Landslagscyklisten Hanna Nilsson: ”lite av ett genombrottsår” | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis
VECKANS IDROTTSPROFIL

Landslagscyklisten Hanna Nilsson: ”lite av ett genombrottsår”

Den 25-åriga cyklisten Hanna Nilsson från Kristianstad är mitt uppe säsongen som utvecklats till hennes genombrottsår. Nyligen kom hon hem från tävlingar i Italien och Frankrike där hon var med i toppen. 24kristianstad träffade henne under den 10-dagars långa semestern i Sverige.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.15:00, 30 juli, 2017

Landslagscyklisten Hanna Nilsson: ”lite av ett genombrottsår”
Foto: Filip Edvardsson

I en lägenhet på Sommarlust i Kristianstad besöker vi Hanna Nilsson. En tjej med fötterna på jorden, men med ett stort fokus på att nå sina mål som cyklist. En sport hon varit aktiv inom i 15 år. Och det hela började som för många andra. Hon tog efter en av sina föräldrar.

– Min pappa började cykla när jag var 10 år. Läkarna sa att han behövde röra mer på sig, och då hängde jag med ut. Jag tyckte antagligen att det var roligt direkt då jag aldrig funderat på att sluta.

LÄS MER: Från Fjälkinge till SSL – Jonathan Nilsson lever Innebandy-drömmen

Detta trots att sporter som redskapsgymnastik, friidrott och tennis lockade, kunde det inte mäta sig med glädjen hon kände på cykeln. Något som håller i än idag. Men det var inför gymnasievalet som den första riktiga satsningen gjordes. Detta då hon valde att gå på ett cykelgymnasium i Vansbro, en liten by i Dalarna. En flytt som inte var helt lätt, men som formade henne till den personen hon är idag.

– Det var lite skakigt i början när man blev lämnad själv utan sina föräldrar i de djupa skogarna i Dalarna. Man kan säga att jag fick gå den hårda skolan då jag fick ta hand om allting själv och göra alla sysslor så som att städa och tvätta. Nu i efterhand är jag dock glad att jag fick den erfarenheten tidigt i livet.

Efter tre år i Dalarna var det dags att ta karriären till nästa nivå. Efter att ha spenderat alla ungdomsår hos Kristianstad Cykelklubb, representerade hon Staffanstorps Cykelklubb under ett par säsonger. När sedan Åhus CK startades valde hon direkt att återvända till sin hemstad.

– Jag kände att jag ville hem och köra för ett lokalt lag igen. Då passade Åhus av anledningen att de hade en bra fungerande verksamhet.

Som svensk cyklist måste du alltid vara skriven i en förening i Sverige, men det hindrar inte dig från att representera utländska lag. Ett steg som Hanna Nilsson inte var rädd för att ta.

Inför säsongen 2014 skrev hon på för det belgiska laget Autoglas Wetteren, ett lag som inte var ett proffslag utan det blev hennes utländska klubblag. I vilket fall var det ett stort steg i karriären.

– Jag åkte dit för att jag ville bli en så bra cyklist som möjligt och få så bra förutsättningar som möjligt till det.

Dock kom möjligheten inför säsongen 2016 då ett proffslaget var intresserad av att ha henne i sitt lag. Hon nappade direkt och skrev på ett kontrakt med Lensworld-Zannata-Etixx Cycling Team. Ett av 30 proffslag runtom i Europa. Senare visade det sig att hon bara skulle stanna där en säsong. En säsong som var präglad av motgångar.

– Jag hade en jobbig säsong där då jag var skadad i knät och missade fyra månader av tävlingar på grund av det. Så det gick inte riktigt som planerat.

Trots det skadefyllda året skulle ett erbjudande dyka upp i november som hon inte tvekade länge på att tacka ja till. Den Slovenska proffsklubben BTC City Ljubljana hörde av sig trots den motiga säsongen och erbjöd henne ett-års kontrakt. En möjlighet Hanna Nilsson inte kunde tacka nej till då hon hört mycket positivt om klubben.

–  De är på samma nivå som mitt tidigare lag. De är Sloveniens enda lag och får väldigt mycket stöttning. De är en statsangelägenhet och man vill väldigt mycket med laget, sade hon till Kristianstadbladet när flytten blev klar i november förra året.

Beslutet skulle visa sig bli starten på hennes genombrottssäsong. Efter flera fina lopp i World Tour-deltävlingarna kom höjdpunkten när hon i juli fick chansen att köra Giro d´italia samt La Course. Dock kunde en start uteblivit då hon var med om en olycka strax innan loppen.

– Vårt lag i Slovenien håller i ett motionslopp, så vi i laget stod på startlinjen för att få ett bra träningspass och visa upp laget. När det var tre mil kvar till målet körde jag på en knöl i vägen och flög av cykeln. Jag slog i huvudet, men som tur var hade jag inte brutit någonting. Dock fick jag stanna kvar på sjukhuset till dagen efter för att se att allt var bra med nacken och huvudet.

Just då kände hon att det inte var någon fara. Men med facit i hand påverkades hon mer av fallet än vad hon ville tro.

– Jag tillät inte mig själv att känna efter. Jag skulle snart delta i tävlingar som tillhör de största som finns inom sporten. Jag kunde inte missa dem.

Och det var just de tävlingarna hon längtat efter. Först ut var Giro d´italia. Ett etapplopp fördelat på tio dagar som sträcker sig genom hela Italien där man kör 100 till 140 kilometer om dagen. Efter tuffa lopp lyckades hon sluta på en 14:e plats. Några dagar senare var det dags för La Course som körs i Frankrike, även det en av de mest prestigefyllda tävlingarna i världen. Detta trots att man kan ifrågasätta varför damerna enbart har en delsträcka på en dag som tävling, medan herrarna kör en tre veckor lång Tour. Men nog om det, hon lyckades ta en 10:e placering. Något som inte många hade trott inför säsongen.

– Det skulle väl vara min tränare som hade trott att det var möjligt.

Topplaceringen var ett faktum och Hanna Nilsson är numera ett namn att räkna bland topplaceringarna. Och genom den fina prestationen har hon nu blivit uttagen att representera Sverige under EM i Danmark nästa vecka. Där ska hon köra ett linjelopp, alltså ett lopp med gemensam start. Men i mästerskapet är det laget för ”jaget” som är hennes inställning.

– Jag åker inte för mitt egna resultat. Den banan passar mig inte alls då den är väldigt platt. Jag är bäst när det är mycket stigningar, framförallt när det är klättringar uppför. Men banan passar andra cyklister i laget så jag kör för att hjälpa dem till bra placeringar.

Det som kan vara det mest imponerande med Hanna Nilsson är hennes målmedvetenhet. De flesta hade nog inte klarat av pressen att bo utomlands i nio månader, för att träna och tävla. Samtidigt som bland annat pojkvännen finns kvar i Sverige. Men för henne har det inte varit något större problem.

– Jag är ju hemma ibland och han brukar åka ner en gång om året för att hälsa på. Ibland går det en månad och ibland tre innan vi ses, så man får passa på att njuta av stunden när vi är med varandra. men det blir mycket Skype, det kan jag säga.

Trots den långa tiden som kan gå mellan att de träffas, har det aldrig funnits tankar på att ge upp.

– Nej jag har aldrig tänkt den tanken. Sen blir det mycket lättare då jag också håller på med cykling, fast på motionärs-nivå, berättar pojkvännen Glenn Nilsson, som till vardags jobbar som snickare i Malmö där han är bosatt.

En kontrast mot flickvännens jobb som proffscyklist. Trots kontraktet med laget i Slovenien, och deltagandet i de stora tävlingarna, är det ingen glamourös sport att hålla på med rent ekonomiskt. Utöver sin fasta lön från laget får de prispengar för varje lopp de kör. Pengarna man tjänar in delas dock upp mellan lagmedlemmarna, även om det inte handlar om några stora summor.

– När jag slutade på tionde plats förra veckan i Frankrike fick jag 200 Euro. Det är inte så att vi har det särskilt lyxigt. Det laget som vann Giro d´italia vann ungefär 6000 Euro för tio dagars hårt slit. Om man jämför med de som vann herrarnas Tour de France fick det laget 700 000 Euro, berättar Hanna Nilsson.

Det pågår ständigt en debatt om hur klyftan ska minska mellan herrar och damer inom cyklingen. Vissa tävlingar har dock tagit ett stort steg i rätt riktning.

– En del tävlingar har tagit sig i kragen och jämnat ut prispengarna. Men det är faktiskt de större tävlingarna, tillexempel de jag nyss kört, som släpar efter och inte ändrar det.

Detta är en av många tankar hon har inom sporten, men även allmänt. Därför valde hon för några år sedan att skapa en blogg. Där kan hon skriva av sig om allt mellan himmel och jord efter tävlingar.

– Om jag gjort ett dåligt lopp och hamnat på en dålig placering, då ser folk bara resultatet eftersom man inte kan läsa om loppet någonstans. På hemsidan kan jag därför ge folk en uppfattning om loppet, om det hänt något som orsakat placering eller liknande. Sen vet jag att en del vill följa mig och då är det ett bra sätt att berätta för alla hur jag har det och vad jag gör.

Blickar hon in i framtiden är det OS i Tokyo 2020 som är det stora målet. Förhoppningsvis lyckas hon kvala in till ännu ett stort mästerskap, och kanske till och med hamna i toppen. Vem vet vilken väg karriären tar?

Under tidigare mästerskap hon kört har hon inte varit att räkna med i toppen. Då har hon i första hand hjälpt storstjärnan Emma Johansson som numera har slutat till topplaceringar.

Nu är frågan vem som tar över platsen som Sveriges cykeldrottning. Just nu finns det ingen svar, men en sak är säker. Hanna Nilsson har alla förutsättningar för att lyckas med det.

Här kan du gå in och följa Hanna Nilsson i hennes fortsatta karriär.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Chocken: Bryggeriet slutar tillverka anrika läsken

En av alla som älskar den populära läsken menade att världen nu kommer att gå under.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.19:09, 18 februari, 2018

Chocken: Bryggeriet slutar tillverka anrika läsken
Foto: Creative Commons

Sedan 1953 har den populära läsken funnits på marknaden i Sverige. Men nu sker en stor förändring som kommer ändra läsken för alltid.

Det är Dinapengar.se som skriver att bryggeriet Vasa Bryggeri i Njurunda slutar tillverka läskdrycken Trocadero.

Trocadero har av många i de norra delarna av Sverige setts som ”Norrlands nationaldryck” varför reaktionerna var många när bryggeriet levererade beskedet. En tog det så långt att denne menade att ”världen nu går under”, rapporterade Örnsköldsviks Allehanda.

Men trots chockbeskedet så kan alla Trocadero-älskare andas ut.

Varumärkets nya ägare (sedan 2017) Spendrups kommer att fortsätta tillverkningen. De har inga planer på att lägga ner produktionen utan vill, enligt Dinapengar.se, utveckla och förädla Trocaderon.

Spendrups presschef, Rose-Marie Hertzman har berättat för tidningen Land hur man vill förädla varumärket.

– Dels ska vi i vår lansera en ny lightversion av Trocadero, en zero utan socker. Dels ska designen fräschas upp lite i samband med det, har Hertzman  sagt till Land.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Aktiviteterna på februarilovet

Det här händer i kommunen på februarilovet.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.12:06, 18 februari, 2018

LISTA: Aktiviteterna på februarilovet
Runt om i kommunen väntar aktiviteter. FOTO: MONTAGE.

I fredags var det sista skoldagen. Nu väntar en veckas februarilov, även kallat sportlov, för de skånska eleverna.

Runt om i Kristianstads kommun väntar aktiviteter för barn, unga och hela familjer. Här är veckans lovaktiviteter.

LÄS MER: Ungdomar gör upp i unik musiktävling

Måndag 19 februari:
10:00-19:00, Degeberga Bibliotek – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

10:00-19:00, Gamlegårdens Bibliotek – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

10:00-19:00, Stadsbiblioteket – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

12:00-15:00, Kulturhuset Barbacka – Minimellopyssel
Skaparverkstad där barnen får tillverka sin egen minimelloartist. Drop-in där barn under 7 år ska komma i sällskap av vuxen.

Tisdag 20 februari:
10:00-18:00, Gamlegårdens Bibliotek – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

10:00-12:00, Kulturhuset Barbacka – Mellodans
En två dagar lång minikurs för barn i åk 2-5, där deltagarna får lära sig dansnummer till mellolåtar. Förhandsbokning sker senast 19/2.

10:00-19:00, Stadsbiblioteket – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

10:30, Åhus Bibliotek – Dino Deluxe
Sarah Sheppard, författare till flera dinosaurieböcker, berättar om just dinosaurier. Från 6 år. Föranmälan gäller.

11:00-14:00, Naturum Vattenriket – Djurolympiad
Nu har du möjligheten att utmana de svenska djuren i en djurolympiad. Förskole- och fritidsverksamheter är även välkomna klockan 9-11, vid föranmälan. Drop-in-aktivitet.

12:00-15:00, Kulturhuset Barbacka – Minimellopyssel
Skaparverkstad där barnen får tillverka sin egen minimelloartist. Drop-in där barn under 7 år ska komma i sällskap av vuxen.

13:30, Degeberga Bibliotek – Dino Deluxe
Sarah Sheppard, författare till flera dinosaurieböcker, berättar om just dinosaurier. Från 6 år. Ingen föranmälan behövs.

14:00-18:00, Kulturhuset Barbacka – Cosplay/Maskerad
Tillsammans med ungdomarna i KabLab är det cosplay/maskerad med karaoke. Deltagarna får klä ut sig till vad de vill och sjunga. Drop-in.

14:00, Stadsbiblioteket – Bokskogsbio
”Den gode dinosaurien” visas i Bokskogen. Föranmälan till biblioteket gäller.

Onsdag 21 februari:
09:30, Färlövs Bibliotek – Hattfnatt
En musikföreställning med gruppen Kriolin. Gäller för barn i åldern 1-3 år. Antalet platser är begränsade och föranmälan görs till biblioteket.

10:00-18:00, Degeberga Bibliotek – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

10:00, Everöds Bibliotek – Kristianstad på dinosauriernas tid
Dinosaurieforskaren Elisabeth Einarsson berättar om när dinosaurier och andra spännande djur levde i Kristianstadstrakten. För barn från 5 år. Föranmälan görs till biblioteket.

10:00-18:00, Gamlegårdens Bibliotek – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

10:00-12:00, Kulturhuset Barbacka – Mellodans
En två dagar lång minikurs för barn i åk 2-5, där deltagarna får lära sig dansnummer till mellolåtar. Förhandsbokning sker senast 19/2.

10:00-19:00, Stadsbiblioteket – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

10:00, Önnestads Bibliotek – Dino Deluxe
Sarah Sheppard, författare till flera dinosaurieböcker, berättar om just dinosaurier. Från 6 år. Ingen föranmälan behövs.

11:00-14:00, Naturum Vattenriket – Djurolympiad
Nu har du möjligheten att utmana de svenska djuren i en djurolympiad. Förskole- och fritidsverksamheter är även välkomna klockan 9-11, vid föranmälan. Drop-in-aktivitet.

12:30, Vä Bibliotek – Robotar rockar
Robotutvecklaren Fredrik Löfgren berättar om robotar och om hur smarta de egentligen är. Hans mekaniska medarbetare finns med. Från 6 år. Begränsade platser, så föranmälan görs till biblioteket.

13:00-15:30, Kulturhuset Barbacka – Melloteater
En två dagars kurs där man utifrån mellolåtar ska skapa teaterpjäser. Gäller för elever i årskurs 3-6, där anmälning sker senast 20/2.

14:00, Gamlegårdens Bibliotek – Dino Deluxe
Sarah Sheppard, författare till flera dinosaurieböcker, berättar om just dinosaurier. Från 6 år. Ingen föranmälan behövs.

15:00, Stadsbiblioteket – Robotar rockar
Robotutvecklaren Fredrik Löfgren berättar om robotar och om hur smarta de egentligen är. Hans mekaniska medarbetare finns med. Från 6 år. Begränsade platser, så föranmälan görs till biblioteket.

15:00-19:00, Torget i Tollarp – Ta Chansen
Musiktävlingen Ta Chansen går vidare. Den fjärde deltävlingen i ungdomarnas egen musiktävling går i Tollarp.

Torsdag 22 februari:
10:00-18:00, Gamlegårdens Bibliotek – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

10:00, Kristianstad Arena – Allgott och Villgott
Sånglekar och clowneri väntar i arenan. Biljetter kan köpas på Coop City.

10:00-19:00, Stadsbiblioteket – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

11:00-14:00, Naturum Vattenriket – Bygga Bo
Tillsammans med personalen spikar och snickrar man, för att bygga hem åt trädgårdens djur. Material finns på plats. Drop-in-aktivitet.

11:00, Stadsbiblioteket – Smartast i stallet
Ryttartjejen och författaren Pia Hagmar berättar om sina hästböcker. Från 8 år. Ingen föranmälan krävs.

12:00-15:00, Kulturhuset Barbacka – Minimellopyssel
Skaparverkstad där barnen får tillverka sin egen minimelloartist. Drop-in där barn under 7 år ska komma i sällskap av vuxen.

13:00-15:30, Kulturhuset Barbacka – Melloteater
En två dagars kurs där man utifrån mellolåtar ska skapa teaterpjäser. Gäller för elever i årskurs 3-6, där anmälning sker senast 20/2.

14:00-17:00, Degeberga Bibliotek – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

17:30, Kulturhuset Barbacka – Barbackalive
En konsert med lokala band, där det bjuds på allt från visa till hårdrock. Fri entré för besökare.

Fredag 23 februari:
10:00-17:00, Gamlegårdens Bibliotek – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

10:00-18:00, Stadsbiblioteket – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

11:00-14:00, Naturum Vattenriket – Prova Tova
Svenskt ull används för att tova in material. Drop-in där man ombeds att ta med en liten sten, om det är det man vill tova in.

12:00-15:00, Kulturhuset Barbacka – Minimellopyssel
Skaparverkstad där barnen får tillverka sin egen minimelloartist. Drop-in där barn under 7 år ska komma i sällskap av vuxen.

14:00, Stadsbiblioteket – Bokskogsbio
”Miss Peregrines hem för besynnerliga barn” visas i Bokskogsbion. Föranmälan görs till biblioteket. Från 11 år.

15:00-19:00, Vä Köpcentrum – Ta Chansen
Musiktävlingen Ta Chansen går vidare. Den femte deltävlingen i ungdomarnas egen musiktävling går i Vä.

Lördag 24 februari:
11:00-15:00, Stadsbiblioteket – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

11:15, Stadsbiblioteket – Schlagersagor
Det bjuds på magi i Bokskogen när Schlagersagor läses upp. Ljud- och ljussagorna är för barn från 3 år. Begränsat antal platser.

12:00-16:00, Galleria Boulevard – Ta Chansen
Musiktävlingen Ta Chansen går vidare. Den sjätte och sista deltävlingen i ungdomarnas egen musiktävling går i Kristianstad.

12:00, Naturum Vattenriket – Sångtävling
De vassaste sångarna i Vattenriket ska utses, där besökare har chansen att rösta på just sin favorit.

12:00-14:00, Kulturhuset Barbacka – Underverkstan
Barnen skapar en stor gemensam målning i skaparverkstaden. Drop-in och fri entré, där barn under 7 år ska komma i vuxet sällskap.

Söndag 25 februari:
11:00-15:00, Stadsbiblioteket – Skånska dinousarier
Utställning framtagen av Malmö museer. Från jordens urtid till nutid – med Skåne i centrum. På tre bibliotek i kommunen.

14:00, Naturum Vattenriket – Vinterliv i Vattenriket
En naturvägledare visar vägen ut i närområdet. En chans att få se hur djuren lever under vintern.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stal varor i butiken – kommer inte ihåg det

Mannen stal varor för över 5 000 kronor men har inget minne av stölden.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.10:47, 18 februari, 2018

Stal varor i butiken – kommer inte ihåg det
Mannen har nu dömts för stöld. Foto: Bildbyrån/Arkiv.

Det var i september som en man i 40-årsåldern gav sig in på NetOnNet i Kristianstad. Väl inne i butiken stoppade han ner en iPhone och ett par hörlurar, med ett sammanlagt värde på drygt 5 300 kronor, i en påse i sin kundvagn och lämnade därefter butiken utan att betala. Då tjöt larmet och mannen kunde gripas på plats.

Mannen själv menar dock att han inte har särskilt mycket minne av händelsen, då han festat dagen innan och fortfarande var påverkad av alkohol och piller. I polisförhör har mannen dock berättat att han hade kundvagnen med sig in i butiken. Kristianstads tingsrätt menar att det är osannolikt att någon annan ska ha glömt varorna i kundvagnen eller lagt ner dem där, och dömer därför mannen för stöld.

LÄS MER: Butikskund stoppades – bar kniv

Från Frivården har det inkommit uppgifter om att mannen har ett narkotikamissbruk. Tingsrätten har därför bestämt påföljden till skyddstillsyn förenat med vård mot missbruket, där Frivården kommer att bestämma lämplig vård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDER: De prisades på årets UF-mässa

Tre UF-företag prisades på årets mässa i gallerian. Här är alla vinnare.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.09:00, 18 februari, 2018

BILDER: De prisades på årets UF-mässa
Hanna Björk vann priset som årets säljare.

På fredagen arrangerades UF-mässan på Galleria Boulevard i centrala Kristianstad. Ett 40-tal utställare var på plats. Tre av dem tilldelades pris av Länsförsäkringar, Sparbanken och PWC.

Utmärkelsen för bästa monter gick till JNL Film Production med motiveringen att de hade en ”professionell och icketraditionellt försäljningsyta med snyggt och modernt innehåll. Med sin monter visar de också upp en hög nivå av teknisk kunskap”.

LÄS MER: BILDEXTRA: 40 företag ställde ut på mässa – trend att skänka till välgörenhet

UF-mässan år 2018 i Galleria Boulevard.

Här är montern som vann priset år 2018. Foto: Henrik Nordell

 

UF-företaget drivs av Linnea Gadd, Johanna Olandersson, Li Persson och Nadja Olsson som alla går på Plusgymnasiet i Kristianstad. Trots att de endast drivit sitt företag i några veckor har de fått flera uppdrag. Nyligen har de införskaffat en drönare för att filma från ovan.

– Vi har fått beställningar på att filma bröllop, har gjort produktion för idrottsgalan och ska i sommar göra filmer för Åhus beachhandboll festival samt Åhus Live, säger Li Persson.

Priset till årets vara/tjänst gick till Insekthotellet UF. De vann kategorin med motiveringen ”egentillverkad produkt som hjälper de små”. Frida Jönsson, Josefine Wiik och Ebba Berg som går floristprogrammet på Milnergymnasiet står bakom det företaget.

– Vi fick idén att göra något för solitärbina som är utrotningshotade, att tillverka en plats där de kan bo. Vi har gjort de i björk och med plåt som tak, säger Ebba Berg.

 

Insiktshotellet blev årets vara.

Insektshotellet blev årets vara.

 

Det tredje priset som årets säljare gick till Hanna Björk på Milnergymnasiet, floristprogrammet. Hon har skapat Björk Magazine. Motiveringen till utmärkelsen var: ”Med vilja och stort engagemang har hon drivit sitt företag framåt och som på ett nytänkande sätt övertygar med ordets makt”.

– Jag gör en webbtidning i form av en E-tjänst som man laddar ner. Jag ville ha så lite fysiskt material som möjligt för att tänka på miljön. Det är olika teman varje vecka. Allt är på engelska och politiskt neutralt. Jag vill att människor ska känna en samhörighet, säger Hanna Björk.

Idén fick hon under förra våren och i somras började tankarna formas kring magasinet. Sedan i november har den givits ut varje vecka. Där finns allt från intervjuer till tips om inredning.

– Det har varit mycket jobb, men jag gillar att vara kreativ och tycker om att skriva, säger Hanna Björk.

Hur kändes det att bli utsedd till årets säljare?
– Det känns jättebra. jag var inte alls beredd på det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varning för halka på vägarna

Varningen berörde vägar i Kristianstad.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.07:16, 18 februari, 2018

Varning för halka på vägarna
Foto: Arkiv

Under natten och söndagsmorgonen varnade Trafikverket för halka på flera vägar i södra Sverige. Bland annat berördes E22 på sträckan mellan Kristianstad och Bromölla. Även på väg 118 mellan Bjärlöv och Åhus, samt på väg 19 mellan Broby och Kristianstad kunde det vara halt väglag under natten och morgonen.

Det var det fläckvis våta underlaget som kunde ställa till det för trafiken. Enligt Trafikverket har det pågått halkbekämpning under natten och vid 08.30-tiden hade Trafikverket plockat bort varningarna.

skarmavbild-2018-02-18-kl-07-12-03
Skärmdump: Trafikverket.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng