Studie: Kuggade du uppkörningen – då är du smart

Var du en av dem som kuggade uppkörningen på första försöket? En ny studie visar att du är smartare än de som klarade körkortet direkt.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:46, 6 augusti, 2017

Studie: Kuggade du uppkörningen – då är du smart
Foto: Bildbyrån

En ny undersökning gjord av brittiska försäkringsbolaget Privilege DriveXpert har tagit reda på om folk som inte lyckas ta körkortet på första försöket är smartare än de som lyckades med en gång, skriver brittiska Metro.

I undersökningen var det 1 564 britter med körkort som fick svara på frågan hur många försök de behövde för att ta sitt körkort. Av de som svarade var det 59 procent som helt saknade utbildning som klarade sin uppkörning på första försöket.

Men av de som hade gått ut grundskola och gymnasiet var det endast 50 procent som lyckats för försök nummer ett. Och av de personer som hade en kandidatexamen var det 48 procent som klarade uppkörningen direkt.

Dessutom visade undersökningen att kreativa personer tog körkortet snabbare än folk med en akademisk utbildning. Personer som pluggat matte och naturkunskap behövde i snitt 2,3 försök för att få sitt körkort, medan de som studerat konst behövde 1,9 försök.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tio-åriga Ella skickades hem från CSK – fick gå med bruten arm hela helgen

Tio-åriga Ella skjutsades mellan sjukhusen och fick gå med bruten arm hela helgen. "Hon blev helt förkrossad och började gråta", säger pappan.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:09, 17 oktober, 2017

Tio-åriga Ella skickades hem från CSK – fick gå med bruten arm hela helgen
Det fanns inte tid att operera tio-åriga Ella. Hon skickades tillbaka till Helsingborg från CSK. FOTO: Bildybyrån samt privat.

I fredags var tio-åriga Ella med sin mamma på ett lekland i Helsingborg. Hon skulle försöka hjula, men så small det till i armen. Det visade sig då att Ella hade brutit båda benen i underarmen. Direkt åkte de in till akuten för att röntga. Efter en timme kommer beskedet att armen måste opereras. Men i Helsingborg finns det inte möjlighet att göra en operation den dagen.

– Vi fick reda på att operationsschemat i Helsingborg var fullt och att det inte fanns någon tid. De hänvisade oss istället till Kristianstads sjukhus och sa att vi fick göra operationen där istället, säger pappan Andreas Kajanne.

Familjen sätter sig i en taxi också åker de tio milen till sjukhuset i Kristianstad. Här får de ett rum och kan vila till dagen efter. Vid 10-tiden på förmiddagen kommer ortopedkirurgen in i rummet. Enligt mamman är han irriterad av någon anledning.

– På lördagsmorgonen kom en läkare in på vårt rum och förklarade med mycket irriterad röst för min dotter att han kommer öppna hennes arm, spika ihop benen och sedan sy ihop henne, säger Andreas.

LÄS MER: Deras barn drabbades av en allvarlig hjärnskada

Sjuksköterskorna hade då förberett hans dotter för operationen, bland annat genom att sätta in en venkateter och dropp. Då kom nästa bakslag. Kirurgen meddelar att det inte blir någon operation i Kristianstad. De tar bara emot akuta fall. Istället ska de skickas hem till Helsingborg och vänta tills de kan ordna en operation.

– Hon blev helt förkrossad och började gråta. Hon hade då fastat i drygt 12 timmar för att genomgå en operation. Det kändes riktigt jobbigt, säger pappan.

Först på söndagen fanns det en tid i Helsingborg. Då hade flickan gått med bruten arm hela helgen, utan att veta när de skulle opereras. Hon mår nu bra, men situationen har upprört föräldrarna.

På sjukhuset förklarar de att det finns ett samarbete där patienten kan skickas mellan enheterna, beroende på platsbrist.

– Barn i Helsingborg som drabbas av benbrott kan hamna på andra sjukhus. Det är sedan i våras brist på personal i Helsingborg, något som man håller på att jobba hela tiden med att åtgärda, säger Gert-Uno Larsson, överläkare för ortopedklinikerna i Kristianstad, Ystad och Hässleholm.

Hur kommer det sig att Ella inte opererades i Kristianstad?
– Det finns endast ett ortopedlag i Kristianstad på helgerna. Ifall de har operationer som är mer medicinsk trängande så går de före. Alla prioriteras utifrån vilka skador de har och ifall det kräver någon akut åtgärd, säger Gert-Uno Larsson,

Finns det något risk för patienten om hon inte blir opererad direkt?
– När det handlar om frakturer så finns det en tidsfrist på ungefär två veckor innan behöver göra en operation. Då händer det att en del patienter blir bortprioriterade. Vi försöker att inte lägga operationer på helgerna, just av den anledningen att de är färre på ortopedkliniken då.

Efter händelsen har föräldrarna skrivit ett inlägg på Facebook som fått stor uppmärksamhet. Där vill de lyfta frågan till en politisk nivå. De skriver följande:

”Jag har full förståelse över att det kan komma in akuta saker som måste gå före. Men såhär borde det inte få gå till. Jag är medveten om situationen runt om på landets sjukhus. Utarbetad personal som blir utskällda och så vidare. Vi är alla människor och och orkar inte med hur mycket som helst. Landets politiker måste se till att det blir en förändring.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butik i Kristianstad hade smuggelgods

Butiken i Kristianstad hade smuggelgods. Nu döms ägaren i Kristianstads tingsrätt.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.19:01, 17 oktober, 2017

Butik i Kristianstad hade smuggelgods
Tullverket hittade smuggelgods i en butik i centrala Kristianstad.

Det var för nästan exakt två år sedan som det gjordes en tillsyn i butiken i centrala Kristianstad. De hittade då tobaksvaror som såg misstänkta ut. Av den anledningen kallades Tullverket till lokalen för att göra en inspektion.

De hittade 5,5 kilo röktobak och cirka två kilo cigaretter som misstänks vara smuggelgods. Dessutom fanns det ytterligare cirka tio kilo tobak som inte fick lov att säljas i butiken. Nästan allt har tagits i beslag av polisen.

Nu har det hela fått sitt rättsliga efterspel efter att butiksägaren åtalats i Kristianstads tingsrätt för olovlig befattning med smuggelgods samt olovlig befattning med punktskatteplktiga varor.

Förklaringen från ägaren är att han har fått tobaken av vän som var skyldig honom pengar. När han förstod att det inte var tillåtet att ha cigaretterna och röktobaken, hade han avsikten att skicka tillbaka paketen. En del cigaretter har han också haft för eget bruk, men förvarade i butiken för att barnen inte skulle komma åt dem.

Tingsrätten går delvis på butikinnehavarens historia. En del av cigaretterna kan ha varit köpta av vänner och givits till mannen. Han uppges vara storrökare. En del av cigaretterna är dock inte till för svenska marknaden, något som butiksinnehavaren ska ha varit medveten om. Han kommer därför inte helt undan med straff.

Mannen döms för att ha befattat sig med smuggelgods och får nu betala dagsböter på totalt 3 000 kronor. Han ska också betala pengar till brottsofferfonden, eftersom att fängelse ingår i straffskalan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inspektörerna upptäckte allvarliga brister i matvagn

I somras upptäcktes allvarliga brister i en matvagn i Kristianstad. Nu har det tagits beslut om ett förbud.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.17:51, 17 oktober, 2017

Inspektörerna upptäckte allvarliga brister i matvagn
En matvagn som säljer snabbmat i Kristianstad får nu ett förbud att sälja kyld mat.

I början av augusti genomfördes en kontroll av en matvagn i Kristianstad, där de säljer kötträtter med en speciell inriktning. Personalen höll då på att grilla cirka 20 kilo kött skulle ska skäras ner i mindre bitar. Det gör man ungefär en gång per månad.

Problemet är att ägarna av matvagnen inte har några bra rutiner för att kyla ned köttet. Det är enligt inspektionsrapporten en allvarlig brist som de måste rätta till. Nu lade de köttet i plastpåsar och lät dem svalna i rumstemperatur i tre timmar, innan de stoppades in i frysen.

Inspektörerna berättar att det kan finnas bakterier kvar i köttet även efter tillagning. För att de inte ska växa till sig är det viktigt att köttet kyls ner. Så länge matvagnen inte har den kunskapen och utrustningen är de förbjudna att sälja livsmedel som har blivit kylt i vagnen.

En extra kontroll har genomförts under sommaren. Fler rutinkontroller kommer att genomföras av matvagnen för att se till att maten de serverar inte är hälsofarlig.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sköterska i Kristianstad missbrukade läkemedel

En sjuksköterska i Kristianstad har missbrukat läkemedel. Nu får hon prövotid för att visa att hon klarar av sitt arbete.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.17:02, 17 oktober, 2017

Sköterska i Kristianstad missbrukade läkemedel
En sjuksköterska som stal narkotikaklassat läkemedel, kan återvända till sin arbetsplats.

För cirka tio år sedan fick sjuksköterskan från Kristianstad besvär med ryggen. Hon uppsökte en läkare som skrev ut ett narkotikaklassat läkemedel som skulle mildra smärtan. Att ta tabletterna ledde dock till ett missbruk, någon som sköterskan sökte hjälp för ett par år senare.

Förra året fick hon dock ett återfall. Det var i samband med en inflammation som hon började att använda ett preparat. Därefter ska hon ha börjat att stjäla narkotikaklassade läkemedel från sin arbetsplats. Hon uppges ha tagit det för att klara av en situation i sitt privatliv och på grund av en hög arbetsbelastning.

Kollegorna slog larm när de upptäckte att sköterskan hade fått ett ändrat beteende. Hon ska dock inte ha använt drogerna på arbetstid. Till slut konfronterade arbetsgivaren henne och kvinnan erkände.

Sedan flera månader tillbaka har hon genomgått en behandling. Syftet är att hon för alltid ska komma bort från sitt missbruk. Samtliga prov som tagits har visat att sköterskan varit fri från narkotikaklassade läkemedel.

Inspektionen för vård och omsorg har nu också beslutat att kvinnan ska få vara kvar på sin arbetsplats under en prövotid. De litar inte helt på att hon är fri från återfall i missbruk, men är något som ska testas. Eftersom att kvinnan har haft ett beroende så kan det vara en risk för patientsäkerheten. Ifall hon inte sköter sig så kan legitimationen återkallas.

Ingen patient ska ha drabbats av att sjuksköterskan har haft ett beroende.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Färre resenärer på flygplatsen – då skjuter kommunen till miljoner

Antalet resenärer på Kristianstads flygplats har sjunkit kraftigt. Då ska politikerna skjuta till flera miljoner kronor.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.16:02, 17 oktober, 2017

Färre resenärer på flygplatsen – då skjuter kommunen till miljoner
Kristianstad Airport.

På bara två år har antalet resenärer till och från Kristianstad Airport i Everöd minskat med en fjärdedel. Det var förra året 30 000 personer som flög från flygplatsen, framför allt till Stockholm. Den minskningen innebar att bolaget gick med 6,5 miljoner kronor i förlust år 2016.

För att täcka upp detta vill politikerna i Kristianstad skjuta till ett extra ägarbidrag på cirka 4,6 miljoner kronor. Den punkten har lagts in i ett delårsbokslut som i dag togs upp kommunfullmäktige. Där röstade politikerna ja till att överföra pengarna. Kristianstads kommun äger 91 procent av aktierna i flygplatsen och det är från skattepengarna som ägarbidraget ska tas.

Tidigare under hösten har förslaget väckt debatt. Vänsterpartiet har sagt sig vara emot det extra bidraget. De tycker inte att kommunen ska äga eller stödja flygplatsen främst ur miljöhänsyn. Två av kommunalråden är dock av helt motsatt åsikt.

– Vi har gjort många investeringar i den här kommunen som sammantaget gagnar tillväxt och utveckling. Flygplatsen bidrar med värden som vi inte vill vara utan, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Tell (S), till P4 Kristianstad.

Han har tidigare fått medhåll från kollegan Pierre Månsson (L) i en artikel i Kristianstadsbladet. Så här sade han då.

– Vi har en flygplats av en anledning och den är att näringslivet ska kunna flytta sig snabbt till och från Stockholm. Det är egentligen den enda anledningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng