Allt fler barn lockas till KDFF:s Summercamp

För andra året i rad arrangerar Kristianstads DFF ett Summercamp. I år är det än fler barn som upptäckt aktiviteterna och lockats till Vilans IP. ”Det är skitroligt”, säger projektledaren Mia Carlsson.

Robert Rosén

Kl.13:04, 10 augusti, 2017

4 bilder
 • När 24Kristianstad besökte Vilans IP spelade många barn volleyboll, med KDFF-spelarna Mia Carlsson och Amanda Edgren.
  När 24Kristianstad besökte Vilans IP spelade många barn volleyboll, med KDFF-spelarna Mia Carlsson och Amanda Edgren.
 • Runt 30 barn per dag besöker ”Summercamp in city”. Foto: Robert Rosén.
  Runt 30 barn per dag besöker ”Summercamp in city”. Foto: Robert Rosén.
 • Antalet pojkar har i år ökat. Foto: Robert Rosén.
  Antalet pojkar har i år ökat. Foto: Robert Rosén.
 • Genom projektet vill KDFF få allt fler barn att röra sig, och samtidigt arbeta för integration. Foto: Robert Rosén.
  Genom projektet vill KDFF få allt fler barn att röra sig, och samtidigt arbeta för integration. Foto: Robert Rosén.

Förra året beslutade regeringen att man skulle tilldela landets kommuner sommarlovsstöd, för att dessa skulle ha möjlighet att genomföra kostnadsfria aktiviteter för barn i åldrarna 6-15 under sommarlovet. Det var genom det som Kristianstads DFF sommaren 2016 valde att starta upp det Summercamp, som nu pågår för andra året i rad.

– Förra året ansökte vi. För vi visste att vi kommer ha den här platsen (spontanidrottsplatsen på Vilans IP reds. anm.) redo om nåt år, och då är det bra att ha haft ett första år. Så förra året var det första och nu är detta andra, , säger KDFF-försvararen Mia Carlsson, som är projektledare för ”Summercamp i city med KDFF”, och fortsätter:

LÄS MER: Nu invigs idrottsplatsen på Vilan

– Man känner att det är många som kommit tillbaka från förra året, det är några nya och det kommer nya varje dag – vilket är skitroligt. Bara i dag har det kommit tio nya barn, som vi inte visste om. Så det känns ändå som att folk vet om det, och det är ju det som är det viktiga.

Idén om att starta upp ett eget Summercamp kom efter en förfrågan från kommunen. Inspirerade av klubbprojektet ”Kids in Motion” – som arbetar för att barn ska röra mer på sig – valde man att starta upp det två veckor långa sommarlägret, som drivs i samarbete med Kristianstads kommun och Skåneidrotten.

Foto: Robert Rosén

Mia Carlsson är en av två projektledare till Summercamp i city.

 

– Det handlar om att barn i dag måste spontanidrotta mycket mer. De sitter för mycket stilla, det händer ingenting och vi vill dra igång att de ska kunna komma hit. Vi har byggt denna platsen här, tillsammans med kommunen, för att vi ska få barn hit.

– Sen bor vi också i ett område, Charlottesborg och Vilan, där det finns barn som behöver komma ut, träffa nytt folk och integreras i samhället. Så det var väl det det handlade om från första början, förklarar Mia Carlsson.

Att just Mia Carlsson blev projektledare för ”Summercamp i city med KDFF” – en roll hon har tillsammans med tränaren Elísabet Gunnarsdóttir – berodde på att hon som heltidsproffs hade mycket fritid sommaren 2016. Engagemanget från barnen, Gunnarsdóttir och lagkamraten Amanda Edgren, som är projektledare för Kids in Motion, har därefter smittat av sig.

Skillnaderna på 2017 års och 2016 års läger är flera. I år har ledarna tillgång till spontanidrottsplatsen, istället för att ständigt hitta på nya aktiviteter på grönytan som tidigare låg vid Vilans IP. En annan viktig skillnad är att lägret i år inte domineras utav flickor, likt ifjor.

– Det är fler barn. Fler pojkar. Förra året var det väl lite… I och med att KDFF arrangerade det var det nog många som trodde att det bara var för tjejer, då KDFF bara är en tjejförening. Men i år är vi verkligen 50-50 – och det är skitroligt. Vi ser också nu att vi når ut till de områdena vi vill nå ut till. Det vill säga att vi fått in fler barn med utländsk bakgrund. Det är skitroligt, säger Mia Carlsson, som menar att spontanidrottsplatsens fotbollsplan kan vara anledningen till att man fått kontaktat med pojkarna och lyckats locka dem till lägret.

På lägret arrangerar Kristianstads DFF aktiviteter, vilket innebär att barnen inte enbart håller sig vid Vilans IP. Hur schemat för aktiviteterna sätts upp är dock väldigt beroende på hur många barn som dyker upp och hur vädret ser ut under dagen.

Foto: Robert Rosén

När man inte är iväg på aktiviteter håller man till vid Vilans IP.

 

– Vi har en satt aktivitet på förmiddagen, som t.ex. Slättängsskolan eller i morgon (läs i dag) stranden. Det är den givna aktiviteten. Efter lunch brukar det vara väldigt mycket att barnen vill ut och prova olika grejer. Sen är det vissa som är trötta efter förmiddagen och då kanske de måste sitta inne och pyssla i två timmar för att lugna ner sig lite. Så det är väldigt beroende på vad barnen känner. Det är på deras villkor. Det finns aldrig något bestämt, mer än när vi gör längre utflykter.

Förra året var det omkring 20 barn/dag på sommarlovslägret. Under den första veckan på året läger har man legat runt 30 barn och i nästa vecka – när många är hemma från semestern och flera föranmälda barn trillar in – uppskattar Mia Carlsson att man kommer ha besök av cirka 40 barn per dag.

– Det är lite så här beroende dag för dag. Det sker på barnens och föräldrarnas villkor. Det är vissa som kommer in när vi startar 8.30, sen är det vissa som kanske kommer in vid 10, för att det passar bättre med deras schema. Då måste vi vara ett alternativ till det och öppna för det. Så det är mycket som måste lösas lite spontant. Men vi känner ändå att vi klarat av det väldigt bra.

Tanken från KDFF:s sida är att driva vidare ”Summercamp i city” så länge staten bidrar med sommarlovsstöd, vilket är till och med 2019. Därefter finns en förhoppning om att projektet ska kunna bära sig själv och integreras i Kids in Motion.

Är du eller ditt barn – 6-12 år gammal – intresserad av att delta på Summercamp? Då finns mer information här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad - Västerås

Drömmen sprack för Kristianstad – profilen avgjorde

Säsongen slut för Kristianstad "Vi hade svårt redan när jag mött honom".

Viktor Andersson

Kl.18:33, 17 mars, 2018

Drömmen sprack för Kristianstad – profilen avgjorde
KIK-Västerås. Foto: Robert Rosén.

När lagkaptenen Johan Skinnars sköt 1-1 för sitt Kristianstad i mitten av den tredje perioden vrålade han ut sin glädje och storpubliken vädrade nått stort.

Då låg allting öppet – då fanns en plats i kvalserien inom räckhåll.

Men Västerås har ett 42-årigt nyförvärv och profil i Conny Strömberg. Han har spelat mängder av raffinerade matcher genom åren – redan för 25 år sedan spelade han divison 1-hockey – då var flera i Kristianstad inte ens födda.

Med sex minuter kvar höll han sig framme i powerplay med ett skott som studsade över en olycklig Joel Gistedt.

– Olyckligt mål, pucken studsar lite olyckligt och så avgör de, säger en besviken Mats Lusth på presskonferensen och fortsätter med en Strömberg-hyllning.

– Jag vet inte hur många poäng han gjort den här matchserien, fyra eller? Just i special teams är han guld värd och vi försökte freda oss men lyckades inte. Han fick dominera.

– Han har ju stått där på kanten i 30 år, vi hade svårt mot han redan när jag mötte honom med Malmö, säger Mats Lusth på presskonferensen efter matchen.

2-1 blev också slutresultatet och vid slutsignalen uppstod vilda glädjescener i Västerås-lägret.

– Vi faller in i Västerås spel och de är skickliga. Det är Thomas (Paananen, Västerås tränare) säger. De fick matchen dit de ville, avslutar Lusth.

 

FaktaPlayoff 3
Kristianstads IK-VIK Västerås: 1-2 (0-1)(0-0)(1-1)
Skott: 26-21
Målet KIK: Johan Skinnar
Arena: Logga Kompetens Arena^
Publik:  1506

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK 2-1 VIK Västerås

Raseri efter segern: ”Aldrig sett ett gnälligare lag”

Det var heta känslor även utanför isen i playoff-mötet. ”De gnäller fan mer än Brynäs gjorde på 90-talet”, sa KIK-tränaren.

Robert Rosén

Kl.22:14, 16 mars, 2018

Raseri efter segern: ”Aldrig sett ett gnälligare lag”
Den andra playoff-matchen var minst sagt känslorik. Foto: Robert Rosén.

Slutminuterna av det andra playoff-mötet mellan Kristianstads IK och VIK Västerås blev stökiga. Utvisningarna haglade, avblåsningarna ljöd i ett och känslorna befann sig utanför tröjorna.

Trots att Kristianstads IK avgick med en 2-1-seger var det en frustrerad Mats Lusth som anlände till den efterföljande presskonferensen.

LÄS MER: Säsongen lever – efter vinst i måstematchen

– Västerås spelare. Jag har aldrig sett ett gnälligare lag. De gnäller fan mer än Brynäs gjorde på 90-talet, och det säger inte lite. De slänger sig direkt när man kommer åt dem för att filma till sig utvisningar. Jag tappar totalt respekten, inledde KIK-tränaren sitt anförande.

Enligt tränaren tappade domarna kontrollen över matchen, vilket VIK Västerås enligt Lusth inte var sena med att utnyttja.

– Sen försöker de fan ta mig köra över Joel (Gistedt) fyra-fem gånger och domarna klarar inte av och ta det. Det tycker jag är jävligt ynkligt av Västerås. Där tappar jag jävligt mycket respekt för dem under den här matchen.

– Jag respekterade dem mycket innan och framförallt Zäta (Patrik Zetterberg, sportchef och assisterande tränare reds. anm.) då, som jag känner väl. Att de håller på med sån här skit… Han har aldrig spelat i Brynäs mig veterligen, så jag vet inte var han lärt sig det någonstans.

En som däremot inte höll med i kritiken var Mats Lusths motsvarighet i Västerås. Efter att en diskussion utbrutit tränarna sinsemellan, huruvida Thomas Paananen hunnit se situationerna på video eller ej, konstaterade Västerås-tränaren att han inte kände igen bilden.

– Jag står inte bakom nånting av det Mats säger. Jag har inte alls den uppfattningen av den här matchen, sa Paananen.

KIK:s 2-1-seger innebär att lagen nu kommer mötas i en tredje och avgörande playoff-match. Nedsläpp sker i Kristianstads Ishall klockan 16:00 på lördagseftermiddagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK-VIK Västerås

Säsongen lever – efter vinst i måstematchen

Kristianstads IK tvingade fram en tredje och avgörande playoff-match. ”Bästa matchen för säsongen”, säger Mats Lusth.

Robert Rosén

Kl.21:13, 16 mars, 2018

Säsongen lever – efter vinst i måstematchen
Efter 1-0-segern på fredagskvällen lever drömmen om HockeyAllsvenskan. Foto: Robert Rosén.

På tre perioder uppe i Västerås förmådde Kristianstads IK inte att få in pucken bakom Marcus Dahlbom i VIK Västerås-kassen. Svårigheterna att få hål på keepern följde till en början också med ner till Skåne.

Trots en massiv KIK-press i den första perioden var det fortsatt 0-0 efter 20 minuter. Någonting som gästerna kunde tacka nämnde Dahlbom och hans stolpar för.

LÄS MER: ”Med fansen i ryggen kommer vi att mala ner dem”

– Det är ju bara ett lag på plan tycker jag. Vi är inte ens tvåa på puckarna. Så vi är så klart glada att det står 0-0 efter första, säger Västerås-tränaren Thomas Paananen.

Tidigt i den andra perioden skulle KIK dock få utdelning. Bara sekunder efter att det numerära överläget var slut drämde Acke Ringström till. Pucken gick via Simon Norberg fram till Mikael Johansson, som tryckte in 1-0.

Pressen från hemmalaget avtog allt mer under den andra perioden. Men det saknades inte chanser att utöka ledningen för det. Allra närmast ett 2-0-mål var Simon Norberg, som kunde soloåka från blålinjen. Väl framme vid VIK-målet stod dock Marcus Dahlbom i vägen.

I den tredje perioden skulle det så lossna målmässigt. Med mindre än fem minuter kvar av matchen klev nämligen lagkapten Johan Skinnars fram. Efter att KIK hållit i pucken bakom kassen en bra stund kunde nämligen lagkaptenen lyfta in både puck och målvakt när KIK utökade till 2-0.

– Vi måste in där och kriga. De har stora starka backar, Västerås. De ligger på insidan och gör det jävligt bra. Så där måste vi upp och ta kriget med dem, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

De sista skälvande minuterna av matchen blev därefter ryckiga – med flera avblåsningar och tvåminutare åt bägge håll. Vid en period satt inte mindre än fem spelare, två från Västerås och tre från Kristianstad, i utvisningsbåset samtidigt. En tid som gästande Västerås utnyttjade bäst.

Med knappa två minuter kvar av matchen tryckte nämligen Jesper Cedeberg in 2-1 och fick nervositeten att stiga i Kristianstads Ishall. KIK lyckades dock hålla undan och avgick med en 2-1-seger.

– Jag hyllar hela laget som gör bästa matchen för säsongen. Vi vinner välförtjänt, det är helt klart, säger Mats Lusth.

En tredje och avgörande playoff-match väntar nu i Kristianstads Ishall klockan 16:00 på lördagseftermiddagen.

FaktaPlayoff 3
Kristianstads IK 2-1 VIK Västerås
(0-0 , 1-0 , 1-1)
Målen: 22:42 1-0 Mikael Johansson (Simon Norberg & Acke Ringström), 55:17 2-0 Johan Skinnars (William Wikman), 57:37 2-1 Jesper Cederberg (Alexander Lindelöf & Johan Skiöld). 
Skottstatistik: 37-25 (13-2, 12-11, 12-12)
Utvisningar: KIK: 2x8 VIK: 2x4
Domare: Johan Magnusson
Publik: 1 520, Kristianstads Ishall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Stryktipsförslaget som ska ge dig 13 rätt

Tipsarenan.se ger dig sina bästa tips inför helgens stryktips.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.20:40, 16 mars, 2018

Jackpot 11 miljoner och det finns lite skrällchans!

Fler speltips och rekar hittar du hos TipsArenan.

 1. Manchester United – Brighton (X)
  Favorit i fara. Vi singelkryssar kvartsfinalen i FA-Cupen.
 2. Bournemouth – West Bromwich (1)
  WBA känns uppgivet, sen länge.
 3. Huddersfield – Crystal Palace  (X,2)
  Hudds imponerar inte.
 4. Liverpool – Watford (1)
  Synnerligen stark spik.
 5. Stoke – Everton (1,2)
  Svårbedömt, känns som antingen eller.
 6. Birmingham – Hull (1,2)
  Öppen match vi gamblar.
 7. Bolton – Aston Villa  (1,2)
  Villas förlust mot QPR senast distraherar.
 8. Brentford – Middlesbrough (X,2)
  Nu får Brentford inga fler chanser av oss i år.
 1. Bristol City – Ipswich (1,2)
  Även här labila lag.
 2. Leeds – Sheffield W. (X)
  Luktar äckligt jämnt och Leeds alltid överstreckade.
 3. Norwich – Reading (1,2)
  Hemma befogade favoriter men vi behöver mer skrällar på kupongen.
 1. Sheffield United – Nottingham (1,2)
  Ganska snarlikt resonemang som i Norwich här.
 2. Sunderland – Preston (2)
  Lag som haft det tungt under hela året brukar avsluta bedrövligt. Avd. Sunderland.

 

annons tipsarenan

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sista chansen till skidåkning – nu stänger Vångabacken

Skidsäsongen närmar sig sitt slut.

Robert Rosén

Kl.17:02, 16 mars, 2018

Sista chansen till skidåkning – nu stänger Vångabacken
På lördag är det säsongsavslutning för Vångabacken. Foto: Robert Rosén.

Den 10 februari öppnade Vångabacken upp för åkning. Efter fem veckors skidåkning är nu säsongen till ända.

Lördag blir nämligen den sista dagen som Vångabacken har öppet den här säsongen, det meddelar de på Twitter.

LÄS MER: Beskedet: Då öppnar Vångabacken

”Nu närmar vi oss slutet på skidsäsongen i Vångabacken. Sista dag blir lördag 17/3. Öppet 10-17, skiduthyrningen öppnar 9.30. Tack alla besökare och funktionärer för att ni kommit och gjort vintern 17/18 till en av de bästa i klubbens historia”, skriver Vångabacken i ett inlägg.

Anläggningen har de senaste åren haft höga besökssiffror, trots varierande väder och korta säsonger. Så sent som förra året noterade Vångabacken sitt näst bästa år någonsin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng