VECKANS IDROTTSPROFIL

Henningsson om succésäsongen: ”Hade inga förväntningar”

Den första säsongen i IFK Kristianstad blev en succé för Philip Henningsson. Den framgångsrika säsongen kröntes med SM-guld och landslagsdebut. ”Jag hade väl inga förväntningar när det gällde speltid och så här”, säger Henningsson när 24Kristianstad möter upp honom.

Robert Rosén

Kl.17:03, 2 juli, 2017

Henningsson om succésäsongen: ”Hade inga förväntningar”
Philip Henningsson krönte den framgångsrika säsongen i IFK Kristianstad med att göra landslagsdebut. Foto: Robert Rosén.

Redan inför säsongen 2015/2016 presenterades Philip Henningsson, 22, som en IFK Kristianstad-spelare. Efter en säsong på lån var det dock först under den gångna säsongen som han tog en plats i Kristianstad – och genast gjorde succé.

– Jag får säga att det gått jättebra. Jag hade väl inga större förväntningar på hur det skulle bli denna säsongen. Jag tänkte väl bara att jag skulle göra det jag är bra på. Sen visste jag att det är bra konkurrens i Kristianstad, det är Sveriges bästa lag, och jag visste att de hade värvat spelare på min position och där fanns duktiga spelare sen innan också, säger Philip Henningsson, när 24Kristianstad möter upp honom, och fortsätter:

LÄS MER: Henningsson förlänger med IFK

– Så jag hade väl inga förväntningar när det gällde speltid och så här. Jag kände väl bara att när jag får chansen ska jag göra det bästa av situationen.

Trots att Philip Henningsson nyligen avslutade debutsäsongen i IFK Kristianstad har han som bekant tillhört klubben i mer än två år. Den första säsongen tillbringade han nämligen på lån i IFK Ystad, vilka Kristianstad värvade den talangfulle vänsternian ifrån.

Foto: Robert Rosén

Philip Henningsson skrev på för Kristianstad 2015. Foto: Robert Rosén.

– Jag är extremt nöjd med det. Det kunde väl knappt blivit bättre. Det blev väl som vi tänkte då. Ta ett år med att träna mycket här och spela i Ystad. Sen förhoppningsvis komma in här och va med. Det har blivit extremt bra tycker jag.

Efter ett femte och sista år i IFK Ystad sågs Philip Henningsson för ett år sedan till slut mogen att ta klivet över till IFK Kristianstad. Att speltiden skulle bli begränsad den första säsongen var de flesta överens om. Ett gäng skador och tillfälligheter senare stod dock helt plötsligt Philip Henningsson där, med en succéartad säsong och gott om speltid bakom sig.

– Det blev ju att där inte fanns så många vänsternior kvar. Så speltiden där kände jag att jag kunde få. Sen gick det ju bra och sen har det fortsatt med mycket speltid. Det har vatt både och, förvånande, jag har ju haft tuffa matcher där det inte gått så bra men jag ändå fått mycket förtroende.

Foto: Robert Rosén

Vänsternian huserar sedan ett år tillbaka i Kristianstad Arena. Foto: Robert Rosén.


Den fina säsongen
för Philip Henningssons del avslutades också på bästa möjliga vis, då man bräckte Alingsås HK i SM-finalen och den 22-årige Henningsson likt flera lagkamrater fick fira sitt första SM-guld.

– Det var häftigt. Jag har ju vatt och sett de senaste finalerna. Då har de ju kliat i fingrarna, när man suttit och kollat på de matcherna. Det är extremt häftiga matcher, finalerna. Att få spela där, och vinna också, det var verkligen en upplevelse, säger Henningsson och fortsätter kort senare.

– De här minuterna innan slutsignalen är egentligen de bästa. När det är tre minuter kvar och vi leder med sex mål, man känner att ”ja, det kommer lösa sig”. Det är väl egentligen den bästa känslan man kan ha.

Efter SM-guldet kom ännu en milstolpe i Henningssons karriär. Den 9 juni fick vänsternian nämligen göra sin landslagsdebut mot Norge, sedan han tidigare enbart medverkat i det nyuppstartade ligaligandslaget.

– Det hade jag inte ens en tanke på innan säsongen, att jag skulle vara med där. På försäsongen hade man som mål att vara med och spela här och göra det bra i Handbollsligan. Men landslaget hade jag inte ens tänkt på nånting faktiskt. Det kom verkligen som en bonus.

Foto: Robert Rosén

Slutdelen av intervjun avbryts av selfies och autografskrivande. Foto: Robert Rosén.


Hur var det när du fick kallelsen?
– Det var extremt kul. Landslaget kollar man ju alltid på och det är nånstans det största man kan vara med i, även om inte alla var med på den samlingen jag var med på. Men det är ändå a-landslaget, så det är häftigt att vara med där.

Efter den lyckosamma debutsäsongen i IFK Kristianstad, och en dryg månad där han helt kopplat bort handbollen, ser Philip Henningsson nu ljust på säsongen som komma skall.

– Men jag ser framemot säsongen extremt mycket. Jag tror det kan bli riktigt bra. Om man jämför med var vi började förra säsongen. När vi kom tillbaka från semestern och var åtta nya spelare som aldrig träffat varann innan, vi hade bara Mario (Lipovac) som linjespelare och Ola (Lindgren) var iväg på OS hela sommaren och Jerry (Tollbring) och Albin (Lagergren) också. Så om man jämfört med var vi kommer starta nånstans känns det som att vi är betydligt längre fram. Så det ska bli kul att börja igen.

FaktaNamn: Philip Henningsson.
Ålder: 22.
Bor: Kristianstad.
Familj: Mamma, pappa, syster.
Gör: Handbollsproffs i IFK Kristianstad.
Klubbar: IK Lågan (moderklubb), IFK Ystad och IFK Kristianstad.
Position: Vänsternia.
Aktuell: Veckans Idrottsprofil.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Redbergslid – IFK Kristianstad

Ola Lindgren borta – då tappade IFK poäng

Supertalangen klart piggast i ett sömnigt IFK Kristianstad.

André Eriksson

Kl.16:52, 11 mars, 2018

3 bilder
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån
  • Valter Chrintz. Foto: Bildbyrån
    Valter Chrintz. Foto: Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån

Albin Lagergren pratade om motivationsproblem inför bortamatchen med klassiska Redbergslid.

Den redan klara seriesegraren IFK Kristianstad – som dessutom förbereder sig inför slutspelet i Champions League – hade bara äran att spela för i den för IFK betydelselösa ligamatchen.

LÄS MER: IFK-spelare till läger – inför sommarens EM

Det syntes inledningsvis.

Hemmalaget Redbergslid – med tabellplaceringar att spela för fortfarande – inledde hetast och hade mästarlaget i brygga med 5–1 vid en tidpunkt i den första halvleken.

Jesper Larsson och Lasse Olsson – ansvariga tränare för dagen i Ola Lindgrens frånvaro (oklar anledning) – tog då timeout.

– De försökte väcka liv i oss, berättar Valter Chrintz för C More efter matchen.

IFK Kristianstad ryckte sedan upp sig – men efter stor dramatik i slutminuterna räckte det ändå inte hela vägen. Matchen slutade oavgjort, 23–23.

Förutom Ola Lindgren saknade IFK Kristianstad även Tim Sörensen, Leo Larsson och Olafur Gudmundsson.

Piggast i ett annars sömnigt IFK var 18-årige Valter Chrintz. Supertalangen på kanten tyckte det var lika roligt som vanligt att spela handboll och blev målbäst med sina åtta mål.

Chrintz satte tre av tre från kanten och fem av sju straffar.

Ändå var han lågmäld i C More-intervjun efter matchen.

– I slutet kunde det gå åt vilket håll som helst, men vi ska nog ändå vara nöjda tycker jag, muttrade Valter Chrintz och fortsatte:

– Någonstans är det väl lite kanske för att vi redan har vunnit serien. Att man känner att man kan slappna av lite. Samtidigt måste vi ändå komma i gång och göra en så bra match som möjligt inför slutspelet, säger 18-åringen.

Den avslutande omgången i Handbollsligan spelas på onsdag. IFK Kristianstad möter då Ricoh på hemmaplan.

FaktaHandbollsligan
Redbergslids IK–IFK Kristianstad 23–23 (12–12)
Målen, IFK: Valter Chrintz 8, Gunnar Steinn Jonsson 4, Viktor Hallén 2, Albin Lagergren 2, Stig-Tore Moen Nilsen 2, Philip Henningsson 2, Arnar Arnarsson, Inge Aas Eriksen, Johannes Larsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK-spelare till läger – inför sommarens EM

Ytterligare två IFK Kristianstad-talanger är uttagna till landslagsläger.

Robert Rosén

Kl.15:44, 9 mars, 2018

IFK-spelare till läger – inför sommarens EM
Anton Persson är en av IFK-representanterna på lägret. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

I sommar väntar U20-EM i Slovenien för det svenska landslaget. Innan dess står dock två landslagsläger och Scandinavian Open på schemat.

Truppen för det första landslagslägret, i Ystad 2-4 april, har nu släppts. Där återfinns två stycken IFK Kristianstad-talanger.

LÄS MER: IFK-talanger uttagna till landslagsläger

Målvakten Gustaf Banke och vänstersexan Anton Persson är nämligen uttagna i 22-mannatruppen som har tre träningsdagar framför sig.

De bägge IFK-talangerna får dessutom sällskap av Tyresös mittnia Ludvig Jurmala-Åström, som ansluter till IFK Kristianstad i sommar.

Tidigare i dag rapporterade 24Kristianstad även om U18-landslagets läger – dit fyra lokala talanger är kallade.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VM-kval avgörs i Kristianstad: ”Unik förmåga”

I sommar kvalspelar Sverige i Kristianstad. ”Har en unik förmåga att locka handbollspublik till arenan”, säger Stefan Lövgren.

Robert Rosén

Kl.13:27, 8 mars, 2018

VM-kval avgörs i Kristianstad: ”Unik förmåga”
Sverige ställs mot Nederländerna i Kristianstad den 13 juni. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Mellan Sverige och VM 2019 står Nederländerna. I ett playoff kommer länderna att göra upp om VM-platsen. Nu står det klart att returen i dubbelmötet kommer att spelas i Kristianstad.

Den 13 juni tar nämligen Sverige emot Nederländerna i Kristianstad Arena.

LÄS MER: Svenskt EM-silver efter hård final

– IFK Kristianstad har de senaste åren satt klubben och staden även på den internationella handbollskartan och har en unik förmåga att locka handbollspublik till arenan. De har en stor rutin från att arrangera stora matcher och tillsammans med övriga medarrangörer kommer de att kunna skapa en härlig handbollsfest i sommar, säger Stefan Lövgren, VD för Svenska Handbollslandslaget AB, i ett pressmeddelande.

Om inget oförutsett inträffar blir matchen den sista för Albin Lagergren i Kristianstad Arena, innan flytten till Tyskland.

– Jag har haft fem fantastiska år i staden och har många häftiga minnen från Kristianstad Arena. Det vore förstås häftigt att få säkra en VM-plats där innan jag flyttar vidare, så jag ska göra vad jag kan för att bli uttagen, säger Lagergren.

Datum för biljettsläpp och tid för avkast kommer att meddelas vid ett senare tillfälle.

Den första VM-kvalmatchen spelas i Nederländerna den 9 juni.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dramatiska flygresan: KHK tvingades nödlanda

En passagerare avled: "De är så klart påverkade"

André Eriksson

Kl.18:44, 2 mars, 2018

Dramatiska flygresan: KHK tvingades nödlanda
Kristianstad HK. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Kristianstad HK:s flygresa på väg till turkiska Ardesen för helgens bortamatch i Challenge Cup blev högdramatisk.

En passagerare på planet drabbades plötsligt av en hjärtattack – och flygplanet tvingades då nödlanda i Budapest.

Efter de otäcka scenerna kunde man sedan konstatera att passageraren hade avlidit. Det bekräftar Sofia Ravhed – assisterande tränare i KHK som inte åkte med flygplanet – för Kristianstadsbladet.

– Vi har precis fått reda på att planet som laget reser med har fått nödlanda i Budapest på grund av ett resenär fått en hjärtattack. Resenären klarade sig tyvärr inte, skriver Sofia Ravhed i ett sms till Kristianstadsbladet.

KHK-spelarna är skakade, men oskadda.

– Det har inte hänt dem något, men de är så klart påverkade av det som inträffat. Några av dem har fått hjälpa till med tolkning, säger Sofia Ravhed till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hammarby - IFK Kristianstad

Stjärntrion tillbaka inför ödesmatchen

Men andra osäkerheter råder för IFK Kristianstad.

Viktor Andersson

Kl.14:40, 1 mars, 2018

Stjärntrion tillbaka inför ödesmatchen
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Den så viktiga veckan för IFK Kristianstad är inne i sitt mittskede. Derbyt är avklarat och utan sjuka Albin Lagergren, Stig Tore Moen och skadade Tim Sörensen blev det förlust.

– Det är Svårt att spela 60 minuter utan högernia, i övrigt tycker jag vi gör en bra match defensivt. Offensivt, inte så bra. Det var lite för mycket alibisatsningar och det gäller att alla tar sig i kragen, säger sportchefen och den assisterande tränaren Jesper Larsson.

Trion är nu på bättringsvägen och Jesper Larsson berättar att alla tre kommer vara på plats för matchen med Hammarby.

– Alla tre har blivit bättre och kommer åka med på road-tripen. Sen om, och hur mycket spel det blir redan mot Hammarby får vi se, fortsätter Larsson.

 

IFK kommer att åka via Stockholm och sedan ner mot Zagreb för matchen mot PPD Zagreb som helt förseglar klubbens Champions League-öde.

Mitt i den anspänningen och det som kommer att vara ett kokande Zagreb Arena står redan nu en domarduo i centrum. Igor Covalciuc och Alexei Covalciuc.

De två har varken rutin från tidigare seniormästerskap eller dömt i någon av Champions Leagues toppgrupper den här säsongen.

– Vi är informerade kring det och har så klart påvisat det. Men jag tror knappast att de kommer ändra sig ändå. Det är som det är.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng