Antal deltagare ökar – till tävlingarna i Tivoliparken

I helgen väntar Wendes Open i Tivoliparken. Den populära tävlingen har sett en stor ökning av antal deltagare sen förra året. ”Det har blivit rätt mycket mer”, säger tävlingsgeneralen Yngve Hoff.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:01, 10 augusti, 2017

Antal deltagare ökar – till tävlingarna i Tivoliparken
Det vankas boule i Tivoliparken till helgen. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån.

För fjärde året i rad arrangerar Åsums BK under helgen Wendes Open i Tivoliparken. I samband med Kristianstads 400-årsjubileum fick Yngve Hoff idén att flytta bouletävlingen från Wendesvallen i Norra Åsum in till centralorten – vilket blivit en succé.

– Miljön gör mycket. Det är nära till boende, stan och restauranger. Vi behöver bara sälja korv och hamburgare, och kaffe såklart, säger tävlingsgeneralen Yngve Hoff om det uppskattade arrangemanget.

Till årets tävlingar finns det en del förändringar. Bland annat har arrangemanget flyttats fram en vecka, för att inte krocka med en tävling i Travemünde. Någonting som innebär att alltfler meriterade spelare i år söker sig till Wendes Open.

– Innan hade vi hjälp av fotbollen. Men nu driver vi det helt själva. Sen är det mycket mer lag med i år. Från juniorlandslaget kommer en del spelare och även från det öppna landslaget. Sen är det många SM-vinnare och många medaljörer som är med. Det är rätt kul att de kommer, säger Yngve Hoff.

På fredag är det öppet för vem som helst att delta, och 30 lag är hittills anmälda. Till den nationella trippeln på lördag är det 42 anmälda lag än så länge, att jämföra med 28 deltagande förra året. Även i söndagens regionala dubbel syns en kraftig ökning av deltagande lag. Förra året deltog 48 stycken medan det redan är 64 anmälda i år.

– De som spelat tidigare tyckte det var jättetrevligt i parkmiljön och menar att det är så det ska spelas, inte inne i industriområden. Folk kommer ju och tittar och det är folk i rörelse.

Det finns blott fem nationella bouletävlingar i landet, varav Wendes Open är en. Tävlingarna i Tivoliparken drar igång klockan 13:00 på fredagseftermiddagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Guif–IFK Kristianstad

Ny IFK-kross – mosade Guif: ”Känns fantastiskt”

IFK Kristianstad fortsätter att köra över allt motstånd i Handbollsligan. Mot Guif blev det en ny kross.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.20:46, 17 oktober, 2017

Ny IFK-kross – mosade Guif: ”Känns fantastiskt”
Leo Larsson storspelade i IFK-målet. Foto: Bildbyrån

IFK Kristianstad var på riktigt spelhumör på tisdagskvällen. På bortaplan mot Guif gick de på knock och vann med förkrossande 34–19. Detta efter att ha lett med hela 19–8 i paus.

– Vi har stått bra i försvaret. Vi gör det bara bra och har lite revansch efter matchen senast, sa IFK Kristianstads Tim Sörensen till C More i paus.

Efter paus fortsatte överkörningen och IFK Kristianstad gjorde ytterligare 14 mål.

– Det kändes bra och vi gasade på från början. Sedan drog vi ner på tempot lite i andra halvlek och det var synd, sa IFK-målvakten Leo Larsson till C More efter slutsignalen innan han fortsatte;

– Vi måste hela tiden kämpa för att bli bättre. Men vi kontrade och sprang sönder Guif. Det känns fantastiskt.

Och vad nycklarna blir de kommande matcherna, inte minst i fredagens Skånederbyt mot Lugi, vet Leo Larsson.

– Nyckeln är helt klart försvarsspelet. Vi kom upp i en fantastisk nivå och det är det som krävs för att kunna slå Lugi i ett het Skånederby på fredag.

Bästa målskytt i IFK Kristianstad blev Philp Henningsson som totalt gjorde sju mål.

 

FaktaHandbollsligan
Eskilstuna Guif–IFK Kristianstad 19–34
(8–19)
Målen: Philip Henningsson 7, Tim Sörensen 6, Viktor Hallén 4, Helge Freiman 4, Albin Lagergren 3, Stig Tore Moen Nilsen 3, Inge Aas Eriksen 3, Mario Lipovac, Arnar Freyr Arnarsson, Gunnar Steinn Jonsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Avslöjar: Kristianstadssonen uttagen i landslaget

Imorgon presenteras landslagstruppen - men står det klart att Kristianstadssonen är uttagen i landslaget.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:59, 17 oktober, 2017

Avslöjar: Kristianstadssonen uttagen i landslaget
Kristianstadssonen Jonathan Nilsson är uttagen i landslaget. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Den 3 november startar Euro Floorball Tour och pågår till den 5 november. Imorgon kommer förbundskaptenen Mikael Hill att presentera sin landslagstrupp och nu avslöjar IBnytt.se att Jonathan Nilsson från Fjälkinge, numera i FC Helsingborg, finns med i denna.

– Jag har haft honom i Guldsteget i ett och halvt år och har kunnat följa honom nära. Han har haft en jättefin utveckling under den tiden, säger Hill till IBnytt.se

 

Vad är det som du gillar med Jonathan Nilsson?
– Framförallt är det hans målmedvetenhet. Han är ju otroligt målmedveten och fokuserat på det han gör vilket också ger betalt ute på plan. Sen har han många intressanta kvalitéer. Han är en snabb spelare och målskytt, duktig på att slå ut sin motståndare 1 mot 1.

Hill själv vill inte bekräfta huruvida Nilsson är uttagen men huvudpersonen själv bekräftar för IBnytt.se att han kommer följa med till Schweiz.

– Jätteroligt att vara uttagen och få möjlighet att vara med där och visa upp sig. Det ska bli skitkul, säger Nilsson.

Vad tror du ligger bakom den här utvecklingen fram till en landslagsplats?
– Det har mycket att göra med förtroende. Jag har fått spela mycket och fått en viktig roll här i Helsingborg som jag kunnat utvecklats i. Sen har jag bra lagkamrater här som har hjälpt och stöttat mig på vägen.

Uttagningen innebär att Nilsson kommer få ta på sig A-landslagsdressen mot Tjeckien, Schweiz och Finland.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vilande förening återkommer till seriespel

Nästa säsong är föreningen tillbaka i seriespel. ”I söndags klubbades det igenom av byaföreningen”, säger lagledaren.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.12:28, 17 oktober, 2017

Vilande förening återkommer till seriespel
Rinkaby GoIF återkommer i seriespel nästa säsong. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

I mitten av december 2016 kom beskedet att Rinkaby GoIF, bildat 1934, drog sig ur seriespel 2017. Sedan dess har föreningen varit vilande och Rinkaby Byförening har haft ansvaret för idrottsplatsen och klubbstugan. Men efter ett år utan spel på Rinkaby IP meddelade föreningen i helgen att man återkommer till seriespel kommande säsong.

– Vi var några stycken som kände att det saknades någonting i Rinkaby och fotbollen har varit en stor del där nere. Så det kändes som att det hade varit kul att få igång det igen. Vi har kämpat rätt hårt i några månader och i söndags klubbades det igenom av byaföreningen, som driver allting där nere, säger Linus Gandsjö, som kommer bli lagledare i Rinkaby GoIF och tidigare har spelat i klubben men de senaste åren representerat Östra Sönnarslövs IF.

Vad är det ni gjort under de här månaderna?
– Allt ifrån att jaga sponsring till att kolla intresse med spelare och hitta en tränare. Det har varit mycket sånt arbete. Men vi har haft en bra dialog med byaföreningen, om hur de vill att vi ska ha det och vad de kräver av oss.

Bakom återuppstartandet av föreningen ligger nya krafter som kommit in. I somras kom en intressegrupp – bestående av Linus Gandsjö, Christoffer Madsen och Philip Lindström – med en första förfrågning till byaföreningen. Efter flera möten parterna emellan fattades beslutet att anmäla ett lag till seriespel, och under måndagen skickades papperna in till förbundet.

I dagsläget finns en muntlig överenskommelse med en tränare och även från spelarhåll är intresset stort, där det ser ut att bli en del nya bekantskaper såväl som en del gamla Rinkaby-lirare.

– Det ser bra ut. Det är många som har varit intresserade av att komma. Men det är inget påskrivet, utan vi väntar till frimånaden. Det är fortfarande lite kvalspel i andra serier, så vi vill inte in där och rycka.

– Men det har varit ett stort intresse bland spelare att komma till Rinkaby från olika divisioner, varav en del högre upp från fyran-femman. Att få ihop spelare blir nog inga problem. Jag tror det är det minsta problemet vi kommer ha, säger Linus Gandsjö.

Även om Rinkaby GoIF är tillbaka i seriespel är det inte säkert att det blir fler kommunala lag än förra året, Djurröds IK har sedan tidigare flaggat för att laget kan komma att dra sig ur seriespel till kommande säsong.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eskilstuna Guif – IFK Kristianstad

”Vi ser absolut inte Guif som en förrätt”

IFK Kristianstad går in i Eskilstuna med respekt. ”Det gäller att vi är enormt fokuserade”, säger Leo Larsson.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.06:56, 17 oktober, 2017

”Vi ser absolut inte Guif som en förrätt”
Vårens kvartsfinalsmotstånd väntar för IFK Kristianstad på tisdagskvällen. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Efter helgens förlust nere i Frankrike gäller det nu åter för IFK Kristianstad att ställa om till Handbollsligan. På tisdagskvällen väntar ett bortamöte med Eskilstuna Guif, som ligger på en sjätteplats i den haltande tabellen med tio inspelade poäng.

– Förra veckan var rätt så bra med två vinster, senast mot Redbergslid där vi gjorde en stark hemmamatch. Även om vi hade en tuff match i helgen känns det som att alla är jättesugna på att spela handboll igen. Vi vill visa att vi är lite bättre än vi visade nere i Frankrike. Även om det är ett tufft spelschema känns det som att alla är riktigt hungriga på att spela match i morgon, säger IFK-målvakten Leo Larsson.

Du var inne på att ni vill visa att ni är bättre än ni var i Frankrike. Har ni lagt förlusten mot Nantes bakom er nu?
– Absolut. Det är kort tid mellan matcherna så det gäller att analysera snabbt, titta på vad man gör för misstag och försöka ta lärdom av det så mycket som möjligt, säger Larsson och fortsätter:

– Det är väldigt lärorikt att spela i Champions League, för de hittar ofta lite brister hos oss. Men det är bara att försöka göra det bästa av det, gå vidare och bli bättre. Vi i laget hatar att förlora. Och vi har som sagt ett tajt matchschema men alla jag pratat med säger att det ska bli jäkligt gött med match igen och försöka komma upp på vinnarspåret igen.

Vad kan man säg om Guif?
– Ett lag som har enormt mycket fart. De kontrar jättemycket. Det har varit deras styrka det senaste året – och är det fortfarande. Vi måste helt klart vara duktiga i våra avslut, så att vi slipper springa hem i illfart varje gång och försvara målet. Sen får vi inte ha för många tekniska fel, då kommer de straffa oss så det rungar om det.

Det täta matchandet för IFK Kristianstad syns även i denna vecka. Två matcher ska avverkas inom loppet av fyra dagar, innan det är dags för uppehåll. Enligt Leo Larsson finns det dock ingen fara för att spelarna redan nu har fokus på fredagsderbyt mot Lugi.

– Nej, det tycker jag absolut inte. Vi har inget fokus på Lugi nu. Utan vi har två matcher kvar innan landslagsuppehållet och börjar med Guif. Vi är jättesugna på att få till ett bra spel och sen kanske vi kan bygga vidare på det till Lugi-matchen. Men vi ser absolut inte Guif som en förrätt. Det blir en tuff match och det gäller att vi är enormt fokuserade i morgon.

Matchen mellan Eskilstuna Guif-IFK Kristianstad har avkast klockan 19:00 på tisdagskvällen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lyfter upp F15-spelarna – startar damlag

När flicklaget tar klivet upp till seniorfotbollen får föreningen ett efterlängtat damlag. ”Det var längesedan”, säger ordföranden.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.21:57, 16 oktober, 2017

Lyfter upp F15-spelarna – startar damlag
Kommande säsong väntar även damfotboll på Grönängen. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

Efter att Fjälkinge IF tvingats lägga ner kom blott sex damlag från Kristianstads kommun till seriespel i år. Till nästa år kan det dock komma att bli en drastisk ökning. Sedan tidigare har både Åsums BK och Ovesholms IF aviserat att de har planer på återkomma till seriespel – och nu står det klart att en tredje förening drar igång damverksamheten kommande säsong.

Viby IF har nämligen anmält ett lag till seriespel kommande säsong. Någonting som blir verklighet tack vare att föreningen lyfter upp F02-laget i damtruppen – vilket innebär att föreningen får ett damlag för första gången på långt tid.

– Det är riktigt, riktigt roligt. Det var längesedan. Jag vet inte riktigt när det var sist, men jag har hört att det var på 80-talet. Sen vet jag inte om det stämmer, men det var i alla fall länge sen sist, säger Peter Harrison, ordförande i Viby IF.

LÄS MER: Åsum startar damlag

Bakgrunden till att föreningen valt att starta upp ett damlag är att man gjorde valet att flytta upp F15-laget istället för att anmäla laget till en Skåneserie på flicksidan.

– I F16 fanns det ingen serie i år och då är det en Skåneserie som gäller där. Sen kan F16 också bli svårt i den bemärkelsen att vi har rätt många överåriga i vårt F02-lag i dag, och då hade vi kanske fått vara med i en F17 Skåneserie istället. Det var ett förslag men det ville de inte riktigt, utan de ville spela här och då blev det damserien, säger Jens Persson, en av tre tränare i det nya damlaget.

Förutom de spelare som flyttas upp från flicklaget har föreningen i dag ett damlag som enbart tränat en gång i veckan och inte deltagit i seriespel. Därifrån är tron och förhoppningen att några av spelarna även ska vilja vara med när laget går in i division 4. Någonting som gör att en stabil grund finns att stå på och enbart en handfull spelare till behövs.

– Det är lite beroende på hur många utav de som spelar nu som fortsätter och hur många av de andra som kan tänka sig att börja med seriespel. Jag har inte varit i kontakt med dem, men med deras tränare.

LÄS MER: Ovesholms damlag kan återkomma

– Men vi ligger väl totalt runt en 15 nu kanske. Det är några från det gamla F15-laget som aviserat att de inte är riktigt hundra på om de vill fortsätta spela fotboll, säger Jens Persson vars förhoppning är att Viby IF ska kunna ha en trupp på cirka 20 spelare när seriespelet drar igång.

Föreningen har meddelat att tränarsysslan kommer skötas utav Jens Persson och Glenn Johnsson, vilka har tränat F15-laget, samt Michael Andersson, som haft ansvaret för det damlag som enbart ägnat sig åt träningar.

Damlagen som sedan tidigare existerar i kommunen är Kristianstads DFF, Åhus IF, Wä IF, Gärds Köpinge IF, Önnestad BoIF och Vittskövle IF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng