Här är helgens alla evenemang

Under lördagen avslutas Jamboree17. I övrigt hålls det en massa evenemang kring Kristianstad under helgen.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.11:55, 11 augusti, 2017

Här är helgens alla evenemang
Foto: Bildbyrån

Fredag

Rökeriet: Livemusik på Rökeriet, mellan Åhus och Yngsjö. Uppträder gör Nino och Jessica som bland annat bjuder på italienska smörsång. Under kvällen anordnas även en kräftskiva på restaurangen.

Bland klodyvlar och fiskilar: Åk och leta kryp med under vattenytan tillsammans med personalen på naturum. redskap finns på plats. Aktiviteten pågår varje dag fram till nästa fredag.

Olle Jönsson på Calles loge: Lasse Stefanz-ikonen bjuder på show i Calles loge under fredagskvällen.

Livemusik på pråmen: Homesic Mac underhåller middagsgästerna på den flytande restaurangen i Åhus.

Lördag

Jamboree17: Det världsomfattande scoutlägret är inne på sin sista dag.

Badliv: Till Åhus museums utställning har det samlats ihop foton och föremål från de senaste 100 åren. I glaspaviljongen visas en film från Åhus koloni. Sen presenterar även fyra studenter från Lunds Universitet sina undersökningar kring Åhus. Öppen lördag och söndag.

Visning hos Absolut: Under hela sommaren är det visningar på The Absolut Company Experience Center i Åhus. Det är 18-årsgräns om man inte har sin målsman med sig. I dag klockan 10.00 och 14.00 på svenska.

Bamseutställning: På regionmuséet Kristianstad pågår utställningen ”Bamse och Dundermysteriet”. Öppet både lördag och söndag. Där finns också utställningen ”Vinnare och förlorare i svensk natur”.

Utställning: På Järnvägsmuseet i Kristianstad visas utställningen ”Från stad och betong till bad och tång”. Både lördag och söndag 11-16.

Wendes open: En bouletävling som anordnas i tivoliparken under fredag, lördag och söndag.

Smaktorget i Åhus: Från maj till september anordnas smaktorget i Åhus den andra lördagen i månaden. Där finns allt från honung till bär att smaka på. Evenemanget anordnas på torget i Åhus.

Båtjazz – lördagsskoj på Åhus bibliotek: Emma och The Jazzcrusaders bjuder på en familjekonsert för stora som små.

Musik: Livemusik på restaurang Pråmen i Åhus med Pälle Fridlund.

Kul på hjul: En fordonsutställning och familjedag i den anrika Åhusparken.

Stairways to the stars:  Det bjuds på en musikshow av Rickarums bya teater, där de framträder som världsstjärnor. Eller vad sägs som Frank Sinatra och Lasse Berghagen, frågan är om du kommer märka någon skillnad?

Nattklubb: Martin & Martin arrangerar nattklubb i Kristianstad Arena. Klockan 23.00 – 03.00. Åldersgräns 18 år.

Söndag

Öppen borg på Lillö: Åk till Lillö och upptäck den medeltida borgruinen. Ta med fikakorgen, njut av solen och Isternäsets fågelliv.

Rompebodadagen: Det bjuds på luad ål oc fika när hembygdsföreningen berättar om pågående arbete i rompeboden och föreningens verksamhet.

Musik i redet: pop, soul, jazz med Johanna Tingnert: Sångerskan Johanna Jingnert spelar covers och egna låtar tillsammans med Johan Danving på cajon och Jonatan Hansson på gitarr.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Heléne Fritzon får bakläxa av Skatteverket

Migrationsministern Heléne Fritzon (S), tidigare kommunalråd i Kristianstad, får bakläxa av Skatteverket.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.12:12, 24 november, 2017

Heléne Fritzon får bakläxa av Skatteverket
Heléne Fritzon, migrationsminister och vice justitieminister, Justitiedepartementet. Foto: Regeringen

Kristianstads tidigare kommunalråd och Sveriges nuvarande migrationsminister Heléne Fritzon (S) får bakläxa av Skatteverket. Anledningen är att hon inte har tagit upp de ersättningar för resekostnader och traktamente som hon fått från EU:s regionkommitté. Pengarna från EU är något som det ska betalas skatt för i Sverige enligt Skatteverket.

Det är totalt 142 704 kronor som Heléne Fritzon inte har skattat för. Hennes förklaring till Skatteverket är att det enligt EU:s lagstiftning inte är tillåtet att betala skatt för ersättningar för exempelvis resor och traktamenten.

Migrationsministern hänvisar till en paragraf där det står att ”deras rådgivare och tekniska experter ska i sin tjänsteutövning och under resa till och från mötesplatsen åtnjuta sedvanliga privilegier, immunitet och lättnader”.

Skatteverket håller däremot inte med. De anser att hon har feltolkat reglerna och väljer att upptaxera inkomsten till 1 338 200 kronor. Det är vad den beskattningsbara summan landar på, efter att de har gjort avdrag med 102 000 kronor för resorna.

Heléne Fritzon har möjlighet att överklaga beslutet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Invånarna kan äntligen använda sitt vatten igen

Invånarna i Maglehem kan andas ut. Nu slipper de att koka sitt vatten.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.11:43, 24 november, 2017

JUST NU: Invånarna kan äntligen använda sitt vatten igen
Nu kan Magelhemsborna äntligen ta vatten från kranen igen.

Den 17 september upptäcktes bakterier i dricksvattnet i Maglehem, söder om Kristianstad. Det gjorde att kommunen gick ut med en rekommendation att koka allt vatten som skulle användas till att dricka eller laga mat med. Får invånarna har det inneburit att många av dem fått hämta vatten i egna kärl i de tankar som ställts ut in byn.

Nu, 68 dagar senare, kommer ett glatt besked för Maglehemsborna. Kristianstads kommun släpper på sin kokningsrekommendation och det är året säkert att dricka vattnet direkt från kranen.

LÄS MER: Invånarna uppmanas att fortsätta koka vattnet

– Det känns otroligt bra att vi nu kan se resultat av våra åtgärder och att Maglehemsborna äntligen kan få slippa den här situationen. Det har varit en alltför långdragen kamp mot bakterierna, säger Bengt Olsson, förvalt-ningschef på C4 Teknik, Kristianstads kommun i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Efter sju veckor – invånarna tvingas fortsätta koka vattnet.

Bakterierna som hittades i Maglehems dricksvatten var fekala. Det vill säga att de härstammade från människor eller djur. Kommunens huvudteori är att bakterierna tog sig in från naturen via regn kring ortens dricksvattenreservoar.

Efter felsökningen påbörjades ett omfattande jobb med att täta reservoaren och undersöka övriga ledningsnätet. Det togs hundratals prover, där de sista visade att vattnet var tjänligt med anmärkning. Bakterierna var borta efter bara två veckor, men då hade det uppstått nya problem.

– Vi har inte kunnat omsätta vattnet och underhålla systemet på det sätt som krävs när reservoaren har varit bortkopplad. Trots att vi uppgraderade styrtekniken på vattenverket, så fick vi problem med annan bakterietillväxt i ledningarna, säger Inger Hansson, VA-chef i Kristianstads kommun och fortsätter:

På kommunen arbetar man nu med hur Maglehems huvudledningar kan uppgraderas för bättre dricksvattensäkerhet och för att tryckproblemen ska försvinna. Ombyggnationen planeras att starta under 2019.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Omfattande strömavbrott

Många har varit utan ström på fredagen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.10:41, 24 november, 2017

JUST NU: Omfattande strömavbrott
Cirka 1 000 kunder i Åhus drabbades av strömavbrott på fredagen. Foto: Arkiv.

På fredagsmorgonen drabbades cirka 1 000 stycken abonnenter i Åhus av strömavbrott, meddelar C4 Energi på sin hemsida. Felsökning har pågått under morgonen och förmiddagen.

Vid klockan 10:00 hade ungefär hälften av dem drabbade fått tillbaka strömmen men det är fortfarande tre stationer – en i Äspet och två i centrala Åhus – som är strömlösa.

Arbetet med att återfå strömmen för samtliga kunder pågår fortfarande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstadsborna skuldsätter sig allt hårdare

Svenska hushåll lånar allt mer i förhållande till sina inkomster. Det visar en ny rapport.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.10:03, 24 november, 2017

Kristianstadsborna skuldsätter sig allt hårdare
Foto: Arkiv

Den genomsnittliga skuldkvoten för hushåll har ökat från 246 till 539 procent. Hushållen lånar alltså mer i förhållande till sin inkomst, och det beror till stor del på att bostadspriserna har ökat snabbare än hushållens inkomster, visar en ny rapport från Riksbanken.

– Vi ser att ökningen gäller för alla inkomst- och åldersgrupper, säger Peter van Santen, ekonom på avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken och en av rapportförfattarna, till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt rapporten är det stora skillnader på kommunnivå. Danderyd hade den högsta medelskuldkvoten på 539 procent vilket kan jämföras med landet lägsta på 156 procent i Olofström.

– Skuldsättningen är ojämnt fördelad geografiskt. Storstadsregionerna sticker ut och har betydligt högre skuldkvoter än andra delar av landet, säger Peter van Santen.

Av rapporten framgår att den genomsnittliga hushållsskulden för Kristianstad hushåll steg med procent totalt från 263 (2010-2016).

Statistiken baseras på kreditinformation om samtliga låntagare som Riksbanken samlat in från de åtta största bankerna i Sverige.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förslag: Ensamkommande över 18 år ska få bo kvar i Kristianstad

Ensamkommande som får sin ålder uppskriven till över 18 år kan tvingas lämna Kristianstad. Det vill Vänsterpartiet stoppa.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.08:56, 24 november, 2017

Förslag: Ensamkommande över 18 år ska få bo kvar i Kristianstad
Ensamkommande som fått åldern uppskriven kan tvingas flytta.

Åldersbestämningen av ensamkommande flyktingbarn som söker asyl i Sverige har länge varit ett omdiskuterat ämne. Det kan dröja lång tid innan de får sin ålder bedömd och ifall de antas vara över 18 år får det stora konsekvenser för varje individ. Då tar nämligen staten över ansvaret och kan placera dem på något av Migrationsverkets anläggningsboenden, varsomhelst i landet.

I Kristianstad kan de ensamkommande vara bosatta antingen i ett familjehem, på HVB-hem eller på ett integrationsboende. Här lär de sig språket, de träffar nya vänner och går i skola. Flera av dem är aktiva i idrottsföreningar. För att inte de ska tvingas flytta från kommunen har nu Vänsterpartiet i Kristianstad nu skrivit en motion till kommunfullmäktige.

De vill att Kristianstads kommun ändrar sin praxis, så att de kan söka statliga medel som innebär att ungdomarna får bo kvar under gymnasietiden eller fram tills de avisas. Det vill säga att de exempelvis får stanna i sitt familjehem och ha kvar sina vänner i Kristianstad.

Enligt motionen har Kristianstad valt att än så länge inte söka den typen av bidrag. Det extra tillskottet till kommunerna presenterades så sent som i somras av den nuvarande regeringen. Cirka 50 000 kronor per person beräknas kommunerna kunna få ifall den asylsökande får bo kvar. Om Kristianstad skulle göra en ansökan, kan pengarna betalas ut i december. Det kan dock kräva ett beslut i kommunstyrelsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng