VECKANS IDROTTSPROFIL

”Trodde inte att det skulle gå så här snabbt”

Kristianstads IK-produkten Carl Persson fick sitt stora genombrott förra säsongen. Han öste in poäng i Hockeyallsvenskan, kritade på ett SHL-kontrakt och testades nyligen i Nordamerika. ”Inför säsongen så trodde jag väl inte att det skulle gå så här snabbt”, säger 22-åringen ödmjukt.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:03, 15 juli, 2017

”Trodde inte att det skulle gå så här snabbt”
Efter succésäsongen i Karlskoga har Carl Persson nu tagit klivet till SHL och Karlskrona. Foto: Robert Rosén.

Kristianstads IK-fostrade Carl ”Calle” Persson, 22, har haft ett minst sagt lyckat år. Efter att ha spenderat delar av säsongen 2015/2016 på lån hemma i KIK växte han förra säsongen ut till en gigant i Hockeyallsvenskan. Poängsuccé i BIK Karlskoga har sedan följts av en SHL-flytt till Karlskrona HK och ett utvecklingscamp med NHL-laget Ottawa Senators.

– Förra säsongen var ju mitt genombrottsår kan man säg. Min bästa säsong hittills. Jag tog mig till en ny nivå, så det är positivt, säger Calle Persson, när 24Kristianstad möter upp honom i pappa Hans villa på Kulltorp.

Succéspelarens karriär tog dock som nämnt sin början i Kristianstads IK. Med styvpappa Tony Jonsson som KIK-målvakt och morfar i styrelserummet var det inte otippat att det var hockey som Calle Persson kom att ägna sig åt.

– Det blev att man var mycket i hallen där. Det blev mer och mer tid i ishallen, man var med i omklädningsrummet och fick träffa alla stora grabbar i A-laget. Det var väl på den vägen, säger 22-åringen, medan han smuttar på kaffet vid köksbordet.

Likt för många andra talangfulla spelare gick flyttlasset från moderklubben dock redan vid 16 års ålder, då Calle Persson började hockeygymnasiet i Tingsryd. Under tre säsongers tid spelade han i TAIF och fick för första gången även känna på seniorhockey, genom spel i division 1 2013/2014.

Foto: Robert Rosén

Calle Persson gjorde 44 poäng i Hockeyallsvenskan förra säsongen. Foto: Robert Rosén.

 

– Det var en väldigt utvecklande tid för mig också. Jag hade väldigt stor hjälp av Larry Pilut, som var med på hockeygymnasiets träningar och även var med i A-laget när jag var uppe där. Han var med mycket och hjälpte till med smådetaljer och så här – med det där lilla extra, speciellt på gymnasietiden när man hade lite extra tid på morgonen. Han är väl en stor del till utvecklingen jag fick där.

Framgångarna i Småland fick allt större klubbar att få upp ögonen för Calle Persson, som spenderade sitt sista J20-år i HV71. Även om tiden i Jönköping inte var någon större succé blev det trots allt fyra matcher i SHL och ett efterföljande slutspel.

– Själva säsongen som så var var väl inte den bästa från min sida, men jag lärde mig väldigt mycket annat under det året. Det slutade väl ändå okej, jag fick ju testa på NHL till slut och vårsäsongen är jag väldigt nöjd med. Då hade jag kommit in i grejerna och det gick bättre för mig poängmässigt. Det tog lite tid, men det blev bra till slut.

Hur var det att debutera i SHL?
– Det var en häftig upplevelse. Jag fick komma in i slutet på grundserien och vara med de fyra sista, sen fick jag även vara med i slutspelet, vilket jag inte trodde. Det var ju ännu större. Det var väldigt häftigt. Alltid fullsatt på läktarna och vi fick ju möta Linköping i ett E4-derby också, så det var stort faktiskt.

151013 Karlskogas Carl Persson under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan AIK och Karlskoga den 13 oktober 2015 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRN / kod JL / 135465

Calle i Karlskoga-tröjan. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån.


Efter tiden i
Jönköping skaffade sig Calle Persson en agent och gjorde flytten till Värmland och BIK Karlskoga. Ett drag som visade sig bli minst sagt lyckosamt. Den första säsongen var dock inte Kristianstadskillen någon av de mer tongivande spelarna, utan fick spendera delar av 2015/2016 på lån hos Kristianstads IK – en flytt han hyllar.

– Det blev jättebra. Som jag sa innan tror jag det var väldigt nyttigt för mig att jag fick spela det jag ville här i Kristianstad. Sen var det väldigt skönt att få vara hemma här en hel sommar, kunna träna med Kristianstad hela sommaren och träffa alla gamla kompisar. Så det var roligt och väldigt viktigt för mig.

Den andra säsongen i BIK Karlskoga hände dock någonting med Calle Persson. Exakt vad har han svårt att sätta fingret på. Den lyckade sommarträningen 2016 spelade säkerligen roll. Men allra viktigast var nog det självförtroende han fick i Värmland – då han fick bevis på att klubben såg honom som en viktig pjäs. När säsongen var över hade Calle Persson landat på 44 poäng i Hockeyallsvenskan och var en jagad pjäs av SHL-klubbarna.

– Inför säsongen så trodde jag väl inte att det skulle gå så här snabbt. Men samtidigt visste jag vad jag går för och vad jag kan, så jag visste att det inte var någon omöjlighet. Det handlade mer om att jag skulle få chansen och att de skulle tro på mig.

Foto: Robert Rosén

Kommande säsong väntar spel i SHL och Karlskrona. Foto: Robert Rosén.


I mars månad
offentliggjorde Calle Persson sin kommande klubb, en flytt till Karlskrona och KHK var att vänta vid säsongsslutet.

– Till slut hade jag ett bra snack med Karlskrona. Jag hade bra snack med hela ledarorganisationen där och visste att de hade en bra fystränare i Miro Zalar där, som har utvecklat många spelare innan också. Det är många som gjort samma resa som mig i Karlskrona också. Så jag tänkte att det är ett bra ställe för mig att fortsätta utvecklas.

Framgångarna i Hockeyallsvenskan har inte heller gått obemärkt förbi på andra sidan Atlanten, och i samband med att kvalet till SHL (BIK Karlskoga förlorade med 0-4 i matcher mot Rögle BK) skulle inledas började det viskas från NHL-håll. Till slut kom också en inbjudan från Ottawa Senators, om att närvara på deras utvecklingscamp. Trots omställningen till en mindre rink och att Calle själv helt uppenbart inte var helt nöjd med sig själv lovordades han från Kanada.

– De var nöjda med vad de hade sett. Sen gav de mig lite feedback, på vad jag ska jobba extra på. Sen sa de att vi ska hålla kontakten under säsongen och kolla av lite, säger Calle som även blev inbjuden av klubben att komma på matcherna i Stockholm i november.

Med en succésäsong i ryggen och erfarenheter från Nordamerika tar nu Kristianstads IK-produkten Calle Persson sikte på säsongen 2017/2018. Det första målet är att han med hjälp av Miro Zalar ska träna upp sin explosivitet (”Det är det jag vill träna upp. Det är det jag mest behöver”). Därefter? Då gäller det att etablera sig i SHL – och inte spela en biroll som under juniortiden i Jönköping.

– Jag vill helst ha en offensiv roll, bidra med poäng och hjälpa laget framåt. Det är väl tanken att jag ska börja från start och kunna börja i topplinorna, men det är upp till mig själv att bevisa att jag ska vara där sen också.

FaktaNamn: Carl Persson
Ålder: 22
Bor: Karlskrona
Från: Kristianstad
Familj: Pappa Hans, mamma Elin, styvpappa Tony och tre småsystrar. Ska bli sambo med flickvännen Melissa i Karlskrona.
Gör: Ishockeyspelare i Karlskrona HK
Klubbar: -2011 Kristianstads IK, 2011-2014 Tingsryds AIF, 2014-2015 HV71, 2014-2015 HC Dalen (Lån), 2015-2017 BIK Karlskoga, 2015-2016 Kristianstads IK (Lån), 2017- Karlskrona HK

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad-tjej utbytt när Sverige föll

Under gårdagen spelade Sverige den sista gruppspelsmatchen i fotbolls-EM. Som bekant återfanns två spelare med kopplingar till Kristianstad i den svenska truppen.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.09:05, 26 juli, 2017

Kristianstad-tjej utbytt när Sverige föll
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Italien stod för motståndet i EM:s sista gruppspelsmatch för det svenska damlandslaget. I Sveriges startelva återfanns den Kristianstad-födde och forna KDFF spelaren Kosovare Asllani som startade på högermittfältet. För lagkaptenen och mittbacken Nilla Fischer, som även hon har ett förflutet i Kristianstad, blev det en bänkplats. Det skulle senare visa sig att hon behövts på planen.

Förutsättningarna var solklara. Vann Sverige, samtidigt som Tyskland inte tog en storvinst mot grupptrean Ryssland, skulle de vinna gruppen. Dessvärre ville jumbon Italien annorlunda då de kom ut som ett helt nytt lag jämfört med tidigare matcher.

Sverige hamnade i underläge redan tre minuter in i matchen efter klumpigt försvarsspel. Anfallaren Stina Blackstenius lyckades dock ordna en straff som Lotta Schelin förvaltade. Dessvärre för Sveriges del lyckades Italien återta ledningen fem minuter innan halvlek. 1-2 underläget i halvlek var ett faktum.

Efter en blek insats från Kosovare Asllani, där hon hade det tufft på sin högerkant mot Italiens snabba vänsterback, blev hon utbytt i halvlek.

Det skulle dock bara dröja ett par minuter in i andra halvlek innan Stina Blackstenius kvitterade efter en fin volleyträff med vänster-foten. Därefter dominerade Sverige matchen och radade upp chans efter chans. Dessvärre var det Italien som skulle dra det längsta strået. Efter 85 minuter tryckte de in 2-3 som skulle visa sig bli segermålet.

Samtidigt som Tyskland vann med 2-0 innebar det att Sverige slutade tvåa i gruppen. Nu väntar hemmanationen Holland i slutspelet.

Nilla Fischer blev kvar på bänken hela matchen igenom.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon tog titeln som Sveriges starkaste kvinna

Martina Andersson från Kristianstad tog i helgen hem guldet som Sveriges starkaste kvinna. "Fruktansvärt kul att vinna på hemmaplan", säger hon.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.17:30, 25 juli, 2017

Hon tog titeln som Sveriges starkaste kvinna
Martina Andersson vann guld i Strongwoman.

Under helgen avgjordes tävlingen, där Sveriges starkaste kvinna utsågs. För andra gången blev vinnaren Martina Andersson från Kristianstad. Hon kan nu glädja sig med ett guld som visar hennes styrka och skicklighet.

– Det känns skönt, fruktansvärt kul att få vinna på hemmaplan, säger hon till 24kristianstad.

Till vardags arbetar Martina som HSL-undersköterska på Kristianstad kommun. Vid sidan av det är det mycket träning inför Strongwoman i klassen upp till 82 kilo.

Ett flertal moment skulle genomföras innan en vinnare kunde koras. Det var allt från att lyfta tunga stenar till att välta däck på snabbast tid (se alla moment i faktarutan). Till sist stod Martina Andersson som vinnare.

– Motståndet var bra. Det var bara 1.5 poäng till tvåan och 1.5 poäng mellan tvåan och trean, säger hon.

Tidigare har Martina Andersson tagit hem titeln som Europas starkaste kvinna. Nästa år kommer hon att tävla i världsmästerskapen i Columbus, USA. Rankad som 11 i världen finns det en chans även på pallplats där.

FaktaFakta: Alla momenten i Strongwoman 2017:

1 Apollon axel, 50 kilo press över huvudet. Lyfta stången från marken och pressa den över huvudet så många gånger som möjligt på 75 sekunder.

– Jag pressa den 17 gånger, säger Martina Andersson.

2.Farmerswalk med 100 kilo i varje hand, springa en strecka på 20 meter så fort som möjligt.

3. Marklyft för max, ingångsvikt 140 kilo.

– Jag satte ett rekord i strongwoman -82. Jag drog 200kg i marklyft, säger Martina Andersson.

4. Däckvält 300 kilo, 4 flipp på snabbast tid.

5.Conans cirkel, 150 kilo i handtaget. Man lyfter upp stången och går så många varv som möjligt.

6. Avslutning med Atlasstenserie där stenarna väger mellan 70-125 kilo.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Karting-EM avgörs i Åsum: ”Allt ska vara tipp-topp”

Under helgen anordnas den sista deltävling i gokartens EM-serie ute på Åsum Ring. Arrangörerna siktar på att tävlingsdagarna ska fortlöpa smidigt. Och det finns förhoppningar om att vinna priset för bästa arrangemang.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.21:20, 25 juli, 2017

Karting-EM avgörs i Åsum: ”Allt ska vara tipp-topp”
Foto: Robert Rosén

Mellan den 26-30 Juli äger den sista deltävlingen rum i gokart-EMÅsum Ring. Som värd för tävlingen står Kristianstad Karting klubb, med ordföranden Tobias Groth i spetsen. Efter ett lyckat SM för ett par veckor sedan hoppas man nu på ännu en succéartad tävling. Dock höjs ribban ytterligare ett snäpp nu när tävlingen är på internationell nivå. Något ordföranden har märkt av.

– Det ställs lite högre krav på att allt ska vara tipp-topp. Det kräver en större struktur kring allting. Sen kommer det hit större lastbilar samt större team runt förarna vilket kräver ännu mer förberedelser.

Under lördag och söndag kommer uppemot 100 personer arbeta med arrangemanget. Sen kommer även CIKFIA (Internationella kartingförbundet) ha ett antal personer på plats.

– CIKFIA kommer nog med en 15 personer iallafall som ska ha hand om tidtagning och en del annat. Sen kommer det ett TV-team som ska sätta upp kamerorna för livesändningarna på CIKFIA:s hemsida, samt på Motors.tv.

Även utanför Åsum Ring krävs det en del förberedelser. Om man räknar alla förare samt alla i teamen runt omkring väntas det komma 1000 personer. Och såvida de inte vill bo i sina lastbilar, krävs det att de kan erbjudas boende.

– Vi har ett samarbete med hotellen i Kristianstad så de vet om att det väntas komma mycket folk. Vi har lagt ut kontaktuppgifter till alla hotell på CIKFIA:s hemsida så att förarna och teamen kan boka direkt via dem, berättar Tobias Groth.

Allt kring evenemanget verkar med andra ord vara väl förberett. Genom allt arbete som lagts ner hoppas arrangörerna upprepa förra årets bedrift, nämligen att utses till bästa deltävling.

– Vi blev utnämnda till det förra året och fick åka ner till Wien på banketten som hölls och ta emot priset. Jag tror ingen annan bana vunnit två år i rad så det hade varit riktigt kul, säger Tobias Groth.

Ser vi till själva tävlingen har vi tio stycken hemmaförare som deltar. Den som ligger bäst till är Noah Milell. Han placerar sig på en 9:e plats i OK-klassen efter att ha slutat på 11:e plats under förra deltävlingen i Finland. En tävling som han låg sjua i serien inför.

 

FaktaLokala förare som deltar:

Andreas Johansson
Caesar Kristiansson
Alfred Nilsson
Benjamin Törnqvist Persson
Axel Bengtsson
Sebastian Persson
Simon Ohlin
Noah Milell
Daniel Vebster
Viktor Gustavsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tunga matcher för båda Kristianstad-lagen

Det blev dessvärre förlust för både IFK och KHK i gårdagens träningsmatcher.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:05, 25 juli, 2017

Tunga matcher för båda Kristianstad-lagen
Foto: Bildbyrån/Mathilda Ahlberg

IFK Kristianstad spelade igår-kväll en träningsmatch mot Bundesliga-laget Flensburg-Handewitt. Och med facit i hand kan vi säga att det just nu skiljer ett antal klasser mellan lagen. Efter första halvlek stod resultattavlan på 5-15 i Flensburgs favör. Trots detta stod den nya målvakten Rickard Kappelin för flera fina räddningar under de inledande 30 minuterna.

Den andra halvleken skulle sedan bli bättre för hemmalaget. Den lyckades man vinna med 16-11 vilket gjorde att slutresultatet skrev till 21-26. Ett helt okej resultat med tanke på att laget bara varit igång med säsongen under ett par veckor. Bästa målskytt i Kristianstad blev norrmannen Stig-Tore Moen Nilsen med fem fullträffar.

Även Kristianstad HK spelade träningsmatch under gårdagen. Där stod Team Esbjerg för motståndet. KHK kunde med andra ord vänta sig en tuff match från danskorna som slutade sexa i ligan förra säsongen. Trots detta var det Kristianstad som inledde starkast och gick upp i en 2-0 ledning. Men efter det tog Esbjerg tag i taktpinnen och vände matchen, vilket skulle visa sig på resultatet i halvlek då danskorna ledde med 10-14. I andra halvlek fortsatte Esbjerg kontrollera matchen samtidigt som Kristianstad HK inte riktigt hade orken för 60 minuter. Slutresultatet skrevs till 20-25, där högernian Martina Crhova var Kristianstads bäste målskytt med fyra kassar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klarade målet i EM – nu kan han byta Malmö mot Hawaii

Under förra veckan avgjordes basketens U20-EM i Grekland. Emil Isovic från Kristianstad var en del av den svenska truppen. Tyvärr fick han väldigt sparsamt speltid under turneringen.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.15:45, 24 juli, 2017

Klarade målet i EM – nu kan han byta Malmö mot Hawaii
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Mellan måndag-söndag förra veckan avgjordes U20-EM i basket. Sverige deltog som underdogs då målet i turneringen var att hålla sig kvar i A-gruppen. En som deltog var Emil Isovic, som kommer ifrån Kristianstad. Och det skulle bli en succéinledning för Sverige som lyckades slå en av förhandsfavoriterna Tyskland med 72-66. Men trots den övertygande starten skulle det bli tyngre. I nästa match spelade man mot hemmanationen Grekland. En match som Emil Isovic beskriver som den häftigaste i hans karriär, trots att man förlorade med 79-44.

– Det var helt sjukt vilket tryck det var i hallen. Sen att få spela mot ett så pass bra lag som Grekland var väldigt kul.

Det skulle också vara en av få gånger han fick visa upp sig. Detta då han fick väldigt sparsamt med speltid under turneringen. Något som inte var fallet under träningsmatcherna inför slutspelet.

– I träningsmatcherna fick jag spela en del, men nu fick jag spela väldigt lite och då hann jag inte komma in i det riktigt, säger Emil Isovic.

Efter vinst mot Tjeckien i sista gruppspelsmatchen vankades det slutspel för de svenska juniorerna. Där tog det dessvärre stopp omgående då man förlorade med 39-73 i åttondelsfinalen mot Island. I det läget fick Sverige spela för fortsatt spel i A-EM. Trots att man endast vann en utav tre placeringsmatcher slutade man på en 11 plats och därmed var platsen till nästa turnering säkrad.

– Det var ju vårt mål så det är vi nöjda med. Även om jag inte fick spela så mycket är jag glad att ha varit med i truppen inför och under turneringen, berättar Emil Isovic.

Efter turneringen väntar en oviss framtid för den unge baskettalangen. Dock finns det en del alternativ att välja mellan, men då krävs det även att en del parametrar stämmer utanför basketen.

– Det blir ingen fortsättning för mig i Malbas. Däremot kan det bli så att jag kommer spela college-basket för Hawaii Pacific University istället. Men då måste jag läsa upp några betyg för att det ska bli av, berättar Emil Isovic.

Om äventyret till Hawaii inte skulle bli av, finns det alldeles säkert en del svenska klubbar som vill lägga beslag på landslagsmannen.

– Det är inget jag kan kommentera, säger Emil Isovic.

 

 

 

 

FaktaResultat i Sveriges matcher:

Sverige - Tyskland 72-66
Grekland - Sverige 79-44
Tjeckien - Sverige 56-70
Sverige - Island 39-73
Sverige - Italien 76-66
Sverige - Ukraina 74-77
Montenegro - Sverige 65-61

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng