VECKANS FÖRETAG

Klassiska konditoriet ser ljust på framtiden

I år blev Conditori Duvander utsedda till Kristianstads bästa kafé. Det är dock ingenting som får dem att slå av på takten. Framtidsplanerna är nämligen många – både för verksamheten i Åhus och i Kristianstad. ”Jag jobbar framförallt med att få Strandkaféet i Åhus att leva året runt”, säger ägaren Jens Duvander.

Robert Rosén

Kl.20:08, 6 augusti, 2017

Klassiska konditoriet ser ljust på framtiden
Conditori Duvander blev i år prisat som Kristianstads bästa. Foto: Robert Rosén.

Klassiska Conditori Duvander är i princip en institution i Kristianstad. Redan 1934 startades företaget upp i Färlöv och i slutet av 1980-talet gick flytten in till centralorten. Sedan drygt åtta år tillbaka är det tredje generationen Duvander som driver kaféet. Förra året valde dock Jesper Duvander att lämna företaget, vilket kom att innebära att brodern Jens Duvander i dag driver det själv.

– Det är klart att det blir fler timmar för mig. Men vissa grejer är enklare, som beslut och sånt här kan man ta direkt. Sen är andra saker tuffare, då man får köra allt själv. Men jag bollar mycket med farsan, för han finns här fortfarande i princip varenda morgon, förklarar Jens Duvander när 24Kristianstad möter upp honom på ett fullsmockat Conditori Duvander en regnig dag.

LÄS MER: Veckans företag: Bokbindaren tog över det anrika vandrarhemmet

Att det skulle bli en bagare utav Jens Duvander var det däremot ingen som trodde i slutet av 1980-talet. Men efter att betygen inte räckt till för att komma in på El och Tele-utbildningen blev det Livsmedelsteknisk linje och sedan rakt in i familjeföretaget efter studenten.

Under de senaste åren har förändringarna i företaget också varit stora. För cirka tio år sedan valde man att öppna upp en andra butik på Köpmannagatan i Åhus, vilken därefter flyttades vidare till Domus och i dag återfinns i Galleria Boulevard.

Foto: Robert Rosén

Jens Duvander skojar med en anställd. Foto: Robert Rosén.

– Vi fick en förfrågan om vi ville flytta med (vid bygget av Galleria Boulevard reds. anm.). Då kände vi, att antingen gör vi det eller så skiter vi i det, och skiter vi i det får vi banta här och säg upp folk. Och det ville varken jag eller brorsan, så då kände vi att vi är med och satsar. För det har ju varit ett bra alternativ till oss. För här inne har vi inte den över-disk-försäljningen på samma sätt, då det är svårt att komma till med bilen och så. Då tänkte vi att vi kör på det och hoppar på det, förklarar Jens Duvander som är noga med att lyfta fram att det trots många ljusa stunder har sina upp- och nedgångar i gallerian.

Förutom verksamheternaHesslegatan och i Galleria Boulevard driver Conditori Duvander sedan slutet av juni ett strandkafé i Åhus. En idé som Jens Duvander fick sedan han fått en förfrågan om att ta över en träbod nere vid vattnet och ville återskapa den miljö som fanns vid klassiska Östermans i Åhus en gång i tiden.

– De hade ett enkelt koncept. Räkor, bröd, aioli, öl och vin – ingenting annat. Det var så spartanskt, man satt på trädbänkar och allt var så enkelt. Det är många som frågat efter det, då det la ner av olika anledningar, och då tänkte jag ”Här. Här kör vi Östermans. Nya konceptet”. I Duvanders regi med bakelser, våra grillmackor, sallader och tapastallrikar och så här, berättar han och lägger även till att man tagit över minigolfen som ligger bredvid.

– Strandkaféet är över förväntningarna. Fantastiskt. Skitkul. Vi har fått mycket feedback. Det är många gamla och unga människor som kommer ihåg Östermans och tycker att det är kul att det händer någonting där, i den hörnan. Så det känns jävligt bra.

Förutom att öppna upp ett strandkafé har Conditori Duvander under Jens ledning förändrats på så vis att man har börjat att jobba mer med fasta leveranser. Ägaren menar att det är av vikt för företaget att ständigt kunna förnya sig, men samtidigt balansera det med att bibehålla den bas som lett till framgångarna. I dag arbetar det 23 personer på Conditori Duvander och framtidsplanerna är många. Till hösten kommer kaféet på Hesslegatan åter att införa dagens lunch och musikkvällar samt återuppta barnkalasen och företagseventen. Dessutom kommer pappa Åkes idrottskafé komma tillbaka i september.

Foto: Robert Rosén

Jens Duvander driver sedan förra året Conditori Duvander själv.

– Sen jobbar jag framförallt med att få Strandkaféet i Åhus att leva året runt. Och kanske så smått kunna öppna nån restaurang vid sidan av eller utveckla konceptet. Men det är fortfarande ganska lugnt vid den sidan. Och framförallt utveckla här inne i stan också. Att bli ännu bättre och ännu synligare.

Hur då?
– Att kunna vara här nere bland gästerna mer. Det tror jag mycket på. För det har jag märkt. Efter jag är klar här inne åker jag ju ut till Åhus och tar på mig en annan hatt, med en räka på istället. Då går jag runt där bland gästerna och sitter och pratar. Det märker man att de tycker är jävligt kul. Man kommer väldigt nära inpå.

– Men det hinner jag inte här. För här producerar jag, det gör jag inte i Åhus på samma sätt. Men det är målet, att kunna vara här nere mer. Att slänga lite käft. Det hade varit jävligt roligt.

Trots de många framtidsvisionerna står det klart att Conditori Duvander redan i dag har ett koncept som är minst sagt omtyckt bland Kristianstadsborna. I april vann man nämligen både Guldäpplet (för sina hyllade filmer på sociala medier) och priset som Årets Kafé på näringslivsgalan Guldjubel.

– När det gäller Årets Kafé känner vi väl att det är för att vi alltid hållit oss till en linje, och stått för det också. Att sen långt tillbaka i tiden försöker vi göra allting från grunden och använder inte skitråvaror, säger Jens Duvander.

För det är nämligen precis så som Årets Kafé i Kristianstad beskriver sig själva på sin hemsida: ”Faktum är att sedan starten 1934 med Farfar Nisse i spetsen så har vi på Conditori Duvander jobbat med 100%-iga råvaror och viker aldrig en tum på kvalitén. Vi vill att ni som kund ska komma tillbaka och få uppleva just skillnaden på äkta produkter jämfört med produkter som har tillsatsämnen…”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

AVSLÖJAR: Så ska de få miljoner besökare till C4 Shopping

Om ett halvår kommer köpcentrat C4 Shopping att öppna. Nu avslöjas centrumchefen hur de ska locka miljontals besökare varje år.

Henrik Nordell

Kl.19:51, 14 mars, 2018

AVSLÖJAR: Så ska de få miljoner besökare till C4 Shopping
Daniel Eklund är centrumchef för C4 Shopping. Foto: Henrik Nordell

I mars år 2016 togs de första spadtagen för C4 Shopping i Kristianstad. Handelsområdet som nu håller på att byggas kommer att rymma flera gigantiska byggnader, parkeringar och grönområden. Köpcentrat är det absolut största volymmässigt av fastigheterna med sina totalt cirka 40 000 kvadratmeter.

Nu är det drygt ett halvår kvar till invigningen. En av dem som ska få det hela att rulla på smidigt är den nyrekryterade Hammar-sonen Daniel Eklund. Han är nu centrumchef, en slags spindel i nätet för att uttrycka sig bildligt.

LÄS MER: LISTA: Flera nya butiker tecknade kontrakt med C4 Shopping – här är hela listan

– Jag har jobbat inom handel i 16 år och brinner för detta. Projektet har jag följt sedan starten och inledde kontakt redan innan annonsen kom ut. Nu ska jag se till att hyresgästerna har de absolut bästa förutsättningarna samtidigt som ägarna ska känna att vi tar hand om fastigheterna, säger han.

Hittills har ett 60-tal restauranger, butiker och ett flertal andra verksamheter avslöjat att de kommer finnas på C4. Närmare 90 procent av ytan är uthyrd. Hennes och Mauritz (inklusive konceptet Home och Beauty) samt Lidl är två av de största hyresgästerna med över 2 000 kvadratmeter yta vardera.

En del av centrumchefens uppdrag är att få besökare till C4 Shopping, som kan handla i butikerna, gå till vårdcentralen, kanske ta en fika eller äta lunch.

 

C4 Shopping. Foto: Henrik Nordell

C4 Shopping håller på att byggas klart. Foto: Henrik Nordell

 

Tidigare har de gått ut med målsättningen att ha fem miljoner besökare varje år. Det kan jämföras med Samarkand i Växjö som hade 3,3 miljoner besökare år 2016. Eller med Väla som har runt tio miljoner besökare årligen.

– Till en början kommer det att bli nyhetens behag. Vi kommer att öppna i månadsskiftet september/oktober och därefter går vi rakt in i december månad ( som är högtid för handeln), säger Daniel Eklund.

Vad krävs för att få människor från hela upptagningsområdet att komma till Kristianstad?
– Vi måste erbjuda ett mervärde och överraskningar för besökarna. Därför satsar vi på inomhusmiljöer och olika event. Vi väver dessutom in verksamheter som inte finns i de klassiska köpcentran, exempelvis gym och massage. Det behövs mer än bara den klassiska shoppingen.

Två stora målgrupper vänder de sig till. Det är dels barnfamiljer och dels män och kvinnor i åldern 56/57 plus. Besökarna väntas komma från Älmhult i norr till Bräknehoby i Öster. Inom upptagningsområdet bor det 300 000 personer.

– Det är viktigt att attrahera både de målgrupperna och vi har fått till en extremt bra mix. Många varumärken som inte finns i stan kommer att öppna, samtidigt som vi har flera lokala butiker, säger Daniel Eklund.

Hur tror ni att köpcentrat kommer att tas emot av besökarna när ni öppnar i höst?
– Vår förhoppning är att kunna överraska våra besökare. Det gör vi med allt från oannonserade event för exempelvis barn eller pensionärer, till att vi har laddstolpar och extra breda parkeringsplatser. Jag tror att många blir glada över den mångfald och utbud C4 Shopping kommer ha.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Byns kafé har begärts i konkurs

Öppnade för ett år sedan – tvingas nu slå igen.

Robert Rosén

Kl.08:01, 14 mars, 2018

Byns kafé har begärts i konkurs
Degeberga Café & Bageri har försatts i konkurs.

I början av mars 2017 öppnade Degeberga Café & Bageri upp på Tingsvägen i byn. Ett drygt år senare står det nu klart de tvingas i konkurs.

Konditoriet skickade för en vecka sedan in en konkursansökan till Kristianstads tingsrätt. Anledningen uppges vara att bolaget har skulder som man inte kommer kunna betala tillbaka.

LÄS MER: EXTRA: Välkända kaféet i centrum försatt i konkurs

Tingsrätten har nu beviljat ansökan och försatt Degeberga Café & Bageri i konkurs. Beslutet fattades i början av veckan, då en förvaltare utsågs. Kaféet stängde i sin tur igen sin verksamhet i fredags.

Nyligen försattes även Wahlquist Conditori i Kristianstad i konkurs.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anrika kaféet i konkurs – nu kan inredningen säljas

Det anrika konditoriet i centrala Kristianstad gick i konkurs och har nu stängt.

Henrik Nordell

Kl.20:02, 13 mars, 2018

Anrika kaféet i konkurs – nu kan inredningen säljas
Wahlquist Conditori efter konkursen. Foto: Henrik Nordell

Wahlquist Conditori med anor från 1920-talet är ett av Kristianstads äldsta. De har gjort sig kända för en hemtrevlig atmosfär, med försäljning av både bakverk och lättare luncher.

På måndagen stod det klart att ekonomin inte höll längre. Banklån och leverantörsskulder går inte att betala. Ägarna begärde konditoriet i konkurs, något som 24kristianstad skrev om tidigare under dagen. De hade då en halv miljon i olika lån och skulder enligt bolaget själv.

LÄS MER: EXTRA: Välkända kaféet i centrum försatt i konkurs

De nuvarande ägarna tog över kaféet år 2009. Mellan tre och fem miljoner kronor har de omsatt. Exakt hur mycket vinsten eller förlusten uppgick till finns inga uppgifter om. Konditoriet drevs som ett handelsbolag fram till september månad utan krav på att lämna in årsredovisning.

Nu är kaféet stängt och på tisdagen sattes lappar upp i skyltfönstret för att informera kunderna. Begagnade inventarier och livsmedel är det som finns att sälja för att kunna betala dagens skulder. Enligt ägaren är orsaken till konkursen en hårdare konkurrens med andra kaféer i Kristianstad. Så här skriver hon:

”Bolagets verksamhet är förlustbringande. Vi har sett att konkurrensen inom näringen har ökat under de senaste åren till följd av några nyetableringar på orten. Detta har lett till minskad försäljning. Vi har inte möjlighet att skjuta till eget kapital eller att vända det negativa resultatet för bolaget till lönsamhet i ett kortare perspektiv.”

Vad som kommer att ske nu med kaféet är inte helt bestämt. En konkursförvaltare har tagit över och gett ägarna i uppdrag att se vad de äger och exakt vilka skulder de har.

– Inga beslut är fattade ännu om kaféverksamheten på Östra Storgatan. Det ska dock avvecklas på något sätt. Jag ska prata med fastighetsägaren eftersom att verksamheten hyr lokalen. Det företaget äger är inkråmet i kafélokalen och köket, säger Kenneth Strömbeck, konkursförvaltare på Ackordscentralen.

Förutom kaféet i stan där allting säljs, drivs bageriet ute på Näsby industriområde. Utöver företagsledningen ska två tillsvidareanställda samt en timanställd beröras av konkursen.

24kristianstad.se har varit i kontakt med ägarna under tisdagen. De vill inte i nuläget kommentera beslutet om konkursen.

FaktaFakta / Wahlquist Conditori:

Grundades på 1920-talet och är därmed ett av Kristianstads äldsta konditorier/kaféer.

År 1952 tog Albert Wahlquist med hustrun Stina över konditoriet. Det var också då det fick sitt nuvarande namn.

Torgny Jönsson som var bagare och konditor i över tio år på Wahlquist, tog själv över verksamheten år 1988.

År 2009 tog Susanne Jönsson över konditoriet från sin svåger. Det vill säga Torgny, som tidigare hade gått bort. Hon startade en handelsbolag med sig själv och dottern som bolagsmän (delägare).

År 2012 flyttade Wahlquist Conditori efter att ha funnits på samma plats de senaste 80 åren. De hittade en bättre lokal på Östra Storgatan som de inredde i 50-talsstil. Ägarna ville hitta den genuina atmosfär som Wahlquist står för.

Förra året tog ägarna beslutet att överföra verksamheten i ett aktiebolag. Det är nu det bolaget som har försatts i konkurs på egen begäran.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Färre startar företag i Skåne – så placerar sig Kristianstad

Strax över 10 000 skåningar startade företag förra året, det är den lägsta siffran på över tio år.

Henrik Nordell

Kl.12:07, 13 mars, 2018

Färre startar företag i Skåne – så placerar sig Kristianstad
Skåne ligger lågt när det handlar om företagsamhet. Foto: Pixabay.

Under förra året började 10 220 skåningar driva eller leda företag. Det är den lägsta siffran på tio år meddelar Svenskt Näringsliv i en ny rapport över företagsamheten i regionen.

– Det är särskilt oroande att färre unga är företagsamma. Sverige behöver fler företagsamma människor och fler företag som växer och skapar nya jobb, säger Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne

LÄS MER: Kristianstad klättrar på lista över nyföretagande

I Kristianstad varierar däremot siffrorna och här har det skett en liten ökning jämfört med förra årets rapport. År 2016 var det 501 genuint nya företagare i kommunen. Förra året ökade den siffran till 528 nyföretagare enligt Svenskt Näringslivs definition.

Andelen företagsamma personer ligger däremot stilla på samma nivå. Det vill säga runt elva procent. Det vill säga den andel personer i Kristianstad som är VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag, delägare eller har F-skattsedel.

Det finns nu 6 706 företagsamma personer i Kristianstad, jämfört med 6 621 förra året. Att det inte ökat procentuellt beror på att befolkningen också har ökat senaste året.

Det är dock endast 6,7 procent av de företagsamma som är kvinnor och bara 4,4 procent är unga (16-34 år). Jämfört med andra delar av landet ligger både Skåne och Kristianstads lågt till.

– Skåningarna är något mindre företagsamma än resten av Sverige. Särskilt gäller det i jämförelse med Stockholm där 15,2 procent av alla invånare äger eller driver företag, säger Rolf Elmér.

I Skåne sticker Båstad ut med 22,1 procent företagsamma invånare. Lägst är det i Bjuv med 8,2 procent. När det gäller nyföretagande ligger Båstad alltjämt i topp, Östra Göinge har lägst. I snitt är siffran 1,2 för nyföretagande skåningar.

– Dessa siffror är de sämsta på över tio år, det är oroväckande, säger Rolf Elmér.

Utmaningen nu ligger i att företagare främst är äldre personer. Många företag står inför ett generationsskifte.

– Detta är en stor utmaning för näringslivet. Risken finns att flera företag lägger ned om de inte lyckas hitta någon ny som kan driva företagen.

Text: André Kvist och Henrik Nordell

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Välkända kaféet i centrum försatt i konkurs

Ett välkänt kafé i centrala Kristianstad har försatts i konkurs. Det blev klart under tisdagen.

Henrik Nordell

Kl.10:22, 13 mars, 2018

EXTRA: Välkända kaféet i centrum försatt i konkurs
Längs med Östra Storgatan ligger Wahlquist Conditori som nu gått i konkurs. Foto: Henrik Nordell

Wahlquist Conditori på Östra Storgatan i centrala Kristianstad har försatts i konkurs. De har nyligen skickat in en konkursönskan till tingsrätten och fått den beviljad. En förvaltare har utsetts under måndagen.

Det klassiska kafét har anor från slutet av 1920-talet. Sedan dess har de bytt ägare flera gånger. Albert Wahlquist med hustru tog över det år 1952 och då fick det dagens namn. De senaste ägarna tog över år 2009.

Enligt konkursansökan har de överlåtit inkråmet i kaférörelsen från ett handelsbolag till ett aktiebolag år 2017. Åren innan dess ska verksamheten ha omsatt mellan tre och fem miljoner kronor enligt allabolag.se.

Konditoriet uppges nu gå med förlust. Enligt ansökan har konkurrensen ökat under de senaste åren, vilket har gjort att försäljningen minskat. Det finns inte längre någon möjlighet att betala de skulder som uppgår till cirka en halv miljon kronor.

Konditoriet har två heltidsanställda utöver företagsledningen. Det finns även en timanställd som berörs av konkursen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng