– Jag fick ett telefonsamtal från Serdar där han sa att han var i Kristianstad och då sa jag att jag var i Kristianstad. Det är fantastiskt. En turkisk kille från Izmir och en isländsk kille från Reykjavik träffas här i Kristianstad, säger Atli Evaldsson.

Serdar Dayat, Lars Åkerman, Atli Evaldsson och Besnik Llazani. Foto: Robert Rosén.

Serdar Dayat, Lars Åkerman, Atli Evaldsson och Besnik Llazani.


Dotter till Atli
Evaldsson är ingen mindre än Kristianstads DFF:s Sif Atladottir, vilket förklarade varför Atli befann sig i Kristianstad. Snart kom en förfrågan om att involvera sig i Kristianstad FC – vilket nu alltså blivit till verklighet.

– Det känns helt fantastiskt för mig och Kristianstad FC att ha två Pro License-tränare (internationellt högsta tränarlicensen reds. anm.) i en division 1-klubb i Sverige. Det är helt enastående, säger Lars Åkerman och betonar att hans förhoppning är ett längre samarbete där Atli Evaldsson även ska vara involverad i ungdomsverksamheten.

Närmast kommer Atli Evaldsson från Danmark, där han främst arbetat med ungdomslagen i FC Öresund. Det senaste senioruppdraget var i isländska andraligan för tre år sedan och den meriterade islänningen är nu sugen på att komma igång i Kristianstad FC.

– Jag älskar att vara vid planen och arbeta med unga människor. Det är mitt öde. Jag kan garanterat säga att det är mitt öde att träffa Serdar här.

Kristianstad FC kommer för första gången ledas utav Evaldsson på lördagsförmiddagens träning.

Kontraktet med Atli Evaldsson sträcker sig över 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: KFC sparkar ”Jocke” Persson

Tränaren lämnar Kristianstad FC – islänning ersätter.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:22, 22 september, 2017

KLART: KFC sparkar ”Jocke” Persson
Joakim Persson lämnar Kristianstad FC. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Kristianstad FC meddelar att man med omedelbar medverkan valt att bryta med huvudtränaren Joakim Persson. Klubben meddelar att beslutet är en kombination utav sportsliga och ekonomiska skäl. Ordförande Lars Åkerman går även hårt åt Perssons uttalande i Kristianstadsbladet, tidigare i veckan.

– Med tanke på att Persson i måndagens Kristianstadsbladet gjort klart att han anser att klubben måste bestämma sig om den vill satsa på ungdomsverksamhet eller elitutveckling visar han en klart bristande lojalitet mot klubbens klart uttalade policy avseende utvecklingen, säger han till klubbens hemsida.

Som ersättare till ”Jocke” Persson kommer den meriterade islänningen Atli Edvaldsson, 60, in. Under sin aktiva spelarkarriär representerade han bland annat Borussia Dortmund och gjorde 70 landskamper för Island. Atli Edvaldsson var även förbundskapten för Island under åren 1999-2003.

Anställningen av Atli Edvaldsson har möjliggjorts tack vare klubbens sommaranställning av Serdar Dayat som ny fotbollschef. De bägge herrarna studerade nämligen tillsammans i Tyskland.

– Det är fantastiskt att Kristianstad FC, med så begränsade ekonomiska resurser, lyckats knyta till sig två internationellt högt meriterade tränare. Det visar att pengar ibland inte är allt och att kärleken till sporten, utmaningar, vänskap och Kristianstads attraktionskraft aldrig ska underskattas, säger Lars Åkerman till KFC:s webbplats.

Atli Evaldsson kommer tillsammans med Serdar Dayat och Besnik Llazani, som tillträdde som assisterande i somras, träna Kristianstad FC resten av säsongen.

Med sju återstående omgångar i Division 1 Södra parkerar Kristianstad FC på en niondeplats och har två poäng ner till nedflyttningsstrecket.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad FC - Oskarshamns AIK

Uddamålsförlust för Kristianstad FC

Kristianstad FC räckte inte till hemma mot Oskarshamn. ”De har några offensiva spelare som är riktigt duktiga”, säger sportchefen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.17:01, 16 september, 2017

Uddamålsförlust för Kristianstad FC
Saikou Jawneh utgick med en stukad fot mot Oskarshamn. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Kristianstad FC tvingades till flera förändringar i mötet med Oskarshamns AIK – då Albert Ejupi och Nahom Girmai Netabay var avstängda medan Martin Rudolfsson är skadad. Någonting som också märktes inledningsvis i mötet på Kristianstads IP.

– Vi gör tre förändringar i startelvan och det tar lite tid att spela samman sig. Där är några som inte spelat på ett tag tillsammans, så det tog en dryg halvlek innan det satte sig, säger sportchefen Anders Swahn.

Trots det kunde Kristianstad FC gå till halvtidsvila med ett 1-1-resultat, sedan Bjarni Mark Antonsson kvitterat i den 41:a minuten.

– Det är ett bra anfall där när vi kvitterar. Sen om vi var värda det kan man diskutera. De låg på lite och hade lite chanser, så vi ska vara lite glada att vi kommer in med 1-1, säger Swahn.

Det oavgjorda resultatet var dock ingenting som Kristianstad FC klarade av att hålla matchen ut. Istället gjorde Oskarshamn både 2-1 och 3-1, innan Emil Åberg kunde reducera till 2-3, vilket också blev slutresultatet.

– I andra har vi en tre-fyra riktigt bra lägen som vi inte gör mål på. Till slut blir det som altid då, man blir lite straffad. De får tyvärr ett par enkla mål, säger Swahn som även passar på att hylla Oskarshamnsoffensiven.

– Det är lite synd. Jag tycker ändå vi har spelet men får inte riktigt utdelning. Samtidigt har de ganska bra omställningar och det blir lite farligt. De har några offensiva spelare som är riktigt duktiga. Man var lite orolig inför matchen och den känslan är väl ungefär densamma nu.

För Kristianstad FC:s del kommer även flera spelare saknas i den kommande omgången, då man tar emot jumbon FC Rosengård. Niklas Jönsson och Bjarni Mark Antonsson är bägge avstängda medan Martin Rudolfsson fortsatt är skadad. Dessutom fick Saikou Jawneh utgå mot Oskarshamn, sedan han stukat foten.

– Det är som det är på hösten. Det är många som står på två varningar. Så det kommer väl vara ett par gubbar borta i varje match, det får man nästan räkna med, avslutar Anders Swahn.

I nuläget har Kristianstad FC fortsatt fem poäng ner till nedflyttningsstrecket, något som dock kan komma att förändras vid en Assyriska-seger under eftermiddagen.

FaktaDivision 1 Södra
Kristianstad FC 2-3 Oskarshamns AIK

Mål: 0-1 Peiman Eliassi (4), 1-1 Bjarni Mark Antonsson (41), 1-2 Christopher Christensen (60), 1-3 Samuel Haglund (64), 2-3 Emil Åberg (82).
Laget: Sixten Mohlin – Truls Verngren, Oliver Ekroth, Saikou Jawneh (58. Anton Bloom), Fredrik Widlund – André Kamp (67. Paulo Ippolito), Niklas Jönsson, Bjarni Mark Antonsson, Erik Eichmüller (58. Emil Åberg) – Andreas Grahm, Omar Dampha.
Publik: 284, Kristianstads IP.
Tabell: Här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KFC-talang kallad till Skånelaget

När Skånelaget samlas är en Kristianstad FC-spelare uttagen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:02, 16 september, 2017

KFC-talang kallad till Skånelaget
Mohammed Ali Rubi Kweder är uttagen till Skånelaget. Foto: Robert Rosén.

Den 27 september ställs Skånelagets 16-åringar mot Hallands dito. I 17-mannatruppen som beger sig till Halmstad återfinns en Kristianstad FC-spelare.

Anfallaren Mohammed Ali Rubi Kweder, som i somras lämnade Helsingborgs IF och vände hem till Kristianstad, är nämligen uttagen.

I frånvaron av Malmö FF- och Helsingborgs IF-spelare är Landskrona BoIS den klubb med flest uttagna spelare, med fyra stycken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KFC återigen tvåa i ungdomsbonusen

Så mycket får de för satsningen på ungdomarna.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.18:07, 14 september, 2017

KFC återigen tvåa i ungdomsbonusen
Mycket speltid för André Kamp, Omar Dampha och Erik Eichmüller innebar en andraplats i tredje delomgången. Foto: Pelle Börjesson/Bildbyrån.

Division 1-klubbarna premieras som bekant i ju högre utsträckning de använder sig av ungdomar, i form av Svenska Spels Ungdomsbonus. När den andra delomgången av Division 1-seriernas ungdomsbonus – den för omgång 13-18 – nu summerats står Kristianstad FC återigen som tvåa.

Likt i den andra delomgången skrapade Kristianstad FC ihop 16 poäng och var med det delad tvåa, tillsammans med Skövde AIK, och får för det ett tillskott på 10 500 kronor i klubbkassan. Det sedan André Kamp, Omar Dampha och Erik Eichmüller fått speltid under den tredje delomgången.

Precis som i de två tidigare delomgångarna var det Ängelholms FF som vann ungdomsbonusen, då de fick 30 poäng.

FaktaSvenska Spels Ungdomsbonus
Var gång division 1-klubbarna spelar med en tonåring (i år spelare födda 1998 eller senare) tilldelas de poäng. Där en startspelare ger två poäng och en inhoppare ger en poäng.

Ungdomsbonusen delas upp i de fyra delomgångarna 1-6, 7-12, 13-18 och 19-24. De fem lag som har högst poäng i varje delomgång, och alltså har spelat flitigast med tonåringar under just den perioden premieras då med med en summa mellan 15 000-3 000 kronor, beroende på hur högt de placerar sig.

Efter omgång 24 räknas den totala poängen under säsongen ihop och de fem lag med högst poäng tilldelas då en summa mellan 50 000 kronor och 10 000 kronor.

Fakta: Ettanfotboll.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng