De är Skånes sämsta fotbollslag

Det sämsta fotbollslaget i Skåne är hemmahörande i Kristianstads kommun. Åtminstone om vi tittar strikt tabellmässigt – där division 7-laget Bjärlövs IF fortfarande står på noll poäng. ”Vi har som mål att försöka vinna en match”, säger tränaren Hans Skoug.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:00, 14 juli, 2017

De är Skånes sämsta fotbollslag
Enligt statistiken är Bjärlövs IF Skånes sämsta fotbollslag på herrsidan. Foto: Mostphotos.

Att Bjärlövs IF upplever en minst sagt kämpig säsong i Division 7 Nordöstra är snarast en underdrift. Efter 13 avverkade omgångar väntar klubben fortfarande på sin första poäng och har redan en målskillnad på -73 – då man gjort 17 mål och släppt in 90 stycken.

– Vi är begränsade om man säger som så. De som spelar tränar inte, utan de ställer upp för att rädda föreningen. Det är det som gör det. Sen har vi har ju använt 35 spelare tror jag. Det är många som spelar en till två matcher, sen försvinner de, säger Bjärlövs IF-tränaren Hans Skoug.

Den dystra statistiken gör att Bjärlövs IF efter vårsäsongen är Skånes sämsta lag. De är nämligen en av blott två division 7-klubbar med noll poäng och sitter inte på den sämsta målskillnaden. Men likt för många mindre föreningar handlar det i dag snarare om överlevnad än segrar för Bjärlövs IF. På träningarna ligger man på sju-åtta spelare och Hans Skoug berättar att det bara är tre av föreningens spelare som deltagit i mer än 50 procent av säsongens 40-45 träningar.

– Vi får se om föreningen lever kvar. Det är lite det som det handlar om. Det måste komma in fler spelare. Annars går det inte att driva det. Vi får se hur det går.

Just den dåliga uppslutningen på träningarna menar Hans Skoug är en av de stora förklaringarna till att Bjärlövs IF är poänglösa efter halva serien. Konditionen för att orka med hela matcherna finns helt enkelt inte där.

– Vi är lite bättre än siffrorna visar, om jag ska vara helt ärlig. Vi orkar ju inte i matcherna. Det går i 30 minuter i varje halvlek, sen tar det slut. Sen bara rasar det (målen) in. Så enkelt är det, säger Hans Skoug och fortsätter:

– Vi har ingen målvakt heller. Vi vet inte vem som ska stå från match till match, utan det är den som vill stå som får stå. Så såna mål vi släpper in… Det får man inte göra egentligen. Men så är det bara.

Även om Hans Skoug menar att den nordöstra sjuan är en ovanligt stark division 7-serie – med flera lag som skulle hävda sig väl i division 6 – finns det matcher där hans Bjärlövs IF haft god poängchans.

– Sönnarslöv hemma ska vi ha poäng ju (5-6-målet gjordes i 87:e minuten reds anm.). Sen var det en lustig match mot Gärds Köpinge. De får 2-1 i 33:e men vi äger matchen totalt. Tio minuter senare står det 6-1, säger tränaren och lägger till:

– Såna mål vi släpper in får man inte släppa in. Jag accepterar att de spelar ut oss. Men många mål är på våra tekniska fel och många klarar inte organisation.

Förutom det uppenbara målet att föreningen ska leva vidare har man satt upp en annan målsättning till hösten. Nämligen att Bjärlövs IF ska kamma hem en trepoängare, och slippa bli segerlösa under säsongen.

– Vi har som mål att försöka vinna en match. Där är väl nån vi har chans i men det kan bli lite kärvt. Det är beroende på vad vi har för lag också. Vi har några (spelare) som är bättre än de andra och i de sista matcherna har de inte varit med, och då tappar vi. Men vi får se. Målet är att försöka vinna en match. Vilka det blir mot är kämpigt. Vi har ju mött Kamp nu – så det är väl Sönnarslöv eller Strömsborg som vi har chans på och kan lugga på poäng. Men vi får se.

Fotnot: I de skånska division 7-serierna finns ett lag till som gått på sommaruppehåll med noll poäng. Det är Össjö IS som på tio omgångar i Division 7 Nordvästra har en målskillnad på 7-69.

FaktaDe lokala lagen som parkerar på nedflyttningsplats:
Halvvägs in på säsongen ligger flera lag från Kristianstads kommun på nedflyttningsplats, i sina respektive serier. Här går 24Kristianstad igenom de lokala lagen som för närvarande ser ut att trilla ned ett hack i seriesystemet.

Åhus Horna BK – Division 4 Östra
Efter 13 spelade matcher har Åhus blott sex poäng och ligger därmed näst sist i tabellen. I de två sista matcherna innan uppehållet hade man ett gyllene läge att klättra i tabellen, men förlorade mot de bägge kvalkonkurrenterna Snogeröd och Hanaskog.

Kiaby IF – Division 5 Nordöstra
Bottenstriden i den nordöstra femman har potential att utveckla sig till en riktig rysare. I nuläget ligger Kiaby näst sist, med bara Broby bakom sig, men upp till Fjälkinge är det bara en poäng som skiljer. I den sista matchen innan uppehållet åkte Kiaby på en tung förlust, mot ytterligare ett bottenlag. Då Vinslöv vann med 7-3.

Djurröds IK – Division 6 Mellersta
Allt annat än division 7-spel för Djurröd 2018 vore en ordentlig skräll. Under våren inkasserade man blott fyra pinnar och upp till Sösdala på kvalplats skiljer det hela tolv poäng. Den enda trösten är att man faktiskt inte ligger sist, då Höör enbart tagit en poäng.

Everöds IF – Division 6 Östra
I den hyperlokala sexan fightas flera lag från kommunen i bottenstriden. För närvarande är det Everöd som innehar elfteplatsen och är på väg mot division 7. Såväl Wä IF som Önnestads BoIF och Viby IF är dock inom räckhåll. Även här ser det ut att bli en nervig höstsäsong.

Österslövs IS – Division 6 Östra
Bakom Everöd parkerar Österslöv, som inte haft mycket att glädja sig åt under säsongen. Efter 13 spelade matcher är poängskörden fortfarande lika med noll och målskillnaden är mindre smickrande 7-65. Att det blir division 7-spel i Österslöv nästa år är så gott som klart.

På negativ kvalplats parkerar dessutom ytterligare tre lokala lag. Dessa är Fjälkinge IF (Division 5 Nordöstra), Tollarps IF (Division 5 Östra) och Viby IF (Division 6 Östra).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Division 4 Nordöstra

Målglada gänget klara för trean

De har öst in mål i division 4 och kunde i helgen säkra avancemanget. ”Det har känts homogent”, säger tränaren.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.12:04, 20 september, 2017

Målglada gänget klara för trean
Önnestad BoIF är klara för division 3. Foto: Privat.

Damfotbollen i Önnestad har några tuffa år på nacken. 2013 drog man sig ur seriespelet och efter två år utan damlag återkom Önnestad BoIF i seriespel 2015. De två säsongerna sedan återkomsten har sedan spenderats i fyrans nedre regioner, men årets säsong har varit en riktig fullträff.

Helgens kross mot Farstorps GoIF – där Önnestad vann med 8-1 – innebär att avancemanget från division 4 nordöstra är klart

– Det är väl en kombination av flera saker. Dels är ju laget från grunden rätt så nyetablerat, det är väl en tre säsonger sen nu, sen i den befintliga truppen är det många som utvecklats bra och blivit starkare. Sen fick vi ju några duktiga spelare som kom till oss inför denna säsongen, förklarar tränaren Per Gustafsson som anledningarna bakom avancemanget.

Som nämnt fick laget i vintras in flera meriterande nyförvärv. I samband med att Fjälkinge IF – förra året i division 2 – la ner sitt damlag anslöt flera spelare till Önnestad i fyran.

LÄS MER: Avancemanget säkrat för Vittskövle

– Alla är ju inte kvar. Utan det är ju framförallt Julia Fäldt och Therese Eriksson som är kvar av dem som tillhörde Fjälkinge tidigare. Det är ju spelare som både bidrar till spelet och bidrar till intensitet och kvalité på träningarna. Det har gynnat på många sätt, säger Per Gustafsson.

Under årets säsong har Önnestad BoIF visserligen bara släppt in tolv mål på elva matcher – men det är framförallt offensivt som siffrorna sticker ut. Med 63 gjorda mål, nästan sex per match, har man gjort långt mycket fler mål än konkurrenterna. Någonting som även syns i skytteligan, där tre Önnestad-spelare återfinns i topp fem.

– Vi gör många mål och släpper inte in så många. Det känns som vi hittat en bra balans i laget. Sen blir det många mål mot Hörja, som är ett nystartat lag, och de har ju tyvärr fått släppa in rätt många mål under säsongen. Vi har många duktiga spelare framåt men även en bra balans på mittfältet och i backlinjen. Det har känts homogent.

LÄS MER: De trillar ur fyran

För Önnestad återstår en match innan säsongen är över och chanserna till att ta hem seriesegern ser goda ut. Visserligen är Vittskövle IF, som även de är klara för division 3 kommande säsong, bara tre poäng bakom med en match mindre spelad. Men Önnestad har en överlägsen målskillnad och Vittskövle måste förutom poängavståndet hämta upp 24 mål på Önnestad för att gå förbi. En seger i säsongsavslutningen innebär alltså med största sannolikhet att Önnestad BoIF vinner division 4 nordöstra 2017.

– Jag tycker det finns en god stomme i det här laget, att flytta upp till trean. Sen kan man väl hoppas på några nyförvärv också, så att vi kan bredda truppen litegrann. Men vi har ju mött division 3-lag under året i träningsmatcher och generellt har vi hävdat oss rätt bra mot dem. Så jag tror det finns att bygga på mot trean också, säger Gustafsson som även bekräftar att man har några spelare på väg in.

Säsongen avslutas för Önnestads del med ett möte mot Bjärnums GoIF/Hästveda IF den 30 september.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Division 4 Nordöstra

Startade damlag förra säsongen – nu är de klara för uppflyttning

Trots att man var spellediga säkrades avancemanget. ”Det här gick fantastiskt bra och snabbt”, säger tränaren.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.09:32, 19 september, 2017

Startade damlag förra säsongen – nu är de klara för uppflyttning
Frida Andersson och Clara Bergdahl kan med lagkamraterna fira avancemanget till trean. Foto: Robert Rosén.

Efter flera årtionden utan ett damlag gjorde Vittskövle IF förra året comeback i division 4. Det blev dock bara två år för laget i division 4. I helgen blev nämligen avancemanget klart för Vittskövle IF, som spelar division 3-fotboll kommande säsong.

– Utvecklingen har gått enormt mycket framåt får man säga. Det var mycket nytt folk, mycket att få ihop och allt det som hör till. Där fanns några viktiga kuggar och sen har vi fått in de här lite yngre tjejerna i övriga teamet. Men jag är själv förvånad. Jag har hållit på i många år men det här gick fantastiskt bra och snabbt. Det är bara att gratulera tjejerna, där är många unga talanger, säger Vittskövle-tränaren Stefan Isaksson.

Avancemanget till trean blev klart trots att Vittskövle själva var spellediga i helgen. Men då Bjärnums GoIF/Hästveda IF bara fick med sig en poäng från mötet med Sibbhults IF stod det klart att Vittskövle kniper en av de två uppflyttningsplatserna.

– Vi har hela tiden sagt att vi har allt i våra egna händer, att vi inte står och faller med nåt lag. Sen när det blir så här är det bara att tacka och ta emot. Men man har ju sett att Bjärnum haft det lite svårt. När vi tagit Farstorp var jag inte ett dugg orolig, utan då trodde jag på minst andraplatsen direkt, säger Isaksson som själv bevittnade mötet mellan Sibbhult-Bjärnum/Hästveda.

LÄS MER: Vittskövle besegrade Edenryd

Bakom den snabba utvecklingen – från ett mittenlag förra säsongen till avancemang i år – ligger en jämn och bred trupp. Men kanske framförallt vinterns förstärkningar, i form av de många unga spelare som anslöt ifrån Everöds IF:s flicklag i vintras.

– De hade ju bara spelat en säsong när jag tog över i vintras. Då såg det lite halvknackigt ut men i januari nånstans började Everödstjejerna snacka om att de inte hade något damlag och kom till oss istället. Där såg man direkt att där fanns rejäla talanger, måste jag säg. De var riktigt duktiga. Det har gett utslag också under säsongen.

Redan i dag menar Stefan Isaksson att Vittskövle IF har ett lag som kan stå sig väl i division 3. Men är samtidigt medveten om att man behöver jobba upp styrkan och stabiliteten samt få in några spelare med rutin från högre sammanhang. Klart är i alla fall att klubben ser ut att klara sig från tyngre spelarförluster till kommande säsong.

LÄS MER: 16-åringen öser in mål

– Jag har pratat med de flesta spelarna och kan väl säg att samtliga tänker stanna. Där är ingen som tänker lämna. Nu hade vi detta mötet innan det var klart men då kalkylerade vi med att det var klart. För att det ska vara intressant även för en annan så vill man ju inte att fyra-fem av de bättre aviserar sin avgång. Alla tänker stanna och då har vi ett bra upplägg att bygga vidare på. Sen hoppas vi få in några nya med lite rutin. Det är ju ett stort hopp från trean till fyran.

Förutom Vittskövle IF är det även klart att Önnestad BoIF flyttas upp från division 4 nordöstra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LOKALFOTBOLL

Toppduon klara för uppflyttning

Här är samtliga resultat från helgens lokalfotboll.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:02, 18 september, 2017

Toppduon klara för uppflyttning
Önnestad och Vittskövle är klara för division 3. Foto: Robert Rosén.

Herr

Division 3 Södra Götaland

IF Lödde 1-1 Nosaby IF
Mål: 1-0 Emil Joelsson (70), 1-1 Andreas Dahlbom (89).
Seriesegern är nu mycket nära för Nosabys del, trots helgens poängtapp. Då Olympic samtidigt förlorade leder Nosaby fortsatt serien med ett poäng. Två matcher återstår för Nosaby, medan Olympic bara har en kvar.

Division 4 Östra

Hanaskogs IS 1-0 Åhus Horna BK
Mål: 1-0 Anton Nordahl (56).
Nedflyttningsklara Åhus Horna har inget kvar att spela för, mer än att undvika jumboplatsen. I helgen inkasserades den 17:e förlusten på 20 matcher, när Hanaskog vann i bottenmötet.

Division 5 Nordöstra

Näsby IF 4-0 Kiaby IF
Mål: 1-0 Sanjin Tufek (57), 2-0 Muhamed Bajrami (70), 3-0 Jakub Mesanovic (76), 4-0 Självmål (80).
Näsby leder fortsatt den nordöstra femman och kan fira seriesegern kommande helg. Då väntar nämligen seriefinal mot VMA, vilka är ett poäng bakom med två matcher kvar. Kiaby halkade i sin tur återigen under nedflyttningsstrecket.

Glimåkra IF 1-2 Ovesholms IF
Mål: 1-0 Karl Andersson (4), 1-1 Victor Åkesson (36), 1-2 Mathias Stedt (88).
Även om Ovesholm tog en meriterande seger mot Glimåkra har kvalskeppet seglat iväg. Tredjeplacerade Bjärnum förlorade visserligen i helgen, men är trots det sex poäng före Ovesholm.

VMA IK 4-0 Vinslövs IF
Mål: 1-0 Självmål (34), 2-0 Kevin Persson (37), 3-0 Kevin Persson (38), 4-0 Oliver Fransson (72).
Striden kring seriesegern lever alltjämnt vidare. Även om VMA fortsatt är tvåa och innehar kvalplatsen har man ödet i egna händer. På söndag gästar Näsby Arkelstorps IP, tar VMA över serieledningen då?

Broby IF 3-3 Tosteberga/Nymölla IF
Mål: 0-1 Marcus Johansson (10), 1-1 Felix Blennborn (15), 1-2 Zehrudin Jusupovic (18), 2-2 Felix Blennborn (26), 2-3 Emil Carlsson (46), 3-3 Elliot Blennborn (55).
Tosteberga/Nymölla har inget kvar att spela för, utan det blir division 5-fotboll även nästa år. Kanske påverkade det i helgen? Jumbon Broby kunde nämligen ta sin blott sjunde poäng för säsongen, då man spelade 3-3.

Fjälkinge IF 3-1 Åsums BK
Mål: 1-0 Rasmus Råström (9), 1-1 Nexhat Halili (15), 2-1 Robin Olsson (72), 3-1 Robin Gunnarsson (88).
Oj, vad tung seger för Fjälkinge. De tre poängen innebär att man går om Kiaby och återigen innehar kvalplatsen. Två omgångar återstår, två poäng skiljer mellan Fjälkinge och Kiaby.

Division 5 Östra

Lövestads IF 1-1 Vittskövle IF
Mål: 0-1 Markus Nilsson (50), 1-1 André Lidholm (88).
Borta mot jumbon fick Vittskövle nöja sig med en poäng. En pinne som dock gör att man fortsatt är på säker mark. Enbart målskillnad skiljer nämligen ner till Köpingebro på negativt kval.

Division 6 Mellersta

Örtofta IS 0-4 Linderöds IF
Mål: 0-1 Sebastian Strömberg (20), 0-2 Theodor Strömberg (43), 0-3 Theodor Strömberg (69), 0-4 Sebastian Strömberg (86).
Linderöd har distanserat sig själva ordentligt från bottenstriden och går för fjärdeplatsen, vilken man bara har målskillnad upp till. Med stor sannolikhet lär dock fyran i serien inte vara bland Skånes bästa bästa – och således inte få kvala.

Djurröds IK 1-3 Trollenäs IF
Mål: 1-0 Oskar Andersson (28), 1-1 Fredrik Andersson (42), 1-2 Adam Jönsson (47), 1-3 Fredrik Andersson (76).
Nedflyttningen är som bekant sedan tidigare klar för Djurröd, som inkasserade säsongens 16:e förlust i helgen. I nästa match väntar jumbon Höör – som i helgen visserligen tog säsongens första seger – och en bra chans till tre poäng.

Svalövs BK 3-0 Huaröds IF
Mål: 1-0 Felix Lundkvist (21), 2-0 Vebi Bytyqi (27), 3-0 Kenan Civic (71).
Huaröd förlorade borta mot Svalöv, som kunde fira seriesegern. Med två omgångar kvar ligger Huaröd på negativt kval, men lär oavsett slippa det, då man är ett av division 6-seriernas bättre 10:e placerade lag.

Division 6 Östra

Österslövs IS 0-2 Wä IF
Mål: 0-1 Fatos Gashi (84), 0-2 Besnik Llazani (87).
Det satt långt inne, men till slut kunde Wä besegra nedflyttningsklara Österslöv. Trepoängaren gör att Wä för första gången på länge befinner sig på säker mark, då man passerade Knislinge och numera är nia i tabellen. Två poäng skiljer ner till kvalplatsen med lika många återstående omgångar.

Yngsjö IF 5-1 Näsums IF
Mål: 0-1 Samuel Jönsson (12), 1-1 Marcus Eriksson (50), 2-1 Kristoffer Persson (59), 3-1 Robin Englesson (65), 4-1 Kristoffer Persson (76), 5-1 Rasmus Bertilsson (80).
Serieledande Yngsjö såg till att haka av Näsum i striden om förstaplatsen och samtidigt bibehålla kommandot i östra sexan. Mer om matchen finns att läsa här.

Vinnö IF 2-3 Everöds IF
Mål: 0-1 Mikael Törnström (22), 0-2 Melker Knutsson (30), 0-3 Viktor Thell (33), 1-3 Samuel Lindh (56), 2-3 Jonathan Svensson (69).
Hoppet om nytt kontrakt lever vidare för Everöd, som tog en hyperviktig seger mot Vinnö. Trots trepoängaren är man fortsatt under strecket. Upp till Knislinge på kvalplatsen skiljer det två poäng.

Venestad IF 2-1 Viby IF
Mål: 1-0 Dinese Sandmark (5), 2-0 Zanin Tufek (57), 2-1 Marcus Almborg (67).
Mittenmöte där Venestad såg till att säkra division 6-kontraktet. För Viby finns fortfarande chansen att halka ner på kvalplats – men det är fem poäng ner och Knislinge på 10:e platsen möter serieledande Yngsjö i kommande omgång.

Division 7 Nordöstra

Östra Sönnarslövs IF 1-5 Degeberga GoIF
Mål: 0-1 Oliver Kjellkvist (1), 0-2 Oliver Kjellkvist (2), 0-3 Hugo Arvidsson (41), 0-4 Oliver Kjellkvist (58), 0-5 Kristoffer Jönsson (63), 1-5 Oscar Cedell (89).
Ett hattrick signerat Oliver Kjellkvist innebar att Degeberga fick derbyrevansch. Men klubben förblir trots det i division 7, då det sista hoppet om en kvalplats rök i helgen.

Gärds Köpinge IF 1-2 Svensköps IF
Mål: 0-1 Patrik Karlsson (61), 1-1 Anton Nordgren (70), 1-2 Mirsad Dacic (87).
Femman ställdes mot fyran – där Svensköps seger innebär att kampen om kvalplatsen i princip är avgjord. Med två omgångar kvar har Gärds Köpinge sex poäng och 20 mål upp till fjärdeplatsen.

Bjärlövs IF 2-13 Östanå Bruks IF
Mål: 0-1 Dennis Rasmussen (2), 1-1 Gazmend Smakici (11), 2-1 Ahmed Dalal Allawi Al-Saedi (22), 2-2 Måns Lilja (37), 2-3 Måns Lilja (62), 2-4 Patrik Persson (64), 2-5 Sebastian Svantesson (65), 2-6 Anton Svensson (67), 2-7 Anton Svensson (69), 2-8 Måns Lilja (70), 2-9 Erman Ljunglöf (70), 2-10 Erman Ljunglöf (75), 2-11 Roger Lindskog (81), 2-12 Sebastian Svantesson (85), 2-13 Måns Lilja (87).
I en kvart hade Bjärlöv ledningen och i halvtid var det oavgjort. Den andra halvleken innebar dock en ny genomklappning och den 18:e förlusten på lika många matcher. Nu återstår två chanser för Bjärlöv att ta säsongens första poäng.

Dam

Division 3 Nordöstra

Gärds Köpinge IF 1-4 Hjärsås/Värestorps IF
Mål: 0-1 Fanny Bolin (14), 0-2 Mikaela Alvarsson (35), 0-3 Linda Lagher (70), 0-4 Linda Lahger (77), 1-4 Matilda Rask Olsson (86).
Mot topplaget Hjärsås/Värestorp kammade Gärds Köpinge noll och kontraktet är fortsatt i fara. Det skiljer fortsatt tre poäng ner till Tyringe på nedflyttningsplats och med en överlägsen målskillnad ser det dock fortsatt bra ut för Gärds Köpinges del.

Åhus IF 5-3 Wä IF
Mål: 1-0 Therese Carlsson (4), 2-0 Louise Jarl Bergqvist (9), 2-1 Tilda Jeppsson (10), 2-2 Emelie Johnsson (20), 3-2 Mikaela Ekberg (38), 4-2 Louise Jarl Bergqvist (59), 5-2 Saga Jontoft (64), 5-3 Tilda Jeppsson (70).
Målrik tillställning där serieledande Åhus till slut kunde få jobbet gjort och säkra tre poäng. På lördag kan Åhus i praktiken ordna seriesegern. Tvåan Östanå Bruk, som enbart har sämre målskillnad, gästar nämligen Åhus IP i seriefinalen.

Division 4 Nordöstra

Önnestad BoIF 8-1 Farstorps GoIF
Mål: 1-0 Carola Axelsson (5), 2-0 Therese Eriksson (30), 3-0 Moa Lovén (32), 4-0 Malin Danielsson (35), 5-0 Moa Lovén (39), 5-1 Elna Rosander (47), 6-1 Malin Danielsson (64), 7-1 Therese Eriksson (73), 8-1 Therese Eriksson (86).
Då gratulerar vi Önnestad, som i och med segern säkrade avancemanget till division 3. Samtidigt kunde även Vittskövle jubla, då Bjärnum/Hästvedas oväntade poängtapp mot Sibbhult innebar att även de blev uppflyttningsklara. Kvar återstår nu bara att se om Önnestad eller Vittskövle vinner fyran.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BONNAMATCHEN

Målvakten som radar upp nollor i sexan

I mer än hälften av säsongens matcher har Yngsjö IF hållit nollan. Som siste utpost i lokalfotbollens bästa defensiv står Martin Svensson. ”Det har gått bra”, säger målvakten.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.12:01, 17 september, 2017

Målvakten som radar upp nollor i sexan
Martin Svensson har radat upp nollor under säsongen. Foto: Robert Rosén.

Med två omgångar kvar av den östra sexan är Yngsjö IF på väg upp i division 5. Serieledningen har dock krympt sedan i våras, då ett fenomenalt Yngsjö vann 13 av 14 matcher. Under höstsäsongen har istället två förluster inkasserats.

– Vi har haft lite problem med målskyttet. Kolla Näsum och Vanneberga, de gör ju i snitt sju mål per match och vi gör kanske tre. Så det är där problemet är. Sen förlorade vi en match mot Vinnö med 2-1, när vi hade sex man borta från startelvan. Men det får man ta i de här divisionerna, att folk reser iväg, säger målvakten Martin Svensson.

Även om målskyttet har hackat har en sak varit intakt under hela säsongen. Den stabila defensiven. På 20 matcher har Yngsjö IF bara släppt in 13 mål och Martin Svensson står noterad för inte mindre än elva hållna nollor.

– Det har gått bra. Det var väl dagens (läs gårdagens) mål jag borde tagit men annars har det varit gott, säger Svensson efter segern mot Näsums IF.

Vad är det som gjort att det funkat så bra för din del?
– Jag har ju spelat högre upp tidigare och kom senast från Nosaby. Så jag känner mig rätt säker. Jag vet var min backlinje står och styr dom som en libero. Så då går det ihop sig, förklarar målvakten innan han ursäktar sig för att sjunga segersång.

För Martin Svensson och hans Yngsjö IF är avancemanget till division 5 nu nära. Två poäng skiljer ner till Vanneberga IF, vilka man tar emot hemma på Yngsjö IP i den sista omgången.

FaktaMartin Svensson:
Ålder:
26
Bor: Åhus
Familj: Singel
Gör: Studerar miljövetenskap
Klubbar: Yngsjö IF (moderklubb), Nosaby IF och Yngsjö IF

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BONNAMATCHEN

Överkörning i toppmötet: ”Fantastiskt skönt”

Efter en storseger har Yngsjö IF fortsatt greppet om division 5-platsen. ”Jag tror att vi fixar det”, säger Yngsjö-målvakten.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:08, 16 september, 2017

Överkörning i toppmötet: ”Fantastiskt skönt”
Med två omgångar kvar leder Yngsjö IF den östra sexan. Foto: Robert Rosén.

Vid lunchtid på lördagen tog Yngsjö IF emot Näsums IF i ett hett toppmöte hemma på Yngsjö IP. Medan Näsum imponerat stort under hösten har maskinen Yngsjö börjat hacka, och åkt på två förluster efter sommaruppehållet. Men när det behövdes som mest visade Yngsjö klass och sågade av Näsum från striden kring seriesegern.

– Det var fantastiskt skönt med tanke på att Vanneberga satt lite press på oss, säger Yngsjö-målvakten Martin Svensson.

I mötet på Yngsjö IP såg det dock dystert ut för hemmalaget efter den första halvleken. Ett tidigt mål signerat Samuel Jönsson gav gästerna ledningen och trots en intensiv press av Yngsjö i slutet av första gick man till halvtidsvila i ett 0-1-underläge.

– Vi skapar rätt mycket lägen, spelar enligt planen vi hade och kör mycket djupled. Sen fick vi ett litet bakslag där. Det var till och med jag som var lite klantig i den situationen, summerar Martin Svensson första halvlek.

Yngsjö-målvakten Martin Svensson

Martin Svensson var nöjd med insatsen. Foto: Robert Rosén.


Bara sex minuter
in på andra halvlek kunde dock lagkapten Marcus Eriksson kliva fram och göra 1-1-målet, vilket snart kom att följas av fler. I den 58:e matchminuten kunde nämligen Kristoffer ”Släggan” Persson snyggt placera in 2-1, framspelad av just Marcus Eriksson. När klockan tickat upp på 64 minuter såg mittbacken Alex Wendel sedan till att punktera tillställningen med sitt 3-1-mål vid en hörna.

– I andra vet vi att dom blir trötta och det blev dom förra gången vi mötte dom också. Så det var faktiskt enligt planen, spela mycket djupled.

Var det det som var den stora skillnaden i andra halvlek, att Näsum blev trötta?
– Ja, det får man säg. Plus att vi har snabba yttrar och snabba anfallare. Då kan vi spela långt på dom mot en ganska trög backlinje. Det gör mycket i slutändan.

Ett slaget Näsum klarade inte av att resa sig under den avslutande halvtimmen, utan istället kunde Yngsjö göra både 4-1 och 5-1 innan slutsignalen ljöd på Yngsjö IP.

– Vi hamnar ju i tidigt underläge, så det är strongt att göra fem mål i andra.

Yngsjös spelande tränare Kristian Ekstrand.

Kristian Ekstrands Yngsjö har allt i egna händer. Foto: Robert Rosén.


Segern innebär
att Yngsjö IF bibehåller serieledningen, två poäng före Vanneberga IF, medan Näsum är sex poäng bakom. Blott två omgångar återstår av seriespelet och chanserna för en direkt avgörande match i sista omgången är goda – då Vanneberga nämligen gästar Yngsjö i den sista omgången av östra sexan.

– Vi har Knislinge i nästa. Där ska man väl kunna begära att vi ska vinna, om vi ska vinna serien. Sen är det Vanneberga. De har ju först Edenryd och jag gissar på att dom vinner den matchen, med tanke på att Edenryd är avhängda.

Vad tror du här om avslutningen?
– Jag tror att vi fixar det. I och med att vi möter dom här hemma. Vi har trots allt, med dagens mål, bara släppt in tre mål. Så vi är starka hemma.

FaktaBetygsättning av Yngsjö IF 5-1 Näsums IF
Betygen delas ut enligt skalan 1-5. Där 1 är underkänt, 2 är godkänt, 3 är bra, 4 är mycket bra och 5 är världsklass – med lokalfotbollens mått mätt.

Spelet – 4
En högkvalitativ division 6-match med gott om känslor både på och vid sidan av planen. Att matchen var av yttersta vikt för bägge lagen märktes tydligt. Missar högsta betyg på grund av den uteblivna dramatiken under de sista 25 minuterna.

Planen – 2
Från sidan såg den hygglig ut, men vid en närmare titt når mattan på Yngsjö IP inte upp längre än till godkänt. Säsongen har varit lång och det börjar synas. Grästuvorna låg utspridda och på sina ställen var det snarare mer lera och jord än gräs.

Programbladet – 4
Ett gemensamt match- och årsblad. Några ord om dagens match, laguppställningarna, serietabellen och information om övriga matcher i dag fanns med. I och med att det fanns i årsbladet gick det även enkelt att få en överblick av truppen och samtliga säsongens matcher.

Korven – 3
En tjock och matig korv med riktigt god smak. Även om korven i sig var bra och utbudet var okej, med två sorters senap, förblir helhetsintrycket lite väl anonymt. Någonting som stoppar den från högre betyg.

Matchens lirare – Alex Wendel, Yngsjö IF
Tufft spelande mittback som inte la några fingrar emellan. Låg ibland på gränsen i närkamperna men såg effektivt till att få stopp på seriens bästa offensiv, med Mikael Nilsson i spetsen. Styrde sin backlinje, vågade rulla boll och krönte dagen med ett mål.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng