Biorecension: Annabelle: Creation

Det har blivit dags för uppföljaren till "Annabelle" att inta bioduken. Så här tycker Filmtopps recensent om filmen.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:56, 9 augusti, 2017

Biorecension: Annabelle: Creation
Foto: Pressbild

”Annabelle: Creation” utspelar sig innan föregångaren ”Annabelle”, och handlar om hur Annabelle-dockan blev besatt och började terrorisera sin omgivning för första gången.

I fokus står en grupp unga föräldralösa tjejer och det barnhem de tillsammans flyttar till. Verksamheten drivs av en docktillverkare och hans fru, som försöker fylla tomrummet efter deras dotters tragiska bortgång. Och som du kanske förstår, dyker Annabelle upp. Hon är inte glad.

Det blir snabbt hus i helvete, och skräckklichéerna radas upp en efter en. Dörrar öppnas långsamt och smälls igen snabbt, lamporna i huset krånglar och den dånande musiken hintar hela tiden – alldeles för uppenbart – om när det vankas skrämsel.

Filmen följer till punkt och prick dagens utpräglade skräckfilmsmall; det hela börjar stillsamt för att sedan trappas upp och balla ur totalt på slutet. David F. Sandberg verkar, likt flera andra regissörer i genren, inte förstå att det är det vi inte ser som skrämmer oss på riktigt.

Sandberg regisserade även förra årets ”Lights Out”. Kännetecknen från den filmen, det vill säga jump-scares och ett datoranimerat monster, återkommer även i Annabelle: Creation. Chockeffekter, som att ett monster snabbt drar in ett barn under sängen, kan ju åtminstone användas skickligt, men i Annabelle: Creation blir det nästan komiskt förutsägbart när och hur saker och ting kommer att ske.

Däremot måste jag ge beröm till barnskådespelerskorna Lulu Wilson och Talitha Bateman. Deras roller har mest betydelse i filmen och de överträffar till och med sina vuxna motspelare.

Vad skräckgenren behöver nu är fler regissörer som vågar ta risker och förnya uttjatade koncept. Exorcisttemat – som även är centralt i Annabelle: Creation – har vi sett till leda liksom allt som har med onda dockor att göra. Därför var det så uppfriskande i våras när Jordan Peeles Get Out (2017) fick svensk premiär. Den okonventionella filmen, som är en genremix av skräck, thriller och komedi, visade sig vara just vad i alla fall jag längtat efter. Att Peele dessutom använde skräckgenren som plattform för att utforska frågor kring rasism och fördomar gjorde bara hans film bättre och mer samtidsaktuell.

Tänk om fler regissörer på liknande sätt vågade tänka utanför ramen.

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

Betyg: 1,5/5

ft_betyg_1_5

FaktaFilm: Annabelle: Creation (2017)

Regi: David F. Sandberg

Manus: Gary Dauberman

Med: Stephani Sigman, Miranda Otto, Lulu Wilson, Anthony LaPaglia, Talitha Bateman m.fl.

Genre: Skräck

Speltid: 1 tim 49 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här är första trailern till sista säsongen av ”Bron”

Nu har den första trailern släpps för den sista säsongen av TV-serien Bron.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.15:07, 17 augusti, 2017

Succéserien ”Bron” kommer i vinter att sända sin sista säsong. Nu har serien släppt den första trailern till säsongen.

Det ser ut att bli en gastkramande säsong där den danska polisen Henrik Sabroe söker både sin familj och den svenska polisen Saga Norén. Säsong 4 av Bron har premiär i januari.

Se trailern i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

I kväll är det sista Strandhugget i Tivoliparken

I kväll är det dags för det sista musikaliska strandhugget i Kristianstad. Här är bandet som avslutar sommaren.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.08:00, 17 augusti, 2017

I kväll är det sista Strandhugget i Tivoliparken
I kväll avslutas de musikaliska strandhuggen.

Under tolv torsdagskvällar i sommar har det arrangerats gratis musikframträdanden i Tivoliparken i Kristianstad. Tusentals besökare har kommit dit för att lyssna på musik, ha picknick och umgås med varandra. I kväll kommer det sista arrangemanget att hållas med start klockan 19.00.

Kvällens framträdande kommer Kristianstad Stadsmusikkår att stå för. Det är en anrik ensemble som började med en sextett redan år 1933. Med på scen kommer det bland annat att finnas tre unga solister i form av Jens Westberg på trombon, Rasmus Peterson på xylofon och Erik Lindskov på flöjt.

Musikvalet kommer att spegla orkesterns två kommande arrangemang. Det vill säga en konsert i augusti ihop med Sveriges Militärmusikers förening som har en prägel av militär marschmusik samt en konsert i september som ska genomföras tillsammans med trombonvirtuosen Nisse Landgren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: The Dark Tower

Denna vecka dyker filmen The Dark Tower upp på biodukarna i Sverige. Så här tycker Filmtopps recensent om filmen:

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:32, 16 augusti, 2017

Biorecension: The Dark Tower

Att göra film av Stephen Kings romansvit ”The Dark Tower” är någonting som enbart en inbiten masochist skulle våga sig på. Nikolaj Arcel, manusförfattaren till bland annat ”Män som hatar kvinnor” (2009), är mannen bakom rodret. Ett roder som innebär att förenkla en totalt 4,250 sidor lång mytologi utan att fördumma grundmaterialet för de inbitna fansen. Med sig på det stormiga havet har han en tung besättning med stjärnskådespelare som Idris Elba och Matthew McConaughey och långfilmsdebutanten Tom Taylor.

”The Dark Tower” tar avstamp i den unga studenten Jake Chambers (Taylor) och hans bisarra visioner om en värld bortom vår. Han kastas mellan insikten om att hans drömmar och syner är verkliga, sitt tvivel och anklagelserna för galenskap som kommer från hans omvärld.

Någonstans, menar Jake, finns ett mörkt torn. Ett torn som är absolut nödvändigt för vårt universums fortlevnad. Men någon, mannen i svart (McConaughey), är ute efter att förstöra det. Men som bokläsarna redan vet, följer revolvermannen (Elba) tätt efter för att stoppa honom. Mitt i denna monumentala batalj hamnar av någon anledning just Jake.

Jag har av en slump nyligen börjat läsa The Dark Tower-böckerna och kommit ungefär halvvägs. Att få se Stephen Kings härligt förunderliga sci-fi-och fantasy-universum gestaltas på vita duken var därför lite av en skräckblandad förtjusning. Till min glädje finns det mycket som fungerar. Framförallt revolvermannen och mannen i svart, som båda – med mörka besvärjelser och dundersnygga skyttfärdigheter – känns sådär lågmält rysliga som de målas upp i böckerna. Castingen är utmärkt.

Tonen i filmen svajar lite, men hålls som den bör, befriande dämpad och western-artad. Trots filmens allvar och grandiosa skala är det förvånansvärt jordnära, och förvånansvärt lyckad är också humorn. För givetvis finns en del comic relief i en blockbuster som denna, men här används den bara precis när den ska och är dessutom träffsäker.

Tyvärr är det också mycket som görs mindre träffsäkert och det första snedsteget är förstås filmens längd. Med en speltid på en och en halv timme är det svårt att lägga grunden och djupet för en serie som egentligen borde vara i Sagan om Ringens-skala, om inte större. Det blir förenklingar på förenklingar på förenklingar – några begripliga och andra mindre så. Jakes backstory, resa och personlighet lämnar mycket att önska och världen känns inte så påfrestande och rå som jag hade hoppats på. Lägg därtill dit styltig dialog, bristfälliga scenarier och tveksamma visuella drag och du har en film som är långt ifrån oklanderlig.

Med det sagt finns det dock en hel del genuint underhållande stunder och ska vi vara helt ärliga så är inte den första boken något litterärt mästerverk heller. Låt oss be en kollektiv bön för längre uppföljare med mer högupplöst komplexitet och känsla för världsbyggande, för det förtjänar ”The Dark Tower” och då kan det bli riktigt bra. Vi har trots allt fått en okej start.

Betyg: 3/5

ft_betyg_3

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

FaktaFilm: The Dark Tower (2017)

Regi: Nicolas Arcel

Manus: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Tomas Jensen, Nicolaj Arcel, Stephen King (Förlaga)

Med: Matthew McConaughey, Idris Elba, Tom Taylor, Claudia Kim m.fl.

Genre:  Äventyr, Action

Speltid: 1 tim 35 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Mr Cool” gör stand-up i Kristianstad

När Äntligen Roligt har säsongsavslutning står ”Mr Cool” på scen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:58, 16 augusti, 2017

”Mr Cool” gör stand-up i Kristianstad
Anton Magnusson gör stand-up på Äntligen Roligts säsongsavslutning. Foto: Kulturföreningen Äntligen/Pressbild.

På onsdagskvällen har Kristianstads standupklubb Äntligen Roligt säsongsavslutning. Bland komikerna som uppträder på Biljardkompaniets innergård finns Anton Magnusson, även känd under sitt artistnamn ”Mr Cool”.

”Anton har under de senaste blivit en given del av den svenska standup-scenen. Med med en humor som är underfundig och ibland balanserar på gränsen till vad man får säga har han underhållit publiker i hela Sverige”, skriver arrangören Kulturföreningen Äntligen om Anton Magnusson.

Även Sandra Ilar, Marcus Ander Andersson och Hannes Pettersson kommer uppträda under onsdagskvällen.

Kvällens stand-up startar klockan 20:00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Julia och Milan är nominerade till Kristallen

Mor och son är nominerade till Kristallen 2017.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.17:38, 15 augusti, 2017

Julia och Milan är nominerade till Kristallen
Julia och Milan har chans att vinna pris som årets TV-personlighet vid Kristallen 2017. Foto: Privat.

Under tisdagen släpptes de nominerade till Kristallen 2017. Vid den årliga tv-galan prisas de bästa programmen, skådespelarna, programledarna och personligheterna. Det är just som Årets TV-personlighet Julia Bergman, 22, och sonen Milan, 3, från Vinslöv är nominerade.

I vår har tv-tittare kunnat följa Julia och Milan i TV3:s ”Unga mammor”, vars andra säsong de nu också är aktuella med. Anledningen till att Julia valt att medverka i tv-serien är för att slå hål på fördomar. Det såväl mot unga föräldrar som mot Downs syndrom, vilket sonen Milan föddes med. Att medverkan i realityserien skulle leda till en Kristallen-nominering var dock ingenting Julia kunde tänka sig.

– Nej, det var det absolut inte. Det trodde jag inte. Det finns hur många som helst i årets TV, som har gjort det bra. Det känns verkligen jätteroligt att folk har sett mig och Milan, säger Julia Bergman när 24Kristianstad når henne.

LÄS MER: Julia och Milan medverkar i ”Unga Mammor”

Varför tror du att ni blev nominerade?
– Att Milan skulle bli nominerad kunde jag absolut tänka mig. Men ja, jag vet inte riktigt. Det känns bra att folk ser vad det är vi vill visa. Att olikheter är bra. Att folk har hängt med på den färden och tyckt det har varit intressant.

Förutom Julia och Milan är Gustav och Marie Mandelmann (Mandelmanns Gård/TV4), Bianca och Pernilla Wahlgren (Wahlgrens värld/Kanal 5), Gunnel och Maritta (Ullared/Kanal 5) samt Carina Bergfeldt (SVT Nyheter) nominerade i kategorin Årets TV-personlighet.

– Jag är superglad att vara nominerad. Det räcker absolut för mig. Det är många andra som är nominerade som är väldigt bra. Så det kan bli tufft, säger Julia om möjligheterna att vinna priset.

Årets Kristallengala går av stapeln den 1 september.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng