Minderårig dömd – efter misshandel på skola

I våras inträffade en misshandel på Österängsgymnasiet. En minderårig kille har nu dömts utav Kristianstads tingsrätt.

Robert Rosén

Kl.10:03, 9 augusti, 2017

Minderårig dömd – efter misshandel på skola
Mannen döms till misshandel. Foto: Arkiv.

I mars hamnade två killar i bråk på Österängsgymnasiet. Efter att den tilltalade, en kille yngre än 18 år, utfört en konstig hälsning ska han ha utsatts för verbal provokation utav den målsägande. Någonting som följdes utav ett slagsmål.

Kristianstads tingsrätt inte har haft tillgång till några vittnesuppgifter från slagsmålets början, har man inte kunnat utesluta att den tilltalade handlade i nödvärn. De bägge killarna hävdar nämligen bägge att det var den andra som slog först.

Även om mannen handlat i nödvärn finner Kristianstads tingsrätt honom skyldig. Av vittnesuppgifter har man kunnat fastslå att han slagit den andra killen med knytnävar, i sådan grad att det funnits en rädsla att han skulle slå ihjäl honom. En övervakningsfilm har även kunnat bekräfta att mannen slagit målsägande vid flera tillfällen sedan han trillat omkull.

Tingsrätten menar att den tilltalades agerande varit ”uppenbart oförsvarligt” och hänvisar även till det journalutdrag, som stärker vittnets och målsägandes uppgifter.

Kristianstads tingsrätt har med anledning av händelsen dömt mannen för misshandel. Ett brott som enligt normalgraden leder till fängelse. Man har dock tagit hans ålder i beaktning samt det faktum att han befann sig i en nödvärnssituation, och istället beslutat att döma honom till 20 timmars ungdomstjänst.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu börjar City Gross sälja importerat kött

Enligt City Gross är det en brist på svenskt kött. Nu ska de därför ta in kött från utlandet.

Henrik Nordell

Kl.09:20, 19 mars, 2018

Nu börjar City Gross sälja importerat kött
City Gross. Foto: Henrik Nordell

Livsmedelskedjan City Gross som ägs av Bergendahlsgruppen har länge haft som kännetecken bland kunderna att de sålt svenskt butikstyckat kött. Nu kommer de att ändra sin policy av ett flertal orsaker och ska även sälja importerat kött i sina butiker. Det gäller även den butik som ligger vid C4 Shopping i Kristianstad.

Så här skriver City Gross på sin hemsida om förändringen:

”Vi har under perioder haft brist på svenskt kött i våra butiker och ser det importerade köttet som ett komplement. Enligt statistik från jordbruksverket är idag endast 53% av allt nötkött som vi i Sverige äter producerat i Sverige. För fläskkött ligger den siffran på 70%. Dessutom äter allt fler svenskar lamm vilket vi inte har jämn tillgång till året om i Sverige. Vi klarade helt enkelt inte av att möta efterfrågan med enbart det svenska köttet.”

De länder som City Gross kommer att importera kött ifrån är Danmark, Irland, Nya Zeeland, Australien och Brasilien. Enligt livsmedelskedjan har kunderna efterfrågat kött som kommer från andra delar av världen.

– Vi har länge haft kunder som vill ha en större prisbredd men också kunder som efterfrågar exklusiva styckdetaljer från andra delar av världen, säger Mats Karlsson, butikschef på City Gross i Hässleholm, till Norra Skåne.

Själva argumentet om svensk köttbrist slår dock branschen tillbaka mot.

– Det kan finnas brist kring vissa högsäsonger. Men inte generellt sett. Vi har svenskt kött så det räcker, säger han och menar att några signaler om en eventuell brist inte har skickats ut, säger Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör på HKScan till tidningen Jordbruksaktuellt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Arbetsgivarna tror på fler jobbtillfällen i Skåne

I vår väntas fler kunna anställas i Skåne.

Robert Rosén

Kl.08:35, 19 mars, 2018

Arbetsgivarna tror på fler jobbtillfällen i Skåne
Digitaliseringen av den skånska arbetsmarknaden ser ut att ge fler jobb. Foto: Pixabay.

Det väntas bli allt fler jobb i Skåne under våren. Arbetsgivare runt om i regionen förväntar sig nämligen en ökad jobbtillväxt, då sysselsättningstrenden för Skåne fortsätter att stiga.

– Trots vårens blygsamma jobbprognos så pekar det mesta på en välmående skånsk arbetsmarknad som fortsätter att digitaliseras i snabb takt. Det ställer högra krav på företagsledare att rekrytera talanger med viljan att utvecklas och förmågan att snabbt anpassa sig till nya omständigheter, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

LÄS MER: 40 000 nya jobb till Skåne

Sysselsättningstrenden, vilken mäter andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, ligger för det andra kvartalet på +3 procent i Skåne. Någonting som innebär att arbetsgivarna spår en ökad jobbtillväxt och förväntar sig att kunna anställa fler. Det visar Arbetsmarknadsbarometern, gjord av Manpower Group.

Jobbprognosen för länet har stigit kraftigt det senaste året. Så sent som för ett år sedan låg prognosen istället på -7 procent.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad plockade ut näst mest pengar från allmännyttan

Kristianstad är den kommun i Skåne som plockar ut näst mest pengar från sitt egna fastighetsbolag.

Henrik Nordell

Kl.07:03, 19 mars, 2018

Kristianstad plockade ut näst mest pengar från allmännyttan
Kommunen förde över 30 miljoner kronor från ABK.

Kristianstad hamnar i topp bland de kommuner i Skåne som plockar ut mest pengar från de allmännyttiga bolagen. Det vill säga AB Kristianstadsbyggen. Totalt 30 miljoner kronor tog de ut år 2016, vilket bara är tre miljoner kronor mindre än ettan Malmö. Det visar nya siffror som Nyhestbyrån Sirén har sammanställt.

Det är samtidigt långt ifrån den nationella ettan Lulebo AB, som gjorde en överföring på totalt 400 miljoner kronor, enligt en färsk rapport från Boverket. Enligt reglerna fick endast 1,34 procent av vinsten överföras, men Kristianstad har bett om ett undantag som gör värdeöverföringen hel laglig.

LÄS MER: 30 miljoner fördes över från ABK – nu kommer domen

– De flesta allmännyttiga bostadsbolagen följer lagstiftningen. En ganska stor andel, 60 procent, har inte lämnat någon värdeöverföring alls till sina ägare, säger Ingrid Birgersson, jurist på Boverket, till Nyhetsbyrån Siren

Undantaget som gjorts i Kristianstad innebär att vinsten från ABK får överföras till kommunen ifall man uppfyller vissa villkor. Det vill säga att pengarna ska främja integration och social sammanhållning eller tillgodose bostadsbehovet för personer som kommunen har särskilt ansvar för.

– Flera bolag använder sig av det. Runt 90 procent av överföringarna som görs är enligt undantagen, säger Ingrid Birgersson.

Värdeöveringen mellan ABK och Kristianstads kommun har tidigare tagits upp i en rättsprocess, efter att med hyresgäst överklagat beslutet. Förvaltningsrätten kom där fram till att kommunen gjorde rätt. Överskott från allmännyttiga bostadsbolag får föras över till kommunen ifall de används för att främja utvecklingen.

 

Här är sammanställningen av överföringar från allmännyttan. Grafik: Nyhetsbyrån Sirén

Här är sammanställningen av överföringar från allmännyttan. Grafik: Nyhetsbyrån Sirén

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för Bank-ID bedragarna: ”Många offer”

Enligt polisen rör det sig om stora summor pengar som stjäls.

Michael Olsson

Kl.16:27, 18 mars, 2018

Polisen varnar för Bank-ID bedragarna: ”Många offer”
Montage: Arkiv/Creative Commons

Både polisen och banken har vid flera tillfällen varnat allmänheten för bedragare som kapar personers konto via Bank-ID. Men trots varningarna är det allt fler som drabbas.

– Vi snackar om stora summor och många offer, säger Lars-Ove Wessberg, gruppchef för bedrägerisektionen i väst till Kvällsposten.

Bedrägeriet misstänks vara organiserat och sedan sommaren har polisen fått in över 100 anmälningar. Metoden har tidigare uppmärksammats i media, men skördar fortfarande offer. Bedragarna låtsas komma från polisen eller banken för att få offret att logga in på sitt Bank-ID.

I samband med att offret ska logga in sitter bedragaren och gör samma sak med offrets personnummer. När målsägaren sedan ska loggar in är det bedragaren som kommer in på kontot. Därefter skickas pengarna över till en målvakt.

– Själva bedragaren är svårutredd, men inte penningtvättaren. Vi ser ju vilken enhet som pengarna hanteras på. Vi kan också se vilken bankomat som pengarna tas ut ifrån och i bästa fall kan vi få ut film därifrån. Men vissa bankomater har tyvärr inte någon kamera och ibland använder målvakterna suspekta växlingskontor som saknar kamera, säger Lars-Ove Wessberg till tidningen.

Bedragarna lurar även sina offer genom att ringa med falska nummer, som ser ut att komma från en bank eller från polisen. Men som polisen vid flera tidigare tillfällen förklarat ska man aldrig lämna ut sina uppgifter, utan genast lägga på luren om det är en misstänkt bedragare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så maxar du ledigheten i påsk

Ett fåtal semesterdagar kan ge lång ledighet.

Magnus Jansson

Kl.15:34, 18 mars, 2018

Så maxar du ledigheten i påsk
Fotomontage: Pixabay

Det är mindre än två veckor kvar till påsk. Vårens högtid kommer tidigt i år och som alltid är den gynnsam för den som vill passa på att ta en längre sammanhängande ledighet.

Den 29 mars infaller skärtorsdagen, som brukar innebära halvdag på många arbetsplatser. Både långfredagen och annandag påsk är röda dagar – vilket leder till att man kan få tio dagars ledighet genom att ta ut några få semesterdagar.

LÄS MER: LISTA: Här är alla helgdagar 2018

Gör så här:

* 24 mars, lördag – Ledig

* 25 mars, söndag – Ledig

* 26 mars, måndag – Ta ledigt

* 27 mars, tisdag – Ta ledigt

* 28 mars, onsdag – Ta ledigt

* 29 mars, torsdag, Skärtorsdagen – Ta ledigt (ofta halvdag)

* 30 mars, Långfredag – Ledig

* 31 mars, Påskafton – Ledig

* 1 april, Påskdagen – Ledig

* 2 april, Annandag Påsk – Ledig

Om din arbetsplats tillämpar halvdagar så behöver du bara ta en halv semesterdag på skärtorsdagen.

Använda semesterdagar: 3,5
Ledig tid: 24 mars – 2 april. Hela tio dagars ledighet!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng