Kul på hjul återkommer i helgen: ”Vill överbygga klyftor som finns”

Förra året återupptogs Kul på hjul. Detta efter ett antal års frånvaro. Nu i år vill de göra arrangemanget större, och således nu ut till en bredare publik.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.17:17, 11 augusti, 2017

Kul på hjul återkommer i helgen: ”Vill överbygga klyftor som finns”
Foto: Bildbyrån/Matilda Ahlberg

1979 anordnades evenemanget ”Kul på hjul” för första gången. Och det pågick under ett antal år där de pengarna man tjänade in, donerades till välgörande ändamål. Dock fick det ett snopet slut när det bestämdes att arrangörsplatsen, Åhusparken, skulle rivas.

Dock väcktes det nytt liv i evenemanget under förra året. Detta då Automobile club Christiansted kände det var dags att återuppta det gamla konceptet. Vilket passade bra med tanke på att den ”Nya Åhusparken” hade blivit färdigbyggd. Något arrangörerna givetvis är glada över, trots att det aldrig riktigt kommer bli som förr.

– Parken ju är inte som den var i sin forna glans, men där finns ändå en del historiska minnen kvar, berättar Lars-Ingvar Elofsson, ordförande för ACC i Kristianstad.

Men även om det inte ser ut som gör rent miljömässigt, lever ändå det gamla konceptet vidare.

Vi vill skapa en blandning så att många olika typer av fordon kommer hit. Alltifrån gamla mopeder, motorcyklar, äldre bilar, men även nyare fordon. Dock vill vi att det är så kallade ”entusiastfordon” då, alltså att någon har byggt ihop en egen .

Varför det vill locka många olika är givetvis för ett bredare utbud, men det finns även en tanke med att samla alla typer av fordon på samma plats.

– Vi vill överbygga klyftor som finns. Det blir ofta att motorcykel-ägarna håller till för sig, medan de bilintresserade hänger ihop. Vi vill föra samman dem då vi alla har det gemensamma intresset i motor-fordon.

Utöver fordonen vill man skapa händelser fler händelser kring evenemanget. Därför har de tagit inspiration från Nostalgiafestivalen i Ronneby.

– Vi kommer ha åtta olika försäljare på området. De kommer visa retro-prylar från 50-talet. Detta för att skapa den lite äldre känslan.

För att få evenemanget att gå runt måste organisationen tjäna pengar på något sätt. Dock har man valt att inte ta någon inträdesavgift vilket de är väldigt stolta över.

– Det är inte ofta du hittar liknande evenemang som är gratis. Det hoppas jag besökarna. Vi kommer ha kiosk-försäljning, samt lottförsäljning där vi kommer få en del intäkter.

Evenemanget hålls på lördagen i Åhusparken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Talangen näst bäst i Europa

Joel Eriksson hade allt att vinna under en dramatisk helg på Hockenheimring i Tyskland.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.07:02, 16 oktober, 2017

Talangen näst bäst i Europa
Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

Den sista helgen i det europeiska Formel 3-mästerskapet avgjordes i helgen på Hockenheimring i Tyskland. Inför helgen var Joel Eriksson trea i mästerskapet, sex poäng efter tvåan Maximilam Günther.

I det första av tre lopp för helgen startade Joel trea men genom bra körning lyckades han ändå ta segern, hans tredje raka då han tog två segrar under helgen på Red Bull Ring i Österrike. Mästerskapsledande Lando Norris, som i praktiken redan hade säkrat mästerskapet inför helgen blev tvåa i första loppet och klar mästerskapsvinnare. Eftersom att Günther endast var tia och tog en poäng hade Eriksson 18 poängs försprång till sin tyske konkurrent.

– Riktigt kul att få ta en seger så här i finalen. Det var ett tufft race; jag hade sämre däck än de flesta andra men lyckades ta mig upp i ledning på det första varvet, och det var nyckeln, säger Joel Eriksson. 

Läs också: Grand Prix-loppet fyller 60 år

I det andra loppet på lördagen vände Günther på steken och blev tvåa medan Joel blev fyra och därmed var det 12 poängs avstånd kombattanterna emellan. Således skulle allt avgöras i det tredje och avslutande loppet för säsongen. Günther gjorde allt han kunde och tog segern och 25 poäng men Eriksson körde in i mål på andraplats trots en femte startplats – därmed säkrade han andraplatsen i mästerskapet.

– Så grymt skönt att ha lyckats med detta. Jag ville verkligen ha det här silvret, och jag visste att de första två-tre varven var avgörande. När jag väl var uppe som tvåa var det bara att bevaka positionen och ta hand om däcken in i mål. Det är härligt att få avsluta säsongen på det här sättet med fem pallplatser och tre segrar på de sista sex racen – det visar verkligen att det är i toppen vi ska vara, säger Joel Eriksson. 

Den europeiska säsongen må vara över men redan om en månad avgörs världsfinalen i Formel 3 traditionsenligt i Macau. Det blir andra gången Joel Eriksson deltar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bildspel: Bilfirma startade jubileumsfirande med tjejkväll

Under dagen smög Kristianstads Automobil igång sitt jubileumsfirande med livemusik innan tjejkvällen med bland annat föreläsning och yoga tog vid.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.13:50, 6 oktober, 2017

6 bilder
  • Det var god uppslutning på tjejkvällen hos Kristianstads Automobil.
    Det var god uppslutning på tjejkvällen hos Kristianstads Automobil.
  • Anette Hermansson, marknadsansvarig på Kristianstads Automobil var nöjd med kvällen.
    Anette Hermansson, marknadsansvarig på Kristianstads Automobil var nöjd med kvällen.
  • Här ses bland annat Vasaloppets vd Eva-Lena Frick tillsammans med försäljningschefen Henrik Bergdahl.
    Här ses bland annat Vasaloppets vd Eva-Lena Frick tillsammans med försäljningschefen Henrik Bergdahl.

Kristianstads Automobil är i full gång med sitt jubileumsfirande. I år fyller nämligen företaget 85 år. Firandet startade under torsdagen och fortsätter under hela helgen.

På torsdagskvällen arrangerade bilfirman en tjejkväll och uppslutningen blev mycket god. Tjejerna på plats lät sig inspireras av Vasaloppets vd Eva-Lena Frick. Under kvällen fanns även Camilla Linnander på plats och hade yoga.

– Det har varit en mycket lyckad och trevlig kväll. Vi har haft fantastiska tjejer här ikväll, sa Anette Hermansson, marknadsansvarig vid Kristianstads Automobil.

Också Henrik Bergdahl, försäljningschef, var nöjd med kvällen.

– Den har varit helt underbar, sa han.

Temat för kvällen var omtanke och hälsa. Och förutom föreläsningar och yoga fick man också provköra olika bilar. Jubileumsfirandet fortsätter under hela helgen med allt från ansiktsmålning för barn, mingeltrolleri av Douglas Nordenbelt och dansuppvisning till livemusik och besök av Team Rynkeby.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många färre bilar har det sålts i Kristianstad detta år

Antalet nyregistrerade bilar har minskat. Men det finns en kategori som växer i Kristianstad.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.07:56, 5 oktober, 2017

Så många färre bilar har det sålts i Kristianstad detta år
Antalet nyregistrerade bilar i Kristianstad har hittills minskat jämfört med förra året.

Bilförsäljningen har minskat i hela landet, enligt siffror som Statistiska Centralbyrån presenterade i dag. Även i Kristianstad har det skett en minskning av antalet nyregistrerade personbilar. Under perioden januari-september registrerades det sex procent färre bilar i år jämfört med samma period år 2016.

Bensin och diesel är fortfarande de överlägset mest populära drivmedlen. Det säljs nästan lika många bilar av var sort. Hittills i år har det registrerats 1 061 bensinbilar i Kristianstad och 1 089 dieselbilar. Det kan ha en förklaring, enligt tidningen Vi Bilägare.

– Anledningen att dieseln minskar är att de tjänstebilsägare som kört diesel och nu bytt bil har bytt till en mild- eller fullhybrid. Det attraktiva förmånsvärdet för en elektrifierad tjänstebil skapar en stor förändringsbenägenhet vid val av ny tjänstebil, säger Bertil Moldén, vd på branschorganisationen Bil Sweden, till tidningen.

LÄS MER: Så tror svenskarna om elbilens framtid

Även om bilförsäljningen som helhet har minskat, är det nämligen en kategori som ökar. Det är elbilarna. Det vill säga ladd- eller elhybrider. Det har registrerats 99 sådana bilar i Kristianstad fram till september månad, vilket är en ökung med 30 bilar. De utgör dock fortfarande en mycket liten del av den totala marknaden i Kristianstad (4,4 procent).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fortsatt bra bilförsäljning

Den positiva trenden för bilförsäljning fortsätter visar ny statistik från BIL Sweden.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.06:56, 3 oktober, 2017

Fortsatt bra bilförsäljning
Volvo XC60. Foto: Volvo Sverige.

Totalt såldes 31 679 bilar i Sverige under september, en ökning med 1764 bilar, eller 5,9 procent jämfört med föregående månad. Jämfört med förra året såldes det 613 färre bilar, vilket motsvarar 1,9 procent. Den mest sålda bilen i landet var Volvo XC60, 2 683 stycken, tätt följt av Volkswagen Golf, 2361. Den tredje mest sålda bilen är Volkswagen Passat, 1 329 stycken.

– Nybilsregistreringarna minskade med 1,9 procent i september. Det är dock viktigt och komma ihåg att vi jämför med starka siffror förra året och att det var en registreringsdag mindre i september i år jämfört med september ifjol, säger Bertil Moldén, VD BIL Sweden.

I Skåne län såldes 4 436 bilar under september, en ökning med 239 bilar, 5,7 procents ökning jämfört med föregående månad. Samma period förra året såldes 148 färre bilar, en sänkning med 3,3 procent jämfört med i år.

– Det är högkonjunktur i Sverige, vilket också visar sig i en mycket stark bilmarknad. Låga räntor, köpstarka hushåll och en stark arbetsmarknad bidrar till det stora intresset för att investera i ny bil, säger Bertil Moldén.

Skåne län speglar övriga landet gällande den mest sålda bilmodellen. Den mest sålda modellen var Volvo XC60 med 309 sålda exemplar, följt av Volkswagen Golf med 260 exemplar. Den tredje mest sålda bilmodellen var Volkswagen Passat med 171 sålda bilar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Svenska racingtalangen succéhelg 

Efter två tuffa helger var Joel Eriksson tillbaka i topp med tre riktigt bra lopp på Red Bull Ring. 

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.22:01, 26 september, 2017

Svenska racingtalangen succéhelg 
Foto: Mattias Persson

Den svenske talangen Joel Eriksson studsade tillbaka med besked under helgens tävlingar på Red Bull-ring i Österrike när han tog en andraplats och två segrar.

– Vi hade planerat att ändra några delar på bilen till kvalet. Jag märkte direkt att bilen kändes mycket bättre. Direkt på första kvalet kvalar jag trea, och blev tvåa i första racet. Det är svårt att köra om, jag gjorde vad jag kunde. Jag är glad att få komma tillbaka på pallen, säger en glad Joel Eriksson.

Erikssons andraplats var bara början, under de efterföljande kvalen tog han två pole positions och det genererade i två segrar.

– På kvalen på lördag eftermiddag satte jag dubbel pole position. I race två tog jag starten och hade svårt att hålla Norris bakom mig. Planen var att hålla honom nära mig i sektor två så att han slet ut däcken. Det är helt klart skönt att vara tillbaka vinnare, säger Joel Eriksson som fortsätter.

– Sista racet var det kamp hela loppet igenom. Jag hade bara gamla däck kvar. De första varven var det viktigt att hålla ledningen. Det var kamp hjul mot hjul mot Norris. En riktigt kanonhelg, speciellt i kvalen. Vi har haft problem tidigare, säger Joel Eriksson.

Resultaten i helgen innebär att Eriksson, vars moderklubb är Kristianstad Karting klubb knappar in på andraplatsen i mästerskapet, nu är avståndet till tvåan Maximilian Günther enbart sex poäng.

– Den känns hoppfullt. Maximilian Günther som ligger tvåa är ute och cyklar mentalt, han hade en tuff helg. Han har mycket press på sig. Det känns definitivt som att vi kan ta andraplatsen, säger Joel Eriksson.

Den sista deltävlingen avgörs på klassiska Hockenheimring om två veckor.

– Hockenheim är en rolig bana, och jag har gjort bra ifrån mig där. Det kommer vara viktigt att kvala etta, tvåa och trea. Förhoppningarna är att göra en repris på red Bull ring och göra ett bra jobb, avslutar Joel Eriksson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng