BONNAMATCHEN

Förre landslagsmannen gjorde comeback – i division 5

På fredagskvällen gjorde Mikael Nilsson, med 64 A-landskamper, bejublad comeback. Det i moderklubben Ovesholms IF:s division 5-match mot Vankiva IF. ”Det är ju en kul grej”, säger han efter matchen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.23:02, 11 augusti, 2017

Förre landslagsmannen gjorde comeback – i division 5
Den tungt meriterade ”Micke” Nilsson var tillbaka på Slottsvallen. Foto: Robert Rosén.

Efter säsongen 1998, när Mikael Nilsson, var 20 år gammal lämnade han Ovesholms IF. Karriären gick via Åhus Horna BK och Halmstads BK till ett liv som utlandsproffs i England, Grekland och Danmark samt 64 A-landskamper, två EM-slutspel och ett VM-slutspel.

På fredagskvällen kunde så cirkeln slutas, när den nu 39-årige ”Micke” Nilsson gjorde sin en match långa comeback i Ovesholms-Tröjan.

– Det är kul. Det är jättekul. Peter (Lindqvist, tränare i Ovesholms IF reds. anm.) ringde mig och frågade och det var aldrig någon tvekan. I och med att vi var här och jag hade tid att göra det. Det är ju en kul grej liksom., säger ”Micke” Nilsson efter 4-0-segern mot Vankiva IF i den nordöstra femman.

Foto: Robert Rosén.

Nilsson återfanns på anfallet hos Ovesholm. Foto: Robert Rosén.


Bakgrunden till
att ”Micke” Nilsson befann sig på hemmaplan och kunde göra en sista(?) match för Ovesholms IF är den fest som vankas på Slottsvallen under lördagen. På dagen väntar nämligen en turnering med gamla Ovesholmslirare, där de gör upp om äran i tio minuter långa matcher på sjumannaplaner. Något som därefter övergår i festligheter under kvällen.

Den korta comebacken mot Vankiva IF blev minst sagt lyckosam, då ”Micke” Nilsson spräckte målnollan med sitt 100:e mål i Ovesholms IF.

– Det är ju den statistiken som vi tror är riktig, så vi gick på det. Men jag tror det, för jag har för mig att det var så, säger han och lägger snabbt till:

– Det var skönt att jag fick göra det.

En comeback har inte varit uppe för diskussion tidigare, men fredagen 11 augusti kunde Ovesholmsborna slutligen få se byns store son beträda Slottsvallen igen. Han gjorde det i nummer 18, och inte den nummer 11 han tidigare bar, som anfallare. En position han hade i klubben på 1990-talet men inte trodde han skulle återfå i comebacken.

– Nej, det trodde jag inte. Utan det var Peter (Lindqvist). Jag lirade ju anfallare för honom, men det är många, många år sen. Jag har ju inte spelat anfallare sen -98 skulle jag säg.

Mikael Nilsson. Foto: Robert Rosén.

Proffskarriären avslutades 2012. Foto: Robert Rosén.


Förutom ett
kärt återseende med sin gamle tränare Peter Lindqvist återförenades ”Micke” Nilsson även med en gammal lagkamrat. Den ett år yngre Ovesholmskaptenen Andreas Malmström huserade nämligen i samma pojklag som ”Micke” och ingick även i seniorlaget under Nilssons sista säsong.

– När jag kom upp på träningen i måndags var det samma folk som satt här utanför. Men det är därför det är så kul att vara här igen ju. För att det är samma människor. Det är ju inte många spelare ska jag säg, av förklarliga skäl, men det är faktiskt nån.

Efter matchen lyfte den före detta landslagsmannen fram både kvalitén på spelet och sin egen kondition, vilken inte är vad den en gång var. Då han till vardags nöjer sig med korpspel i hemstaden Aten, sedan två år tillbaka.

– Vi tränar aldrig utan vi kommer dit ett gäng gubbar och spelar en gång i veckan. Så tempot är betydligt lägre än vad det är här. Och sen är vi på konstgräs och lite mindre plan. Så jag tror att gräset sög mer än vad jag hade förväntat mig också. Men visst, jag är inte helt otränad. Hade jag inte gjort nånting hade det inte gått.

Tränade du extra inför den här matchen?
– Jag var här och tränade två gånger med laget. Det ville jag göra. Annars hade det blivit konstigt. Men annars tränar jag för dåligt. Vi har varit i Sverige i en månad och då får jag inget. Jag skulle tränat mer. Så är det ju.

Huruvida division 5-matchen mot Vankiva IF var den sista i ”Micke” Nilssons karriär är ingenting han vill slå fast. Han utesluter nämligen inte fler matcher i Ovesholms IF, även om han inte heller vill lova att så blir fallet.

– Jag och Peter har pratat lite. Om jag är hemma och det går så ställer jag gärna upp, absolut. Men jag kan inte säg till honom, lova honom eller säg till er att det kommer bli mer matcher. Men visst, om det skulle vara att det passar så kan jag absolut tänka mig det.

FaktaNamn: Mikael Nilsson.
Ålder: 39.
Bor: Utanför Aten i Grekland.
Familj: Fru och två döttrar.
Gör: Arbetar sedan två och ett halvt år tillbaka som scout för Panathinaikos FC.
Klubbar: -1998: Ovesholms IF (moderklubb), 1999: Åhus Horna BK, 2000-2004: Halmstads BK, 2004-2005: Southampton FC (England), 2005-2009: Panathinaikos FC (Grekland), 2009-2012 Bröndby IF (Danmark), 2012: Fremad Amager (Danmark) och 2017: Ovesholms IF.
Meriter: SM-Guld 2000. Uttagen i svenska truppen till EM 2004, VM 2006 och EM 2008.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Avslöjar: Finsk poängspruta testar med KIK

En ny spelare finns med när KIK åker till Danmark för möte med Rödovre och Rungstedt.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:54, 18 augusti, 2017

Avslöjar: Finsk poängspruta testar med KIK

Enligt uppgifter till 24Kristianstad.se finns finske Joonas Sammalmaa med på Kristianstad IK:s buss som går till Danmark under fredagseftermiddagen.

26-åringen spelade under förra säsongen för Hudiksvall där han noterades för 38 poäng i grundserie och allettan samt ytterligare tre poäng i playoff-matcherna.

Uppgifterna bekräftas av sportchefen Jocke Johansson.

– Det är en ytterforward som producerat poäng i alla serier han spelat i. En bra skridskoåkare. Han har visat intresse och velat komma hit. Då var det lämpligt att ge honom chansen nu, säger han och fortsätter:

– Det är upp till honom nu. Han såg chansen att komma hit och visa upp sig. Sedan får vi se om det är rätt typ. Nu får han chansen att lära känna grabbarna i alla fall.

Sammalmaa har meriter från finska SM-Liiga, men kommer närmast från Hudiksvall. Tryout-kontraktet sträcker sig till och med den 3 september.

 

FaktaJoonas Sammalmaa
Ålder: 26.
Längd: 173 centimeter.
Vikt: 75 kilo.
Skjuter: Höger.
Position: Forward.
Aktuell: Har tryout-kontrakt med KIK fram till 3 september.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Respass i kvartsfinalen för Sverige

Det svenska U19-landslaget åkte ut i VM-kvartsfinalen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.08:45, 18 augusti, 2017

Respass i kvartsfinalen för Sverige
VM-laget med Gustaf Banke och Anton Persson är utslagna. Foto: IFK Kristianstad.

Det svenska U19-landslaget – med IFK Kristianstad-spelarna Gustaf Banke och Anton Persson – är utslagna från U19-VM i Georgien. På fredagseftermiddagen förlorade man en tajt kvartsfinalstillställning på Kroatien med 25-27, efter förlängning.

– Vi visste att det var en tuff grupp och var glada över att vi lyckades vinna åttondelen. Vi hade kanske inte kapaciteten för att slåss längst fram, men försöker visa attityd, vi har kämpat och slita, säger förbundskaptenen Jerry Hallbäck till förbundets hemsida.

I kvartsfinalen mot Kroatien blev det ett mål vardera för Anton Persson och IFK Kristianstads nyförvärv Ludvig Jurmala-Åström.

För Sveriges del väntar nu två placeringsmatcher, för att avgöra var man hamnar i mästerskapet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter skadan – KIK på forwardsjakt

Daniel Andersson går skadad. Nu är Kristianstads IK på jakt efter en ersättare. ”Vi måste ha en där”, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.19:39, 17 augusti, 2017

Efter skadan – KIK på forwardsjakt
Mats Lusth bekräftar att KIK är på forwardsjakt. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Till helgen väntar två matcher för Kristianstads IK:s del. En tur till Danmark är nämligen att vänta, där man spelar mot Rödovre på fredag och Rungsted på lördag.

– Båda lagen har ju svenska tränare. Rödovre har (Magnus) Bogren som var i Rögle och Rungsted har Peter Johansson. Så det blir nog bra motstånd tror jag, säger Kristianstads IK-tränaren Mats Lusth.

I truppen som beger sig till Danmark saknas enbart ett namn. Nämligen Daniel Andersson. Forwarden skadade ledbandet i årets första träningsmatch, och väntas bli borta en tid framöver. Någonting som gör att Kristianstads IK nu är på jakt efter en ny forward.

– Vi måste ha en där. Men vi vet ännu inte riktigt hur länge Daniel blir borta. Han ska göra en magnetröntgen, men det är säkert minst fyra veckor. Så vi måste ha in lite folk. Så är det, säger Mats Lusth, och säger kort senare:

– Vi försöker hitta nånting. Ta in nån på try-out eller nånting.

Har ni satt något datum då en ersättare ska vara klar?
– Nej, men vi vill ha in en så fort som möjligt. Så att vi kan ha fulla kedjor på träningen. Men det går inte bara att ta vem som helst. Utan vi letar och ser.

FaktaSå ser försäsongen ut:
10/8:
Oskarshamn 1-2 e. str. KIK
18/8
Rödovre–KIK
19/8 Rungstedt–KIK
23/8 KIK–Nybro
29/8 KIK–Halmstad
1/9–3/9 Cup i Kristianstad
8/9 KIK–Tyringe
13/9 Nybro–KIK

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala löpare ställer upp i Ultravasan

När årets Ultravasa går av stapeln återfinns sex lokala löpare i startfältet. ”Jämfört med ett maraton är det rätt krävande”, säger Kristianstadsbon Johanna Juhlin.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:00, 17 augusti, 2017

Lokala löpare ställer upp i Ultravasan
Ultravasan genomförs för fjärde året. Foto: Nisse Schmidt/Vasaloppet.

På lördag är det löpning som gäller uppe i Dalarna. Då är det nämligen dags för den fjärde upplagan av Ultravasan, den 27:e Vasastafetten och den första Vasakvartetten. I Ultravasan återfinns flera lokala löpare. På den 90 kilometer långa sträckan – vilken likt Vasaloppet går från Sälen till Mora – ställer fyra löpare från Kristianstads kommun upp.

– Det är en liten bit kan man säg. Men det är ett rätt trevligt lopp med mycket funktionärer. Så det är ett roligt lopp ändå, säger Johanna Juhlin, 21, från Kristianstad, som springer Ultravasan för andra året i rad.

Den nio mil långa banan består visserligen av terräng, men då man löper på stora vägar, menar Johanna Juhlin att man inte riktigt kan likna det vid ett traditionellt trail lopp.

– Det är ändå så långt, 90 kilometer, så jämfört med ett maraton är det rätt krävande. Men är man envis klarar nog de flesta det. Jag hade sprungit ett maraton som längst förra året och jag sprang det. Så länge man är envis klarar man den terrängen. Så jättetuff terräng är det ändå inte.

Förutom Johanna var det även tänkt att tvillingsystern Evelina Juhlin skulle ställa upp i damklassen, men hon har tvingats till ett återbud på grund av en skada. I herrklassen blir däremot två lokala namn, i form av Åhusborna Oskar Ekberg och Richard Svensson.

Ultravasan genomförs i två olika lopp. Förutom det 90 kilometer långa loppet finns även ett 45 kilometer långt lopp, vilket i stort sett liknar Halvvasans sträcka och startar i Oxberg. Totalt tre löpare från kommunen återfinns i Ultravasan 45:s damklass. Nämligen Camilla Ahlbin från Gärds Köpinge, Carolina Liljestrand från Åhus och Elise Nackan från Åhus.

Vad gäller lagen i Vasastafetten och Vasakvartetten – där tio- respektive fyramannalag springer stafett – finns inga med hemvist i Kristianstads kommun.

Fotnot 1: Ett vanligt maraton är 42,195 kilometer. 

Fotnot 2: Ett trail lopp eller terränglopp innebär att merparten av loppet är utanför asfalt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Division 1-motstånd i DM-semin för KFC

I semifinalen i DM ställs Kristianstad FC mot en seriekonkurrent.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:01, 17 augusti, 2017

Division 1-motstånd i DM-semin för KFC
Jocke Persson och hans mannar möte Rosengård i DM. Foto: Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Efter den övertygande 5-2-segern mot Landskrona BoIS, i en match där flera yngre spelare gjorde sin seniordebut, är Kristianstad FC framme i semifinal i DM. Nu står det klart att ännu en seriekonkurrent väntar.

Det blir nämligen ett bortamöte med FC Rosengård för Kristianstad FC:s del, i semin. I en match som ska vara spelad senast den 30 augusti.

I en eventuell DM-final ställs Kristianstad FC mot vinnaren i mötet Torns IF-Hässleholms IF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng