Nu drar SM i karting igång

I dag startar träningen inför svenska mästerskapet i karting. Det hela kommer att avgöras med final på lördagen. "Vi hoppas på mycket publik", säger Tobias Groth, ordförande för Kristianstad Karting klubb.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.10:00, 11 juli, 2017

Nu drar SM i karting igång
Nu startar det svenska mästerskapet i karting. Foto: ARNE FORSELL/BIldbyrån

Nu drar det ihop sig till årets folkfest på Åsum Ring. Den 11-15 juli kommer den svenska och internationella eliten att köra Svenska Mästerskapet i arting inför tusentals åskådare. Det hela kommer att börja med träning innan själva tävlingen och finalen ska avgöras.

– Nu drar vi igång även med försäljningen i webbshoppen. På tisdag och onsdag är det fri entré, medan biljetter säljs till heaten från torsdag till lördag. Vi räknar med att det kommer vara cirka 2 000 besökare i veckan. Ungefär lika många är med i eventet. Det är närmare 200 förare som deltar, säger Tobias Groth, ordförande för Kristianstad Karting klubb.

Karting körs på asfaltbana, med en liten snabb specialbyggd bil och Många kända racerförare har börjat sin karriär med att köra just karting. Ett 30-tal bilar startar samtidigt och kör uppemot 100 kilometer på raksträckorna. Under SM kommer de sex första i varje klass att tilldelas pokal.

För Kristianstads del finns det flera guldhopp. För bara några dagar sedan blev 17-åriga Noah Milell femma i Le Mans och kan nu ta en pallplats under svenska mästerskapet. 16-åriga Simon Ohlin är en annan av elitförarna i klubben.

– I år satsar jag allt på go-karten och sedan hoppas jag att vi kan gå vidare mot formel 4 och uppåt, sade han till Sportbladet tidigare i år.

Även Sebastian Persson lyfts upp som ett hopp för Kristianstads Karting klubb. För två år sedan tog han sitt första SM-guld.


Här är hela programmet för veckan:

Tisdag 11 Juli: Fri träning (klockan 8-17)

Onsdag 12 Juli: Officiell Träning  (klockan 8-17).

Torsdag 13 juli: Wamup (kl 08.00-09.10). Ridkörning (9:30-11:55). Kvalificeringsheat (13:00-17:50).

Fredag 14 juli: Wamup (kl 08.00-09.40). Kvalificeringsheat (10:00-15:40). Second chance (16.00-18.25).

Lördag 15 juli: Finaler och Förarparad. Wamup (kl 08.00-09.40). Förarpresentation (09.00-10.00). Förfinaler (10.15-12.40). Finaler (14.00-17.00). Bankett och prisutdelning (19.30).

FaktaFAKTA: SM och EM i karting:

I följande klasser kommer det att tävlas i under svenska mästerskapet: KZ2, OK, OKJ, Senior 125, Junior 125 och Junior 60. Finalen är på lördag den 15 juli.

Den 26-30 juli kommer det att göra final i Europamästerskapet i klasserna KZ, KZ2, OK och OKJ.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så här hanterar du viltolyckan

Att krocka med vilt är ofta väldigt obehagligt, men det är viktigt att veta vad du som bilist ska göra om det händer.

Matilda Larsson

Kl.07:28, 20 november, 2017

Så här hanterar du viltolyckan
Foto: Agria Djurförsäkring / Arkiv.

I Sverige har nästan 50 000 viltolyckor inrapporterats till polisen under 2017, enligt Nationella Viltolycksrådets hemsida.

Därför är det viktigt att du som bilist vet vad du ska göra om du kör på vilt.

– Alla bilförare som kör på vilt är enligt lag skyldiga att rapportera olyckan till polisen. Polisen kontaktar i sin tur en registrerad eftersöksjägare för att hitta och avliva det skadade djuret, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

Flest olyckor sker vid gryning och skymning när djuren rör sig som mest. Den vanligaste typen av viltolyckor är involverar rådjur, med 37 000 olyckor hittills under 2017.

Agria Djurförsäkring har åtta tips på vad du ska göra om du har kört på vilt:

1. Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.

2. Ring 112 och anmäl olyckan.

3. Markera alltid olycksplatsen tydligt – använd ett plastband, eller något föremål som är lätt att se. Då kan jägare med eftersökshund hitta platsen och spåra djuret därifrån.

4. Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.

5. Häng upp eller lägg markeringen på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.

6. Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.

7. Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.

8. Försök inte själv att göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stort parkeringsdilemma i Skåne

Ny undersökning visar på problem att ta sig till jobbet.

Matilda Larsson

Kl.18:35, 19 november, 2017

Stort parkeringsdilemma i Skåne
Foto: Arkiv / Genrebild.

Parkeringsappen EasyPark har undersökt varför skånska bilister väljer att ta bilen framför andra färdmedel när de ska åka till jobbet.

Det visar sig att den största anledningen till att bilisterna inte pendlar till jobbet genom kommunaltrafik är på grund av att det tar för lång tid, trots att majoriteten pendlar mindre än tre mil, enligt EasyPark.

60 procent av bilisterna i Skåne tar bilen till jobbet. 40 procent av Skåningarna tycker att det tar för lång tid och var femte svarar att de väljer bort kommunaltrafiken på grund av att det är för obekvämt.

Undersökningen kom också fram till att det finns stora problem för många att hitta parkering när de ska till jobbet. I Skåne tar det mer än 15 minuter att hitta en parkeringsplats för mer än var tredje bilist, enligt EasyPark.

När det kommer till betalning för parkering uppger 70 procent av Skåningarna att de kan betala på samma sätt i bostadsort som på arbetsort.

– Vi ser en stor rörlighet i hela Öresundsregionen och för företag underlättas administrationen enormt om man kan få alla parkeringar på en och samma faktura, säger Anders Bäck, vd för EasyPark Sverige.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Självförtroendet på topp: Ger sig själva högsta betyg

Bilförarna i Skåne län har inga problem med självförtroendet, enligt en ny undersökning.

Matilda Larsson

Kl.12:16, 19 november, 2017

Självförtroendet på topp: Ger sig själva högsta betyg
Foto: Genrebild / Creative Commons.

Endast fyra procent av av Sveriges bilförare anser att de kör sämre än genomsnittet, enligt en ny undersökning från försäkringsbolaget If.

Totalt 3 133 personer med körkort medverkade i undersökningen där de fick betygsätta sig själva som bilförare på en skala från ett till fem.

Nästan tre av fyra män och varannan kvinna, betygsätter sina förarförmågor som en fyra eller femma.

Allra bäst tycker man själv att man kör i Västmanland där hela 33 procent betygsätter sig själv med en femma. I Skåne län ger var fjärde förare sig själv högsta betyg.

Det län där minst förare betygsatte sig själva med en femma är Stockholm, på 16 procent.

Något annat som framkom av undersökningen var att höginkomsttagare har betydligt större självförtroende bakom ratten än låginkomsttagare.

– Det finns klara risker med att inte inse sina begränsningar som bilförare. Lite självinsikt skulle kanske inte skada på vissa håll, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varningen: Så stjäl tjuvarna din bil

Nu tipsar Motormännen om hur du skyddar din bil. "Stölderna har skjutit i höjden".

Matilda Larsson

Kl.09:59, 17 november, 2017

Varningen: Så stjäl tjuvarna din bil
Foto: Arkiv / Pixabay.

På senare år har stölderna av reservdelar skjutit i höjden, enligt Motormännen

Krockkuddar, rattar, yttre belysning och bilens olika datorer och navigationssystem är ofta dyra delar. Det gör dem särskilt eftertraktade på den svarta marknaden.

– Om många dyra delar har stulits från bilen är det inte alltid lönsamt att reparera den, säger Carl-Erik Stjernvall på Motormännen.

Att komma åt nyckeln har blivit avgörande för att kunna köra iväg med en bil.

Bilar med nyckellöst system är extra sårbara eftersom det räcker med att signalen från bilnyckeln hackas. Bilen kan då både öppnas och startas trots att nyckeln är på en helt annan plats.

Därför tipsar Motormännen tillsammans med Stöldskyddsföreningen om åtgärder för att skydda sig mot bilinbrott i Aftonbladets serie Stoppa tjuven

1. Förvara bilnyckeln på ett smart ställe, inte innanför dörren eller i nyckelskåpet. Nycklar till bilar med keyless-system bör förvaras i en plåtburk för att blockera signalen.

2. Förvara inte något synligt i bilen. ”Töm bilen själv” som det heter.

3. Märk rutorna med bilens registreringsnummer. Även märk-DNA kan ha en avskräckande effekt.

4. Kontrollera alltid att bilen verkligen låses när du har parkerat.

Sedan 2008 testar den svenska försäkringsbranschen stöldskyddet på nya bilmodeller genom NVSA-normen. Dessvärre är det inte alla biltillverkare som låter testa sina bilar.

– Det kan drabba konsumenten genom att försäkringen blir dyrare. Bilmärken som exempelvis BMW, Fiat och Honda vill av något skäl inte visa hur bilarna klarar inbrottsförsök, säger Carl-Erik Stjernvall.

Om din bil testats eller inte, och vilket betyg den har fått, kan du själv ta reda på. Kontrollera din bil på http://motormannen.se/stoldskydd.

FaktaNVSA är en norm för stöld- och inbrottsskydd i bilar, som det brittiska företaget Thatcham har använt sig av sedan 1993. Testerna gäller riskklassningen av stöld- och inbrottsmomentet i delkaskoförsäkringen för personbilar. Sverige är det första landet utanför Storbritannien som använder NVSA och kan erbjuda konsumenterna testresultaten inför bilköp.

Källa: Motormännen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skåningar anlitar oftast hjälp: ”Är nog en attitydfråga”

Inställningen till att skaffa hjälp skiftar i landet.

Matilda Larsson

Kl.08:31, 17 november, 2017

Skåningar anlitar oftast hjälp: ”Är nog en attitydfråga”
Foto: Arkiv / Matilda Larsson

Det börjar närma sig sista chansen att byta till vinterdäck.

Mellan den 1 december till den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute.

Försäkringsbolaget If har gjort en undersökning under hösten 2016 för att se hur svenskarna byter däck, där över 12 000 bilförare deltog.

Undersökningen visade att det län där flest byter till vinterdäck själva är Norrbotten, där 65 procent byter däck själva.

Bland de län där flest byter vinterdäck genom en däckfirma, ligger Skåne i topp med 54 procent. På en andraplats ligger Stockholm på 52 procent.

– Till viss del är det nog en attitydfråga. I Stockholm är däckfirmorna fler och därför känns det också mer naturligt att lämna in bilen. I norr ses nog däckbyte mer som ett arbete man förväntas göra själv hemma, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.

Det finns flera saker att tänka på om du förvarar dina däck privat.

Bland annat är det viktigt att hjulen tvättas ordentligt innan de läggs undan, annars finns risk för sämre väggrepp, och därmed ökad olycksrisk.

– Om inte däcken rengörs grundligt kan både friktionsförmågan och gummits mjukhet försämras, helt i onödan. Det ger sämre väggrepp och ökar risken för olyckor, säger Dan Falconer.

Däck bör även förvaras mörkt och svalt för att hålla så länge som möjligt.

– Om du har ont om förvaringsmöjligheter eller vill ha en bekväm lösning för både förvaring och byte av däck är däckhotell ett alternativ. Du får dessutom en påminnelse om när det är dags att byta däck och någon som kontrollerar skicket på däcken. Tvättning av däck brukar också ingå, säger Dan Falconer.

FaktaLän där högst andel byter däck själva:
Norrbotten 65 procent (Anlitar fackman/firma: 22 procent).Västerbotten 64 procent (Anlitar fackman/firma: 26 procent).Jämtland 61 procent (Anlitar fackman/firma: 26 procent).

Län där högst andel anlitar fackman/firma:
Skåne 54 procent (Byter själv: 36 procent).Stockholm 52 procent (Byter själv: 37 procent).Halland 47 procent (Byter själv: 41 procent).

Källa:  If.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng