Tusentals sökte till City Gross – nu ska de anställas

I slutet av september kommer City Gross att öppna i Kristianstad. Nu håller processen med anställningar på att avslutas. Tusentals sökte tjänsterna i matbutiken.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:07, 25 juli, 2017

Tusentals sökte till City Gross – nu ska de anställas
Så här såg det ut när butikschefen Richard Bengtsson var med på en rekryteringsträff under våren.

Nu börjar det att närma sig invigningen av City Gross i Kristanstad, på det nya handelsområdet C4 Shopping. I slutet av september kommer butiken att öppna. Kyldiskarna är redan på plats och nu ska affären fyllas av varor. På handelsplatsens hemsida visas bilder på hur butiken ser ut invändigt.

För att stormarknaden ska fungera, krävs det också mycket personal. Tidigare i år tillsattes ledningsgruppen och nu håller också rekryteringsprocessen av butiksmedarbetarna på att avslutas.

– Vi har gjort en första gallring av de över 5 000 sökande som det blev till slut. Det har varit ett fantastiskt stort intresse, många vill arbeta hos oss på City Gross. Vi har många nöjda medarbetare och ett bra rykte, säger Roger Kristiansson, biträdande butikschef på City Gross i Kristianstad.

I slutet av maj gick ansökningsdagen ut till tjänsterna. Då kunde företaget konstatera att över flera tusen personer hade sökt till den nya butiken. Under de senaste veckorna har de läst igenom alla ansökningar och kallat totalt cirka 400 personer till intervju.

Nu har de kommit så långt att 70 män och kvinnor ska anställas, åtminstone inledningsvis. På City Gross hoppas de att kunna växa i framtiden.

– Vi sparar alla CV från de som har sökt. Det har varit en otroligt hög klass, långt över förväntan, säger Roger Kristiansson.

För en månad sedan gick de ut i sociala medier och tackade alla de som sökt med texten: ”Det är och har inte varit lätt att välja bland er nästan 5000 fantastiska  människor som sökt. Om vi haft möjligheten att anställa er alla hade vi gjort det. Men tyvärr är det inte möjligt.”.

Det exakt datumet för invigningen hålls hemligt än så länge.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kritik mot Skånetrafiken: ”En säkerhetsrisk”

Stadsbussarna till och från högskolan fylls till bredden. ”Det är en säkerhetsrisk”, säger en student.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:32, 21 september, 2017

2 bilder
  • Foto: Arkiv.
    Foto: Arkiv.
  • Facebook-inlägget som postades i tisdags. Foto: Skärmdump.
    Facebook-inlägget som postades i tisdags. Foto: Skärmdump.

Charline Bou Obeid, 23, är en av tusentals studenter på Högskolan Kristianstad. Likt för många andra som pendlar till studierna tar hon stadsbuss 4 från stationen till skolan. En buss som vid morgon- och eftermiddagsturerna är överfull dag efter dag.

I tisdags tröttnade till slut Charline Bou Obeid och uttryckte sin ilska över situationen i ett Facebook-inlägg på Skånetrafikens sida.

– Alla kommer ju samtidigt till Kristianstad och möts från alla olika håll, för att ta bussarna ut till högskolan. Där är så proppat i dessa bussarna att man inte kan röra på sig. De trycker in så mycket folk att man till slut står med ansikte mot ansikte, säger Charline Bou Obeid och fortsätter:

– Sen står busschaufförerna och skriker att vi ska trycka oss längre in. Någon gång har vi fått skrika tillbaka att det verkligen inte går längre bak eller trycka in fler. De vet att det är då det är som mest folk och ändå sätter de bara in en eller två bussar. Det funkar inte.

Enligt Skånetrafiken är överfulla bussar någonting som brukar uppstå vid terminsstart – men att de noggrant följer utvecklingen i Kristianstad.

– Man ser på hösten när skolorna börjar att det under en tid brukar vara rätt trångt ombord både på bussar och tåg. Sen när eleverna hittat sin avgång och sina tider brukar det sprida sig mer och mer under terminen, säger Emma Eriksson, affärschef vid Skånetrafiken, och fortsätter:

– Vi har en beredskap inför terminsstarten och följer upp hur det ser ut och om vi behöver sätta in mer resurser. Det följer vi upp varje vecka och utvärderar var förstärkningar ska sättas in. Men det tar ju ett tag in på terminen att hitta var förstärkningarna behövs också, så att de inte behöver flyttas runt varje dag.

Att bussarna trycker in så mycket folk som möjligt innebär dock inte enbart obehag för de som pendlar, utan är även förenat med fara.

– Det är en säkerhetsrisk. Det räcker ju med en liten sväng så hamnar alla på varandra. Det blir en klämrisk. Jag hade en klasskompis som åkte och nästan klämdes fast mellan dörrarna i bussen när de öppnades. Det är helt sinnessjukt. Men det värsta är väl att chaufförerna skriker att vi ska tränga oss längre in och att bussarna går för sent för att de ska trycka in så mycket folk, säger Charline Bou Obeid.

Problemet fanns där redan i våras, enligt Charline Bou Obeid. I takt med att alltfler studenter sökt sig till Högskolan Kristianstad i höst har dock problemet eskalerat.

– Denna terminen är det varje, varje morgon och varje eftermiddag för den delen också. Det säger jag utan att överdriva.

Redan i dag har Skånetrafiken dock satt in extra resurser i Kristianstad:

– Det finns ett antal förstärkningar uppemot högskolan redan i dag. Sen får vi se över om de inte räcker till eller om vi får indikationer på att det behövs förstärkningar och extra resurser vid vissa avgångar, säger Emma Eriksson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads kommun lånar en halv miljard kronor

En bank har nyligen gett löfte om att låna en halv miljard till Kristianstad. Hit ska pengarna gå.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:59, 21 september, 2017

Kristianstads kommun lånar en halv miljard kronor
Kommunen lånar en halv miljard kronor.

Nordiska Investeringsbanken (NIB) med huvudkontor i Helsingfors och Kristianstads kommun har nyligen tecknat ett avtal om ett stort låneprogram. Det innebär att kommunen kan låna totalt en halv miljard kronor för framtida investeringar. Det framgår av ett pressmeddelande från banken. Summan kan verka gigantisk, men motsvarar inte mer än cirka 6 000 kronor per invånare.

Pengarna kommer att gå till att bygga ut det centrala reningsverket, att bygga ut nätverket för avlopp samt att uppgradera vattenverk i Önnestad, Vånga och Kristianstad. Dessutom ska två nya verk byggas i Tollarp och Gärds Köpinge.

– För att folk ska kunna bo och verka i Kristianstad krävs det att man gör en om- och utbyggnad av Centrala reningsverket. Om mängden avlopp ökar kraftigt så hänger de den kemiska och biologiska regeringen annars inte med. Det handlar om att ha en bra infrastruktur i Kristianstad, säger Henrik Wester, kommunikatör på C4 Teknik.

Det centrala reningsverket i Kristianstad byggdes år 1956 och har år 1976 genomgått en grundlig renovering. Det finns dock ett stort behov att bygga ut, särskilt eftersom att många verksamheter använder samma avlopp. När kapaciteten ökat ska reningsverket kunna ta emot avlopp från 260 000 personer.

Under sommaren blev det klart att NCC är det företag som ska bygga om reningsverket. När det är klart ska fler fastigheter och verksamheter kunna ansluta sig. Under vintern år 2018 planerar bygget att starta och ska sättas i drift ett år senare. Just nu pågår en förstudie om renoveringen.

– Investeringarna i Kristianstads kommunala avloppsvatten och vattentjänster kommer att öka tillgången till offentlig service och ha en positiv inverkan på produktiviteten”, säger NIB:s verkställande direktör Henrik Normann.

Nordiska Investeringsbanken startade sin verksamhet år 1976. Den ägs av de åtta medlemsländerna Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige. Verksamheten går ut på att finansiera projekt som gynnar konkurrensen och som är bra för miljön.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så vill de rödgröna rädda sjukvården

De rödgröna vill göra en ny satsning på vården i Kristianstad.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.17:04, 21 september, 2017

Så vill de rödgröna rädda sjukvården
Den rödgröna alliansen vill göra en ny satsning på vården i Kristianstad. FOTO: ARNE FORSELL

Det är en hög belastning på akutmottagningarna. Kristianstad är inget undantag. Därför har det rödgröna styret i Region Skåne nu presenterat en ny satsning som ska göra vårdkön kortare. Förslaget kommer att finnas med i den budget som politikerna ska presentera inför år 2018.

Lösningen innebär bland annat att jourvårdcentralerna ska utöka sina öppettider till framåt midnatt (I Kristianstad till klockan 22.00). Det ska då bli möjligt att hänvisa patienterna dit under fler timmar på dygnet och därmed avlasta akutmottagningen.

I dag stänger jourvårdcentralen klockan 19.30 på vardagar och klockan 17.30 på helgerna. Investeringen ska göras i Kristianstad, Helsingborg, Lund och Malmö.

– Idag söker sig många som är sjuka eller har skadat sig till en akutmottagning trots att de hade blivit bättre och snabbare omhändertagna på en vårdcentral. En orsak till detta är att vårdcentralerna inte har tillräckliga öppettider. De måste helt enkelt vara öppna när människor blir sjuka även om det sker på kvällar eller helger. Det kommer bli möjligt med denna satsning, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

Förslaget innebär ett behov av nyanställningar. De rekryteringarna ska göras under nästa år, skriver det rödgröna styret i ett pressmeddelande. Just den frågan är dock något som Liberalerna kritiserar, med tanke på personalbristen inom vården.

– Vilka ska bemanna dessa längre öppettider när det i dag saknas 250 allmänläkarspecialister? Utan att hantera den kommer de rödgröna aldrig att kunna utöka öppettiderna, säger liberalernas gruppledare Gilbert Tribo till Kristianstadsbladet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pratade Kristianstadsdialekt – uppfattades som ett hot

Mannen åtalades för olaga hot. Han skyllde på att det var en missuppfattning på grund av hans dialekt.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.15:02, 21 september, 2017

Pratade Kristianstadsdialekt – uppfattades som ett hot
Mannen från Malmö döms, trots sin förklaring om Kristianstadsdialekten.

En man i 70-årsåldern från Malmö har nyligen döms i tingsrätten till skyddstillsyn för en rad olika brott. Han ska ha gjort stölder och utsatt verksamheter för skadegörelse. De drabbade är bland annat ett apotek i Solna, Region Skåne med säte i Kristianstad och en krog i Malmö.

Det var vid den sistnämnda av de här gärningarna som mannen skyllde ett av brotten på sin Kristianstadsdialekt. Händelsen inträffade redan år 2015 under hösten. Mannen kastade in ett askfat i entrédörren på en krog. Han ska sen ha dödshotat ägaren.

I förhör har mannen sagt att han inte alls har uttalat något hot. Istället ska han ha sagt ”Jag ska inte vara lika dölig som du”, samtidigt som han lyfte en stol. Det ska ha uppfattats som ”Jag ska döda dig”.

Tingsrätten går dock på målsägandes berättelse och tycker därför att beviset om hotet är tillräckligt. Därför döms han för olaga hot, tillsammans med ett tiotal andra gärningar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Han föreslås bli ny partiledare för Moderaterna

Valberedningen presenterade ett väntat namn på torsdagens presskonferens.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:32, 21 september, 2017

KLART: Han föreslås bli ny partiledare för Moderaterna
Ulf Kristersson föreslås ta över som partiledare efter Anna Kinberg Batra. Foto: Bildbyrån

Efter Anna Kinberg Batras avgång för en månad sedan har Ulf Kristersson varit en av förhandsfavoriterna till att ta över uppdraget som partiledare för Moderaterna.

Vid en pressträff på torsdagen blev det officiellt att valberedningen föreslår honom till posten.

– Jag känner entusiasm inför uppgiften och stark energi. Jag tycker det är för mycket gnällighet och spel i svensk politik just nu, säger Ulf Kristersson enligt Aftonbladet.

Den 1 oktober ska partiet ha en extrastämma där man tar beslut om vem som blir ny partiledare. I dagsläget finns det ingen som utmanar Kristersson om att bli ny M-topp.

Elisabeth Svantesson har nämnts i spekulationerna men hon har uttalat sitt stöd för Ulf Kristersson. Inte heller tidigare partiledaren Carl Bildt är intresserad.

Ulf Kristersson har bland annat varit socialförsäkringsminister, socialborgarråd och ordförande för ungdomsförbundet MUF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng