VECKANS FÖRETAG

Klassiska konditoriet ser ljust på framtiden

I år blev Conditori Duvander utsedda till Kristianstads bästa kafé. Det är dock ingenting som får dem att slå av på takten. Framtidsplanerna är nämligen många – både för verksamheten i Åhus och i Kristianstad. ”Jag jobbar framförallt med att få Strandkaféet i Åhus att leva året runt”, säger ägaren Jens Duvander.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:08, 6 augusti, 2017

Klassiska konditoriet ser ljust på framtiden
Conditori Duvander blev i år prisat som Kristianstads bästa. Foto: Robert Rosén.

Klassiska Conditori Duvander är i princip en institution i Kristianstad. Redan 1934 startades företaget upp i Färlöv och i slutet av 1980-talet gick flytten in till centralorten. Sedan drygt åtta år tillbaka är det tredje generationen Duvander som driver kaféet. Förra året valde dock Jesper Duvander att lämna företaget, vilket kom att innebära att brodern Jens Duvander i dag driver det själv.

– Det är klart att det blir fler timmar för mig. Men vissa grejer är enklare, som beslut och sånt här kan man ta direkt. Sen är andra saker tuffare, då man får köra allt själv. Men jag bollar mycket med farsan, för han finns här fortfarande i princip varenda morgon, förklarar Jens Duvander när 24Kristianstad möter upp honom på ett fullsmockat Conditori Duvander en regnig dag.

Att det skulle bli en bagare utav Jens Duvander var det däremot ingen som trodde i slutet av 1980-talet. Men efter att betygen inte räckt till för att komma in på El och Tele-utbildningen blev det Livsmedelsteknisk linje och sedan rakt in i familjeföretaget efter studenten.

Under de senaste åren har förändringarna i företaget också varit stora. För cirka tio år sedan valde man att öppna upp en andra butik på Köpmannagatan i Åhus, vilken därefter flyttades vidare till Domus och i dag återfinns i Galleria Boulevard.

Foto: Robert Rosén

Jens Duvander skojar med en anställd. Foto: Robert Rosén.

– Vi fick en förfrågan om vi ville flytta med (vid bygget av Galleria Boulevard reds. anm.). Då kände vi, att antingen gör vi det eller så skiter vi i det, och skiter vi i det får vi banta här och säg upp folk. Och det ville varken jag eller brorsan, så då kände vi att vi är med och satsar. För det har ju varit ett bra alternativ till oss. För här inne har vi inte den över-disk-försäljningen på samma sätt, då det är svårt att komma till med bilen och så. Då tänkte vi att vi kör på det och hoppar på det, förklarar Jens Duvander som är noga med att lyfta fram att det trots många ljusa stunder har sina upp- och nedgångar i gallerian.

Förutom verksamheternaHesslegatan och i Galleria Boulevard driver Conditori Duvander sedan slutet av juni ett strandkafé i Åhus. En idé som Jens Duvander fick sedan han fått en förfrågan om att ta över en träbod nere vid vattnet och ville återskapa den miljö som fanns vid klassiska Östermans i Åhus en gång i tiden.

– De hade ett enkelt koncept. Räkor, bröd, aioli, öl och vin – ingenting annat. Det var så spartanskt, man satt på trädbänkar och allt var så enkelt. Det är många som frågat efter det, då det la ner av olika anledningar, och då tänkte jag ”Här. Här kör vi Östermans. Nya konceptet”. I Duvanders regi med bakelser, våra grillmackor, sallader och tapastallrikar och så här, berättar han och lägger även till att man tagit över minigolfen som ligger bredvid.

– Strandkaféet är över förväntningarna. Fantastiskt. Skitkul. Vi har fått mycket feedback. Det är många gamla och unga människor som kommer ihåg Östermans och tycker att det är kul att det händer någonting där, i den hörnan. Så det känns jävligt bra.

Förutom att öppna upp ett strandkafé har Conditori Duvander under Jens ledning förändrats på så vis att man har börjat att jobba mer med fasta leveranser. Ägaren menar att det är av vikt för företaget att ständigt kunna förnya sig, men samtidigt balansera det med att bibehålla den bas som lett till framgångarna. I dag arbetar det 23 personer på Conditori Duvander och framtidsplanerna är många. Till hösten kommer kaféet på Hesslegatan åter att införa dagens lunch och musikkvällar samt återuppta barnkalasen och företagseventen. Dessutom kommer pappa Åkes idrottskafé komma tillbaka i september.

Foto: Robert Rosén

Jens Duvander driver sedan förra året Conditori Duvander själv.

– Sen jobbar jag framförallt med att få Strandkaféet i Åhus att leva året runt. Och kanske så smått kunna öppna nån restaurang vid sidan av eller utveckla konceptet. Men det är fortfarande ganska lugnt vid den sidan. Och framförallt utveckla här inne i stan också. Att bli ännu bättre och ännu synligare.

Hur då?
– Att kunna vara här nere bland gästerna mer. Det tror jag mycket på. För det har jag märkt. Efter jag är klar här inne åker jag ju ut till Åhus och tar på mig en annan hatt, med en räka på istället. Då går jag runt där bland gästerna och sitter och pratar. Det märker man att de tycker är jävligt kul. Man kommer väldigt nära inpå.

– Men det hinner jag inte här. För här producerar jag, det gör jag inte i Åhus på samma sätt. Men det är målet, att kunna vara här nere mer. Att slänga lite käft. Det hade varit jävligt roligt.

Trots de många framtidsvisionerna står det klart att Conditori Duvander redan i dag har ett koncept som är minst sagt omtyckt bland Kristianstadsborna. I april vann man nämligen både Guldäpplet (för sina hyllade filmer på sociala medier) och priset som Årets Kafé på näringslivsgalan Guldjubel.

– När det gäller Årets Kafé känner vi väl att det är för att vi alltid hållit oss till en linje, och stått för det också. Att sen långt tillbaka i tiden försöker vi göra allting från grunden och använder inte skitråvaror, säger Jens Duvander.

För det är nämligen precis så som Årets Kafé i Kristianstad beskriver sig själva på sin hemsida: ”Faktum är att sedan starten 1934 med Farfar Nisse i spetsen så har vi på Conditori Duvander jobbat med 100%-iga råvaror och viker aldrig en tum på kvalitén. Vi vill att ni som kund ska komma tillbaka och få uppleva just skillnaden på äkta produkter jämfört med produkter som har tillsatsämnen…”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anrika skrädderiet gjordes om till en unik villa

Skrädderiet i Gärds Köpinge totalrenoverades och blev till en ny bostad. Men på insidan har ägarna sparat på gamla detaljer. När villan nu ska säljas har det väckt stort intresse.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:00, 19 augusti, 2017

5 bilder

För cirka tio år sedan beslutade sig Åse och Magnus Henningsson och att flytta med familjen till Gärds Köpinge, strax utanför Kristianstad. Den villa de köpte var ett det anrika Anderssons skrädderi. En åtgången träbyggnad i korsningen mellan Fredrika Bremers väg och Bolyckevägen. Där startade resan med att göra drömvillan till verklighet. Husen och trädgården har rustats upp betydligt.

– Vi fick riva ner allting tills det bara var ett skal kvar och börja om från grunden. Det har varit som att bygga ett helt nytt hus. Ner vi rev så hittade vi bland annat gamla Kristianstadsbladet från början av 1900-talet. Totalt 25 containrar med material körde vi iväg till återvinningscentralen, säger Åse Henningsson.

– Vi började med att göra huset beboeligt. Den första tiden bodde vi en husvagn. Sedan har vi renoverat eftersom. Vi får lovord från många i byn att vi har gjort ett bra jobb. Det har varit en del blod, svett och tårar. Vi är inte direkt rädda för att få skit under naglarna, fortsätter hon.

Huset på Fredrika Bremers väg i Gärds Köpinge har totalrenoverats. Nu är det etta på topplistan för Hemnet i Kristianstad.

I en bok har de sparat fotografier från renoveringen. Bland annat fick taket riktas upp och läggas om. Foto: Henrik Nordell


I huset har de bevarat
gamla bjälkar och tagit fram fram de putsade tegelväggarna. De hittade även en gammal skylt i mässing som har satts upp på väggen i matsalen. Det ena sovrummet har tidigare använts som stall, men är sedan några år tillbaka helt renoverat.

– Vi slog ut väggar och öppnade med en trappa upp till vinden. Där har vi inrett med en till toalett, kontorsutrymme och walk-in-closet. Jag ser potential i alla hus och vad man kan göra. Jag har alltid varit intresserad av inredning och ser framför mig hur olika saker passar ihop, säger Åse Henningsson.

Utanför huset har de även byggt ett öppet uterum med tak och intill det en pool och en bastu. Huset är nu till salu och var under förra veckan det mest besökta på Hemnet i Kristianstad. Över 6 000 personer hade då tittat på annonsen. I veckan har det också varit visning för några av spekulanterna.

Var familjen Henningsson ska flytta härnäst är inte bestämt ännu. Först vill de hitta en köpare till huset, innan de själva letar upp ett nytt objekt. Fast då vill de inte ha ett lika omfattande renoveringsarbete.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så stor del av lönen måste du spara för att kunna köpa en lägenhet

I Stockholm behöver man spara en fjärdedel av lönen för att ha råd med kontantinsatsen till en liten lägenhet. I Kristianstad är den siffran lyckligtvis lägre.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.11:57, 18 augusti, 2017

Så stor del av lönen måste du spara för att kunna köpa en lägenhet
Lägenheter. Foto: Robert Rosén

Bolaget Länsförsäkringar har tagit fram ny statistik kring hur mycket svenskarna behöver spara för att ha råd med kontantinsatsen till en lägenhet på 30 kvadratmeter. Det skiljer sig markant från län till län visar statistiken.

Undersökningen visar hur många procent av lönen som behövs sparas under fem års tid för att ha råd med lägenheten, för skåningarna ligger den siffran på nio procent.

– Marknaden är på många ställen överhettad. Som förstagångsköpare är det svårt att ta sig in om man inte redan äger en bostadsrätt som man kan sälja för att köpa nytt. Klivet in har dessutom försvårats ytterligare på sistone med tanke på bolånetaket och amorteringskraven, säger privatekonom Elisabeth Hedmark, Länsförsäkringar.

Den som bor i Kristianstad kan dock komma undan med att spara en lägre summa per månad, för att ha råd till kontantinsatsen för en bostadsrätt på 30 kvadratmeter. Här är priset nämligen cirka 36 procent lägre en genomsnittet för hela Skåne. Cirka en miljon kostar en bostadsrätt i Kristianstad och en kontaktinsats på 15 procent skulle då landa på 150 000 kronor.

Skåningarna ska dock vara glada att de inte bor i Stockholm. Där måste de spara 23% av lönen i fem år för att ha råd med kontantinsatsen.

Se uppgifterna län för län i faktarutan.

FaktaFAKTA:
Jämförelse län för länSå många procent av lönen behöver du spara för att ha råd med en 30 kvadratmeter stor bostad efter fem år.

Västernorrland 6%
Blekinge 7%
Kalmar 7%
Dalarna 8%
Gävleborg 8%
Södermanland 8%
Värmland 8%
Västmanland 8%
Jönköping 9%
Norrbotten 9%
Skåne 9%
Kronoberg 10%
Västerbotten 11%
Örebro 11%
Östergötland 11%
Halland 12%
Gotland 15%
Västra Götaland 15%
Uppsala 17%
Stockholm 23%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unika taxiverksamheten nu till salu

De ville starta en miljövänlig taxiverksamhet i Åhus, men nu säljs de unika cyklarna. "De drar blickarna till sig", säger ägarna.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:07, 16 augusti, 2017

Unika taxiverksamheten nu till salu
Idén var att starta upp en verksamhet med cykeltaxi i i Åhus. Men nu ska de ovanliga cyklarna säljas. Foto: Robert Rosén samt privat.

En annons av det ovanligare slaget finns nu på annonssidan Blocket i Kristianstad. Det är två stycken cykeltaxi-fordon som ska säljas och där ägarna letar efter spekulanter. Idén var från början att starta en taxi-verksamhet i Åhus. De hade sneglat på en liknande verksamhet i Karlstad där de framgångsrikt har erbjudit cykeltaxi till alla från studenter till turister.

Av olika skäl kom taxiverksamheten i Åhus aldrig igång under sommaren och nu vill ägarna fokusera på andra verksamheter. Därför väljer de att sälja sina unika cyklar, båda i nyskick.

– Det finns ett behov av mer taxi i Åhus och visionen var att köra kunder i centrum. Att köra eller åka en sådan här är en upplevelse och dessutom sparar det på miljön, säger en av ägarna (de vill inte gå ut med namn i media).

Cyklarna har ett uppladdningsbart batteri, som gör att en elmotor kan hjälpa till ifall det blir tungt i uppförsbackarna. Det går även att sätta dit solceller för att ladda batteriet. Annars drivs de helt av pedaler. Ägarna beskriver det som någon liknande en tuk-tuk, den klassiska mopedtaxin som är en vanlig syn bland annat i Thailand.

Cyklarna passar både den som vill starta en taxi-verksamhet och den som vill ta familjen ut på utflykt. Två vuxna och ett barn får enkelt plats i fordonet.

– Man får allas blickar på sig när man sitter i cykeln, den är ganska unik, säger en av ägarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Över 5 000 sökte till City Gross – Julia är en av de nyanställda

I september kommer City Gross att öppna butiken i Kristianstad. Rekryteringarna är till 90 procent klara och inne i butiken fylls det på med varor. En av dem som fått jobb där, är Julia Olsson, 20 år.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.21:08, 15 augusti, 2017

2 bilder
  • Julia Olsson är en av de 70-talet personer som ska jobba på City Gross.
    Julia Olsson är en av de 70-talet personer som ska jobba på City Gross.
  • Butikscheferna Roger Kristiansson och Richard Bengtsson.
    Butikscheferna Roger Kristiansson och Richard Bengtsson.

Än så länge är det hemligt vilket datum som City Gross kommer att öppna i Kristianstad. Det är dock sagt att invigningen ska ske någon gång i slutet av september. Det blir den första butiken som slår upp portarna i det nya handelsområdet C4 Shopping, alldeles intill väg E22 i Hammar. Inte förrän nästa år kommer de resterande butikerna att öppna.

LÄS MER: Här är butikerna som ska öppna i C4 Shopping

Butikscheferna beskriver butiken som en uppgraderad Hässleholms-version. Upplägget blir likartat med en färskvaruprofil och olika avdelningar för exempelvis charkuteri, bageri, frukt och grönsaker. Själva byggnationen är i stort sett färdig, även om det återstår en del detaljer.

– Vi är igång med inredningen, de sista kylarna ska installeras. Vi har börjat så smått med att fylla på varor. Nu ska vi och de anställda bygga ett lag och ha roligt tillsammans, säger Roger Kristiansson, biträdande butikschef.

Roger Kristiansson och Richard Bengtsson, chefer på City Gross i Kristianstad

Roger Kristiansson och Richard Bengtsson är chefer på City Gross i Kristianstad.


Det är cirka 70 personer
som har anställts till den nya butiken och konkurrensen om platserna har varit stor. På tisdagen fick de hämta sina nya arbetskläder. Det är en helt ny kollektion som Kristianstadsbutiken är först med. Julia Olsson, 20 år från Kristianstad, är en av dem som anställts. Tidigare jobbade hon på Ikea i Älmhult.

– Det var lite långt att pendla dit med bil och så ville jag göra någonting annat. Jag såg på Facebook att de sökte folk och till slut hamnade jag här. Det är speciellt med att börja jobba i en ny butik och med hela handelsområdet intill, säger Julia Olsson.

Har du några förväntningar inför ditt nya jobb?
– Det blir spännande när alla är nya på arbetsplatsen, men jag tror att vi kommer bli en tajt gäng.

Totalt var det 5 500 personer som lämnade in sin ansökan till City Gross i Kristianstad. Närmare 400 kallades till intervju och efter det har många av dem anställts. Snart kommer de att få börja jobba på riktigt när butiken öppnar för kunderna.

– De har en fantastiskt hög kompetens. När vi genomförde intervjuerna var det många som hade hög kunskap om City Gross och Bergendahls. De hade hört att vi har Sveriges nöjdaste kunder, säger Roger Kristiansson.

Visionen för hela handelsområdet är att kunna ta emot fem miljoner besökare varje år. En ny infart kommer att gå rakt förbi City Gross-butiken. Intill byggnaden har man anlagt en parkering. Enligt butikscheferna är läget i högsta klass. De tror på en starkt utveckling.

– Kristianstad är en stad där det behövs både livsmedelsbutiker och övrig handel. Vi tror mycket på Kristianstad som handelsstad, säger butikschefen Richard Bengtsson.

Fotnot: Det är sedan tidigare även beslutat att en Lidl-butik ska ligga i det nya handelsområdet. Den butiken kommer att öppna nästa år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klicktoppen

LISTA: Här är Kristianstads populäraste bostäder

Ett flertal villor, en gård och ett fritidshus har lockat besökarna till sig när de nu lagts ut till försäljning. Här är de bostäder i Kristianstad som flest ville läsa om.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.19:06, 15 augusti, 2017

LISTA: Här är Kristianstads populäraste bostäder
Foto: Mäklarhuset

En spektakulär bostad Eskilstuna är en annons som blivit mest läst på Hemnet under förra veckan. Många drömmer säkert om att köpa fastigheten med pool, spa och båtplats samt en bostadsyta på närmare 300 kvadratmeter. Även i Kristianstad finns det många pärlor. Här har du topp tio-listan:

Foto: Mäklarhuset

Foto: Mäklarhuset


1. Gärds Köpinge.
Utgångspris: 2 150 000 kronor. Detta är ett gatuhus i centrala Gärd Köpinge, ett samhälle söder om Kristianstad. Bostadsytan är 132 kvadratmeter och biytan 51 kvadratmeter. Det byggdes troligen i början av 1900-talet, men har under de senaste åren genomgått en totalrenovering. Här kan du se hela annonsen.

 

Foto: Skånegårdar

Foto: Skånegårdar


2. Degeberga.
Utgångspris: 2 650 000 kronor. På Linderödsåsen ligger denna U-formade gård med en bostadsyta på 145 kvadratmeter och med tillhörande ekonomibyggnader. Marken beskrivs vara rik på vilt, kanske något för den jaktintresserade. Det tillhör sex hektar mark. Här kan du se hela annonsen.

 

Foto: Fastighetsbyrån

Foto: Fastighetsbyrån


3. Önnestad, Solskiftevägen.
Utgångspris: 2 500 000 kronor. Detta hus på 195 kvadratmeter har totalt nio rum, varav sex är sovrum. Huset byggdes så sent som år 2010 och området beskrivs som barnvänligt. Här kan du se hela annonsen.

 

Foto: Husman Hagberg

Foto: Husman Hagberg


4. Åhus, Hagagatan.
 Utgångspris: 4 975 000 kronor. Villan ligger i centrala Åhus och har en totalarea på 242 kvadratmeter. Där ska bland annat finnas en vinkällare samt ett lyxigt badrum med badkar, dusch och ölkyl.  Här kan du se hela annonsen.

 

5. Öllsjö, Puckgatan. Utgångspris: 1 750 000 kronor. Villan är 155 kvadratmeter stor fördelat på fyra rum. Annonsen är bortplockad från Hemnet, möjligen för att den är såld.

Foto: Fastighetsbyrån

Foto: Fastighetsbyrån


6. Kristianstad, Häråkravägen. 
Utgångspris: 1 495 000 kronor. Denna stuga byggdes i början av 1900-talet och har kvar inredning i gammal stil. Där finns bland annat en stor kakelugn och köksinredning från 1950-talet. Bostadsytan är cirka 100 kvadratmeter. Här kan du se hela annonsen.

7. Gamla Näsby, Soldatvägen. Utgångspris: 1 895 000 kronor. Villan har en bostadsyta på 136 kvadratmeter och en biyta på 64 kvadratmeter. Annonsen är bortplockad från Hemnet, möjligen för att den är såld.

 

Foto: Fastghetsbyrån

Foto: Fastghetsbyrån


8. Önnestad, Ullstorps Bygata.
 Utgångspris: 1 250 000 kronor. Mellan Önnestad och Vinslöv ligger detta hus, byggt år 1934. Det har renoverats både på insidan och utsidan. Den totala ytan är cirka 100 kvadratmeter. Här kan du se hela annonsen.

 

Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling

Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling


9. Åhus, Gucka Ripas Väg.
 Utgångspris: 3 800 000 kronor. Villan som är 125 kvadratmeter stor ligger bara ett stenkast från havet. Den har två badrum och tre sovrum. I annonsen beskrivs hur allt från naturen till restauranger och golfbana finns i närområdet. Du kan se hela annonsen här.

 

Foto:

Foto: Din Mäklare Peter Olvsborn


10. Yngsjö, Kultjevägen.
 Utgångspris: 3 000 000 kronor. Huvudbyggnaden i detta fritidshus är 63 kvadratmeter stort på en närmare 1 000 kvadratmeter stor tomt. Där finns även ett gästhus med bastu. Ner till havet är det cirka 400 meter. Du kan se annonsen här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng