”Vi kan nog inte riktigt kalla oss sommarstad ännu”

Sommaren har varit hektisk för hotellen i Kristianstad. Främst på grund av Beachhandbollen och Karting-EM som genererat många besökare. Men nu när den går mot sitt slut ser cheferna tillbaka med glädje på hur högsäsongen mynnade ut.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:29, 8 augusti, 2017

4 bilder
 • Foto: Filip Edvardsson
  Foto: Filip Edvardsson
 • Foto: Filip Edvardsson
  Foto: Filip Edvardsson
 • Foto: Filip Edvardsson
  Foto: Filip Edvardsson
 • Foto: Filip Edvardsson
  Foto: Filip Edvardsson

Hotellen i Kristianstad har haft en blandad sommar. När siffrorna från juni och juli nu har redovisats kan man se att skillnaderna jämfört med 2016 är marginella. I juni månad minskade antalet gäster med 2 procent jämfört med föregående år, medan det i juli månad ökade med 4 procent. Likt för juni månad indikerar starten på augusti månad att det ser ut att bli sämre än 2016.

– Juli var fantastiskt bra. Vi har två stora evenemang, i Åhus Beachhandboll som är återkommande och alltid bra. Sen hade vi kartingen som också gör stan väldigt gott med mycket besökare. Tittar vi på juni och augusti finns det mer att hämta. Vi kan nog inte riktigt kalla oss sommarstad ännu. Det lever upp fint i juli men juni/augusti måste bli bättre för att vi ska bli en riktig sommarstad, säger Gustaf Andersson, hotelldirektör vid First Hotel Christian IV.

LÄS MER: Hotell i Kristianstad bäst i Norden

Just kartingtävlingarna på Åsum Ring, där både Svenska Mästerskapen och Europamästerskapen arrangerats, har haft en stor inverkan på årets sommar.

– Det har varit fullt ös. Det har gjort mycket med kartingen, både med EM och SM, som vi har fått mycket från. Grupper från hela världen har kommit till Kristianstad. Så det är roligt, säger Emma Skeppstedt, receptionschef vid Best Western Hotel Anno 1937.

För att få fler gäster att besöka Kristianstad under juni och augusti menar Gustaf Andersson att det måste hända mer i staden, alternativt att eventen sprids ut bättre.

–Det händer mycket men det gäller att se till att det händer ännu mer och få spridning på evenemangen. Jag vet att man jobbar väldigt hårt med det och gör ett fantastiskt jobb. Det blir bättre och bättre men det finns fortfarande mycket att göra, säger First Hotel Christian IV:s hotelldirektör.

LÄS MER: Här är Nordens bästa hotell

Även på Best Western Hotel Anno 1937 är det juni månad som sticker ut i ett negativt perspektiv. Medan man ökat i både maj och juli, och redan nu kan konstatera en ökning trots att augusti inte är inräknad, har det stått stilla i juni.

– Jag skulle säga att det är midsommarveckan som ställer till det lite. Det händer inte så mycket i Kristianstad just då. Vi behöver locka fler turister hit den veckan. Det är många som börjar sin semester den veckan, säger Emma Skeppstedt.

Om vi rör oss till grannhotellet Quality Hotel Grand ser man positivt på sommaren. Där har de haft en lika bra högsäsong som de två senaste åren. Även här har evenemangen varit en bidragande orsak, men en av de största anledningarna till den stora folktillströmningen tror de är vädret.

– Vädret har varit perfekt för oss som hotell. För om det är jättebra, väljer folk att stanna hemma och ligga i trädgården. Är det super-dåligt åker de flesta utomlands till ett varmare land. Men om det är ”mellan-väder” som det varit under sommaren i Sverige, väljer många att semestra inrikes, berättar Kenneth Hoffström, VD på Quality Hotel Grand Kristianstad.

Även Stadshotellet har upplevt en fin sommar. I princip lika bra som den förra. Däremot känner VD:n Jytte Nilsson att antalet turister minskat jämfört med tidigare år.

– Det känns som vi haft mindre turister i staden, men det kan vara för att det i princip varit fullt på alla hotell. Det kan ha gjort att de sökt sig till andra städer istället.

Likt de andra hotellen är det evenemangs-veckorna, med Beachhandbollen och kartingen i juli, som sticker ut. Utöver det tycker hon att sommaren varit snarlik tidigare år.

– Jag har inte upplevt att det varit mer folk än vanligt. Här var fullbokat under förra året med så det ligger ungefär på samma.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen: ”Vi hade hoppats på lite mer vittnesmål”

Få vittnesuppgifter har inkommit – efter klockrånet.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:03, 21 november, 2017

Polisen: ”Vi hade hoppats på lite mer vittnesmål”
Polisen har få uppgifter om rånet på Söderbergs Ur. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

På morgonen den 5 november slog gärningsmännen till mot Söderbergs UrÖstra Storgatan i Kristianstad. Genom att använda en bänk som murbräcka lyckades tjuvarna stjäla klockor för ett stort värde.

Polisen meddelade tidigt att man var intresserade av vittnesuppgifter. Med tanke på tiden för brottet – anmälan inkom 07:18 – rådde det också goda förhoppningar om att någon eller några skulle kunna bidra med information. Särskilt mycket info från allmänheten har de dock inte lyckats få in.

LÄS MER: Inbrott i urbutik – tjuvarna på fri fot

– Där har vi inte kommit nåt längre kan man säg. Vi hade hoppats på att få in lite mer vittnesmål från personer som befunnit sig i närheten. Det är ju en rätt så knepig tid att göra manövern på, men nej, vi har inte fått in mer. Vi är rätt så beroende av vad folk gjort för iakttagelser där på morgonen, säger kommisarie Tommy Börjesson, som leder utredningen.

I nuläget har polisen inte mycket att gå på – men det är trots allt nya vittnesuppgifter som ses som en nödvändighet för att komma framåt i utredningen.

– Det är bara hoppas på att det dyker upp nånting. Det tillgripna godset där är lite speciellt. Så skulle det dyka upp får vi börja titta på det där, säger Tommy Börjesson och lägger till:

– Det känns lite tunt där för närvarande, vad vi har att jobba med.

Den information som polisen än så länge har fått in är knapphändig.

– De har stuckit iväg i, vad vi tror är, en mörkare Audi. De har kommit dit i två bilar, dels Volvon som de lämnat kvar efter att ha använt murbräckan och sedan lämnat i en Audi.

Vad är det som gör att ni tror att det var en Audi?
– Det är iakttagelser gjorda i samband med att vi hållit förhör. Nån var ute och gick på morgonen. Men tiden är ett väldigt märkligt val. Det är ju egentligen inte så tidigt. Men det är den enda informationen vi har där egentligen.

En teknisk undersökning utav den kvarlämnade bilen har gjorts, och där inväntar polisen för närvarande svar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flicka blev påkörd av bil nära skola

Fick omhändertas av ambulanspersonal.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.18:13, 21 november, 2017

Flicka blev påkörd av bil nära skola
Foto: Casper Johansson

Strax efter klockan 18 på tisdagskvällen fick räddningstjänsten i Kristianstad in ett larm om en trafikolycka. Olyckan inträffade på Västra Boulevarden vid Söderportskolan och även ambulans och polis larmades.

Det var en flicka som blev påkörd av en personbil och enligt de initiala uppgifterna hade flickan skadat ena armen.

Räddningstjänsten berättar att de kunde vända direkt när de kom till platsen då det var ett ärende för polis- och ambulanspersonal.

 

Det är oklart hur allvarlig flickans skada på armen är.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ofredade flicka på buss – tog henne på brösten

Det fanns flera lediga platser på bussen, men mannen satte sig vid flickan.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.17:58, 21 november, 2017

Ofredade flicka på buss – tog henne på brösten
Foto: Arkiv

En 38-årig man från Fjälkinge har döms för sexuellt ofredande vid Kristianstads tingsrätt efter en incident i februari.

Händelsen inträffade på en buss i Kristianstad när mannen satte sig bredvid en 16-årig flicka. Efter en stund lade mannen sin ena hand på flickans lår och därefter tog han ett grepp om ett av flickans bröst.

Flickan har uppgett att hon kände igen mannen då hon ofta åker bussen, vilket han också gör. Hon har tidigare lagt märke till att han kollat på henne och när han begick det sexuella ofredandet blev hon rädd.

Mannen har förnekat till brott men döms nu till 100 dagsböter á 145 kronor och ska även betala ett skadestånd på 5 000 kronor till flickan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De startar nytt stödboende i Kristianstad

Inspektionen för vård och omsorg har gett bolaget tillstånd.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.16:00, 21 november, 2017

De startar nytt stödboende i Kristianstad
Foto: Pixabay

I april skickade VoB Syd AB in en ansökan till Inspektionen för vård och omsorg om att få starta ett nytt stödboende i Kristianstad. Nu har bolaget fått grönt ljus att starta stödboende.

Stödboendet ska vara anpassat för barn och unga i åldern 16 till 20 år, men för barn som är 16 och 17 år kommer det krävas särskilda skäl för att få en plats på boendet. Verksamheten kommer bedrivas inom socialtjänsten och boendet kommer ha plats för 17 ungdomar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Akuta vattenläckan i Kristianstad löst

I centrala Kristianstad har det varit en akut vattenläcka.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.13:46, 21 november, 2017

Akuta vattenläckan i Kristianstad löst
Försörjningen av dricksvatten är just nu avstängd. Foto: Arkiv.

En vattenläcka uppstod under tisdagen på JH Dahlsgatan i centrala Kristianstad. Kommunen meddelade att då att dricksvattnet i området vid JH Dahlsgatan och Östra Storgatan därför var avstängt.

Reparation pågick fram till klockan 16, men kommunen lyfter även fram att det fortsatt kan finnas luft i ledningarna efter reparatörsarbetet, och att vattnet kan vara missfärgat. Boende bör därför kontrollera färgen på vattnet innan de använder disk- eller tvättmaskinen.

Medan dricksvattenförsörjningen var avstängd fanns vatten att hämta vid en brandpost, i korsningen av Tyggårdsgatan och Östra Storgatan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng