Brist på kräftor efter kall vår | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Brist på kräftor efter kall vår

Ska du ha kräftskiva inom den närmaste tiden? Då kan det vara läge att bunkra upp med kräftor i tid.

Josefine Göransson

Kl.12:56, 10 augusti, 2017

Brist på kräftor efter kall vår
Foto: Pixabay

Det är inte bara brist på blåbär i år utan även kräftorna ser ut att bli svårfångade under augusti. Kräftfisket i år är ovanligt sent och kan göra att både priset och tillgången på kräftor påverkas, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Anledningen till bristen är den kalla våren. Det kyliga vattnet gör nämligen att honornas ömsning av skal försenas.

– När de ömsar skal så kryper de undan och gömmer sig under stenar. Det är för riskabelt för dem eftersom det nya skalet blir mjukt. Då kryper de inte in i några burar, säger Ulf Lindqvist, kräftfiskare och vd för konsultföretaget Naturvatten till SVT Nyheter Uppsala.

Det kan röra sig om att det blir ett par veckors försening. Men enligt Ulf Lindqvist finns det ingen anledning att oroa sig för att tillgången av kräftor ska minska på längre sikt.

– Om inte någon annan plockat upp dom eller någon abborre ätit upp dom så blir det nog bra kräftfiske även i år, säger han.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Annons

Städa dig till ett harmoniskt liv

Här är några heta tips på hur du kan skapa ordning och reda i din vardag.

Martin Sköld

Kl.16:03, 24 maj, 2018

Städa dig till ett harmoniskt liv
Foto: Mostphotos

I höstas kom den omskrivna boken ”Döstädning”, där författaren Margareta Magnusson på ett inspirerande sätt beskriver hur man sorterar, rensar och kategoriserar allt man samlat på sig under livet. Trots den något makabra titeln är det en uppfriskande bok om hur man kan skapa ordning i livet. Men det finns många andra saker man kan ta tag i, långt före sin död, för att skapa harmoni i livet. Här är några heta tips på hur du kan skapa ordning och reda i din vardag.

1. Städa i din kalender

Att ha en god översikt över vad man ska göra den kommande veckan kan göra underverk för välmåendet. Många människor blir stressade när de har för många saker att hålla reda på, men det brukar snabbt kännas bättre när man fått ner alla aktiviteter på pränt. Skriv därför ner alla tider du måste passa i din kalender, och alla saker du måste göra i en prioriterad ”att göra”-lista. Sen är det bara att börja bocka av punkterna, en efter en.

2. Städa din ekonomi

Har du många olika lån eller krediter riskerar du inte bara att tappa kontrollen över din ekonomiska situation, du kan också förlora många tusenlappar genom dåliga räntevillkor. Genom att samla dina lån och krediter med Sambla får du en överblick över din ekonomi, samtidigt som du har chansen att förbättra dina villkor väsentligt.

3. Städa din garderob

Är det kaos i din garderob riskerar du att varje dag börjar med ett stressmoment. Sortera dina kläder så att de är lätta att hitta, och gör dig av med sådant du aldrig använder. På så sätt blir det enklare att välja dagens outfit, och börja dagen på rätt sätt.

4. Städa din inkorg

Få saker är så stressande som en inkorg som svämmar över av olästa mail. Avsätt några timmar åt att gå igenom inkorgen en gång för alla. Radera sådant du inte behöver spara, och arkivera resten i olika mappar så att du får en helt tom inkorg. Sen är det bara att börja på ny kula. Det finns också tjänster som hjälper dig att ta hand om alla prenumerationer du samlat på dig. Unroll.Me är t.ex. en smart tjänst som samlar upp alla nyhetsbrev i regelbundna ”uppsamlingsmail”, och avprenumererar det du inte vill ha kvar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: De har Skånes bästa gata – kan bli bäst i landet

Kärleksgatan vann först priset som sportigaste gatan i landet. Nu har de dessutom blivit Skånes bästa gata, mycket tack vare Ingemar Lundin.

Henrik Nordell

Kl.19:59, 23 maj, 2018

EXTRA: De har Skånes bästa gata – kan bli bäst i landet
Så här såg det ut när Postkodslotteriet ordnade fest vid Kärleksgatan nyligen. Foto: Henrik Nordell/Arkivbild

Omröstningen i Postkodslotteriets tävling om Sveriges bästa gata har nu avslutats. Tidigare utsågs Kärleksgatan i Yngsjö utanför Kristianstad till landets sportigaste gata och nu får de ännu en seger.

Gatan har nu blivit utsedd till den bästa i Skåne år 2018. Därmed slog de både Ladugatan i Helsingborg och Björkerödsvägen i Eslöv. Nu tävlar de om att bli bäst i hela Sverige. De har redan fått flest röster i omröstningen. Nu är det upp till juryn att ta ett beslut.

LÄS MER: BILDEXTRA: Här ordnar Postkodslotteriet jättefest för vinnarna

Det känns jättebra att vara i final i Sveriges bästa gata. Här på Kärleksgatan känner alla varandra och det finns en stor gemenskap. Vi ses för valborgsfirande, loppisar och bilbingo. Vår lokala idrottsförening Yngsjö IF bidrar också mycket till sammanhållningen bland grannarna, säger Ingemar Lundin boende på Kärleksgatan.

Sammanlagt var det 1376 gator i Skåne som var med i tävlingen, vilket innebar en stor konkurrens. Engagemanget har varit stort med många som har röstat. Flera i Yngsjö har tidigare lyft upp eldsjälen Ingemar Lundin som anledningen till vinsten. Han vill sätta Yngsjö på kartan.

Hur har du gjort för att få folk att rösta?
– Vi har två facebooksidor där vi lägger upp en del information. Sedan sprids det bland vänner och bekanta, de delar och skickar vidare. Det finns inga genvägar, säger Ingemar Lundin.

En gata från varje län har gått vidare till den nationella tävlingen, där de gör upp om att bli Sveriges bästa gata 2018. Det gäller att visa juryn, bestående bland andra av programledaren Rickard Sjöberg, varför just Kärleksgatan inte bara är Skånes bästa gata, utan hela Sveriges.

– Vi har lagt upp del del kommentarer redan tidigare om vad folk tycker om gatan och ska lägga upp mer material. Nu gäller det att charma juryn. Vi har ju ändå flest röster och kan inte göra mer än vårt bästa, säger Ingemar Lundin.

 

Postkodslotteriet besökte Yngsjö efter att Kärleksgatan utsetts till årets sportigaste gata.

Kärleksgatan kan bli bäst i Sverige. Foto: Henrik Nordell

 

Ifall Kärleksgatan vinner den nationella tävlingen så kan de få ytterligare ett stort evenemang för alla grannar. I ett videoklipp utlovar Rickard Sjöberg ”årets härligaste sommarfest”. På söndagen var sista dagen att rösta.

–  Nu är det dags att utse vinnargatan. För att öka chansen att vinna gäller det för grannarna på gatan att visa oss gemenskapen som finns där och engagemanget de har för området de bor i. Jag hoppas på att få se många härliga motiveringar, bilder och filmklipp nu när tävlingens sista steg är igång, säger Rickard Sjöberg på Postkodlotteriet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gemensamt nätverk för en bättre havsmiljö

Miljön i Hanöbukten och södra Östersjön ska nu upp på agendan.

Mattias Nilsson

Kl.09:20, 21 maj, 2018

Gemensamt nätverk för en bättre havsmiljö
Foto: Bildbyrån.

Nu startar Bromölla, Karlshamn, Karlskrona, Kristianstad, Ronneby, Simrishamn, Sölvesborg och Ystad ett gemensamt nätverk mellan kommunerna.

Syftet är att etablera nya samarbeten mellan kommuner, akademi, näringsliv och idéburen sektor som ska bidra till att lösa miljöproblemen i Hanöbukten och södra Östersjön och stärka samhällsutvecklingen i regionen.

Två gånger om året ska nätverksträffar arrangeras där aktuella frågeställningar från kommunernas verksamheter och forskning, myndigheter, näringsliv, ideell sektor och annan relevant samhällsdiskussion ska behandlas.

Utöver detta kommer samverkan låtas ta olika former i olika frågor, till exempel fokusgrupper kring utvalda frågor, samarbete kring kompetensutveckling, gemensamma projekt och dylikt.

Nätverkets första möte äger rum i Simrishamn under måndagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Effektiva och roliga övningar i trappan

Intensiv träningsmetod som höjer pulsen rejält.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:56, 19 maj, 2018

När du tränar i en trappa får vaderna, sätet och höftböjarna arbeta ordentligt och oavsett hur vältränad du är så kan du utmana dig.

Passa på att lägga in lite trappträning under nästa promenad eller joggingrunda. Börja med ett par minuter. Spurta upp och gå ner. Utmana, testa, variera och pressa dig lite mer när du får kläm på det.

LÄS MER: TV: Tre nyttiga glassrecept som du inte får missa i sommar

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Det finns oändligt många varianter att få upp pulsen på med en trappa som redskap. Se filmen för några av många roliga alternativ att ta dig upp på!

Vi hoppas på en varm sommar och många svettiga pass i solen. Träning och sol… det blir inte så mycket mer win-win än så!

Happy running!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

I kväll genomförs tjejloppet – så många är anmälda

I dag genomförs det klassiska Tjejloppet i Kristianstad.

Henrik Nordell

Kl.11:58, 16 maj, 2018

I kväll genomförs tjejloppet – så många är anmälda
I dag genomförs Tjejloppet i Kristianstad.

Ända sedan 1990-talet har Tjejloppet genomförts i Kristianstad och är sedan länge en tradition. Det blir i kväll den 29:e omgången som folkfesten tar plats. Klockan 19.00 går starten i Tivoliparken med Härlöv IF som arrangörer.

– Just nu har vi 170 anmälningar. Det är vi inte riktigt nöjda med. Det har blivit lite färre de senaste åren, säger arrangören Niklas Nilsson.

LÄS MER: Klassiska loppet arrangeras för 28:e gången

Starten för loppet går klockan 19.00 i Tivoliparken. För de som vill delta går det att efteranmäla sig fram till en halvtimme innan start. Den som anmäler sig sent behöver dock ha en SIAC-pinne ifall de vill mäta sin tid på banan. Det går också att genomföra loppet utan tidtagning.

Tjejloppet genomförs på en 2,5 kilometer lång sträcka från parken, över Helge Å och tillbaka via Naturum. Det blir en sträcka med mycket natur och med blandat underlag. Man får gå, jogga, åka rullstol eller springa sträckan hur många gånger man vill, men efter 35 minuter dras repet för varvningen.

– Alla kan vara med och de som är riktigt snabba hinner springa en mil. Detta år har vi även infört tidtagning för de som vill. Det brukar bli en bra stämning. Flera företag genomför det med sina anställda där de har en fest med mat och motion, säger Niklas Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng