VECKANS IDROTTSPROFIL

Henningsson om succésäsongen: ”Hade inga förväntningar”

Den första säsongen i IFK Kristianstad blev en succé för Philip Henningsson. Den framgångsrika säsongen kröntes med SM-guld och landslagsdebut. ”Jag hade väl inga förväntningar när det gällde speltid och så här”, säger Henningsson när 24Kristianstad möter upp honom.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.17:03, 2 juli, 2017

Henningsson om succésäsongen: ”Hade inga förväntningar”
Philip Henningsson krönte den framgångsrika säsongen i IFK Kristianstad med att göra landslagsdebut. Foto: Robert Rosén.

Redan inför säsongen 2015/2016 presenterades Philip Henningsson, 22, som en IFK Kristianstad-spelare. Efter en säsong på lån var det dock först under den gångna säsongen som han tog en plats i Kristianstad – och genast gjorde succé.

– Jag får säga att det gått jättebra. Jag hade väl inga större förväntningar på hur det skulle bli denna säsongen. Jag tänkte väl bara att jag skulle göra det jag är bra på. Sen visste jag att det är bra konkurrens i Kristianstad, det är Sveriges bästa lag, och jag visste att de hade värvat spelare på min position och där fanns duktiga spelare sen innan också, säger Philip Henningsson, när 24Kristianstad möter upp honom, och fortsätter:

LÄS MER: Henningsson förlänger med IFK

– Så jag hade väl inga förväntningar när det gällde speltid och så här. Jag kände väl bara att när jag får chansen ska jag göra det bästa av situationen.

Trots att Philip Henningsson nyligen avslutade debutsäsongen i IFK Kristianstad har han som bekant tillhört klubben i mer än två år. Den första säsongen tillbringade han nämligen på lån i IFK Ystad, vilka Kristianstad värvade den talangfulle vänsternian ifrån.

Foto: Robert Rosén

Philip Henningsson skrev på för Kristianstad 2015. Foto: Robert Rosén.

– Jag är extremt nöjd med det. Det kunde väl knappt blivit bättre. Det blev väl som vi tänkte då. Ta ett år med att träna mycket här och spela i Ystad. Sen förhoppningsvis komma in här och va med. Det har blivit extremt bra tycker jag.

Efter ett femte och sista år i IFK Ystad sågs Philip Henningsson för ett år sedan till slut mogen att ta klivet över till IFK Kristianstad. Att speltiden skulle bli begränsad den första säsongen var de flesta överens om. Ett gäng skador och tillfälligheter senare stod dock helt plötsligt Philip Henningsson där, med en succéartad säsong och gott om speltid bakom sig.

– Det blev ju att där inte fanns så många vänsternior kvar. Så speltiden där kände jag att jag kunde få. Sen gick det ju bra och sen har det fortsatt med mycket speltid. Det har vatt både och, förvånande, jag har ju haft tuffa matcher där det inte gått så bra men jag ändå fått mycket förtroende.

Foto: Robert Rosén

Vänsternian huserar sedan ett år tillbaka i Kristianstad Arena. Foto: Robert Rosén.


Den fina säsongen
för Philip Henningssons del avslutades också på bästa möjliga vis, då man bräckte Alingsås HK i SM-finalen och den 22-årige Henningsson likt flera lagkamrater fick fira sitt första SM-guld.

– Det var häftigt. Jag har ju vatt och sett de senaste finalerna. Då har de ju kliat i fingrarna, när man suttit och kollat på de matcherna. Det är extremt häftiga matcher, finalerna. Att få spela där, och vinna också, det var verkligen en upplevelse, säger Henningsson och fortsätter kort senare.

– De här minuterna innan slutsignalen är egentligen de bästa. När det är tre minuter kvar och vi leder med sex mål, man känner att ”ja, det kommer lösa sig”. Det är väl egentligen den bästa känslan man kan ha.

Efter SM-guldet kom ännu en milstolpe i Henningssons karriär. Den 9 juni fick vänsternian nämligen göra sin landslagsdebut mot Norge, sedan han tidigare enbart medverkat i det nyuppstartade ligaligandslaget.

– Det hade jag inte ens en tanke på innan säsongen, att jag skulle vara med där. På försäsongen hade man som mål att vara med och spela här och göra det bra i Handbollsligan. Men landslaget hade jag inte ens tänkt på nånting faktiskt. Det kom verkligen som en bonus.

Foto: Robert Rosén

Slutdelen av intervjun avbryts av selfies och autografskrivande. Foto: Robert Rosén.


Hur var det när du fick kallelsen?
– Det var extremt kul. Landslaget kollar man ju alltid på och det är nånstans det största man kan vara med i, även om inte alla var med på den samlingen jag var med på. Men det är ändå a-landslaget, så det är häftigt att vara med där.

Efter den lyckosamma debutsäsongen i IFK Kristianstad, och en dryg månad där han helt kopplat bort handbollen, ser Philip Henningsson nu ljust på säsongen som komma skall.

– Men jag ser framemot säsongen extremt mycket. Jag tror det kan bli riktigt bra. Om man jämför med var vi började förra säsongen. När vi kom tillbaka från semestern och var åtta nya spelare som aldrig träffat varann innan, vi hade bara Mario (Lipovac) som linjespelare och Ola (Lindgren) var iväg på OS hela sommaren och Jerry (Tollbring) och Albin (Lagergren) också. Så om man jämfört med var vi kommer starta nånstans känns det som att vi är betydligt längre fram. Så det ska bli kul att börja igen.

FaktaNamn: Philip Henningsson.
Ålder: 22.
Bor: Kristianstad.
Familj: Mamma, pappa, syster.
Gör: Handbollsproffs i IFK Kristianstad.
Klubbar: IK Lågan (moderklubb), IFK Ystad och IFK Kristianstad.
Position: Vänsternia.
Aktuell: Veckans Idrottsprofil.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HK Aranäs – IFK Kristianstad 22-23

IFK Kristianstad besegrade Aranäs med nöd och näppe

Kristianstad lyckades ta hem matchen med ett mål när de mötte Aranäs på bortaplan under söndagen.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.18:52, 17 december, 2017

IFK Kristianstad besegrade Aranäs med nöd och näppe
Foto: Arkiv/Bildbyrån

Klockan 16.30 på söndagskvällen startade Handbollsligan-matchen mellan HK Aranäs och IFK Kristianstad på det förstnämnda lagets hemmaplan. Aranäs tog kommandot tidigt i matchen och ledde i pausen med 11-9.

I andra halvlek fick Kristianstad kämpa rejält och lyckades kvittera ett flertal gånger, men när det bara var minuter kvar på matchen hade Aranäs lyckats dra ifrån till en ledning på två mål.

Saker och ting såg med andra ord inte ljusa ut, men Kristianstad lyckades kvittera och göra ett avgörande mål innan slutsignalen ljöd. Matchen slutade 22-23.

Målskyttar, IFK Kristianstad: Stig Tore Moen Nilsen 8, Mario Lipovac 4, Tim Sörensen 4, Helge Freiman 4, Valter Chrintz 2, Gunnar Steinn Jonsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad–Ystads IF 39–28

Ola Lindgren efter derbykrossen: ”En fin kväll för IFK Kristianstad”

Seger med elva bollar i en toppmatch inför storpublik. Då jublade Ola Lindgren. "Jag är otroligt glad och stolt", säger IFK-tränaren.

André Eriksson

Kl.20:45, 9 december, 2017

Ola Lindgren efter derbykrossen: ”En fin kväll för IFK Kristianstad”
Leo Larsson var mycket bra i matchen.

IFK Kristianstad körde över Ystads IF med 39–28 inför 4 974 åskådare i Kristianstad Arena.

Albin Lagergren visade offensiv landslagsklass, Leo Larsson var sensationell mellan stolparna och de egna junisarna Valter Chrinz/Evon Mohlin fick båda hoppa in och göra mål.

LÄS MER: IFK derbykrossade Ystad inför storpublik

Tränaren Ola Lindgren var så klart helnöjd med insatsen.

– Det är en fin kväll för IFK Kristianstad, sa Lindgren på presskonferensen efteråt.

– Det är klart att vi kan vara nöjda när vi vinner med elva bollar i en toppmatch och med mycket folk i arenan, säger han.

Ystads IF bjöd upp till kamp i inledningen av matchen, men orken tröt snabbt hos sydskåningarna.

– Det är en kontrollerad match och en stabil insats från vår sida. Vi gör 39 mål och det är extremt mycket, även om vi släpper in 28 också, säger Ola Lindgren.

Att IFK Kristianstad hade råd att vila spelare som Albin Lagergren, Philip Henningsson och Viktor Hallén mot OV Helsingborg i onsdags var en framgångsfaktor, menade IFK-tränaren.

– Det tror jag var väldigt viktigt. De tar stort ansvar i dag. Sen är jag otroligt glad och stolt över att vi kan mobilisera så här mycket power i dag, med tanke på omständigheter, program och det vi var med om i november, säger Ola Lindgren.

 

FaktaHandbollsligan

IFK Kristianstad–Ystads IF 39–28 (17–13)

Målen, IFK Kristianstad: Albin Lagergren 9, Tim Sörensen 9, Mario Lipovac 4, Helge Freiman 4, Viktor Hallén 4, Valter Chrintz 2, Gunnar Steinn Jonsson 2, Arnar Freyr Arnarsson, Stig-Tore Moen Nilsen, Evon Mohlin. Publik: 4 974 åskådare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad–Ystads IF 39–28

IFK derbykrossade Ystad inför storpublik

IFK Kristianstad körde över Ystads IF med 39–28 inför 4 974 åskådare.

André Eriksson

Kl.19:28, 9 december, 2017

IFK derbykrossade Ystad inför storpublik
Leo Larsson och IFK fick jubla.

Ystads IF:s storskyttar Hampus Andersson och Lukas Sandell vållade en del problem för IFK Kristianstad till en början och gjorde att Ystad höll jämna steg på resultattavlan.

Men sedan höjde sig IFK Kristianstad några snäpp och körde över sin skånska rival.

Den brandgula jätten vann till slut med 39–28 efter glimrande ryck i slutet av den första perioden, och den spelmässiga dominansen fortsatte i den andra halvleken.

I IFK Kristianstad svarade målvakten Leo Larsson för flera klassräddningar mellan stolparna. Albin Lagergren och Tim Sörensen blev målbäst med nio pytsar vardera.

Skånederbyt bjöd också på en härlig publiksiffra. Inte mindre än 4 974 handbollssugna letade sig till Kristianstad Arena denna lördagskväll.

IFK Kristianstad är nu uppe i 55 raka hemmasegrar mot svenskt motstånd.

FaktaHandbollsligan
IFK Kristianstad–Ystads IF 39–28 (17–13)
Målen, IFK Kristianstad: Albin Lagergren 9, Tim Sörensen 9, Mario Lipovac 4, Helge Freiman 4, Viktor Hallén 4, Valter Chrintz 2, Gunnar Steinn Jonsson 2, Arnar Freyr Arnarsson, Stig-Tore Moen Nilsen, Evon Mohlin. 
Publik: 
4 974 åskådare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

OV HBG – IFK Kristianstad 22–30

Stig-Tore målkung i comebacken – körde över Helsingborg

IFK-stjärnan Stig-Tore Moen Nilsen är tillbaka – och det med besked.

André Eriksson

Kl.21:06, 6 december, 2017

Stig-Tore målkung i comebacken – körde över Helsingborg
Stig-Tore Moen Nilsen.

OV Helsingborg blev – som väntat – en munsbit för IFK Kristianstad.

Gästerna klev in på Helsingborg Arena och gjorde jobbet, och bröt därmed OV Helsingborgs hemmasvit på tre raka segrar.

Glädjande för IFK Kristianstad var högernian Stig-Tore Moen Nilsen tillbaka på planen efter sin handskada.

Stjärnan hade inte spelat en handbollsmatch sedan 9 november – men han visade inga tendenser på att ha tappat i matchform under sitt speluppehåll. Snarare tvärtom.

Stig-Tore Moen Nilsen hade lekstuga med Helsingborgsförsvaret och krutade in inte mindre än nio (!) mål i segern. Näst bäst målskytt var Gunnar Steinn Jonsson med fem mål.

Matchen slutade till sist 30–22 till IFK Kristianstad.

På lördag väntar hemmamatch mot Ystads IF för det brandgula laget.

FaktaHandbollsligan

OV Helsingborg–IFK Kristianstad 22–30 (12–18)

Målen, IFK: Stig-Tore Moen Nilsen 9, Gunnar Steinn Jonsson 5, Mario Lipovac 4, Anton Persson 4, Tim Sörensen 3, Arnar Freyr Arnarsson, Helge Freiman, Valter Chrintz, Inge Aas Eriksen, Evon Mohlin.

Publik: 1 459 åskådare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”De har spelat i Champions League – vi kan ge dem någon lusing till”

Underläge med 12–18 i paus. Då rasade OV Helsingborgs Linus Nilsson i pausintervjun.

André Eriksson

Kl.20:02, 6 december, 2017

”De har spelat i Champions League – vi kan ge dem någon lusing till”

OV Helsingborgs Linus Nilsson – som tidigare har spelat i IFK Kristianstad – spar inte på orden under pausintervjun i C More.

Vänsternian var rejält besviken på underläget med åtta bollar och sitt lags agerande.

– Vi måste få upp aggressiviteten. Vi är alldeles för snälla och för veka, säger Linus Nilsson till C More.

Han fortsatte:

– Jag tycker att vi, i många fall, gör det lite för ärligt och fegt. Vi måste våga tackla dem mer. De har ju spelat i Champions League, så de är vana vid smällar. Vi kan ge dem någon lusing till, säger Linus Nilsson.

På frågan om hur det är att möta sin förra klubb svarade vänsternian så här:

– Det är klart att det finns känslor kvar. Jag tillbringade en större del av min handbollskarriär där. Men i dag är vi rivaler och i dag vill jag vinna, säger Linus Nilsson.

Matchen pågår just nu.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng