VECKANS FÖRETAG

Klassiska konditoriet ser ljust på framtiden

I år blev Conditori Duvander utsedda till Kristianstads bästa kafé. Det är dock ingenting som får dem att slå av på takten. Framtidsplanerna är nämligen många – både för verksamheten i Åhus och i Kristianstad. ”Jag jobbar framförallt med att få Strandkaféet i Åhus att leva året runt”, säger ägaren Jens Duvander.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:08, 6 augusti, 2017

Klassiska konditoriet ser ljust på framtiden
Conditori Duvander blev i år prisat som Kristianstads bästa. Foto: Robert Rosén.

Klassiska Conditori Duvander är i princip en institution i Kristianstad. Redan 1934 startades företaget upp i Färlöv och i slutet av 1980-talet gick flytten in till centralorten. Sedan drygt åtta år tillbaka är det tredje generationen Duvander som driver kaféet. Förra året valde dock Jesper Duvander att lämna företaget, vilket kom att innebära att brodern Jens Duvander i dag driver det själv.

– Det är klart att det blir fler timmar för mig. Men vissa grejer är enklare, som beslut och sånt här kan man ta direkt. Sen är andra saker tuffare, då man får köra allt själv. Men jag bollar mycket med farsan, för han finns här fortfarande i princip varenda morgon, förklarar Jens Duvander när 24Kristianstad möter upp honom på ett fullsmockat Conditori Duvander en regnig dag.

LÄS MER: Veckans företag: Bokbindaren tog över det anrika vandrarhemmet

Att det skulle bli en bagare utav Jens Duvander var det däremot ingen som trodde i slutet av 1980-talet. Men efter att betygen inte räckt till för att komma in på El och Tele-utbildningen blev det Livsmedelsteknisk linje och sedan rakt in i familjeföretaget efter studenten.

Under de senaste åren har förändringarna i företaget också varit stora. För cirka tio år sedan valde man att öppna upp en andra butik på Köpmannagatan i Åhus, vilken därefter flyttades vidare till Domus och i dag återfinns i Galleria Boulevard.

Foto: Robert Rosén

Jens Duvander skojar med en anställd. Foto: Robert Rosén.

– Vi fick en förfrågan om vi ville flytta med (vid bygget av Galleria Boulevard reds. anm.). Då kände vi, att antingen gör vi det eller så skiter vi i det, och skiter vi i det får vi banta här och säg upp folk. Och det ville varken jag eller brorsan, så då kände vi att vi är med och satsar. För det har ju varit ett bra alternativ till oss. För här inne har vi inte den över-disk-försäljningen på samma sätt, då det är svårt att komma till med bilen och så. Då tänkte vi att vi kör på det och hoppar på det, förklarar Jens Duvander som är noga med att lyfta fram att det trots många ljusa stunder har sina upp- och nedgångar i gallerian.

Förutom verksamheternaHesslegatan och i Galleria Boulevard driver Conditori Duvander sedan slutet av juni ett strandkafé i Åhus. En idé som Jens Duvander fick sedan han fått en förfrågan om att ta över en träbod nere vid vattnet och ville återskapa den miljö som fanns vid klassiska Östermans i Åhus en gång i tiden.

– De hade ett enkelt koncept. Räkor, bröd, aioli, öl och vin – ingenting annat. Det var så spartanskt, man satt på trädbänkar och allt var så enkelt. Det är många som frågat efter det, då det la ner av olika anledningar, och då tänkte jag ”Här. Här kör vi Östermans. Nya konceptet”. I Duvanders regi med bakelser, våra grillmackor, sallader och tapastallrikar och så här, berättar han och lägger även till att man tagit över minigolfen som ligger bredvid.

– Strandkaféet är över förväntningarna. Fantastiskt. Skitkul. Vi har fått mycket feedback. Det är många gamla och unga människor som kommer ihåg Östermans och tycker att det är kul att det händer någonting där, i den hörnan. Så det känns jävligt bra.

Förutom att öppna upp ett strandkafé har Conditori Duvander under Jens ledning förändrats på så vis att man har börjat att jobba mer med fasta leveranser. Ägaren menar att det är av vikt för företaget att ständigt kunna förnya sig, men samtidigt balansera det med att bibehålla den bas som lett till framgångarna. I dag arbetar det 23 personer på Conditori Duvander och framtidsplanerna är många. Till hösten kommer kaféet på Hesslegatan åter att införa dagens lunch och musikkvällar samt återuppta barnkalasen och företagseventen. Dessutom kommer pappa Åkes idrottskafé komma tillbaka i september.

Foto: Robert Rosén

Jens Duvander driver sedan förra året Conditori Duvander själv.

– Sen jobbar jag framförallt med att få Strandkaféet i Åhus att leva året runt. Och kanske så smått kunna öppna nån restaurang vid sidan av eller utveckla konceptet. Men det är fortfarande ganska lugnt vid den sidan. Och framförallt utveckla här inne i stan också. Att bli ännu bättre och ännu synligare.

Hur då?
– Att kunna vara här nere bland gästerna mer. Det tror jag mycket på. För det har jag märkt. Efter jag är klar här inne åker jag ju ut till Åhus och tar på mig en annan hatt, med en räka på istället. Då går jag runt där bland gästerna och sitter och pratar. Det märker man att de tycker är jävligt kul. Man kommer väldigt nära inpå.

– Men det hinner jag inte här. För här producerar jag, det gör jag inte i Åhus på samma sätt. Men det är målet, att kunna vara här nere mer. Att slänga lite käft. Det hade varit jävligt roligt.

Trots de många framtidsvisionerna står det klart att Conditori Duvander redan i dag har ett koncept som är minst sagt omtyckt bland Kristianstadsborna. I april vann man nämligen både Guldäpplet (för sina hyllade filmer på sociala medier) och priset som Årets Kafé på näringslivsgalan Guldjubel.

– När det gäller Årets Kafé känner vi väl att det är för att vi alltid hållit oss till en linje, och stått för det också. Att sen långt tillbaka i tiden försöker vi göra allting från grunden och använder inte skitråvaror, säger Jens Duvander.

För det är nämligen precis så som Årets Kafé i Kristianstad beskriver sig själva på sin hemsida: ”Faktum är att sedan starten 1934 med Farfar Nisse i spetsen så har vi på Conditori Duvander jobbat med 100%-iga råvaror och viker aldrig en tum på kvalitén. Vi vill att ni som kund ska komma tillbaka och få uppleva just skillnaden på äkta produkter jämfört med produkter som har tillsatsämnen…”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter tio år ska han sälja matvagnen – berättar om det speciella minnet

Under de senaste tio åren har Miodrag Stevanov drivit den populära matvagnen. Nu ska han sälja och fokusera på sitt andra företag.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.21:07, 17 december, 2017

Efter tio år ska han sälja matvagnen – berättar om det speciella minnet
Matvagnen i Härlöv ska nu säljas. Foto: Henrik Nordell

Det var år 2008 som Miodrag Stevanov startade verksamheten med en matvagn i handelsområdet i Härlöv i Kristianstad. Många shoppingsugna kunder har sedan dess serverats. Konceptet är att sälja korv med bröd och mos samt varma och kalla drycker. Det har visat sig vara lyckat.

– Det är många som gillar det vi gör. Vi har bra priser, en bra service och bra produkter, säger Miodrag.

LÄS MER: Populär restaurang i centrala Kristianstad ska säljas

Nu ska matvagnen säljas och de söker därför efter en ny ägare som vill driva verksamheten vidare. En annons har nyligen lagts på ut annonssidan Blocket. Anledningen är att Miodrag vill fokusera mer på sitt andra företag Härlöv Bygg & Design AB där de arbetar med modulbyggen.

– Jag vill ta det företaget till nästa nivå och har då inte tiden att driva två verksamheter samtidigt. Det finns goda möjligheter att ta över matvagnen och driva den vidare, säger Miodrag Stevanov.

Krävs det något speciellt för att driva en matvagn?
– Man behöver ha en enskild firma. Verksamheten är registrerad som en livsmedelsanläggning. Jag har erbjudandet att hjälpa till en vecka för att visa hur man gör. Man kokar och grillar korv och serverar den med ett leende. Det är viktigt att man är social för att det ska fungera, säger Miodrag Stevanov.

Har du någon speciellt minne från de tio åren du drivit matvagnen?
– Ett har fastnat i minnet, som skedde för några år sedan. Jag skulle servera två damer varsin korv och skulle öppna en ny förpackning med ketchup. Då råkade jag spruta ketchup över damens blus, det var ganska pinsamt. Jag fick bjuda på korv och dricka, säger Miodrag Stevanov.

Matvagnen kommer att drivas vidare fram tills att det finns en ny entreprenör.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN

Östermalmslägenheter var populäraste bostäderna

Lägenheterna på Östermalm lockade flest besökare på Hemnet under vecka 49.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:10, 17 december, 2017

Östermalmslägenheter var populäraste bostäderna
Två lägenheter på Östermalm lockade flest besökare.

24109901

1. Vasagatan, Östermalm, Kristianstad. Pris: 1 900 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
Ljus takvåning med bjälkar i taket. Den 76 kvadratmeter stora trean har en öppen planlösning och en balkong ut mot vägen. Hiss finns i huset. För att läsa hela annonsen klickar du här.

LÄS MER: Ja till skärpt amorteringskrav

mdiynnwwmdawndqymji5oxw5ng

2. Föreningsgatan, Östermalm, Kristianstad. Pris: 1 790 000 kronor.
Foto: Svensk Fastighetsförmedling/Hemnet.
På andra våningen ligger denna tvåa på hela 87 kvadratmeter. Bostaden har högt i tak, stora fönster och ljusa ytskikt – samt beskrivs som ”pampig”. Balkong mot innergård. Här läser du hela annonsen.

24127959

3. Kanalgatan, Centrum, Kristianstad. Pris: 3 850 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
En villa i centrum – som är uppdelad på två bostäder. Bostäderna är renoverade och har tre respektive fyra sovrum. Planlösningarna beskrivs som trevliga. Annonsen i sin helhet läser du här.

nlts5gr3_q100_h640_w960_mfile_cmonlyscaledown

4. Varpagatan, Öllsjö. Pris: 2 200 000 kronor.
Foto: Din Mäklare Peter Olvsborn/Hemnet.
Ett rejält hus på 170 kvadratmeter plus garage och förråd. Sex rum finns i bostaden, varav fyra stycken är sovrum. Dessutom med öppen brasa i vardagsrummet. Här läser du hela annonsen.

d0a10037-688d-4dca-a489-b9eb558ddf1c

5. Björkstigen, Äspet, Åhus. Pris: 2 495 000 kronor.
Foto: Mäklarhuset/Hemnet.
Nära såväl strand som naturreservat ligger den 142 kvadratmeter stora villan. Invändigt finns det fyra sovrum samt braskamin i vardagsrummet. Även flera förrådsutrymmen. Här finner du hela annonsen.

24074580

6. Siktvägen, Möllebacken, Kristianstad. Pris: 1 395 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
Enplansvilla, med källare, som är belägen strax innan återvändsgränden i villakvarteret. Större renoveringar har genomgåtts under de senaste åren. Hela annonsen kan du läsa här.

iomrf6iq_q100_h640_w960_mfile_cmonlyscaledown

7. Havsvägen, Äspet, Åhus. Pris: 3 200 000 kronor.
Foto: Din Mäklare Peter Olvsborn/Hemnet.
Bostad som fungerar såväl som året-runt-boende som fritidsboende. Villan är på ett plan med källare och har en insynsskyddad tomt. Antalet rum är tre. För att läsa hela annonsen klickar du här.

tarnevagen-4_mbbvan

8. Tärnevägen, Kulltorp/Nosaby, Kristianstad. Pris: 1 895 000 kronor.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Hemnet.
Stor familjevilla på 200 kvadratmeter. Bostaden är belägen på en hörntomt med en lättskött trädgård. Kort promenad bort till service såsom skola och affär. Här kan du läsa hela annonsen.

24131596

9. Börje Trolles väg, Färlöv. Pris: 2 300 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
115 kvadratmeter stor villa som genomgått en totalrenovering – både på bottenplan och ovan plan – under 2017. Luftiga utrymmen i den fyra rum stora bostaden. Hela annonsen hittar du här.

24116661

10. Hemvärnsvägen, Norra Åsum. Pris: 160 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
En etta belägen på första plan. Den 36,9 kvadratmeter stora lägenheten är i visst renoveringsbehov. Busshållsplats ligger precis intill bostaden. Annonsen i sin helhet hittar du här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De ska etablera sig på C4 Shopping

Nu är det klart att en ny verksamhet kommer etablera sig på C4 Shopping.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:28, 15 december, 2017

De ska etablera sig på C4 Shopping
Tryggakliniken från Bromölla kommer att etablera sig på handelsområdet C4 Shopping.

Vårdcentralen Tryggakliniken i Bromölla kommer att etablera sig i handelsområdet C4 Shopping under nästa höst. Det är något som Kristianstadsbladet var först att berätta om och som shoppingcentrat själv avslöjade under fredagen.

De kommer att öppna en verksamhet i annexet ut mot Blekingevägen. Därmed kommer de finnas i en del som är skild från själva gallerian.

LÄS MER: LISTA: Här är butikerna som öppnar i C4 shopping

– Utomlands är det vanligt att vårdenheter ligger i anslutning till stora shoppinggallerior, och där är det ett väl fungerande koncept. Däremot är det kanske inte så vanligt i Sverige, och man ska också ha i åtanke att vårdcentralen ligger i en friståendebyggnad, inte inne i shoppingcentret, säger Fredrik Mogren, som är grundare och läkare på Tryggakliniken i Bromölla, till Kristianstadsbladet.

Kliniken har funnits i Bromölla sedan 2014 och har  ett 30-tal anställda. År 2015 blev de utsedda till Årets företagare. Deras vision är att fortsätta expandera i Skåne och en verksamhet i Kristianstad har länge planerats.

– Vi kommer att börja i liten skala med en läkare och två sjuksköterskor. Jag skulle tro att det kommer vara en större utmaning att etablera sig i Kristianstad jämfört med Bromölla, med tanke på att Kristianstad redan har flera fina kliniker. Samtidigt tror jag det kan vara bra med en vårdcentral till, säger Fredrik Mogren till Kristianstadsbladet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han säljer byns pizzeria: ”Jobbar alla dagar”

Nu är byns pizzeria till salu.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:00, 14 december, 2017

Han säljer byns pizzeria: ”Jobbar alla dagar”
Pizzerian i Viby är ute till försäljning. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

Pizzerian i Viby kan snart komma att få nya ägare. Viby Pizzeria är nämligen sedan en tid tillbaka till salu.

– Jag är ensam och det finns inte tid för att ha ledigt för mig. Det finns andra business. I dag jobbar jag alla dagar, säger nuvarande ägaren Duraid Kadhem.

Förutom att sälja pizza och kebab huserar lokalerna i dagsläget även en liten kiosk, som enligt ägaren har gott om besökare.

– Det finns ingen affär i Viby. Det är bara jag. Många ungdomar kommer hit för att köpa godis, chips och dryck.

Har det varit stort intresse för att köpa pizzerian?
– Ja. Det har kommit hit intresserade här och diskutera och kollat.

Säljs pizzerian snart då?
– Ja.

Trots att Duraid Khadem snart ser ut att ta farväl av Viby Pizzeria lever entreprenörsandan kvar, och planer på att öppna en kafeteria i Kristianstad efter försäljningen finns.

– Jag tänker att jag får det här sålt först och sen börjar jag där.

Pizzerian i Viby är belägen centralt i byn.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Godisjätte vill öppna i Kristianstad

Intresset från godiskedjan bekräftas: "Handlar om att hitta rätt"

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.19:56, 13 december, 2017

EXTRA: Godisjätte vill öppna i Kristianstad
Foto: Arkiv

Godisjätten Kandy´z driver butiker i bland annat Stockholm, Gävle och Mjölby. Med sitt enorma godissortiment vill man nu fortsätta slå sig in i städer runt om i landet. Andreas Östergren är verksamhetscontroller och en av de som arbetar med nyetableringar för kedjan. Han berättar att man vill expandera kraftigt de kommande åren.

– Vi har tio butiker öppna idag varav tre öppnat i år. Vi har som mål att växa med fem nya butiker varje år de kommande fem åren. Kanske kan det till och med bli fler, säger han.

En av butikerna kan mycket väl hamna i Kristianstad. 

– För oss handlar det mycket om att hitta rätt franchisetagare och rätt lokal. Kristianstad kan vara intressant för oss om allt faller på plats. Det är vi inte främmande för. Men som läget är nu söker vi aktivt i bland annat Göteborg och Uppsala.

Hur lyder ert koncept?
– Vi säljer godis och vill erbjuda en godisupplevelse för våra kunder. Vi har stora väl fyllda butiker. När vi nu etablerar oss framöver tittar vi efter lokaler om cirka 250-500 kvadratmeter.

Upplever du att det är svårt att hitta rätt?
– Jag skulle säga att det är lite 50-50 när det kommer till franchisetagare och lokal. Ibland är det ena svårare än det andra. Vi får väldigt mycket förfrågningar om etableringar och lyssnar på alla.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng