Här är helgens alla evenemang

Under lördagen avslutas Jamboree17. I övrigt hålls det en massa evenemang kring Kristianstad under helgen.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.11:55, 11 augusti, 2017

Här är helgens alla evenemang
Foto: Bildbyrån

Fredag

Rökeriet: Livemusik på Rökeriet, mellan Åhus och Yngsjö. Uppträder gör Nino och Jessica som bland annat bjuder på italienska smörsång. Under kvällen anordnas även en kräftskiva på restaurangen.

Bland klodyvlar och fiskilar: Åk och leta kryp med under vattenytan tillsammans med personalen på naturum. redskap finns på plats. Aktiviteten pågår varje dag fram till nästa fredag.

Olle Jönsson på Calles loge: Lasse Stefanz-ikonen bjuder på show i Calles loge under fredagskvällen.

Livemusik på pråmen: Homesic Mac underhåller middagsgästerna på den flytande restaurangen i Åhus.

Lördag

Jamboree17: Det världsomfattande scoutlägret är inne på sin sista dag.

Badliv: Till Åhus museums utställning har det samlats ihop foton och föremål från de senaste 100 åren. I glaspaviljongen visas en film från Åhus koloni. Sen presenterar även fyra studenter från Lunds Universitet sina undersökningar kring Åhus. Öppen lördag och söndag.

Visning hos Absolut: Under hela sommaren är det visningar på The Absolut Company Experience Center i Åhus. Det är 18-årsgräns om man inte har sin målsman med sig. I dag klockan 10.00 och 14.00 på svenska.

Bamseutställning: På regionmuséet Kristianstad pågår utställningen ”Bamse och Dundermysteriet”. Öppet både lördag och söndag. Där finns också utställningen ”Vinnare och förlorare i svensk natur”.

Utställning: På Järnvägsmuseet i Kristianstad visas utställningen ”Från stad och betong till bad och tång”. Både lördag och söndag 11-16.

Wendes open: En bouletävling som anordnas i tivoliparken under fredag, lördag och söndag.

Smaktorget i Åhus: Från maj till september anordnas smaktorget i Åhus den andra lördagen i månaden. Där finns allt från honung till bär att smaka på. Evenemanget anordnas på torget i Åhus.

Båtjazz – lördagsskoj på Åhus bibliotek: Emma och The Jazzcrusaders bjuder på en familjekonsert för stora som små.

Musik: Livemusik på restaurang Pråmen i Åhus med Pälle Fridlund.

Kul på hjul: En fordonsutställning och familjedag i den anrika Åhusparken.

Stairways to the stars:  Det bjuds på en musikshow av Rickarums bya teater, där de framträder som världsstjärnor. Eller vad sägs som Frank Sinatra och Lasse Berghagen, frågan är om du kommer märka någon skillnad?

Nattklubb: Martin & Martin arrangerar nattklubb i Kristianstad Arena. Klockan 23.00 – 03.00. Åldersgräns 18 år.

Söndag

Öppen borg på Lillö: Åk till Lillö och upptäck den medeltida borgruinen. Ta med fikakorgen, njut av solen och Isternäsets fågelliv.

Rompebodadagen: Det bjuds på luad ål oc fika när hembygdsföreningen berättar om pågående arbete i rompeboden och föreningens verksamhet.

Musik i redet: pop, soul, jazz med Johanna Tingnert: Sångerskan Johanna Jingnert spelar covers och egna låtar tillsammans med Johan Danving på cajon och Jonatan Hansson på gitarr.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon öppnar i nya lokaler – rivstartar med stor modevisning

Cecilia Svensson öppnar nytt showroom efter flytten från centrum. Hon rivstartar nu med en stor modevisning.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:01, 22 januari, 2018

Hon öppnar i nya lokaler – rivstartar med stor modevisning
Angeli Lucca arrangerar modevisning på onsdag. Bilden är från en annan modevisning. Foto: Bildbyrån

Boutique Angeli flyttade förra året ut från galleria Generalen i centrala Kristianstad. Nu har verksamheten fått en nystart. För bara ett par veckor sedan öppnade ägaren Cecilia Svensson ett showroom vid Kantarellen i Åhus under namnet Angeli Lucca. Där tar hon nu emot bokade besök för alla som söker klänningar till bal och fest.

– Här är ett fantastiskt ställe. Det är väldigt luftigt och perfekt för att prova klänningar. Det är en plats där man blir fylld av energi, säger Cecilia Svensson.

LÄS MER: EXTRA: De flyttar in i Galleria Boulevard

Varifrån kommer ditt intresse för mode?
– Jag har alltid varit intresserad av kläder ända sedan jag var liten. Jag åker på en del modemässor och köper in det jag tycker om. Det ska vara kläder med hög kvalitet till ett bra pris, säger Cecilia Svensson.

I de nya lokalerna kommer det bli modevisning på onsdag i samarbete med lokala studenter, frisörer och make-up artister. Tio modeller kommer att gå längs catwalken och visa upp klänningar för fest och bal. Cirka hundra personer får plats under showen. Den är redan är slutsåld.

– Det kommer att bli mycket glädje och glamour med vackra klänningar, en del väskor och smycken. Vi får hjälp av en blomsterbutik som bidrar med blommor och en discjockey som står för musiken. Jag gjorde mycket modevisningar för 10-12 år sedan och nu har jag världens bästa lokal till det igen, säger Cecilia Svensson.

Till modeshowen kommer även sjöjungfrun Athiraa, som nyligen representerade Sverige i tävlingen Mermaid International. Linda Ågren från Degeberga är kvinnan bakom karaktären.

Klockan 18.30 på onsdag drar showen igång. Förutom visningen kommer där även att delas ut priser och ges tips på trenden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nyfödda tvillingar isolerades med smittsam patient

Vårdgivaren lyckades också blanda ihop bröstmjölken.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.18:48, 22 januari, 2018

Nyfödda tvillingar isolerades med smittsam patient
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

I mars förra året födde en mamma från Kristianstad tvillingar i Lund. Barnen föddes i förtid och efter en vecka åkte de till neonatalavdelningen på centralsjukhuset i Kristianstad. Men där uppstod ett stort problem. Barnen hamnade i samma rum som ett smittsamt barn och isolerades.

”Efter drygt en månad får vi veta att barnet som ligger på samma sal som mina tvillingar har en multiresistent bakterie, ESBL, och att vi därför måste isoleras. Mina barn hade inga bakterier men skulle isoleras eftersom de delar sal med den smittade”, skriver mamman i sin anmälan.

Anledningen ska ha varit att båda intensivvårdsrummen på neonatalavdelningen var upptagna, vilket gjorde att de friska tvillingarna flyttades till salen den smittade patienten. Nu har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utrett ärendet och riktar kritik mot vårdgivaren för bristen. IVO anser att Region Skåne måste stärka beredskapen då en liknande situation kan uppstå igen.

Men fler brister uppstod under den tiden barnen vistades i den isolerade salen. Sjukhuspersonalen blandade ihop bröstmjölken så att tvillingarna fick mjölk från det smittade barnets mamma. ”Detta är enligt dom själva ett fel som berodde på den mänskliga faktorn”, skriver mamman.

Tvillingarna ha klarat sig från att smittas enligt IVO, men mamman är mycket kritisk till hur ärendet hanteras. ”Jag tycker att detta är en fruktansvärd vård som vi har fått. Som läkaren sa, vi fick inte den vård som vi skulle ha fått.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Politikerna ger klartecken för skolutbyggnad

Politikerna har godkänt planen för en utbyggnad av en skola i Kristianstad.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.15:00, 22 januari, 2018

Politikerna ger klartecken för skolutbyggnad
Helgedalskolan ska byggas ut till hösten.

Redan under hösten gav barn- och utbildningsnämnden sitt klartecken för att bygga om Helgedalskolan i Kristianstad. Lokalerna ska anpassas från dagens cirka 250 elever till att rymma uppemot 400. Dessutom ska en ny förskola byggas. Den gamla uppges vara i för dåligt skick.

En detaljplan har tagits fram för området och nu har den blivit godkänd av politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott. Den innefattar cirka 3 hektar mark, varav hälften är skolområde. I framtiden ska där finnas mer plats för lek, idrott och parkering.

Planen är att skolan ska börja byggas om till hösten till en kostnad på 126 miljoner kronor. Först år 2020 beräknas all byggnationen vara färdig för invigning.

I planen har man också tagit upp trafikfrågan, där föräldrar hämtar och lämnar sina barn. Många av bilarna kör i dag till Sibyllevägen, men i framtiden ska det även finnas till tillfart norrifrån via Norra vägen. Det ska minska på mängden trafik på Sibyllevägen.

Detaljplanen ska nu upp till kommunstyrelsen och därefter till kommunfullmäktige. Först därefter kan kommunen få bygglov för en ombyggnation av Helgedalskolan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drogpåverkad snattare påkommen

Mannen var misstänkt påverkad när han stal varor.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:52, 22 januari, 2018

Drogpåverkad snattare påkommen
Mannen åkte fast inne på Coop. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

Vid 13-tiden i lördags kunde en man i 35-årsåldern gripas inne på Coop City i Kristianstad. Mannen hade då stulit godis och dricka för 39 kronor och blivit påkommen.

När mannen väl stoppades uppstod också en misstanke om att mannen var narkotikapåverkad.

LÄS MER: 16-åriga tjejer på stöldturné i Kristianstad

– Han fick åka med för provtagning, säger Robert Loeffel, pressinformatör vid polisen.

Mannen är nu misstänkt för ringa stöld och narkotikabrott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bilist anträffad med kniv och droger

Mannen bar narkotika och kniv.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:48, 22 januari, 2018

Bilist anträffad med kniv och droger
Mannen är misstänkt för narkotikabrott och brott mot knivlagen. Foto: Casper Johansson.

Strax innan midnatt i torsdags kontrollerade polis en stillastående bil på Alevägen i Kristianstad. Efter kontrollen är en av männen i bilen misstänkt för narkotikabrott och brott mot knivlagen.

– Man hittade en mindre mängd misstänkt narkotika och en kniv på honom, säger Robert Loeffel, pressinformatör vid polisen.

LÄS MER: Påverkad förare bar narkotika

Mannen som är misstänkt för brott befinner sig i 30-årsåldern.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng