Allt fler barn lockas till KDFF:s Summercamp

För andra året i rad arrangerar Kristianstads DFF ett Summercamp. I år är det än fler barn som upptäckt aktiviteterna och lockats till Vilans IP. ”Det är skitroligt”, säger projektledaren Mia Carlsson.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.13:04, 10 augusti, 2017

4 bilder
 • När 24Kristianstad besökte Vilans IP spelade många barn volleyboll, med KDFF-spelarna Mia Carlsson och Amanda Edgren.
  När 24Kristianstad besökte Vilans IP spelade många barn volleyboll, med KDFF-spelarna Mia Carlsson och Amanda Edgren.
 • Runt 30 barn per dag besöker ”Summercamp in city”. Foto: Robert Rosén.
  Runt 30 barn per dag besöker ”Summercamp in city”. Foto: Robert Rosén.
 • Antalet pojkar har i år ökat. Foto: Robert Rosén.
  Antalet pojkar har i år ökat. Foto: Robert Rosén.
 • Genom projektet vill KDFF få allt fler barn att röra sig, och samtidigt arbeta för integration. Foto: Robert Rosén.
  Genom projektet vill KDFF få allt fler barn att röra sig, och samtidigt arbeta för integration. Foto: Robert Rosén.

Förra året beslutade regeringen att man skulle tilldela landets kommuner sommarlovsstöd, för att dessa skulle ha möjlighet att genomföra kostnadsfria aktiviteter för barn i åldrarna 6-15 under sommarlovet. Det var genom det som Kristianstads DFF sommaren 2016 valde att starta upp det Summercamp, som nu pågår för andra året i rad.

– Förra året ansökte vi. För vi visste att vi kommer ha den här platsen (spontanidrottsplatsen på Vilans IP reds. anm.) redo om nåt år, och då är det bra att ha haft ett första år. Så förra året var det första och nu är detta andra, , säger KDFF-försvararen Mia Carlsson, som är projektledare för ”Summercamp i city med KDFF”, och fortsätter:

– Man känner att det är många som kommit tillbaka från förra året, det är några nya och det kommer nya varje dag – vilket är skitroligt. Bara i dag har det kommit tio nya barn, som vi inte visste om. Så det känns ändå som att folk vet om det, och det är ju det som är det viktiga.

Idén om att starta upp ett eget Summercamp kom efter en förfrågan från kommunen. Inspirerade av klubbprojektet ”Kids in Motion” – som arbetar för att barn ska röra mer på sig – valde man att starta upp det två veckor långa sommarlägret, som drivs i samarbete med Kristianstads kommun och Skåneidrotten.

Foto: Robert Rosén

Mia Carlsson är en av två projektledare till Summercamp i city.

 

– Det handlar om att barn i dag måste spontanidrotta mycket mer. De sitter för mycket stilla, det händer ingenting och vi vill dra igång att de ska kunna komma hit. Vi har byggt denna platsen här, tillsammans med kommunen, för att vi ska få barn hit.

– Sen bor vi också i ett område, Charlottesborg och Vilan, där det finns barn som behöver komma ut, träffa nytt folk och integreras i samhället. Så det var väl det det handlade om från första början, förklarar Mia Carlsson.

Att just Mia Carlsson blev projektledare för ”Summercamp i city med KDFF” – en roll hon har tillsammans med tränaren Elísabet Gunnarsdóttir – berodde på att hon som heltidsproffs hade mycket fritid sommaren 2016. Engagemanget från barnen, Gunnarsdóttir och lagkamraten Amanda Edgren, som är projektledare för Kids in Motion, har därefter smittat av sig.

Skillnaderna på 2017 års och 2016 års läger är flera. I år har ledarna tillgång till spontanidrottsplatsen, istället för att ständigt hitta på nya aktiviteter på grönytan som tidigare låg vid Vilans IP. En annan viktig skillnad är att lägret i år inte domineras utav flickor, likt ifjor.

– Det är fler barn. Fler pojkar. Förra året var det väl lite… I och med att KDFF arrangerade det var det nog många som trodde att det bara var för tjejer, då KDFF bara är en tjejförening. Men i år är vi verkligen 50-50 – och det är skitroligt. Vi ser också nu att vi når ut till de områdena vi vill nå ut till. Det vill säga att vi fått in fler barn med utländsk bakgrund. Det är skitroligt, säger Mia Carlsson, som menar att spontanidrottsplatsens fotbollsplan kan vara anledningen till att man fått kontaktat med pojkarna och lyckats locka dem till lägret.

På lägret arrangerar Kristianstads DFF aktiviteter, vilket innebär att barnen inte enbart håller sig vid Vilans IP. Hur schemat för aktiviteterna sätts upp är dock väldigt beroende på hur många barn som dyker upp och hur vädret ser ut under dagen.

Foto: Robert Rosén

När man inte är iväg på aktiviteter håller man till vid Vilans IP.

 

– Vi har en satt aktivitet på förmiddagen, som t.ex. Slättängsskolan eller i morgon (läs i dag) stranden. Det är den givna aktiviteten. Efter lunch brukar det vara väldigt mycket att barnen vill ut och prova olika grejer. Sen är det vissa som är trötta efter förmiddagen och då kanske de måste sitta inne och pyssla i två timmar för att lugna ner sig lite. Så det är väldigt beroende på vad barnen känner. Det är på deras villkor. Det finns aldrig något bestämt, mer än när vi gör längre utflykter.

Förra året var det omkring 20 barn/dag på sommarlovslägret. Under den första veckan på året läger har man legat runt 30 barn och i nästa vecka – när många är hemma från semestern och flera föranmälda barn trillar in – uppskattar Mia Carlsson att man kommer ha besök av cirka 40 barn per dag.

– Det är lite så här beroende dag för dag. Det sker på barnens och föräldrarnas villkor. Det är vissa som kommer in när vi startar 8.30, sen är det vissa som kanske kommer in vid 10, för att det passar bättre med deras schema. Då måste vi vara ett alternativ till det och öppna för det. Så det är mycket som måste lösas lite spontant. Men vi känner ändå att vi klarat av det väldigt bra.

Tanken från KDFF:s sida är att driva vidare ”Summercamp i city” så länge staten bidrar med sommarlovsstöd, vilket är till och med 2019. Därefter finns en förhoppning om att projektet ska kunna bära sig själv och integreras i Kids in Motion.

Är du eller ditt barn – 6-12 år gammal – intresserad av att delta på Summercamp? Då finns mer information här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är förbundets beslut efter skandalmatchen

Slutresultat och påföljd har nu bestämts av Skånes Fotbollsförbund.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.15:55, 19 oktober, 2017

Här är förbundets beslut efter skandalmatchen
Förbundet har nu kommit med domen. Foto: Robert Rosén.

I slutsekunderna av den andra kvalmatchen mellan Yngsjö IF och Billeberga GIF utbröt scenerna som gjorde att matchen fick avbrytas, då ett knallskott kastades in på planen och Yngsjö-spelarna därefter inte kände sig trygga med att spela vidare.

Tävlingsutskottet i Skånes Fotbollsförbund har nu sammanträtt, och på sin Facebook har Billeberga GIF meddelat att förbundet beslutat att de vinner matchen med 3-1. Det innebär att Yngsjö IF spelar i division 6 även nästa säsong, då Billeberga GIF går vinnande ur dubbelmötet med 8-5.

Att slutresultatet blivit 3-1, och inte 3-2 som var ställningen när matchen avbröts, beror på en felaktighet som inträffat under processen.

– Där har det uppstått ett misstag, i Fogisrapporten har domaren rapporterat in 3–1 till Billeberga men sedan står det 3–2 i skrivelsen till oss. Det har ingen påverkan på det slutgiltiga resultatet men givetvis ska vi kolla upp detta så att slutresultatet blir samma resultat som matchen hade när den avbröts, säger Göran Nilsson på förbundet till Kristianstadsbladet.

För knallskottet som kastades in från läktaren har Billeberga GIF även belagts med en straffavgift på 10 000 kronor.

Fotnot: 24Kristianstad har försökt nå Skånes Fotbollsförbund utan framgång.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK skriver kontrakt med talang

9-meterstalangen har skrivit på ett treårskontrakt.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.09:51, 19 oktober, 2017

IFK skriver kontrakt med talang
Hugo Svensson har skrivit på ett treårskontrakt. Foto: IFK Kristianstad/Pressbild.

IFK Kristianstad har skrivit ett treårskontrakt med den unge talangen Hugo Svensson, född 2000. 9-metersspelaren var i somras med när P17-landslaget hade sin första landslagssamling och var även med IFK Kristianstads seniortrupp i somras.

– Hugo är en stor och rejäl spelare som kan användas både på M9 och V9. Bakåt spelar han 3:a och är väldigt följsam tack vare hans fina fotarbete och långt kommen i sin utveckling. Han var med oss på försäsongen och visade att han definitivt är en man för framtiden. Vi tror att Hugo kommer att fortsätta sin utveckling och vara med och fightas om en plats kommande år, säger sportchefen Jesper Larsson som dock betonar att fokuset för Svensson kommer ligga på IF Kristianstad i division 1.

Det nya kontraktet med Hugo Svensson innebär att IFK Kristianstad signerat treårskontrakt med två spelare födda 2000 den senaste veckan. Så sent som i fredags skrev nämligen Evon Mohlin på ett kontrakt med klubben.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Föreningen får ny klubbchef: ”Oerhört stolt”

En ny klubbchef är nu presenterad av Kristianstads DFF.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.09:34, 19 oktober, 2017

Föreningen får ny klubbchef: ”Oerhört stolt”
Sportchef Henrik Nygren och klubbchef Niclas Rhodin. Foto: Kristianstads DFF/Pressbild.

På onsdagskvällen presenterade Kristianstads DFF sin nya klubbchef. Det rör sig om Niclas Rhodin, som de senaste tre åren varit föreningens målvaktstränare.

– För att leva upp till våra långsiktiga mål på elit- och ungdomssidan behöver vi också stärka vår organisation för att stödja fotbollen. Det är därför vi med stor glädje hälsar Niclas Rhodin välkommen som klubbchef i KDFF. Niclas har en bred kunskap kring administration och försäljning och lång erfarenhet av klubbverksamhet inom fotbollen, säger KDFF-ordföranden Kent Angergård i ett pressmeddelande.

Föreningens nya klubbchef kommenterar anställningen så här:

– Jag känner mig oerhört stolt och glad att ikläda mig rollen som klubbchef för just Kristianstads DFF. Att få arbeta med det jag brinner för på heltid är ett privilegium som inte alla får chansen till.

I fortsättningen kommer Niclas Rhodin kombinera rollen som klubbchef med den som målvaktstränare.

Kristianstads DFF parkerar för närvarande på en sjundeplats i Damallsvenskan, med sex poäng ner till nedflyttningsstrecket.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kallinge/Ronneby–KIK

Hansson: ”Vi ger bort segern”

Det blev Alexander Lunsjö och KRIF som gick segrande ur duellen med Fredrik Hanssons KIK.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.22:40, 18 oktober, 2017

Hansson: ”Vi ger bort segern”
Arkivfoto: Bildbyrån

Det var upplagt för en poängkungsfajt mellan KIK och KRIF inför mötet lagen emellan. Ettan Alexander Lunsjö i KRIF mot tvåan i KIK Fredrik Hansson. Den här gången gick årets sensation Alexander Lunsjö segrande ur duellen. KRIF rann i väg på slutet och Lunsjös 5-2 var spiken i kistan.

– Jag tycker vi ger bort segern. Spelmässigt gör vi det helt okej men egentligen alla mål ger vi bort i dag, säger Fredrik Hansson.

Han utvecklar:

– Vi tar för många utvisningar, några enkla misstag och det rinner i väg helt enkelt. Sen tycker jag de var lite hetare också, fortsätter Hansson.

Som själv gjorde sitt bästa för att få ge KRIF en match. Hans kvittering till 1-1 var ett direktavslut i powerplay – och hördes i hela Soft Center Arena.

– Ja det lät, säger han och småler. Nej men det bryr jag mig mindre om. Det hade varit skönare att ha tre poäng med sig hem.

Fajten i poängligan bryr han sig inte heller om. Det viktigaste är lagets insats, menar han.

– Så länge laget spelar bra så kommer det alltid automatiskt, avslutar Hansson.

Text: Victor Andersson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kallinge/Ronneby–Kristianstads IK

Roger Olsson: ”Det blir tuppfäktning”

Roger Olsson är tillbaka i KIK-dressen – och väntar vad som väntar laget i toppmatchen mot Kallinge/Ronneby.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.15:32, 18 oktober, 2017

Roger Olsson: ”Det blir tuppfäktning”
Foto: Jesper Hallberg

Roger Olsson var tillbaka i KIK-tröjan i förra fredagens match mot Halmstad Hammers efter en lång avstängning. Olsson såg pigg ut, men tiden vid sidan av har varit dryg.

– Det har varit segt, så klart. Det har varit tung träning och inga matcher, säger han och fortsätter:

– Jag gillar ju att träna, men det har varit en lång tunnel som man fått gå igenom. Det har gått bra, men det har varit segt som sagt.

Med lite perspektiv på det. Tycker du att du förtjänade en så pass lång avstängning?
– Ja, det gjorde jag väl tydligen. Jag tog mitt straff, har dragit lärdom av det och sedan inte funderat så mycket på det.

Tacklingen som Olsson stängdes av för drabbade den före detta KIK-spelaren Fredrik Hetta i en träningsmatch mot Västerås. Olsson bad om ursäkt efteråt, men Hetta har inte svarat.

– Jag har inte snackat med honom. Jag hörde av mig efter matchen, men han har inte svarat. Det är ju upp till honom nu, menar Olsson.

På onsdagskvällen väntar toppmatch för Roger Olsson och de andra i Kristianstads IK. En tuff drabbning på förhand.

– På pappret en tugg match. Det är vå lag som ska ligga i toppen och bägge lagen kommer vilja driva upp tempot. Det blir lite tuppfäktning i dag, säger han.

 

 

Vad blir segernyckeln?
– Att vi följer vår plan och är disciplinerade från start. De kommer vilja driva upp ett högt temp – då ska vi vara redo och svara med samma medel.

FaktaHockeyEttan
Kallinge/Ronneby IF–Kristianstads IK
19.00 Soft Center Arena.
Läget i laget: Alla spelare är tillgängliga bortsett från Jonas Halvarsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng