”Vi kan nog inte riktigt kalla oss sommarstad ännu”

Sommaren har varit hektisk för hotellen i Kristianstad. Främst på grund av Beachhandbollen och Karting-EM som genererat många besökare. Men nu när den går mot sitt slut ser cheferna tillbaka med glädje på hur högsäsongen mynnade ut.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:29, 8 augusti, 2017

4 bilder
 • Foto: Filip Edvardsson
  Foto: Filip Edvardsson
 • Foto: Filip Edvardsson
  Foto: Filip Edvardsson
 • Foto: Filip Edvardsson
  Foto: Filip Edvardsson
 • Foto: Filip Edvardsson
  Foto: Filip Edvardsson

Hotellen i Kristianstad har haft en blandad sommar. När siffrorna från juni och juli nu har redovisats kan man se att skillnaderna jämfört med 2016 är marginella. I juni månad minskade antalet gäster med 2 procent jämfört med föregående år, medan det i juli månad ökade med 4 procent. Likt för juni månad indikerar starten på augusti månad att det ser ut att bli sämre än 2016.

– Juli var fantastiskt bra. Vi har två stora evenemang, i Åhus Beachhandboll som är återkommande och alltid bra. Sen hade vi kartingen som också gör stan väldigt gott med mycket besökare. Tittar vi på juni och augusti finns det mer att hämta. Vi kan nog inte riktigt kalla oss sommarstad ännu. Det lever upp fint i juli men juni/augusti måste bli bättre för att vi ska bli en riktig sommarstad, säger Gustaf Andersson, hotelldirektör vid First Hotel Christian IV.

Just kartingtävlingarna på Åsum Ring, där både Svenska Mästerskapen och Europamästerskapen arrangerats, har haft en stor inverkan på årets sommar.

– Det har varit fullt ös. Det har gjort mycket med kartingen, både med EM och SM, som vi har fått mycket från. Grupper från hela världen har kommit till Kristianstad. Så det är roligt, säger Emma Skeppstedt, receptionschef vid Best Western Hotel Anno 1937.

För att få fler gäster att besöka Kristianstad under juni och augusti menar Gustaf Andersson att det måste hända mer i staden, alternativt att eventen sprids ut bättre.

–Det händer mycket men det gäller att se till att det händer ännu mer och få spridning på evenemangen. Jag vet att man jobbar väldigt hårt med det och gör ett fantastiskt jobb. Det blir bättre och bättre men det finns fortfarande mycket att göra, säger First Hotel Christian IV:s hotelldirektör.

LÄS MER: Här är Nordens bästa hotell

Även på Best Western Hotel Anno 1937 är det juni månad som sticker ut i ett negativt perspektiv. Medan man ökat i både maj och juli, och redan nu kan konstatera en ökning trots att augusti inte är inräknad, har det stått stilla i juni.

– Jag skulle säga att det är midsommarveckan som ställer till det lite. Det händer inte så mycket i Kristianstad just då. Vi behöver locka fler turister hit den veckan. Det är många som börjar sin semester den veckan, säger Emma Skeppstedt.

Om vi rör oss till grannhotellet Quality Hotel Grand ser man positivt på sommaren. Där har de haft en lika bra högsäsong som de två senaste åren. Även här har evenemangen varit en bidragande orsak, men en av de största anledningarna till den stora folktillströmningen tror de är vädret.

– Vädret har varit perfekt för oss som hotell. För om det är jättebra, väljer folk att stanna hemma och ligga i trädgården. Är det super-dåligt åker de flesta utomlands till ett varmare land. Men om det är ”mellan-väder” som det varit under sommaren i Sverige, väljer många att semestra inrikes, berättar Kenneth Hoffström, VD på Quality Hotel Grand Kristianstad.

Även Stadshotellet har upplevt en fin sommar. I princip lika bra som den förra. Däremot känner VD:n Jytte Nilsson att antalet turister minskat jämfört med tidigare år.

– Det känns som vi haft mindre turister i staden, men det kan vara för att det i princip varit fullt på alla hotell. Det kan ha gjort att de sökt sig till andra städer istället.

Likt de andra hotellen är det evenemangs-veckorna, med Beachhandbollen och kartingen i juli, som sticker ut. Utöver det tycker hon att sommaren varit snarlik tidigare år.

– Jag har inte upplevt att det varit mer folk än vanligt. Här var fullbokat under förra året med så det ligger ungefär på samma.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pratade Kristianstadsdialekt – uppfattades som ett hot

Mannen åtalades för olaga hot. Han skyllde på att det var en missuppfattning på grund av hans dialekt.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.15:02, 21 september, 2017

Pratade Kristianstadsdialekt – uppfattades som ett hot
Mannen från Malmö döms, trots sin förklaring om Kristianstadsdialekten.

En man i 70-årsåldern från Malmö har nyligen döms i tingsrätten till skyddstillsyn för en rad olika brott. Han ska ha gjort stölder och utsatt verksamheter för skadegörelse. De drabbade är bland annat ett apotek i Solna, Region Skåne med säte i Kristianstad och en krog i Malmö.

Det var vid den sistnämnda av de här gärningarna som mannen skyllde ett av brotten på sin Kristianstadsdialekt. Händelsen inträffade redan år 2015 under hösten. Mannen kastade in ett askfat i entrédörren på en krog. Han ska sen ha dödshotat ägaren.

I förhör har mannen sagt att han inte alls har uttalat något hot. Istället ska han ha sagt ”Jag ska inte vara lika dölig som du”, samtidigt som han lyfte en stol. Det ska ha uppfattats som ”Jag ska döda dig”.

Tingsrätten går dock på målsägandes berättelse och tycker därför att beviset om hotet är tillräckligt. Därför döms han för olaga hot, tillsammans med ett tiotal andra gärningar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Han föreslås bli ny partiledare för Moderaterna

Valberedningen presenterade ett väntat namn på torsdagens presskonferens.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:32, 21 september, 2017

KLART: Han föreslås bli ny partiledare för Moderaterna
Ulf Kristersson föreslås ta över som partiledare efter Anna Kinberg Batra. Foto: Bildbyrån

Efter Anna Kinberg Batras avgång för en månad sedan har Ulf Kristersson varit en av förhandsfavoriterna till att ta över uppdraget som partiledare för Moderaterna.

Vid en pressträff på torsdagen blev det officiellt att valberedningen föreslår honom till posten.

– Jag känner entusiasm inför uppgiften och stark energi. Jag tycker det är för mycket gnällighet och spel i svensk politik just nu, säger Ulf Kristersson enligt Aftonbladet.

Den 1 oktober ska partiet ha en extrastämma där man tar beslut om vem som blir ny partiledare. I dagsläget finns det ingen som utmanar Kristersson om att bli ny M-topp.

Elisabeth Svantesson har nämnts i spekulationerna men hon har uttalat sitt stöd för Ulf Kristersson. Inte heller tidigare partiledaren Carl Bildt är intresserad.

Ulf Kristersson har bland annat varit socialförsäkringsminister, socialborgarråd och ordförande för ungdomsförbundet MUF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor ökning av anslaget till högskolan

Anslagen till Högskolan Kristianstad ökar mer än väntat.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:34, 21 september, 2017

Stor ökning av anslaget till högskolan
Högskolan Kristianstad får ett ökat anslag i budgetpropositionen. Foto: Arkiv.

När regeringen presenterade budgetpropositionen för 2018 stod det klart att Högskolan Kristianstads anslag ökade rejält. Anslagen för forskning och utbildning ökar nämligen med 35 miljoner kronor – vilket var betydligt mer än man väntat sig.

– En så stor ökning av både utbildnings- och forskningsanslag har vi inte sett tidigare. Sammantaget har vi en ökning på 35 miljoner kronor och det motsvaras inte av pris och löneuppräkningen. Vi räknade med att få en ökning på utbildningsanslaget med cirka 15 miljoner kronor, nu blir det 11 miljoner mer än väntat, säger Johan Ohlsson, ekonomi- och planeringschef vid Högskolan Kristianstad, i ett pressmeddelande.

Totalt tilldelas Högskolan Kristianstad knappt 398 miljoner kronor i utbildningsanslag och drygt 63 miljoner kronor i forskningsanslag. I budgetpropositionen framgår det även att regeringen har ett förslag om att utbildningsanslaget ska öka till 407 miljoner kronor 2019.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstadsmoderaten sågar regeringens budget

Skarp kritik mot regeringens budget. Detta vill hon göra istället.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.10:28, 21 september, 2017

Kristianstadsmoderaten sågar regeringens budget
Maria Malmer Stenergard (M) sågar regeringens budget.

På onsdagen lämnade regeringen över sin budgetproposition till riksdagen. Den innehåller ett reformutrymme på 40 miljarder kronor med nya satsningar på allt från subventionerade elcyklar till stöd för socioekonomisk utsatta kommuner. Budgeten får skarp kritik av Alliansen.

– Vi är mitt i en högkonjuktur och då vill de bränna 40 miljarder kronor istället för att spara i ladorna. Det är som att smälla lönen under första löneveckan och sedan märka att det finns tre veckor kvar till nästa lön. Man måste spara i goda tider, säger Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot från Kristianstad.

Om två veckor kommer Alliansen att lägga fram sin skuggbudget med egna förslag. Två frågor vill riksdagsledamoten från Kristianstad då fokusera på. Det ena är att fortsätta driva den arbetslinje som Moderaterna under många år har propagerat för. Det andra är en satsning på integration.

– Vi vill sänka skatterna för de som arbetar. Det ska löna sig att komma i arbete. Vi vill också öppna arbetsmarknaden mer för fler människor. Många av dem som har kommit till vårt land har svårt att få jobb. Alla har inte en högskolekompetens. Vi vill ha fler sänkta jobb, genom att öka Rutavdraget till 75 000 kronor, säger Maria Malmer Stenerard.

Hur ska ni finansiera det?
– Vi har med en rad reformer istället för regeringens ineffektiva satsningar. Exempelvis deras förslag om avdrag för fackföreningsavgiften som kostar skattebetalarna 2,7 miljarder kronor. Den har vi inte räknat med i vår budget, säger Maria Malmer Stenergard.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter fyra månader i häktet – åtalas för grova våldsbrott

Anklagas för att ha riktat ett verklighetstroget vapen mot en person.

Linus Vedmar

Kl.09:30, 21 september, 2017

Efter fyra månader i häktet – åtalas för grova våldsbrott
Arkivbild.

Två män, 24 och 34 år gamla, åtalas vid Kristianstads tingsrätt för grov misshandel samt grovt olaga hot.

I maj i år ska de två männen ha riktat en verklighetstrogen automatkarbin mot en person. Männen ska dessutom ha slagit samma person i ansiktet med både vapnet och med en hammare.

Två dagar efter händelsen blev personen som utsattes för brottet uppringd av 34-åringen som hotade med att ta livet av honom eftersom han hade kontaktat polisen.

Männen anhölls en dryg vecka efter händelsen och har därefter suttit häktade i nästan fyra månader.

De två männen anklagas även för flera andra brott. 34-åringen åtalas för hot mot tjänsteman, ringa narkotikabrott och skadegörelse. 24-åringen anklagas för grov vårdslöshet i trafik och för att ha burit en kniv på allmän plats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng