FERIEARBETARNA

Parkarbetarna drar ett stort lass: ”De gör ett jättejobb”

Under sommaren är ungdomar tillsate på olika tjänster inom kommunen. En av de är som parkarbetare. En tjänst där man utför en av de viktigaste arbetsuppgifterna. Nämligen att rädda miljön och rensa bort allt skit som människor slänger i naturen.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.08:02, 30 juli, 2017

Parkarbetarna drar ett stort lass: ”De gör ett jättejobb”
William Palmquist, en av alla hyllade parkarbetare. Foto: Filip Edvardsson

Under sommaren arbetar 100 ungdomar födda 1999 eller 2000 som parkarbetare. Detta då de är fördelade över fyra tvåveckors-perioder där det jobbar 25 stycken åt gången. En av de som inte är rädd för att få skit under naglarna är Teknik-studenten William Palmquist. Efter att tidigare arbetat på C4-lägret, tog han chansen när han blev erbjuden en tjänst som parkarbetare. Men det var en slump som gjorde att han sökte.

– När jag gick i skolan såg jag en plansch på väggen om det. Så jag sökte och som tur var fick jag det.

Nu när efter en tid blivit varm i kläderna trivs han i rollen som parkarbetare.

– Det känns väldigt bra att göra en god gärning för samhället. Det är ju vi som underhåller och håller det rent. Sen känns det såklart bra att tjäna pengar samtidigt som du gör det.

Om han ser till konceptet ”feriearbete” tycker han att det är klockrent. Dock finns det sina för och nackdelar.

– Man tjänar inte lika mycket här som på andra arbeten, men samtidigt är det bra att få chansen att komma ut i livet. Det är viktigt att unga lär sig att ta ansvar för ett arbete, genom att bland annat komma upp i tid.

Trots alla lovord om arbetet, har han i nuläget en annan plan för vad han vill syssla med i framtiden.

– Jag skulle vilja bli någon typ av ingenjör.

Några som däremot har verkat längre inom yrket är arbetsledarna Addo Busulaszic, Daniel Nilsson och Albin Ellman, som även de har erfarenhet från olika sommarjobb i yngre ålder. Nu är de ansvariga för feriearbetarna då de bland annat åker runt till olika platser inom kommunen och ser till att de allmänt ytorna är fria från skräp. Något som inte är det enklaste.

– Det är inte sjukt utan helt brutalt vad mycket skräp det slängs i naturen. Man undrar vad folk tänker med, säger Addo Busulaszic och får medhåll av sina kollegor.

– Det är verkligen skrämmande när man ser vad som slängs, tillägger Albin Ellman.

Under sommaren har man hittat det mesta. Ett axplock av allt är diverse bildelar, batterier med syra i, möbler, barnvagnar, men värst av allt. Det har hänt att de funnit färdigpackade packet med knark alternativt heroinsprutor. Och det är inte på vilka ställen som helst.

Vi hittar det i parken, vid museet och så vidare, på de platserna där mest folk vistas. Tänk om ett litet barn skulle få tag i en spruta och sticka sig själv i fingret. Det skulle vara helt fruktansvärt, säger Addo Busuladzic.

Eftersom miljön lider av all nedskräpning, är det tur att årets feriearbetare sköter sig exemplariskt.

– Ungdomarna gör ett jättejobb, det är fantastiskt kul att se. Vi är väldigt nöjda med hur de sköter sig och vilken inställning de visar. Det är till och med så att det kommer fram folk och tackar ungdomarna och oss för allt slit vi lägger ner på att hålla staden ren. Då känner man att man verkligen gör en insats, berättar Daniel Nilsson och får medhåll av kollegorna.

Om man ser till antalet sopsäckar är det skrämmande stora mängder som förbrukas. Under fem veckor har de fyllt 1700 säckar vilket motsvarar fyra och en halv container. Men det är inte bara en massa små-skräp de hittar. För ett tag sedan gjorde Daniel Nilsson en upptäckt i Norra Åsum.

– Jag hittade ett halvt badrum, mitt ute i naturen. Jag förstår inte hur man kan göra så mot miljön. Det är ett stort problem för samhället som måste lösas.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: De samlar in pengar till Musikhjälpen i Kristianstad

I morgon avslutas Musikhjälpen. Här är listan på de som samlar in i Kristianstads kommun.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.21:27, 16 december, 2017

LISTA: De samlar in pengar till Musikhjälpen i Kristianstad
Asin Delawi och Turnétobbe är två av dem som samlar in pengar till Musikhjälpen i år. Foto: Henrik Nordell.

Mellan den 11-17 december pågår Musikhjälpen, som direktsänds från en glasbur i Umeå. Det samlas in pengar för att stödja organisationen som arbetar mot barnsexhandel. Även inom Kristianstads kommun samlas det in pengar till välgörenhetsprojektet. Här har du hela listan:

Tinia AB: För tredje året i rad engagerar sig Tinia AB  i Musikhjälpen. De uppmärksammar sina kunder, leverantörer, medarbetare och samarbetspartners om Musikhjälpen och årets tema ”Barn är inte till salu” under en jullunch. Där auktioneras det ut produkter.

LÄS MER: Här samlar hon in tiotusentals kronor till Musikhjälpen

Asin Delawi: Måndag till torsdag sitter Asin Delawi i Kristianstad på lilla torg och tatuerar. Alla intäkter går oavkortat till Musikhjälpen. Du kan läsa mer om det här.

Söderportgymnasiet: Bidrar genom att eleverna lägger sina pantburkar och pantflaskor i anvisad behållare på skolan. För varje lämnad burk eller flaska skänker anmäld personal ytterligare 50 öre till Musikhjälpen.

Länsförsäkringar: Fastighetsmäklare i Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Kristianstad och Hässleholm bygger och säljer pepparkakshus till förmån för Musikhjälpen. De auktioneras ut på respektive ort.

Turnétobbe: Tillsammans med flera andra musiker samlade de in pengar den 9 december. De gjorde det under en insamling i Galleria Boulevard.

Pokémon GO spelare i Kristianstad med omnejd: gör en gemensam kraftsamling för Musikhjälpen och att barn inte är till salu.

Åhus församlingsungdomar i KUL ( kyrkans unga ledare) hade insamling till musikhjälpen på Ica Kvantum i Åhus på torsdagen och fredagen. Besökarna kunde önska låtar och kören sjöng.

Silowfriberg: Säljer armband, samlar burkar, skramlar bössa i Åhus.

Film som hjälper till: Producerar en film för att sprida det budskap Musikhjälpen har som tema i år. Samlar även in pengar.

Är det någon insamling som fattas? Mejla redaktionen@24kristianstad.se

Här kan du söka efter alla insamlingar:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utredning om mordförsök läggs ner

En 80-årig man greps för mordförsök. Nu har utredningen lagts ner.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.13:06, 16 december, 2017

Utredning om mordförsök läggs ner
Förundersökningen om ett mordförsök har lägst ner. Foto: Casper Johansson

Det var någon gång under 3-4 november som en 80-årig man boende inom Kristianstads kommun greps misstänkt för mordförsök. En närstående kvinna hade hämtats med ambulans och var allvarligt skadad. Mannen själv hade larmat.

De gav en förklaring till hur skadorna uppkom, men de stämde inte helt överens med hur allvarliga skadorna var. Det ledde till ett polisingripande där mannen greps och anhölls.

I tre dagar fick han sitta i polisens försvar innan han släpptes fri. Nu har förundersökningen lagts ner med motiveringen att det inte går att styrka att ett brott har begåtts.

Med förundersökningen nedlagd begär 80-åringen nu skadestånd genom sitt advokatombud. Han förklarar själv att misstanken om mordförsöket har fått allvarliga konsekvenser för honom, fastän att han är frikänd. Totalt begär han 12 000 kronor i skadestånd för sitt lidande.

24kristianstad har försökt att nå åklagaren för en kommentar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Psykolog dömdes för sexbrott – får sparken

Efter att ha dömts för sexbrott sparkas nu psykologen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.21:44, 15 december, 2017

Psykolog dömdes för sexbrott – får sparken
Psykologen dömdes för sexuellt utnyttjande. Foto: Björn Tilly/Bildbyrån.

Tidigare i veckan skrev 24Kristianstad om att en psykolog i Kristianstad dömts för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Det sedan han hösten 2013 tagit sms-kontakt med en patient i 20-årsåldern och därefter utnyttjat henne sexuellt under början av 2014.

Efter att domen fallit har Region Skåne nu meddelat att man har avskedat mannen. Psykologens anställning upphör med omedelbar verkan.

LÄS MER: Psykolog sexutnyttjande patient – kan förlora sin legitimation

– Jag kan inte kommentera ärendet, säger HR-chefen Karin Lindow till Nyhetsbyrån Siren.

Psykologen har nu två veckor på sig att överklaga uppsägningen, om han anser att den inte har skett i enlighet med lagen om anställningsskydd. I sådana fall kommer först en förhandling att ske, varefter fallet går vidare till domstol. Om mannen väljer att inte väcka förhandling har han istället fyra veckor på sig att väcka talan hos domstol.

Vidare har psykologen även rätt att begära skadestånd, där en förhandling ska ske inom fyra månader alternativt talan väckas hos domstol inom åtta månader.

Sedan tidigare har psykologen även anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), vilka lämnat ett förslag om att mannen ska fråntas sin legitimation helt eller få tre års prövotid till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två dog efter att ha flyttats från CSK på grund av platsbrist

Svårt sjuka personer har dött efter att ha flyttat från Centralsjukhuset på grund av platsbrist. "Det var inte lämpligt att flytta patienterna, det måste vi ta till oss", säger chefsläkaren.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.19:29, 15 december, 2017

Två dog efter att ha flyttats från CSK på grund av platsbrist
Centralsjukhuset i Kristianstad.

I juli månad skedde den första händelsen som har blivit anmäld enligt Lex Maria. Mitt i natten kom en multisjuk man med diabetes och förmaksflimmer in till akutmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad. Han undersöks av läkarna och de bestämmer sig för att han ska läggas in.

På grund av platsbrist förs han till sjukhuset i Hässleholm. Strax före flytten drabbas han av akut andnöd och av vätska i lungorna. Det missar man dock att meddela till läkarna i Hässleholm. Två dagar senare avlider mannen.

Den andra incidenten skedde en månad senare. En äldre kvinna på ett äldreboende kommer in akut till sjukhuset efter att ha fallit. Hon har huvudvärk, är illamående och har en mindre bula i huvudet.

Man beslutar att lägga in henne för observation, men på grund av platsbrist körs även hon till sjukhuset i Hässleholm. En dag senare har läget förvärrats och kvinnan avlider.

– Det var inte lämpligt att flytta patienterna, det måste vi ta till oss. Kanske skulle vi omprioriterat de här fallen om vi hade tittat till patienterna innan, säger chefläkare Katharina Ornstein till Nyhetsbyrån Siren.

I anmälan står det att det inte var lämpligt att föra en patient med akuta besvär till ett annat sjukhus. Inte i något av fallen har de kunnat bedöma om patienteras liv kunde ha räddats om de fick vara kvar i Kristianstad. Det framgår av den Lex Maria-anmälan som gjorts.

Sjukhuset tar händelserna på allvar och har sedan i somras sett till att alla rutiner blir kända för personalen.

– Vi är väldigt noga med att se när vi har patientsäkerhetsrisker, just för att behålla det goda bemötande vi har, säger Katharina Ornstein.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir julens väder

Så ser den senaste prognosen ut.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.18:30, 15 december, 2017

SMHI: Så blir julens väder
Foto: Pixabay

Enligt den senaste prognosen från SMHI bör man inte förvänta sig snö på julafton i Kristianstad.

Den 23:e december väntas temperaturerna ligga på den milda sidan och solen tittar fram flera gånger under dagen. Helt nederbördsfritt väntas det också bli.

Det sistnämnda stämmer även gällande julafton, men då stiger också temperaturen någon enstaka grad och mulet väder präglar dagens timmar.

ska%cc%88rmavbild-2017-12-15-kl-14-35-11

Bild: Skärmdump/SMHI.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng