Allt fler barn lockas till KDFF:s Summercamp

För andra året i rad arrangerar Kristianstads DFF ett Summercamp. I år är det än fler barn som upptäckt aktiviteterna och lockats till Vilans IP. ”Det är skitroligt”, säger projektledaren Mia Carlsson.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.13:04, 10 augusti, 2017

4 bilder
 • När 24Kristianstad besökte Vilans IP spelade många barn volleyboll, med KDFF-spelarna Mia Carlsson och Amanda Edgren.
  När 24Kristianstad besökte Vilans IP spelade många barn volleyboll, med KDFF-spelarna Mia Carlsson och Amanda Edgren.
 • Runt 30 barn per dag besöker ”Summercamp in city”. Foto: Robert Rosén.
  Runt 30 barn per dag besöker ”Summercamp in city”. Foto: Robert Rosén.
 • Antalet pojkar har i år ökat. Foto: Robert Rosén.
  Antalet pojkar har i år ökat. Foto: Robert Rosén.
 • Genom projektet vill KDFF få allt fler barn att röra sig, och samtidigt arbeta för integration. Foto: Robert Rosén.
  Genom projektet vill KDFF få allt fler barn att röra sig, och samtidigt arbeta för integration. Foto: Robert Rosén.

Förra året beslutade regeringen att man skulle tilldela landets kommuner sommarlovsstöd, för att dessa skulle ha möjlighet att genomföra kostnadsfria aktiviteter för barn i åldrarna 6-15 under sommarlovet. Det var genom det som Kristianstads DFF sommaren 2016 valde att starta upp det Summercamp, som nu pågår för andra året i rad.

– Förra året ansökte vi. För vi visste att vi kommer ha den här platsen (spontanidrottsplatsen på Vilans IP reds. anm.) redo om nåt år, och då är det bra att ha haft ett första år. Så förra året var det första och nu är detta andra, , säger KDFF-försvararen Mia Carlsson, som är projektledare för ”Summercamp i city med KDFF”, och fortsätter:

LÄS MER: Nu invigs idrottsplatsen på Vilan

– Man känner att det är många som kommit tillbaka från förra året, det är några nya och det kommer nya varje dag – vilket är skitroligt. Bara i dag har det kommit tio nya barn, som vi inte visste om. Så det känns ändå som att folk vet om det, och det är ju det som är det viktiga.

Idén om att starta upp ett eget Summercamp kom efter en förfrågan från kommunen. Inspirerade av klubbprojektet ”Kids in Motion” – som arbetar för att barn ska röra mer på sig – valde man att starta upp det två veckor långa sommarlägret, som drivs i samarbete med Kristianstads kommun och Skåneidrotten.

Foto: Robert Rosén

Mia Carlsson är en av två projektledare till Summercamp i city.

 

– Det handlar om att barn i dag måste spontanidrotta mycket mer. De sitter för mycket stilla, det händer ingenting och vi vill dra igång att de ska kunna komma hit. Vi har byggt denna platsen här, tillsammans med kommunen, för att vi ska få barn hit.

– Sen bor vi också i ett område, Charlottesborg och Vilan, där det finns barn som behöver komma ut, träffa nytt folk och integreras i samhället. Så det var väl det det handlade om från första början, förklarar Mia Carlsson.

Att just Mia Carlsson blev projektledare för ”Summercamp i city med KDFF” – en roll hon har tillsammans med tränaren Elísabet Gunnarsdóttir – berodde på att hon som heltidsproffs hade mycket fritid sommaren 2016. Engagemanget från barnen, Gunnarsdóttir och lagkamraten Amanda Edgren, som är projektledare för Kids in Motion, har därefter smittat av sig.

Skillnaderna på 2017 års och 2016 års läger är flera. I år har ledarna tillgång till spontanidrottsplatsen, istället för att ständigt hitta på nya aktiviteter på grönytan som tidigare låg vid Vilans IP. En annan viktig skillnad är att lägret i år inte domineras utav flickor, likt ifjor.

– Det är fler barn. Fler pojkar. Förra året var det väl lite… I och med att KDFF arrangerade det var det nog många som trodde att det bara var för tjejer, då KDFF bara är en tjejförening. Men i år är vi verkligen 50-50 – och det är skitroligt. Vi ser också nu att vi når ut till de områdena vi vill nå ut till. Det vill säga att vi fått in fler barn med utländsk bakgrund. Det är skitroligt, säger Mia Carlsson, som menar att spontanidrottsplatsens fotbollsplan kan vara anledningen till att man fått kontaktat med pojkarna och lyckats locka dem till lägret.

På lägret arrangerar Kristianstads DFF aktiviteter, vilket innebär att barnen inte enbart håller sig vid Vilans IP. Hur schemat för aktiviteterna sätts upp är dock väldigt beroende på hur många barn som dyker upp och hur vädret ser ut under dagen.

Foto: Robert Rosén

När man inte är iväg på aktiviteter håller man till vid Vilans IP.

 

– Vi har en satt aktivitet på förmiddagen, som t.ex. Slättängsskolan eller i morgon (läs i dag) stranden. Det är den givna aktiviteten. Efter lunch brukar det vara väldigt mycket att barnen vill ut och prova olika grejer. Sen är det vissa som är trötta efter förmiddagen och då kanske de måste sitta inne och pyssla i två timmar för att lugna ner sig lite. Så det är väldigt beroende på vad barnen känner. Det är på deras villkor. Det finns aldrig något bestämt, mer än när vi gör längre utflykter.

Förra året var det omkring 20 barn/dag på sommarlovslägret. Under den första veckan på året läger har man legat runt 30 barn och i nästa vecka – när många är hemma från semestern och flera föranmälda barn trillar in – uppskattar Mia Carlsson att man kommer ha besök av cirka 40 barn per dag.

– Det är lite så här beroende dag för dag. Det sker på barnens och föräldrarnas villkor. Det är vissa som kommer in när vi startar 8.30, sen är det vissa som kanske kommer in vid 10, för att det passar bättre med deras schema. Då måste vi vara ett alternativ till det och öppna för det. Så det är mycket som måste lösas lite spontant. Men vi känner ändå att vi klarat av det väldigt bra.

Tanken från KDFF:s sida är att driva vidare ”Summercamp i city” så länge staten bidrar med sommarlovsstöd, vilket är till och med 2019. Därefter finns en förhoppning om att projektet ska kunna bära sig själv och integreras i Kids in Motion.

Är du eller ditt barn – 6-12 år gammal – intresserad av att delta på Summercamp? Då finns mer information här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Nosaby värvar dubbelt

Ytterligare två spelare är klara för nykomlingen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.08:56, 18 december, 2017

Nosaby värvar dubbelt
Nosaby har nu gjort klart med sex nya spelare. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

Nyförvärv nummer fem och sex blev i helgen klara för Nosaby IF. Division 2-nykomlingen avslutade nämligen frimånaden med att göra klart med Kevin Ketteridge, 23, och Elias Andersson, 18.

Anfallaren Kevin Ketteridge kommer närmast från division 4-spel och Tomelilla IF medan Elias Andersson ansluter från Kristianstad FC U19 och är användbar såväl i försvaret som på mittfältet.

LÄS MER: Nosaby förstärker med trio

Förutom dubbelvärvningen uppger Kristianstadsbladet att det även är klart att mittbacken Marko Zebic, 23, lämnar Nosaby. Någon ny klubbadress är ännu inte klar.

FaktaSilly Season i Nosaby IF
In: Max Sandberg (IFK Osby), Linus Lindfors (Älmhults IF), Carl Rosdahl (Hjärsås/Värestorps IF), Hampus Golstrand (Trelleborgs FF U19), Kevin Ketteridge (Tomelilla IF) och Elias Andersson (Kristianstad FC U19).
Ut: Andreas Dahlblom (Brösarps IF), Carl Stockwell (Tomelilla IF), Max Nilsson (Mjällby AIF U19), Fabian Velander (Kristianstad FC) och Marko Zebic (Klubb ej klar).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HK Aranäs – IFK Kristianstad 22-23

IFK Kristianstad besegrade Aranäs med nöd och näppe

Kristianstad lyckades ta hem matchen med ett mål när de mötte Aranäs på bortaplan under söndagen.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.18:52, 17 december, 2017

IFK Kristianstad besegrade Aranäs med nöd och näppe
Foto: Arkiv/Bildbyrån

Klockan 16.30 på söndagskvällen startade Handbollsligan-matchen mellan HK Aranäs och IFK Kristianstad på det förstnämnda lagets hemmaplan. Aranäs tog kommandot tidigt i matchen och ledde i pausen med 11-9.

I andra halvlek fick Kristianstad kämpa rejält och lyckades kvittera ett flertal gånger, men när det bara var minuter kvar på matchen hade Aranäs lyckats dra ifrån till en ledning på två mål.

Saker och ting såg med andra ord inte ljusa ut, men Kristianstad lyckades kvittera och göra ett avgörande mål innan slutsignalen ljöd. Matchen slutade 22-23.

Målskyttar, IFK Kristianstad: Stig Tore Moen Nilsen 8, Mario Lipovac 4, Tim Sörensen 4, Helge Freiman 4, Valter Chrintz 2, Gunnar Steinn Jonsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Det blir KFC-anfallarens nya klubb

Lämnade Kristianstads FC för en dryg vecka sen – nu har han gjort klart med en ny klubb.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.12:08, 16 december, 2017

KLART: Det blir KFC-anfallarens nya klubb
Emil Åberg. Foto: Eskilsminne IF

Emil Åberg bröt med Kristianstads FC för en dryg vecka sen. Nu har han gjort klart med en ny klubbadress. Åberg återvänder till Eskilsminne, som tog klivet upp i division 1 tidigare i höst.

– Eskils ser fram emot att jobba med Emil igen och det gläder oss att få se honom på Harlyckan igen. Med hans färdigheter på plan, sätt att vara och som en fin ambassadör för föreningen, är vi övertygade om att han kommer vara en viktig del av Eskils framfart i division 1 och framtid, skriver Eskilsminne på sin webbplats.

LÄS MER: KLART: Anfallare bryter kontraktet med KFC

Åberg noterades för tio mål under sin sejour i KFC.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LÅNGLÄSNING

Förre KFC-tränaren om sin frispråkighet: ”Fotboll är underhållning”

Vem är "Jocke" Persson och vad vill han göra med Varbergs Bois? Över en lunch i hemstaden Helsingborg avslöjar den frispråkige tränaren hur fotbollen ska bli roligare på Påskbergsvallen – och hur allt egentligen grundar sig i "showbusiness".

André Eriksson

Kl.18:18, 15 december, 2017

Förre KFC-tränaren om sin frispråkighet: ”Fotboll är underhållning”

MITT UPPE I EN rykande het padelmatch börjar det ringa i Joakim ”Jocke” Perssons telefon. Han klickar upptaget med autosvarsfunktionen att han sitter i ett möte.

Kujtim Bala skickar ett SMS i stället och signerar med ”Kujtim Bala, sportchef/klubbchef i Varbergs Bois”.

– Jag tänkte att det var ett konstigt meddelande. Det kunde ju inte stämma, han spelade i Dalkurd och gick upp i allsvenskan precis, säger ”Jocke” Persson och skrattar.

Redan nästa dag satte sig ”Jocke” Persson och Kujtim Bala ner och började snacka. Det var ett rakt och ärligt möte, menar Persson.

– Han berättade om den ekonomiska verkligheten och att det skulle bli ett tufft arbete, säger ”Jocke” Persson.

42-åringen nappade på erbjudandet om tränarjobbet, men en resa till Spanien gjorde att slutförhandlingarna dröjde. Men ”Jocke” Persson kunde inte hålla fingrarna i styr och börja lyfta luren redan därifrån.

Truppbygget var i gång.

BARA ETT PAR veckor senare har ”Jocke” Persson satt sin prägel på laget genom att hämta in innermittfältaren Albert Ejupi, 25, och yttermittfältaren Nahom Girmai, 23. Två favoriter från tiden tillsammans i division 1-laget Kristianstad FC, där ”Jocke” Persson var huvudtränare från 2015 och fram tills han fick sparken i höstas.

– Det är två spelare som jag verkligen tror kan höja sig i superettan. Får de nio bättre spelare runt sig som ställer lite krav på dem så kan de steppa upp med tio procent. Sätter du in Albert (Ejupi) bland Malmö FF:s tio bästa spelare så hade han inte gjort bort sig. Sen kanske han inte hade kunnat hålla den nivån i tio omgångar – men så pass bra tekniskt och intelligensmässigt är han, säger ”Jocke” Persson.

– Och får de här killarna lite folk på läktarna också när de spelar så höjer de sig ytterligare tio procent. Det är skillnad att spela derbyn mot Falkenberg, kliva in på Olympia eller Örjans Vall och att spela i Kristianstad eller Oskarshamn inför 200 personer.

NÄR ”JOCKE” PERSSON fick sparken från Kristianstad FC i höstas var det knappast på grund av ett spelaruppror. Trots en resultatmässig fiaskosäsong, sett till den klara målsättningen att gå upp i superettan, tappade Persson aldrig spelarnas förtroende.

Albert Ejupi nobbade ett kontraktsförslag från Gais för att hänga med ”Jocke” Persson till Varberg. Nahom Girmai var så sugen på resan att han bröt sitt kontrakt med Kristianstad ett år i förtid.

När nyförvärven har motiverat sina beslut i efterhand har de nämnt två anledningar: dels chansen att få spela under ”Jocke” Persson igen – men också den tilltalande spelfilosofin som de har fått presenterade för sig.

VARBERGS BOIS HAR – historiskt sett – ofta fått kritik för att spela tråkig fotboll. En rak, enkel fotboll med fokus på fasta situationer och långa inkast, i stället för att skapa egna målchanser.

Det vill det nya Varbergs Bois ändra på.

Nye huvudtränaren ”Jocke” Persson, nye assisterande tränaren Paul Olausson och nye sportchefen Kujtim Bala är överens: nu det ska bli roligare att åka till Påskbergsvallen och kolla på fotboll.

– Vi kommer att gå all-in för att äga bollen och spela fotboll i alla matcher, säger ”Jocke” Persson.

Sportchefen Kujtim Bala kommer senast från sejourer som spelare i Dalkurd och Östersund, två rejält passningsorienterade, spelande lag.

Dessutom bidrar Paul Olausson med starka influenser av en attraktiv fotbollsprodukt. Olausson har de senaste säsongerna varit i division två-laget Karlstad BK, där han varit nära att ta upp laget i division ett men fallit på målsnöret.

När den assisterande tränaren kommer på tal lyser ”Jocke” Persson upp.

– Jag har sett klipp från matcher där han har mött Dalkurd, Degerfors och Örebro med Karlstad BK – och han spelar ut dem fullständigt. Det är nästan FC Barcelona-stil. Först tänkte jag att han är helt sinnessjuk ju, säger Persson och skrattar.

– Men han har en strategi och teori som gör att man förstår det efter ett tag. Det är ett spelsystem som är uppbyggt med en jäkla massa trianglar egentligen, enkelt förklarat.

”Jocke” Persson menar dock att spelfilosofin är lite väl romantisk. Superettan är ingen lek och man blir betydligt hårdare straffad där än i division två.

– Men det kan bli en riktigt intressant kombination av våra två synsätt på fotboll. Paul (Olausson) kommer få ett stort ansvar och frihet i anfallsspelet, säger Persson.

SAMTIDIGT ÄR ”JOCKE” PERSSON noga med att poängtera att han hyser stor respekt för fotbollen som har spelats i Varberg tidigare.
– De har varit jäkligt tunga att möta. Det vet jag själv från när jag har mött dem med Ängelholm. Jag har lett med 3–0 i halvtid, men ändå varit lite nervös, eftersom de alltid gör två-tre mål utan att ha några egentligen chanser, säger ”Jocke” Persson.

– Det finns också en karaktär här som vi kommer göra allt för att bibehålla. Spelarna har alltid jobbat hårt för varandra och haft en jäkla moral. Den känslan ska vara kvar. Men framförallt ska vi våga. Alla tror att vi kommer att sluta sist i serien, eller i alla fall långt ner i botten. Kan vi då gå ut med rätt feeling och spela med stort mod och stort hjärta – då kan vi överraska.

Joakim Persson under ett försäsongsläger med IFK Göteborg 1998.

Joakim Persson under ett försäsongsläger med IFK Göteborg 1998.

DET ÄR UTIFRÅN den nya, mer spelande fotbollsfilosofin som truppbygget kommer att utformas. Konceptet har sålts in och tagits emot väl hos potentiella nyförvärv och sponsorer.

– Vi har fått väldigt bra respons. De tycker att det är spännande och man märker att det finns ett intresse för fotbollen i den här staden.

”Jocke” Persson menar också att det är viktigt att A-laget ska vara attraktivt för de egna talangerna.

– Vi måste erbjuda en produkt som gör att de nere i ungdomslagen känner att ”shit, A-laget spelar roligt och det händer saker på planen, där vill jag spela”, säger han.

Det är december och ni har knappt fått ihop tillräckligt med spelare för att sätta ett fullt lag på banan ännu – vad blir den realistiska målsättningen för nästa säsong?

– Den måste vara att hänga kvar, sett till vår ekonomiska budget. Vi har kanske ett eller två lag i superettan som ligger på samma siffror som oss, annars tror jag nästan de flesta andra har åtminstone dubbelt så stor budget som oss. Visst, med bra rekrytering och en bra start så… Men realistiskt sett vill vi inte gå ut och klappa för mycket, säger ”Jocke” Persson och fortsätter:

– Går jag ut och säger att vi ska vinna serien det här året, med den här budgeten, är jag en idiot.

KLIPP TILL DEN 5 april 2017. Det är upptaktsträff för division ett-klubbarna. ”Jocke” Persson är där som representant för Kristianstad FC. Tränarna turas om att gå upp på scen för att utbyta artigheter och säga de sedvanliga klyschorna.

Upp kommer ”Jocke” Persson och tippar sig själv och sitt Kristianstad som seriesegrare.

Fem månader senare får han sparken.

Den 42-årige tränaren är vad vi i branschen kallar ”en citatmaskin”. I en fotbollsvärld som alltmer präglas av de samma gamla klyschorna så säger ”Jocke” Persson vad han tycker och tänker.

Uppfriskande och underhållande för supportrar och media – men frispråkigheten har inte alltid varit till Perssons fördel.

– Det har hänt att jag har fått kritik från styrelsen för några uttalanden i tidningen. ”Så där kan du inte säga”, har de sagt. Men folk är inte dumma, har min målvakt kastat in bollen i eget mål så kan inte jag stå och säga att ”det är hela laget som förlorat” när vi förlorar på grund av individuella misstag.

– Eller när min vänsterback gör en bicikleta i eget mål i en match som vi förlorar med 3–2 mot Utsikten. När fan såg man det senast, liksom? Då måste vi lära oss från de misstagen. Får man då en mikrofon framför sig direkt efteråt så… Fotboll är känslor, man är glad när man vinner och besviken när man förlorar, säger ”Jocke” Persson.

Han fortsätter:

– Fotbollen, för mig, är underhållning också. Det är i underhållningsbranschen. Varför tror du att två boxare snackar skit om varandra i tre månader innan matcher? För att upphaussa intresset så klart, säger ”Jocke” Persson.

Samtidigt kan tränaren reta sig på hur media blåser upp citat och ”hårdvinklar”.

– Vissa grejer säger man till journalister med glimten i ögonen, men det står ju knappast med i texten. Men jag orkar inte bry mig om det. Glaffar man som jag gör så får man leva med det. Jag vet spelreglerna och det är trots allt lite ”showbiz”, säger ”Jocke” Persson.

Nu rullar ”showbiz”-tåget vidare.

Och en fotbollsrevolution inleds i Varberg.

FaktaJoakim "Jocke" Persson
Född: 3 april 1975
Klubbar som spelare: Högaborgs BK –1992, Malmö FF 1992–1996, Atalanta 1996–1997, IFK Göteborg 1998–1999, Esbjerg 2000–2002, Hansa Rostock 2002–2005, Stabaek 2005–2006, Landskrona BoIS 2007–2010
Klubbar som tränare: Ängelholms FF 2011–2015, Kristianstad FC 2015–2017, Varbergs Bois 2017–

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: KIK-dagen blev en stor folkfest

På onsdagen arrangerades den stora KIK-dagen i derbyt mellan Kristianstad och Tyringe. Här är alla bilderna från evenemanget.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:06, 14 december, 2017

BILDEXTRA: KIK-dagen blev en stor folkfest
På onsdagen arrangerades den stor KIK-dagen i derbyt mellan Kristianstad och Tyringe. Foto: Lars Svensson.

Det blev inte bara en spännande match mellan Tyringe och Kristianstad under onsdagen. Det blev dessutom en stor folkfest när klubben hade sitt stora evenemang under namnet KIK-dagen.

Det bjöds på musikunderhållning, besökarna fick se luciatåg och klubbens ungdomslag presenterades. Inträdet bjöd Kristianstad IK:s sponsorer på. Dessutom hade ett 70-tal företag anmälts att de skänker en krona för varje gäst under dagen.

LÄS MER: TV: Här hyllas TV-pucksvinnaren

– Vi vill kunna bjuda vår publik på hockey och göra sporten stor i Kristianstad. Samtidigt visar vi upp att klubben inte bara består av ett A-lag utan att vi har duktiga ungdomslag och att vi har skapat stora talanger, säger KIK:s ordförande Christian Falk.

TV: Här hyllas vinnaren av TV-pucken.

Över 2 000 personer besökte ishallen under KIK-dagen. Det var fullspäckat med aktiviteter och en glad stämning. Många tog chansen att få en autograf från KIK:s A-lagsspelare.

– Det var fantastiskt och det visar att hockeyn är i Kristianstad för att stanna. Det kom en stor publik fastän vi redan är vidare för spel. Klacken bjöd på en magiskt stämning. Vi kommer att köra vidare med detta, säger Christian Falk.

Text: Henrik Nordell

Foto: Lars Svensson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng