Allt fler barn lockas till KDFF:s Summercamp

För andra året i rad arrangerar Kristianstads DFF ett Summercamp. I år är det än fler barn som upptäckt aktiviteterna och lockats till Vilans IP. ”Det är skitroligt”, säger projektledaren Mia Carlsson.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.13:04, 10 augusti, 2017

4 bilder
 • När 24Kristianstad besökte Vilans IP spelade många barn volleyboll, med KDFF-spelarna Mia Carlsson och Amanda Edgren.
  När 24Kristianstad besökte Vilans IP spelade många barn volleyboll, med KDFF-spelarna Mia Carlsson och Amanda Edgren.
 • Runt 30 barn per dag besöker ”Summercamp in city”. Foto: Robert Rosén.
  Runt 30 barn per dag besöker ”Summercamp in city”. Foto: Robert Rosén.
 • Antalet pojkar har i år ökat. Foto: Robert Rosén.
  Antalet pojkar har i år ökat. Foto: Robert Rosén.
 • Genom projektet vill KDFF få allt fler barn att röra sig, och samtidigt arbeta för integration. Foto: Robert Rosén.
  Genom projektet vill KDFF få allt fler barn att röra sig, och samtidigt arbeta för integration. Foto: Robert Rosén.

Förra året beslutade regeringen att man skulle tilldela landets kommuner sommarlovsstöd, för att dessa skulle ha möjlighet att genomföra kostnadsfria aktiviteter för barn i åldrarna 6-15 under sommarlovet. Det var genom det som Kristianstads DFF sommaren 2016 valde att starta upp det Summercamp, som nu pågår för andra året i rad.

– Förra året ansökte vi. För vi visste att vi kommer ha den här platsen (spontanidrottsplatsen på Vilans IP reds. anm.) redo om nåt år, och då är det bra att ha haft ett första år. Så förra året var det första och nu är detta andra, , säger KDFF-försvararen Mia Carlsson, som är projektledare för ”Summercamp i city med KDFF”, och fortsätter:

– Man känner att det är många som kommit tillbaka från förra året, det är några nya och det kommer nya varje dag – vilket är skitroligt. Bara i dag har det kommit tio nya barn, som vi inte visste om. Så det känns ändå som att folk vet om det, och det är ju det som är det viktiga.

Idén om att starta upp ett eget Summercamp kom efter en förfrågan från kommunen. Inspirerade av klubbprojektet ”Kids in Motion” – som arbetar för att barn ska röra mer på sig – valde man att starta upp det två veckor långa sommarlägret, som drivs i samarbete med Kristianstads kommun och Skåneidrotten.

Foto: Robert Rosén

Mia Carlsson är en av två projektledare till Summercamp i city.

 

– Det handlar om att barn i dag måste spontanidrotta mycket mer. De sitter för mycket stilla, det händer ingenting och vi vill dra igång att de ska kunna komma hit. Vi har byggt denna platsen här, tillsammans med kommunen, för att vi ska få barn hit.

– Sen bor vi också i ett område, Charlottesborg och Vilan, där det finns barn som behöver komma ut, träffa nytt folk och integreras i samhället. Så det var väl det det handlade om från första början, förklarar Mia Carlsson.

Att just Mia Carlsson blev projektledare för ”Summercamp i city med KDFF” – en roll hon har tillsammans med tränaren Elísabet Gunnarsdóttir – berodde på att hon som heltidsproffs hade mycket fritid sommaren 2016. Engagemanget från barnen, Gunnarsdóttir och lagkamraten Amanda Edgren, som är projektledare för Kids in Motion, har därefter smittat av sig.

Skillnaderna på 2017 års och 2016 års läger är flera. I år har ledarna tillgång till spontanidrottsplatsen, istället för att ständigt hitta på nya aktiviteter på grönytan som tidigare låg vid Vilans IP. En annan viktig skillnad är att lägret i år inte domineras utav flickor, likt ifjor.

– Det är fler barn. Fler pojkar. Förra året var det väl lite… I och med att KDFF arrangerade det var det nog många som trodde att det bara var för tjejer, då KDFF bara är en tjejförening. Men i år är vi verkligen 50-50 – och det är skitroligt. Vi ser också nu att vi når ut till de områdena vi vill nå ut till. Det vill säga att vi fått in fler barn med utländsk bakgrund. Det är skitroligt, säger Mia Carlsson, som menar att spontanidrottsplatsens fotbollsplan kan vara anledningen till att man fått kontaktat med pojkarna och lyckats locka dem till lägret.

På lägret arrangerar Kristianstads DFF aktiviteter, vilket innebär att barnen inte enbart håller sig vid Vilans IP. Hur schemat för aktiviteterna sätts upp är dock väldigt beroende på hur många barn som dyker upp och hur vädret ser ut under dagen.

Foto: Robert Rosén

När man inte är iväg på aktiviteter håller man till vid Vilans IP.

 

– Vi har en satt aktivitet på förmiddagen, som t.ex. Slättängsskolan eller i morgon (läs i dag) stranden. Det är den givna aktiviteten. Efter lunch brukar det vara väldigt mycket att barnen vill ut och prova olika grejer. Sen är det vissa som är trötta efter förmiddagen och då kanske de måste sitta inne och pyssla i två timmar för att lugna ner sig lite. Så det är väldigt beroende på vad barnen känner. Det är på deras villkor. Det finns aldrig något bestämt, mer än när vi gör längre utflykter.

Förra året var det omkring 20 barn/dag på sommarlovslägret. Under den första veckan på året läger har man legat runt 30 barn och i nästa vecka – när många är hemma från semestern och flera föranmälda barn trillar in – uppskattar Mia Carlsson att man kommer ha besök av cirka 40 barn per dag.

– Det är lite så här beroende dag för dag. Det sker på barnens och föräldrarnas villkor. Det är vissa som kommer in när vi startar 8.30, sen är det vissa som kanske kommer in vid 10, för att det passar bättre med deras schema. Då måste vi vara ett alternativ till det och öppna för det. Så det är mycket som måste lösas lite spontant. Men vi känner ändå att vi klarat av det väldigt bra.

Tanken från KDFF:s sida är att driva vidare ”Summercamp i city” så länge staten bidrar med sommarlovsstöd, vilket är till och med 2019. Därefter finns en förhoppning om att projektet ska kunna bära sig själv och integreras i Kids in Motion.

Är du eller ditt barn – 6-12 år gammal – intresserad av att delta på Summercamp? Då finns mer information här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Avslöjar: Finsk poängspruta testar med KIK

En ny spelare finns med när KIK åker till Danmark för möte med Rödovre och Rungstedt.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:54, 18 augusti, 2017

Avslöjar: Finsk poängspruta testar med KIK

Enligt uppgifter till 24Kristianstad.se finns finske Joonas Sammalmaa med på Kristianstad IK:s buss som går till Danmark under fredagseftermiddagen.

26-åringen spelade under förra säsongen för Hudiksvall där han noterades för 38 poäng i grundserie och allettan samt ytterligare tre poäng i playoff-matcherna.

Uppgifterna bekräftas av sportchefen Jocke Johansson.

– Det är en ytterforward som producerat poäng i alla serier han spelat i. En bra skridskoåkare. Han har visat intresse och velat komma hit. Då var det lämpligt att ge honom chansen nu, säger han och fortsätter:

– Det är upp till honom nu. Han såg chansen att komma hit och visa upp sig. Sedan får vi se om det är rätt typ. Nu får han chansen att lära känna grabbarna i alla fall.

Sammalmaa har meriter från finska SM-Liiga, men kommer närmast från Hudiksvall. Tryout-kontraktet sträcker sig till och med den 3 september.

 

FaktaJoonas Sammalmaa
Ålder: 26.
Längd: 173 centimeter.
Vikt: 75 kilo.
Skjuter: Höger.
Position: Forward.
Aktuell: Har tryout-kontrakt med KIK fram till 3 september.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Respass i kvartsfinalen för Sverige

Det svenska U19-landslaget åkte ut i VM-kvartsfinalen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.08:45, 18 augusti, 2017

Respass i kvartsfinalen för Sverige
VM-laget med Gustaf Banke och Anton Persson är utslagna. Foto: IFK Kristianstad.

Det svenska U19-landslaget – med IFK Kristianstad-spelarna Gustaf Banke och Anton Persson – är utslagna från U19-VM i Georgien. På fredagseftermiddagen förlorade man en tajt kvartsfinalstillställning på Kroatien med 25-27, efter förlängning.

– Vi visste att det var en tuff grupp och var glada över att vi lyckades vinna åttondelen. Vi hade kanske inte kapaciteten för att slåss längst fram, men försöker visa attityd, vi har kämpat och slita, säger förbundskaptenen Jerry Hallbäck till förbundets hemsida.

I kvartsfinalen mot Kroatien blev det ett mål vardera för Anton Persson och IFK Kristianstads nyförvärv Ludvig Jurmala-Åström.

För Sveriges del väntar nu två placeringsmatcher, för att avgöra var man hamnar i mästerskapet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter skadan – KIK på forwardsjakt

Daniel Andersson går skadad. Nu är Kristianstads IK på jakt efter en ersättare. ”Vi måste ha en där”, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.19:39, 17 augusti, 2017

Efter skadan – KIK på forwardsjakt
Mats Lusth bekräftar att KIK är på forwardsjakt. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Till helgen väntar två matcher för Kristianstads IK:s del. En tur till Danmark är nämligen att vänta, där man spelar mot Rödovre på fredag och Rungsted på lördag.

– Båda lagen har ju svenska tränare. Rödovre har (Magnus) Bogren som var i Rögle och Rungsted har Peter Johansson. Så det blir nog bra motstånd tror jag, säger Kristianstads IK-tränaren Mats Lusth.

I truppen som beger sig till Danmark saknas enbart ett namn. Nämligen Daniel Andersson. Forwarden skadade ledbandet i årets första träningsmatch, och väntas bli borta en tid framöver. Någonting som gör att Kristianstads IK nu är på jakt efter en ny forward.

– Vi måste ha en där. Men vi vet ännu inte riktigt hur länge Daniel blir borta. Han ska göra en magnetröntgen, men det är säkert minst fyra veckor. Så vi måste ha in lite folk. Så är det, säger Mats Lusth, och säger kort senare:

– Vi försöker hitta nånting. Ta in nån på try-out eller nånting.

Har ni satt något datum då en ersättare ska vara klar?
– Nej, men vi vill ha in en så fort som möjligt. Så att vi kan ha fulla kedjor på träningen. Men det går inte bara att ta vem som helst. Utan vi letar och ser.

FaktaSå ser försäsongen ut:
10/8:
Oskarshamn 1-2 e. str. KIK
18/8
Rödovre–KIK
19/8 Rungstedt–KIK
23/8 KIK–Nybro
29/8 KIK–Halmstad
1/9–3/9 Cup i Kristianstad
8/9 KIK–Tyringe
13/9 Nybro–KIK

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala löpare ställer upp i Ultravasan

När årets Ultravasa går av stapeln återfinns sex lokala löpare i startfältet. ”Jämfört med ett maraton är det rätt krävande”, säger Kristianstadsbon Johanna Juhlin.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:00, 17 augusti, 2017

Lokala löpare ställer upp i Ultravasan
Ultravasan genomförs för fjärde året. Foto: Nisse Schmidt/Vasaloppet.

På lördag är det löpning som gäller uppe i Dalarna. Då är det nämligen dags för den fjärde upplagan av Ultravasan, den 27:e Vasastafetten och den första Vasakvartetten. I Ultravasan återfinns flera lokala löpare. På den 90 kilometer långa sträckan – vilken likt Vasaloppet går från Sälen till Mora – ställer fyra löpare från Kristianstads kommun upp.

– Det är en liten bit kan man säg. Men det är ett rätt trevligt lopp med mycket funktionärer. Så det är ett roligt lopp ändå, säger Johanna Juhlin, 21, från Kristianstad, som springer Ultravasan för andra året i rad.

Den nio mil långa banan består visserligen av terräng, men då man löper på stora vägar, menar Johanna Juhlin att man inte riktigt kan likna det vid ett traditionellt trail lopp.

– Det är ändå så långt, 90 kilometer, så jämfört med ett maraton är det rätt krävande. Men är man envis klarar nog de flesta det. Jag hade sprungit ett maraton som längst förra året och jag sprang det. Så länge man är envis klarar man den terrängen. Så jättetuff terräng är det ändå inte.

Förutom Johanna var det även tänkt att tvillingsystern Evelina Juhlin skulle ställa upp i damklassen, men hon har tvingats till ett återbud på grund av en skada. I herrklassen blir däremot två lokala namn, i form av Åhusborna Oskar Ekberg och Richard Svensson.

Ultravasan genomförs i två olika lopp. Förutom det 90 kilometer långa loppet finns även ett 45 kilometer långt lopp, vilket i stort sett liknar Halvvasans sträcka och startar i Oxberg. Totalt tre löpare från kommunen återfinns i Ultravasan 45:s damklass. Nämligen Camilla Ahlbin från Gärds Köpinge, Carolina Liljestrand från Åhus och Elise Nackan från Åhus.

Vad gäller lagen i Vasastafetten och Vasakvartetten – där tio- respektive fyramannalag springer stafett – finns inga med hemvist i Kristianstads kommun.

Fotnot 1: Ett vanligt maraton är 42,195 kilometer. 

Fotnot 2: Ett trail lopp eller terränglopp innebär att merparten av loppet är utanför asfalt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Division 1-motstånd i DM-semin för KFC

I semifinalen i DM ställs Kristianstad FC mot en seriekonkurrent.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:01, 17 augusti, 2017

Division 1-motstånd i DM-semin för KFC
Jocke Persson och hans mannar möte Rosengård i DM. Foto: Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Efter den övertygande 5-2-segern mot Landskrona BoIS, i en match där flera yngre spelare gjorde sin seniordebut, är Kristianstad FC framme i semifinal i DM. Nu står det klart att ännu en seriekonkurrent väntar.

Det blir nämligen ett bortamöte med FC Rosengård för Kristianstad FC:s del, i semin. I en match som ska vara spelad senast den 30 augusti.

I en eventuell DM-final ställs Kristianstad FC mot vinnaren i mötet Torns IF-Hässleholms IF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng