LISTA: Företagen som vi helst delar hus med

De 10 mest attraktiva verksamheterna när vi väljer bostad – och vilka vi vill undvika.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.12:54, 8 augusti, 2017

LISTA: Företagen som vi helst delar hus med
Enligt undersökningen av Skanska delar nästan hälften helst hus med ett bageri. Nattklubbar och gym hamnar långt ned på listan. Montage: Pixabay

När vi ska skaffa en ny bostads- eller hyresrätt spelar, förutom själva lägenheten och läget, det även roll vilka övriga verksamheter som bedrivs i byggnaden, skriver Sköna hem.

Tidningen har tagit del av en undersökning som Skanska har utfört där 657 bostadsrättsägare i Sverige fick svara på vilken typ av granne de helst ville ha på bottenplan huset. Av dem svarade mer än hälften (55 procent) att det gärna fick finnas någon form av serviceverksamhet i bostadshuset. Endast en fjärdedel tyckte att bottenvåningen borde bestå av bostäder.

Populärast att bo i samma hus som är bagerier. Näst populärast är kaféer och apotek. Inte så otippat visar undersökning också att det är minst populärt att bo i närheten av höga ljudnivåer. Det minst attraktiva enligt de svenskar som svarade på undersökning ska vara att bo nära en pub, bar eller restaurang.

I faktarutan nedan kan du se vilka 10 verksamheter som svenskar ser som mest attraktiva inför valet av bostad.

 

 

FaktaDe företag vi helst har i bostadshuset: 

  1. Bageri 47%

  2. Kafé 38%

  3. Apotek 29%

  4. Matbutik 27%

  5. Delikatessbutik 26%

  6. Blomsteraffär 24%

  7. Gym 20%

  8. Kontor 18%

  9. Jouröppen butik 18%

  10. Restaurang 16%


Källa: Sköna hem

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Kristianstads billigaste hus

Kristianstads billigaste hus till salu just nu ligger i Linderöd. Enligt mäklaren finns det flera spekulanter. Här är förklaringen till varför priset är så lågt.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.19:00, 14 juli, 2017

Här är Kristianstads billigaste hus
Stugan på Knopparsvägen i Linderöd är den billigaste på Hemnet i Kristianstad just nu. Foto: Mäklarringen.

I Kristianstad har villapriserna stigit kraftigt under de senaste fem åren och nu kostar medelvillan cirka två miljoner kronor. Det finns dock billigare alternativ i de mest sydliga delarna av kommunen. Det billigaste huset till salu på Hemnet just nu i Kristianstad är en stuga som bara kostar 330 000 kronor. Som jämförelse är utgångspriset på en nästan lika stor lägenhet i Charlottesborg 65 000 kronor dyrare.

Bostaden ligger på Knopparpsvägen i Linderöd, är 60 kvadratmeter stor och har en tillhörande tomt på cirka 900 kvadratmeter. Där finns också en mindre byggnad intill med vedförråd och förråd. I annonsen beskrivs den nyrenoverade hallen, badrummet med dusch och en nyinstallerad kamin i allrummet.

– Vi kommer att ha visning i helgen och har redan nu spekulanter. Bostaden går att göra vinterbonad ganska enkelt .Det finns en ny luft-luft-värmepump och kamin. Man kan behöva tilläggsisolera för att bo där året runt, säger Eva Kraft, på Mäklarringen, den mäklare som har hand om försäljningen.

Vem passar den här stugan till?
– Det passar många olika. Det finns någon som tittat på den som vill ha en bostad närmare arbetet. Den ligger strategiskt till. Men även om det är ett lågt pris så kan man behöva ta lån i banken, säger Eva Kraft.

Vad är anledningen till att stugan har så lågt pris?
– Dels finns det inte något riktigt avlopp, utan för det skulle man behöva anlägga en trekammarbrunn. Bostaden är inte heller särskilt stor och den ligger inte så jättelångt från motorvägen. Med den nya ombyggnationen av vägen kommer den dock att ligga längre ifrån, säger Eva Kraft.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åtta saker att tänka på innan du köper sommarstuga

Är du sugen på att köpa sommarstuga? Här är åtta viktiga saker att kolla upp innan du slår till.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:00, 25 juni, 2017

Åtta saker att tänka på innan du köper sommarstuga
Foto: Pixabay

Lagom till sommaren blir många säkert sugna på att skaffa sig en sommarstuga. Innan du slår till finns det en del att fundera över. Här är åtta tips på saker att kolla upp innan du skriver på avtalet.

1. Ekonomin
Innan du börjar titta på hus är det bra att räkna ut hur mycket pengar du kan tänkas lägga på köpet. Glöm inte bort att även räkna in de kostnader som tillkommer med åren i form av underhåll, värme, vatten och liknande, skriver Göteborgs-Posten.

2. Användning
Värt att fundera på i ett tidigt stadie är vad du ska göra när du är i stugan. Är det tänkt att du bara ska ta det lugnt och slappna av eller vill du kunna pyssla med huset och tomten? En större stuga och trädgård kräver mer arbete och vice versa.

3. Nära eller långt bort?
Vart vill du att fritidshuset ska ligga? Är du redo att åka en längre bit för att komma dit eller är närheten viktig för dig? Placeringen av sommarstugan är en bra sak att fundera över.

4. Hitta rätt
Att hitta den perfekta sommarstugan för just dig är inte alla gånger helt lätt. Det bästa tipsen är att leta i annonser, fråga människor du känner om de vet något ställe som är till salu eller helt enkelt själv åka runt och titta.

5. Placering
Husets utseende går i de flesta fall att fixa till. Det viktigaste är sommarstugans placering då det är desto svårare att göra någonting åt i efterhand. Ett tips är att höra med kommunen ifall det finns planer på att bygga om i området inom den närmaste tiden.

6. Dolda fel
När du väl hittat rätt och känner att du vill slå till är det viktigt att göra en grundlig undersökning av stugan. De eventuella fel som inte syns och inte kan upptäckas av köparen vid en grundlig undersökning får säljaren ansvara för i tio år.

7. Besiktning
Låt en besiktningsman kontrollera huset innan köpet. Även om besiktningsmannen kostar en slant är det väl investerade pengar. Skulle personen upptäcka något fel är du säkert glad över att du la några extra kronor på att besiktiga huset.

8. Prylar
Har du ett förråd fullt av prylar som inte kommer till användning? Perfekt! Då kan du ta med dem till din nya boning och spara slantar.

 

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är de dyraste fastighetsköpen i Kristianstad

Fastigheter värda tiotals miljoner har sålts i Kristianstad under de senaste åren. Här är de dyraste objekten hittills enligt webbsidan Booli.se.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:17, 21 juni, 2017

LISTA: Här är de dyraste fastighetsköpen i Kristianstad
Här i Åhus har det sålts både villor, fritidshus och mark värda tiotals miljoner kronor under de senaste åren.

Boprissajten Booli presenterar ständigt nya försäljningar av bostäder i alla landets kommuner. Deras lista baserar sig på lagfarter. Det vill säga den officiella registreringen av en ny ägare. Inom Kristianstads kommun har flera fastigheter sålts för tiotals miljoner kronor under de senaste åren. Här är listan på de objekt som ligger i topp:

1. Oxbärsvägen 10 i Åhus: Där finns det en registrerad försäljning både i augusti och i november år 2015 av en markfastighet. Området som ligger bara ett stenkast från stranden och med närhet till tallskogen, håller på att byggas ut med marklägenheter. Pris: 48 miljoner kronor.

2. Sjögatan i Åhus: Kedjehuset ligger bara ett 50-tal meter från vattnet. Lagfarten registrerades i juli år 2009. Pris: 31 miljoner kronor.

3. Henning Anderssons väg, Fjälkinge: Gården ligger bara någon kilometer från Fjälkinge station och omgärdas av stora åkermarker. Där finns också ett bostadshus på 225 kvadratmeter. En försäljning registrerades år 2011. Pris: 21 miljoner kronor.

4. Venestad: En skogsfastighet registrerades där som såld år 2009. Enligt ett dokument från LRF Konsult är marken cirka 168 hektar stor och hade för några år sedan ett virkesinnehav på 39 000 kubikmeter. Pris: 15,3 miljoner kronor.

5. Kungsliljevägen, Hammarslund: Här registrerades försäljning i augusti och september år 2011. Det är oklart vad som omfattas. Pris: 15 miljoner kronor.

6. Kavrövägen, Åhus: Här såldes ett kedjehus år 2009. Beläget nära golfbanan. Pris: 14,7 miljoner kronor.

7. Vittskövle Allé: Denna gård som ligger söder om Kristianstad, är omgärdat av stora åkermarker. Det framgår inte hur stor hela fastigheten är. Köpet registrerades år 2012. Pris: 13,4 miljoner kronor.

8. Vittskövle: Denna gård på Killegropsvägen såldes år 2014. Enligt en gammal annons på hemnet ingår där 54 hektar mark samt ett bostadshus som är 150 kvadratmeter stort. Pris: 11,7 miljoner kronor.

9. Kustvägen, Åhus: Denna beskrivs som en tomt och ligger alldeles i närheten av havet. Det är oklart ifall det ingick ett hus i köpet. Försäljningen registrerades år 2009. Pris: 11,2 miljoner kronor.

10. Julebodavägen: Denna gård i Degeberga ligger en stenkast från havet. Där ska ha ingått ett bostadshus på 325 kvadratmeter. Pris: 11 miljoner kronor.

Längre ner på listan finns ett flertal gårdar runtom Kristianstad som sålts för 8-10 miljoner kronor enligt lagfarterna. Det har också sålts flera villor och fritidshus i Åhus för lika stora belopp enligt Boolis lista.

LÄS MER: Största sålda husen i Kristianstad

Landets dyraste husköp hittills år 2017 skedde i Stockholm. Där köpte förre Ericsson-chefen Carl-Henric Svenberg ett radhus på Östermalm för 120 miljoner kronor, skriver Expressen.

Riktigt samma summor kommer husköpen i Skåne inte upp till, men även här säljs villorna för många miljoner.

Årets hittills dyraste husköp i Skåne:

32 925 000 kronor. Pålsjö, Bengt Langhs gata, 518 kvadratmeter.

23 750 000 kronor. Limhamn-Bunke, Gustavsgatan, 394 kvadratmeter.

16 800 000 kronor. Tomelilla, Östra Ingelstad, 80 kvadratmeter.

16 000 000 kronor. Ljunghusen, Duvstråket, 191 kvadratmeter.

15 500 000 kronor. Ljunghusen, Anders Görens väg, 236 kvadratmeter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Priserna på bostadsrätter ökar

Så mycket har bostadspriserna stigit i Kristianstad.

Mia Martelleur

Kl.09:29, 16 juni, 2017

Priserna på bostadsrätter i Kristianstad stiger, det rapporterar Nyhetsbyrån Siren och Journalism++ som granskat Svensk Mäklarstatistik AB:s grunddata.

De senaste tolv månaderna har priserna ökat från 13 861 till 15 043 kronor per kvadratmeter. Det är en svag utveckling sett till hela Skåne än, där kvadratmeterpriset ligger på 21 919 till 25 430 kronor.

Totalt såldes 104 bostadsrätter i Kristianstads kommun mellan mars och maj 2017, vilket inte är någon större ökning under de senaste fem åren. Mellan mars och maj 2012 såldes 97 bostadsrätter.

 

Nyhetsbyrån Siren och Journalism++

Grafik: Nyhetsbyrån Siren och Journalism++

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varning: Så undviker du bostadsbluffen

Han trodde att det var en gratis uthyrningssajt – men sedan kom fakturan på tusentals kronor. Nu vill Jamal varna andra för bluffsajterna och dess metoder.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:05, 10 juni, 2017

Varning: Så undviker du bostadsbluffen
Foto: Bildbyrån

Det är till Hem & Hyra som Jamal har berättat om den bostadsbluff han råkade ut för. Han var en av många som trodde att de skulle vara gratis när han fyllde i sitt namn på bostadssajten. Men snart kom fakturan på 495 kronor hem i brevlådan.

– Jag skrev att jag inte hade köpt tjänsten och inte ville betala, men fick inget svar, säger han till Hem & hyra.

Men summan ökade med påminnelseavgifter, inkasso och kronofogdens avgift. Han försökte bestrida kravet, men lyckades inte. Till slut skulle han betala 2 000 kronor.

– Jag känner många som bara betalar och tiger, men jag tycker att man ska protestera och anmäla till polisen och konsumentverket. Deras mål är att lura människor, inte att förmedla lägenheter.

Enligt Hem & Hyras granskning kring de attraktiva bostadserbjudandena på sajterna är många rena påhitt. Det finns flera uthyrningssajter som utger sig för att vara gratis och lockar med att underlätta ditt bostadssökande – men sedan luras du in i avtal då sajterna är väldigt otydliga med vad deras tjänst kostar. Du kan råka ut för fakturor trots att det kanske stod ”Gratis” eller ”Endast 39 kronor” på sajten du var inne på.

Många av sajterna använder sig av annonser från andra hyresvärdar och bostadsförmedlingar, från Blocket och andra sajter, och blandar upp dem med egna andrahandsannonser – och även påhittade annonser.

Konsumentverket får ofta in anmälningar från folk som känner sig lurade in i olika abonnemangsfällor. Även problemen med mellanmän har ökat. Personer som utger sig för att vara mäklare eller förmedlare och erbjuder hjälp med att till exempel fixa bostäder, eller lån.

– I marknadsföringen kan de lova mycket, men villkoren är mycket oklara och om något händer tar de inget ansvar, säger Daniel Gustavsson, jurist på Konsumentverket.

Då det inte är olagligt att ta betalt för dåliga tjänster är det svårt att komma åt dessa sajter och förmedlare. Ytterligare ett problem är att sajterna ofta försvinner lika snabbt som de dykt upp. Hem & hyra beskriver hur flera av sajterna de granskat har försvunnit, och nya liknande sajter dykt upp i dess ställe.

Polisen menar dock att man ändå ska anmäla händelserna.

– Det ska man alltid göra. Annars vet vi inte om det här. Får vi in hundratals anmälningar så ser vi att det är ett problem och kan göra något, säger förundersökningsledare Jan Olsson till Hem & hyra.

Även om polis och konsumentverket inte kan göra särskilt mycket så finns det saker du kan göra själv för att undvika bostadsbluffarna. Innan du skriver upp dina uppgifter, se till att söka information om hemsidan och ta reda på om andra konsumenter har varnat för sidan. Titta även om det finns kontaktuppgifter och organisationsnummer. Är det riktiga uppgifter?

Läs noga vad det står i villkoren för köp/abonnemang och vad det står om uppsägning och ångerrätt. Är det svårt att hitta detta bör du vara tveksam.

Har du bestämt dig för att köpa något: ta skärmdumpar på all information och välj faktura om möjligt. Om något känns fel: Anmäl till din bank att du inte godkänner fler transaktioner från kortet, anmäl till polisen, och bestrid fakturan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng