”Vi kan nog inte riktigt kalla oss sommarstad ännu”

Sommaren har varit hektisk för hotellen i Kristianstad. Främst på grund av Beachhandbollen och Karting-EM som genererat många besökare. Men nu när den går mot sitt slut ser cheferna tillbaka med glädje på hur högsäsongen mynnade ut.

Robert Rosén

Kl.20:29, 8 augusti, 2017

4 bilder
 • Foto: Filip Edvardsson
  Foto: Filip Edvardsson
 • Foto: Filip Edvardsson
  Foto: Filip Edvardsson
 • Foto: Filip Edvardsson
  Foto: Filip Edvardsson
 • Foto: Filip Edvardsson
  Foto: Filip Edvardsson

Hotellen i Kristianstad har haft en blandad sommar. När siffrorna från juni och juli nu har redovisats kan man se att skillnaderna jämfört med 2016 är marginella. I juni månad minskade antalet gäster med 2 procent jämfört med föregående år, medan det i juli månad ökade med 4 procent. Likt för juni månad indikerar starten på augusti månad att det ser ut att bli sämre än 2016.

– Juli var fantastiskt bra. Vi har två stora evenemang, i Åhus Beachhandboll som är återkommande och alltid bra. Sen hade vi kartingen som också gör stan väldigt gott med mycket besökare. Tittar vi på juni och augusti finns det mer att hämta. Vi kan nog inte riktigt kalla oss sommarstad ännu. Det lever upp fint i juli men juni/augusti måste bli bättre för att vi ska bli en riktig sommarstad, säger Gustaf Andersson, hotelldirektör vid First Hotel Christian IV.

LÄS MER: Hotell i Kristianstad bäst i Norden

Just kartingtävlingarna på Åsum Ring, där både Svenska Mästerskapen och Europamästerskapen arrangerats, har haft en stor inverkan på årets sommar.

– Det har varit fullt ös. Det har gjort mycket med kartingen, både med EM och SM, som vi har fått mycket från. Grupper från hela världen har kommit till Kristianstad. Så det är roligt, säger Emma Skeppstedt, receptionschef vid Best Western Hotel Anno 1937.

För att få fler gäster att besöka Kristianstad under juni och augusti menar Gustaf Andersson att det måste hända mer i staden, alternativt att eventen sprids ut bättre.

–Det händer mycket men det gäller att se till att det händer ännu mer och få spridning på evenemangen. Jag vet att man jobbar väldigt hårt med det och gör ett fantastiskt jobb. Det blir bättre och bättre men det finns fortfarande mycket att göra, säger First Hotel Christian IV:s hotelldirektör.

LÄS MER: Här är Nordens bästa hotell

Även på Best Western Hotel Anno 1937 är det juni månad som sticker ut i ett negativt perspektiv. Medan man ökat i både maj och juli, och redan nu kan konstatera en ökning trots att augusti inte är inräknad, har det stått stilla i juni.

– Jag skulle säga att det är midsommarveckan som ställer till det lite. Det händer inte så mycket i Kristianstad just då. Vi behöver locka fler turister hit den veckan. Det är många som börjar sin semester den veckan, säger Emma Skeppstedt.

Om vi rör oss till grannhotellet Quality Hotel Grand ser man positivt på sommaren. Där har de haft en lika bra högsäsong som de två senaste åren. Även här har evenemangen varit en bidragande orsak, men en av de största anledningarna till den stora folktillströmningen tror de är vädret.

– Vädret har varit perfekt för oss som hotell. För om det är jättebra, väljer folk att stanna hemma och ligga i trädgården. Är det super-dåligt åker de flesta utomlands till ett varmare land. Men om det är ”mellan-väder” som det varit under sommaren i Sverige, väljer många att semestra inrikes, berättar Kenneth Hoffström, VD på Quality Hotel Grand Kristianstad.

Även Stadshotellet har upplevt en fin sommar. I princip lika bra som den förra. Däremot känner VD:n Jytte Nilsson att antalet turister minskat jämfört med tidigare år.

– Det känns som vi haft mindre turister i staden, men det kan vara för att det i princip varit fullt på alla hotell. Det kan ha gjort att de sökt sig till andra städer istället.

Likt de andra hotellen är det evenemangs-veckorna, med Beachhandbollen och kartingen i juli, som sticker ut. Utöver det tycker hon att sommaren varit snarlik tidigare år.

– Jag har inte upplevt att det varit mer folk än vanligt. Här var fullbokat under förra året med så det ligger ungefär på samma.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skarp kritik mot sjukhusen – Ella tvingades gå med bruten arm

Tioåriga Ella gick en hel helg med bruten arm – nu kritiseras Region Skåne.

Robert Rosén

Kl.18:57, 22 februari, 2018

Skarp kritik mot sjukhusen – Ella tvingades gå med bruten arm
Region Skåne får nu motta kritik av IVO. Foto: Arkiv.

I oktober berättade 24Kristianstad om Ella, 10, som bröt armen och bollades mellan sjukhusen i Helsingborg och Kristianstad. Någonting som fick till följd att flickan gick med bruten arm en hel helg.

– Hon blev helt förkrossad och började gråta. Hon hade då fastat i drygt 12 timmar för att genomgå en operation. Det kändes riktigt jobbigt, berättade pappan, angående när dottern fick beskedet att det inte blev någon operation i Kristianstad.

LÄS MER: Tio-åriga Ella skickades hem från CSK – fick gå med bruten arm hela helgen

Efter att ärendet anmälts har det nu utretts av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). De kritiserar i sin tur Region Skåne för agerandet.

IVO menar nämligen att både Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) och Helsingborgs lasarett brast i att uppfylla kraven för god vård. Det då Ella inte fick en operation trots överenskommelsen, mellan sjukhusen, att flytta patienten.

Vidare skriver de att CSK gav osaklig information som inte var anpassad till patientgruppen, när de gav beskedet att en operation inte kunde genomföras i Kristianstad.

I sitt beslut skriver IVO att de avslutar ärendet med följande ställningstagande: ”IVO finner att vårdgivaren har brustit genom att inte ha den personal och de lokaler som behövs för att god vård ska kunna ges”.

Anmälan riktar också skarp kritik mot det illa bemötandet från den ansvariga läkaren i Kristianstad. Vad avser bemötandet hänvisar IVO istället till patientnämnden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Företaget bötfälls efter att sålt miljöfarliga produkter

Ett företag i Kristianstads kommun har bötfälls. De sålde varor som är en miljöfara.

Henrik Nordell

Kl.16:03, 22 februari, 2018

Företaget bötfälls efter att sålt miljöfarliga produkter
Över 1 400 paket med E-cigaretter saluförde butiken. Nu får de böta. Foto: Pixabay

Det är ett större företag med säte inom Kristianstads kommun som nu får böta 25 000 kronor efter ett beslut från Åklagarmyndigheten. Anledningen är att de har salufört totalt 1 410 paket med E-cigaretter som innehåller klorparaffiner.

Anledningen till att det ämnet har förbjudits är att det har en negativ påverkan på människors hälsa. Det kan också skada vattenlevande organismer.

Enligt åklagarmyndigheten har företaget inte gjort tillräckligt för att stoppa produkterna från att nå ut till allmänheten. Brotten ska de ha begått under åren 2014 och år 2015.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor polisinsats – 24 personer misstänkta för brott

Efter en instats mot en person som sålde droger på nätet kunde polisen identifiera ett stort antal säljare som nu misstänks för brott.

Michaela Ekström

Kl.15:52, 22 februari, 2018

Stor polisinsats – 24 personer misstänkta för brott
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

En nationell polisinsats mot fentanylförsäljare ledde polisen till fler husrannsakningar på olika orter i region Syd. Hittills är 24 personer brottsmisstänkta och 7 personer är under vård för missbruk. Detta skriver Sydsvenskan.

– Det som ligger bakom den här lyckade insatsen är ett fantastiskt bra arbete ute i lokalpolisområdena, säger Mats Berggren, underrättelsechef i region Syd i en kommentar på polisens hemsida.

I husrannsakningarna har polisen bland annat påträffat en cannabisodling, 1,5 kilo cannabis, cirka 1 000 narkotikaklassade tabletter, 200 doser LSD, tre jaktgevär och en pistol. Man har även tagit mindre mängder fentanyl och amfetamin i beslag.

Det som började mot som ett tillslag mot en person som sålde fentanyl på nätet ledde vidare till 35 misstänkta köpare i region Syd. Hittills har polisen gjort hembesök hos 24 av dessa och inlett förundersökningar mot 8 personer, varav två sitter häktade.

– När vi gör de här hembesöken blir det påfallande vilken misär den som är missbrukare lever under. Därför gläds vi också åt att insatsen lett till att sju medborgare nu är under vård för sitt missbruk, säger Mats Berggren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisens nya utrustning – ”kommer minska våldet”

Under de kommande månaderna kommer polisen testa på den nya utrustningen.

Jesper Norell

Kl.15:12, 22 februari, 2018

Polisens nya utrustning – ”kommer minska våldet”
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Under våren 2018 kommer polisen inleda tester med kroppsburna kameror. Det har tidigare använts vid exempelvis kravaller, men nu riskerar samtliga gärningsmän att filmas.

– Vi tror att kroppskamerorna bland annat kommer att minska våldet mot polisen. Filmmaterialet kan naturligtvis också utgöra en viktig del i bevisningen i utredningsarbetet, säger Anders Hall, utvecklingschef vid polisens nationella operativa avdelning.

LÄS MER: De vill kameraövervaka Kristianstads centrum

Foto: Polisen

Foto: Polisen

Den kroppsburna kameran kan till exempel fästas på bröstfickan och kontrolleras helt av den polis som bär den. Detta i ett försök att dokumentera och förebygga brott som kan uppstå.

Testperioden med kroppskameror i polisregion Syd (Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronoberg) kommer inledas steg för steg under de kommande månaderna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Grannarna överklagar detaljplanen – efter politikernas beslut

Politikerna tog nyligen beslutet om en plan som ska göra det möjligt att bygga större hus. Nu överklagas den av grannarna.

Henrik Nordell

Kl.13:58, 22 februari, 2018

Grannarna överklagar detaljplanen – efter politikernas beslut
Grannarna överklagar detaljplanen i Yngsjö.

Den 16 januari beslutade politikerna i kommunfullmäktige i Kristianstad att anta en ny detaljplan för områden i Nyehusen och Yngsjö. Den skulle göra det möjligt att bygga betydligt större bostäder än vad som är möjligt i dag.

Nu är det tillåtet att ha en byggyta på 70 kvadratmeter, bruttoarea. Det ska fortsätta gälla för de fastigheter som inte är kopplade till det kommunala avloppsnätet. För de tomter som är över 1 000 kvadratmeter med kommunalt avlopp ska dock helt nya regler börja gälla.

Tre alternativ finns för de som vill bygga en villa. Ett av dem är att bygga en enplansvilla med en maximal yta på 140 kvadratmeter. Det går också att bygga en villa på 1,5 plan eller ett sluttingshus på 90 kvadratmeter. Det står i planen att kommunen vill erbjuda bättre anpassade fritidshus.

Beslutet har nu överklagats av grannar i området. Det reagerar på att byggrätten utökas och anser att det skulle förstöra områdets miljö. Många har sina fritidshus där i dag och använder marken för rekreation.

”Kommunens agerande verkar vara helt styrt av möjligheten till ökade kommunala skatteintäkter, utan rimlig hänsyn till områdets naturvärde eller hur den beslutade planändringen kommer att första dessa”, skriver de i överklagandet till Mark- och miljödomstolen.

De befarar att fler träd kommer att huggas ner på tomterna, när det ska byggas större villor. Mellan 90-100 kvadratmeter stora hus kan de möjligen gå med på, men inte de med en byggrätt på 140 kvadratmeter. De kräver därför nu att beslutet av detaljplanen upphävs.

Rent praktiskt innebär det att fastighetsägare inte ännu kan söka bygglov enligt de nya reglerna. Det blir nu upp till domstolen att besluta ifall detaljplanen ska godkännas eller inte.

Området som detaljplanen innefattar ligger mellan Kaptenens väg och Monsunvägen i Yngsjö. Västerut begränsas den av Furubodavägen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng