VECKANS IDROTTSPROFIL

Landslagscyklisten Hanna Nilsson: ”lite av ett genombrottsår”

Den 25-åriga cyklisten Hanna Nilsson från Kristianstad är mitt uppe säsongen som utvecklats till hennes genombrottsår. Nyligen kom hon hem från tävlingar i Italien och Frankrike där hon var med i toppen. 24kristianstad träffade henne under den 10-dagars långa semestern i Sverige.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.15:00, 30 juli, 2017

Landslagscyklisten Hanna Nilsson: ”lite av ett genombrottsår”
Foto: Filip Edvardsson

I en lägenhet på Sommarlust i Kristianstad besöker vi Hanna Nilsson. En tjej med fötterna på jorden, men med ett stort fokus på att nå sina mål som cyklist. En sport hon varit aktiv inom i 15 år. Och det hela började som för många andra. Hon tog efter en av sina föräldrar.

– Min pappa började cykla när jag var 10 år. Läkarna sa att han behövde röra mer på sig, och då hängde jag med ut. Jag tyckte antagligen att det var roligt direkt då jag aldrig funderat på att sluta.

Detta trots att sporter som redskapsgymnastik, friidrott och tennis lockade, kunde det inte mäta sig med glädjen hon kände på cykeln. Något som håller i än idag. Men det var inför gymnasievalet som den första riktiga satsningen gjordes. Detta då hon valde att gå på ett cykelgymnasium i Vansbro, en liten by i Dalarna. En flytt som inte var helt lätt, men som formade henne till den personen hon är idag.

– Det var lite skakigt i början när man blev lämnad själv utan sina föräldrar i de djupa skogarna i Dalarna. Man kan säga att jag fick gå den hårda skolan då jag fick ta hand om allting själv och göra alla sysslor så som att städa och tvätta. Nu i efterhand är jag dock glad att jag fick den erfarenheten tidigt i livet.

Efter tre år i Dalarna var det dags att ta karriären till nästa nivå. Efter att ha spenderat alla ungdomsår hos Kristianstad Cykelklubb, representerade hon Staffanstorps Cykelklubb under ett par säsonger. När sedan Åhus CK startades valde hon direkt att återvända till sin hemstad.

– Jag kände att jag ville hem och köra för ett lokalt lag igen. Då passade Åhus av anledningen att de hade en bra fungerande verksamhet.

Som svensk cyklist måste du alltid vara skriven i en förening i Sverige, men det hindrar inte dig från att representera utländska lag. Ett steg som Hanna Nilsson inte var rädd för att ta.

Inför säsongen 2014 skrev hon på för det belgiska laget Autoglas Wetteren, ett lag som inte var ett proffslag utan det blev hennes utländska klubblag. I vilket fall var det ett stort steg i karriären.

– Jag åkte dit för att jag ville bli en så bra cyklist som möjligt och få så bra förutsättningar som möjligt till det.

Dock kom möjligheten inför säsongen 2016 då ett proffslaget var intresserad av att ha henne i sitt lag. Hon nappade direkt och skrev på ett kontrakt med Lensworld-Zannata-Etixx Cycling Team. Ett av 30 proffslag runtom i Europa. Senare visade det sig att hon bara skulle stanna där en säsong. En säsong som var präglad av motgångar.

– Jag hade en jobbig säsong där då jag var skadad i knät och missade fyra månader av tävlingar på grund av det. Så det gick inte riktigt som planerat.

Trots det skadefyllda året skulle ett erbjudande dyka upp i november som hon inte tvekade länge på att tacka ja till. Den Slovenska proffsklubben BTC City Ljubljana hörde av sig trots den motiga säsongen och erbjöd henne ett-års kontrakt. En möjlighet Hanna Nilsson inte kunde tacka nej till då hon hört mycket positivt om klubben.

–  De är på samma nivå som mitt tidigare lag. De är Sloveniens enda lag och får väldigt mycket stöttning. De är en statsangelägenhet och man vill väldigt mycket med laget, sade hon till Kristianstadbladet när flytten blev klar i november förra året.

Beslutet skulle visa sig bli starten på hennes genombrottssäsong. Efter flera fina lopp i World Tour-deltävlingarna kom höjdpunkten när hon i juli fick chansen att köra Giro d´italia samt La Course. Dock kunde en start uteblivit då hon var med om en olycka strax innan loppen.

– Vårt lag i Slovenien håller i ett motionslopp, så vi i laget stod på startlinjen för att få ett bra träningspass och visa upp laget. När det var tre mil kvar till målet körde jag på en knöl i vägen och flög av cykeln. Jag slog i huvudet, men som tur var hade jag inte brutit någonting. Dock fick jag stanna kvar på sjukhuset till dagen efter för att se att allt var bra med nacken och huvudet.

Just då kände hon att det inte var någon fara. Men med facit i hand påverkades hon mer av fallet än vad hon ville tro.

– Jag tillät inte mig själv att känna efter. Jag skulle snart delta i tävlingar som tillhör de största som finns inom sporten. Jag kunde inte missa dem.

Och det var just de tävlingarna hon längtat efter. Först ut var Giro d´italia. Ett etapplopp fördelat på tio dagar som sträcker sig genom hela Italien där man kör 100 till 140 kilometer om dagen. Efter tuffa lopp lyckades hon sluta på en 14:e plats. Några dagar senare var det dags för La Course som körs i Frankrike, även det en av de mest prestigefyllda tävlingarna i världen. Detta trots att man kan ifrågasätta varför damerna enbart har en delsträcka på en dag som tävling, medan herrarna kör en tre veckor lång Tour. Men nog om det, hon lyckades ta en 10:e placering. Något som inte många hade trott inför säsongen.

– Det skulle väl vara min tränare som hade trott att det var möjligt.

Topplaceringen var ett faktum och Hanna Nilsson är numera ett namn att räkna bland topplaceringarna. Och genom den fina prestationen har hon nu blivit uttagen att representera Sverige under EM i Danmark nästa vecka. Där ska hon köra ett linjelopp, alltså ett lopp med gemensam start. Men i mästerskapet är det laget för ”jaget” som är hennes inställning.

– Jag åker inte för mitt egna resultat. Den banan passar mig inte alls då den är väldigt platt. Jag är bäst när det är mycket stigningar, framförallt när det är klättringar uppför. Men banan passar andra cyklister i laget så jag kör för att hjälpa dem till bra placeringar.

Det som kan vara det mest imponerande med Hanna Nilsson är hennes målmedvetenhet. De flesta hade nog inte klarat av pressen att bo utomlands i nio månader, för att träna och tävla. Samtidigt som bland annat pojkvännen finns kvar i Sverige. Men för henne har det inte varit något större problem.

– Jag är ju hemma ibland och han brukar åka ner en gång om året för att hälsa på. Ibland går det en månad och ibland tre innan vi ses, så man får passa på att njuta av stunden när vi är med varandra. men det blir mycket Skype, det kan jag säga.

Trots den långa tiden som kan gå mellan att de träffas, har det aldrig funnits tankar på att ge upp.

– Nej jag har aldrig tänkt den tanken. Sen blir det mycket lättare då jag också håller på med cykling, fast på motionärs-nivå, berättar pojkvännen Glenn Nilsson, som till vardags jobbar som snickare i Malmö där han är bosatt.

En kontrast mot flickvännens jobb som proffscyklist. Trots kontraktet med laget i Slovenien, och deltagandet i de stora tävlingarna, är det ingen glamourös sport att hålla på med rent ekonomiskt. Utöver sin fasta lön från laget får de prispengar för varje lopp de kör. Pengarna man tjänar in delas dock upp mellan lagmedlemmarna, även om det inte handlar om några stora summor.

– När jag slutade på tionde plats förra veckan i Frankrike fick jag 200 Euro. Det är inte så att vi har det särskilt lyxigt. Det laget som vann Giro d´italia vann ungefär 6000 Euro för tio dagars hårt slit. Om man jämför med de som vann herrarnas Tour de France fick det laget 700 000 Euro, berättar Hanna Nilsson.

Det pågår ständigt en debatt om hur klyftan ska minska mellan herrar och damer inom cyklingen. Vissa tävlingar har dock tagit ett stort steg i rätt riktning.

– En del tävlingar har tagit sig i kragen och jämnat ut prispengarna. Men det är faktiskt de större tävlingarna, tillexempel de jag nyss kört, som släpar efter och inte ändrar det.

Detta är en av många tankar hon har inom sporten, men även allmänt. Därför valde hon för några år sedan att skapa en blogg. Där kan hon skriva av sig om allt mellan himmel och jord efter tävlingar.

– Om jag gjort ett dåligt lopp och hamnat på en dålig placering, då ser folk bara resultatet eftersom man inte kan läsa om loppet någonstans. På hemsidan kan jag därför ge folk en uppfattning om loppet, om det hänt något som orsakat placering eller liknande. Sen vet jag att en del vill följa mig och då är det ett bra sätt att berätta för alla hur jag har det och vad jag gör.

Blickar hon in i framtiden är det OS i Tokyo 2020 som är det stora målet. Förhoppningsvis lyckas hon kvala in till ännu ett stort mästerskap, och kanske till och med hamna i toppen. Vem vet vilken väg karriären tar?

Under tidigare mästerskap hon kört har hon inte varit att räkna med i toppen. Då har hon i första hand hjälpt storstjärnan Emma Johansson som numera har slutat till topplaceringar.

Nu är frågan vem som tar över platsen som Sveriges cykeldrottning. Just nu finns det ingen svar, men en sak är säker. Hanna Nilsson har alla förutsättningar för att lyckas med det.

Här kan du gå in och följa Hanna Nilsson i hennes fortsatta karriär.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polis fick larm om trafikolycka – hittade skadad man

När polisen kom till platsen hittade man en skadad man men ingen olycksplats. Händelsen utreds nu av polisen.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.09:45, 26 september, 2017

Polis fick larm om trafikolycka – hittade skadad man
Foto: Arkiv

Vid 06.30-tiden på tisdagen fick polisen information om att en motorcykelolycka skulle ha inträffat i Tollarp. När patrullen anlände till platsen hittade de ingen olycka, men man anträffade en skadad man.

– Mannen är avförd med ambulanss till CSK, säger Fredrik Bratt, pressinformatör vid polisens ledningscentral region Syd.

Han ska ha varit vaken och talbar men det är okänt hur pass allvarligt skadad mannen är. Mannen själv menar att han har blivit misshandlad men huruvida det stämmer eller inte är i nuläget oklart. Polisen har skickat en patrull till sjukhuset för att inhämta mer uppgifter och arbetar nu med att utreda händelsen.

– Antingen är det en trafikolycka där den skadade mannen har avvikit eller så är det som han säger att att det har varit något bråk och att han har blivit skadad, säger Fredrik Bratt.

 

Texten uppdateras när det finns mer information. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sparbanken Skåne vinner tvist mot privatperson

Sparbanken Skåne vinner en tvist en en privatperson, som inte betalade tillbaka sitt lån.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.09:31, 26 september, 2017

Sparbanken Skåne vinner tvist mot privatperson
Sparbanken Skåne vinner en tvist mot en privatperson, som inte betalade tillbaka ett lån.

År 2015 undertecknade en person bosatt i Skåne ett skuldebrev på Sparbanken. Ett lån på 100 000 kronor togs för att lösa en företagskredit. Sedan dess har mannen inte betalat tillbaka en krona till banken, trots fler påminnelser och inkassokrav.

Nu har Sparbanken Skåne, med huvudkontor i Kristianstad, vänt sig till Lunds tingsrätt för att få tillbaka pengarna på lånet. Mannens förklaring är att det inte är han som har tagit själva lånet, utan bara gått in med ett borgensåtagande. Han ska ha känt sig tvungen att ta lånet för att lösa en kredit.

Enligt tingsrätten finns det dock inga bevis som visar att mannen skulle tala sanning. De dömer honom därför att betala tillbaka de 100 000 kronorna till Sparbanken Skåne samt sex procents ränta. Han får dessutom stå för rättegångskostnaderna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter flaggbråket – nu ska den skånska flaggan blir officiell

Får många är den skånska flaggan en självklarhet. Men först nu kan det komma att bli officiell efter ett förslag från regionstyrelsens ordförande.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.09:15, 26 september, 2017

Efter flaggbråket – nu ska den skånska flaggan blir officiell
Den skånska flaggan ska nu bli officiell. Foto: Pixabay

Den skånska flaggan är Sveriges äldsta och mest använda regionala flagga. Trots det har den aldrig blivit officiell flagga för Skåne. Men nu ska det bli ändring på det.

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon har nu meddelat att han föreslår att regionfullmäktige ska besluta om att den skånska flaggan ska bli officiell.

– Den gulröda skånska flaggan är väl förankrad, välkänd i Skåne och populär bland skåningar. Det är hög tid att den får officiell status, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

Under våren och sommaren har det varit står debatt i Skåne om man ska få ha den skånska flaggan bredvid den svenska utanför kommunhusen. Fritzon föreslår nu att man ska skapa gemensamma föreskrifter för flaggningen och hur den officiella flaggan ska förhållas till den europeiska och svenska flaggan.

– Innan dessa föreskrifter fastställs ska de skånska kommunerna och andra intressenter höras, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är det senaste om fredagens mordförsök

På fredagen utsattes en man i Kristianstad för mordförsök. Här är det senaste om utredningen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.21:07, 25 september, 2017

Här är det senaste om fredagens mordförsök
Polisen misstänker ett samband mellan blodet som hittades utanför Lidl och mordförsöket på en man under fredagen.

Det var på fredagen, bara några minuter innan midnatt, som polisen larmades till en lägenhet i Kristianstad. En man född år 1993 hade då förts till Centralsjukhuset i Kristianstad med skador på kroppen, något som 24kristianstad tidigare skrivit om. Han var medvetslös och personerna som skjutsade mannen ville inte berätta vad som hade skett.

Händelsen kan kopplas samman med den avspärrning av parkeringsplatsen utanför matbutiken Lidl som polisen satte upp under lördagsmorgonen. De säkrade blodspår där som har skickats på analys.

– Vi tror att det kan finnas en koppling, men det är inget vi vet ännu, säger kommissarie Anders Svensson.

Polisen har försökt att prata med den man som blev utsatt för mordförsöket. I helgen uppgav de att han inte var villig att delta i utredningen. Mannen är sedan tidigare känd av polisen. Föreundersökningen fortsätter dock.

– Vi samlar nu material och sammanställer analyser, säger Anders Svensson.

Under måndagen hade fortfarande ingen gärningsman gripits för mordförsöket. Det finns inte heller någon utpekad person som misstänks för gärningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter ”Loffes” död – sambon säljer parets livsverk

"Jag kommer ju inte kunna bo kvar i det här stora huset".

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.19:08, 25 september, 2017

Efter ”Loffes” död – sambon säljer parets livsverk
Foto: Bildbyrån

Den 31:e augusti i år gick den folkkära skådespelaren och mångsysslaren Janne ”Loffe” Carlsson ur tiden efter en 18 månader lång kamp mot levercancer.

I en intervju med tidningen Expressen berättar nu Gurianne Sandven om den hårda kampen efter hans bortgång.

– Det är nästan som att man inte förstår att det har hänt. Som att Janne är ute på en resa och kommer hem snart. Döden kom så plötsligt, vi var ju inte beredda, säger Gurianne till Expressen.

”Loffes” död innebär också att Gurianne kommer att tvingas sälja parets bostad i Kristianstad.

Huset är 350 kvadratmeter och vi har tre fastigheter på 6500 kvadratmeter tomt. Vi har simbassäng. När ska jag hinna med det, och jobba heltid och ha en hund som jag är ute och går med? Det finns liksom inte tid att ta hand om det. Det är lättare när man är två, säger Gurianne till Expressen.

–  Vi har byggt det så som vi vill ha det. Det här är paradiset på jorden, där vi bor. Men att bo kvar här bland alla minnen, det är också otroligt jobbigt. Det känns inte bra om jag ska göra det. Men framför allt för att det är så stort, och det krävs ju reparationer efterhand. Och jag kommer varken ha råd eller möjlighet att sköta sådana saker. Men det är ju som det är, fortsätter hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng